教育王國

標題: 聖瑪加利 SMC / 培僑書院 PKC [打印本頁]

作者: 舞娃娃    時間: 19-6-8 06:33     標題: 聖瑪加利 SMC / 培僑書院 PKC

Thanks all! 綜合了朋友、老師、其他網上意見,還是覺得PKC較適合我地。
主要考慮local students的學術水平、公開試成績、語文政策(英普兼擅)、課程設計、升學保障(國際 / 本地 / 國際+本地/ 實名推薦)、資源配套(大型圖書館、游池、宿舍、自家廚房、canteens)、學費(性價比)和地點(校車網絡)等原因。
PKC的理念 — 中西薈萃、富中華涵養,具國際視野,較符合我地對仔女的想像;SMC一定more international and caring(具宗教背景),更傾向IS,對我地好似外國左少少,留給有緣人:)

作者: areyouangry    時間: 19-6-8 08:32

本身對pk已冇乜好感(唔係因為顏色),另外因為ek幾位pk家長嘅言論更令我對呢間學校反感!!

作者: virgokaren    時間: 19-6-8 10:15

舞娃娃 發表於 19-6-8 06:33
很喜歡SMC的外語教育、國際化環境(20% NCS)、小班編制、外地交流計劃,感覺學校重視學生的家庭。惜對平日 ...

两間都喜歡。
學校硬件和校服就 PKC 靚D!
PKC 有埋學學器及活動多,中文程度有保障。
SMC  算低調及抵讀,麻雀雖小,五臟俱全。
揀近屋企果間應該冇錯!

作者: Yaobb10    時間: 19-6-8 11:50

既然成績不是重點
選校風 SMC較優

作者: assado    時間: 19-6-8 12:13     標題: 回覆樓主:

留意, PKC DSE 成績一年比一年好。

作者: assado    時間: 19-6-8 12:31     標題: 回覆樓主:

smc 學費吾算平, pkc 性價比就好高。

作者: Tracy411    時間: 19-6-8 12:58

請問是有call waiting?
作者: adriantai    時間: 19-6-8 13:15

virgokaren 發表於 19-6-8 10:15
两間都喜歡。
學校硬件和校服就 PKC 靚D!
PKC 有埋學學器及活動多,中文程度有保障。

校服就 PKC 靚D! <----呢樣都好緊要

作者: twhkleung    時間: 19-6-8 13:43

很喜歡SMC的外語教育、國際化環境(20% NCS)、小班編制、外地交流計劃,感覺學校重視學生的家庭。惜對平日 ...
You may check below links for details.
SMC:https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=197

PKC:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=forumdisplay&fid=243

作者: virgokaren    時間: 19-6-8 14:41

adriantai 發表於 19-6-8 13:15
校服就 PKC 靚D!

我覺得學校靚,同校服靚都好緊要!
學校靚,我會留耐D!
校服靚,我又吾介意著多幾日!
(哈哈!!!)

作者: jjchow0917    時間: 19-6-8 16:24

virgokaren 發表於 19-6-8 14:41
我覺得學校靚,同校服靚都好緊要!
學校靚,我會留耐D!
校服靚,我又吾介意著多幾日!

PKC校服靚過SMC?SMC靚好多吧(emoji)

作者: lulumelody    時間: 19-6-8 16:34     標題: 回覆樓主:

背景好重要,真好多大6教師,有時不是政治問題,係佢地衞生及教導模式睇你習慣與否。
識人學校好多中文老師係大6人,佢地衛生常識麻麻,有次同佢話飯盒開咗都叫學生食,又話香港學生驕生惯養,結果佢唯有食咗,放學即嘔,病了兩星期。

作者: 李大人    時間: 19-6-8 16:42

作者: assado    時間: 19-6-8 16:44

李大人 發表於 19-6-8 16:42
無知非常可怕,內地中文老師會識繁體字?

吾好理佢啦, 亂噏一通。

作者: fred1920    時間: 19-6-8 17:22

培僑今日註冊交學費,最後你有無去到? 揀左邊間?

作者: Whypekkei    時間: 19-6-8 18:33

同我個女性格好似,又係(emoji)自我安慰型!我女讀SMC p1,老師好encouraging, 因為好多外國同學仔,大家也outgoing, 所以連我女也外向左,自信左!pkc也有朋友女讀緊,也開心,但詳情不太知道!

作者: lulumelody    時間: 19-6-8 18:40

有D人唔知話人才無知!有D大6人係香港讀教大,所以識繁體亦唔奇!

