教育王國

標題: 大學神科買少見少(星島架勢堂) [打印本頁]

作者: elbar    時間: 19-7-11 14:35     標題: 大學神科買少見少(星島架勢堂)

今個星期文憑試就放榜,在此之前,非聯招的國際試IB率先公布成績,一眾狀元的選項可以反映時下家長學生對選科的傾向。

醫學呈一枝獨秀

IB課程可以報讀海外大學,近年本地大學以非聯招收取學生日益普遍,令這個課程頗受家校歡迎,媒體近年也增加了報道。香港學生唸書成績一向不錯,在這個國際試中是表現最好地區之一,每年都產生不少狀元,今年也不例外。

IB狀元可以到海外升學,可以留港。今年受訪的狀元,有相當比例都表示會留港,而且聲稱會選讀醫科的比例很高。

與大學中人談起,近年升讀大學學生人數減少,不少學系要搶學生,傳統不少「神科」收生水平下降,唯獨醫科抗跌能力最強。這個現象,是否香港的產業結構發生了問題呢?

大學是社會的人才庫,培養人力資源是一大功能。過往成績好的學生有不同選擇,以前說是「發三師」,主要是傳統的專業人士。近年三師的受歡迎程度下降,與就業前景弱化不無關係。就以律師為例,有片集出現過大律師要住劏房的情節。現實上,攻讀大律不易,執業後有人成功響名堂,收入可觀,但不少都要捱世界。現時,專業中醫生受惠人口老化和行業保護,私人執業的醫生收入可觀,已經成為天之驕子,於是令驕子趨之若鶩,呈現一枝獨秀之勢。

產業單一礙出路

做醫生有地位,又有收入,吸引力大是很自然的事,然而,除了醫科,難道香港值得追捧的學術真的這樣少?有大學中人直言,行行出狀元,大學能夠發展的一個學科,理論上差極有個譜,為何學系差異日大,而且不受歡迎學系有擴散之感呢?一個原因是家長學生追求穩陣,做醫生收入有保障,於是人人追捧,正如畢業後考政府工薪高糧準,變得愈來愈受歡迎。時間長了,學生選擇就變得公式化。

另一個現象,就是本地產業單一化明顯,除了醫生受惠人口老化。香港兩大枝柱產業就是金融、地產,這兩個行業經營模式變化不大,吸納人才缺乏增長,形成有前景的出路愈來愈少,不少傳統神科還出現降格。

香港經濟進入高原期,加上全球經濟倚賴新產業推動。香港在這方面滯後,學生要尋求出路難免要北望或衝出國際。要衝出國際,放洋的機會會較好,留在香港要有出路,一個可能是投身內地,如果這樣想,選科範圍就會比較廣泛。不過,香港大學生對返回內地工作不是人人接受,對選讀工科或科學的興趣就會下降。

就業容易作為難

在大學未普及的年代,能夠考入大學,等如出路有了一定保障。現時,升大學機會多了,學生出路不像以前確定。在內地經濟仍能保持不錯增長下,本港經濟仍可維持,就業率高企,大學生要找一份工還是相當容易。不過,若然期望有所作為,難度就相當之高,正因如此,本地吸引學生的神科似乎就有買少見少的感覺了。

作者: ilyrd    時間: 19-7-11 15:07

睇唔倒前面這個現象會有改善.
作者: 梁太2010    時間: 19-7-11 17:01     標題: 回覆樓主:

作者: shadeslayer    時間: 19-7-11 20:16

elbar 發表於 19-7-11 14:35

今個星期文憑試就放榜,在此之前,非聯招的國際試IB率先公布成績,一眾狀元的選項可以反映時下家 ...

但興趣呢?

不問興趣選醫科,到頭來咪增加棄科風險,浪費學生時間,浪費社會資源。

行行出狀元,都係興趣為主才是上策。

作者: ANChan59    時間: 19-7-12 13:00

梁太2010 發表於 19-7-11 17:01
我有朋友個仔, 去 in HKU  engineering, 回來後直言不讀, 因為在in 的過程, professor只會看著自己手機 ...

