教育王國

標題: 小學生涯,無悔嗎? [打印本頁]

作者: Cliokohonda    時間: 19-5-16 21:26     標題: 小學生涯,無悔嗎?

如可重選小學,我會揀基榮小學,你們呢?

作者: Yanamami    時間: 19-5-16 21:34

还是KTS.
作者: 熱媽    時間: 19-5-16 21:50

回覆 Cliokohonda 的帖子

我囡同我都話。。。。不悔。。。。(34網)
作者: bbforever    時間: 19-5-16 21:59

Cliokohonda 發表於 19-5-16 21:26
我無後悔俾小朋友讀而家間小學(32校網,但唔係基榮)仲慶幸當年叩唔成九龍城嗰堆小學!
作者: Cliokohonda    時間: 19-5-16 22:41

bbforever 發表於 19-5-16 21:59
我無後悔俾小朋友讀而家間小學(32校網,但唔係基榮)仲慶幸當年叩唔成九龍城嗰堆小學! ...

32 b1仔 有 SF 護身符,大可安心上陣。。 。。

阿大上中學後發現有同學來自40 ,當地人稱馬神,水準不差。。

作者: Cliokohonda    時間: 19-5-16 22:44

熱媽 發表於 19-5-16 21:50

我囡同我都話。。。。不悔。。。。(34網)

34 是有要求,有能力的家長 ..

作者: PTL_L    時間: 19-5-16 22:51

有band one直中,輕鬆好多好多見人地為呈分拼命升中,我小朋友拼命為考更好的學校。

作者: gigayan    時間: 19-5-16 23:05

用家讚嘆一句:幼稚園和小學你都無幫佢揀錯...無悔...

作者: ilmsc    時間: 19-5-16 23:14     標題: 回覆樓主:

事後回看就覺得沒有選錯,但記得當時真的有很多不安和擔憂。

作者: bbforever    時間: 19-5-16 23:42

Cliokohonda 發表於 19-5-16 22:41
32 b1仔 有 SF 護身符,大可安心上陣。。  。。

阿大上中學後發現有同學來自40 ,當地人稱馬神, ...
在油尖旺區SFXC既口碑好好,我擔心未必咁易派到。
40網有好幾間小學真的教得唔差,在升中派位度已反影出來!

作者: B.B.BaBa    時間: 19-5-17 08:24

今早問過用家,幼稚園及小學都很滿意及快樂
我自己認為已算是最好的選擇
作者: KARYKARYKARY    時間: 19-5-17 08:27

bbforever 發表於 19-5-16 23:42
40網有好幾間小學真的教得唔差,在升中派位度已反影出來 ...

邊幾間?

作者: 紫翹    時間: 19-5-17 08:52

o無悔.  我都係覺得宜家揀的學校適合我仔.  雖然唔係咩名校, 但响到佢可以建立到自信, 讀書自己搞得掂, 我覺得OK.
作者: gracelam    時間: 19-5-17 09:01

我絶對係正確選擇, 而且非常非常感恩自行第一round已入

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 19-5-17 09:01

從冇後悔,還慶幸孩子入倒呢間小學打好底子,升中後如魚得水。
作者: tutik    時間: 19-5-17 09:40     標題: 回覆樓主:

後悔揀錯小學,且當年沒決斷地幫佢轉校。鬼死方。

作者: Charlotte_mom    時間: 19-5-17 09:46

ilmsc 發表於 19-5-16 23:14
事後回看就覺得沒有選錯,但記得當時真的有很多不安和擔憂。

我都係心口掛個勇字賭舖大
睇返轉頭,無悔

作者: Lingcheung    時間: 19-5-17 09:49

我冇,反而阿仔升上中學之後,問我之前仲乜唔同他考有直中龍中的小學

作者: bbforever    時間: 19-5-17 10:33

KARYKARYKARY 發表於 19-5-17 08:27
邊幾間?
旅港,荔天,瑪神...
作者: IloveJJ    時間: 19-5-17 10:54     標題: 回覆樓主:

作者: goodmama2003    時間: 19-5-17 11:06

作者: LeeCC    時間: 19-5-17 12:12

當年你為什麼不揀基榮呢?  

