教育王國

標題: 致幸運的家長們:請求早日放位 [打印本頁]

作者: 海綿草    時間: 19-7-6 23:18     標題: 致幸運的家長們:請求早日放位

請體恤仍在苦等的家庭及小朋友,早日放位,萬分感激!謝謝!

作者: phyllislcl    時間: 19-7-7 07:40     標題: 回覆樓主:

好明白等待的痛苦,希望大家都咁做,加油!

作者: ter0809    時間: 19-7-7 08:20

沒有用的,你睇呢個討論區最小100條thread是 xxx vs xxx
佢地隨時有三四間私小同津小係手。

我都是今年升小一家長,我都經歷過長達大半個月的痛苦。

而家好彩上岸

大家都知,一面二面時,個個家長當你係仇人咁。你就知道個個家長都是為自己。

但我知有人會即刻放位,,費事阻住水心火熱的家長。

作者: V_CHENG    時間: 19-7-7 08:28

ter0809 發表於 19-7-7 08:20
沒有用的,你睇呢個討論區最小100條thread是 xxx vs xxx

十卜!

我都是剛有私小OFFER,但仍希望有津小CALL!!!

作者: 宮二    時間: 19-7-7 08:31     標題: 回覆樓主:

support
已放位
祝大家心想事成!

作者: 海綿草    時間: 19-7-7 10:28     標題: 回覆樓主:

謝謝已放位的家長。

其他幸運家長:請早日決定,讓其他家庭也可盡早放下心頭大石。謝謝!

作者: 十分鐘    時間: 19-7-7 10:38

推,請大家將心比心

作者: ter0809    時間: 19-7-7 10:56

回覆 十分鐘 的帖子

我覺得
選一間學校讀六年

心大心細無可厚非

但我知有些家長

手持幾間私校

同埋一定唔會讀的二線津校唔放
我但因為未有心儀一線津校消息
所以咪死揸爛揸囉

作者: ter0809    時間: 19-7-7 11:03

所以,明知唔會讀的私小或二線津,請快些放。家長會如釋重負的🙏🏻🙏🏻🙏🏻

等緊位的家長無罪的,只是運氣無自行/大抽獎的學生差。
作者: skytobb    時間: 19-7-7 11:06

點解仲有人hold到兩間以上學校,不是要正本註冊證註冊嗎
面試時見家長貼耳仔同小朋友細細聲講野,面試完後又好緊張不停問識唔識...需要這樣嗎?競爭心大家會有,反而係家長多過小朋友

希望有兩間以上學位既家長選好盡快放

作者: V_CHENG    時間: 19-7-7 11:43

ter0809 發表於 19-7-7 10:56
回覆 十分鐘 的帖子

我覺得

怎樣一人HOLD幾個私小位?不是學校巳要提交註冊證嗎?

作者: ter0809    時間: 19-7-7 11:49

私校
錢就是註冊證
二線津校咪keep 一間

即是基本hold 兩間等一間掛
作者: deco99    時間: 19-7-7 14:06

ter0809 發表於 19-7-7 10:56
回覆 十分鐘 的帖子

我覺得

同意,留兩間諗兩個星期我都可以接受,五間六間都唔放,除咗自私,唔知仲可以講乜。

應該講教育局都好有責任,完全可避免呢哋情況發生,但佢就費事煩。

利申:我有多個offers,但始終只留一間。

作者: V_CHENG    時間: 19-7-7 14:16

deco99 發表於 19-7-7 14:06
同意,留兩間諗兩個星期我都可以接受,五間六間都唔放,除咗自私,唔知仲可以講乜。

應該講教育局都好有 ...

