教育王國

標題: 扣門後群症, 尋同行jm [打印本頁]

作者: Kittymoon    時間: 19-6-24 22:36     標題: 扣門後群症, 尋同行jm

六月尾了, 直私考過, 門又扣埋,2nd in 同落選都試過, 尾聲了, 仍日日等心儀的學校打黎, 成日睇電話, (emoji)住ek 睇想入的有無人已收offer, 個心up 住up 住......

另一邊又叫自己唔好灰心, 思覺失調拉鋸中, 患上扣門後群症

尋同行Jm, 互相鼓勵, 同行

作者: mamaskylar    時間: 19-6-24 22:40     標題: 回覆樓主:

大家加油!

作者: jessiek    時間: 19-6-24 23:09

回覆 Kittymoon 的帖子

加油💪🏻💪🏻💪🏻大家都仲傳緊, 我地都仲等緊
作者: edulove    時間: 19-6-24 23:17

加油💪🏻
作者: gsummer    時間: 19-6-24 23:20

Same here好期待呢個遊戲盡快結束!
呢啲心理負荷好重啊!
Heavy gravity + tension

作者: VIB    時間: 19-6-24 23:30

Same here!日日望住個電話,一有2字頭電話,就心跳加速,點知又係推銷電話!
心理好難平衡!

作者: Kittymoon    時間: 19-6-24 23:53

VIB 發表於 19-6-24 23:30
Same here!日日望住個電話,一有2字頭電話,就心跳加速,點知又係推銷電話!
心理好難平衡!
...

我連3 字頭 和無caller display 都聽, 驚聽漏

作者: VIB    時間: 19-6-24 23:56

係呀!咩電話都唔放過!但....

作者: Kittymoon    時間: 19-6-24 23:56

gsummer 發表於 19-6-24 23:20
Same here好期待呢個遊戲盡快結束!
呢啲心理負荷好重啊!
Heavy gravity + tension

有時又想 一日未完 一日仲有希望,好似痴痴地甘

作者: helent824    時間: 19-6-25 00:21

Kittymoon 發表於 19-6-24 22:36
六月尾了, 直私考過, 門又扣埋,2nd in 同落選都試過, 尾聲了, 仍日日等心儀的學校打黎, 成日睇電話, ...

Same here!
番工無時無刻都睇電話,睇ek
去廁所都要拎埋電話去,漏左都要行番轉頭拎!
好快精神失常喇!
大家都加油!

作者: chanoel321    時間: 19-6-25 00:22

六月尾了, 直私考過, 門又扣埋,2nd in 同落選都試過, 尾聲了, 仍日日等心儀的學校打黎, 成日睇電話, ...

絕對身同感受!

作者: 貧窮媽媽    時間: 19-6-25 00:33     標題: 回覆樓主:

加油

作者: baby7    時間: 19-6-25 01:00     標題: 回覆樓主

Same here啦
尤其有過2nd in嘅更加忍不住抱有期待
但當上到嚟已睇到派左offer
個心更加失落但又唔可以比人知

唉 痛苦

作者: delon53    時間: 19-6-25 01:01

點解香港政府教育制度可以咁失敗,攪到d大人同細路一樣咁辛苦呢

作者: mandy4008    時間: 19-6-25 01:01

Same here

作者: 十分鐘    時間: 19-6-25 06:21

睇下我舊年舊鋪,好hit,好多人復,叫直私失敗xxx,會有好多相同feel,
我舊年係7月上旬先收到offer,而且只有一個offer,叩到地區一線,今年再叩高一線。
你一定會成功架,加油,我唔會安慰你,因為只有真正收到offer,先可以醫好你個心病。

作者: dw241404    時間: 19-6-25 07:28

呢種心情K1時已試過,一啲都唔陌生啦哈哈
作者: superlowb    時間: 19-6-25 07:39

VIB 發表於 19-6-24 23:30
心理好難平衡!
...