作者: Ryancc    時間: 19-5-17 12:45

無悔
雖然亞仔唔叻,一條龍升上band one中學,禮貌品行都算好,個亞媽咁hea成績都有中中,所以好多謝學校
作者: Cliokohonda    時間: 19-5-17 12:51

LeeCC 發表於 19-5-17 12:12
當年你為什麼不揀基榮呢?

過唔到界。。

作者: LeeCC    時間: 19-5-17 13:55

Cliokohonda 發表於 19-5-17 12:51
過唔到界。。

我以為你當年系基榮和現在就讀的小學,二揀一,你唔揀基榮。

作者: Catnat123    時間: 19-5-17 15:05

請問「無悔」小學最主要的因素是甚麼?
作者: 小曳人    時間: 19-5-17 15:09

阿仔話,留响SFA
佢有少少埋怨.... 如果唔係... 就去咗男女校...
雖然,阿媽知道佢諗多咗...
作者: MariaTsui    時間: 19-5-18 11:00

bbforever 發表於 19-5-16 23:42
40網有好幾間小學真的教得唔差,在升中派位度已反影出來 ...

我對孩子就是40網,升中派位幾好的其中一間,1個已高中,另1個9月都中四,看見他們投入校園生活,可以說中學也沒有選錯。

作者: Ak112318    時間: 19-5-18 11:56     標題: 回覆樓主:

會選st paul附小

作者: bearbear2003    時間: 19-5-19 16:44

阿仔愛SFA,不願插班去津小,亦打出木人巷,扎實根基
作者: pekovian    時間: 19-5-19 17:48

Ak112318 發表於 19-5-18 11:56
會選st paul附小

你當年放棄了spccps?

作者: little_yolky    時間: 19-5-22 17:30

Catnat123 發表於 19-5-17 15:05
請問「無悔」小學最主要的因素是甚麼?

谷既學校谷得嚟小朋友根基好又無癲咗;happy school happy得嚟水平又唔太差,穩穩陣陣入到心儀中學

作者: capricornbb    時間: 19-5-22 18:14

little_yolky 發表於 19-5-22 17:30
谷既學校谷得嚟小朋友根基好又無癲咗;happy school happy得嚟水平又唔太差,穩穩陣陣入到心儀中學:lamlam ...
請問有邊間咁好呀?
作者: capricornbb    時間: 19-5-22 18:15

幼稚園無悔
小學仲未知
作者: Cliokohonda    時間: 19-5-22 18:25

little_yolky 發表於 19-5-22 17:30
谷既學校谷得嚟小朋友根基好又無癲咗;happy school happy得嚟水平又唔太差,穩穩陣陣入到心儀中學:lamlam ...

我略嫌中津小駁英中有點吃力,初中花太多時間查字典記各科vocab . 感覺直私小上英中交接頗暢順。

作者: 熱媽    時間: 19-5-22 18:50

Cliokohonda 發表於 19-5-22 18:25
我略嫌中津小駁英中有點吃力,初中花太多時間查字典記各科vocab . 感覺直私小上英中交接頗暢順。
...
好多已升中的朋友都話吃力都只係開初幾個月的事,之後就回復舊貌。
作者: mcl203    時間: 19-5-22 18:56

熱媽 發表於 19-5-22 18:50
好多已升中的朋友都話吃力都只係開初幾個月的事,之後就回復舊貌。

或許,要視乎唔同學校既程度和要求~~~

作者: Cliokohonda    時間: 19-5-22 19:11

熱媽 發表於 19-5-22 18:50

唉。。兩次UT 加考試都係mean 左近,英文底子唔好事倍功半。

作者: Yanamami    時間: 19-5-22 19:13

...
或者要d適應期……不过私小上的確唔多要專登串/記生字,照讀就可以。
作者: LeeCC    時間: 19-5-22 20:16

...