我仔靣试港大医科,一个医生当你靣一面食飯盒,一靣睇阿仔的资料,一开口就质你。

我讲笑,可能是他们大学的传统,未有正式成绩先鄙视你,然后出成绩才巴结你,你要有实力才可以。大家大笑一场,此地不留人、自有留人处!

作者: shadeslayer    時間: 19-7-12 16:18

ANChan59 發表於 19-7-12 13:00
我仔靣试港大医科,一个医生当你靣一面食飯盒,一靣睇阿仔的资料,一开口就质你。

我讲笑,可能是他们大 ...

未有正式成绩先鄙视你,然后出成绩才巴结你

Xxxxxx

阿女今年 HKU and CU law 面試,佢又無話教授態度差反而講學生水平差距大。

而且一出成績,CU主動送獎學金同 honorary mention (something like that).  

作者: judy    時間: 19-7-12 17:32

阿女今年 HKU and CU law 面試,佢又無話教授態度差反而講學生水平差距大。
而且一出成績,CU主動送獎學金同 honorary mention (something like that).  

正常人遇正常人.
作者: ANChan59    時間: 19-7-12 18:55

shadeslayer 發表於 19-7-12 16:18

Xxxxxx

我讲医学院!

作者: shadeslayer    時間: 19-7-12 19:38

ANChan59 發表於 19-7-12 18:55
我讲医学院!

可能是他们大学的传统

Xxxxxx

先有人講 HKU engjneerjng,你又回覆講醫學院又係咁,你講呢句我以為你泛指大學。原來你指「可能是他们大学醫學院的传统」。明白。

作者: andrew    時間: 19-7-12 20:45

條友可能剛從大陸落來, 亂咁答咀.

佢以為香港大學的醫科教授係赤腳醫生
作者: planetearth    時間: 19-7-13 17:20

shadeslayer 發表於 19-7-12 16:18

Xxxxxx
叻女!
作者: shadeslayer    時間: 19-7-13 18:31

planetearth 發表於 19-7-13 17:20
叻女!

女兒入到其中一個 dream course,一家人放下呢大半年來的心頭大石,也是中學生涯的一個很好的總結。希望佢將來都咁順利。

作者: planetearth    時間: 19-7-13 21:57

shadeslayer 發表於 19-7-13 18:31
女兒入到其中一個 dream course,一家人放下呢大半年來的心頭大石,也是中學生涯的一個很好的總結。希望佢 ...
She will glow with her passion.
作者: b3410    時間: 19-7-14 07:04

ANChan59 發表於 19-7-12 13:00

我讲笑,可能是他们大 ...
我諗醫生好忙,每日工作之餘還要面試/教書/帶醫學生,一面食飯盒,一面面試,已經可以感覺到。如果有時間可以舒舒服服坐落餐廳食飽肚,邊個願意食飯盒。

作者: ANChan59    時間: 19-7-14 08:52

b3410 發表於 19-7-14 07:04
我諗醫生好忙,每日工作之餘還要面試/教書/帶醫學生,一面食飯盒,一面面試,已經可以感覺到。如果有時間可 ...

明白,你可以咁解說的。

如果你去見工,個 Panel 有一個或兩個成員食住飯盒下午茶跟你面試,你有什麼感覺?如果面試new potential faculty member 會否這樣? 因為可能是未來學生就不要基本尊重?這才是我的重點。

這個專業不單是技術性,還有是人與人之間的互動及尊重,中國人傳統是仁心仁術,是「心」先過「術」。可能我老派,或者吹毛求疵吧。

作者: Cara2006    時間: 19-7-14 11:09

陳生,放下啦。其實如果令公子當年放榜夠分,相信仍然會讀醫,是嗎?你追住 HKU 打,都打咗六年,唔辛苦?
作者: b3410    時間: 19-7-14 13:13

女兒入到其中一個 dream course,一家人放下呢大半年來的心頭大石,也是中學生涯的一個很好的總結。希望佢 ...
恭喜!叻女!

作者: shadeslayer    時間: 19-7-14 13:23

b3410 發表於 19-7-14 13:13
恭喜!叻女!

謝謝。我應該放心了。 My mission is accomplished.

My mission:  Get her into the best university that match with her potential.  