我都係。
平時電話,反工會靜音,呢排仲要較大聲D。
一路開會,一路望住個電話☎️

作者: Kittymoon    時間: 19-6-25 07:47

baby7 發表於 19-6-25 01:00
Same here啦
尤其有過2nd in嘅更加忍不住抱有期待
但當上到嚟已睇到派左offer

完全明白。

同場加映: 1st in 大勇, 2nd in 見校長唔敢講野 用body language 答

作者: baby7    時間: 19-6-25 08:08

Kittymoon 發表於 19-6-25 07:47
完全明白。

同場加映: 1st in 大勇, 2nd in 見校長唔敢講野 用body language 答

完全同我仔一樣呀
我仲慘
冇聲出都算
每次校長問佢野仲捉住我隻手

作者: 草丛中的花    時間: 19-6-25 08:11     標題: 回覆樓主:

暗疮都爆咗出来 夜晚失眠.就快成神經病了

作者: Kittymoon    時間: 19-6-25 08:13

草丛中的花 發表於 19-6-25 08:11
暗疮都爆咗出来  夜晚失眠.就快成神經病了

我都係 爆瘡, 訓唔著。

但我地要保持正能量 唔好影響個仔

作者: 估估    時間: 19-6-25 08:58

非常認同,尤其見到有d人有2個或以上offer,心底超唔開心

作者: wahlaiest    時間: 19-6-25 12:35

回覆 估估 的帖子

有2個offer或以上唔緊要,但唔放個下真係
作者: DIKE    時間: 19-6-25 15:06

加油~~ 音樂椅仲未停!

作者: 十分鐘    時間: 19-6-25 15:20

估估 發表於 19-6-25 08:58
非常認同,尤其見到有d人有2個或以上offer,心底超唔開心

無得唔放,只有幾日時間考慮,一個上午接受注冊,過佐就等于放棄。

作者: SaiSaiBMaMa    時間: 19-6-25 15:25

等情信咁,忐忑不安。
又唔可以四處同人講,就快發癲。

作者: melomame    時間: 19-6-25 15:37

降低要求,入間認為自己小朋友適合嘅
我同你一樣玩全餐
我都放低左自己嘅要求
揀手上最合適的

作者: melomame    時間: 19-6-25 15:47

估估 發表於 19-6-25 08:58

我有2+offers直私

但係當你想抽獎又抽唔中(有細佬妹)而你身邊嘅人同你講佢抽中左但係佢唔要,然後仲同你講佢叩到一線點解你咁慘要比幾千學費時,真係想揼死佢叫佢收聲

作者: Kittymoon    時間: 19-6-25 16:00

SaiSaiBMaMa 發表於 19-6-25 15:25
等情信咁,忐忑不安。
又唔可以四處同人講,就快發癲。

Up 住個心, 但唔可以周圍講, 個種感覺, 真係經歷過先體會到

作者: Kittymoon    時間: 19-6-25 16:03

melomame 發表於 19-6-25 15:47
我有2+offers直私

但係當你想抽獎又抽唔中(有細佬妹)而你身邊嘅人同你講佢抽中左但係佢唔要,然後仲同 ...

係 有人自行已入左好的小學, 佢間龍校收番, 唔要, 我口水都流晒 但我抽又抽唔到, 扣又無我份, random no 真玩死人

作者: louisalty    時間: 19-6-25 16:09

我都同你一樣!!好痛苦!!!已同定自己講無架啦, 但又睇住個電話
人地係咁報喜, 我就得個愁字

作者: SaiSaiBMaMa    時間: 19-6-25 16:14

louisalty 發表於 19-6-25 16:09

我都同你一樣!!好痛苦!!!已同定自己講無架啦, 但又睇住個電話

精神病咁啦,陰公。
自問唔係怪獸,但要玩哂全餐都未有offer,日日等叩門call...

作者: Kittymoon    時間: 19-6-25 16:14

louisalty 發表於 19-6-25 16:09

明白你 , 個game 未完 希望有心儀學校call!

