教育王國

標題: SFA vs 英皇小學同學會vs 中西區聖安多利學校 [打印本頁]

作者: bbcar23    時間: 19-6-27 19:59     標題: SFA vs 英皇小學同學會vs 中西區聖安多利學校

小兒活潑好動,較自我,學習能力高,那一間小學較為適合,求指教

作者: Usagicat    時間: 19-6-27 20:46

SFA

仔遠離中西區

作者: bbcar23    時間: 19-6-27 20:48

吾係中西區好d 咩?

作者: joyce209ka    時間: 19-6-27 22:04

bbcar23 發表於 19-6-27 20:48
吾係中西區好d 咩?

男仔灣仔區最好,中西區對男仔黎講,競爭太大。

作者: bbcar23    時間: 19-6-27 22:09     標題: 回覆樓主:

咁深水埗升中校網好一點

作者: kukarma    時間: 19-6-28 00:41

bbcar23 發表於 19-6-27 22:09
咁深水埗升中校網好一點

男仔升中深水埗好嗎?

作者: bbcar23    時間: 19-6-28 07:16

我都不知道,求指教

作者: sugarbun    時間: 19-6-28 09:37     標題: 回覆樓主:

兩邊都不太利男仔

作者: bbcar23    時間: 19-6-28 12:33

但SFA 派位幾好喎

作者: holeeyuk    時間: 19-6-28 23:33

英皇小學,有好大機會上英皇書院,就算唔係努力小小可以上聖若瑟,都係幾band1英中
作者: hkpapa852    時間: 19-6-29 08:47

holeeyuk 發表於 19-6-28 23:33
英皇小學,有好大機會上英皇書院,就算唔係努力小小可以上聖若瑟,都係幾band1英中 ...
英皇書院同英皇小學係無任何關係,不會有任何升中保障
作者: bbcar23    時間: 19-6-29 14:44

知吾知今年英皇書院小學同學會有幾多個去英皇書院?

作者: Poyau    時間: 20-6-17 10:21

bbcar23 發表於 19-6-29 14:44
知吾知今年英皇書院小學同學會有幾多個去英皇書院?

英二2019年有6人升英皇

B1* 29 (39.19%)
B2A-1C* 2 (2.70%)
B2* 19 (25.68%)
NR 24 (32.43%)
本地 74 (100.00%)
國際 2
總數: 76人(男58 女18)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

升中派位成績
https://www.kcobaps2.edu.hk/tc/doc_seat

2019年度小六升中情況
https://www.kcobaps2.edu.hk/sites/default/files/files/2018-2019_p6_secondarypromotionresult.pdf

作者: bearbee004    時間: 20-6-17 17:18

bbcar23 發表於 19-6-28 12:33
但SFA 派位幾好喎

SFA的多數係自行考入,不是派入的。深水埗個網,男仔來說真係好差,最好的已經係長天

作者: hkpapa852    時間: 20-6-17 18:45

bearbee004 發表於 20-6-17 17:18
SFA的多數係自行考入,不是派入的。深水埗個網,男仔來說真係好差,最好的已經係長天
...
今年自行好似得~20人有offer,所謂多數考入既幻想,又俾雄仔篤爆咗。
呀!我知我知,今年情況特別所以唔算數。

作者: swytca    時間: 20-6-17 21:58     標題: 回覆樓主:

作者: bbcar23    時間: 20-6-17 22:12

hkpapa852 發表於 20-6-17 18:45
今年自行好似得~20人有offer,所謂多數考入既幻想,又俾雄仔篤爆咗。
呀!我知我知,今年情況特別所以唔算 ...

唔係好明白

作者: bbcar23    時間: 20-6-19 12:37

bearbee004 發表於 20-6-17 17:18
...

可以跟住址網?家住沙田,沙田網對男仔好一點嗎?求指數(emoji)(emoji)

作者: 小曳人    時間: 20-6-19 12:44

bbcar23 發表於 20-6-19 12:37
可以跟住址網?家住沙田,沙田網對男仔好一點嗎?求指數(emoji)(emoji)

沙田網係好d架,我住沙田,所以揀學校時無考慮所在校網,因為大不了咪用沙田網抽囉
點解住沙田,又考慮對面海津小??