作者: b3410    時間: 19-7-14 13:24

ANChan59 發表於 19-7-14 08:52

明白,你可以咁解說的。
邊個會食飯盒下午茶呀?醫生是忙到飯都冇的食,一邊食飯一邊工作。你話一邊面試一邊篤手機,的確有問題,對人唔尊重。(雖然可能因為有時有緊急公務要處理,不過機會低)醫生忙到冇飯食,有時都冇時間換衫,可能著件OT衫見人,我覺得都可以理解。真係太忙呀!

作者: b3410    時間: 19-7-14 13:33

shadeslayer 發表於 19-7-14 13:23
謝謝。我應該放心了。 My mission is accomplished.
今日送囡囡去外國參加summer course, 望到佢一個人入閘,我差點哭出來。想到幾年後,可能年年暑假就是接機送機。。。。。。好唔捨得!
sorry, 講d感觸的說話,應該向前看,祝囡囡大學生活愉快,學業進步!

作者: shadeslayer    時間: 19-7-14 13:35

b3410 發表於 19-7-14 13:33
今日送囡囡去外國參加summer course, 望到佢一個人入閘,我差點哭出來。想到幾年後,可能年年暑假就是接機 ...

係一個過程每個家長也要面對。加油。

作者: andrew    時間: 19-7-14 15:17

一個飯盒引起的血案, 現代馬夫人
作者: akys    時間: 19-7-14 15:26

恭喜,話咁快到你EK畢業了。

作者: shadeslayer    時間: 19-7-14 18:00

akys 發表於 19-7-14 15:26
恭喜,話咁快到你EK畢業了。

對,我在 EK 也畢業,以後用 Alumnus  身分回來。

作者: KK20010609    時間: 19-7-15 12:08

作者: retriever    時間: 19-7-15 14:57

ANChan59 發表於 19-7-12 18:55
我讲医学院!

據說中大醫學院比港大友善得多...

作者: retriever    時間: 19-7-15 17:37

b3410 發表於 19-7-14 13:24
邊個會食飯盒下午茶呀?醫生是忙到飯都冇的食,一邊食飯一邊工作。你話一邊面試一邊篤手機,的確有問題,對 ...

我都覺得吃著飯盒INTERVIEW 講唔通.

再忙, 食個包先入INTERVIEW 房都都得架...

反過來, 佢當年昇職INTERVIEW, 再忙又會唔會吃著飯盒見考官?!

作者: retriever    時間: 19-7-15 17:39

S SIR, 我以為你對香港既大學有D 抗拒添?
作者: b3410    時間: 19-7-15 17:46

retriever 發表於 19-7-15 17:37
我都覺得吃著飯盒INTERVIEW 講唔通.

再忙, 食個包先入INTERVIEW 都都得架...
如果你知道醫生忙起來會點,就唔會咁諗。雖然唔係日日忙到癲,不過來料果日,可以不見天日。

作者: jessimm    時間: 19-7-15 18:10

b3410 發表於 19-7-14 13:24
邊個會食飯盒下午茶呀?醫生是忙到飯都冇的食,一邊食飯一邊工作。你話一邊面試一邊篤手機,的確有問題,對 ...
當年阿仔面試醫學院, 的確有人着OT衫見. 現在他剛去登陸諾曼第才明白真係換衫都無時間.
作者: samsam123321    時間: 19-7-15 18:21

......
作者: b3410    時間: 19-7-15 18:24

jessimm 發表於 19-7-15 18:10
當年阿仔面試醫學院, 的確有人着OT衫見. 現在他剛去登陸諾曼第才明白真係換衫都無時間. ...
咪係,做過housemen 就知醫生唔係咁易做。唔關尊重唔尊重事,實在是冇時間。。。。有心讀醫科的同學,都可以體會一下將來的忙碌程度,認真諗下是否真心想讀醫科。
真係好多時間要食飯盒或者飯盒都冇。

作者: samsam123321    時間: 19-7-15 18:36

陳sir個仔應該再無報醫了?相信佢只係分享經驗
作者: samsam123321    時間: 19-7-15 18:39

del....
作者: nkd    時間: 19-7-15 21:58

shadeslayer 發表於 19-7-14 13:23

在香港的大學還是在英國的大學是best match?