其實依家都要決定,要買校服、書簿及其他安排。。。

作者: fishmay    時間: 19-7-12 11:18

而家已經7月中啦,跟住就似乎8月尾至有郁的可能,灰
作者: Chan343    時間: 19-7-12 12:02

係咪仲有些叩門未出result? 如果一出,又會音樂椅轉動

作者: Yenkelvinbb    時間: 19-7-12 12:06

海綿草 發表於 19-7-6 23:18

同感,我們已經筋疲力盡,心理壓力極大,希望所有家長盡快做好決定方位出來之時please

作者: 十分鐘    時間: 19-7-12 13:24

Yenkelvinbb 發表於 19-7-12 12:06
同感,我們已經筋疲力盡,心理壓力極大,希望所有家長盡快做好決定方位出來之時please
...

大家加油

作者: 十分鐘    時間: 19-7-12 13:26

希望D家長真係唔好hold住學位,囡小一間學校有人hold到2/9,個學位最終空佐,果一間區大熱,好多人想入架。

作者: shatinming    時間: 19-7-12 13:32

will release 禮賢 shortly.

作者: 十分鐘    時間: 19-7-12 15:39

shatinming 發表於 19-7-12 13:32

恭喜

作者: 十分鐘    時間: 19-7-12 15:44

shatinming 發表於 19-7-12 13:32

可以分享到叩到邊間更好嗎?

作者: nana1019    時間: 19-7-12 23:39

已放平兆,Good luck!

作者: aos    時間: 19-7-12 23:51

之前放左彼得 good luck
作者: Siup99    時間: 19-7-13 00:54

aos 發表於 19-7-12 23:51
之前放左彼得 good luck

你個小朋友是男仔嗎?可以分享揀左邊間?

作者: melomame10    時間: 19-7-13 07:28

已放禮賢,校服都買埋

作者: cclemon2009    時間: 19-7-13 08:46

身邊有吾止一個朋友仍然是手持2 個offer,同樣手持一私直一津,津校更是很多人去叩的,所以機會仍有

作者: 十分鐘    時間: 19-7-13 08:54

cclemon2009 發表於 19-7-13 08:46
身邊有吾止一個朋友仍然是手持2 個offer,同樣手持一私直一津,津校更是很多人去叩的,所以機會仍有
...

謝謝分享,Hold咁耐,真係無語。

作者: ceresves    時間: 19-7-13 08:58

已經放曬非心儀學位半年左右,希望已落進更值得擁有的小朋友手中。

作者: shatinming    時間: 19-7-14 12:27

回覆 十分鐘 的帖子

地區一缐津校,近屋企可午睡!
作者: CandyGianna    時間: 19-7-14 12:37

Support , 希望各家長體諒等既位既小朋友

作者: tigerbee    時間: 19-7-14 12:42

nana1019 發表於 19-7-12 23:39
已放平兆,Good luck!

恭喜晒,㨂咗邊間?

作者: nana1019    時間: 19-7-14 13:02

tigerbee 發表於 19-7-14 12:42
恭喜晒,㨂咗邊間?

漢華

作者: nerolibaby    時間: 19-7-14 13:46

十分鐘 發表於 19-7-12 13:26
希望D家長真係唔好hold住學位,囡小一間學校有人hold到2/9,個學位最終空佐,果一間區大熱,好多人想入架。 ...

老師有次講開 d 人8月尾尾 or 9 月頭先 no show 既係浪費左個位,因為學校已唔會再 call

作者: 十分鐘    時間: 19-7-14 14:17

nerolibaby 發表於 19-7-14 13:46
老師有次講開 d 人8月尾尾 or 9 月頭先 no show 既係浪費左個位,因為學校已唔會再 call
...

係吖,真可惜,可憐等位小朋友父母望住電話一日又一日。

D自私父母直頭自私到返下二邊迎新班,

作者: V_CHENG    時間: 19-7-14 14:20

十分鐘 發表於 19-7-14 14:17
係吖,真可惜,可憐等位小朋友父母望住電話一日又一日。

D自私父母直頭自私到返下二邊迎新班,

正X街!

