教育王國

標題: 升左中一既成績 [打印本頁]

作者: ashleymami    時間: 19-6-25 22:39     標題: 升左中一既成績

小學時成績算幾好,多數在全級頭十。

升中一後,第一次考試在全級排中上,近日派卷,今次覺得佢考得麻麻,分數合格但偏低, 佢話整體成績都跌左。其實佢有努力讀書,考試期間都玩少左手機,但成績有點失望,我擔心她會失去信心,但重點是點解讀左成績都不太理想!

想請教有經驗既家長,上左中學分數會否低好多?有冇家長既孩子上左中學后,成縝變得冇咁好?可否分享下情況,點様幫佢過渡及改善方法?

我需要點安慰和動力,才有能力撐亞囡,謝謝大家。
作者: bb鼠    時間: 19-6-25 22:52

ashleymami 發表於 19-6-25 22:39

升中一後,第一次考試在全級排中上,近日派卷,今次覺得佢考得麻麻, ...

同道中人
我女一樣,我都見到佢有溫書,考果每一朝都4點起身溫,上學期成績還好,級頭10%,今次期考,成績表未派,但派咗卷的有一科唔合格,其他合格的也只是剛好合格,平均分對比上學期跌咗十幾接近20分
我無話佢,只有自己個心唔多舒服

作者: Yanamami    時間: 19-6-25 22:55

各科Median係乜野?淨係睇分無意思,分数離median多遠先代表好定差。好勤力讀,但答題技巧掌握到未?老師要既答題案中point嗎?寫满大半版紙答不中需要既关鍵詞也可能無分。勤力讀只是input, output也很重要啊~中-吧~还有时间摸索、檢討。都可以請教老師自己答案不足地方在哪,如何才可以拿到分。
作者: ashleymami    時間: 19-6-25 22:55

回覆 bb鼠 的帖子

你囡也是中一?
咁佢有冇好吾開心?

作者: bb鼠    時間: 19-6-25 23:00

ashleymami 發表於 19-6-25 22:55
回覆 bb鼠 的帖子

你囡也是中一?

係呀中一,佢派數學果日打電話俾我時咪喊,之後見佢無乜嘢
尋日睇咗佢數mc卷,基本上不難,只是唔知做乜,易嘅加數都錯
今日講英文卷,話自己後半part 串錯字我除咗之外都唔知講乜好
總括聽返女講,低分原因是好多長答拎唔到分,佢get唔到要答乜point

作者: ashleymami    時間: 19-6-25 23:04

回覆 Yanamami 的帖子

佢話老師冇講班既平均分多少?我懷疑佢吾肯講!
其實困難是不知怎様教佢答題技巧,我覺得我囡仍要幫一下,前輩可以分享嗎?謝謝。

作者: 妹妹頭    時間: 19-6-25 23:07

回覆 ashleymami 的帖子

我地會講每科全級median係幾多?老師就係想學生知道自己位置,應該點樣加把勁。我女都係中一,星期四五至對卷。
作者: bb鼠    時間: 19-6-25 23:25

ashleymami 發表於 19-6-25 23:04

我地之前測考都會講班平均,但今次全部都無講,只知道最高同最低

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-6-26 00:13

升中一後,第一次考試在全級排中上,近日派卷,今次覺得佢考得麻麻, ...

首先,家長必須調節心態,中學同小學唔同,唔可以再用小學時分數去比較,初中通常50分就合格,高中大多會40分為合格,卷深淺對分數高低亦有好大影響,所以唔好再同小學時科科9X分去比較,中學(尤其中文)攞6-7字頭已經好高。我兒中一時中文取6X分,但已是級十名內,可見只睇分數不能作準。
很多中學成績表都會列出每科級名次,家長可用作參考。中一是蜜月期,新科目新學習模式,孩子都須要時間慢慢掌握,找出啱自己嘅讀書方法。

不用太擔心,多鼓勵孩子比啲時間佢,家長可以在孩子有須要時作支援。加油!