所以要從小培養睇英文科普書,慢慢適應用英文學習新知識。

其實唔明點解現在個個家長都話小朋友中小升英中辛苦,家長當年的中學都係英中,英小都唔多, 大部分人都係中小升英中,佢地唔記得當年都好辛苦?如果還記得當年辛苦,為什麼不幫孩子提早預備呢?

作者: Yanamami    時間: 19-5-22 20:33

LeeCC 發表於 19-5-22 20:16

其實唔明點解現在個個家長都話小朋友中小升英 ...

我就係中中畢業,所以女—出世就浸,誓要英中不可。曰子有功,所以就算中小上英中都好易適应。不过科中文好死
作者: 熱媽    時間: 19-5-22 20:52

Cliokohonda 發表於 19-5-22 19:11
唉。。兩次UT 加考試都係mean 左近,英文底子唔好事倍功半。

可能我地有直屬中學,在高小時學校已替同學準備好,所以好多D師姐直入都好快適應到,就算出去闖的師姐情况也差不多。
作者: LeeCC    時間: 19-5-22 20:56

熱媽 發表於 19-5-22 20:52
可能我地有直屬中學,在高小時學校已替同學準備好,所以好多D師姐直人都好快適應到,就算出去闖的師姐情况 ...

我地無直屬,但五年級開始額外教英數,希望將來易適應

作者: little_yolky    時間: 19-5-22 21:34

Cliokohonda 發表於 19-5-22 19:11

我早教定阿女,上到中學個個都係菁英,唔好一開始諗住好似小學D成績,叫佢諗返當年小一自己點適應過嚟。大家只要DSE見。睇嚟家長都要適應

作者: Yanamami    時間: 19-5-22 21:40

little_yolky 發表於 19-5-22 21:34
我早教定阿女,上到中學個個都係菁英,唔好一開始諗住好似小學D成績,叫佢諗返當年小一自己點適應過嚟。大 ...
上到去你就知唔係“个个都係精英”了~撇除適應期,真係有学霸同平民百姓㗎,尤其女仔,初中高中分别唔太大,男仔就話可能突然瞓醒开竅。
作者: Cliokohonda    時間: 19-5-22 21:50

little_yolky 發表於 19-5-22 21:34

我早教定阿女,上到中學個個都係菁英,唔好一開始諗住 ...

發現自己仔女對住堆英文好似我地睇法文書一樣,無力感湧現。
我覺得升中後上唔到1/3是有危機,更唔覺錯配,就算去另一間英中也有相同狀況,暑假要重新出發。。

作者: b3410    時間: 19-5-22 22:25

Yanamami 發表於 19-5-22 20:33
我就係中中畢業,所以女—出世就浸,誓要英中不可。曰子有功,所以就算中小上英中都好易適应。不过科中文 ...
我都覺得小朋友中英好難兼顧,我自己兩個大英文勁D,中文就辛苦。細用力谷中文,英文又好似不如大。
作者: little_yolky    時間: 19-5-23 08:09

Yanamami 發表於 19-5-22 21:40
上到去你就知唔係“个个都係精英”了~撇除適應期,真係有学霸同平民百姓㗎,尤其女仔,初中高中分别唔太大 ...
心理輔導呀!等佢唔好一下子無信心, 慢慢適應, 自己成績無小學好, 只係因為個個都叻, 唔係自己差。有信心, 就有追上嚟既可能性丫嘛。
佢話, 佢班D同學好多近來peah到乜咁, miss叫做功課唔做, 對答案唔對, 考試唔溫書。我諗, 畢業試都好似佢咁一早預備既同學已經唔多了。佢做唔係一心諗住叩門喎, 佢話乙部頭三入到都唔叩門了。咁我問佢點先要叩門呀, 佢話, 入到間好學校, B1既就唔叩門了。所以, 其實佢派乙16都仲未駛叩門。數據王話, 最差乙三應該入到。