作者: 貓奴    時間: 19-7-14 14:22     標題: 回覆樓主:

一收到叩門offer,已放了位,好明白等位系好大壓力。

作者: sawn    時間: 19-7-14 14:29

我知有手執兩間(可能不止)offer嘅家長,尋日連唔打算去嗰間私小嘅新生家長會都有出席……

作者: 十分鐘    時間: 19-7-14 14:41

sawn 發表於 19-7-14 14:29
我知有手執兩間(可能不止)offer嘅家長,尋日連唔打算去嗰間私小嘅新生家長會都有出席……
...

我也聽過,家長會係去曬下自己個仔被英文私小收佐,一個要錢,一個免費,1516緊,仲好民主咁,話比個仔決定,最後都係去佐私小。

作者: kin2000_cn    時間: 19-7-15 12:05

跪求已有offer的家長放位, 我小女仲未有offer, 最近個半月係人生暫時最難過的時期, 日日於工作中等電話, 精神壓力極大,,
作者: 十分鐘    時間: 19-7-15 13:28

kin2000_cn 發表於 19-7-15 12:05
跪求已有offer的家長放位, 我小女仲未有offer, 最近個半月係人生暫時最難過的時期, 日日於工作中等電話, 精 ...

幫你推,願你小女早日得到offer

作者: 风铃草    時間: 19-7-15 23:10

kin2000_cn 發表於 19-7-15 12:05
跪求已有offer的家長放位, 我小女仲未有offer, 最近個半月係人生暫時最難過的時期, 日日於工作中等電話, 精 ...

幫你推,深知等待的痛苦。

作者: V_CHENG    時間: 19-7-16 08:16

其實有人放位都未必CALL人,有D學校可能「玩嘢」,我見過有啲學校嘅小一係34人一班,亦有啲只係31人!所以,盡力啦!

作者: Joe8889    時間: 19-7-16 08:30

回覆 V_CHENG 的帖子

咁又唔好話人玩野,可能都係有部分家長last minute 先唔take offer,導致班中少左人。又或者餘下叩門生未夠班入,唔通硬收咩

作者: V_CHENG    時間: 19-7-16 08:38

V_CHENG 發表於 19-7-16 08:16
其實有人放位都未必CALL人,有D學校可能「玩嘢」,我見過有啲學校嘅小一係34人一班,亦有啲只係31人!所以 ...

明白、不過我們只望一般學校,不應是有教無類嗎?!

作者: ceresves    時間: 19-7-16 08:46

Joe8889 發表於 19-7-16 08:30

咁又唔好話人玩野,可能都係有部分家長last minute 先唔take offer,導致班中少左人 ...
Agree with you. Sometimes the school administration is not as simple as other's thinks. Better putting ourselves in others' shoes always. But releasing unwanted offers immediately is a must. It is a kind of putting ourselves in others' shoes too.

作者: Joe8889    時間: 19-7-16 08:58

唉....有教無類是口號,仲有好多out of control的事。。。。

作者: Joe8889    時間: 19-7-16 09:00

ceresves 發表於 19-7-16 08:46
Agree with you. Sometimes the school administration is not as simple as other's thinks. Better putti ...
Yes.  keeping unwanted offers is very selfish.

作者: snakemonkey    時間: 19-7-16 09:04

有教無類....

家長想入的學校 要有教無類 多收學生

肯有教無類收你小朋友的學校  家長反而不肯入了  千方百計要叩門走
作者: c_manki    時間: 19-7-16 12:59

回覆 ter0809 的帖子

我想官津小如取錄都唔可以hold 太耐,應該兩日內要註冊,否則當你放棄。私,直小就唔肯定喇。

作者: c_manki    時間: 19-7-16 13:04

回覆 kin2000_cn 的帖子

試下寫求位信,與其等,自己都做下嘢,希望感動到校長給予學位或如有人放學位,優先取錄你。
作者: kin2000_cn    時間: 19-7-16 16:43

回覆 c_manki 的帖子

而家已經一個星期寫一封, 目前為止已寫5封, 仲要唔止一間, 但冇一間有消息....
作者: c_manki    時間: 19-7-16 16:54

有冇親至送信,親身遞咁樣會有誠意,我第二封隔一星期,第三封隔3日,咁樣比佢信道你重視佢哋學位。希望你成功。加油

作者: kin2000_cn    時間: 19-7-16 17:06

謝謝, 我次次都親身攞去, 但只有一次撞到校長親手比佢, 其他都係交比校務處...睇來我而家應該寫密d....
作者: V_CHENG    時間: 19-7-16 17:28

kin2000_cn 發表於 19-7-16 17:06

謝謝, 我次次都親身攞去, 但只有一次撞到校長親手比佢, 其他都係交比校務處...睇來我 ...

