教育王國

標題: 最後一次考試,數肥佬咗~b1喺唔喺無得叩啦(emoji)(emoji) [打印本頁]

作者: Vincy24li    時間: 19-6-14 11:45     標題: 最後一次考試,數肥佬咗~b1喺唔喺無得叩啦(emoji)(emoji)

呈1~級24
呈2~級14
呈3~級16
明明好地地
突然數唔合格,成世無咩運,真係預咗要叩門,依家點叩,無得叩喇
喺阿女面前我扮無嘢,但其實擔心到瞓唔著

作者: Ivan1023    時間: 19-6-14 11:59

Vincy24li 發表於 19-6-14 11:45
呈1~級24
呈2~級14
呈3~級16

可能一抽就入到第1志願都唔定呢   

作者: 熱媽    時間: 19-6-14 12:12

呈1~級24
呈2~級14
呈3~級16
人總有失手之時,你我都試過,何況小朋友?  肥咗數張成績表係難睇D,但叩門中學應睇p5~6的成績表,只係失咗一次手,我覺得有機會的。你小朋友成績一向仲要幾好!放心
作者: pypy405    時間: 19-6-14 12:17

Same 英文跌左 我還可以點叩

作者: SummerTong0821    時間: 19-6-14 12:19

回覆 熱媽 的帖子

級十幾非常好
不必擔心
一時失手
好好的經歷

上到中學另一片天

重新學習歷程......

作者: gracelam    時間: 19-6-14 12:38

呈1~級24
呈2~級14
呈3~級16

如自行唔係博高一線, 可能自行已入

作者: chesswin    時間: 19-6-14 12:44

回覆 Vincy24li 的帖子

肥數學都級16?
你學校幾多人?
個數字怪怪

作者: Vincy24li    時間: 19-6-14 12:49

Ivan1023 發表於 19-6-14 11:59
可能一抽就入到第1志願都唔定呢

我都好希望,入頭3已好感恩
多謝你

作者: Danielhk    時間: 19-6-14 12:52

chesswin 發表於 19-6-14 12:44

肥數學都級16?
樓主在說畢業試呢我們最後一次三個A,但英文是B,叩門也增難度。非全A擔心無機會。

作者: Vincy24li    時間: 19-6-14 12:52

熱媽 發表於 19-6-14 12:12
人總有失手之時,你我都試過,何況小朋友?  肥咗數張成績表係難睇D,但叩門中學應睇p5~6的成績表,只係失咗 ...

我明白,其實佢都好難過,見佢喺度喊(佢樂天派好少喊),所以我同爸爸都安慰佢,但另一邊我哋亦擔心叩門

作者: Vincy24li    時間: 19-6-14 12:55

pypy405 發表於 19-6-14 12:17
Same 英文跌左 我還可以點叩

祝大家都入到心儀學校
唔洗叩門

作者: Vincy24li    時間: 19-6-14 12:59

chesswin 發表於 19-6-14 12:44

肥數學都級16?

前面講嘅係呈分
肥數係畢業試,如要叩門就好睇佢

作者: Vincy24li    時間: 19-6-14 13:06

SummerTong0821 發表於 19-6-14 12:19
回覆 熱媽 的帖子

級十幾非常好

真係佢嘅一個好好反思機會
對上一次數評滿分就驕傲自滿
考試前就hea吓hea吓

不過都有安慰佢,條條大路通羅馬
唔會冇書讀,無論去到邊畀心機讀書就ok

作者: cl919    時間: 19-6-14 14:05

想請教各位,三次呈分已經過咗,而家唔係等大抽獎結果嗎?小學最後一次考試都咁重要?

作者: pypy405    時間: 19-6-14 14:12

cl919 發表於 19-6-14 14:05
想請教各位,三次呈分已經過咗,而家唔係等大抽獎結果嗎?小學最後一次考試都咁重要?
...

叩門就好多會睇呢個分數啊

作者: cl919    時間: 19-6-14 14:15

pypy405 發表於 19-6-14 14:12
叩門就好多會睇呢個分數啊

明白了,希望樓主不用叩門啦

作者: chesswin    時間: 19-6-14 14:23

Vincy24li 發表於 19-6-14 12:59
前面講嘅係呈分
肥數係畢業試,如要叩門就好睇佢

作者: little_yolky    時間: 19-6-14 15:07

呈1~級24
呈2~級14
呈3~級16

咁就真係大鑊!真心禱告自行入,呢招好有效,萬試萬靈!