作者: little_yolky    時間: 19-5-23 08:14

Cliokohonda 發表於 19-5-22 21:50
發現自己仔女對住堆英文好似我地睇法文書一樣,無力感湧現。
我覺得升中後上唔到1/3是有危機,更唔覺錯配 ...
係咪你阿女中學深呀? 唔駛上到1/3喎, 初中啫。而且, 點有咁誇張呀, 我當年咪又係中小, 雖然上到中學係中中, 但數學書係英文, 英文堂都係全英, 無縫銜接喎, D生字睇多幾次就識啦。我去阿女乙一間中學簡介會, 剛剛撞見師姐, 佢話當年都適應咗兩三個禮拜, 之後就無問題了。佢個名次同阿女差唔幾, 所以應該無問題, 係你阿女們D學校太勁啫。讀讀下就得喇。我哋學校N年前都有個女仔入DGS, 英文係追得辛苦D, 但追咗一個學期都OK了, 所以俾D信心, 掂既。
作者: little_yolky    時間: 19-5-23 08:20

b3410 發表於 19-5-22 22:25
我都覺得小朋友中英好難兼顧,我自己兩個大英文勁D,中文就辛苦。細用力谷中文,英文又好似不如大。 ...
我都覺得好難。不過, 今年級一位同學真係勁, 舊年中英數分科奬都係佢, 唔知今年可唔可以蟬聯。N年前有個男同學攞英數常分科, 我已經覺得好勁, 今次呢個仲要係中英數。不過, 阿女話佢係跳級既, 即係天生聰穎果D啦, 同埋聽其他家長講, 佢睇好多書...........雖然阿女都睇好多, 個資質決定一切.............
作者: b3410    時間: 19-5-23 08:41

little_yolky 發表於 19-5-23 08:20
我都覺得好難。不過, 今年級一位同學真係勁, 舊年中英數分科奬都係佢, 唔知今年可唔可以蟬聯。N年前有個男 ...
資優小朋友的確非同凡人!另計

作者: little_yolky    時間: 19-5-23 08:48

b3410 發表於 19-5-23 08:41
資優小朋友的確非同凡人!另計
係呀, 好似家姐雖然唔係好醒, 但起碼唔抗拒睇英文書, 又鐘意文言文, 我已經覺得嬴咗。佢畢業試考兩課文言文, 日日响度織織復織織, 背得鬼咁開心。而且成日聽中一學生最憎既中史, 又係佢既至愛, 最難搞果D全部KO晒, 我已經見到我新學年光明既未來。
作者: b3410    時間: 19-5-23 09:06

little_yolky 發表於 19-5-23 08:48
係呀, 好似家姐雖然唔係好醒, 但起碼唔抗拒睇英文書, 又鐘意文言文, 我已經覺得嬴咗。佢畢業試考兩課文言文 ...
真係要俾個叻字你囡囡
作者: 熱媽    時間: 19-5-23 09:13

little_yolky 發表於 19-5-23 08:48
係呀, 好似家姐雖然唔係好醒, 但起碼唔抗拒睇英文書, 又鐘意文言文, 我已經覺得嬴咗。佢畢業試考兩課文言文 ...
你就好啦!已經望見光明的新學年。我擔心緊呀囡未來科英國文學同中文!
作者: pattoby    時間: 19-5-23 10:33

...
agree
作者: Yanamami    時間: 19-5-23 11:47

little_yolky 發表於 19-5-23 08:20
我都覺得好難。不過, 今年級一位同學真係勁, 舊年中英數分科奬都係佢, 唔知今年可唔可以蟬聯。N年前有個男 ...

中学課程同評分標準唔-样,我女夠係中小啦……而家中三科中文只係啱啱好中位,我話你失礼死人啦!btw, 失分最多係白話文,唔係文言文……

作者: gigayan    時間: 19-5-23 11:52

畢業試數學會考一部分中學英數,都係方程、正負數.... 呢輪幫佢加操,發現佢一轉英文Long question 佢就嚇親,自己亂鎮腳,其實粒粒英文字都識,只係佢自己係到驚....