作者: bbcar23    時間: 20-6-19 13:51

我本來住在11 網,後來SFA 收咗,派位又派左南區,之後我搬去咗荔枝角方便我個仔返學,搬咗屋之後學校打嚟成功咗英皇同聖安多尼,最後都係讀 SFA, 過多一兩年之後我哋應該搬返去沙田, 方便照顧我爸爸媽媽, 所以到最後應該可以用沙田區個住址網去抽獎.

作者: bbcar23    時間: 20-6-19 13:55

小曳人 發表於 20-6-19 12:44
沙田網係好d架,我住沙田,所以揀學校時無考慮所在校網,因為大不了咪用沙田網抽囉
點解住沙田,又考慮對 ...

其實我依家都諗緊 , 出年會唔會同佢考插班, 試吓插沙田津小,好迷惘,又怕佢唔適應,又唔知沙田津小有咩好嘅小學。

作者: swytca    時間: 20-6-19 15:16

作者: bbcar23    時間: 20-6-19 15:17

swytca 發表於 20-6-19 15:16
雙呂麼

雙呂?

作者: Poyau    時間: 20-6-19 15:18

bbcar23 發表於 20-6-19 15:17
雙呂?

一呂 沙呂

作者: bbcar23    時間: 20-6-19 15:21

一呂同沙呂有什麼分別?因為不太清楚沙田區的小學,謝謝

作者: bbcar23    時間: 20-6-19 15:22

難考嗎?

作者: 小曳人    時間: 20-6-19 15:24

bbcar23 發表於 20-6-19 15:22
難考嗎?
難考
不過响沙田搵間 英中率>40%嘅小學唔難

作者: 小曳人    時間: 20-6-19 15:25

bbcar23 發表於 20-6-19 13:55
其實我依家都諗緊 , 出年會唔會同佢考插班, 試吓插沙田津小,好迷惘,又怕佢唔適應,又唔知沙田津小有咩好 ...
返SFA,起碼唔駛過海,亦ok近地鐵站
如果成績好 (中上),可考慮試插沙田區小學,以前有同學仔考級50左右,插到大圍聖心

作者: bbcar23    時間: 20-6-19 15:28

小曳人 發表於 20-6-19 15:24
難考
不過响沙田搵間 英中率>40%嘅小學唔難

如果英中率得40%,咁不如留返響
SFA, 我仔又唔使重新適應, 求指教

作者: Poyau    時間: 20-6-19 15:50

bbcar23 發表於 20-6-19 15:28

兩呂升中可參考以下分享

《一呂,沙呂》
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3822282

作者: hahaha1231    時間: 20-6-19 16:05     標題: 回覆樓主:

留sfa

作者: 小曳人    時間: 20-6-19 16:05

bbcar23 發表於 20-6-19 15:28
其實係架,但當然你成績好的話,可以試最熱門嗰幾間 (升英中率高於60%)如果唔想轉嚟轉去,留响SFA都唔錯呀

作者: bbcar23    時間: 20-6-19 16:37

我哋唔係名幼上去,當初追得比較辛苦,但現在已慢慢適應,剛剛在網上考試中平均分也有95,有少少奧數獎,怕轉校會適得其反,我只是想穩穩陣陣去一間不太差的中學,求指教

作者: bearbee004    時間: 20-6-20 22:47

hkpapa852 發表於 20-6-17 18:45
呀!我知我知,今年情況特別所以唔算 ...

請問有冇多啲資料?我都想知多啲個情況,始終今年自行先行派彩,學校真係可見真章。

作者: KikiDaddy    時間: 20-6-21 05:44

回覆 hkpapa852 的帖子

This only counts the students with first round offers. In fact, many students got the offers from both of their first and seconds choice schools at this stage but those students on waiting list won't be informed until the SSPA results announced on 7 Jul.
Besides, some students will take the offers from DSS schools and vacate the places for those students on waiting list.

Hence, the final numbers of offers at the Discretionary Stage should be much more.

作者: swytca    時間: 20-6-21 19:58

作者: hkpapa852    時間: 20-6-22 08:06

KikiDaddy 發表於 20-6-21 05:44

This only counts the students with first round offers. In fact, many students ...

I think this year the 1st round DP result is close to final result because very few people will give up the offer from elite aided school.

