教育王國

標題: (89 網)主風 vs SFA [打印本頁]

作者: karina119    時間: 19-6-3 12:17     標題: (89 網)主風 vs SFA

有幸抽中主風, 小朋友性格相對文靜, 都谷得, 比較適合傳統學校. 冇細佬妹跟尾, 請問大家會點選? 求賜教.

作者: ncp    時間: 19-6-3 12:24

甘要睇你的要求勒,sfa 操足6年無得hea好多野靠家長自己谷, 讀主風相對易讀d
作者: 小曳人    時間: 19-6-3 15:31

以主風成績,絕對唔值山長水遠去讀SFA

兩間都係要付出
作者: gracelam    時間: 19-6-3 18:05

karina119 發表於 19-6-3 12:17
有幸抽中主風, 小朋友性格相對文靜, 都谷得, 比較適合傳統學校. 冇細佬妹跟尾, 請問大家會點選? 求賜教.
...

主風

作者: assado    時間: 19-6-3 18:30     標題: 回覆樓主:

主風, 有同學升上曾肇添(B1a)。
估計樓主住沙田區, 冇必要花太多交通時間去SFA.

作者: areyouangry    時間: 19-6-3 19:28

SFA

作者: 貝珠    時間: 19-6-3 21:26

在主風,學校唔太谷,長假可以冇咩功課,鼓勵閲讀。升band 1 比例冠絶馬鞍山區。我覺得好值得放棄sfa

作者: carol818    時間: 19-6-3 21:46     標題: 回覆樓主:

主風。今年分享會說 60% 上同區 band 1, 資助來說很不錯。而沙田校網好。

SFA 感覺太谷。btw, 你買左書未?聽聞 booklist 4x 本,比一些直私多一倍

作者: RunningPig    時間: 19-6-3 22:50     標題: 回覆樓主:

SFA if you aim higher

作者: chingchub    時間: 19-6-4 00:26     標題: 回覆樓主:

要搞清楚你自己對學術要求,評估孩子能力。你目標係沙田中學已滿足,定想更上一層樓?

我當日都有地區一線(但並非最地區最top)同SFA 既選擇,我選sfa。原因是相信孩子學習能力ok,希望繼續keep up進度,沒有期望食一年老本既心態,而讀左一年,亦發現呢間學校的確適合學習能力高既同學。但我本身都冇要挑戰神校心態,所以我感覺自己谷極都有普,而孩子能力附合要求,所以相信佢自己都唔算好辛苦。

作者: ipsmallb    時間: 19-6-4 07:34

你入咗SFA 定同SFA 同類的學校?我都煩緊,但幼稚園的能力好難預計佢小學接唔接受到超深程度的課程,只能博一博,這心態你覺唔覺得

作者: Wonderlady    時間: 19-6-4 07:58

chingchub 發表於 19-6-4 00:26
要搞清楚你自己對學術要求,評估孩子能力。你目標係沙田中學已滿足,定想更上一層樓?

我當日都有地區一線( ...

想問下,而家小朋友在校內成績如何?中,英,數keep 唔keep 到?仲有冇時間發展其他體藝?

跨區之後,睡眠質素好嗎?

作者: 小曳人    時間: 19-6-4 08:07

其實我想同SFA平反
SFA 功課量都唔算多,無乜抄寫,亦唔會有長假設突然多好多功課

我好記得當年仔小一,有個朋友個女都係,佢响荃灣一線津小講,10月頭已經平時10-12樣,weekend再多少少!我仔嗰時仲係3-5樣功課! SFA嘅grammar notes 做得唔錯,好有系統,有朋友轉走咗仲問人攞,自己教仔!

again,除非孩子好明顯嘅資優特質,好明顯學習能力高,或家長愛傳統名校,否則,唔值呢個交通距離 (我係重視孩子作息嘅,會留時間佢地玩)

作者: adriantai    時間: 19-6-4 08:40

小曳人 發表於 19-6-4 08:07
其實我想同SFA平反
SFA 功課量都唔算多,無乜抄寫,亦唔會有長假設突然多好多功課

SFA代言人

作者: assado    時間: 19-6-4 09:01

adriantai 發表於 19-6-4 08:40
SFA代言人

家長一定讚自己小朋友學校好。

作者: 小曳人    時間: 19-6-4 09:39

adriantai 發表於 19-6-4 08:40
SFA代言人
唔係啦! 我d料唔update,不過呢樣不變:功課唔算多
作者: 小曳人    時間: 19-6-4 09:41

assado 發表於 19-6-4 09:01
家長一定讚自己小朋友學校好。

唔一定,每個人感受,唔同,性格亦唔同 (包括評論嗰位嘅性格)我讚,只係因為得過甜頭,未嘗苦處
又唔見我讚LS?

