教育王國

標題: 聖心私小 vs St Margaret [打印本頁]

作者: irisngan0802    時間: 19-6-21 23:30     標題: 聖心私小 vs St Margaret

大家覺得呢兩間應該點揀?
聖心私小係傳統谷校
St Margaret 語景好 Fun learning school 不過名氣冇聖心咁好。

最大問題係我哋住東涌,如果讀聖心要日日5:45am 起床,如果St Margaret 就可以瞓到7am。

囡囡可以谷亦可以玩,動靜皆宜,所以唔知點揀。

我自己係 Full Time 工作,老公亦超忙,所以讀書溫習要靠囡囡自己。

如果你哋係我,你會點揀?

作者: Xenia12!    時間: 19-6-21 23:40

回覆 irisngan0802 的帖子

Smc
作者: Shellyxlk    時間: 19-6-21 23:44     標題: 回覆樓主:

東涌去聖心真係遠咗啲,有活動要自己接送都冇咁方便,之後上中學仲遠,你sure年年都搵到保姆車?

作者: Tracy411    時間: 19-6-21 23:57

最近收到call waiting?定要交大訂所以安決擇?
Thz

作者: irisngan0802    時間: 19-6-22 00:08

純粹比較
作者: annie133    時間: 19-6-22 06:24

irisngan0802 發表於 19-6-21 23:30
聖心私小係傳統谷校
St Margaret 語景好 Fun learning school 不過名氣冇聖心咁 ...

SMC,冇懸念。
你自己已分析晒原因,除了神校,唔覺得有甚麼學校值得咁遠去讀

作者: fefemom    時間: 19-6-22 07:44

irisngan0802 發表於 19-6-21 23:30
聖心私小係傳統谷校
St Margaret 語景好 Fun learning school 不過名氣冇聖心咁 ...

起身是個人決定,我知灣仔區校車 6:40 到,有同學 5:50 起身……
但私小雖功課不算多,但測驗密,初小同學好難自己温。
另外課外活動多是留校或到體育場地,要自己接放學,這方面也要考慮。

作者: cherrieshum    時間: 19-6-22 10:33

聖心私小係傳統谷校

一定選SMC ,山長水遠去聖心返學,小朋友太辛苦了!

作者: MMMaMa12    時間: 19-6-22 11:06

聖心私小係傳統谷校

識現讀聖私小三,咁多年都係住東涌,媽媽送到香港站,係香港站約7-7:10轉校巴,放學長老到香港站接回家。

其實幾點訓幾點起身睇習慣,早起可以早睡補返時間訓覺,返半日學,下午做功課加溫習,仲有時間玩

作者: chbch    時間: 19-6-22 11:32

vote SMC
囡囡靠自己,聖心未必適合你
為名氣?咪傻啦!
作者: mykate    時間: 19-6-22 11:36

chbch 發表於 19-6-22 11:32
vote SMC
囡囡靠自己,聖心未必適合你
為名氣?咪傻啦!

Agree.
讀聖心私,要初小已經靠自己,唔太可行。

作者: 1162694sd    時間: 19-6-22 11:44     標題: 回覆樓主:

其實番smc咪一樣遠,車程都要預成個鍾頭,嚟間學校麻麻都吾值得要咁跨區,聖私係好學校,可以搬嗎?

作者: wondermom210    時間: 19-6-22 12:11     標題: 回覆樓主:

我會選就近入學

作者: pekovian    時間: 19-6-22 12:30

位置兩間都遠,分別幾耐車程?如果唔差太遠揀SH

作者: Tracy411    時間: 19-6-22 13:25

回覆 irisngan0802 的帖子

是否兩間有offer, 要作出決定?
作者: 1998Ruby1998    時間: 19-6-22 13:39     標題: 回覆樓主:

早起係習慣,德望 7:30 上堂,唔少女女都要 7:00 前上校車。聖私初小係半日,有個下午去補眠同溫習。WM 都可以安排人幫女女溫書,好多家庭都係咁。
但聖私應該會比其他學校麻煩啲啲,佢好似係評估+2 考,測驗頻密,小朋友要好自律先可以自己一腳踢,否則都需要人跟一跟。但呢個系統係好有效幫你溫書同操題。
不過我諗 SMC 會適合你啲,如果你好心儀並信任 SMC 中學部。

作者: irisngan0802    時間: 19-6-22 15:36

回覆 pekovian 的帖子

聖心早上7:40上堂,朝早要坐6:30嗰班地鐵,所以每朝要5:45起床。
SMC 8:15上堂, 屋企樓下有校巴去。我諗大約七點上車。所以可以瞓到6:30

作者: hkpapa852    時間: 19-6-22 15:39

聖心私小係傳統谷校

如果係聖心唔拼足6年,一定會成為升中派得比入SMC差個20%

作者: smiley7x24    時間: 19-6-22 18:41

聖心私小係傳統谷校

會唔會考慮搬屋?

作者: aaqq_mom    時間: 19-6-22 19:09     標題: 回覆樓主:

讀聖心私小,如果家長唔跟,很不可能! 家長跟都要看小朋友能力性格能否配合,何况唔跟!

作者: smiley7x24    時間: 19-6-22 23:50

聖心私小係傳統谷校
其實兩間對小朋友都好遠, 都辛苦.
參加課外活動可能冇校車返屋企

東涌去SMC都好遠. 車程對小朋友都辛苦.

作者: 綠茶新地    時間: 19-6-23 01:14

smiley7x24 發表於 19-6-22 23:50

SMC 同聖心私小,名氣差太遠吧!其實報得聖心私小都知一定係港島住吧!

SMC. 個名氣真係差9 條街,利申我是住港島的人

作者: lingan    時間: 19-6-23 01:38

smiley7x24 發表於 19-6-22 23:50

東涌到南昌只係5個站,23分鐘喎。

作者: smiley7x24    時間: 19-6-23 01:40

lingan 發表於 19-6-23 01:38
東涌到南昌只係5個站,23分鐘喎。

樓主話full time 工作,似要坐校巴,冇人帶小朋友返學

另外,要留意校巴多唔多站

作者: annie133    時間: 19-6-23 07:55

綠茶新地 發表於 19-6-23 01:14
SMC 同聖心私小,名氣差太遠吧!其實報得聖心私小都知一定係港島住吧!

SMC. 個名氣真係差9 條街,利申我 ...

又唔覺得聖心個名氣大到要萬里長征去上堂。
又視乎樓主揀學校是否只看名氣,其實是完全兩種不同的學校,引伸不同的生活。

作者: 綠茶新地    時間: 19-6-23 08:47

annie133 發表於 19-6-23 07:55
又唔覺得聖心個名氣大到要萬里長征去上堂。
又視乎樓主揀學校是否只看名氣,其實是完全兩種不同的學校,引 ...

如果樓主唔喜愛聖心根本唔需要上網問,st Paul co Ed 收和SMC 收又會點揀?

作者: irisngan0802    時間: 19-6-23 09:47

其實我之前一直心儀聖心,不過之後了解完SMC嘅教學理念,再諗過到底想小朋友將來條路點行之後,我係偏向SMC, 不過好似一D家長咁講,聖心名氣大好多,而見佢又比offer我哋,所以我有D唔捨得。不過我又唔想純因為個名氣而強逼囡囡去嗰度讀。所以我上來呢度睇吓大家有咩諗法。畢竟呢兩間小學嘅 style 係好 extreme, 所以我想聽多D意見。
囡囡個校長不停話佢適合讀女校,又谷得,所以佢叫我揀聖心,但係我自問好難可以日日幫佢跟工課,所以我怕揀聖心反而累咗佢。

重申,無論去邊度讀我都唔考慮搬屋,因為太鍾意住响東涌,可惜呢度無一D比較好嘅學校,所以我先向外發展。

多謝各位嘅意見🙏🏻

作者: hkpapa852    時間: 19-6-23 10:38

irisngan0802 發表於 19-6-23 09:47
其實我之前一直心儀聖心,不過之後了解完SMC嘅教學理念,再諗過到底想小朋友將來條路點行之後,我係偏向SMC ...

