教育王國

標題: 港同職員超無禮貌 [打印本頁]

作者: ulricalee    時間: 19-6-21 09:47     標題: 港同職員超無禮貌

網上apply 2020-2021 小一
佢限期最後果3,4 日, 好似話apply 唔到
我係之前apply, 出到full set application form
但就無cfm email
打去問, 連續2個職員都串到爆!!

作者: cloudcloudrobot    時間: 19-6-21 09:55

ulricalee 發表於 19-6-21 09:47
我係之前apply, 出到full set applicatio ...
其實除左最尾那句,其他都唔係太明你講乜
作者: Honeyme22    時間: 19-6-21 23:07

我係之前apply, 出到full set applicatio ...

有同感,兩年前小女報名時,佢地在面試安排程序上有點不清晰想打電話去問,聽電話既職員係超無禮貌,求其答。

作者: Shellyxlk    時間: 19-6-22 17:10

好多人講過佢哋串,可能以為自己真係升左上神枱

作者: him1    時間: 19-6-22 17:35

同感!領教過接電話人員的超級無禮貌態度,對這間學校印象大打折扣!嬲!

作者: picalo    時間: 19-6-22 17:54

我反而打去真道時遭到不禮貌對待,優才就幾個都好nice

作者: aprilapril123    時間: 19-6-22 18:28

him1 發表於 19-6-22 17:35
同感!領教過接電話人員的超級無禮貌態度,對這間學校印象大打折扣!嬲!
...
同感
作者: Babemo    時間: 19-6-22 18:41

Honeyme22 發表於 19-6-21 23:07
有同感,兩年前小女報名時,佢地在面試安排程序上有點不清晰想打電話去問,聽電話既職員係超無禮貌,求其 ...

舊年也有此經驗!

除了因為confirmation email收不到外,因為第一次面試遇到山竹而港同遲遲沒有作出安排(當時政府少有地作出很早的pre-warning) ,我前後兩次打去詢問,但職員的態度卻令人反感⋯⋯

作者: Babemo    時間: 19-6-22 18:50

Babemo 發表於 19-6-22 18:41
舊年也有此經驗!

除了因為confirmation email收不到外,因為第一次面試遇到山竹而港同遲遲沒有作出安排 ...

不過,有朋友的小朋友在港同讀,她給這間學校各方面非常好的評價。

咁我會覺得港同校務處員工對外人的禮貌係有改善空間...

作者: sunflower2000    時間: 19-6-22 19:29

以前領教過,現在還這樣? 不會是同一人吧?
作者: haihaimom    時間: 19-6-22 20:57

Babemo 發表於 19-6-22 18:50

不過,有朋友的小朋友在港同讀,她給這間學校各方面非常好的 ...

我估我知你講那一位,的而且確校務處有一位職員唔太擅長同家長溝通。不過有家教會家長話我知其實佢個人唔係咁,我諗應該有人同佢反映過,可能改唔到掛。不過肯定一㸃,就係佢對學生家長態度係一樣,其他職員就好好,更亭嗰位仲會請學生食糖,又試過摘生果送俾我仔。

作者: LinusYip    時間: 19-6-22 23:10

不過,有朋友的小朋友在港同讀,她給這間學校各方面非常好的 ...

作為港同家長,我都覺得個別校務處員工接電話係最弱一環
但港同其他方面大部分都相當不錯

作者: lily86    時間: 19-6-22 23:56

想問下佢點回覆?因為我都冇收到cfm mail

作者: suzuki12    時間: 19-6-23 01:51

我都有此經驗,講電話時直頭教訓家長咁樣,我感覺真不好

作者: GordonKei0531    時間: 19-6-23 02:15     標題: 回覆樓主:

del.................

作者: jenny1919    時間: 19-6-23 08:56

我之前SECOND IN , 信件說1015分可以入去學校, 咁我較啱時間,在附近吃早餐, 跟住1015 分去到,門口警衛說要再門口排隊,或1030 才回來,於是我打電話去學校問, 問其實係應該什麼時間到,因為我封信寫明是1030面試,考生必須早15分鐘到, 我是很禮貌地說(我一定係禮貌。。因為我怕影響小朋友面試成績),我怕行開咗再返來會MISS 了面試,問應該正確是什麼時間回來,職員都真係態度麻麻,話唔知,仲IN 緊之類,雖然不可以說是超無禮貌,但係係有點HEA!
15 分鐘的等候可能有人覺得小事, 但那時正下雨,門口又整路泥水四濺,環境很差,帶著小朋友在門口排隊15分鐘,真的很不舒服,影響面試心情。

雖然老師/其他職員也很好看友善,但希望學校真係可以睇下呢個POST , 改善下行程流程的安排/還有校務處的工作量是否過多導致員工態度出現問題,否則港同辛苦建立的親民校譽都受影響呢。

作者: littlebbsheep    時間: 19-6-23 10:10

picalo 發表於 19-6-22 17:54
我反而打去真道時遭到不禮貌對待,優才就幾個都好nice

優才啲職員態度好好,上次2nd in 前兩日我先發覺自己delete咗個email,即刻打電話去學校求助,佢地好helpful 即刻send返個email俾我

作者: cdleep    時間: 19-6-23 10:41

我亦領教過,今年4月致電查詢收生事宜。該位職員態度好有問題,串到爆

作者: him1    時間: 19-6-23 11:16

haihaimom 發表於 19-6-22 20:57

我估我知你講那一位,的而且確校務處有一位職員唔太擅長 ...

