教育王國

標題: KTS vs APS vs SFA [打印本頁]

作者: Siup99    時間: 19-5-6 00:10     標題: KTS vs APS vs SFA

如果係男仔,撇除宗教,地點等外在因素,大家會點揀!

作者: Yanamami    時間: 19-5-6 00:42

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 56549&highlight=SFA

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 93855&highlight=SFA

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 75608&highlight=SFA

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 70529&highlight=SFA

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 86538&highlight=SFA

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 99957&highlight=SFA

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 40613&highlight=KTS

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3055678&highlight=APS

作者: tiger1106    時間: 19-5-6 07:49

Siup99 發表於 19-5-6 00:10
Yanamami好好,幫你放哂 links. 这里已經大量資訊給你參考!其實除左show off,吾明大家點揀對你有乜幫助。

作者: jason1978    時間: 19-5-6 08:05

tiger1106 發表於 19-5-6 07:49
Yanamami好好,幫你放哂 links. 这里已經大量資訊給你參考!其實除左show off,吾明大家點揀對你有乜幫助。 ...
Yanamami兩位小朋友應該畢業了,她絕對係無私奉獻
作者: b3410    時間: 19-5-6 08:42

男仔,將來想讀男拔嗎?如果男拔係目標,APS。
打算中途插班喇叭?咁好似SFA適合D。
打算一直到小學畢業,三間都係咁好,揀近屋企返學方便。
作者: Siup99    時間: 19-5-6 08:49

Yanamami 發表於 19-5-6 00:42
https://www.edu-kingdom.com/foru ... 56549&highlight=SFA

https://www.edu-kingdom.com/foru ... 93855 ...

Thx

作者: MrBeast    時間: 19-5-6 08:52

b3410 發表於 19-5-6 08:42
..

好似近年收多左sfa or 多左sfa 揀db
作者: Siup99    時間: 19-5-6 08:59

Yanamami好好,幫你放哂 links. 这里已經大量資訊給你參考!其實除左show off,吾明大家點揀對你有乜幫助。 ...

當要決定時我相信每個家長都有好多野需要考慮,只係想問多些意見,唔想揀錯比小朋友!

呢三間又唔係咩神校,我並唔覺得有咩可show off。。。

作者: bettyay    時間: 19-5-6 09:09

Siup99 發表於 19-5-6 08:59
當要決定時我相信每個家長都有好多野需要考慮,只係想問多些意見,唔想揀錯比小朋友!

呢三間又唔係咩神 ...
你自己都說選校有好多嘢考慮!大家選的,不代表到你!所以要因應自家孩子合適性去考慮,其實好快有定案!

考慮因素:學校理念、學校注重培育的方向、德育培養、課程、校舍、交通等等

作者: creambun    時間: 19-5-6 09:11

你想小朋友讀哪間中學?再對比3間小學入那一間中學的人數,這樣可能易揀一些。

作者: hkpapa852    時間: 19-5-6 09:21

打算一直到小學畢業, ...
打算一直到小學畢業, 咁梗係唔揀SFA啦!

留係SSP升中簡直係自找麻煩!

作者: JaneJaneT    時間: 19-5-6 10:58

APS 重視音樂,小朋友要學樂器, 家長&仔仔OK嗎?
作者: b3410    時間: 19-5-6 11:33

MrBeast 發表於 19-5-6 08:52
好似近年收多左sfa or 多左sfa 揀db
SFA感覺之前揀官津多,可能依家轉方向
作者: b3410    時間: 19-5-6 11:39

hkpapa852 發表於 19-5-6 09:21

好多其他區人讀SFA,朋友仔SFA中下游,畢業用住址抽沙田band 1.  升中後幾次考試名列前茅,我諗SFA train 出來的小朋友,學術方面應該好好。
作者: hkpapa852    時間: 19-5-6 11:54

b3410 發表於 19-5-6 11:39
好多其他區人讀SFA,朋友仔SFA中下游,畢業用住址抽沙田band 1.  升中後幾次考試名列前茅,我諗SFA train  ...
世事難料...... 早兩年SFA中游學生轉去灣仔區當自己係B1學生抽中學, 只派入B2尾中學 (即係佢唔係灣仔區既B1學生囉)