作者: shadeslayer    時間: 19-7-15 23:03

retriever 發表於 19-7-15 17:39
S SIR, 我以為你對香港既大學有D 抗拒添?

我對香港U Law 沒有很大抗拒,但女兒 dream course 肯定不是香港U LLB.

作者: shadeslayer    時間: 19-7-15 23:20

nkd 發表於 19-7-15 21:58
在香港的大學還是在英國的大學是best match?

除左讀醫和Law,幾乎每一科我都認為英國或美國讀會比較香港讀啱呀女。

但阿女選科一定係法律,就法律這一科,外國大學畢業考 conversion 的問題, 香港 PCLL的問題,就唔係咁 clear cut。

可以咁講,無論阿女定係我,英國前7/8 間 top law school 入唔到,才會考慮 HKU law。原因有很多。,

鬼馬的是,HKU LLB 開出的條件,英國頂級名校也夠分。以咁嘅成績,個人正常,唔抄 LNAT,入 G5 Law Schools 機會極大。入得 G5 Law Schools,好多人同意比 HKU Law好。

即係以 Law 來說,阿女及她的絕大多數同學來說,大部分情況下唔會入HKU LLB.

阿女的 dream course 一定唔係 HKU Law.唔係 HKU 差,或 CU law 差,係在阿女的性格,長處,喜好而言。

作者: nkd    時間: 19-7-15 23:49

shadeslayer 發表於 19-7-15 23:20

除左讀醫和Law,幾乎每一科我都認為英國或美國讀會比較 ...

同感,我仔如果讀法律又考到G5,一定鼓勵支持。

作者: nkd    時間: 19-7-15 23:51

除左讀醫和Law,幾乎每一科我都認為英國或美國讀會比較 ...
恭喜她
作者: jessimm    時間: 19-7-16 09:46

b3410 發表於 19-7-15 18:24
咪係,做過housemen 就知醫生唔係咁易做。唔關尊重唔尊重事,實在是冇時間。。。。有心讀醫科的同學,都可 ...

分享下佢地中學時的收藏, 我都有間中借閱一下, 內容都幾感人和攪笑.

作者: retriever    時間: 19-7-16 09:48

在香港執業當然要唸PCLL, 不過據報而家在香港入大既LAW FIRM 都係要國外名U 畢業有優先, 你又點睇?

作者: b3410    時間: 19-7-16 12:53

jessimm 發表於 19-7-16 09:46
分享下佢地中學時的收藏, 我都有間中借閱一下, 內容都幾感人和攪笑.
多謝分享,書展可以去搵下
作者: shadeslayer    時間: 19-7-16 12:56

我已講得好清楚,入到 G4 讀 Law,唔使諗。吊詭在,以入到 HKU 的成績(lB),正常都入到 G4。入唔到 G4,亦入不到 HKU。其實無乜選擇。

作者: samsam123321    時間: 19-7-16 13:50

G4是那幾間?
作者: October.    時間: 19-7-16 14:09

恭喜呀
請問Birmingham Law school 排名點?

作者: shadeslayer    時間: 19-7-16 14:14

samsam123321 發表於 19-7-16 13:50
G4是那幾間?

其實係G5: 牛,劍,Imperial, LSE, UCL.  代表英國頂尖大學的實力。

但 Imperial 沒有 Law ,我姑且叫佢G4.

作者: shadeslayer    時間: 19-7-16 14:21

October. 發表於 19-7-16 14:09
恭喜呀
請問Birmingham Law school 排名點?

老實說,Birmingham Law school 冇乜認識。但 Birmingham 算是排名高,有地位的大學。但小心不是 Aston,  Birmingham City U ...

但 Birmingham 對我來說,是一個頗為 uninspiring 悶蛋的地方。

作者: October.    時間: 19-7-16 21:15

shadeslayer 發表於 19-7-16 14:21
老實說,Birmingham Law school 冇乜認識。但 Birmingham 算是排名高,有地位的大學。但小心不是 Aston,   ...
識人DSE 21-22分(唔想講實)入去讀LAW, 當時要搵人寫推薦信,讀完返來,PCLL入唔到,都幾頭痕。

作者: shadeslayer    時間: 19-7-16 21:58

October. 發表於 19-7-16 21:15
識人DSE 21-22分(唔想講實)入去讀LAW, 當時要搵人寫推薦信,讀完返來,PCLL入唔到,都幾頭痕。
...

