教育王國

標題: 應唔應該強行去外國留學 [打印本頁]

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 10:37     標題: 應唔應該強行去外國留學

作者: yuyueng    時間: 19-7-3 11:54

5年預備120萬好似太樂觀,呢2年英鎊因為脫歐問題而低位,但唔排除脫歐問題解決左後英鎊會升返兌11。

作者: brother4    時間: 19-7-3 12:16

脹爆寶 發表於 19-7-3 10:37
各位媽媽好!其實我係今年dse生,因諗咗好幾個月都好困擾,希望各位家長可以企係你哋自己角度睇,表達對我 ...

雅思ielts成績如何?生活費有朋友做歺館(黑工)便足夠可以但小心被捉就回港

作者: Cara2006    時間: 19-7-3 12:32

yuyueng 發表於 19-7-3 11:54
5年預備120萬好似太樂觀,呢2年英鎊因為脫歐問題而低位,但唔排除脫歐問題解決左後英鎊會升返兌11。
...

去外國讀書,真係一個字:錢。
120 萬 5 年,我真心唔覺得夠。
除了學費,也要住,食,交通,書,等雜費,一年機票錢也不便宜。另外,睇一睇簽 student visa 要有乜嘢資產上的要求。
人生就係咁現實,明白你的想法,但也要體諒父母的難處。

作者: yuyueng    時間: 19-7-3 13:13

Cara2006 發表於 19-7-3 12:32
去外國讀書,真係一個字:錢。
120 萬 5 年,我真心唔覺得夠。
除了學費,也要住,食,交通,書,等雜費, ...

無錯!得80萬資金,其實未離開香港前,淨系個留學簽證同張計票錢就已經超過2萬,如果要計算未來5年父母要辛苦地再籌40萬至夠120萬,真系好勉強下。

作者: cow    時間: 19-7-3 13:21

回覆 脹爆寶 的帖子

揾間直接讀physiotherapy嘅U, world top 100係無意思
作者: 1998Ruby1998    時間: 19-7-3 13:53

5 年 120 萬,即係你預一年 24 萬,Birmingham Sports Science 起碼 18 萬,住屋最平都要 5 萬,食飯都要預 4 萬,機票起碼 1 萬,要 28 萬。一定唔夠用,除非你可以一個暑假賺 4-5 萬幫補。Sports Science 應該係 3 年本科 wor?

但點解 master 唔可以返香港讀?PolyU Master 好似係有 Master Physiotherapy。再唔係,你就第一年試插班返黎香港,但應該要埋 DSE 成績。
BTW,你連 Bio Level 2 都有機會唔達標,咁你需要考慮下係咪真係有能力。
作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 14:40

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 14:42

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 14:43

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 14:44

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-7-3 14:45

脹爆寶 發表於 19-7-3 14:43
係呀諗緊如果本地真係升唔到 好唔好先去uk master再apply返嚟poly

你夠錢咩?120 萬唔係好多,你咁樣係讀 4 年,都係剛剛好每年 30 萬,但你要買書、雜費,冇乜錢剩。你點解咁堅持 master Birmingham 讀,唔先返 poly?

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 14:47

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 14:49

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 14:50

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 14:53

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-7-3 14:54

脹爆寶 發表於 19-7-3 14:49
因為我check過poly master兩年都要540000....

54萬,但中間你可以搵兼職幫補,同埋可以向政府借,Bsc 讀得好有獎學金,你英國係冇可能。

問題係你要英國讀 master 先返黎再入 poly,咪洗更多錢?????咁點解唔一早申請返黎 poly?

BTW,你計 120 萬,係低估左,完全唔準確呢!

作者: SIYip    時間: 19-7-3 15:08

如果我係父母,我唔會清盡自己積蓄俾仔女留學,除非自己有好穩定嘅收入,隨時可以儲返筆錢。

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 15:15

作者: cow    時間: 19-7-3 15:16

脹爆寶 發表於 19-7-3 14:44
如果bio到時出到嚟有3會去升學展搵 咁就唔洗讀到master就做得物理治療師
Brunel University
GCE A-level AAB-ABB, including at least a grade B in Biology, Human Biology, Physics, Chemistry or Maths.