作者: Yanamami    時間: 19-5-23 11:54

gigayan 發表於 19-5-23 11:52
畢業試數學會考一部分中學英數,都係方程、正負數.... 呢輪幫佢加操,發現佢一轉英文Long question 佢就嚇 ...
好快就慣,最遲考完12月个試就慣。
作者: MrBeast    時間: 19-5-23 12:30

Yanamami 發表於 19-5-23 11:47
中学課程同評分標準唔-样,我女夠係中小啦……而家中三科中文只係啱啱好中位,我話你失礼死人啦!:igiveu ...
好簡單,文言文字義well defined, 白話文要有第三隻眼識讀心術
作者: little_yolky    時間: 19-5-23 12:47

熱媽 發表於 19-5-23 09:13
你就好啦!已經望見光明的新學年。我擔心緊呀囡未來科英國文學同中文! ...
好彩乙一無英國文學啫。不過自二好似有.........

我要求低, 所以好易見到光明。要求高, 就成日都去唔到頂峰, 咪成日唔開心囉。

作者: little_yolky    時間: 19-5-23 12:56

Yanamami 發表於 19-5-23 11:47
中学課程同評分標準唔-样,我女夠係中小啦……而家中三科中文只係啱啱好中位,我話你失礼死人啦!:igiveu ...
我知丫, 但大家唔鐘意讀文言文呀。我要求低, 升到班就得。係, 我係認我無大志。
作者: little_yolky    時間: 19-5-23 13:03

MrBeast 發表於 19-5-23 12:30
好簡單,文言文字義well defined, 白話文要有第三隻眼識讀心術
唔駛自己嚇自己啦, 既然有人考到5**, 即係考到5唔係唔可能既事嚟。只要有興趣, 一定會做到的, 放心。再唔係, 攞個全科合格去考公務員都好丫, 不過我想佢讀科生物, 去讀護士都唔錯。 女仔上到中學, 唔掛住拍拖仲俾心機返學已經係萬幸。
作者: MrBeast    時間: 19-5-23 13:39

little_yolky 發表於 19-5-23 13:03
唔駛自己嚇自己啦, 既然有人考到5**, 即係考到5唔係唔可能既事嚟。只要有興趣, 一定會做到的, 放心。再唔係 ...

中文我放棄la, 時晨到去補習算 (書會繼續睇)
會不會考慮vet? (只是隨口問)

作者: Cliokohonda    時間: 19-5-23 15:01

little_yolky 發表於 19-5-23 08:14
係咪你阿女中學深呀? 唔駛上到1/3喎, 初中啫。而且, 點有咁誇張呀, 我當年咪又係中小, 雖然上到中學係中中, ...

見到間中學升三大率約五成,1/3要求不是很高了。
我相信阿女出左四成力去追進度,其餘六成心機比左韓星,做功課只求交差,相同英文字查十次後都未必認得返,小學慣左老師餵飯,唔識自己搵重點及缺乏分析力,你地話德望唔好,但我相同一間校內重英文先可以帶我女出關。
大女讀緊b1a津校只覺得在捱打,教淺考深,當然頭1/3 老本夠厚及自我約束比我女好,尾1/3 也存在家長爭崩頭入的新舊油X,協X,官X 。
一二線小學分別是升中結果好及賺到升中制度缺陷,還是真正根基教得好?

作者: Yanamami    時間: 19-5-23 16:08

little_yolky 發表於 19-5-23 12:56
我知丫, 但大家唔鐘意讀文言文呀。我要求低, 升到班就得。係, 我係認我無大志。 ...
升到班唔难喎……你似乎过份憂慮。我只要求係級-半或以上位置就穩陣。
作者: Yanamami    時間: 19-5-23 16:09

little_yolky 發表於 19-5-23 13:03
唔駛自己嚇自己啦, 既然有人考到5**, 即係考到5唔係唔可能既事嚟。只要有興趣, 一定會做到的, 放心。再唔係 ...
唔一定个个恨拍拖既,放心啦~
作者: Yanamami    時間: 19-5-23 16:15

Cliokohonda 發表於 19-5-23 15:01
我相信阿女出左四成力去追進度,其餘六成心機比左韓星, ...

