教育王國

標題: 20/21 P6 呈二 [打印本頁]

作者: kirstyau    時間: 19-6-1 15:15     標題: 20/21 P6 呈二

改改個Heading
岩岩考完大考, 討論下嚟緊暑假點預備 P5

自己:
報咗數研先鋒班,

中文 搵家姐中學個私補中文老師,暑假幫阿妹加一個鐘補中文

英文繼續恆常外籍1對1

鋼琴叫阿sir開咗五級歌, 主要係用嚟呈分三次考試,但求攞正常分數,升6暑假考級,考到就考。

最希望P4入top10

補充: 只係“暑期班”2個+“恆常”1個,總時數“4.5小時”一星期,所謂“谷”都是咁多吧了。其餘時間是外游,閱讀,游水......
亦不會買一幢補充死做爛做

開post只係搵同路人互相鼓勵下。

作者: 熱媽    時間: 19-6-1 16:52

kirstyau 發表於 19-6-1 15:15

自己:

呀妹今次考試有無信心呀?我囡放棄咗啦,佢話呈二失咗手,呈三+畢業試(雖2次分數已正常番)但點追都應追唔到
作者: kirstyau    時間: 19-6-1 16:53

熱媽 發表於 19-6-1 16:52
呀妹今次考試有無信心呀?我囡放棄咗啦,佢話呈二失咗手,呈三+畢業試(雖2次分數已正常番)但點追都應追唔 ...

2次都係班二, 不過好驚佢衰收尾

你女醒呀!適當時候係top10,中學有著落!我阿大都係靠呈一,二食糊。 我而家都成日話好彩你係呈二考得最好,呈三都已經跌左。

作者: 熱媽    時間: 19-6-1 17:17

kirstyau 發表於 19-6-1 16:53

我囡係好彩P5考得好得體,但呈二唔得,其實我好擔心,呈三雖回升番,但都無用啦!好彩直資肯收
作者: kirstyau    時間: 19-6-1 17:21

熱媽 發表於 19-6-1 17:17
我囡係好彩P5考得好得體,但呈二唔得,其實我好擔心,呈三雖回升番,但都無用啦!好彩直資肯收 ...

係囉!所以諗緊P5點谷阿妹 P5有冇top10最關鍵。

作者: 熱媽    時間: 19-6-1 17:30

kirstyau 發表於 19-6-1 17:21
係囉!所以諗緊P5點谷阿妹  P5有冇top10最關鍵。
呢句真喎!
作者: hagupit    時間: 19-6-1 21:22     標題: 回覆樓主:

暑假報左中文和英文班,數學自己教! 上學期考得唔好,希望下學期追番!

作者: Sheep06    時間: 19-6-1 21:27

其實如果小學每科都要補, 上中學怎樣算利申: 子女已中一,小學沒有補習,現在中學還未需要補習。不過明白升中 真的競爭很大.

作者: kirstyau    時間: 19-6-1 21:29

Sheep06 發表於 19-6-1 21:27
其實如果小學每科都要補, 上中學怎樣算利申: 子女已中一,小學沒有補習,現在中學還未需要補習。不 ...

阿女一路只補外籍oral1對1, 而家中文同數都係諗住暑期班,不是恆常。

作者: 熱媽    時間: 19-6-1 21:42

Sheep06 發表於 19-6-1 21:27
其實如果小學每科都要補, 上中學怎樣算利申: 子女已中一,小學沒有補習,現在中學還未需要補習。不 ...
我知部份同學仔,平時成績不過不失,但一到P4暑假就向上力谷,真係成績三級跳咁上,有了成績當然好揀中學,過完呈三繼續正常生活。佢地可能等下次F2~3再谷黎揀科。
作者: Sheep06    時間: 19-6-1 21:57

熱媽 發表於 19-6-1 21:42
我知部份同學仔,平時成績不過不失,但一到P4暑假就向上力谷,真係成績三級跳咁上,有了成績當然好揀中學, ...