作者: 李大人    時間: 19-6-8 18:53

作者: smiley7x24    時間: 19-6-8 23:00

兩間我都好鍾意,如果睇埋中學,pkc應該好d,記得校長話只要達到某種要求有幾間大學巳收。

作者: 舞娃娃    時間: 19-6-9 09:10

Tracy411 發表於 19-6-8 12:58

我地係面試後直接取錄呀。PKC應就快call waiting, 因岩岩過左registration day. SMC相信應遲少少,末咁快交大訂
眼見直資學校嘅applicants come and go, 流動變化都幾大!如果waiting, 仍然樂觀的,繼續求位

作者: assado    時間: 19-6-9 09:51

舞娃娃 發表於 19-6-9 09:10

我地係面試後直接取錄呀。PKC應就快call waiting, 因岩岩過左 ...

直资流動大, 主要是家長同時hold 住幾間直資校的位, 到真係注册時就要決定。

作者: Tracy411    時間: 19-6-9 11:36

回覆 舞娃娃 的帖子

樓主最後選了那間?
作者: baby7    時間: 19-6-14 22:21

我女學校中文科主任是內地人,真係識繁體字呀

作者: newmoneybank    時間: 19-6-15 23:43

回覆 baby7 的帖子

可以分享多少少關於EXAM或評估會否深過平日教?老師對同學的關注度足夠嗎?始終不叫小班教呢!
謝謝。

作者: 李大人    時間: 19-6-16 00:04

作者: baby7    時間: 19-6-16 00:33

李大人 發表於 19-6-16 00:04
你㸃知佢没有身份證?現在街上,我見到好多中學生講普通話,佢地又係唔係香港人呢? ...

佢講嘅廣東話真係唔‘正’嗰種
學校都介紹過佢係來自內地老師
咁我就唔知點解佢會識繁體字啦

作者: baby7    時間: 19-6-16 00:34

newmoneybank 發表於 19-6-15 23:43
回覆 baby7 的帖子

可以分享多少少關於EXAM或評估會否深過平日教?老師對同學的關注度足夠嗎?始終不叫小 ...

我唔係樓主所述學校嘅用家啊

作者: 李大人    時間: 19-6-16 00:36

作者: bb.fayli    時間: 19-6-16 01:11

作者: hahaha1231    時間: 19-6-16 01:13     標題: 回覆樓主:

揀左邊間?

作者: smiley7x24    時間: 19-6-17 00:18

回覆 hahaha1231 的帖子

我都想知樓主最後揀左邊間?

作者: Happymama100    時間: 19-6-19 20:44

Tracy411 發表於 19-6-8 12:58

培僑現在call緊waiting list,會call到8月9日,若9號之前就不會再call任何waiting list,8月12日洗牌再嚟過,所以waiting list沒有回音都仲有最後機會,12/8再申請

作者: fatbao    時間: 19-6-20 04:39

Happymama100 發表於 19-6-19 20:44
培僑現在call緊waiting list,會call到8月9日,若9號之前就不會再call任何waiting list,8月12日洗牌再嚟 ...

唔好意思我不明白,請問怎樣知道call 到8月9日?12/8 後可以再申請?意思是再叩門

作者: 哈哈寶寶    時間: 19-6-20 08:44     標題: 回覆樓主:

我選SMC,因為英語環境和背景正常。

作者: 李大人    時間: 19-6-20 09:56

作者: Happymama100    時間: 19-6-20 18:27

fatbao 發表於 19-6-20 04:39
唔好意思我不明白,請問怎樣知道call 到8月9日?12/8 後可以再申請?意思是再叩門
...

意思是若是waiting list但8月9日後都沒有收到電話,就是沒有,但12/8可以接受所有人重新再申請,希望幫到你

作者: fred1920    時間: 19-6-20 19:04

Happymama100 發表於 19-6-20 18:27
意思是若是waiting list但8月9日後都沒有收到電話,就是沒有,但12/8可以接受所有人重新再申請,希望幫到 ...

請問12號是在網上申請或是要去學校攞表格?

作者: annie133    時間: 19-6-20 19:39

香港私校/國際學校教中文的,又要求普通話正宗的很多都是內地人,他們也會教繁體字,但我見朋友個仔在某雙語私校讀,繁體字的筆順好多都寫  錯,唔知係咪內地老師教的緣故 (我估咋)

作者: deco99    時間: 19-6-21 00:02

Happymama100 發表於 19-6-20 18:27
意思是若是waiting list但8月9日後都沒有收到電話,就是沒有,但12/8可以接受所有人重新再申請,希望幫到 ...

