教育王國

標題: 後悔嗎?放棄直私入官津 [打印本頁]

作者: HL1024    時間: 19-5-28 14:22     標題: 後悔嗎?放棄直私入官津

想請教過來人!
你有否後悔放棄直私入官津?師資是否足夠?功課壓力是否很大?小朋友開心嗎?
如果再揀你會點行?請指教,謝謝你🙏🏻
作者: mcl203    時間: 19-5-28 14:31

HL1024 發表於 19-5-28 14:22
想請教過來人!
你有否後悔放棄直私入官津?師資是否足夠?功課壓力是否很大?小朋友開心嗎?
如果再揀你會 ...

無絕對答案~~~

邊D直私 和 邊D官津,分別已經可以好大~~~

作者: nwchan    時間: 19-5-28 14:44     標題: 回覆樓主:

好 depends 你要咩
我舊年放棄官津俾身邊人鬧到飛起
我亦都有質疑過自己既選擇
但半年後,睇到小朋友既 language 進步好多
我覺得冇揀錯
當然,你自己要好清楚想俾小朋友 d 咩啦

作者: Lingfung813    時間: 19-5-28 14:54

nwchan 發表於 19-5-28 14:44

X2, 由官津去私小無後悔  (入讀後間津小原來無乜人認識 ,反而間私小一講即刻好多人認識和欣賞,語境課程老師教學模式不會太死板和較好,特別經過面試入讀,學生家長品德和學習風氣較佳,當然樓主要視乎那些學校遠近和學費問題)

作者: Charlotte_mom    時間: 19-5-28 15:22

好難講wor ,親戚放軒官入二線直資龍校,因為阿媽唔係進取型,我話咁辛苦做咩啫(派入軒官後叩入直資)

作者: BestOfLuck    時間: 19-5-28 15:28

Charlotte_mom 發表於 19-5-28 15:22
好難講wor ,親戚放軒官入二線直資龍校,因為阿媽唔係進取型,我話咁辛苦做咩啫(派入軒官後叩入直資)
...
漢華?
作者: adriantai    時間: 19-5-28 16:11

想請教過來人!
如果再揀你會 ...

我諗唔少, 尤其到高小時, 小朋友做BAND 1果班家長

作者: suslau2004    時間: 19-5-28 16:17     標題: 回覆樓主:

一線官津vs 二線私校
我都諗到頭痛

作者: deco99    時間: 19-5-28 16:31

mcl203 發表於 19-5-28 14:31
無絕對答案~~~

邊D直私 和 邊D官津,分別已經可以好大~~~

係嘍,咁多學校點可簡單分為兩類?

作者: happybbpig    時間: 19-5-28 16:37

nwchan 發表於 19-5-28 14:44
要揀小朋友適合讀的學校, 哪間私小, language教得唔錯?

作者: mcl203    時間: 19-5-28 16:45

其實,最終只讀過一間小學,官津 或者 直資,如何可以去比較,有中肯答案呢?~~~

作者: conniewktang    時間: 19-5-28 17:04

想請教過來人!
如果再揀你會 ...

我識的英中校長的孩子,只放一線官津小。師資其實分別不大,但直資一般contract, 老師較年輕經驗較淺。官津較傳統,但discipline較好!(啲校長講)

作者: apple1990    時間: 19-5-28 17:37

小五小六是否需要玩呈分,已分別好大!
作者: shevachevy    時間: 19-5-28 17:45

回覆 mcl203 的帖子

插班咪得, 我由私校 (3私1直) 插班官津, 暫時無悔

功課比私校多, 測考比私校少, 師資我覺得官津呢邊教得更好, 測驗卷出得有質素, 加上無太大呈分壓力

小朋友兩邊都讀得開心, 我自己就鍾意津校呢邊, 之前讀私校比較擔心升中問題, 而家放心好多~   

作者: HL1024    時間: 19-5-28 18:19

回覆 suslau2004 的帖子

正是也!
作者: tiger1106    時間: 19-5-28 18:37

shevachevy 發表於 19-5-28 17:45
回覆 mcl203 的帖子

插班咪得, 我由私校 (3私1直) 插班官津, 暫時無悔
😍入左天神當然無悔
作者: swytca    時間: 19-5-28 19:01     標題: 回覆樓主:

作者: shevachevy    時間: 19-5-28 19:36

tiger1106 發表於 19-5-28 18:37
😍入左天神當然無悔

問題其實係主觀嘅,家長視咩因素為最重要,人人不同。

作者: Soundervolt    時間: 19-5-28 20:07

mcl203 發表於 19-5-28 16:45
其實,最終只讀過一間小學,官津 或者 直資,如何可以去比較,有中肯答案呢?~~~
...