明白! 原來可以這樣大突破, 一個暑假可以谷起. 因身邊沒有遇過這樣的人

作者: kirstyau    時間: 19-6-1 22:16

Sheep06 發表於 19-6-1 21:57
明白! 原來可以這樣大突破, 一個暑假可以谷起. 因身邊沒有遇過這樣的人
...

真係好多黑馬。 同埋阿妹係有能力但係懶同hea,講真如果佢距離Top10好遠,真係慳返疊埋心水入直中。

作者: Sheep06    時間: 19-6-1 22:21

kirstyau 發表於 19-6-1 22:16
真係好多黑馬。 同埋阿妹係有能力但係懶同hea,講真如果佢距離Top10好遠,真係慳返疊埋心水入直中。 :igiv ...

加油!

作者: kirstyau    時間: 19-6-1 22:22

hagupit 發表於 19-6-1 21:22
暑假報左中文和英文班,數學自己教! 上學期考得唔好,希望下學期追番!
...

今年P5? 呈一加油!

作者: hagupit    時間: 19-6-1 23:14

kirstyau 發表於 19-6-1 22:22
今年P5?  呈一加油!

今年P4

作者: kirstyau    時間: 19-6-1 23:15

hagupit 發表於 19-6-1 23:14
今年P4

咁仲有時間追
數學呈分,成績比例會同中英一樣 X 3倍,所以數高分差好遠。

我地學校平常 中英x300, 數x200,
所以幫佢報暑期班操數。

作者: hagupit    時間: 19-6-1 23:17

kirstyau 發表於 19-6-1 23:15
咁仲有時間追

所以暑假要追

作者: 小乖豬    時間: 19-6-2 02:02

回覆 Sheep06 的帖子

這種靠剎那間 "谷" 出來的成績, 同意雖然某程度上可能提高一些分數以致名次, 但缺乏恆常的學習心和根基的知識在這種 "谷" 的情況下扭曲了小朋友的平時正常表現, 例如唔谷就只是band2成績, 谷就掹車邊上到band1C成績, 在這情況下好彩入到band1中學, 對那小朋友是否會吃力呢? 因為那小朋友一定不願意被人長期 "谷" 的. 這好比另一帖有網民提出谷出來的成績是否錯配學校級數的問題.

作者: kirstyau    時間: 19-6-2 02:33

小乖豬 發表於 19-6-2 02:02

這種靠剎那間 "谷" 出來的成績, 同意雖然某程度上可能提高一些分數以致名次, 但缺乏 ...

又咁講如果真係根基差,語文(中/英)根本冇可能幾個月谷到跳幾級。 從來學語文最好係培養閱讀,Li樣由K已經開始做,亦喜見2個女鍾意睇書。
而家只不過操考試技巧/速度。自問讀書差, 點谷都冇用,英文從來對我黎講係雞腸。
唔洗張個”谷”放到咁大,講真都要細路受谷,你估一舊海綿任我搓圓撳 扁,係就好囉!大把拉牛上樹。

都係升P5暑假進補下者,嚇親大家,唔好意思

作者: 小乖豬    時間: 19-6-2 05:56

回覆 kirstyau 的帖子

或者我補充少少, 咁我意思又唔係話谷無用, 而係小朋友都要有番咁上下的底子才可以比你谷到D野出來.

作者: vincenthocs    時間: 19-6-2 07:03

回覆 小乖豬 的帖子

真慘,暑假都要谷

作者: b3410    時間: 19-6-2 10:18

kirstyau 發表於 19-6-2 02:33

又咁講如果真係根基差,語文(中/英)根本冇可能幾個月谷到 ...
谷同唔谷,可以差好遠平時只需要佢哋正正常常,中上水平我覺得已經好好。呈分試臨門一腳,咁係要開足馬力,去到top

作者: kirstyau    時間: 19-6-2 10:30

b3410 發表於 19-6-2 10:18
谷同唔谷,可以差好遠平時只需要佢哋正正常常,中上水平我覺得已經好好。呈分試臨門一腳,咁係要開 ...