作者: stitch~    時間: 19-6-25 16:21     標題: 回覆樓主:

同考直私一樣,去叩門而又有offer的都係同一班人黎

作者: gsummer    時間: 19-6-25 20:02

wahlaiest 發表於 19-6-25 12:35
回覆 估估 的帖子

有2個offer或以上唔緊要,但唔放個下真係

係啦 定嘞 定嘞 快啲 快啲

作者: happyapril    時間: 19-6-25 20:26

想問問政府確定註冊日是那天?

作者: SaiSaiBMaMa    時間: 19-6-25 20:40

今日又見到有人收到call,自己個仔再落空。
心情壞透,咁啱今日阿媽黎同孫仔(我個仔)玩,一向硬凈嘅我,終於偷偷地係阿媽面前喊左出來。

作者: fatmingming123    時間: 19-6-25 21:15     標題: 回覆樓主

呢個升小一遊戲實在玩得太耐太辛苦,終於捱到最尾兩個月,好想快啲玩完,我真係受夠喇

作者: kingice    時間: 19-6-25 21:20

SaiSaiBMaMa 發表於 19-6-25 20:40
心情壞透,咁啱今日阿媽黎同孫仔(我個仔)玩,一向硬凈嘅我,終 ...

我都係,今日見到阿仔2nd in 學校有人收call,即係阿仔又冇機會,終於忍唔住,喊出黎⋯⋯

作者: Bakqma    時間: 19-6-25 21:23

好明白。其實已經打定輸數,都有心理準備,叩門好難中,一叩死心。改不了現況,唯有改變自己心態~~ 同仔女一齊加油~(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: Kittymoon    時間: 19-6-25 21:29

心情壞透,咁啱今日阿媽黎同孫仔(我個仔)玩,一向硬凈嘅我,終 ...

好明, 我都係甘, 加油, 仲有機會

作者: JJDINOSAUR    時間: 19-6-25 21:39

JM 定D黎,音樂椅未停架,玩到開學都仲有,我當年開學4日,心儀學校打嚟,馬上仆去註冊。

作者: chkwu    時間: 19-6-25 21:43

收拾心情,做好打算讀依家間學校先。小一適應為主,通常都教的唔深,準備好小朋友出年挿班小二。
作者: fatmingming123    時間: 19-6-25 21:59

JJDINOSAUR 發表於 19-6-25 21:39
JM 定D黎,音樂椅未停架,玩到開學都仲有,我當年開學4日,心儀學校打嚟,馬上仆去註冊。 ...

開學都仲有call好鼓舞呀,我睇上年啲post好多都係七月先收call,希望大家都快快收call啦

作者: Kittymoon    時間: 19-6-25 22:04

chkwu 發表於 19-6-25 21:43
收拾心情,做好打算讀依家間學校先。小一適應為主,通常都教的唔深,準備好小朋友出年挿班小二。 ...

準備好先, 期望大家有驚喜, 音樂椅仲轉緊。

作者: JJDINOSAUR    時間: 19-6-25 22:14

fatmingming123 發表於 19-6-25 21:59
開學都仲有call好鼓舞呀,我睇上年啲post好多都係七月先收call,希望大家都快快收call啦
...

人生,好多出人意表。未到最後,你永遠唔知原來有好野黎梗。保持心境平靜、抱住希望。

作者: gsummer    時間: 19-6-25 23:30

呢種「有苦自己知」嘅感覺,就好似「一日未陀過仔丶一日都未明阿媽其實係幾咁眠乾睡濕揍大我哋」!
作者: SaiSaiBMaMa    時間: 19-6-25 23:36

gsummer 發表於 19-6-25 23:30
呢種「有苦自己知」嘅感覺,就好似「一日未陀過仔丶一日都未明阿媽其實係幾咁眠乾睡濕揍大我哋」! ...