叩那校?!

作者: V_CHENG    時間: 19-7-16 17:31

kin2000_cn 發表於 19-7-16 17:06

謝謝, 我次次都親身攞去, 但只有一次撞到校長親手比佢, 其他都係交比校務處...睇來我 ...

我曾以親身遞交、電郵、郵寄信件!中/英信。。。

作者: chanoel321    時間: 19-7-16 18:02

V_CHENG 發表於 19-7-16 17:31

我曾以親身遞交、電郵、郵寄信件!中/英信。。。

請問電郵係學校校務處嗰個?因為我唔知校長嗰個

作者: V_CHENG    時間: 19-7-16 18:05

chanoel321 發表於 19-7-16 18:02
請問電郵係學校校務處嗰個?因為我唔知校長嗰個

唔係每間學校也會公開校長電郵!

作者: 十分鐘    時間: 19-7-16 18:41

kin2000_cn 發表於 19-7-16 16:43

而家已經一個星期寫一封, 目前為止已寫5封, 仲要唔止寫一間, 但冇一間有消息.... ...

真心:如果咁密,會唔會反效果,嚇親學校?

作者: V_CHENG    時間: 19-7-16 19:28

十分鐘 發表於 19-7-16 18:41

有機會,當天親身交畫予校長,她說已記得我!

作者: chanoel321    時間: 19-7-16 19:47

V_CHENG 發表於 19-7-16 18:05
唔係每間學校也會公開校長電郵!

係啦,我嗰間就係無資料,如果send去校務處嗰個有無用呢

作者: 十分鐘    時間: 19-7-16 20:10

V_CHENG 發表於 19-7-16 19:28
有機會,當天親身交畫予校長,她說已記得我!

最後有收嗎?得到offer?

作者: V_CHENG    時間: 19-7-16 20:12

十分鐘 發表於 19-7-16 20:10
最後有收嗎?得到offer?

未有OFFER?!

作者: 子恩    時間: 19-7-16 21:35

kin2000_cn 發表於 19-7-16 16:43

而家已經一個星期寫一封, 目前為止已寫5封, 仲要唔止寫一間, 但冇一間有消息.... ...

樓主 想問你係未只叩左合一堂同何壽南,仲有冇叩其他呀

兩間都係大熱小學, 何都幾睇小朋友學術的.

祝盡快有心儀學校電話

作者: 子恩    時間: 19-7-16 21:36

十分鐘 發表於 19-7-16 18:41

如果校長真係有位,睇到有誠意
一有人放位就會記得比機會

作者: c_manki    時間: 19-7-16 21:51

你寫信給多少間小學? 我寫了三封信給兩小學,去到第三封終有一間小學致電取錄了。另一間到宜家未有電話。我想好睇每間小學做法。 如真係多人叩門的,求位信未必真可有用,但起碼比學校知你真係有誠意,好想要學位,希望有奇蹟。有d 學校可能好睇誠意,如果要按住個後補list 打電話比各家長,(有d係唔要學位)不如揀d 真係好想入讀嘅小朋友。 所以盡自己努力,唔好氣餒。
由六月頭申請後補,到上星期先收到第一個call.  到今日有第二間話取錄。 所以唔好放棄。

作者: 许小糊    時間: 19-7-17 11:16

V_CHENG 發表於 19-7-7 14:16
其實依家都要決定,要買校服、書簿及其他安排。。。

请问你有结果了吗?我在三网贴见过你的

作者: V_CHENG    時間: 19-7-17 11:18

许小糊 發表於 19-7-17 11:16
请问你有结果了吗?我在三网贴见过你的

我有音小OFFER,但都係心連大陳!!!