早排有位家長話向私小請假,去津校返一個星期試學先至再揀,唔知真定假。

作者: Lycy    時間: 19-5-28 22:45

睇吓有冇兄弟姊妹跟尾啦

作者: camaytang    時間: 19-5-28 23:35     標題: 回覆樓主:

但自私 in 左幾輪先放棄,覺得自己之前好多餘

作者: ^GGmami^    時間: 19-5-29 00:08

如果大家都係一線學校,有細佬妹嘅就一定揀津校。功課壓力好睇個人,有人喺寶校都可以讀到半死

作者: melomame    時間: 19-5-29 07:51

camaytang 發表於 19-5-28 23:35
但自私 in 左幾輪先放棄,覺得自己之前好多餘

不會,當叩門面試training

作者: 小曳人    時間: 19-5-29 08:02

會唔會後悔?當中有好多考慮點... 每個家庭、孩子,答案都唔同

大仔當年抽中乙一,手持私小,註冊時眼見官校職工冷漠、唔友善,最終放咗官校位,讀私小
但到讀得好地地,哥哥就話想同細佬一齊返學,又唔想細佬玩面試遊戲... 於是,又試插班
到轉返津小,哥哥用咗半年先叫開始適應,老師無投訴,但仔唔係太開心 (我當時好掛住私小嘅教育心理學家...),到小3更唔同我講,原來長期數學堂企走廊!
到佢捱到細佬升小一,原來係無乜機會响學校見到細佬 (我好懷疑到底佢係咪真係咁錫細佬)

結論:用家好後悔當初轉校,阿媽就... yes or no... 因為私校小一時真係好舒服,有適切支緩,但嗰位EP 之後離職生仔,無人知下一位會唔會一樣咁好,雖然...小一嗰轉我乜都唔駛搞,但換嚟嘅係我地中途想轉走個細嘅 (well,應該唔成功) 或之後升中轉去較適合學校
so, 未讀過,永遠唔知會發生d乜,就算同一間學校,唔同人有唔同感受
大嘅討厭返學,老師無個好人 (對佢好嘅,佢亦唔識欣賞),但直升可能係佢best option (自由度高)
細嘅鍾意返學,好鍾意呢間學校,老師錫佢 ,但對佢嚟講... 咁讀書法唔係太健康
btw, 當年有老師建議過我幫哥哥轉校

最終,如果我預知會咁,應該唔會轉去津校,但細佬小一嗰轉就..... 煩d喇!

作者: 小曳人    時間: 19-5-29 08:03

^GGmami^ 發表於 19-5-29 00:08
如果大家都係一線學校,有細佬妹嘅就一定揀津校。功課壓力好睇個人,有人喺寶校都可以讀到半死
...
寶校唔一定hea,都可以谷死架!
作者: ^GGmami^    時間: 19-5-29 08:26

小曳人 發表於  
寶校唔一定hea,都可以谷死架!

我寫得唔好,想講讀同一間學校有人可以好辛苦,都有人可以好輕鬆,所以讀書壓力同學校無好直接嘅關係。反而係家長心態對小朋友嘅壓力影響更大。

作者: lambeanmama    時間: 19-5-29 08:38

小曳人 發表於  
會唔會後悔?當中有好多考慮點... 每個家庭、孩子,答案都唔同

大仔當年抽中乙一,手持私小,註冊時眼見官 ...