Agreed!!!!!
所以表面扮得幾冷靜,一見到自己阿媽即刻爆喊。舒發一下

作者: Dragonbb2013    時間: 19-6-26 01:10

delon53 發表於 19-6-25 01:01
點解香港政府教育制度可以咁失敗,攪到d大人同細路一樣咁辛苦呢

絕對同意

作者: Euqinom    時間: 19-6-26 09:10

十分鐘 發表於 19-6-25 06:21
睇下我舊年舊鋪,好hit,好多人復,叫直私失敗xxx,會有好多相同feel,
我舊年係7月上旬先收到offer,而且 ...

十分對,呢個心病只有收offer先能解決

作者: yuhehe    時間: 19-6-26 10:09

好認同,由上年玩到而家,年幾了,呢幾個月不停爆瘡。好灰心

作者: polyyim    時間: 19-6-26 10:32

yuhehe 發表於 19-6-26 10:09
好認同,由上年玩到而家,年幾了,呢幾個月不停爆瘡。好灰心
機會留給有準備的人, 同你一樣上年4月面試班開始玩, 直私面試, 自行, 大抽獎, 叩門......長征一年零3個月...
你的OFFER CALL 唻緊架啦!

作者: 米女    時間: 19-6-26 10:39

今日叩門放榜啦,希望收到好消息(emoji)(emoji)

作者: Kittymoon    時間: 19-6-26 11:04

我今日收到扣門學位了, 祝大家成功, 唔好灰心, 音樂椅仲轉緊。

作者: aptt    時間: 19-6-26 11:07

Kittymoon 發表於 19-6-26 11:04
我今日收到扣門學位了, 祝大家成功, 唔好灰心, 音樂椅仲轉緊。

恭喜晒!可分享邊間嗎?

作者: 梁BB    時間: 19-6-26 11:11     標題: 回覆樓主:

唉…心情簡直灰咗成個月,食全餐,求情信都親手寫埋,仲未等到一個電話
而家又見到你哋話叩門放榜日,又好期待收到電話 呢一種心情只係有經歷嘅先明白

作者: 梁BB    時間: 19-6-26 11:14     標題: 回覆樓主:

仲見到有個post揸兩個offer,其中一間就係我自己111個間,希望個媽咪揀好就快啲放位,可憐下我哋呢啲媽咪

作者: Kittymoon    時間: 19-6-26 11:21

梁BB 發表於 19-6-26 11:11
唉…心情簡直灰咗成個月,食全餐,求情信都親手寫埋,仲未等到一個電話  
而家又見到你哋話叩門放榜 ...

加油 求位信我都寫過 明白你感受

作者: yuhehe    時間: 19-6-26 11:26

polyyim 發表於 19-6-26 10:32
機會留給有準備的人, 同你一樣上年4月面試班開始玩, 直私面試, 自行, 大抽獎, 叩門......長征一年零3個月.. ...

多謝你,大家咁話

作者: 梁BB    時間: 19-6-26 11:33

Kittymoon 發表於 19-6-26 11:21
加油 求位信我都寫過 明白你感受

多謝 都恭喜你收到學位了

作者: 米女    時間: 19-6-26 12:09

見大家都係今日好早收到學校call,我仲未收到,希望下午仲會有call

作者: miriam    時間: 19-6-26 12:24

我都係過來人

當年我囡收第一個 offer 已經係 7 月, 註冊日係學校新生訂書簿校服同一日, 自己都仲等緊其他 offer 諗住剩交左簿費先, 有個豬隊友心急乜都買齊.............

諗住都塵埃落定, 點知到 7 月中定尾又收 offer, 原本要即日註冊, 但好不幸時間問題真係趕唔到去原校拎返註冊證再去新校註冊, 好彩學校都接受我第二日去.