University of Salford
Three A2s grades ABB with (at least one science subject required (preferably biology/human biology but other acceptable qualifications are chemistry, physics, PE or psychology).

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 15:16

作者: YuYuMother    時間: 19-7-3 15:19

脹爆寶 發表於 19-7-3 14:47
但120萬已經係我準確用數字計嗮所有嘢後得出數字 都係唔得?

好坦白講,120萬真係唔夠。

凡事無可能計到咁盡,一定要預留備用資金突發情況用。仲有匯率會變,英鎊突然升好多點算?

我預讀一個學位三年,連生活什費鬆動少少約120萬,你要讀埋master真係好高難度。

其實有無同父母傾過,家庭財政狀況穩唔穩定,負擔到嗎?

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-7-3 15:20

脹爆寶 發表於 19-7-3 15:16
即係uk bsc讀得好攞唔到獎學金?

係獎學金冇咁容易俾國際學生攞。全校得 5-6 個獎學金俾外國人,仲要同所有國家、所有科目一齊爭。我唔評論你學業好壞,但內地班尖子,係好讀得書。Econ、會計、Business Management 呢啲十個有八個都攞一級分數,好多仲可以 9X%,你要做到一樣分數先有幾分機會。

120 萬讀 4 年係頂盡,仲要好慳,唔好出去外遊。所以最好就 master 返得就返。更何況你越遲返,Physio 競爭越大。

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 15:56

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 16:04

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 16:08

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 16:09

作者: ericby    時間: 19-7-3 16:15

唔應該強行去外國留學
作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 16:24

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-7-3 16:32

脹爆寶 發表於 19-7-3 16:24
欸發現hk讀master分分鐘仲貴過uk讀

香港讀兩年,英國一年。但一年香港 master 平過英國好多,三年後學費必加,到時候起碼 20 萬學費,6 萬宿舍,一萬機票,4 萬食費。
但香港可以借 loan,英國唔可以。

作者: cow    時間: 19-7-3 16:38

脹爆寶 發表於 19-7-3 15:56
請問Brunel好嗎?見佢唔一定要計bio,544無問題,想考慮下
Brunel 不太差. 專業學位其實無所謂, 東華都唔係大學.
唔好嘥時間, 3年攪掂佢, 再唔係就讀Teesside, 學費 £11,825

作者: samsam123321    時間: 19-7-3 17:01

重讀dse好過拉
作者: Activehealth    時間: 19-7-3 17:51

各位媽媽好!其實我係今年dse生,因諗咗好幾個月都好困擾,希望各位家長可以企係你哋自己角度睇,表達對我 ...

Deleted

作者: Candice1128    時間: 19-7-3 18:22     標題: 回覆樓主:

UK Physio clinical placement 都好易failed,  之前有家長posted自己子女經歷。有冇現在修Physiotherapy 子女的家長,可以分享下經驗呢?

作者: Zsokol    時間: 19-7-3 18:38

不大建議樓主計劃,太困難和太冒險,或者再找其他更適合自己方案.
作者: cy101    時間: 19-7-3 19:01

唔贊成, 成綪/經濟都係問題!!!
作者: siumiu2010    時間: 19-7-3 20:51

學校學費會加
作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 21:05

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 21:18

作者: Activehealth    時間: 19-7-3 21:20

脹爆寶 發表於 19-7-3 21:05
因為自己細個特別多災多難,又試過跌斷手,啲骨碎嗮,試過踩單車炒車隻腳成塊肉無咗見到骨,幾次都要做物 ...

Those are good reasons to want to be a physio.
唔係因為有好工作可以搵錢,如果諗住搵錢就唔好揀呢行。

作者: bforbtec    時間: 19-7-3 21:26

DSE 拉CURVE, 根本不存在失手 的問題

整個CASE , 似乎能力, 同 理想 相差極遠

1,2科, 失手仲可以講

而家入大學水泡都成問題

我估你都係接受 現實

睇送食飯, 等DSE 成績出來再算

作者: Activehealth    時間: 19-7-3 21:40

脹爆寶 發表於 19-7-3 21:18
咁我想問下前輩,其實物理治療難讀嗎?本來自己係學校bio都係top10%,就係考個日失嗮手.....
另外請問如果 ...