點解會有咁嘅安排?往年無呀,咁仲要waiting list有乜意義?

作者: Happymama100    時間: 19-6-21 00:09

fred1920 發表於 19-6-20 19:04
請問12號是在網上申請或是要去學校攞表格?

8月12日接受申請的是19/20小一插班生,詳情要留意培僑學校網頁,我仔仔都是培僑備選生,這個資訊是培僑send waiting list的在E-mail內提及的

作者: Happymama100    時間: 19-6-21 00:12

deco99 發表於 19-6-21 00:02
點解會有咁嘅安排?往年無呀,咁仲要waiting list有乜意義?

8月9日都冇收到通知就代表學校不取錄,若真好有心in就當然要再重新申請la~我覺得係咁嘅意思

作者: hippoo    時間: 19-6-21 07:27

哈哈寶寶 發表於 19-6-20 08:44
我選SMC,因為英語環境和背景正常。

same thought

作者: fred1920    時間: 19-6-21 07:55

Happymama100 發表於 19-6-21 00:09
8月12日接受申請的是19/20小一插班生,詳情要留意培僑學校網頁,我仔仔都是培僑備選生,這個資訊是培僑sen ...

因為我朋友都好想入培僑,所以特別留意,謝謝你的資訊。:)

作者: sunflower2000    時間: 19-6-21 07:59

fred1920 發表於 19-6-21 07:55
因為我朋友都好想入培僑,所以特別留意,謝謝你的資訊。:)
今年好似call得好少,聽説早排有一日call過下。
作者: fatbao    時間: 19-6-21 08:38

sunflower2000 發表於 19-6-21 07:59

係喇!是否六月時間還早,我覺得音樂椅好似冇乜郁過咁,開始灰灰地

作者: deco99    時間: 19-6-21 08:44

sunflower2000 發表於 19-6-21 07:59

培僑往年都call好少,因為學費平,好抵讀。今年waiting係未有number排位?

作者: sunflower2000    時間: 19-6-21 09:34

幾時先係全港學校call waiting嘅高峰期? 有時又見有D學校有幾輪call wating, 有D又復活面試之類,甚至個個月都有call wating咁,真係好混亂,搞唔清楚幾時先係call waiting 黃金時間。

作者: hundred100    時間: 19-6-21 10:15

jjchow0917 發表於 19-6-8 16:24
PKC校服靚過SMC?SMC靚好多吧(emoji)
女仔校服89網泰伯最靚,等你來揀。
作者: 美美羊    時間: 19-6-21 10:30

回覆 sunflower2000 的帖子

係咪因為未俾大訂,冇咁多人放位?

作者: Sailor-Moon    時間: 19-6-21 12:17

美美羊 發表於 19-6-21 10:30

培僑已註冊卑大訂

現階段要想直資放位,只能是叩到心儀津小和心儀直、私call waiting

作者: Happymama100    時間: 19-6-21 13:43

fatbao 發表於 19-6-21 08:38
係喇!是否六月時間還早,我覺得音樂椅好似冇乜郁過咁,開始灰灰地
...

父母要加油啊,子女們很需要我們的支持,希望在明天^^
現在只算是音樂椅剛開始

作者: fred1920    時間: 19-6-22 09:54

美美羊 發表於 19-6-21 10:30

據講琴日培僑新生會,出席約有百二三家庭, 希望仍有機會call wait,大家加油。

作者: tyyho1    時間: 19-6-22 23:16

請問 SMC 既 20% NCS 係咪都係南亞裔?

作者: Mumibella    時間: 19-6-22 23:34

tyyho1 發表於 19-6-22 23:16

上年聽簡介會話學校裏面有超過20個不同國籍的學生。

作者: smiley7x24    時間: 19-6-22 23:44

係呀...佢想維持外籍小朋友數量, 有人喜歡, 有人唔喜歡.

作者: 2849    時間: 19-6-25 12:12

我是PKC用家, 在PKC無見過南亞人士

利申: 小一時有考過SMC, 不過唔收, 不過印象深刻係學校內好大陣果D南亞人香水味, 真係咁多年都記憶尤新

作者: sunflower2000    時間: 19-6-25 13:00

fred1920 發表於 19-6-22 09:54
據講琴日培僑新生會,出席約有百二三家庭, 希望仍有機會call wait,大家加油。
...
培橋弟妹收嘅比例幾高下,這類家庭估計也有幾十個,相信其中不少都不會出席新生會了。
作者: Whypekkei    時間: 19-6-27 20:18

smiley7x24 發表於 19-6-22 23:44
係呀...佢想維持外籍小朋友數量, 有人喜歡, 有人唔喜歡.