任相信大部份學校既校長都會叫你揀聖心,因為佢地日後可以大聲同其他家長講:
學校教出嚟既小朋友連聖心私小都入到
幾有宣傳效果

記著,決定係點只會係你一家人去面對,選擇自己認為正確的就可以了,你唔需要同其他人交待。

作者: irisngan0802    時間: 19-6-23 10:59

回覆 hkpapa852 的帖子

哈哈,我都有諗過校長係咁諗。
多謝你嘅意見 🤗

作者: Cherry7443    時間: 19-6-23 11:48

irisngan0802 發表於 19-6-23 10:59
回覆 hkpapa852 的帖子

哈哈,我都有諗過校長係咁諗。

我係聖心小一家長,學校返半日,其實做功課嘅時間係多嘅,但係測驗評估頻密,你需要每個星期幫小朋友清晒學咗嘅嘢,否則累積了就很辛苦!

如果爸爸媽媽真係好難花時間陪小朋友溫習,除非有私人補習跟住,否則未必適合。

作者: 貝兒妹妹    時間: 19-6-24 16:23     標題: 回覆樓主:

好可惜,如果吾搬得兼冇時間同小朋友溫習,的确好難跟得上聖心嘅程度,但另外想講,無論讀咩happy school, 你見到小朋友讀到有成績出嚟,真係各有前恩莫羨人,家長們其實用左好多功夫去配合d happy school。其實我係好buy 聖心,明買明賣咁深,每星期測考咁咁溫習好基本功,上到高小以習慣就再搵下佢興趣去發展,好學校

作者: esmetam67    時間: 19-6-24 16:46

not much hw, but tests and exams are frequent.
parents have to follow up well as the teaching pace is quite fast.
my gal studied p1 there and honestly I spent much time for her.
now  she changed to other school as she had a good training during p1, she can manage well at the new school.

作者: annie133    時間: 19-6-24 19:48

貝兒妹妹 發表於 19-6-24 16:23
好可惜,如果吾搬得兼冇時間同小朋友溫習,的确好難跟得上聖心嘅程度,但另外想講,無論讀咩happy school,  ...

其實小朋友如杲資質高同學習態度配合到,學多D學深D不是壞事,好過hea過六年。但如果資質一般或小朋友不配合,例如有D係聰明但偏叫極唔聽,就幾辛苦。
所以最緊要先了解自己小朋友。

作者: Lynn    時間: 19-6-25 08:05     標題: 回覆樓主:

住東涌有校車,有很多同學一起返學放學,下課假日都有可能約一起玩,有家長可以交流,有師姐們可以拿料,還有校服書本轉贈,SMC應該是東涌很多父母心儀學校。
一個 happy school 不一定是hea 的學校, 有可能是教法讓學生有學習動機去看書,和因為有趣而不覺得讀書辛苦。曾經看過幾個小朋友在車上討論消化器官,他們想象自己縮小在裏面旅行,小腸走了好耐出不到,雖然有d核突,但是我估個個都唔會忘記了!而不是一味drill,這反而是事倍功半。多了解下學校教學模式和學生如何學習,家長配唔配到,也例如識有d國際學校的功課,家長很頭痛,因為無從幫手,反而local project知道要求,可以偷雞幫個忙。家長想學生如何學習都是最重要的

作者: ETHome    時間: 19-7-7 00:43     標題: 回覆樓主:

對!Happy school 不一定是 hea的學校。SMC 語境好,一及二年級小班1:22教學,課程循序漸進,一年級會由1A 開始教,但下學期已經用二年級上學期的書。

我覺得最重要多了解學校的教學理念及課程,小孩的性格特質及喜歡的學習模式,並考慮自己一家人可以怎樣配合學校的要求(包括小朋友測驗、考試、做功課的要求),令小朋友可以心智也健康成長,同時預備升學的需要。

作者: Tracy411    時間: 19-7-7 07:56

樓主最後如何選擇?
作者: annie133    時間: 19-7-7 09:14

ETHome 發表於 19-7-7 00:43
對!Happy school 不一定是 hea的學校。SMC 語境好,一及二年級小班1:22教學,課程循序漸進,會由1A 開始教 ...