作者: 小黃豆B    時間: 19-6-26 00:26

其實中學同小學讀書方法係有分別,例如小學可能靠背同記可以拿好成績,但到左中學理解能力就越來越重要,要慢慢找方法同適應轉型.
作者: 持之以恆    時間: 19-6-26 05:58

我仔派咗幾科,暫時我同佢都幾满意
中史就一般,佢話祗高過全班平均分6分,你到時睇成績表級排名,可能又不是你想象中的麻麻,或者是不錯呢。

作者: Yanamami    時間: 19-6-26 07:36

ashleymami 發表於 19-6-25 23:04

我係全放手型,由得佢自己搞,唔知佢学紧乜果种所以都無咩可分享。佢自己摸索应点讀点答点攞分,佢学校又無名次既,反正我同佢升中前已以睇median分目標。
作者: 妹妹頭    時間: 19-6-26 08:03

如果我全放手, 我都唔知我女會飛左去邊, 所以中一我都仲未完全放手, 主科(中英數通) 我從未插手, 散科反而要協助佢點去溫, 今次考試已開始慢慢放手, 希望中二我可以續步完全放手啦

作者: gigiic    時間: 19-6-26 09:12

Yanamami 發表於 19-6-25 22:55
各科Median係乜野?淨係睇分無意思,分数離median多遠先代表好定差。好勤力讀,但答題技巧掌握到未?老師要 ...
係啊, 要中Point... 我仔都係中一, 平時我連佢幾時測咗邊科都唔知, 只負責簽名 (成日叫我唔駛理), 有次攞份GEOG測卷比我睇, 好高分, 重話 '我吹咋嘛' (好似覺得好神奇, 吹水都咁高分?) , 我睇完之後答佢, 因為你答中POINT (老師剔的位置), 首先證明咗你唔係死背爛背, 最重要係你答到老師要求 ...中POINT. (佢恍然大悟咁) 。
作者: gracelam    時間: 19-6-26 09:16

有冇每科級排名? 或全級每科mean分? 只睇分數係冇意義.

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-6-26 09:36

除左英文同數學,其他科一概唔可以睇分數。DSE 中文 5** 都係 70 分左右。亦有可能半班唔合格嘅情況出現。

要睇 Median 中位數,同埋睇科目排名。記得有次 Geog 測驗 6 字頭我好唔開心,但後來發覺半班唔合格,之後派排名,呢個分數已經排 11-20%。
作者: October.    時間: 19-6-26 12:45

如果想放心啲,可參考下DSE CUT OFF 分數,比較客觀啲,對照下咪大約知道係全港乜位置囉。
當然,依家先F1,未來5年有不确定因素。

作者: ashleymami    時間: 19-6-26 15:37

多謝大家寶貴既分享,今次佢應該整體成績是跌左,只希望佢吾好跌太多,更重要不要灰心,佢有同我呻,點解努力左成績都不太理想?做媽媽既,心真是戚一戚。
昨天大家也累,今天放學會仔細睇下d卷,找出失分的原因,從而看看怎樣改善,我都明白中一只是起步點,但確實學習模式上有很大的轉變,中一下學期,我知佢有鬥心想再考好d, 一直評估和quiz(全部計分)都算有進步。考試期間溫書態度和狀態都不錯,考完回家也看似開心的。唉!所以回來的成績有幾科真嚇一跳,今天我才慢慢接受下來。

我成日提自己,親子關係才是最重要!

作者: 妹妹頭    時間: 19-6-26 16:09

我地唔派卷回家, 佢地對卷日, 在校對, 所以我連佢錯咩都唔知, 不過阿女係COPIER, 佢會記低, 返來話我知錯咩

作者: mcl203    時間: 19-6-26 16:28

Median只係睇係中位位同學既績分或Grade,分佈可以極不平均。

某校既Median只可以適用於某校,始終水平,考試深淺可以不一。A校既Median深淺水平,可以去到B校成為尖子,亦可能係押尾人仕。

作者: Yanamami    時間: 19-6-26 16:29

妹妹頭 發表於 19-6-26 16:09

我地唔派卷回家, 佢地對卷日, 在校對, 所以我連佢錯咩都唔知, 不過阿女係COPIER,  ...
Same here. 从來無见过卷
作者: HaYi    時間: 19-6-26 22:04

妹妹頭 發表於 19-6-26 16:09

我地唔派卷回家, 佢地對卷日, 在校對, 所以我連佢錯咩都唔知, 不過阿女係COPIER,  ...