正是我所想。

作者: takuprio    時間: 19-6-2 10:36

我細女9月升P4, 我都諗住暑假要搞搞佢d寫作, 平時返學冇時間, 趁暑假執一執.

大女啱啱呈一完話深, 未知成績, 到時睇下邊d要補補.

作者: kirstyau    時間: 19-6-2 10:37

小乖豬 發表於 19-6-2 02:02

這種靠剎那間 "谷" 出來的成績, 同意雖然某程度上可能提高一些分數以致名次, 但缺乏 ...

我比較覺得如果小學6年都靠父母操補充上band1中學或靠 中,數強英弱(當然未止於唔合格)拉上英中就危險D。

自問冇咁變態,因為我都好懶,6年夾佢操補充,咪一樣懲罰我陪做。亦冇咁多銀兩比佢補習,個鬼婆係唯一我捨得比,我令願買多幾套書佢自己睇。阿女最愛 鬥嘴一班,新雅/山邊兒童小說。

作者: kirstyau    時間: 19-6-2 10:40

takuprio 發表於 19-6-2 10:36
我細女9月升P4, 我都諗住暑假要搞搞佢d寫作, 平時返學冇時間, 趁暑假執一執.

大女啱啱呈一完話深, 未知成 ...

出得深應該其他人一樣,問題不大。

作者: takuprio    時間: 19-6-2 10:46

kirstyau 發表於 19-6-2 10:40
出得深應該其他人一樣,問題不大。

希望唔係得佢自己覺得深啦
不過考完算喇, 下次努力

作者: kirstyau    時間: 19-6-2 10:46

vincenthocs 發表於 19-6-2 07:03
回覆 小乖豬 的帖子

真慘,暑假都要谷

暑假“都”要谷,平日已經hea爆,所以講唔上“都”,
暑假,每星期2堂數(暑期班),1堂中(暑期班),1堂英(恆常),講緊總時數“4個半小時”一星期,咁都叫“慘”?! 重申一次我唔係暑假買一幢補充畀佢做

作者: Sheep06    時間: 19-6-2 16:20

真係好多黑馬。 同埋阿妹係有能力但係懶同hea,講真如果佢距離Top10好遠,真係慳返疊埋心水入直中。 :igiv ...

你 target 一線津中,所以keep 住级十之內

作者: babycute2009    時間: 19-6-2 16:50

我贊成趁暑假拔尖補底
暑假咁多時間,有玩亦有學習時間,取平衡
全部時間hea或玩,好易有惰性,自律既人不多
出街上堂,好過終日係屋企咁無聊
而家好多課堂都有趣味性
谷小朋友同時係谷緊家長,家長要根進,都有付出的
正面d諗,係準備迎接新學年,開學可以輕鬆d
作者: mcl203    時間: 19-6-2 17:04

暑假唔上補習班,又唔等於hea既,好多暑期興趣班可以打發時間~~~

作者: Sheep06    時間: 19-6-2 17:08

我覺得睇多d書,newspaper,magazine ,參加暑期活動,去下旅行,去下 museum ,咁又過左一個暑假
作者: kirstyau    時間: 19-6-2 17:27

mcl203 發表於 19-6-2 17:04
暑假唔上補習班,又唔等於hea既,好多暑期興趣班可以打發時間~~~

成個暑假,每星期學術補習,總時數先4.5小時(其中1個鐘仲係恆常外籍吹水堂),甘都唔算chur掛。

作者: mcl203    時間: 19-6-2 17:29

kirstyau 發表於 19-6-2 17:27
成個暑假,每星期學術補習,總時數先4.5小時(其中1個鐘仲係恆常外籍吹水堂),甘都唔算chur掛。
...