澳洲非常難讀,第一年解剖一半人肥佬,之後clinical 分分鐘俾人肥。
同事話HKPU好少肥人,入得去就九成幾畢到業,澳洲passing rate 大約50-70%.
讀Sports Science 可以做sports scientist, 體院有。可以做gym instructors 、教練等,又或者做運動策劃搞sports events 如渣馬,做體育會幹事等。

咁你不如在香港讀nursing 先,起碼讀完唔擔心無工做。Physio 唔止淨得sports, 仲有cardiopulmonary 心肺、gerontology 老人科,paediatrics 兒科,neurology 神經系統,gynaecology 婦科等等。
如果你揀physio浄想讀sports 肯定會失望。Physio 同nursing 讀啲科目肯定比同sports science 更為相近。

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 21:42

作者: Activehealth    時間: 19-7-3 21:43

俾你22分入到都擔心你畢唔到業

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 21:47

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 21:48

作者: Activehealth    時間: 19-7-3 21:50     標題: 回覆樓主:

Deleted

作者: cow    時間: 19-7-3 21:52

脹爆寶 發表於 19-7-3 21:47
係窩前輩,拉curve呢我都唔記得....因為我自覺覺得自己考得差所以就打定輸數。其實今年都唔少人話難(其實 ...
亦可考慮去大陸/台灣讀。
作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 22:00

作者: Cara2006    時間: 19-7-3 22:06

脹爆寶 發表於 19-7-3 21:42
估唔到澳洲咁難讀,本來諗住best5都仲有22可以去報南澳大學,而家有啲卻步
...

physio 本身係專業科,我估冇乜邊度 "易" 讀。
上面前輩話 HKPU 易 pass,但人地入得去都高分入。
可能有個別大學門檻冇咁高,但入到去又點?

你個底咁弱,我估讀唔掂的機會好大。我唔知你明唔明我的意思。
咁講,如果你好釆在香港入到,平平地學費,即管試讀。
去外國,講緊兩年五十萬起,如果你屋企大把,你可以去試兩年。
但你屋企的情形,真係蝕唔起呢五十萬囉。
年輕人有理想有夢想係好,但唔好離地。

作者: Zsokol    時間: 19-7-3 22:40

樓主有冇諗過OT. 呢科好似易少少.
作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 22:46

作者: Zsokol    時間: 19-7-3 23:09

脹爆寶 發表於 19-7-3 22:46
東華好似pt同ot都係平均收緊22
我女宜家係英國讀OT,佢話OT會易過PT.
作者: 脹爆寶    時間: 19-7-3 23:38

作者: biffkwok    時間: 19-7-4 04:00

其實,你有冇為父母諗過,你已經完成中學,相信父母巳屆中年,佢哋離開退休日子不遠了,全家積蓄只得80萬,去英國留學,我太膽講對你家庭嚟講,呢個係unaffordable luxury ,父母也要為退休做準備,你有問過他們的意願嗎?你其實不是全無出路,上面已經有不少好建議,希望你可以爲整個家庭作周全考慮。
作者: peter_pan    時間: 19-7-4 09:22

香港不是所有外國大學的物理治療學位都承認的,要小心查證清楚,否則花了時間和金錢,回港卻不能做物理治療師就麻煩了。
作者: sowysir    時間: 19-7-4 18:00

作者: cclee0129    時間: 19-7-4 18:06

peter_pan 發表於 19-7-4 09:22
香港不是所有外國大學的物理治療學位都承認的,要小心查證清楚,否則花了時間和金錢,回港卻不能做物理治療 ...
同意,有機會出國完成學位但香港原來不會承諗,只可以在外國工作。也需要考慮你會否接受這樣的結果
作者: angelleungyp    時間: 19-7-5 00:17     標題: 回覆樓主:

不過英國和澳洲讀物理治療,IELTS 四項的分數,每項分別要 7 分,現在的你都未達標。
如果去澳洲讀的話,他們一定要你上一年英語科程,因此也是支出。
還有你計出國讀書用錢的項目,算得太簡單,基本還有很多支出呢!如果你去英國留學用T 4 身分,頭六個月是不能打工的,六個月後好像只可以在本科(即是讀的科目) 工作,還有有時間限制的。