可以記得 錯咗 乜嘢 好叻

作者: 王家爸爸    時間: 19-6-27 11:41

中學同小學既模式好唔同,小學可以靠勤力背就唔會太低分,中學需要勤力背加理解,所以上咗中學分數高咗或者低咗好多,其實好正常,等小朋友慢慢適應咗,就會好啲。

作者: b3410    時間: 19-6-27 12:02

Yanamami 發表於 19-6-26 16:29
Same here. 从來無见过卷
家長會可否睇?我女學校家長會可以睇卷,不過唔可以影相。我見有家長會take notes, 不過我就完全冇心機,太多卷
作者: Yanamami    時間: 19-6-27 13:02

b3410 發表於 19-6-27 12:02
家長會可否睇?我女學校家長會可以睇卷,不過唔可以影相。我見有家長會take notes, 不過我就完全冇心機,太 ...
从來無见过,其实我無兴趣再理佢,佢升中我就退休了。学校連排名乜都無~無眼屎乾净盲。
作者: ashleymami    時間: 19-6-27 20:21

其實有d吾想睇,做得吾好嗰d科,怕睇完又再挑起吾開心既感覺,但總是要去面對,找出問題,才有機會進歩
作者: Jane1983    時間: 19-6-27 20:59

ashleymami 發表於 19-6-27 20:21

其實有d吾想睇,做得吾好嗰d科,怕睇完又再挑起吾開心既感覺,但總是要去面對,找出 ...

有得睇,我會去睇。就算會挑起唔開心,但能够睇到錯咩、點失分,幫到日後改進,我覺得值得。

作者: ashleymami    時間: 19-6-27 21:15

回覆 Jane1983 的帖子

同意,我好欣賞學校派回考試卷及答題紙這做法。
作者: Jane1983    時間: 19-6-27 21:28

ashleymami 發表於 19-6-27 21:15
回覆 Jane1983 的帖子

同意,我好欣賞學校派回考試卷及答題紙這做法。

比心機。中一仲有大比機會追上去。

作者: Yanamami    時間: 19-6-27 22:17

ashleymami 發表於 19-6-27 20:21

其實有d吾想睇,做得吾好嗰d科,怕睇完又再挑起吾開心既感覺,但總是要去面對,找出 ...
This is her job, not mine.
作者: bforbtec    時間: 19-6-28 04:01

http://paper.wenweipo.com/2012/07/21/HK1207210002.htm

「剛從地區小學升上中一時,我適應不了校內激烈的競爭;全級約200人中,我只排第100名。」

-----------------------------------

中一完了, 低分鼓勵, 高分獎勵

其實你女兒需要重新思考, 舊有的讀書方法,

你可以大方鼓勵女兒, 否定佢中一讀書方法

中二開始轉plan 讀書

因為你女兒情況, 其實尚算不差, 因為佢仍有讀書的熱誠

但必須盡快展開拯救計劃, 因為這種熱誠正在減退中

我相信, 拯救計劃重點在四科, 數學, 科學, 中./西史,

https://www.nwcss.edu.hk/subject ... %B9%B3%E5%8F%B0/S1/

https://www.nwcss.edu.hk/subject ... %B9%B3%E5%8F%B0/S2/

以上為中一, 及中二的science notes
看textbook, 極難消化內容, 所以要找大量額外資源幫手理解

我相信, 是你女兒, 你好俾心機   , 但睇了一些垃圾書

http://www.ghs.edu.hk/sec/panel/ ... E(Less_than_50).pdf

以上為數學

參巧名校點谷 中二

https://www.qc.edu.hk/math/links ... rly%20paper%202.pdf

中二的中西史, 市面上, 得2,3本精讀, 整理不錯的

屋企買定部部的黑白打印printer 用來print 練習, 重新上路

作者: ashleymami    時間: 19-6-28 08:56

回覆 bforbtec 的帖子

好有用的资料,謝謝分享
玩手機也是是其一原因,我覺得會有些影響集中力,有冇什麼心得可分享?這是一個苦惱的課題。

作者: rrMM    時間: 19-6-28 09:20

謝謝你的資料!
"中二的中西史, 市面上, 得2,3本精讀, 整理不錯的"****請問可以明示嗎?

作者: rrMM    時間: 19-6-28 09:21

謝謝你的資料!
"中二的中西史, 市面上, 得2,3本精讀, 整理不錯的"****請問可以明示嗎?