Agree St Margerat 不是一間hea的happy school, 睇過學術不淺,中英文水平不錯,還可學外語。

作者: irisngan0802    時間: 19-7-7 13:46

回覆 Tracy411 的帖子

We chose St Margaret
作者: Mumibella    時間: 19-7-7 15:04

irisngan0802 發表於 19-7-7 13:46

welcome to our SMC family.

作者: Whypekkei    時間: 19-8-3 10:07

Welcome! 來年一齊坐東涌綫校車!

作者: zz77777    時間: 19-8-4 22:39

如果能搬屋會選聖心
作者: yeikaki    時間: 19-8-6 10:43

我住

St Margaret附近, 步行可以返學, 但我會揀

聖心私小

作者: hahaha1231    時間: 19-8-6 17:06     標題: 回覆樓主:

真係收先,smc好難考

作者: irisngan0802    時間: 19-8-8 11:25

We have decided to go for SMC and gave up Sacred Heart already.  
thanks for all your comments, very useful

作者: ivan7521    時間: 19-9-15 19:20

今年報左、想問下面試問啲咩?
女女返學開心嗎?

作者: siupekchu    時間: 19-11-10 00:01

yeikaki 發表於 19-8-6 10:43
我住St Margaret附近, 步行可以返學, 但我會揀聖心私小

可以知點解嗎?

作者: DengCK    時間: 19-11-10 10:22

good choice 樓主。女校對小朋友發展都無咁好(個人睇法)。除非真係最top的女校啦

作者: marcoli8    時間: 19-11-10 11:34

想問面試會考d乜? Thanks!

作者: babycatrina    時間: 19-11-10 15:09

DengCK 發表於 19-11-10 10:22
good choice 樓主。女校對小朋友發展都無咁好(個人睇法)。除非真係最top的女校啦
...

請問聖心私小算唔算top的女校?

作者: DengCK    時間: 19-11-10 15:22

回覆 babycatrina 的帖子

你見我話樓主good choice. 你話呢。 不過我覺得點都不是標準。
作者: Chan343    時間: 19-11-10 20:47

irisngan0802 發表於 19-8-8 11:25
We have decided to go for SMC and gave up Sacred Heart already.  
thanks for all your comments, very ...

You already got smc offer?

作者: irisngan0802    時間: 19-11-11 14:27

Chan343 發表於 19-11-10 20:47
You already got smc offer?
Yes my daughter is already studying at P.1 this year
I’m glad I picked this over SH

作者: irisngan0802    時間: 19-11-11 14:28

marcoli8 發表於 19-11-10 11:34
想問面試會考d乜? Thanks!
你講邊間呀?SMC OR 聖心?
作者: irisngan0802    時間: 19-11-11 14:30

ivan7521 發表於 19-9-15 19:20
今年報左、想問下面試問啲咩?
女女返學開心嗎?
女女返SMC very happy. She meet lots of friends and no pressure at all
I’m glad we made the right decision

作者: meex2    時間: 19-12-18 14:38

irisngan0802 發表於 19-11-11 14:30
女女返SMC very happy. She meet lots of friends and no pressure at all
I’m glad we made the right d ...

請問smc interview大概考啲乜。 我都係住Tung Chung. 嚟緊都想幫仔仔報smc。Thx.

作者: irisngan0802    時間: 19-12-18 15:49

meex2 發表於 19-12-18 14:38
請問smc interview大概考啲乜。 我都係住Tung Chung. 嚟緊都想幫仔仔報smc。Thx.
you mean first or second interview?  
作者: meex2    時間: 19-12-18 15:49

irisngan0802 發表於 19-12-18 15:49
you mean first or second interview?

First interview.