聽到你咁講,真係唔試過唔知。雖然你可能早已預計哥哥要面對嘅困難,但怎預料到弟弟嘅情況呢。希望你早日幫弟弟搵到間更合適的學校。

作者: 阿里媽媽    時間: 19-5-29 09:22

無後悔,至少唔洗煩個細嘅,而且到現時為止我都好滿意依家間津校

作者: kanhan    時間: 19-5-29 09:41

小曳人... 原來長期數學堂企走廊!
聽到都心痛呢,加油呀!
作者: adriantai    時間: 19-5-29 09:47

回覆 melomame 的帖子

至慘攪埋我咩....
作者: 小曳人    時間: 19-5-29 10:20

kanhan 發表於 19-5-29 09:41
小曳人... 原來長期數學堂企走廊!
聽到都心痛呢,加油呀!
係小3嗰年啫,之後每年開學都約見數學老師,打定底
作者: Lee123456789    時間: 19-5-29 10:29

作者: 小曳人    時間: 19-5-29 10:35

Lee123456789 發表於 19-5-29 10:29
你仔數學好好,數學老師都咁無情?不能理解。
就係唔駛佢老人家都OK囉~

話說回來,仔都唔係乖,成日挑戰老師,老師唔想影響教學,所以用排除法,我理解

作者: adriantai    時間: 19-5-29 10:47

小曳人 發表於 19-5-29 10:35
就係唔駛佢老人家都OK囉~

話說回來,仔都唔係乖,成日挑戰老師,老師唔想影響教學,所以用排除法 ...

頂埋六年級走佬

作者: karllambb    時間: 19-5-29 10:50

小曳人 發表於 19-5-29 08:02

大仔當年抽中乙一,手持私小,註冊時眼見官 ...

我想問下個細嘅係點樣唔健康嘅讀法?追得好辛苦至可過馬路?

作者: 小曳人    時間: 19-5-29 10:53

adriantai 發表於 19-5-29 10:47
頂埋六年級走佬
書院玩法好唔同,自由度高,應該無大問題嘅
作者: 小曳人    時間: 19-5-29 10:55

karllambb 發表於 19-5-29 10:50
我想問下個細嘅係點樣唔健康嘅讀法?追得好辛苦至可過馬路?

細嘅手腳慢,注意力唔好,記性亦一般,成績响學校係一般,預計係band 1 尾/ band 2 頭,但因為操行好,所以過馬路絕對無問題
只係,過到馬路就係好事?!

作者: Lee123456789    時間: 19-5-29 10:55

作者: 小曳人    時間: 19-5-29 10:59

Lee123456789 發表於 19-5-29 10:55
聰明孩子好多都是性格跳脫,好難遇到善於引導的老師,遇到就是福氣。

所以我唔怪老師,有次有位老師動手 (老師無打俾我投訴),阿仔返嚟同我講,我第一個諗法係:你點刺激老師到佢咁呀?!
回主題,老師問題,無人會預知,但孩子適唔適合,真係要試過先知,無一條formula 講到邊類學校"好"d

作者: Lingcheung    時間: 19-5-29 11:11

回覆 小曳人 的帖子

我真心佩服你. 有幾多個家長會甘清醒, 了解過到馬路對小孩未必係一件好事.

作者: 小曳人    時間: 19-5-29 11:26

Lingcheung 發表於 19-5-29 11:11
回覆 小曳人 的帖子

我真心佩服你. 有幾多個家長會甘清醒, 了解過到馬路對小孩未必係一件好事.
應該唔止我一個
我响學校家長會當中,關於畢業生升讀學校裡面,見到培基!
好明顯... 都係一個band 1尾嘅同學

作者: Lingcheung    時間: 19-5-29 11:42

衷心希望你大仔升上書院之後順利, 書院學習氣氛跟小學好不一樣.

作者: huicheukbb    時間: 19-5-29 12:48

Lingfung813 發表於 19-5-28 14:54
X2, 由官津去私小無後悔  (入讀後間津小原來無乜人認識 ,反而間私小一講即刻好多人認識和欣賞:fu ...