作者: Tata1668    時間: 19-6-28 11:32     標題: 回覆樓主:

我仔都係中一,早幾日派卷,佢話我知Science 好多人炒,平均分係48分! 我真係o左咀……

作者: ANNAFRIEND    時間: 19-6-28 15:50

Final考全年,甘多野讀,跌好正常,只要唔係得佢跌就可以了。
作者: bforbtec    時間: 19-6-29 14:27

rrMM 發表於 19-6-28 09:20

謝謝你的資料!

\

MATHS 用3-4本去谷, Y C TANG 個本算深, 淨MC , INSPIRING SERIES 都算深既

ELITE SERIES 超深 ,

JUNIOR REVISION  中等難度+ 少深, 不夠應付 BAND 1 B

暫時BAND 1 B  中學數學,SCIENCE 考10-15名

SCIENCE 用相中幾片

中史, 就係 第一張相,

整理晒NOTES , 精簡, 得黎詳細

睇完NOTES ,先睇書,  

谷仔女讀書, 要好多書, 練習,REVISION GUIDE

作者: rrMM    時間: 19-6-29 14:31

感謝! 小女今年升中一!多謝你資料分享!

作者: bforbtec    時間: 19-6-29 14:37

ashleymami 發表於 19-6-28 08:56

好有用的资料,謝謝分享
手機, 好難禁的

我返工, 都成日玩手機 ,上網

我返工, 1/3 上網

自有人類文明以來, 每人都會沉迷某種興趣

上網,玩手機, 似乎就是年輕人的沉迷的事

我以前工人, 晚上做晒野, 在工人房, CHECK 手機, GAP GAP 咁笑

你便知, 根本不太可能禁

只能有效去控制

例如, 做晒功課, 可以俾佢用15-30分鐘

溫書後, 俾佢用幾多

考試, 測驗, 大幅減少時間,

考完後, 俾佢玩返多一點

考完試後, 俾你日日玩, 都得

做緊功課, 不需用腦的, 可以播下歌都OK ,

我以前讀ALEVEL, 都一路聽電台

一路 睇測驗成績, 測驗差, 就減每天使用時間

作者: bforbtec    時間: 19-6-29 14:59

俾多個意見 ,你個女咁鐘意玩手機

斬晒所有活動先

集中, 俾佢玩手機, 同溫書

等成績進步及喘定先

因為玩手機的時間, 你無法減少佢的話

你只能透過 其他方式去增加讀書時間

搬近學校, 你未必做到

那麼最有效的做法, 且快

斬 活動, 零活動

零飯局, 親戚 朋友的飯局, 俾佢自由選擇

鐘意留在家玩手機, 玩飽佢

總之成績跟到, KEEP 返中上, 之後下步再算

用任何手段 去 上返排名

作者: wing    時間: 19-6-29 18:41

我女上學期test考到級十幾,但之後不停跌,好嚴重果隻,啱啱派晒卷,炒咗英文,面臨repeat邊緣 😥
我問佢係咪攪唔掂,佢話唔係,堅持只係失手。

我話如果真係唔掂就考慮轉校,佢唔想,仲叫我俾多年時間佢,佢話定咗就會好。。。我都唔知點好 ☹

佢係有溫書,不過唔係好長時間果種

作者: Tata1668    時間: 19-6-29 19:48

bforbtec 發表於 19-6-29 14:59
俾多個意見 ,你個女咁鐘意玩手機

斬晒所有活動先

都係一番見解,謝謝你既建議

作者: ashleymami    時間: 19-7-9 20:52

回覆 bb鼠 的帖子

有冇點様部署追番d成績?
我囡上星期六開始補F2數(之前一直冇補數), 另外日日睇報紙知多d時事,上次有份卷時事題失左4分

希望F2可收復失地🙁做番好d

作者: bb鼠    時間: 19-7-9 21:18

ashleymami 發表於 19-7-9 20:52
回覆 bb鼠 的帖子

其實佢係衰係長答,答唔到重點所以無分

作者: bb鼠    時間: 19-7-9 21:26

ashleymami 發表於 19-7-9 20:52
回覆 bb鼠 的帖子

女學校有暑假進修班,幫佢報咗,3個星期,亦都同佢報咗暑假中文班
其實要點答先高分要佢自己去諗,我講得俾佢聽一次下次佢就唔諗

作者: giveupaguy    時間: 19-7-10 08:45

bb鼠 發表於 19-7-9 21:26
女學校有暑假進修班,幫佢報咗,3個星期,亦都同佢報咗暑假中文班
其實要點答先高分要佢自己去諗,我講得 ...
請問, 暑假中文班 是校外或是校內? 我也想搵中文班. 但不知方向...
作者: bb鼠    時間: 19-7-10 09:31

giveupaguy 發表於 19-7-10 08:45
請問, 暑假中文班 是校外或是校內? 我也想搵中文班. 但不知方向...