我無comment應唔應該,各家長可以有自己選擇。 我只係提,暑假唔一定只有補習這回事啫~~~

作者: kirstyau    時間: 19-6-2 17:30

Sheep06 發表於 19-6-2 17:08
我覺得睇多d書,newspaper,magazine ,參加暑期活動,去下旅行,去下 museum ,咁又過左一個暑假 ...

唔其實阿女已經玩緊童軍,今年已經考緊金紫荊。 暑假通常去幾日東南亞旅行,去幾日大6探親,落會所游下水,書展去2日,去下圖書館.....

作者: kirstyau    時間: 19-6-2 17:32

mcl203 發表於 19-6-2 17:29

我無comment應唔應該,各家長可以有自己選擇。 我只係提,暑 ...

咁我絕對唔係補足7日個d家長,最少冇咁既財力 我個post只講補習嚇親大家,除左你話“只有”補習個4.5小時,就係外遊,游水,圖書館,睇書( 佢啲至愛鬥嘴一班青春小說系列, 玩佢啲核突膠 ,童軍………最期待暑假瞓到自然醒。

作者: suzuki12    時間: 19-6-2 17:51

我就想暑假俾佢睇/聽多些英文電視劇,練聆聽學口音。還會報下會話班,但要有野學而又有趣味性嘅。學術方面,特別係數學則要定期做住,我果個一唔做開就生疏曬。有時間仲要做運動,做完運動人都開心些、健康些

作者: kirstyau    時間: 19-6-2 17:53

suzuki12 發表於 19-6-2 17:51
我就想暑假俾佢睇/聽多些英文電視劇,練聆聽學口音。還會報下會話班,但要有野學而又有趣味性嘅。學術方面 ...

睇電影。 阿女已經叫我帶佢睇“再見狗朋友2” ,通常迪士尼嗰啲我只會帶佢睇英文版, 從來唔會睇粵語配音。

作者: suzuki12    時間: 19-6-2 18:11

Good idea !

作者: hagupit    時間: 19-6-2 18:46

kirstyau 發表於 19-6-2 17:32

咁我絕對唔係補足7日個d家長,最少冇咁既財力 我個 ...

我哋講暑假補甚麼,都冇話冇其他活動,只係大家太敏感。

我嗰個都好鍾意睇鬥嘴一班,期期都有買!

利申: 仲有其他運動和非學術性活動的!

作者: kirstyau    時間: 19-6-2 23:13

hagupit 發表於 19-6-2 18:46

我哋講暑假補甚麼,都冇話冇其他活動,只係大家太敏感。:joy ...

所以已經係第一個post補充返, 請大家高抬貴手

作者: LeeCC    時間: 19-6-3 07:26

升小五暑假,我認為睇多些書,中英都睇,去不同博物館,另外,要每日做運動,操好身體。
作者: albb    時間: 19-6-3 08:41

十級跳都有機會, 可能你識人少, 所以唔清楚, 仲有補習與否, 每個小朋友資質不同, 不能一概而論, 我兩個小朋友性格不同, 一個不用補習, 自己搞掂, 一個頭都大埋.
作者: little_yolky    時間: 19-6-3 08:59

kirstyau 發表於 19-6-1 16:53

我阿女就最差呈一,越考越好。倒返轉可能好D。阿妹都係升P5,同你差唔多,但真係同人唔同命,你target係top10,我target top30,只希望佢穩坐B2,真係羞家

作者: whitepurin    時間: 19-6-3 09:01

而家興唔興升中面試班?面試係我女弱項,如果有襯暑假得閒上吓都好...

作者: Lingcheung    時間: 19-6-3 09:10

阿細都升小五。一向hea 下hea下,點知下學期數學炒左,佢自己知大件事。補左習,今個星期考完試,佢自己都話「補習不能停」
我真是希望佢開竅, 我只希望佢keep住b1尾

作者: little_yolky    時間: 19-6-3 09:21

Lingcheung 發表於 19-6-3 09:10
阿細都升小五。一向hea 下hea下,點知下學期數學炒左,佢自己知大件事。補左習,今個星期考完試,佢自己都 ...