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-5 00:38

作者: angelleungyp    時間: 19-7-5 00:48

脹爆寶 發表於 19-7-5 00:38
唔洗呀有u收6.5,學科排名都唔錯

以我知道,好睇讀那一科目和那一間大學。澳洲 IELTS 就一定全 7分,大學收了,到最後也要求讀一年英語程就一定了。

作者: poonseelai    時間: 19-7-5 07:10     標題: 回覆樓主:

記得在EK見過話DSE 5到5**才拉curve, 其他係水平对照。如果傾尽屋企流動資產都未夠,我唔会去。聽過前人分享只得一年費用就出國,打工賺餘下兩年三年費用,直到畢業才回港,今時今日是否仍可行我唔知。

作者: 小時了了    時間: 19-7-5 08:20

poonseelai 發表於 19-7-5 07:10
記得在EK見過話DSE 5到5**才拉curve, 其他係水平对照。如果傾尽屋企流動資產都未夠,我唔会去。聽過前人分 ...
可以參考 HKEAA e.g. 旅遊與款待 http://www.hkeaa.edu.hk/tc/HKDSE/assessment/subject_information/category_a_subjects/ths/or/bs2018.html >>>> http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Subject_Information/ths/ths-2018ppt-1.pdf
P.3
L5 **              0.5% Top 10% of L5 (Approx.)
L5* or above 1.9% Next top 30% of L5 (Approx.)
L5 or  above 4.6%
L4 or  above 15.4%
L3 or  above 35.6%
L2 or  above 75.1%
L1 or  above 93.1%

作者: Cara2006    時間: 19-7-5 09:25

脹爆寶 發表於 19-7-5 00:38
唔洗呀有u收6.5,學科排名都唔錯

其實,你明唔明,呢 d 係 “minimum requirement”,比你免強入到,你未必讀得上。見好多人,本身成績好好,去到外國因為適應問題,成績並非如願,何況你的成績,真係非常麻麻。唔好話 physio,我覺得你入 science related 的科也可能讀得辛苦。咁如果你屋企同意比你去,即管去。要講的,講晒。

作者: 貝珠    時間: 19-7-5 09:51

Activehealth 發表於 19-7-3 21:50
如果真係唔夠分入香港physio,連東華physio都無,我會揀nursing bachelor.
當然你有自己選擇。
...

香港nursing 唔係都要好高分先入到咩?

作者: Activehealth    時間: 19-7-5 10:11

貝珠 發表於 19-7-5 09:51
香港nursing 唔係都要好高分先入到咩?

由 assoc 上

作者: anitelab    時間: 19-7-5 10:11

你都識講強行啦...by the way birmingham uni真係唔係好掂,讀asso博上本地大學可能仲好,反正做得本行見到呢間野都知咩事,120萬假設你計啱都要有排先收支平衡。
作者: poonseelai    時間: 19-7-5 12:41

Cara2006 發表於 19-7-5 09:25
其實,你明唔明,呢 d 係 “minimum requirement”,比你免強入到,你未必讀得上。見好多人,本身成績好好 ...

IELTS係基本英語能力,達到大學要求就ok, 高過又唔会有着數,9分滿分,oxbridge 都係要求7.5, 咁会唔会讀唔到,事實上讀唔讀到有好多因素。樓主情況錢可能係最大考慮

作者: Isaacmommy    時間: 19-7-5 13:26

如果重讀一年再考 bio 得唔得?$80萬真係唔夠,距離頗遠。早前計過要$40萬一年,但我的英國朋友話要預多一點,$45萬一年左右。要同家人理性地商討,如果全家積蓄衹是$80萬,就不要強迫父母一定要立即送你到外國,要體諒父母,其實大部份人都 afford 唔到送子女去外國的。總有其他出路的!

作者: jj100c    時間: 19-7-5 14:24

回覆 Activehealth 的帖子

非常讚成讀nursing,其實 nurse 畢業後大把工作,就算將來唔做醫院,都有其他工作機會。
作者: 1998Ruby1998    時間: 19-7-5 14:28

回覆 脹爆寶 的帖子

IELTS 6.5 英文唔算好,身邊攞 7 嘅同學都係 Level 4
BTW,點解你要咁注重排名?你有冇睇清楚排名係如何計算出黎?