我報咗遵理咋不過未開始

作者: giveupaguy    時間: 19-7-10 12:24

bb鼠 發表於 19-7-10 09:31
我報咗遵理咋不過未開始

(emoji)請問,你有問係咪有導師教足全堂的?謝謝

作者: bb鼠    時間: 19-7-10 13:07

giveupaguy 發表於 19-7-10 12:24
(emoji)請問,你有問係咪有導師教足全堂的?謝謝

我未去過呀純粹試下

作者: giveupaguy    時間: 19-7-10 13:21

bb鼠 發表於 19-7-10 13:07
我未去過呀純粹試下

啊,我打去8下先。謝謝

作者: Ivy18018    時間: 19-7-10 14:01     標題: 回覆樓主:

阿囡小學成績只係合格邊緣,我佔計全級一百名以外。升中一後,我全放手,第一次試有3科不合格而名次中下。之後找了一位補習老師,幫佢分析問題所在,講下自已考DSE的經驗,升中後對自己應有的要求及學習態度,同分享佢各科如何温習。今次成績表未派,只知道所有科目都合格,另外取得學業成績進步
獎。

作者: skkeung    時間: 19-7-11 08:45

中學與小學的讀書方法大不同!

作者: jli008    時間: 19-7-11 15:20

作者: ashleymami    時間: 19-7-11 16:16

回覆 skkeung 的帖子

有冇具體提議是怎樣不同?
作者: canicelok    時間: 19-7-12 11:57

wing 發表於 19-6-29 18:41
我女上學期test考到級十幾,但之後不停跌,好嚴重果隻,啱啱派晒卷,炒咗英文,面臨repeat邊緣 😥
...
同我仔一樣

作者: Joe8889    時間: 19-7-16 08:12

回覆 jli008 的帖子

貴精不貴多是對但好多聰明人做到
好像在社會工作一樣

作者: jli008    時間: 19-7-16 11:48

作者: JackalB    時間: 19-7-23 10:28

請問西史係邊本?
作者: YolandaTam    時間: 19-7-23 11:52

jli008 發表於 19-7-16 11:48
香港就是奇怪社會.不論在教育上以致在社會上,如你所說一個人懂多樣性是好事,但反過來也可以說是不好. 因大 ...

好多科都識嘅老師適合教通識科。高中通識包括:
1) 個人成長與人際關係(社會學、心理學)
2) 今日香港(香港政治、社會學、經濟學)
3) 今日中國(中國政治、社會學、經濟學、中國當代史、人類學)
4) 全球化(國際政治、社會學、經濟學中嘅國際貿易)
5) 公共衛生(社會學、生物學)
6) 能源及環境(物理、化學、地理、少少國際政治)

作者: HaYi    時間: 19-7-24 12:13

jli008 發表於 19-7-16 11:48
香港就是奇怪社會.不論在教育上以致在社會上,如你所說一個人懂多樣性是好事,但反過來也可以說是不好. 因大 ...
在香港入門學做專才 (醫生..xx 師) 比別個國家的學歷要求高, 往往是學霸, 性向反而不是考慮.  身邊好多朋友看穿了此點就會安排子女去外國取得此相同的學歷, 熱門的包括會計, 建築, PT, OT... 留下的如果不夠分做專才, 唯有似我們以前做個通才, 周身刀,  我覺得冇咩不好, 因為社會都要各類人才/  
作者: IloveJJ    時間: 19-11-1 04:21

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-11-1 04:30

IloveJJ 發表於 19-11-1 04:21
咁英文同數學係點睇呢?