所以大家唔好咁快灰心, 等 offer 真係等到 8 月中至尾都得.
作者: polyyim    時間: 19-6-26 13:27

我朋友上年等到8月呀! 到8月尾的一天上午協和CALL, 都開心死。下午宣道都CALL, 一天2個OFFER.......
WAITING不用怕

作者: polyyim    時間: 19-6-26 13:34

梁BB 發表於 19-6-26 11:14
仲見到有個post揸兩個offer,其中一間就係我自己111個間,希望個媽咪揀好就快啲放位,可憐下我哋呢啲媽咪
...
邊間? 你唔介意PM我, 或許有些少資訊俾你
作者: Kittymoon    時間: 19-6-26 15:06

polyyim 發表於 19-6-26 13:27
我朋友上年等到8月呀! 到8月尾的一天上午協和CALL, 都開心死。下午宣道都CALL, 一天2個OFFER.......
WAITIN ...

好勵志! 繼續call

作者: beanie430    時間: 19-6-26 15:17

連2nd in 也沒有,怎樣也不會call 到我
作者: polyyim    時間: 19-6-26 15:21

beanie430 發表於 19-6-26 15:17
連2nd in 也沒有,怎樣也不會call 到我
本身得一面唔使2ND IN的學校有冇? 寫信, KEEP住, 我有朋友幾年前寫了9封, 最終取錄
又或者你咁有誠意, 冇2見過, 都請你同小朋友再唻學校傾下, 了解下你點解咁想入, 唔做就咩都冇架啦

作者: hapi_mami    時間: 19-6-26 15:43

Kittymoon 發表於 19-6-26 11:04

恭喜哂!

作者: Kittymoon    時間: 19-6-26 15:46

hapi_mami 發表於 19-6-26 15:43
恭喜哂!

謝謝你 祝你快點有心儀call

作者: 梁BB    時間: 19-6-26 22:03

polyyim 發表於 19-6-26 13:34
邊間? 你唔介意PM我, 或許有些少資訊俾你

pm u

作者: melomame    時間: 19-6-26 22:20

SaiSaiBMaMa 發表於 19-6-25 16:14
精神病咁啦,陰公。
自問唔係怪獸,但要玩哂全餐都未有offer,日日等叩門call...

上fb一大堆xx vs xx
真心想爆佢哋你哋可唔可以快啲放啲Offer出嚟

作者: gsummer    時間: 19-6-26 22:41

梁BB 發表於 19-6-26 11:14
...
咪係!果斷啲!快手啲!我們這些「熱窩上的螞蟻」!佢哋就「撒拉熱窩的小情人」一樣!

作者: Chan343    時間: 19-6-26 23:26

Same here! 好期待

作者: 梁BB    時間: 19-6-27 09:33     標題: 回覆樓主:

心情去到谷底,仲懷疑自己電話壞咗…我見到有人話電話收到了,叩門後備位收咗佢嘅小朋友

作者: 梁BB    時間: 19-6-27 11:06

melomame 發表於 19-6-26 22:20
上fb一大堆xx vs xx
真心想爆佢哋你哋可唔可以快啲放啲Offer出嚟

絕對認同

作者: DolphinB    時間: 19-6-27 11:10

回覆 米女 的帖子

係咪通常d學校都會上午call waiting? 會唔會下午都會有call?急死人了

作者: 米女    時間: 19-6-27 11:12

DolphinB 發表於 19-6-27 11:10
回覆 米女 的帖子

係咪通常d學校都會上午call waiting? 會唔會下午都會有call?急死人了

好多都尋日call晒了...

作者: polyyim    時間: 19-6-27 11:29

DolphinB 發表於 19-6-27 11:10
回覆 米女 的帖子

放心啦, CALL到8月都仲會有.........
作者: 塔塔    時間: 19-6-27 11:50

我本身好少係ek留言...
終於忍唔住...見好多人都有offer..今日已經開始註冊,我都仲係未有offer
直私考過..
叩門只有1間有2nd in
大抽獎派中寶校....
個心跌到重傷,手機不離手,我都覺得自己就快思覺失調,唔知同邊個講好....
連求位信都寄埋,除左等,我都唔知仲可以做乜....
好想喊,好灰心