私校教学固然有-套(不过通常人会話边度讀無分别,做乜係要洗錢……我話除非你去到傳統津小,地区就算-線津小,打底上仍有分别),不过亦唔可以只靠学校,家長係落好多心机由牙牙学語日曰浸,語文始終無速成,单靠番学唔夠吖~

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3754174&extra=page%3D1

作者: gigayan    時間: 19-5-23 16:46

MrBeast 發表於 19-5-23 12:30

完全贊同

作者: little_yolky    時間: 19-5-23 16:48

Cliokohonda 發表於 19-5-23 15:01
我相信阿女出左四成力去追進度,其餘六成心機比左韓星, ...
我哋一直都只係話德望個升中支援唔好而已, 無話德望唔好喎, 尤其中學部, 好嘢嚟呀。
作者: gigayan    時間: 19-5-23 16:52

Yanamami 發表於 19-5-23 16:15
私校教学固然有-套(不过通常人会話边度讀焦分别,做乜係要洗錢……我話除非你去到傳統津小,地区就算-線 ...

最好仲有個如同良師嘅朋友仔,女朋友仔英文超好,女跟咗佢呢幾年都學到很多嘢,女叫佢做神隊友 (神隊友會做你細女師妹仔)

作者: little_yolky    時間: 19-5-23 16:53

Yanamami 發表於 19-5-23 16:08
升到班唔难喎……你似乎过份憂慮。我只要求係級-半或以上位置就穩陣。
慢慢嚟, 中一先係適應, 升到班就得, 適應咗中學個環境同模式, 中二至慢慢升。最緊要態度好, 心理質素好。
作者: little_yolky    時間: 19-5-23 16:53

Yanamami 發表於 19-5-23 16:09
唔一定个个恨拍拖既,放心啦~
先天下之憂而憂丫嘛。
作者: b3410    時間: 19-5-23 16:57

little_yolky 發表於 19-5-23 12:47
好彩乙一無英國文學啫。不過自二好似有.........

我要求低, 所以好易見到光明。要求高, 就成日 ...
英國文學其實好有趣,有的讀當賺到
作者: gigayan    時間: 19-5-23 16:57

little_yolky 發表於 19-5-23 16:53
慢慢嚟, 中一先係適應, 升到班就得, 適應咗中學個環境同模式, 中二至慢慢升。最緊要態度好, 心理質素好。:f ...

認同,我會加多句,中一唔沉迷手機,真係贏咗一半

作者: gigayan    時間: 19-5-23 16:57

Yanamami 發表於 19-5-23 11:54
好快就慣,最遲考完12月个試就慣。

下星期就畢業試,驚驚科數學中

作者: little_yolky    時間: 19-5-23 17:00

MrBeast 發表於 19-5-23 13:39
中文我放棄la, 時晨到去補習算 (書會繼續睇)
會不會考慮vet? (只是隨口問)
...
依家唔理咁多住, 佢隨時發神經收兩科史+另一個X, 係望佢最後個X係生物, 多D出路。佢真係一個史(屎)人嚟。
作者: little_yolky    時間: 19-5-23 17:01

b3410 發表於 19-5-23 16:57
英國文學其實好有趣,有的讀當賺到
我夠話中國文學、中國歷史有趣啦, 不過唔係咁多人認同啫。
作者: little_yolky    時間: 19-5-23 17:05

gigayan 發表於 19-5-23 16:57
下星期就畢業試,驚驚科數學中
係呀, 阿女又係科數呀。佢話最近做份HKAT得5X分(100滿分), 佢話後半好多識做, 但唔夠時間。我就安慰佢, 咁好丫, 考個HKAT差D, 中學有保底班學, 咪等一個唔小心, 錯誤地考得高分, 分咗入數學精英班你就大鑊。
作者: Yanamami    時間: 19-5-23 17:18