作者: hohoho36    時間: 19-6-14 17:09

或者自行入佐呢?仲有個大抽奬,唔好傷心
作者: tung0409    時間: 19-6-14 17:21

叩門設筆試, 加上之前的成績都keep得咁好, 學校不會只睇畢業試一次就唔俾機會你小孩既, 放心, 加油, 我女都係畢業試炒左科數學, 好彩已有offer對佢冇影響, 不過佢其實都有努力溫書的, 所以都冇怪佢, 佢已經好自責。

作者: 仔仔錫錫你    時間: 19-6-14 17:38

單看呈分成績應該是band1,只要自行有間係1B,相信單憑成績已自行成功, 不用等運到
作者: little_yolky    時間: 19-6-14 20:40

tung0409 發表於 19-6-14 17:21
叩門設筆試, 加上之前的成績都keep得咁好, 學校不會只睇畢業試一次就唔俾機會你小孩既, 放心, 加油, 我女都 ...

可能畢業試考英數,小朋友唔習慣,炒咗啫。

作者: rulerL    時間: 19-6-15 18:55

呈1~級24
呈2~級14
呈3~級16

中學問起數學科成績突然大跌原因,如果你有一個良好理由的話,中學都可能會作出考慮予以機會的。

作者: little_yolky    時間: 19-6-17 11:38

rulerL 發表於 19-6-15 18:55
中學問起數學科成績突然大跌原因,如果你有一個良好理由的話,中學都可能會作出考慮予以機會的。
...

問題係最怕無機會被問就screen out咗

作者: 王家爸爸    時間: 19-6-17 12:09

rulerL 發表於 19-6-15 18:55
...
良好理由只係喺有得面試既情況下先有機會講出,叩門人數多,老師唔會得閒細心睇,一睇到數學科成績突然大跌,已經無機會。

作者: 王家爸爸    時間: 19-6-17 12:11

呈1~級24
呈2~級14
呈3~級16
如果唔係寶校,咁既名次,我估自行或者大抽獎已經入到B1學校,所以未必需要擔心叩門。
作者: pattoby    時間: 19-6-17 12:12

little_yolky 發表於 19-6-14 20:40
可能畢業試考英數,小朋友唔習慣,炒咗啫。
如果同BAND 1英中咁講, 可能死得仲快. (反正你英數唔得, 不如讀中文中學.....咪死!)
作者: On-on123    時間: 19-6-17 12:16

坦白講, 其實好多中學對中英數常都有要求,
如果有唔合格, 好大機會就已經冇得interview

舉個例子:英華書院, 如果你要進入interview,
中英數常同操行, 都必須要有 B (+/-) 或以上
如果數學唔合格, 就已經冇機會interview 了

所以, 你要睇下成績表上面計分嘅方法, 究竟今次考試佔嘅比重? 會唔會加埋測驗嘅成績? 如果會嘅話, 有冇機會可以拉到合格呢? 你要細心留意呀!

如果真係唔合格, 直資又冇機會嘅話, 唯有寄望大抽獎!
我依家都等緊!
加油!

作者: pattoby    時間: 19-6-17 12:20

王家爸爸 發表於 19-6-17 12:11
如果唔係寶校,咁既名次,我估自行或者大抽獎已經入到B1學校,所以未必需要擔心叩門。 ...

咁就要睇下樓主自行選D咩中學喇. 我識個朋友一線小學(級1X) 自1 LS; 自2 QUEENS. 乙一LS ..如果去左CSK

作者: pattoby    時間: 19-6-17 12:22

On-on123 發表於 19-6-17 12:16
坦白講, 其實好多中學對中英數常都有要求,
如果有唔合格, 好大機會就已經冇得interview
都係, 有D BAND 2-3中學, 叩門要求都係要ALL PASS既.