我覺得讀 nursing 都好好,一定有工做,又唔洗再特別進修。

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-7-5 14:35

回覆 Isaacmommy 的帖子

又唔洗 45 萬咁多!你英國個朋友住倫敦?學費連雜費 20 萬,屋租以 Birmingham 黎講,8 萬係頂盡,衣食 5 萬已經好豪,行就飛機一程頂多 1.5 萬,自己去玩就頂盡都係 1.5 萬,36 萬一年咁樣已經非常好食好住好玩,除非讀醫/住倫敦,否則冇咩可能需要 40 萬咁多。
80 萬夠樓主讀 3 年,暑假樓主努力賺 2-3 萬幫補,應該唔成問題,但只能夠佢 3 年,多一年都 no way。

作者: sowysir    時間: 19-7-5 16:33

作者: 彌月    時間: 19-7-5 20:04

有行內的朋友說,若要讀物理治療去澳洲讀較好,費用也沒有去英國留學那麼貴。不過要順利畢業很有難度,此外英文程度一定要好,否則實習多數會唔合格。不過最重要都是費用,若預算不夠或太勉強的話,去外國留學前真的要諗清楚。
因為始終同去旅遊唔同,當你真係喺當地生活而缺錢的時候,會過得好唔開心和有壓力,若因而影響到學業成績便更是得不償失。而預算也要預寬鬆些,因始終有額外用錢的地方,譬如你未必即時搵到理想嘅兼職,學校活動可能要付費參加,和同學一起外出要用錢等等。
最重要1點,別以為讀完回港後一定有高薪厚職等著你去做,一份好的工作必定有很多人競爭, 所以之前付出嘅未必能即時得要回報 (尤其是那付出是你家人和你所有的積蓄),所以決定去之前真的要三思。

作者: Isaacmommy    時間: 19-7-5 20:13

1998Ruby1998 發表於 19-7-5 14:35
回覆 Isaacmommy 的帖子

又唔洗 45 萬咁多!你英國個朋友住倫敦?學費連雜費 20 萬,屋租以 Birmingham 黎 ...

如果在倫敦讀要幾多錢一年?$400k?

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-6 11:47

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-6 11:50

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-6 11:54

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-6 11:59

作者: Mok426    時間: 19-7-6 13:41

原本都諗住起英國讀物理治療,但發覺太高分先入到,所以轉行去sports science (利申:出年Year 12)

作者: Zsokol    時間: 19-7-6 14:28

Mok426 發表於 19-7-6 13:41
原本都諗住起英國讀物理治療,但發覺太高分先入到,所以轉行去sports science (利申:出年Year 12)
...

英國讀物理治療收生要求低分香港好多,香港DSE要成30分,英國22-23分都可以.(只要你bio好)
作者: Mok426    時間: 19-7-6 14:28

就係唔得我都轉去讀BTEC Sport

作者: Zsokol    時間: 19-7-6 14:29

脹爆寶 發表於 19-7-3 23:38
但收分係咪差唔多?
OT和PT差唔多.
作者: Activehealth    時間: 19-7-6 15:58

Zsokol 發表於 19-7-6 14:29
OT和PT差唔多.

你是開玩笑嗎?還是「差不多先生」的演譯?

比較英國Liverpool University PT vs OT entry requirements

PT A level 要
AAB including Biology or PE or Sport Science and the Active Leisure Industry.
OR ABB at A level plus Grade A in an EPQ.
Plus 6 GCSE subjects grade A*-B/Level 6 including English Language, Mathematics and two Sciences from the following: Biology, Chemistry, Physics, PE, Core Science, Additional Science and Dual Science.

OT A level 只要
GCE A2 Level at grades BBB From three A2 Levels (or two A2 levels and two AS Levels) to include Health and Social Care, Psychology, Sociology or Biology, PE or Sport Science.

PT IB 要
32 points including 3 Higher Level subjects – 2 at minimum of Grade 5, or above, and Biology at minimum of Grade 6, or above.

OT IB 只要
Essential: 30 points to include 3 Higher Level subjects at a minimum of Grade 4. Biology must be offered at a minimum of a Grade 4.