唔駛擔心啦,連我果個都開竅了,佢話補習不能停,即係緊張了,放心

作者: Lingcheung    時間: 19-6-3 09:34

希望啦
讀書系佢生活中priority 好低。吃喝玩樂扮靚最重要。我早排比啲校服相佢睇,希望比啲鬥心目標佢。佢問我「考幾多名先得」我答完之後,佢話「不好發夢

作者: kirstyau    時間: 19-6-3 09:39

little_yolky 發表於 19-6-3 08:59
我阿女就最差呈一,越考越好。倒返轉可能好D。阿妹都係升P5,同你差唔多,但真係同人唔同命,你ta ...

係阿媽大想頭,其實心知要同家姐一間有D難度,盡力啦!

上星期考完主科問佢覺得點, 衰女包已經話,阿媽“期望越大,失望越大呀”

作者: little_yolky    時間: 19-6-3 09:41

kirstyau 發表於 19-6-3 09:39

上星期考完主科問佢覺得點, 衰女包已經 ...

佢好搞笑呀!

我本來叫家姐就下細既,考B2果間,不過家姐reject咗

作者: kirstyau    時間: 19-6-3 09:47

LeeCC 發表於 19-6-3 07:26
升小五暑假,我認為睇多些書,中英都睇,去不同博物館,另外,要每日做運動,操好身體。 ...

冇錯。做多d運動,保持身體健康,考試先黎病時有發生(學校同學仔)。

作者: kirstyau    時間: 19-6-3 09:50

Lingcheung 發表於 19-6-3 09:10
阿細都升小五。一向hea 下hea下,點知下學期數學炒左,佢自己知大件事。補左習,今個星期考完試,佢自己都 ...

好個方面諗, 小四跌一跌, 終於識驚,仲有時間追!

作者: Sheep06    時間: 19-6-3 09:59

albb 發表於 19-6-3 08:41

十級跳都有機會, 可能你識人少, 所以唔清楚, 仲有補習與否, 每個小朋友資質不同, 不 ...

可能因為讀龍校小學,不多見人補習,有補習的也 不見有起色,所以沒有人三级跳的現象

作者: doubleama    時間: 19-6-9 18:09

有無前輩分享下, 阿仔好肯睇書, 咁應該比咩中, 英文書阿仔睇(增值)?
作者: kirstyau    時間: 19-6-9 18:37

doubleama 發表於 19-6-9 18:09
有無前輩分享下, 阿仔好肯睇書, 咁應該比咩中, 英文書阿仔睇(增值)?

書展帶佢去主館自己選擇。 細個嘅時候仲可以話我買咩睇咩,到大個基本上佢自己揀。 阿女要睇me before you,我都畀佢睇。

作者: mypineapple    時間: 19-6-9 22:36

呢個暑假諗住每日做少少數學, 訓練孩子做題小心, 中英繼續1:1 私補, 有外遊, 運動,幾個 camping

作者: 23肥媽媽    時間: 19-6-11 00:03

我女女都今年9月升小5了,話咁快

作者: LeeCC    時間: 19-6-11 07:17

doubleama 發表於 19-6-9 18:09

睇一些名人傳記和小說,五年級學的文體是人物傳記和記事抒情。還有,睇一些關於歷史的書,對歷史有個初步認識,五六年級常識有中西歷史

作者: kirstyau    時間: 19-6-11 07:38

LeeCC 發表於 19-6-11 07:17
睇一些名人傳記和小說,五年級學的文體是人物傳記和記事抒情。還有,睇一些關於歷史的書,對歷史有個初步 ...