何況,我係叫樓主讀主風

作者: chingchub    時間: 19-6-4 09:42

ipsmallb 發表於 19-6-4 07:34
你入咗SFA 定同SFA 同類的學校?我都煩緊,但幼稚園的能力好難預計佢小學接唔接受到超深程度的課程,只能博 ...

孩子能力有時靠估係真,唔讀過永遠唔會知。入左地區一線,原來能力超班,跳船去神校又有;不理子女能力見一線就抽,讀唔上搞到要跳船又有;當然亦有大批家長選擇留守,以不變應萬變。所以津校跳船如是,sfa也如是,冇咩分別。

如果幼稚園讀開私幼,理應已比卷幼深,而家長又keep住有替佢加深程度(不論自己谷定外判),如能力仍應付到,理論上收得應能應付。

但孩子性格人人唔同,除評估學術能力外,更應評估佢平時學習態度(積極?),做事專心與否(會否拖慢不願做功課?),老師對佢上堂評語都要參巧(上課專心定喜歡搞搞震?)。Sfa係有教快,亦因為收得多資優或學習能力高既小朋友,我感覺老師係講過就教左,能力稍遜再加上堂唔專心或會出問題,家長就要在家支援了。

sfa收得既已是聰明及能力稍高既孩子,去到邊間學校理應都有發揮既天空。但係咪又真正喜歡學習用傳統教法坐定定模式去學習,就要睇家長評估了。

作者: chingchub    時間: 19-6-4 10:00

Wonderlady 發表於 19-6-4 07:58
想問下,而家小朋友在校內成績如何?中,英,數keep 唔keep 到?仲有冇時間發展其他體藝?

跨區之後,睡 ...

小朋友成績我絕對收貨,但每人對孩子要求唔同,有人要求目標級頭,咁家長同孩子一定有壓力。我比較順其自然,讀書係對自己交待而已,所以較看得開壓力較少。

至於功課,小一頭幾個月要適應,開頭亦非自動波做功課,但中段開始已能自行完成大部分。

sfa其中一個好處係不強迫參與課外活動,所以對坐校車小朋友都比較方便,在職家長唔駛煩點湊放學。但我都重視體藝,所以會在外面上一體一藝的。

佢每天訓8.5個鐘,好間中先會唔願起身,對學習冇影響。

作者: karina119    時間: 19-6-4 11:26

感謝各位的無私分享.

小朋友係一個自動自覺的人, 佢讀私幼, 暫時係幼稚園係會自己做功課, 喜歡做功課, 喜歡人地讚賞, 人地讚佢, 佢會好有動力去完成比佢既TASKS.

我地都有問過校長, 老師的意見, 他們覺得小朋友學習能力及專注都冇問題, 佢地係傾向SFA.

我只係好怕同佢選錯, 始終小朋友係幼稚園又真係好好難預計佢小學的能力, 唔知佢接唔接受到~ 到時自以為自己個仔係叻, 點知原來佢唔掂打擊埋佢自信心~ 所以先好兩難.

作者: ncp    時間: 19-6-4 12:10

如果你小朋友讀KV,st cat 同LH呢類私幼 甘上sfa 應該唔大問題
作者: noverzero    時間: 19-6-4 12:13

karina119 發表於 19-6-4 11:26
感謝各位的無私分享.
小朋友係一個自動自覺的人, 佢讀私幼, 暫時係幼稚園係會自己做功課, 喜歡做功課, 喜 ...
我覺得主風岩D
小朋友喜歡人地讚賞, 係SFA身邊太多勁人, 可能會少咗動力

最後, 小朋友叻既, 到小二插SFA班都可以

作者: adriantai    時間: 19-6-4 12:30

noverzero 發表於 19-6-4 12:13
我覺得主風岩D
小朋友喜歡人地讚賞, 係SFA身邊太多勁人, 可能會少咗動力
到小二插SFA班 -->調轉就有
作者: chingchub    時間: 19-6-4 13:29

karina119 發表於 19-6-4 11:26
感謝各位的無私分享.
小朋友係一個自動自覺的人, 佢讀私幼, 暫時係幼稚園係會自己做功課, 喜歡做功課, 喜 ...