我説的是一位姓謝的女接線生,情況並非你所説的輕描淡寫,而是相當過份的無禮及無賴回應!

當時我有緊急情況有事求助,我自問是相當有禮貌地向她説出我的情況並尋求協助,但卻被她冷嘲熱諷,擺出一副”抵你死”的姿態,每一個説話都串到爆燈!她拒絕提供任何幫助或轉駁至其他相關老師/職員,態度之冷漠及傲慢,令人心寒,簡直係教育界之恥!

作者: haihaimom    時間: 19-6-23 11:35

回覆 him1 的帖子

我明,因為我都嬲過,但作為港同家長,我知其他職員唔係噤樣。
作者: him1    時間: 19-6-23 12:19

haihaimom 發表於 19-6-23 11:35
回覆 him1 的帖子

我明,因為我都嬲過,但作為港同家長,我知其他職員唔係噤樣。 ...

可惜會被一個壞分子拖垮整間學校的形象,要知到她的岡位是在最前線代表學校接待家長,她的過份言行實在令人髮指!沒有同理心和愛心的人不適宜在教育界工作,令家長和學生們受罪!

作者: him1    時間: 19-6-23 12:22     標題: 回覆樓主:

可惜看留言似乎那位 super impolite & non-helpful 的接線生仍然在校及沒有改善過,可憐一群無辜的家長/學生仍然要受她單打!

作者: ihv2kids    時間: 19-6-23 12:31     標題: 回覆樓主:

講句公道說話

你地既形容,呼之欲出⋯⋯
對當時人公平嗎?她不會討論一起,沒有機會解釋,亦無須在此解釋。
被你們一一判定「犯下大錯」。

我也是港同家長,你地遇到的情況,我也遇過。
我反而會反思一下,人家為何會這樣對待自己。
後來,找到破冰關鍵,要別人對你有禮,請先對人有禮,要別人識別你,請先介紹自己。
~完~
每人觀點不同,不喜勿插。

作者: him1    時間: 19-6-23 12:46

ihv2kids 發表於 19-6-23 12:31
講句公道說話

我當時是相當有禮貌的查詢,與她對話其間亦一直保持禮貌,因怕影響小朋友,但是她一直都是保持逢事必串的態度。

上面亦有家長反映如是。

不過我亦無意再討論此事,完。

作者: JaneJaneT    時間: 19-6-23 12:54

呢位校務處職員真趕客.....
作者: aprilapril123    時間: 19-6-23 13:52

ihv2kids 發表於 19-6-23 12:31
講句公道說話

自問係非常有禮貌且謙卑 畢竟需要嗰位職員幫手
作者: kiov    時間: 19-6-24 06:35     標題: 回覆樓主:

同感,上年親身交表時都領教過,自問交表時是相當有禮貌,午安前謝謝後,但校務處位女士係由頭到尾都無同我講過一句說話!甚至一個眼神接觸都無!態度之差!好似我嚟求佢咁!先唔講佢是港同職員代表緊學校!連個人基本禮貌都沒有!如何教育下一代?

作者: Shellyxlk    時間: 19-6-24 08:05

kiov 發表於 19-6-24 06:35
同感,上年親身交表時都領教過,自問交表時是相當有禮貌,午安前謝謝後,但校務處位女士係由頭到尾都無同我 ...

Maybe it’s part of the interview? To test parents’ eq?

作者: cdleep    時間: 19-6-24 09:42

自問我非常有禮貌同客氣。我都明可能每日都會接到好多相同類似既查詢,但都唔需要好似家長欠左佢既態度。接得個電話,身份已經係港大同學會學校既職工和代表,一言一行都會影響到電話另一面點樣去睇學校。
作者: SK921    時間: 19-6-24 09:47

之前打電話去學校問野, 我自問都好有禮貌, 唔該前後,但果位職員咪又係態度惡劣

相信咁多家長都係打過去一兩次, 但不約而同都會發現有職員不禮貌對待, 相信依個職員冇禮貌已成習慣, 學校方面真係由得佢咁? 冇得改善? 佢真係超趕客
作者: 大肉兒    時間: 19-6-24 10:31

通常賣花讚花香

作者: Babemo    時間: 19-6-24 10:38

大肉兒 發表於 19-6-24 10:31
通常賣花讚花香

咁又係呀!我朋友一家十分愛港同。

作者: hkpapa852    時間: 19-6-24 10:45

大家唔like某校某職員, 都需要開帖去聲討嗎? 不如聯署寫信俾學校反映

作者: B.B.BaBa    時間: 19-6-24 10:55

可以打電話去搵行政主任或校務處主管投訴
寫信去.... 可能拆信果個都係佢
作者: Soundervolt    時間: 19-6-24 11:56

各位家長會唔會因為港同呢位態度不佳嘅職員而有offer都唔會俾子女入讀港同呢?