little_yolky 發表於 19-5-23 16:53
慢慢嚟, 中一先係適應, 升到班就得, 適應咗中學個環境同模式, 中二至慢慢升。最緊要態度好, 心理質素好。:f ...
边洗成年去適應呀~上学期考完試就差不多了,下学期都开始熟。留班难过升班吖~虽然心态係要調整,但都唔洗成曰同女講中学好多精英呀……升班就得啦……之类,嚇鬼咩?你女-向認真,唔难適應啫。
作者: Yanamami    時間: 19-5-23 17:25

gigayan 發表於 19-5-23 16:57
認同,我會加多句,中一唔沉迷手機,真係贏咗一半
我个女日日追综艺追youtube.....学校功課又少,不过好彩佢知訂,測考会自动埋位开turbo. 我話係咪如果平日都勤力d成績会更上層楼呢?佢話唔值得為分數犧牲佢既人生樂趣呢d人真唔知压力為何物,無哂佢乎~
作者: gigayan    時間: 19-5-23 17:59

little_yolky 發表於 19-5-23 17:05
係呀, 阿女又係科數呀。佢話最近做份HKAT得5X分(100滿分), 佢話後半好多識做, 但唔夠時間。我就安慰佢, 咁 ...

我女老師話要85分以上升中先會去精英班,我女做嚟做去都得8x 7x,本身5月尾考完科數唔去數研,佢話去埋個6月叫阿Sir教多幾堂喎....

作者: Cliokohonda    時間: 19-5-23 18:51

little_yolky 發表於 19-5-23 17:05
係呀, 阿女又係科數呀。佢話最近做份HKAT得5X分(100滿分), 佢話後半好多識做, 但唔夠時間。我就安慰佢, 咁 ...

HKAT 數學5X的B1A  .. 擺明hea 做。

作者: 熱媽    時間: 19-5-23 20:39

gigayan 發表於 19-5-23 17:59
我女老師話要85分以上升中先會去精英班,我女做嚟做去都得8x 7x,本身5月尾考完科數唔去數研,佢話去埋個6 ...
你囡好乖!我囡真係唔理我,日日放空自己,無諗過將來咁款

作者: little_yolky    時間: 19-5-23 20:40

我女老師話要85分以上升中先會去精英班,我女做嚟做去都得8x 7x,本身5月尾考完科數唔去數研,佢話去埋個6 ...

我都諗住補埋暑期班就停下,睇下中學師資再決定下一步。我想連琴都停埋佢呀,佢又話要學咋。

作者: little_yolky    時間: 19-5-23 20:42

Cliokohonda 發表於 19-5-23 18:51

佢話唔夠時間,係識做既。同埋,我阿女係B1B,佢無1A咁叻。佢擔屎唔偷食,唔會hea的。

作者: mcl203    時間: 19-5-23 21:40

little_yolky 發表於 19-5-23 20:42
佢話唔夠時間,係識做既。同埋,我阿女係B1B,佢無1A咁叻。佢擔屎唔偷食,唔會hea的。
...

中學後可能黎過叻女大變身~~~

作者: little_yolky    時間: 19-5-23 21:54

mcl203 發表於 19-5-23 21:40
中學後可能黎過叻女大變身~~~

年青人既嘢,who knows?
話唔定妹妹第日叻好多都未定

作者: Yanamami    時間: 19-5-23 22:27

little_yolky 發表於 19-5-23 21:54

年青人既嘢,who knows?
我估你个大会跑出。我大果个都無細果个醒,不过上到中二後大变身。态度是-切,佢变得有目標同好知自己想点,点去achieve, 越大越好。反而細果个虽然本身能力好过大既,不过無目標又唔知自己想点,真正小时了了,我估个勢或者無家姐出色添。所以我信态度比能力重要。
作者: gigayan    時間: 19-5-23 23:31

Cliokohonda 發表於 19-5-23 18:51

HKAT數嘅題目,真係難過TSA題目...我女話前日學校做一份TSA數佢只錯兩題,佢話兩份差好遠.....