對,直私的小朋友經過篩選,無論學生與家長品德和學習風氣也較佳。語境、課程、老師教學模式不太死板。
當初入讀津校,就是因為有個細跟尾,要個大放棄直私小學,到頭來細嘅也讀直私小學。不過每個家庭也有很多因素,要自己才衡度得到,未試過又是唔會知。
我無後悔讓阿大由津校插班直私,小朋友返學日日都好開心,熱愛學習,連自信心也增強了!

作者: maomaofafa    時間: 19-5-29 13:13

小曳人 發表於 19-5-29 10:59
所以我唔怪老師,有次有位老師動手 (老師無打俾我投訴),阿仔返嚟同我講,我第一個諗法係:你點刺激老師到 ...

請問動手的意思係?
作者: 小曳人    時間: 19-5-29 14:21

maomaofafa 發表於 19-5-29 13:13
請問動手的意思係?

廣東話:郁手
我無向學校投訴老師,亦不便講到好detail,但by any means,仔激到個老師失控,仔無受傷,但我有財物損失
作者: karllambb    時間: 19-5-29 14:46

huicheukbb 發表於 19-5-29 12:48

有事請教,pm u

作者: conniewktang    時間: 19-5-29 14:55

阿里媽媽 發表於 19-5-29 09:22
無後悔,至少唔洗煩個細嘅,而且到現時為止我都好滿意依家間津校

記得你孩子讀旅小

作者: 阿里媽媽    時間: 19-5-29 15:01

conniewktang 發表於 19-5-29 14:55
記得你孩子讀旅小

我小朋友無讀旅小

作者: andrewrew    時間: 19-5-29 15:09

小曳人 發表於 19-5-29 10:55
細嘅手腳慢,注意力唔好,記性亦一般,成績响學校係一般,預計係band 1 尾/ band 2 頭,但因為操行好,所 ...

你好清醒

當日由私小轉走左就唔好諗番轉頭,如果當日留底,可能今日你地後悔無轉津校呢

多謝你帶出私小支援呢一點個分別

作者: conniewktang    時間: 19-5-29 15:27

阿里媽媽 發表於 19-5-29 15:01
我小朋友無讀旅小

記錯,可能你問過我嘢之類。

作者: 阿里媽媽    時間: 19-5-29 15:58

conniewktang 發表於 19-5-29 15:27

記錯,可能你問過我嘢之類。

係呀!之前有問過你關於旅小嘅資料,雖然無讀到,但旅小的確係一間好好嘅學校

作者: fadgare    時間: 19-5-29 16:17

小曳人 發表於 19-5-29 14:21
廣東話:郁手
我無向學校投訴老師,亦不便講到好detail,但by any means,仔激到個老師失控,仔無受傷,但 ...

估唔到你嗰間會郁手....

作者: la5711    時間: 19-5-29 16:18

好難一概而言,間間風格都唔同。 我大囝讀私小, 細囝讀津小,我就覺得各有所長,各有缺點,無話哪間係絕對好啲囉。
作者: dragonhorse    時間: 19-5-29 17:14

放棄左(3私1直),揀左一線津校,因有個細跟後,但後悔中...

作者: fadgare    時間: 19-5-29 17:25

dragonhorse 發表於 19-5-29 17:14
放棄左(3私1直),揀左一線津校,因有個細跟後,但後悔中...

點解呀?

作者: 小曳人    時間: 19-5-29 17:30

fadgare 發表於 19-5-29 16:17
估唔到你嗰間會郁手....

老師應該知自己衰咗,我亦叫仔唔好刺激d老師 (人家都係打份工... ),之後無再有問題
我亦未聽過有其實case (包括其他級嘅朋友仔)
所以,相信係個別case

作者: conniewktang    時間: 19-5-29 17:37

阿里媽媽 發表於 19-5-29 15:58
係呀!之前有問過你關於旅小嘅資料,雖然無讀到,但旅小的確係一間好好嘅學校
...

始終都係一條龍的津小更吸引!

作者: karllambb    時間: 19-5-29 17:40

請問係邊間津小?

三私一直是指aps kts sfa tsl?

因見你舊post嘅直似係指福小

謝謝你!

作者: fadgare    時間: 19-5-29 18:02

小曳人 發表於 19-5-29 17:30
老師應該知自己衰咗,我亦叫仔唔好刺激d老師 (人家都係打份工... ),之後無再有問題
我亦未聽過有其實case ...