咩 Hon?

仲有一個方法,就是在英國讀 PCLL equivalent, qualify to practice in England then come back to HK as a Foreign Lawyer.  

英國太多更好的 law schools. 加上本地三大法學院,太多人爭 PCLL。

不過讀 law 也不一定做律師。

作者: lovenature    時間: 19-7-18 07:42

...
有朋友讀 law 入唔到PCLL, 有d去銀行做 compliance , 有d做 procurement contract, 也有做 public affairs 出 press release , 英文浸幾年應該唔錯出路唔太差
作者: 1997112    時間: 19-7-18 17:30

...

其實呢D野心照啦,你諗下佢都係實力唔夠先會有呢個分數,搞到要去外國讀又唔將勤補拙,最後讀唔到PCLL怪得邊個?

唔係話我mean,但係呢個世界行行出狀元、百貨應百客,既然自己唔係讀書嘅料子,就應該讀一D切合自己Level同興趣嘅Subject,而唔係走去Law呢D出名高要求嘅科好啦。

既然學得人去讀Law,使得阿爸阿媽錢,好心就俾心機去讀好D書啦。要知道海外LLB Student嘅競爭遠遠比Local LLB大 (以數量而言),入PCLL係真正爭崩頭,就更加要有破釜沉舟嘅決心,以至少攞個靚靚地嘅2:1 degree為目標,而唔係是是但但HEA左幾年返來當攞咗個degree就算。

我覺得要破除香港人對「神科」嘅迷思, PCLL就係最好嘅樣板。可能大家未必知道,早十幾年只要唔係3rd hon,基本上都可以穩穩考入PCLL,而家因為太多人去Overseas讀Law,引入左大批競爭者,PCLL入場券就好似樓價咁被炒了起來,搞到一位難求,完全係人為操作而已。

最後講句,真係要讀的話,我都係比較建議Local LLB學位 (如分數足夠的話)。首先可以免去Conversion Exam呢個困擾 (會佔用不少時間和精力),其次Local競爭相對沒Overseas的激烈,三來慳番D錢,最後就係唔需要適應另一個語言同文化環境。

作者: 1997112    時間: 19-7-18 17:46

shadeslayer 發表於 19-7-16 21:58
咩 Hon?

仲有一個方法,就是在英國讀 PCLL equivalent, qualify to practice in England then come back ...
Overseas Lawyer呢條Route唔係話唔得但係非常複雜,具體要求可參照附屬法例第159Q章 《海外律師(認許資格)規則》總之過程係非常漫長的,絕非易事
作者: October.    時間: 19-7-18 19:15

1997112 發表於 19-7-18 17:30
其實呢D野心照啦,你諗下佢都係實力唔夠先會有呢個分數,搞到要去外國讀又唔將勤補拙,最後讀唔到PCLL怪得 ...
留學期間,個女仔係勤力讀既,聽講讀得幾辛苦下,返港後入唔到PCLL,就再讀MASTER, 佢一心想做律師,前排話去第2個國家再讀過LAW (點讀法?我就唔知又唔識啦),唔知同佢出身女神校有冇關係?係要讀神科做專業人士,又有可能受屋企影響。

作者: October.    時間: 19-7-18 19:21

shadeslayer 發表於 19-7-16 21:58
咩 Hon?

仲有一個方法,就是在英國讀 PCLL equivalent, qualify to practice in England then come back ...
唔知咩 Hon,話讀得幾辛苦下。

佢係勤力+有絕心既,不過,能力可能就一般,因為,佢同埋我女及另外一個女仔一起去考某個試,其它倆個PASS晒,呢個女仔就有一部份唔PASS.

作者: October.    時間: 19-7-18 19:22

lovenature 發表於 19-7-18 07:42
有朋友讀 law 入唔到PCLL, 有d去銀行做 compliance , 有d做 procurement contract, 也有做 public affairs ...
佢一心想做律師。

作者: shadeslayer    時間: 19-7-18 23:10

1997112 發表於 19-7-18 17:46
Overseas Lawyer呢條Route唔係話唔得,但係非常複雜,具體要求可參照附屬法例第159Q章 《海外律師(認許資格 ...