作者: pattoby    時間: 19-6-17 12:25

不過樓主都唔駛太灰既, 試下問下老師, 呈3既分會唔會同畢業試分拉均既出. 你講佢上次好勁麻, 如果拉均出, 可能仲有番個B呢
作者: little_yolky    時間: 19-6-17 13:42

pattoby 發表於 19-6-17 12:12
如果同BAND 1英中咁講, 可能死得仲快. (反正你英數唔得, 不如讀中文中學.....咪死!) ...

作者: little_yolky    時間: 19-6-17 14:28

王家爸爸 發表於 19-6-17 12:11
如果唔係寶校,咁既名次,我估自行或者大抽獎已經入到B1學校,所以未必需要擔心叩門。 ...

我都係咁話。除非好似我咁兩個自行都搏到盡

我依家有D驚了

作者: 王家爸爸    時間: 19-6-17 14:35

pattoby 發表於 19-6-17 12:20
咁就要睇下樓主自行選D咩中學喇. 我識個朋友一線小學(級1X) 自1 LS; 自2 QUEENS. 乙一LS ..如果去左CSK

...
老實講,九龍城區呢啲B1位多咁多既區,大抽獎去到CSK,得兩個可能,一係B2仔,一係乙二已經CSK。
作者: 王家爸爸    時間: 19-6-17 14:35

little_yolky 發表於 19-6-17 14:28
我都係咁話。除非好似我咁兩個自行都搏到盡
你點填?
作者: little_yolky    時間: 19-6-17 14:37

王家爸爸 發表於 19-6-17 14:35
你點填?

自一迦密;自二上智阿女係B1B。

作者: 王家爸爸    時間: 19-6-17 14:41

little_yolky 發表於 19-6-17 14:37
自一迦密;自二上智阿女係B1B。
都幾進取下,不過如果面試得,都有機會既。其實最緊要係平常心,做好所有準備,然後冷靜面對。
作者: little_yolky    時間: 19-6-17 14:46

王家爸爸 發表於 19-6-17 14:41
都幾進取下,不過如果面試得,都有機會既。其實最緊要係平常心,做好所有準備,然後冷靜面對。 ...

本來打算自行銀禧既,不過數據王話,大抽獎都應該有機,咪搏下囉

作者: 王家爸爸    時間: 19-6-17 14:50

little_yolky 發表於 19-6-17 14:46
本來打算自行銀禧既,不過數據王話,大抽獎都應該有機,咪搏下囉。
...
如果係B1,銀禧機會又真係高,所以唔需要擔心。
作者: little_yolky    時間: 19-6-17 14:52

王家爸爸 發表於 19-6-17 14:50
如果係B1,銀禧機會又真係高,所以唔需要擔心。

銀禧我填乙三,所以應該安全既。自行搏,大抽獎就要慎重嘛

作者: mytambb    時間: 19-6-17 16:42

呈1~級24
呈2~級14
呈3~級16

祝好運!

所以各位幾好成績都要考下直私,買個保險!

作者: pattoby    時間: 19-6-18 12:27

王家爸爸 發表於 19-6-17 14:35
老實講,九龍城區呢啲B1位多咁多既區,大抽獎去到CSK,得兩個可能,一係B2仔,一係乙二已經CSK。 ...
我左我FD, 原來佢都好自殺下. 乙一LS, 乙2 華英, 乙3 CARMEL, 乙4 開平, 乙5 銀禧
作者: 王家爸爸    時間: 19-6-18 12:34

pattoby 發表於 19-6-18 12:27
我左我FD, 原來佢都好自殺下. 乙一LS, 乙2 華英, 乙3 CARMEL, 乙4 開平, 乙5 銀禧 ...
如果係B1仔,個選擇合理,最差點都入到銀禧,原因係年年大抽獎都有B2仔入到。
作者: pattoby    時間: 19-6-18 12:40

王家爸爸 發表於 19-6-18 12:34
如果係B1仔,個選擇合理,最差點都入到銀禧,原因係年年大抽獎都有B2仔入到。 ...
佢話佢仔係BAND 1架. 人地抽唔到, 都唔敢問太多. 最後叩左景嶺
作者: 傻妹    時間: 19-6-24 12:40

回覆 little_yolky 的帖子

我以為你地最心儀上智啊!Good luck.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5