作為父母怕為子女選錯好正常,我上年都經歷過。但現實真係冇人答到你將來會發生咩事……初小同高小要求有別,已可以令小朋友排名兜亂,在學期間遇上咩同學或教師,發生咩事情都能影響一個孩子。難道只有學術成就先能建立一個人既自信? 父母既理念同點運用資源去幫助引導孩子建立自信好重要。

我自覺SFA只係一所普通學校,間間學校都有不同既特色,普通津校有既佢都有,不必太神化此校,亦無必要話佢特別谷,能力夠就不會覺太谷。而我不太了解主風,所以如果單純consider沙田升中,我覺得冇必要選sfa,除非你有另外既想法。

作者: wccfgoldcard    時間: 19-6-4 15:31

請問 各位 呂小 / 沙呂 / 培基 / 主風 比, 那間 升中 強 d ?
作者: 小曳人    時間: 19-6-4 15:48

wccfgoldcard 發表於 19-6-4 15:31
請問 各位 呂小 / 沙呂 / 培基 / 主風 比, 那間 升中 強 d ?
你最好自己望一望,了解多d
如果你計升外區名校%,一定係沙呂,據說每年都有7-8個升LSC (我無自行再求証,純係沙呂家長同我講嘅,佢仔亦入到LSC)
升英中率,我記得一呂最高
培基因為較多人升1C-2A 嘅培基中學,所以英中率會拉高咗,要考慮埋呢點
主風應該係呢幾間中間

作者: boboT    時間: 19-6-4 23:00

noverzero 發表於 19-6-4 12:13
我覺得主風岩D

SFA 嘅老師好能夠引起學生上進心,學生整體都好積極學習,越讀越上進。
功課不多,一般五六樣。
教什麼考什麼,專心聽書不會追不上,家長跟學習進度協助子女溫習已經不用擔心。

作者: boboT    時間: 19-6-4 23:09

adriantai 發表於 19-6-4 12:30

同時有人轉走 亦有人插班,亦有人走左又返嚟,亦有和某校交換學生。
當然小一時會收到一批本來就無打算久留的學生,但亦有好多六年連續上龍虎榜同學一心讀到畢業,不是因為成績好就必走,只是本來就未去到自己 dream school 暫時在 SFA 暫時棲身啫。
話說回來,在 SFA 考到級頭嘅同學,升中又有乜好驚呢?!

作者: kwan_kwan3    時間: 19-6-4 23:37

karina119 發表於 19-6-3 12:17
...

我也是住馬鞍山區,我家兩位小朋友也是SFA畢業生。總觀倆位六年小學生涯,一位成績較前,另一位成績略後。倆位仍堅持冇外補讀到畢業升中。十分感恩,個人認為最難涯是小一學寫英文潦草、英文一年學三個tense, eclass homework ,小三開始 ipad 代替書(最難頂,成日check住小朋友是否打機或做非學習工作), 英文常識除左書;仲有一叠Note要理解和温習,最怕請病假(一日做埋兩日功課)。老師好包容學生,可能老師預左d資優生唔會太文静。預左小朋友d成績分數唔高,因為老師出的卷唔容易。中英文默書每次都有unseen dictation,所以默書唔容易取100分。
呢間英文教得幾好,因為食左 六年常識note, 英文生字儲好多 。問番兩位小朋友,雖然讀得"甘", 但兩位仍很喜歡這間小學。如果再重選小學,他們仍會選SFA,總之……有苦也有樂。

作者: karina119    時間: 19-6-5 08:05

kwan_kwan3 發表於 19-6-4 23:37

我也是住馬鞍山區,我家兩位小朋友也是SFA畢業生。總觀倆 ...

謝謝你。想請問你馬鞍山幾點要上校車?小朋友休息時間夠嗎?通常幾點要訓覺?我問我仔,自己喜歡邊一間,其實佢由有SFA offer 開始,已經好明確答喜歡SFA的,佢話好喜歡果度的老師,已經plan 左3年級要學法文,又話好喜歡學校的古舊建築(當然我都要公平D,佢又冇去過主風考試所以見不到主風老師同埋學校既,可能佢去到又講相同的說話)
另外介唔介意講小朋友去了那區的中學呢?考返入沙田區嗎?謝謝(emoji)(emoji)

作者: pekovian    時間: 19-6-5 08:14

SFA既老師比較有活力,外國人口音英文,阿sir靚仔大隻

作者: karina119    時間: 19-6-5 08:21

pekovian 發表於 19-6-5 08:14
SFA既老師比較有活力,外國人口音英文,阿sir靚仔大隻

Interview 已見到了那位靚仔又大隻既阿sir 啦

作者: pekovian    時間: 19-6-5 08:24

karina119 發表於 19-6-5 08:21
Interview 已見到了那位靚仔又大隻既阿sir 啦

係呀,兩次都見到佢,外型真係好吸引,仲同佢傾左幾句感謝好nice

作者: andrewrew    時間: 19-6-5 08:40

我也是住馬鞍山區,我家兩位小朋友也是SFA畢業生。總觀倆 ...