名人傳記,歷史好提議。

作者: doubleama    時間: 19-6-11 20:17

LeeCC 發表於 19-6-11 07:17
睇一些名人傳記和小說,五年級學的文體是人物傳記和記事抒情。還有,睇一些關於歷史的書,對歷史有個初步 ...
多謝前輩教路, 請問可以睇咩小說? 作者多是?
作者: LeeCC    時間: 19-6-11 21:27

doubleama 發表於 19-6-11 20:17
何紫,馬翠蘿,君比
作者: mianyang_99    時間: 19-6-12 09:00

doubleama 發表於 19-6-11 20:17
我會建議睇台灣李光福
作者: mypineapple    時間: 19-6-12 09:20

LeeCC 發表於 19-6-11 21:27
何紫,馬翠蘿,君比

如果睇英文書, 請問有咩推介?

作者: LeeCC    時間: 19-6-12 10:12

mypineapple 發表於 19-6-12 09:20
如果睇英文書, 請問有咩推介?
睇開咩程度?
作者: la5711    時間: 19-6-12 10:42

係有不少黑馬,不少家長想子女初小時輕鬆啲,到小四之後才緊張啲。未必係好「谷」,就是考測認真啲,成績都會有進步。好似我大囝咁,初小時默書,我只挑十個八個難啲字來幫佢默,佢攞到八九十分就滿意。到小五小六默書都要呈分,我就全部考默範圍都幫佢默兩次,差不多次次都會滿分。
作者: mypineapple    時間: 19-6-12 12:30

LeeCC 發表於 19-6-12 10:12
睇開咩程度?

睇開Roald Dahl , Minecraft

作者: LeeCC    時間: 19-6-12 12:33

mypineapple 發表於 19-6-12 12:30
睇開Roald Dahl , Minecraft
Michael morpurgo
作者: doubleama    時間: 19-6-12 19:36

mianyang_99 發表於 19-6-12 09:00
我會建議睇台灣李光福
謝謝介紹~
作者: doubleama    時間: 19-6-12 19:37

LeeCC 發表於 19-6-11 21:27
何紫,馬翠蘿,君比
謝謝介紹~
作者: 200904    時間: 19-6-13 15:20

我女都是今年9月P5啊。這次考試不過不失。只是做阿媽的,縂覺得她們開始Hea,(還是考試溫習已經掌握技巧?),每次都只是把書從頭掃到尾,就算溫習完了。
縂聽説好多同學都在努力,在呈分時,好多黑馬跑出。所以,做阿媽的真的有些怕“不進則退”。
我們學校沒有排名次,只靠學業優良獎知道全級前20,所以完全不知道自己的女何時跌出前20,就算現在也不知道是第19還是第9?如果到了P5跌出前20,真的就好大件事。
我們沒有補習過,也沒有做過補充練習。但我現在有些動搖。

作者: kirstyau    時間: 19-6-13 17:37

200904 發表於 19-6-13 15:20
我女都是今年9月P5啊。這次考試不過不失。只是做阿媽的,縂覺得她們開始Hea,(還是考試溫習已經掌握技巧? ...

Exactly, 本身唔差, 但驚人哋進步自己唔進步, 所以暑假都報左D暑期班。

作者: mypineapple    時間: 19-6-13 21:53

LeeCC 發表於 19-6-12 12:33
Michael morpurgo

謝謝

作者: mypineapple    時間: 19-6-13 21:56

kirstyau 發表於 19-6-13 17:37
Exactly, 本身唔差, 但驚人哋進步自己唔進步, 所以暑假都報左D暑期班。
...

係呀, 好多人係暑假開行turbo

作者: 200904    時間: 19-6-14 12:35

不知道港島區有沒有好的面試班介紹?
作者: gigi1227    時間: 19-6-14 15:00

...
我P5呈一無理, 但原來呈一真係好多人突然進步....上左寶貴有用的一課

加油!  

作者: little_yolky    時間: 19-6-14 20:43

...

阿細派咗成績,氣死我,中文居然唔合格,呢個暑假要佢日日睇晨讀10分鐘,一個禮拜睇一本書!