圖片附件: myimage.jpg (19-7-6 16:00, 434.16 KB) / 下載次數 7
/forum.php?mod=attachment&aid=MzAzNTc2fGM5ODBkZGM2fDE3MjczMzgzNTV8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (19-7-6 16:00, 484.27 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=MzAzNTgwfDk3ODczZDk2fDE3MjczMzgzNTV8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (19-7-6 16:00, 442.19 KB) / 下載次數 12
/forum.php?mod=attachment&aid=MzAzNTg0fDRiM2NlYjlifDE3MjczMzgzNTV8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (19-7-6 16:00, 465.87 KB) / 下載次數 10
/forum.php?mod=attachment&aid=MzAzNTg4fDUwNThkYjI3fDE3MjczMzgzNTV8MA%3D%3D

作者: Activehealth    時間: 19-7-6 16:07

脹爆寶 發表於 19-7-6 11:59
其實有諗過各位意見 讀完bachelor先返嚟做嘢 過幾年再master都okay 係擔心sport sci呢科真係hk無乜選擇 所 ...

Deleted

作者: Mok426    時間: 19-7-6 17:51

讀完BTEC再睇下點先

作者: Zsokol    時間: 19-7-6 18:58

Activehealth 發表於 19-7-6 15:58

你是開玩笑嗎?還是「差不多先生」的演譯?
當年我女兒DSE成績都唔好,報咗英國大學,Interview完,有3間大學收佢,3個唔同科,OT,PT 運動治療,最后佢自己選OT.我以為3科都收佢以為差唔多吧.
作者: MrsFung    時間: 19-7-6 19:19

Zsokol 發表於 19-7-6 18:58
當年我女兒DSE成績都唔好,報咗英國大學,Interview完,有3間大學收佢,3個唔同科,OT,PT 運動治療,最后佢自己選 ...

你女兒已成功畢業嗎?

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-6 21:27

作者: yamsui    時間: 19-7-6 21:39

回覆 anitelab 的帖子

Birmingham 不掂? UK ranking keep住前十五左右, 運動/體育科學呢科前五咯哦.

作者: yamsui    時間: 19-7-6 21:47

Zsokol 發表於 19-7-6 14:28
英國讀物理治療收生要求低分香港好多,香港DSE要成30分,英國22-23分都可以.(只要你bio好) ...
30不行的, Poly U要34.5分, 東華低些, 但不知未來認受性如何.

作者: CCYBAY    時間: 19-7-6 22:59

想分享小兒的經驗如下:

他兩年前考DSE, 通識未達標,best 5 <20Bio 3, IELTS 6.5, 放榜當天HKCC 收了佢讀Asso Degree (Health Studies),他原本也疊埋心水在PT讀。

他放榜前、後都話不會出國讀書。

但放榜後一星期,有「過來人」叫我勸他出國試下,好過讀AD. 所以我即刻找Agent 幫助,很快英澳都有大學offer foundation PT or OT, 他在一星期內決定去英國讀一年foundation, 連接大學PT Bacherlor.

因為已經很遲先揾,而且他的DSE成績不好,interview (PT Foundation 需要面試)也不太好(欠準備),最後收他那間英國大學排名很低的。

當時冇選澳洲,因為澳洲要讀4年大學,比英國多一年,又遲半年開學,即會比英國遲一年半才畢業。加上澳洲學費同生活費比英國(非倫敦)貴。

當時我都擔心個學校唔好;又怕他讀完一年成績唔達標(除了校內成,也要再interview,和IELTS 要更高要求)駁唔到上大學,到時就冇退路,返香港也未必有AD 讀;又怕他自己從未離開屋企,咁短時間就决定去,會否適應唔到後悔?!

囝仔去到英國很比心機讀書,覺得那邊考試問題直接D,易掌握D。他不但順利達標可升上原本的大學,

而且得到另外一間排名高很多的大學收他讀PT (自己經UCAS,用foundation 成績報其他大學)。

他最後選了排名高的那間大學,剛剛完成了year 1.