當然入 PCLL 就簡單。

作者: shadeslayer    時間: 19-7-18 23:15

1997112 發表於 19-7-18 17:30
其實呢D野心照啦,你諗下佢都係實力唔夠先會有呢個分數,搞到要去外國讀又唔將勤補拙,最後讀唔到PCLL怪得 ...

入到牛劍,LSE,UCL,KCL law,當底褲都要去。

作者: shadeslayer    時間: 19-7-18 23:16

October. 發表於 19-7-18 19:21
唔知咩 Hon,話讀得幾辛苦下。

佢係勤力+有絕心既,不過,能力可能就一般,因為,佢同埋我女及另外一個女 ...

某個試

Xxxxx

LNAT?

作者: shadeslayer    時間: 19-7-18 23:43

October. 發表於 19-7-18 19:22
佢一心想做律師。

Foreign lawyer route.  

作者: October.    時間: 19-7-19 08:41

shadeslayer 發表於 19-7-18 23:16
某個試

Xxxxx
不是,係另外-样野。
作者: nkd    時間: 19-7-19 12:16

shadeslayer 發表於 19-7-18 23:15

入到牛劍,LSE,UCL,KCL law,當底褲都要去。

大學有沒有獎助金給海外生?

作者: shadeslayer    時間: 19-7-19 12:58

nkd 發表於 19-7-19 12:16
大學有沒有獎助金給海外生?

英國 G5 大學一年收咁多本地國際尖子,大學有奬都好難拿。

要自己找如 Rhodes Scholar,Jardine.  

都無,就當底褲都要比孩子出去見識。

反而阿女報左CU卻收到CU主動比少少獎學金。

作者: 1997112    時間: 19-7-19 18:49

shadeslayer 發表於 19-7-19 12:58
英國 G5 大學一年收咁多本地國際尖子,大學有奬都好難拿。

要自己找如 Rhodes Scholar,Jardine.  

唔好咁講,亦唔需要迷信名校,將來揾到錢大把機會出去見識,求學階段讀書永遠都係最重要

讀Law,除非你家世好顯赫,否則最重要都係讀好D書,其他嘅嘢講乜都係假

我當年讀Law時,好多同學鐘意去做Intern、上莊或者參加Mooting Competition,但呢D都只係點綴

End Up能否入到PCLL,同埋揾到好Firm做Trainee,都係depends on你嘅成績

難聽D講句,就算俾你入到Oxbridge,只係攞到個2:2 degree甚至3rd hon,入到PCLL嘅機會都只係微乎其微

莫講話G5,就算係城大法律系,做到律師行Partner、政府律師、裁判官、法官級數一樣大有人在

始終,路係人行出來的

作者: shadeslayer    時間: 19-7-19 19:02

1997112 發表於 19-7-19 18:49
唔好咁講,亦唔需要迷信名校,將來揾到錢大把機會出去見識,求學階段讀書永遠都係最重要。

入得Oxbridge/LSE/UCL 讀 Law 的學生,通常己參考了課程個性,課程同同學應該切合學生。例如牛同劍的法律課程大不同,LSE 和 UCL 又係兩回事。

大學選校仍然重要,選錯就敝。

但非常同意讀好書好重要,小學,中學,大學也一樣。

作者: samsam123321    時間: 19-7-21 23:57

del.....
作者: jessimm    時間: 19-7-23 15:59

b3410 發表於 19-7-16 12:53
多謝分享,書展可以去搵下
家裏的年青人都去入貨了

作者: ck609    時間: 19-7-24 10:58

作者: jessimm    時間: 19-7-24 12:09

ck609 發表於 19-7-24 10:58
回覆 jessimm 的帖子

有興趣看呀請問那裡可以借到, 圖書館 ???
見過公共圖書館有
作者: jessimm    時間: 19-7-24 12:28

昨晚隨手看到的一側故事

作者: soiebb    時間: 19-7-24 14:49

ANChan59 發表於 19-7-14 08:52

明白,你可以咁解說的。

我家人係某專科試既考官,佢連考已經執業緊既醫生都係一邊食飯盒一邊比分,見一個中學生食飯盒都好正常...而個飯盒係個秘書買上黎,連張menu都未睇過,佢買乜你食乜,佢都好慘,有次買左個咖哩牛肉飯但佢唔食得牛..結果了走晒牛,淨番咖哩汁薯仔撈白飯