我囡囡讀緊小一, 佢果班反而德國,日本人多,冇南亞裔wor!

作者: Whypekkei    時間: 19-6-27 20:19

我囡囡讀緊小一, 佢果班反而德國,日本人多,冇南亞裔wor!

作者: mandysalleh    時間: 19-6-27 21:09

Whypekkei 發表於 19-6-27 20:19

應該外藉小朋友比較多。

作者: lingan    時間: 19-6-27 23:09

2849 發表於 19-6-25 12:12

利申: 小一時有考過SMC, 不過唔收, 不過印象深刻係學校內好大陣果D南亞 ...

請問係幾多年前呢?

作者: 73662710    時間: 19-6-28 06:43

利申: 小一時有考過SMC, 不過唔收, 不過印象深刻係學校內好大陣果D南亞 ...
我去咗幾次都唔覺!
作者: Myproud    時間: 19-6-28 08:54

73662710 發表於 19-6-28 06:43
我去咗幾次都唔覺!

Same here

作者: tyyho1    時間: 19-6-28 10:49

Whypekkei 發表於 19-6-27 20:19

咁幾好 wor...
知唔知佢地整體學校多唔多南亞裔?

作者: twhkleung    時間: 19-6-28 11:46

应关心系学生質素……
大家也不想有天貴小朋友到海外升学时,声到別人说这里好多亚洲人……
对吗?

作者: fred1920    時間: 19-6-28 12:57     標題: 回覆樓主:

南亞人士有乜問題?乜唔係都經過SMC既2次interview先入到既咩?不需擔心吧?

作者: Mumibella    時間: 19-6-28 13:27

twhkleung 發表於 19-6-28 11:46
应关心系学生質素……
大家也不想有天貴小朋友到海外升学时,声到別人说这里好多亚洲人……
对吗?

agree no more..

作者: ho_yan2406    時間: 19-6-28 13:39

其實讀PKC可能有人話驚多大6人,讀smc就驚南亞,tsl都多南亞又咁多人爭。。。
其實諗深一層,讀smc既南亞都經過3次interview先入到,加上學費咁貴,相信家底有返咁上下,唔係一般見到周街玩冇皇管個d(相信一般人話南亞曳都係見到呢類父母要搵食冇人照顧)我仔都有個南亞朋友,我覺得佢乖過我仔
作者: lawiskcyu    時間: 19-6-28 15:49

回覆 ho_yan2406 的帖子

在 SMC 校內,NCS 主要是由 南亞,、美國、德國、日本小朋友組成。另外,有部份香港人家長可能從外國回流,他們的粵語不大流利,英文較好。
作者: 山貓姐    時間: 19-6-28 17:42

areyouangry 發表於 19-6-8 08:32
本身對pk已冇乜好感(唔係因為顏色),另外因為ek幾位pk家長嘅言論更令我對呢間學校反感!!
...
PK 係無 in 家長
係EK 的vs 主題裡面,PK係所向披靡!

作者: dearmm    時間: 19-6-28 18:22     標題: 回覆樓主

校風揀SMC

如想埋祖國堆揀PK.

作者: 李大人    時間: 19-6-28 18:25

作者: 舞娃娃    時間: 19-6-28 19:16     標題: 回覆樓主:

Thanks all! 綜合了朋友、老師、其他網上意見,還是覺得PKC較適合我地。
主要考慮local students的學術水平、公開試成績、語文政策(英普兼擅)、課程設計、升學保障(國際 / 本地 / 國際 本地/ 實名推薦)、資源配套(大型圖書館、游池、宿舍、自家廚房、canteens)、學費(性價比)和地點(校車網絡)等原因。
PKC的理念 — 中西薈萃、富中華涵養,具國際視野,較符合我地對仔女的想像;SMC一定more international and caring(具宗教背景),更傾向IS,對我地好似外國左少少,留給有緣人:)

作者: Tracy411    時間: 19-6-28 19:19

回覆 舞娃娃 的帖子

剛剛決定?已放位?thz
作者: 舞娃娃    時間: 19-6-28 19:27

較早前已放了

作者: Tracy411    時間: 19-6-28 19:42

回覆 舞娃娃 的帖子

可否透過大約幾時放位?想知call waiting 未...Thz
作者: 1162694sd    時間: 19-6-28 19:48

舞娃娃 發表於 19-6-28 19:16
主要考慮local students的學術水平 ...

Congrats, votes for 培僑 too

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5