完全同意果堆自家Notes好有用

作者: chingchub    時間: 19-6-5 09:34

多謝前輩經驗sharing!
今年小一冇英文潦草。

作者: chingchub    時間: 19-6-5 09:46

karina119 發表於 19-6-5 08:05
謝謝你。想請問你馬鞍山幾點要上校車?小朋友休息時間夠嗎?通常幾點要訓覺?我問我仔,自己喜歡邊一間, ...

我小朋友都係咁,既然你小朋友對sfa咁有感覺的話,不仿可帶埋佢去主風走一轉再問佢,我上年都係咁同佢分析2間好處、壞處,由佢自己決定邊間學校,日後可能對學校較有commitment,將來就算唔係佢想像,佢點都要學習面對後果。當然如果你心都意屬sfa,咁你同佢分析時就要避重就輕。始終你同佢都經過半年時間了解同研究呢間學校,明白係好難而家放棄的。

作者: noverzero    時間: 19-6-5 10:00

adriantai 發表於 19-6-4 12:30
點講好, 每年SFA升小二都幾多人走,
所以都會收人, 但要寄成績表,之後筆試
冇面試

作者: assado    時間: 19-6-5 10:04     標題: 回覆樓主:

沙田多英中, 這點都要考慮。

作者: noverzero    時間: 19-6-5 10:08

chingchub 發表於 19-6-5 09:34
多謝前輩經驗sharing!
今年小一冇英文潦草。
英文潦草變咗小三時要用
同埋, 下年小一開始係3考, 唔係3測3考

作者: kwan_kwan3    時間: 19-6-5 21:39

karina119 發表於 19-6-5 08:05
謝謝你。想請問你馬鞍山幾點要上校車?小朋友休息時間夠嗎?通常幾點要訓覺?我問我仔,自己喜歡邊一間, ...

大約6:40上校車,我d小朋友只坐了兩年校車,由爸爸帶小朋友上學,價錢平宜很多,又可以訓晏d至七時才出門。我果d小朋友比較夜訓,因為連果d功課班都冇去,全職工作父母,回家才跟到功課,工人姐姐又管唔到小朋友,每晚差不多十時才睡。

作者: boboT    時間: 19-6-5 22:13     標題: 回覆樓主:

Sfa 另一特色係小朋友間英文溝通,前排約出去才發覺他們之間無論玩或功課都係全英溝通的,即使上學時在學校門口碰頭都係英語溝通。不排除有時會講中文,但我小朋友的際遇就是這樣。問返家長 其實大家在家中都係中文溝通,讀左 SFA 才變成咁。

作者: karina119    時間: 19-6-6 09:39

kwan_kwan3 發表於 19-6-5 21:39

大約6:40上校車,我d小朋友只坐了兩年校車,由爸爸帶小朋 ...
謝謝:) 6:40上校車我都OKAY 架~ 不過我地住我入, 睇學校校車表應該要6:15 之前已經要上校車呢~ 仲要我住果度冇我個站, 要行過去...真係聽見都覺得驚呀~~~哈哈~ 知道你2個小朋友都冇外補, 好叻呀! 想請問你地都係雙職父母? 係咪都要花好多時間晚晚同佢溫習? THANKS!

作者: kwan_kwan3    時間: 19-6-6 11:18

karina119 發表於 19-6-6 09:39
謝謝:) 6:40上校車我都OKAY 架~ 不過我地住我入, 睇學校校車表應該要6:15 之前已經要上校車呢~ 仲要我住果 ...

平時有空閒時間只温習中、英默書,測驗和考試温習只靠星期六、日。巳經是全日制小學,其實做完功課巳經很疲憊。身邊好多同學有補習,燒銀紙。我唔想小朋友太疲憊,加上補習完仲要隨時做多份補習功課。補習地方又唔近家,又要煩接送。雖然小朋友夜d訓,始終自己跟,一起學習。佢地都習慣左模式。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5