希望你仔上到中學開心啲啦

作者: dragonhorse    時間: 19-5-29 18:10

karllambb 發表於 19-5-29 17:40
請問係邊間津小?

三私一直是指aps kts sfa tsl?

有私小後,都放棄左福小,津pm你(emoji)

作者: MEKAKI    時間: 19-5-29 23:38     標題: 回覆樓主:

我反而係放棄自行一線津校入直資。。家有老二, 都爭扎好耐,好驚揀錯

作者: tiffany168168    時間: 19-5-30 08:10

絕對無悔,勁鍾意間津校,仲可以益埋細佬。雖然課程較淺(暫時),esp 數學我仔比較超前所以有時搞搞震,但數學老師唔使我仔企走廊,叫佢幫手教同埋自己帶自己程度嘅數嚟做,係唔可以跳級/跳科啫。

作者: 李大人    時間: 19-5-30 08:16

作者: happy_floren    時間: 19-5-30 08:30

dragonhorse 發表於 19-5-29 18:10
有私小後,都放棄左福小,津pm你(emoji)

可唔可以話埋比我知邊間津小?

作者: hkpapa852    時間: 19-5-30 08:56

想請教過來人!
如果再揀你會 ...
其實反過嚟: 入了直資/私立學校而放棄官津學校, 一樣有人會後悔

作者: Yanamami    時間: 19-5-30 09:22

hkpapa852 發表於 19-5-30 08:56
其實反過嚟: 入了直資/私立學校而放棄官津學校, 一樣有人會後悔
总係隔離阿婆飯香
作者: sugarbun    時間: 19-5-30 09:54     標題: 回覆樓主:

放棄了一線直私入津小,非常後悔

作者: adriantai    時間: 19-5-30 10:00

除左DB, 我當時無諗過讀直私. (純粹個人問題, 無參考價值)
作者: fadgare    時間: 19-5-30 10:05

tiffany168168 發表於 19-5-30 08:10
絕對無悔,勁鍾意間津校,仲可以益埋細佬。雖然課程較淺(暫時),esp 數學我仔比較超前所以有時搞搞震,但 ...

作者: keep-calm    時間: 19-5-30 10:31     標題: 回覆樓主

其實好視乎邊間直私同邊間官津,大家開名講先可以有多啲比較。另外,又要睇返本身家庭教育理念、可提供支援、小朋友性格、甚至際遇運氣(同一間學校一定會有好老師/hea嘅老師,爭在比例多少)

作者: aoc404    時間: 19-5-30 13:06

點解未開始讀就後悔呢?可否分享原因?

作者: dragonhorse    時間: 19-5-30 13:21

aoc404 發表於 19-5-30 13:06
點解未開始讀就後悔呢?可否分享原因?

係2018年入讀一年級,已經讀左九個月了。都有好多家長pm我問我原因,我一次過答一答啦其實我小朋友間津小係一間好學校,但每個家庭嘅要求都有所不同,小朋友本身讀私幼,喺普,英語境浸左4年,成效都幾好,但升入津小後,普每星期得一堂,英net每星期兩堂,發覺小朋友語言方面好似冇乜進步。撇除左語境,其它方面我相信同直,私相差吾會太大,不過遇到什麼老師&班主任都好重要,同一間學校吾同老師,學生都會有吾同反應。我小朋友話班主任好惡,所以,如果俾我再揀過,我會揀返私。

作者: joyce76123    時間: 19-5-30 13:37

放棄3私1直,選擇官津,讀的很開心,校長 班主任和老師都好好人,同學關係融洽,唯一擔心就是功課太少。
作者: Gummama    時間: 19-5-30 13:58     標題: 回覆樓主:

放棄女津校入直。囡讀得開心,鍾意上學。她性格陽光跳脫,不喜抄寫,幼稚園老師也建議活動教學較合適。

作者: momama    時間: 19-5-30 14:22

我同小曳人一樣,由一線私校轉去一線津校,可以帶埋細妹、上中學有保證。未讀過兩間學校嘅就唔好諗後唔後悔啦,根本預計唔到適應程度。

作者: L+H    時間: 19-5-30 15:31

sugarbun 發表於 19-5-30 09:54
放棄了一線直私入津小,非常後悔
可以講多少少嗎?
作者: cherryso3833    時間: 19-5-30 17:07

回覆 Lingfung813 的帖子

請問邊間私小咁好?
作者: sugarbun    時間: 19-5-30 19:48

L+H 發表於 19-5-30 15:31
可以講多少少嗎?