作者: Chf1983    時間: 20-6-22 08:52

KikiDaddy 發表於 20-6-21 05:44

This only counts the students with first round offers. In fact, many students ...

Agree, 今年可在自行階段叩超過兩間,我知有一位高材學生一個人揸住8個offer (包括喇沙及皇仁)

作者: hkpapa852    時間: 20-6-22 13:09

Chf1983 發表於 20-6-22 08:52

Agree, 今年可在自行階段叩超過兩間,我知有一位高材學生 ...

我諗你需要先去瞭解一下升中派位既玩法

升中自行,所有學生只能報不多於兩間官津中學,所以自行結果,好彩既係有兩個offer(但最後只有一間係可以入讀),但可以一個都無

至於你話有人有8個offer,明顯係大包圍,得到6間直資取錄。

同小學一樣,直資同官津係兩條隊,直資可以無限考,官津只可兩間。今年唯一分別係,提早公佈自行結果,即使係自行結果公佈前註冊咗直資,仲有機會俾佢放棄唔去直資。

過往某校有近6成學生入讀B1官津中學,家長都話"大部份"都係自行入唔係靠抽獎,但如果真係咁,應該唔會得20人咁少,起碼有40/50人先叫合理。

作者: noverzero    時間: 20-6-23 10:50

hkpapa852 發表於 20-6-22 13:09

升中自行,所有學生只能報不多於兩間官津中學,所以自行結果,好 ...
請教一下, 點解會咁?
SFA一向標榜成績, 今年失手, 係唔係對上計算果2次PRE-S1成績考得唔好?
唔少音樂運動比賽停哂, 我以為本來比賽唔係強處既SFA學生應該仲著數

另,因為2020PRE-S1唔考,今年小四既學生, 可以話要睇住今年小六派位黎食粥食飯?(因為學校PRE-S1計算一樣)

SFA每年走好多人,今年小六差不多得120人
下年小五得100多啲, 小四就好啲, 有返120幾人.
每年跳船對SFA既損失係唔細

作者: tummypooh    時間: 20-6-23 11:22

回覆 bbcar23 的帖子

原來你住沙田,咁改一改先都讀更,咁就唔好走了,要走都走返去沙田,做咩走返去中西區

中西區出名男仔冇咩著數,B1大家都係英皇~~不成功,便成......

我對SFA個種戰鬥機會頂唔順,不過你都讀更,話適應,咁不如繼續讀,讀得勁,跳去神校,同人死過。我老婆有個朋友,就係小一考入唔到喇拔,為左要入去,下年去SFA。

英一定英二先,呢度都好多討論過呢兩間,你可以睇下,不過我都係建議你留返係SFA或沙田。

我估呢度好多人會叫你SFA

作者: bbcar23    時間: 20-6-23 11:52

當初傻更更聽朋友講搬咗去中西區,諗住111入聖彼得,之後派咗去南區,叩門成功左英一同聖安多尼,最後都係讀返私小,呀仔而家慢慢適應,成績都算係咁,就係唔知繼續俾佢讀 SFA , 定係叩其他學校好D, 好怕讀完六年, 之後派位不如理想,但係呢幾日我想通了,留響SFA,謝謝你哋嘅寶貴意見

作者: tummypooh    時間: 20-6-23 12:05

其實據我知SFA,好多級頭都係中途跳船,你都可以早日搵間升中有保障的跳出去。
作者: bbcar23    時間: 20-6-23 13:52

tummypooh 發表於 20-6-23 12:05

其實據我知SFA,好多級頭都係中途跳船,你都可以早日搵間升中有保障的跳出去。 ...

要小二先知道佢考第幾,問題係就算想跳船都唔知可以跳去邊

作者: noverzero    時間: 20-6-24 09:26

bbcar23 發表於 20-6-23 13:52
男多數去喇沙, 女就比較分散

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-6-24 13:11

bbcar23 發表於 20-6-23 13:52

過往 SFA 仔仔有去喇沙、St Jo (灣仔)、英華、DB、一呂、沙呂,DPS 唔知有冇,不過頭 10 名男仔係穩入 DB。
我覺得你要插嘅,一定要插區分靚 (in your case 沙田)/有直屬或龍。

點解入沙呂一呂,就算 Band 1% 唔及 SFA?好大機會係因為聯繫中學同沙田網,沙田網 Band 123ABC 都齊,反而深水埗網自己區得銘賢長天黃棣珊,你要搵 Band 1A 學校一定要自己出去闖。反而沙田大把選擇,而且 Band 1 位足夠,即係基本上唔太出現 “我係 Band 1 但可惜區內 Band 1學額唔夠而我個 number 又後”。

唔需要顧慮以前乜成績人入邊間,同升小一樣,漁翁撒網,唔到最後冇人知你考唔考到,反正考唔到、撞期去唔到咪讀返 SFA。加油!