英文、數學基本上同小學一樣,考卷攞 8、9 成唔係冇可能,呢個情況 DSE 都一樣。
反而中文真係難估非常,間間學校唔同,半班唔合格唔係冇可能。DSE 攞 8 成係超班,9 成係 mission impossible。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-11-1 08:08

1998Ruby1998 發表於 19-11-1 04:30
英文、數學基本上同小學一樣,考卷攞 8、9 成唔係冇可能,呢個情況 DSE 都一樣。
反而中文真係難估非常, ...
同意,英/數初中仲可以好高分,由其數學。我仔學校同學英/數都高分,我仔數學對照返100分長期都有9X。

作者: cafeva    時間: 19-11-1 08:16

jli008 發表於 19-7-11 15:20
中一是屬於適認期,孩子維持小學方式學習後的結果,全年的成績有兩三項新科目差些沒相干,孩子回應知道了學校 ...
Maryknoll 有DSE狀元咩?
作者: IloveJJ    時間: 19-11-1 10:43

作者: jli008    時間: 19-11-1 11:29

作者: cafeva    時間: 19-11-1 12:13

jli008 發表於 19-11-1 11:29
狀元就一定叫成功嗎?眼光睇得太狹窄~
搭錯線, 唔好意思.

作者: IloveJJ    時間: 19-11-1 12:27

作者: little_yolky    時間: 19-11-4 07:34

IloveJJ 發表於 19-11-1 10:43
咁就死啦!我仔小學中英數都8x, 有時9字頭。今次UT,英文唔合格(爭少少),數學剛合格,中文老師話佢考得 ...

會唔會係卷深?不過起碼要合格好D。你哋英文卷係咪comprehension同usage一份?咁阿仔衰邊part?我哋數學卷肯定易,因為阿大咁屎都全班mean上10分,所以佢係一個指標。

作者: IloveJJ    時間: 19-11-4 07:44

作者: 妹妹頭    時間: 19-11-4 08:52

回覆 IloveJJ 的帖子

我都係, 阿女升中, 最驚係英文, 其他, 佢都唔太差

作者: little_yolky    時間: 19-11-4 11:03

IloveJJ 發表於 19-11-4 07:44
係卷深,但係啲人英文勁,我睇份卷係難,但尋日家長日阿sir話只有8,9個唔合格,其他班只有5個,學校達5都 ...

都係津校卷淺好,慢慢嚟,我哋同學生源唔同,所以學校一定有調適。

作者: IloveJJ    時間: 19-11-4 11:23

作者: IloveJJ    時間: 19-11-4 11:24

作者: little_yolky    時間: 19-11-4 11:29

IloveJJ 發表於 19-11-4 11:24
令我諗起嗰時升小一,就係覺得阿仔唔係咁叻,入唔到直資小學, 入津校仲啱。
不過你之前又話嫌津中英文唔夠 ...

我話考試咋,學校應該係有佢哋一套,佢哋DSE英文幾好的。不過,連校長都話,我哋學校中文唔係強項阿大中文測驗未派,但已經同我發出盈警,佢話好深

作者: 妹妹頭    時間: 19-11-4 11:33

小學外補只係補一般英文, 唔係跟學校補, 依家開始私補英文同數學, 昨天第一堂, 感覺良好, 阿女好專心

作者: BHT    時間: 19-11-4 11:45     標題: 回覆樓主:

我女剛派了2科,中文 3x/75, 數 25/50 佢話中文好難答中point, 半班人炒,數學佢嬲較弱,諗緊方法幫佢

作者: IloveJJ    時間: 19-11-4 13:43

作者: IloveJJ    時間: 19-11-4 13:45

作者: 妹妹頭    時間: 19-11-4 13:48

中一都有補習社補, 中二就冇了, 依家岩岩開始私補英文同數學

作者: IloveJJ    時間: 19-11-4 14:10

作者: 妹妹頭    時間: 19-11-4 14:17

中二停了, 冇去補習社補了, 因補習社開唔到中二班

作者: IloveJJ    時間: 19-11-4 14:23

作者: 妹妹頭    時間: 19-11-4 14:30

依家私補英文同數學, 因為係同一中學畢業生, 所以知道學校要求, 因為都係剛開始, 暫時跟學校課程教, 補習姐姐都有佢一套教材的 (因為姐姐都係主力幫中學生補習)