作者: gigayan    時間: 19-5-23 23:34

熱媽 發表於 19-5-23 20:39
你囡好乖!我囡真係唔理我,日日放空自己,無諗過將來咁款

佢數真心差,加減乘除都成日錯,數研老師話佢唔係唔識,永遠錯埋最基本嘅嘢.....同埋,佢真係可以洗腦咁,之前學嘅嘢會唔記得晒.....

作者: little_yolky    時間: 19-5-24 08:50

Yanamami 發表於 19-5-23 22:27
我估你个大会跑出。我大果个都無細果个醒,不过上到中二後大变身。态度是-切,佢变得有目標同好知自己想点 ...

無目標又唔知自己想点 ===> exactly!

佢仲要衰到小時都唔係了了⋯⋯不過今年好D喇。

作者: little_yolky    時間: 19-5-24 08:54

gigayan 發表於 19-5-23 23:31
HKAT數嘅題目,真係難過TSA題目...我女話前日學校做一份TSA數佢只錯兩題,佢話兩份差好遠..... ...

HKAT份數成日做唔切⋯⋯

作者: little_yolky    時間: 19-5-24 08:56

gigayan 發表於 19-5-23 23:34
佢數真心差,加減乘除都成日錯,數研老師話佢唔係唔識,永遠錯埋最基本嘅嘢.....同埋,佢真係可以洗腦咁, ...

咁誇張?睇嚟我個都仲有得救。

作者: b3410    時間: 19-5-24 10:54

HKAT題目的確比較tricky. 題目長,中間又兜幾個圈。有時一條題目幾個陷阱,我覺得唔係咁容易操出好成績。做幾份熟悉題型就算。
作者: YmOra    時間: 19-5-24 11:00

小孩子去到中二開始已經唔係好記得小學嘅嘢!只係記得數學學過D咩!

作者: gigayan    時間: 19-5-24 13:21

little_yolky 發表於 19-5-24 08:56
咁誇張?睇嚟我個都仲有得救。

你個穩定好多....

作者: 小乖豬    時間: 19-5-25 00:07

學校給我個班做了幾次HKAT試題, 我個話數學唔難, 有時間剩, 每次都95左右, 錯大意錯. 我個仲話想幫D師弟師妹考好D

作者: little_yolky    時間: 19-5-25 09:15

小乖豬 發表於 19-5-25 00:07
學校給我個班做了幾次HKAT試題, 我個話數學唔難, 有時間剩, 每次都95左右, 錯大意錯. 我個仲話想幫D師弟師 ...

今年個分無關師弟師妹事

作者: Cliokohonda    時間: 19-5-25 09:29

LeeCC 發表於 19-5-22 20:16

其實唔明點解現在個個家長都話小朋友中小升英 ...

曾回想過自己中一時的感覺,好似課程沒有現在的趕急。
小學N年前常識是社,科,健。
感覺現在小學課程比以前簡短,中學又多左科LS .。
無論如何,自己也上了一課從而了解B1生在中學退步原因。

作者: mcl203    時間: 19-5-25 13:20

Cliokohonda 發表於 19-5-25 09:29
曾回想過自己中一時的感覺,好似課程沒有現在的趕急。
小學N年前常識是社,科,健。
感覺現在小學課程比以 ...

其實又未必係自己小朋友進或退步左,係小學階段根本無從比較,學習在自己圈子內。去到考中學,或,分班試,對手唔同左,就可以多左理解知道自己小朋友實力在市場甚麼位置。

唔少EK家長一樣係小學階段感覺良好,甚麼超前教育,教先一兩年,又甚麼面試考中學數,升左中學咪開始靜如深海,完全唔再提。

中學階段係近乎從新開始,又唔使太緊張。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5