作者: bbcar23    時間: 20-6-24 13:16

1998Ruby1998 發表於 20-6-24 13:11
過往 SFA 仔仔有去喇沙、St Jo (灣仔)、英華、DB、一呂、沙呂,DPS 唔知有冇,不過頭 10 名男仔係穩入 DB ...

想請教一下, 如果小學在深水埗網band 1 成績,用住址沙田抽奬會跌band 嗎?

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-6-24 13:27

bbcar23 發表於 20-6-24 13:16
想請教一下, 如果小學在深水埗網band 1 成績,用住址沙田抽奬會跌band 嗎?
...

邊緣人會跌 Band,你係穩陣 Band 1 就唔會。

作者: bbcar23    時間: 20-6-24 13:36

1998Ruby1998 發表於 20-6-24 13:27
邊緣人會跌 Band,你係穩陣 Band 1 就唔會。

什麼叫邊緣人?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: 1998Ruby1998    時間: 20-6-24 13:38

bbcar23 發表於 20-6-24 13:36
什麼叫邊緣人?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

邊緣人即係成績徘徊在 Band 1C 同 2A 之間,老師都斷定唔到你係邊類,因為估錯就好大鑊。

作者: 小曳人    時間: 20-6-24 14:23

1998Ruby1998 發表於 20-6-24 13:11
過往 SFA 仔仔有去喇沙、St Jo (灣仔)、英華、DB、一呂、沙呂,DPS 唔知有冇,不過頭 10 名男仔係穩入 DB ...

有,但take offer 嘅相對唔多
我仔嗰年級一响30/8收到DPS offer,校服/書都未買到,就1/9開學!

作者: 小曳人    時間: 20-6-24 14:26

聽過人講,banding 分界,最強同最弱區相差都係個位%

如果唔係想入沙田91最top 幾間,其實SFA插班能力都叫唔錯,好似上面講過,50左右入到大圍聖心

我個人唔太擔心轉校網問題,你仲可以報直資中學

作者: bbcar23    時間: 20-6-24 15:10

小曳人 發表於 20-6-24 14:26
聽過人講,banding 分界,最強同最弱區相差都係個位%

如果唔係想入沙田91最top 幾間,其實SFA插班能力都叫 ...

請問最top嗰幾間係邊一間? 好難考的嗎?

作者: Poyau    時間: 20-6-24 15:32

bbcar23 發表於 20-6-24 15:10

一呂 沙呂 培基

作者: 小曳人    時間: 20-6-24 15:47

bbcar23 發表於 20-6-24 15:10

91網都有幾間英中率過50%
分別係一呂、沙呂、培基、一胡
另外馬主印象中都有呢個水平,但最好你自己去升中版睇睇
大圍呢邊幾間叫熱門嘅,都係around 40-50% 英中

難唔難考,睇個別學校要求,我仔有LS 插班offer,但沙呂由叩門開始寫信到小一學期尾,只收過校長一個email 回覆,但無面試機會,咁你話難唔難喇如果mis-match,就一定難,如果適合,就唔難

作者: mcl203    時間: 20-6-24 16:08

hkpapa852 發表於 20-6-22 13:09

升中自行,所有學生只能報不多於兩間官津中學,所以自行結果,好 ...

如果手執8個offer,仲包括喇皇,先唔講如何可以執住6件係手又唔使放手,既然咁強勢咁夠力可以全執喇皇,果6件會係甚麽吸數呢?~~~

作者: Poyau    時間: 20-6-24 16:52

小曳人 發表於 20-6-24 15:47
91網都有幾間英中率過50%
分別係一呂、沙呂、培基、一胡
另外馬主印象中都有呢個水平,但最好你自己去升中 ...

馬主升英中過50% 拍得住一胡

《馬主 vs 一胡》
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3827253

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5