作者: arhimma    時間: 19-6-27 12:03

依2日等下啦, 琴日CALL OFFER 問你要唔要, 最遲28/6 要去決定同註冊, 一個人一個位, 點都會放位既, 如果2ND IN 無CALL 你, 可能第一輪叩門唔夠位, 落左2ND IN WAITING LIST, 有人放棄學位會再CALL 加油!!
作者: arhimma    時間: 19-6-27 12:08

我個區音樂椅轉緊, 有D同學仔都係一日內收幾個OFFER, 問佢讀唔讀,  有D叩到另一間, 註冊哂又收到最鍾意個間CALL WAITING, 又要走, 來來回回, 個學位又會比另一個小朋友, D學校都要D家長快覆實, 比位其他人, 所以唔好放棄!
作者: 米女    時間: 19-6-27 12:11

塔塔 發表於 19-6-27 11:50
終於忍唔住...見好多人都有offer..今日已經開始註冊,我都仲係未有offer
直私考過.. ...

好明白你心情,我尋日知道同行家長都收到offer後,都忍唔住爆喊左,請問你係第幾校網?

作者: jcywww    時間: 19-6-27 12:14

直私考過.. ...

我同你情況一樣,心儀學校尋日call左好多,係度見到唔少人vs仲未揀定,我都好灰,我一定會即時決定要offer既就冇offer

作者: 塔塔    時間: 19-6-27 12:14

米女 發表於 19-6-27 12:11
好明白你心情,我尋日知道同行家長都收到offer後,都忍唔住爆喊左,請問你係第幾校網?

...

91網
我就快癲喇

作者: johnnyjohnny    時間: 19-6-27 12:26

arhimma 發表於 19-6-27 12:03
依2日等下啦, 琴日CALL OFFER 問你要唔要, 最遲28/6 要去決定同註冊, 一個人一個位, 點都會放位既, 如果2ND ...

x2 第一 round offer 嘅 deadline 應該都係今明兩日。下星期又會有位放出黎

作者: Kittymoon    時間: 19-6-27 12:36

johnnyjohnny 發表於 19-6-27 12:26
x2 第一 round offer 嘅 deadline 應該都係今明兩日。下星期又會有位放出黎

希望家長儘快放 , 音樂椅轉黎我地度

作者: gsummer    時間: 19-6-27 12:39

直私考過.. ...
如果有需要,就要發洩一下情緒,然後比自己一個緩衝。
不要太過抑壓啊!
試想下,呢一個只係一個「過程」,而唔係一個「結局」。
前面仲有路丶仲有好多通往快樂之門,等住我哋去打開。
一齊互相打氣!

作者: melomame    時間: 19-6-27 15:12

直私考過.. ...

不要這樣。唉

作者: melomame    時間: 19-6-27 16:00

直私考過.. ...

其實我一心諗住係屋企附近學校讀書
點知自行唔得,抽奬又唔得(去到好遠),叩門本來有實力(小朋友已經識得睇書、普通話成績不只係卓越仲要係最優異高級、仲要喺係大型公開比賽攞咗榮譽⋯ ), 但係因為各種原因失敗左叩門⋯

喺Facebook見到,有好多新香港人,佢哋竟然可以手額幾個叩門Offer(仲要係我想入嘅屋企附近學校),我果下真係好心痛、自己每年交咁多稅,想安安定定俾兩個小朋友一齊讀書都咁困難⋯ 我又唔係對社會冇貢獻,又唔係冇實力,點解會咁

依家大嗰個入私,細嗰個又要再玩多一次呢個遊戲⋯

香港教育制度真係好失敗!

作者: kira09    時間: 19-6-27 16:25

‘ 識人好過識字 ‘, 身邊至少幾個朋友可以成功叩入,都係因為有識人............

作者: arhimma    時間: 19-6-27 16:32

回覆 melomame 的帖子

你唔好氣餒啦, 唔關新香港人事, 人地能手握幾個OFFER, 都係人地小朋友有本事!
唔好抱怨咁多, 機會黎緊, 真係好心儀又未有聲氣就寫多D求位信比D誠意, 如果2ND IN 第一ROUND無CALL到你, 可能在2ND IN 既WAITING LIST 呢~~

家長更加要多多正能量!!! 加油啦!!!!