有d期望落差,津小不似預期,課程遠比原本間私小淺. 大果個剛攪完升中,感覺直屬中學保障唔夠原本間私小大

作者: Zoesk2    時間: 19-5-30 20:37

當年放棄私小入一缐津校,沒有後悔,好慶幸小朋友搵啱合適的學校
作者: tiger1106    時間: 19-5-30 20:44

Zoesk2 發表於 19-5-30 20:37
當年放棄私小入一缐津校,沒有後悔,好慶幸小朋友搵啱合適的學校
MCS of course no regret.
個個吾係入天神就 mcs😅

作者: Soundervolt    時間: 19-5-30 22:37

dragonhorse 發表於 19-5-30 13:21
係2018年入讀一年級,已經讀左九個月了。都有好多家長pm我問我原因,我一次過答一答啦其實我小朋 ...

唔需要太過神化NET嘅數量同堂數去衡量學習英語嘅質素,好多英文了得嘅名校都唔多NET,要英語學得好要多方面配合,就算華人英文老師,只要有能力而且教得好其實亦可以學好英語,而且唔少私校都大班教學,就算NET每星期多一兩堂,亦未必每個學生都會多咗同NET面對面交流英語嘅機會。

作者: babycute2009    時間: 19-5-30 23:10

冇後悔,益埋細佬,讀得輕鬆,多左親子時間,成績維持band 1 水位
作者: dragonhorse    時間: 19-5-30 23:21

Soundervolt 發表於 19-5-30 22:37
唔需要太過神化NET嘅數量同堂數去衡量學習英語嘅質素,好多英文了得嘅名校都唔多NET,要英語學得好要多方 ...

我只係純粹從自己小朋友喺4年入面所接觸嘅NET去做比較,又不至於話誇張到神化左NET,好似你所講‘就算華人英文老師,只要有能力而且教得好其實亦可以學好英語’,如果做到有能力,且教得好,我諗任何國藉都會係個好老師。吾同嘅學校有吾同嘅理念,吾同嘅家庭都有吾同嘅需要,冇話邊類學校好吾好,亦冇話邊種老師好吾好,只係搵自己小朋友最適合。

作者: L+H    時間: 19-5-31 07:59

sugarbun 發表於 19-5-30 19:48
有d期望落差,津小不似預期,課程遠比原本間私小淺. 大果個剛攪完升中,感覺直屬中學保障唔夠原本間私小大 ...
謝謝分享,似乎你當年也是因有個細既,所以放棄私小要津小
作者: Zoesk2    時間: 19-5-31 10:21

tiger1106 發表於 19-5-30 20:44
MCS of course no regret.
個個吾係入天神就 mcs😅
呢d名校當然吸引,也有人因為其他因素而考慮放棄私小,例如,學費,路程,仲有細佬妹跟尾.......
作者: sugarbun    時間: 19-5-31 11:41

L+H 發表於 19-5-31 07:59
謝謝分享,似乎你當年也是因有個細既,所以放棄私小要津小

不是,當年無為個細既放棄私小而係搏個細都入到,最後搏到但當初覺得唔適合個細而放棄左間私校揀左津,而家後悔中

作者: L+H    時間: 19-5-31 11:47

sugarbun 發表於 19-5-31 11:41
不是,當年無為個細既放棄私小而係搏個細都入到,最後搏到但當初覺得唔適合個細而放棄左間私校揀左津,而 ...
如果我無理解錯,你大果個的讀私小一路上,但細的就去左津小讀,你同時是兩間學校的用家,比較下私小真的較好,對嗎?
作者: sugarbun    時間: 19-5-31 12:11

L+H 發表於 19-5-31 11:47
如果我無理解錯,你大果個的讀私小一路上,但細的就去左津小讀,你同時是兩間學校的用家,比較下私小真的較 ...