作者: vpo0615    時間: 19-7-17 12:20

到而家都仲見到有人問XX(津小)同XX(私小)點揀?
作者: kandt    時間: 19-7-17 16:45

回覆 vpo0615 的帖子

有D係問緊2020-21。 別太敏感^^"
作者: bj1315    時間: 19-7-17 16:47

vpo0615 發表於 19-7-17 12:20
到而家都仲見到有人問XX(津小)同XX(私小)點揀?

有私小剛剛大型call waiting

作者: sandra9102    時間: 19-7-17 17:30

bj1315 發表於 19-7-17 16:47
有私小剛剛大型call waiting

邊間?

作者: bj1315    時間: 19-7-17 18:15

sandra9102 發表於 19-7-17 17:30
邊間?

聖心私小⋯⋯⋯筆試後call waiting

作者: linmia    時間: 19-7-17 19:23

回覆 bj1315 的帖子

你今日收到call?
作者: bj1315    時間: 19-7-17 19:30

linmia 發表於 19-7-17 19:23
回覆 bj1315 的帖子

你今日收到call?

不是我吖,音樂椅還在轉,我收到叩門call waiting

作者: Leung424    時間: 19-7-17 21:43

咁請問你放了津小定私小offer?你唔想入讀的學校都會有人等緊的,本區學位緊張
作者: V_CHENG    時間: 19-7-17 22:36

Leung424 發表於 19-7-17 21:43

咁請問你放了津小定私小offer?你唔想入讀的學校都會有人等緊的,本區學位緊張 ...

如無心儀學校OFFER,會讀音小!

您係音小WAITING人?

作者: vpo0615    時間: 19-7-18 14:23

回覆 kandt 的帖子

我唔係敏感, 特別留意到有嗰個 xx vs xx POST係因為出POST嘅同我叩同一間小學, 我响其他POST見過佢, 知道佢有嗰間小學嘅OFFER...
作者: Karmen22    時間: 19-7-18 15:04

我想請教一下, 我知道直資接受左OFFER 就一定唔可以大抽獎, 但我見好多私校都有咁樣講,係咪可以唔跟?

作者: bj1315    時間: 19-7-18 15:21

Karmen22 發表於 19-7-18 15:04
我想請教一下, 我知道直資接受左OFFER 就一定唔可以大抽獎, 但我見好多私校都有咁樣講,係咪可以唔跟?
...

唔跟,你就無左個私校位

作者: waichun8283    時間: 19-7-18 15:23

有沒有北衛waiting 人??

作者: WinCube    時間: 19-7-18 16:14

啱啱收到新華德call waiting~不過reject咗~祝大家好運!

作者: sisbro    時間: 19-7-18 17:17

推,請大家將心比心

作者: sportlung    時間: 19-7-18 21:21

waichun8283 發表於 19-7-18 15:23
有沒有北衛waiting 人??
當然有啦,得個等字!!
作者: pekovian    時間: 19-7-19 08:59

見到有post仲vs緊三間大熱學校,真係無言

作者: ceresves    時間: 19-7-19 10:51

pekovian 發表於 19-7-19 08:59

作者: 十分鐘    時間: 19-7-19 11:22

pekovian 發表於 19-7-19 08:59

唉,我最心儀果幾間都被人vs緊,唔知要vs到幾時,我嘅音樂椅已停了。

作者: vpo0615    時間: 19-7-19 11:47

想請問小學教職員係咪暑假期間照返工㗎? 即係成個7.8月都有機會CALL WAITING? 我知8月尾會有因D人開始放位...
作者: szwani2412    時間: 19-7-19 11:51

十分鐘 發表於 19-7-19 11:22
唉,我最心儀果幾間都被人vs緊,唔知要vs到幾時,我嘅音樂椅已停了。
起碼都知D 人 仲 HOLD 緊. 仲有机會.