作者: 十分鐘    時間: 19-6-27 16:54

kira09 發表於 19-6-27 16:25
‘ 識人好過識字 ‘, 身邊至少幾個朋友可以成功叩入,都係因為有識人............
...

相信都係好少一部分,我小朋友靠自己過三關叩到一間區hit,我感動到喊,k2k3聽佐二年開放日,終於得佐,我一定會同一日注冊加放位,等音樂椅轉我自己間都好多人等緊。

作者: melomame    時間: 19-6-27 20:52

arhimma 發表於 19-6-27 16:32

你唔好氣餒啦, 唔關新香港人事, 人地能手握幾個OFFER, 都係人地小朋友有本事!

佢寄咗信來話無位
然後Facebook就勁多喺度xx vs xx

而家咪唯有讀私,都唔錯我都好滿意⋯ 但係個細的要玩多一次囉

作者: YY1314    時間: 19-6-27 23:13

前年大女考小一,當年出生率高,加上我知佢面試表現一般,一間學校都無second in,嗰時都好灰,成日靜雞雞喊,唯有認命去現在的學校讀,雖然會有少少擔心佢日後成績唔好影響升學,但係見佢呢兩年讀書好開心,老師好多活動都找佢做代表,令佢好有自信,又好似好好。
今年到細囡,我為佢選了不一樣的小學,心情一樣矛盾,好擔心自己選錯,不過點都好,每個小朋友都是獨立的個體,家長只好按自己的想法,為孩子們去安排。
今年出生率較低,應該有更多機會,大家唔好太擔心,加油呀!
作者: melomame    時間: 19-6-28 05:43

arhimma 發表於 19-6-27 16:32

係人地小朋友有本事—> 如果呢個真係咁我真係心服口服! 最慘係我有線人喺叩門學校裏邊,佢話我小朋友係面試最高分嗰兩個,但係唔收嘅原因係同啲學校嘅關係有關⋯(詳情不便透露),呢個先至係我覺得最傷心嘅地方!!

作者: beautytiny    時間: 19-6-28 05:55

打左去學校到問,小朋友waiting list 排很後,估機會不育,我已經調整好自己心理,接受讀私小了,亦不會再有期望.

作者: b3410    時間: 19-6-28 06:37

melomame 發表於 19-6-28 05:43
係人地小朋友有本事—> 如果呢個真係咁我真係心服口服! 最慘係我有線人喺叩門學校裏邊,佢話我小朋友係面 ...
如果咁,等有其他小朋友放位,學校有多個學位,應該就會call 你
作者: melomame    時間: 19-6-28 09:25

beautytiny 發表於 19-6-28 05:55
打左去學校到問,小朋友waiting list 排很後,估機會不育,我已經調整好自己心理,接受讀私小了,亦不會再 ...

你都仲係waiting list 度,但係我真係不作考慮(已經收到拒絕信),有時呢啲真係命運,係呢個遊戲度有能力未必能夠叩到自己想要嘅。我反而而家覺得私直才公平,起碼人哋大部份唔係靠關係及唔使嗰啲排位111, 學校同你選擇111 學校之間嘅關係亦都會影響到最後嘅結果⋯ 所以如果入到一間好嘅私,六年後再出嚟,可能個世界已經唔同晒。

六年後,江湖再戰

作者: V_CHENG    時間: 19-6-28 09:30

melomame 發表於 19-6-27 16:00
其實我一心諗住係屋企附近學校讀書
點知自行唔得,抽奬又唔得(去到好遠),叩門本來有實力(小朋友已經識 ...

係,所有都是為新移民!我哋年年交稅,連最基本都。。。沙田91網,今年2大屋邨俾「窮人」新香港人?!點搞呀!!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5