同埋,係臨床實習上,做錯野馬上會比senior鬧,毫不留情,係手術室會用粗口叫你落枱,因為生命猶關。

醫科就係咁,門面野擺到好後,佢都有好多junior既同事做左一兩年抵受唔到壓力就唔做,入到醫科父母會覺得光忠耀祖,但其實有無諗過佢畢業之後會幾咁辛苦!唔好話讀果陣辛苦,畢業後既Training先係地獄,大約35歲(計全部專科試都順順利利)先叫挨完。真心覺得如果無醫德無想幫人既心,真係唔好浪費時間同精力讀醫。
沙士果年政府請唔曬醫科畢業生,大學開talk教d畢業生北上/進修/自己開診所,政府直情凍薪,個個行業都有高低潮,今年係神科,唔代表下個十年都係,揀科最梗要興趣行先
另外提一提,醫生想移民除左要考過當地既執業試同重新實習之外,人工亦會低一大截(美國除外,但復牌門檻特高)
我家人已經接受左要留係香港(大灣區)做到退休呢個事實

以上只係借回覆交流討論,希望比多d 父母知道呢行既情況
大家見到私家醫生個個身光頸靚既背後,其實付出左好多,佢地未出黎掛牌之前都係披頭散髮、素顏踢拖的

作者: 1997112    時間: 19-7-25 04:45

samsam123321 發表於 19-7-21 23:57
Overseas law 肯定教得好。至於吸唔吸收到要睇學生。近年太多人去外國讀law,好多dse學生並不是尖子,收唔返 ...

唔好盲目崇洋先啦。自從97回歸之後,香港Legal System已經同英國分道揚鑣成二十年,好多野已經完全唔同、徹底割裂左,尤其憲法、行政法、土地法三方面,否則外國回流學生何需考Conversion Exam?

再説,近年來律師樓愈來愈多係做大陸生意 (尤其係Corporate and Finance方面),甚至連行内一些International Firm亦紛紛轉軚,而好多回流學生對大陸缺乏認識,反而變成Disadvantage添。

其實世界轉變左好耐,作為家長應該要睜眼看世界,撇除外國月亮特别圓嘅Mindset,否則只會故步自封而已。

作者: 1997112    時間: 19-7-25 05:07

samsam123321 發表於 19-7-21 23:57
Overseas law 肯定教得好。至於吸唔吸收到要睇學生。近年太多人去外國讀law,好多dse學生並不是尖子,收唔返 ...

另外有一點想講,就係唔好埋怨PCLL,其實有PCLL對法律行業係一種保障,因為而家法律行業實在太多人啦,僧多粥少的情况下,已經係愈來愈難撈。若然法律界唔做好Population Control,遲早會同隔離Accounting一樣,俾你入到行都冇工開,全行一齊捱世界。
作者: poonseelai    時間: 19-7-25 08:10

1997112 發表於 19-7-25 05:07
另外有一點想講,就係唔好埋怨PCLL,其實有PCLL對法律行業係一種保障,因為而家法律行業實在太多人啦,僧 ...

肯入会計師樓,唔怕做到死,唔会無工做

作者: 73662710    時間: 19-7-25 09:04

1997112 發表於 19-7-19 18:49
唔好咁講,亦唔需要迷信名校,將來揾到錢大把機會出去見識,求學階段讀書永遠都係最重要。
名校是好,但不要盲目崇拜,入了名校繼續努力拿好成績固然好,但是一不留神入不了pcll, 就得不償失,每年港大中大law也有很多人入不了pcll, 就算牛劍畢業也不擔保你入pcll, 聽聞某港姐就是例子(沒有confimed的傳聞).
作者: ANChan59    時間: 19-7-25 09:58

soiebb 發表於 19-7-24 14:49

謝謝分享,欣賞!