我開始對自己的教育好懷疑,我要永遠消失在EK中了⋯⋯

作者: b3410    時間: 19-6-14 22:20

little_yolky 發表於 19-6-14 20:43
阿細派咗成績,氣死我,中文居然唔合格,呢個暑假要佢日日睇晨讀10分鐘,一個禮拜睇一本書!

唔合格,咁大件事!!

作者: kirstyau    時間: 19-6-14 22:33

little_yolky 發表於 19-6-14 20:43

嚴重失手? 我阿細中文閱讀跌到C, 中作難攞高分佢又攞全班最高分 嘔血。
唯有安慰自己仲有得追,自行睇P5。 現在要去每日做一個閱讀理解。

唔好消失呀!EK 升中你係中流砥柱黎㗎!

作者: doubleama    時間: 19-6-14 22:35

b3410 發表於 19-6-14 22:20
唔合格,咁大件事!!
陣間pm 一套我覺得okay 中文練習,從最基本部分梳理一下語文知識,可能有 ...
請問可否PM 比我參考? 謝謝~
作者: LeeCC    時間: 19-6-14 22:39

b3410 發表於 19-6-14 22:20
唔合格,咁大件事!!
陣間pm 一套我覺得okay 中文練習,從最基本部分梳理一下語文知識,可能有 ...

請問有無閱讀理解的練習介紹呀?我個俾閱讀理解一樣拖低曬

作者: b3410    時間: 19-6-14 22:56

LeeCC 發表於 19-6-14 22:39
請問有無閱讀理解的練習介紹呀?我個俾閱讀理解一樣拖低曬
教圖的閱讀理解幾好
作者: little_yolky    時間: 19-6-14 23:05

kirstyau 發表於 19-6-14 22:33

嚴重失手? 我阿細中文閱讀跌到C, 中作難攞高分 ...

佢40分閱讀理解,錯咗3X分呀!其他part只錯10分左右,激到我差D氣絕身亡

作者: LeeCC    時間: 19-6-14 23:08

b3410 發表於 19-6-14 22:56
教圖的閱讀理解幾好

學校已經用緊

作者: kirstyau    時間: 19-6-14 23:31

little_yolky 發表於 19-6-14 23:05
佢40分閱讀理解,錯咗3X分呀!其他part只錯10分左右,激到我差D氣絕身亡
...

我個都係閱讀理解失最多, 而家唯有日日叫佢做一篇閱讀理解。 明明最鍾意睇中文書, 因乜解究閱讀理解會甘差

圖片附件: 1560526469987_sign.JPEG (19-6-14 23:34, 157.19 KB) / 下載次數 30
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjk3NDM3fDViMmQ0MzU3fDE3MTg4ODE5NjB8MA%3D%3D

作者: little_yolky    時間: 19-6-15 00:11

kirstyau 發表於 19-6-14 23:31

我個都係閱讀理解失最多, 而家唯有日日叫佢做一篇閱讀理 ...

我知道,我個係鍾意睇漫畫,所有閱讀理解一向差。今次我連C6都鬧埋了

作者: kirstyau    時間: 19-7-12 17:38

kirstyau 發表於 19-6-3 09:39

上星期考完主科問佢覺得點, 衰女包已經 ...

Update下近況, 喺炒咗中文閱讀卷, 掹車邊入到Top10! 應該係歷史性近年P4最低平均分都入。

今日開始放假,大家一齊努力。

作者: hagupit    時間: 19-7-12 20:23

入到top10都好勁!

我個下學期進步左, 但成績仍然同好有差距, 好彩佢自己知衰, 終於肯開始努力, 希望小五追返上黎
作者: kirstyau    時間: 19-7-12 21:41

hagupit 發表於 19-7-12 20:23
入到top10都好勁!

我個下學期進步左, 但成績仍然同好有差距, 好彩佢自己知衰, 終於肯開始努力, 希望小五 ...

暑假努力。5年級呈分又另一片天空,隨時呢個天翻地覆大執位。

作者: 天天好心情    時間: 19-7-12 23:45

英文差有乜辦法可以幫小朋友?