就你無理解錯,不過我諗depends on邊2間學校,就我兩個小朋友果兩間學校就係私校比較合我要求,私校課程設計好d vs 津校老師有心機d

作者: Lingfung813    時間: 19-6-7 01:10

sugarbun 發表於 19-5-31 12:11
就你無理解錯,不過我諗depends on邊2間學校,就我兩個小朋友果兩間學校就係私校比較合我要求,私校課程設 ...

明白,我曾經也發生過你近似情況。最重要做父母的要清醒和認真地考量過利弊,我的小朋友也由津小轉去私小,各方面都很滿意,特別私校會選取教育理念近似家長

爸爸也說非常值得走

作者: Lingfung813    時間: 19-6-7 01:15

huicheukbb 發表於 19-5-29 12:48

same here
作者: 73662710    時間: 19-6-7 11:00

dragonhorse 發表於 19-5-30 23:21
我只係純粹從自己小朋友喺4年入面所接觸嘅NET去做比較,又不至於話誇張到神化左NET,好似你所講‘就算華人 ...
謝謝你的意見!我們也有同样concern

有TSL n 番禺華仁,,
小朋友英文超班,過去華仁驚浪費咗在英文科的4年心血

作者: pekovian    時間: 19-6-7 11:44

73662710 發表於 19-6-7 11:00
謝謝你的意見!我們也有同样concern

有TSL n 番禺華仁,,

英文超班,我會留TSL,再密謀插去DB

作者: 73662710    時間: 19-6-7 12:19

pekovian 發表於 19-6-7 11:44
英文超班,我會留TSL,再密謀插去DB
现在英文超班的人實在太多,,識得有人K3 準備考Ket.
作者: pekovian    時間: 19-6-7 13:09

73662710 發表於 19-6-7 12:19
现在英文超班的人實在太多,,識得有人K3 準備考Ket.

都係,K3 flyers滿盾已是常態,就黎考KET會變成norm

所以更加要有個英語語境去keep住

作者: b3410    時間: 19-6-7 13:39

pekovian 發表於 19-6-7 13:09

都係,K3 flyers滿盾已是常態,就黎考KET會變成norm:thinki ...
常態依家D小朋友好勁!

作者: annie133    時間: 19-6-7 13:52

b3410 發表於 19-6-7 13:39
常態依家D小朋友好勁!

勁左好耐而家每三年又學深一級,k3看Harry Porter, 寫五百字英文故事,識晒乘除份數,巳比比皆是。
朋友兩姐弟隔五年,都話D小朋友又進化左,學校又再深左

作者: bj1315    時間: 19-6-7 14:31

pekovian 發表於 19-6-7 13:09

都係,K3 flyers滿盾已是常態,就黎考KET會變成norm:thinki ...

常態的意思是十個有九個,不會吧

作者: 73662710    時間: 19-6-7 19:07

bj1315 發表於 19-6-7 14:31
常態的意思是十個有九個,不會吧
佢只是指出比以前Common,用少少誇張助語詞!
作者: pekovian    時間: 19-6-7 20:26

73662710 發表於 19-6-7 19:07
佢只是指出比以前Common,用少少誇張助語詞!

你明白我講咩。

我記得三四年前阿女未入學,聽到d人K3考Movers,我去望下d卷,心諗係唔係真呀? 幼稚園識past tense?!
到阿女今年K3,我地已經準備緊Flyers,佢應付得唔錯(張cert對我地無用),阿女好多同學都學到尼個程度,有d仲已經考左。

作者: honeymelonkids    時間: 19-6-7 21:37

pekovian 發表於 19-6-7 20:26
你明白我講咩。

我記得三四年前阿女未入學,聽到d人K3考Movers,我去望下d卷,心諗係唔係真 ...

佢地真係已經全了解,吸收並懂運用?k3只是5-6歲人仔,點解會進化成我地年代既小二、三程度?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5