作者: samsam123321    時間: 19-7-25 12:46

poonseelai 發表於 19-7-25 08:10
肯入会計師樓,唔怕做到死,唔会無工做
比老麥價錢你你會做嗎?
作者: poonseelai    時間: 19-7-25 16:11

samsam123321 發表於 19-7-25 12:46
比老麥價錢你你會做嗎?

要計下實際工時才可同老麥比,我仲做緊,都夠錢開飯,入行人工係奀,係辛苦,肯捱唔死得5或6年升到經理都ok, 現在少人願入行,唔怕辛苦不妨一試,真係學到不少知識,又唔一定做audit

作者: shadeslayer    時間: 19-7-25 20:38

1997112 發表於 19-7-25 05:07
另外有一點想講,就係唔好埋怨PCLL,其實有PCLL對法律行業係一種保障,因為而家法律行業實在太多人啦,僧 ...

PCLL 係保障律師出來有實際做事能力 - practical skills for practicing law for clients.  

以前競爭細的時候一樣要有PCLL

作者: shadeslayer    時間: 19-7-25 20:39

73662710 發表於 19-7-25 09:04
名校是好,但不要盲目崇拜,入了名校繼續努力拿好成績固然好,但是一不留神入不了pcll, 就得不償失,每年港 ...

當然要睇大學及睇成績。

作者: shadeslayer    時間: 19-7-25 20:43

73662710 發表於 19-7-25 09:04
名校是好,但不要盲目崇拜,入了名校繼續努力拿好成績固然好,但是一不留神入不了pcll, 就得不償失,每年港 ...

某港姐最近美國 Bar exam passed,做美國律師,可回流做 Foreign lawyers.

作者: 73662710    時間: 19-7-25 21:03

shadeslayer 發表於 19-7-25 20:43
某港姐最近美國 Bar exam passed,做美國律師,可回流做 Foreign lawyers.
是!
行了一條灣路!

作者: shadeslayer    時間: 19-7-25 21:06

73662710 發表於 19-7-25 21:03
是!
行了一條灣路!

天無絕人之路,條條大路通羅馬。

作者: 73662710    時間: 19-7-25 22:27

shadeslayer 發表於 19-7-25 21:06
天無絕人之路,條條大路通羅馬。
Foreign lawyers and locally qualified lawyers 的  scope of services and career prospect 還是有分別的。就好像有limited registration 的醫生,他們的career 還是有限制的。
作者: shadeslayer    時間: 19-7-25 23:18

73662710 發表於 19-7-25 22:27
Foreign lawyers and locally qualified lawyers 的  scope of services and career prospect 還是有分別的 ...

If course there are differences. Why would they call it foreign lawyers if the career is the same as local lawyers.  

即係話唔讀PCLL,但立志做律師,都有其他出路姐。

其實讀法律亦唔係一定要做律師。

作者: 73662710    時間: 19-7-26 09:40

shadeslayer 發表於 19-7-25 23:18
If course there are differences. Why would they call it foreign lawyers if the career is the same a ...

立志做律師就應該比心機讀好个LLB, 入PCLL, 而唔係做一個有限制的 foreign lawyer.
考BAR阿阿茂有 个野雞LLB都可以上COURSE 再考,唔使 OXBRIDGE GRADUATES

亦都因為foreign lawyers 出路無咁好,好多中入唔到pcll 就連bar也唔考,素性話自己突然之間無兴趣做律師

作者: shadeslayer    時間: 19-7-26 10:05

立志做律師就應該比心機讀好个LLB, 入PCLL, 而唔係做一個有限制的 foreign lawyer.

Xxxxx

有頭髮邊個想做喇尼?

作者: nkd    時間: 19-7-26 10:37

理想是公平、無保護主義。現實是沒有。

同是天涯淪落人,他說有頭髮邊個想做癩痢,他女兒會說真金不怕洪爐火。

面對現實,追求理想。阿們。
作者: Olympian    時間: 19-8-1 16:58

很替你高興!

作者: shadeslayer    時間: 19-8-1 20:27

Olympian 發表於 19-8-1 16:58
很替你高興!

謝謝,跟著要靠佢自己讀好書。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5