作者: kirstyau    時間: 19-7-13 00:06

天天好心情 發表於 19-7-12 23:45
英文差有乜辦法可以幫小朋友?

如果去到而家都唔鍾意睇英文書, 試下睇有出書嘅卡通片,睇完卡通片睇下佢肯唔肯睇書。
我自己就鍾意帶佢哋睇英文電影。 書就因為好細個已經培養,所以冇唔睇英文書嘅問題。

作者: 小乖豬    時間: 19-7-13 02:23

回覆 天天好心情 的帖子

看英文圖書
看英文報紙
做英文習作
補習

作者: 20媽咪    時間: 19-7-13 13:32

kirstyau 發表於 19-6-1 15:15

自己:

同路人,暑假我都特別搵左個英文私補執執佢的英作和閱讀理解,連同恆常的數學,一星期都有5個鐘進補,冇計...出年P5,不進則退,target top 10,只好盡力而為

作者: kirstyau    時間: 19-7-13 13:45

20媽咪 發表於 19-7-13 13:32
同路人,暑假我都特別搵左個英文私補執執佢的英作和閱讀理解,連同恆常的數學,一星期都有5個鐘進補,冇計 ...

大家 keep住互提,暑假除左食瞓玩,都要抽時間溫故知新!

作者: sweetie-mom    時間: 19-7-15 19:01

Sheep06 發表於 19-6-2 17:08
我覺得睇多d書,newspaper,magazine ,參加暑期活動,去下旅行,去下 museum ,咁又過左一個暑假 ...

讚成呀!年年暑假我會帶小朋友外遊2-3星期,只要求小朋友看課外書同英文報紙,其餘時間都比佢自由活動,打機都比不過要限時囉!大人都要透透氣啦!

作者: 小艾比    時間: 19-7-29 16:51

想問吓大家,暑假數會補超學年嘢(如教/操P5上學期課程咁,對嗎?)
作者: kirstyau    時間: 19-7-29 17:55

小艾比 發表於 19-7-29 16:51
想問吓大家,暑假數會補超學年嘢(如教/操P5上學期課程咁,對嗎?)

今年第一次讀數暑期班,主力教P5上學期,但唔知有冇用。

作者: b3410    時間: 19-7-29 18:41

kirstyau 發表於 19-7-29 17:55
今年第一次讀數暑期班,主力教P5上學期,但唔知有冇用。
會不會提早學,開學後正式上堂冇心機聽書?因為已經學過?我最擔心這個問題。
作者: kirstyau    時間: 19-7-29 18:46

b3410 發表於 19-7-29 18:41
會不會提早學,開學後正式上堂冇心機聽書?因為已經學過?我最擔心這個問題。 ...

我都有咁既懷疑,但上左幾堂估計唔會,因為都教得急到時應該唔記得一半 ,學校又教得急(尤其趕考試前)。

作者: mylittleson    時間: 19-8-22 17:19

太遲先睇到你個post。都係小四升小五,今個暑假有搵過數研先鋒班,但仔唔肯去,講明開學數學冇90分以上就數研見,到時冇得say no。結果只有恆常的中、英文補習班,報咗羽毛球、加入學校樂團,跟住就青協的參觀活動。

希望上到小五keep到小四成績並持續進步。大家加油!

作者: kirstyau    時間: 19-8-22 17:24

mylittleson 發表於 19-8-22 17:19

太遲先睇到你個post。都係小四升小五,今個暑假有搵過數研先鋒班,但仔唔肯去,講明 ...

上完,始終10堂要教P5咁多課題,應該好唔記得左部分,不過1星期2堂,又有比功課下堂交,當迫下阿女計數。

雖然我都緊張成績,但暑假真係冇咁好心機夾佢計數。唔係有補習班,阿妹實Hea爆,之後個腦生埋鏽

今年最大得著暑假其間係屋企Now睇哂7集HP,阿妹睇完竟然乖乖就去睇書。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5