過去一年,他讀得很辛苦。自己話懶了十幾年,一次過做番十幾年的努力。

他全班有1/3同學考試有想分享小兒的經驗如下:

他兩年前考DSE, 通識未達標,best 5 <20Bio 3, IELTS 6.5, 放榜當天HKCC 收了佢讀Asso Degree (Health Studies),他原本也疊埋心水在PT讀。

他放榜前、後都話不會出國讀書。

但放榜後一星期,有「過來人」叫我勸他出國試下,好過讀AD. 所以我即刻找Agent 幫助,很快英澳都有大學offer foundation PT or OT, 他在一星期內決定去英國讀一年foundation, 連接大學PT Bacherlor.

因為已經很遲先揾,而且他的DSE成績不好,interview (PT Foundation 需要面試)也不太好(欠準備),最後收他那間英國大學排名很低的。

當時冇選澳洲,因為澳洲要讀4年大學,比英國多一年,又遲半年開學,即會比英國遲一年半才畢業。加上澳洲學費同生活費比英國(非倫敦)貴。

當時我都擔心個學校唔好;又怕他讀完一年成績唔達標(除了校內成,也要再interview,和IELTS 要更高要求)駁唔到上大學,到時就冇退路,返香港也未必有AD 讀;又怕他自己從未離開屋企,咁短時間就决定去,會否適應唔到後悔?!

囝仔去到英國很比心機讀書,覺得那邊考試問題直接D,易掌握D。他不但順利達標可升上原本的大學,

而且得到另外一間排名高很多的大學收他讀PT (自己經UCAS,用foundation 成績報其他大學)。

他最後選了排名高的那間大學,剛剛完成了year 1.

過去一年,他讀得很辛苦。自己話懶了十幾年,一次過做番十幾年的努力。

他全班有1/3同學考試有最少一科不及格要補考,當中有,人是兩年前IB 得很高分的人。如果補考不合格,便要留班。

樓主,我有以下建議:

1)認清自己想讀什麼先,PT, OT nursing很不同。

2Asso Degree 駁上香港PT or OT 機會應該很微。

3Sport Science or Sports Therapy 駁上PT Master 有很多未確定因素。如果冇2.1 Honor 很難找PT Master, 而且要共花五年時間。

4)會否試下報英國大學clearing 的位,亞囝有同學是clearing 時才收到offer.

5)無論讀什麼,你都要努力。PT 一定唔易讀,而且要求英語水平比一般科目高。亞囝有些科是考oral exam, 出去實習也要全英語對話。

6)錢很實際,唔夠會很大問題,對你同家人一樣。讀PT 可能冇時間去做,part time. 你要考慮清楚。(亞囝兩年用了60萬。)

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-6 23:31

作者: 脹爆寶    時間: 19-7-6 23:33

作者: Zsokol    時間: 19-7-6 23:49

MrsFung 發表於 19-7-6 19:19
你女兒已成功畢業嗎?
9月year3.
作者: CCYBAY    時間: 19-7-6 23:59

回覆 脹爆寶 的帖子

我囝仔當年也只考了

普通ielts, 在8月尾才考番UKVI 既

ielts.  

AGENT 話

UKVI 既

ielts 是用來申請 VISA, 學校可以接受

普通ielts的成績.

你問清楚好D

作者: cow    時間: 19-7-7 00:35

脹爆寶 發表於 19-7-6 23:31
目前有Birmingham foundation offer,其實都好清楚自己想pt,ot同nursing只係退而求其次。
clearing round ...
真係唔明點解睇排名咁重要! 寧願花多兩年讀master或一年讀foundation. 真係要去英國,只要課程認可就得。
作者: Zsokol    時間: 19-7-7 00:38

脹爆寶 發表於 19-7-6 23:31
目前有Birmingham foundation offer,其實都好清楚自己想pt,ot同nursing只係退而求其次。
clearing round ...
我自己覺得讀這類醫學專業科,不大需要大名氣学校,只要讀完畢業後,能夠回香港取得牌照便足夠,更可況這類學科也沒有什麽特別出名学校,Birmingham,UEA,Southampton已經是很有名了.
作者: AndrewHo_FB    時間: 19-7-7 11:13

120 萬 用5年,真是不夠。
作者: queeniebun    時間: 19-7-8 07:30

資金真係未必夠,但你可考慮去到做part time。如果唔係你屋企真係未必負擔得起

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5