作者: zzzlam    時間: 19-6-24 12:27

回覆 cloudcloudrobot 的帖子

你好呀!!我都係前港同家長呀!
我唸我知你講緊邊位職員,希望你唔好介意,
佢講野係冇咩尾音,比人感覺係冇咩禮貌,但其實佢份人冇咩野架,
我仔係度讀左6年,我都經常打番去,成日都會番學校,
都冇受過呢位姐姐氣的,佢只係語氣上對答上唔係太識得體,
希望各位諒解

作者: Charlotte_mom    時間: 19-6-24 12:55

zzzlam 發表於 19-6-24 12:27
回覆 cloudcloudrobot 的帖子

你好呀!!我都係前港同家長呀!

我都係ex家長
幾年無返,我都唔肯定講緊邊個職員。我知你指邊個,應該退左休?佢把聲係咁,無咩尾音,但個人其實無野
咁當然,咁多人講完電話感覺唔對,學校肯睇睇都好

作者: kiov    時間: 19-6-24 13:47

Charlotte_mom 發表於 19-6-24 12:55
我都係ex家長
幾年無返,我都唔肯定講緊邊個職員。我知你指邊個,應該退左休?佢把聲係咁,無咩尾音,但個 ...

此帖可見大部分港同家長係有質素的!

既然咁多家長反映遇到同類問題,都係想學校知道了解一下!正視問題!從而完善處理!

港同近年成績如何!人人皆知!只係針對這位職員態度問題!跟本與有無offer,俾唔俾仔女讀無關!

作者: YYYF    時間: 19-6-24 14:01

回覆 ulricalee 的帖子

舊年我去注冊時因帶漏文件,被個職員寸爆,結果我無再去注冊放棄!接受不到!
作者: dai_mou    時間: 19-6-26 08:26

上年考小一時,因為撞了另一學校而遟到,係閘口我地已經問遟左可唔可以入,有老師睇完准考證放行。入到hall排到登記時,個職員好冇禮貌咁問質問點解你地入到黎架?如果小朋友唔係身邊,已經爆左佢。我點解入到黎,你咪問下你同事點解俾我入囉。其實我地已經有心理準備遟到係唔可以考,但可以好禮貌d,冇得考唔會怪佢。
之前一直對呢間學校印象好好,就咁俾一個職員破壞左。

作者: Lindytiger    時間: 19-6-26 10:10

我反而好想知點解明知年年面試期間都係落雨季節,但咁多年都唔諗下可以點安排到唔使家長、學生係門口淋雨等入閘。學校唔係真係細到咁啫。

作者: jenny1919    時間: 19-6-26 21:51

回覆 Lindytiger 的帖子

柴灣屋村多路人又熱又多車,家長小孩在門口排隊好辛苦。其實可以入去等,可以禮堂/操場
真道和播道都係咁俾人入去等,開班房比家長等
製造長龍在門口這個安排真的很差,也影響附近居民

作者: melomame    時間: 19-6-26 22:32

littlebbsheep 發表於 19-6-23 10:10
優才啲職員態度好好,上次2nd in 前兩日我先發覺自己delete咗個email,即刻打電話去學校求助,佢地好helpful ...

音小我打去reject offer 人哋都係好禮貌同客氣!

作者: Lindytiger    時間: 19-6-26 22:40

jenny1919 發表於 19-6-26 21:51
回覆 Lindytiger 的帖子

柴灣屋村多路人又熱又多車,家長小孩在門口排隊好辛苦。其實可以入去等,可以禮堂 ...

我同朋友都經歷過黃雨去面試,真係下半身濕曬要換套衫先可以去面試,覺得個安排可以有進步空間

作者: ulricalee    時間: 19-6-27 11:18

lily86 發表於 19-6-22 23:56
想問下佢點回覆?因為我都冇收到cfm mail

佢會出返個email 俾你囉

作者: ulricalee    時間: 19-6-27 11:25     標題: 回覆樓主:

我打去時問野自己有禮貌地講收唔到email,
俾第一個突然hold左2次 線,再突然飛線,
到飛去第二個職員時,佢講野非常串,我就火起,到我衰聲,反而佢好聲氣左

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5