作者: 十分鐘    時間: 19-7-19 13:23

szwani2412 發表於 19-7-19 11:51
起碼都知D 人 仲 HOLD 緊. 仲有机會.

有機會唔call架,到時會嘥咗個位。

作者: szwani2412    時間: 19-7-19 14:22

十分鐘 發表於 19-7-19 13:23
有機會唔call架,到時會嘥咗個位。
仲有几間喎~ 希望在明天

作者: 十分鐘    時間: 19-7-19 14:46

szwani2412 發表於 19-7-19 14:22
仲有几間喎~ 希望在明天

謝謝,希望大家都夢想成真。唉,頭先又一個垃圾電話,心都跳岀來。

作者: szwani2412    時間: 19-7-19 14:49

十分鐘 發表於 19-7-19 14:46

謝謝,希望大家都夢想成真。唉,頭先又一個垃圾電話,心都跳 ...
HAAAAAAAAAAA, 我之前都空歡喜兩次... (雖然已有一私小OFFER) 真難為一些派了寶校的家長, 日夜精神衰弱.

作者: 十分鐘    時間: 19-7-19 16:23

szwani2412 發表於 19-7-19 14:49
HAAAAAAAAAAA, 我之前都空歡喜兩次... (雖然已有一私小OFFER) 真難為一些派了寶校的家長, 日夜精神衰弱.
...

D家長hold嘅仲要係,in三次果種,勁多人想入嘅有中學直資。

作者: waichun8283    時間: 19-7-19 16:42

有無人放北衛OFFER??

作者: V_CHENG    時間: 19-7-19 17:04

十分鐘 發表於 19-7-19 16:23
D家長hold嘅仲要係,in三次果種,勁多人想入嘅有中學直資。

Which school?

作者: pinkymikemarcus    時間: 19-7-20 00:31

c_manki 發表於 19-7-16 21:51

你寫信給多少間小學? 我寫了三封信給兩小學,去到第三封終有一間小學致電取錄了 ...

求指教 :donutshy:  請問你求位信 係 親筆寫定還是用電腦,內容大致上 會寫什麼
真心求教

作者: c_manki    時間: 19-7-20 15:52

回覆 pinkymikemarcus 的帖子

三封信都用電腦打,格式工整d我第一封信
1)感謝(x月x日)給予面試機會,唯尚未取錄,特函此信,希望校長閣下可加深對小兒/小女認識。
2)讚賞下該校,如成立有多少年,校譽良好,老師有多年教學經驗,有愛心等.. (e.g. 或校風純樸)。
認同該校教學理念,若小兒/女獲貴校取錄,必定獲益良多。
3)描述子女性格(好的)如品性善良,熱心助人,參與甚麼課外活動, 對小孩有甚麼得著。如有老師有正面評價(e.g 讚有天份),可略略提及。希望有機會代表學校參賽,為校爭光。
4)都可講小兒/女,資質不差,唯面試緊張,未能發揮得最好。希望校長賜予機會,與貴校教學團隊合作,共同為小兒/女未來努力。

以上是按小兒自己簡概描述,你自己可修飾下,或加加減減下內容。
希望幫到你。學位去到八月尾都仲有機會,,不要氣餒,加油💪

作者: pinkymikemarcus    時間: 19-7-20 15:58

c_manki 發表於 19-7-20 15:52

三封信都用電腦打,格式工整d我第一封信

多謝指教 其實小兒係2020年度 入小一,現在先開始interview
只係本人開始慢慢爬文去學習,見到嘅就問下,為自己作好未來嘅準備。
但係非常之感激你嘅講解 ,我未來一定用得著

作者: c_manki    時間: 19-7-20 19:40

做到未雨綢繆係好好呀,了解多d學校, 睇下點樣自行,大抽獎時排位揀志願,叩門係好辛苦事,身心疲累。求位信希望你唔需要用,直入心儀小學。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5