作者: irisngan0802    時間: 19-12-18 15:58

meex2 發表於 19-12-18 15:49
First interview.
first interview???  for class of 2020 or 2021?  
作者: meex2    時間: 19-12-18 16:32

irisngan0802 發表於 19-12-18 15:58
first interview???  for class of 2020 or 2021?

What I mean is I would like to know more about the interview. My son is in k2 now.

作者: Awyleung    時間: 19-12-19 06:00

我哋前年都有呢兩間,住九龍,最後揀聖心!功課量兩間差唔多,但聖心有測考,smc 三年級先有!聖心早放時間好用,不過要keep 住溫書,開頭父母辛苦少少,之後小朋友會自動自覺溫習,smc 活動教學,如果想學術好要自己谷。
其實睇大家小朋友適合什麼,各有各好

作者: NNbaby    時間: 19-12-19 10:36

irisngan0802 發表於 19-11-11 14:30
I’m glad we made the right d ...

作者: sawn    時間: 19-12-20 12:38     標題: 回覆樓主:

我女係聖心私用家,小一。講真我真係跟得唔多,一來哥哥升中二來我要做嘢,不過暫時睇測默阿女還OK…可能因為未考過冇排名自我感覺良好。

作者: princesscupcake    時間: 19-12-20 12:51

sawn 發表於 19-12-20 12:38
我女係聖心私用家,小一。講真我真係跟得唔多,一來哥哥升中二來我要做嘢,不過暫時睇測默阿女還OK…可能因 ...

識人讀聖心津

作者: sawn    時間: 19-12-20 13:15

princesscupcake 發表於 19-12-20 12:51
親友讀緊聖心津,佢話當年聖心私小sister過佢哋簡介會時講到明預咗要谷,密集式默書測考, 如果諗住happy  ...

係啊預咗測考密,但正常每日溫少少就應付得到(唔敢話好)。暫時0補習,禮拜六日功課唔多(但發現禮拜一功課係會多過週末),下午輕鬆去興趣班,我女仲有幾日係0興趣班,自己屋企練下琴溫下書睇下課外書,有時仲會去朋友屋企玩。希望考完唔會發現墊底啦哈哈哈

作者: princesscupcake    時間: 19-12-20 13:24

sawn 發表於 19-12-20 13:15
係啊預咗測考密,但正常每日溫少少就應付得到(唔敢話好)。暫時0補習,禮拜六日功課唔多(但發現禮拜一功 ...

你係小幾呀?
聽我親友講放長假期都要溫書吾敢去旅行,因一放完假回校又測驗考試。

作者: sawn    時間: 19-12-20 13:45

princesscupcake 發表於 19-12-20 13:24
你係小幾呀?
聽我親友講個個九十幾分㗎,差一分已經隔好多名次,放長假期都要溫書吾敢去旅行,因一放完假 ...

小一咋,暫時都係最高40分卷。我諗每個家長要求唔同,我認為小一需要培養好學習習慣、學習興趣、信心動力,成績都係其次。

作者: sawn    時間: 19-12-20 13:46

princesscupcake 發表於 19-12-20 13:24
你係小幾呀?
聽我親友講個個九十幾分㗎,差一分已經隔好多名次,放長假期都要溫書吾敢去旅行,因一放完假 ...

應該1月份嗰次係100分卷。

作者: irisngan0802    時間: 19-12-20 16:38

Actually Sacred Heart and SMC are totally different style.  
Traditional vs Happy School, and it all depends how parents want for their kids.

To me, I like SMC because they are not only focusing on academic but also providing a platform for kids to build up their leadership skill and take ownership.  Everyone needs to take initiative if you want something from school.  

Of course Sacred Heart is more famous and the % of going to University is higher, however, we are not planning for any university in HK, so i rather my kid is having a happy school life instead of studying and tutoring for the next 12 years.  

So, this is my final decision.

For those parents who are interested in these two schools, the interview is not difficult or tricky at all, you don't need to practice at home because they are not looking for the correct answer from kids but how they react and behave.  

My daughter didn't answer all questions correctly for sure, but she can communicate well with others and give responses even the answer is wrong.  

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5