作者: IloveJJ    時間: 19-11-4 14:37

作者: 女皇駕到    時間: 19-11-4 14:52

我仔上星期尾開始測驗,要測都今個星期五。暫時未知成績,但佢話英文好深睇唔明
作者: IloveJJ    時間: 19-11-4 21:52

作者: conniecheung    時間: 19-11-5 21:50     標題: 回覆樓主:

今年由中小 升上英中,適應得幾好,第一次統測 全部合格,我收貨了。

其實她不算勤力,開學幾個月,見她真係甚少功課,只是小測默書 好密。

作者: cherry0131    時間: 19-11-5 23:16

我囡上星期一至四統測,今日都派晒試卷!小學時一直保持住級五名內,派左入band 1A 中學!
一直好擔心佢讀唔上,因為深左好多!學校勁多功課、測驗、默書,見亞囡好似讀到嗌救命!
由小學到而家中一都係我自己收工番黎教佢,佢冇補習!但出黎嘅成績也算可以!數、中史、Hist, geog都有90分,通識同geog都係精英班內最高分,英、IS都有75-80分,但科中文就只係剛剛51.5(最高分71.5)!我都唔知係咪要幫佢搵補習老師補下中英文!
因為中文嘅文言文好難,都唔識點教亞囡!

作者: IloveJJ    時間: 19-11-6 12:25

作者: 持之以恆    時間: 19-11-6 12:33

IloveJJ 發表於 19-11-6 12:25
有人說全部合格就收貨。
有人說全部合格不夠。
我也不知什麼水平算可以?
純粹睇家長要求
我會睇全級排名作指標

作者: IloveJJ    時間: 19-11-6 13:22

作者: 持之以恆    時間: 19-11-6 13:31

IloveJJ 發表於 19-11-6 13:22
全級排名點先收貨呢?
各人要求不同,冇標準。
作者: JJDBB    時間: 19-11-6 17:25

IloveJJ 發表於 19-11-6 13:22
全級排名點先收貨呢?

平時功課有無認真做,有無上堂聽書,溫習有無認真自己温習,態度好是令小朋友成績好的關鍵,一般在我立場,臨急抱佛脚我吾喜歡,我吾喜歡通宵達旦,但是升中又未有好嚴格制止,因為都要自己安排好!如果態度好,因應自己小朋友資質而收貨。小女成日話好深吾識,我會告訴他考完了,不用想太多,你吾識大把人還比你更吾識!尤其中一,千萬别太大压力比大家!盡力了點都收貨,如果覺得差,研究有什麼要改善。六年話長吾長話短吾短,所以中二,三佢比較舒服,因中一適應了,中四又一個適應期。加油!

作者: conniecheung    時間: 19-11-6 23:29

有人說全部合格就收貨。
有人說全部合格不夠。

每人接受程度唔同,有些家長覺得。。乜得70分咋,要再努力啦!其實無型中 比左壓力佢,自己唔知。。。

我主張係由佢慢慢適應,自由發揮,當然底線係合格啦!

作者: little_yolky    時間: 19-11-8 21:44

有人說全部合格就收貨。
有人說全部合格不夠。

即係好似阿女英文全班炒1/3,咁合格咪都可以囉。好似數學,mean都7X分,如果只係合格,就唔係幾好了。要睇每一科。

作者: Yanamami    時間: 19-11-9 08:43

little_yolky 發表於 19-11-8 21:44
即係好似阿女英文全班炒1/3,咁合格咪都可以囉。好似數學,mean都7X分,如果只係合格,就唔係幾好了。要睇 ...

所以我睇完成个帖(或其他类似帖),就知家長自己根本未adjust到中学計分方法,仲成曰講合格唔合格……完全反影唔到現实。
作者: October.    時間: 19-11-9 10:09

同小學比, 中一數學模式冇咩點變, 學生較易適應, 中英文題型變化較大,所以,成績落差大.

作者: IloveJJ    時間: 19-11-9 13:40

作者: gigayan    時間: 19-11-9 14:09

October. 發表於 19-11-9 10:09
同小學比, 中一數學模式冇咩點變, 學生較易適應, 中英文題型變化較大,所以,成績落差大.
...

中文和中史的問題和分析確實和小學很大分別,有時一睇唔清題目,只留意問題key words就好易答錯答案。我女就係有咁嘅情況,叫佢望清問題問乜先答,又話唔夠時間.....

唯有乘機俾多d問題佢操,熟習下考試技巧

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5