轉網升中, 始終有風險

作者: Yanamami    時間: 19-5-6 12:21

能夠培養小朋友-次過考到三私既家長-定有能力分析到边间最適合自己仔女,各校係各有長短同特式,考前必定已有充份瞭解,必須要就自己情況同priority去取捨,唔可能包攬各校長处而十五十六。相信自己既選擇,唔需要其他人認同。
作者: MrBeast    時間: 19-5-6 13:00

b3410 發表於 19-5-6 11:33
SFA感覺之前揀官津多,可能依家轉方向
純估星展想多些讀書人
作者: MrBeast    時間: 19-5-6 13:09

b3410 發表於 19-5-6 11:39
好多其他區人讀SFA,朋友仔SFA中下游,畢業用住址抽沙田band 1.  升中後幾次考試名列前茅,我諗SFA train  ...
呢個情況ek都見過幾個分享,反而我更有興趣想知食完老本後能否keep 到上高中?
作者: mcl203    時間: 19-5-6 13:16

MrBeast 發表於 19-5-6 13:09
呢個情況ek都見過幾個分享,反而我更有興趣想知食完老本後能否keep 到上高中? ...

我既觀察,就算講初中,係唔夠既,或者叫唔岩用~~~

可以參考某些EK家長,小學階段甚麼跑先一兩年,中一已經近乎閉左口~~~

作者: Soundervolt    時間: 19-5-6 13:30

呢個情況ek都見過幾個分享,反而我更有興趣想知食完老本後能否keep 到上高中? ...

始終讀小學同中學都有分別,中學讀多好多科目,而且要求理解、分析、推理等能力比小學高好多,所以有尐對呢方面能力高嘅學生讀中學會比小學讀得好,阿仔有同學小學時名列前矛(阿媽當時仲話囝仔將來要讀神科),升上中學之後成績影都冇。

作者: MrBeast    時間: 19-5-6 13:45

mcl203 發表於 19-5-6 13:16

我既觀察,就算講初中,係唔夠既,或者叫唔岩用~~~ ...
listen to the unsaid
作者: MrBeast    時間: 19-5-6 13:48

Soundervolt 發表於 19-5-6 13:30
始終讀小學同中學都有分別,中學讀多好多科目,而且要求理解、分析、推理等能力比小學高好多,所以有尐對 ...
觀察身邊朋友谷早教一兩年的,大多用pattern match 方式
作者: gracelam    時間: 19-5-6 13:49

首先剔走SFA 因升中深水埗網

KTS vs APS
冇宗教 vs 基督教
校舍大 vs 校舍細
不一定學樂器 vs 一定學樂器

邊樣認為緊要, 自己衡量吓

作者: b3410    時間: 19-5-6 13:52

暫時唔知,中一。不過我覺得應該keep到。因為之前小學,小朋友好被動,點努力,出來成績都係差不多,索性半放棄狀態,應付功課考試就算。升中後適應的好,表現出色,老師也俾多咗機會做leader,整個人醒嗮。

作者: elbar    時間: 19-5-6 13:56

APS, SFA

作者: fadgare    時間: 19-5-6 14:01     標題: 回覆樓主:

你睇睇呢幾間邊啲升中啱你心水你咪知點揀. 同埋想唔想谷樂器or排球(aps)?

作者: MrBeast    時間: 19-5-6 14:04

b3410 發表於 19-5-6 13:52
暫時唔知,中一。不過我覺得應該keep到。因為之前小學,小朋友好被動,點努力,出來成績都係差不多,索性半 ...

小朋友好簡單,見到自己effort 被肯定(yes, even 成績表)就會有動力,父母有時要看得開,退一步海闊天空。不過在這帖講呢d有d格格不入
作者: Yanamami    時間: 19-5-6 14:11

gracelam 發表於 19-5-6 13:49
首先剔走SFA 因升中深水埗網

KTS vs APS
KTS家下都要学樂器啦,不过鋼琴都計。
作者: 猴子爸    時間: 19-5-6 14:19

这三间都系劲私校,各有千秋啦,虽则SFA在SSP,但打过木人巷出来的男生,一样到处都受欢迎。我反而想问,这些学校考下游学生的竞争力排名是如何?如果根据升中派位,表面看是APS > SFA > KTS, 不过我都不太肯定。

作者: mcl203    時間: 19-5-6 14:28

JaneJaneT 發表於 19-5-6 10:58

只講APS,仲可能要諗一諗體育,可以成隊咁收~~~

作者: 猴子爸    時間: 19-5-6 14:33

mcl203 發表於 19-5-6 14:28
只講APS,仲可能要諗一諗體育,可以成隊咁收~~~
我记得之前已经有家长话0尼个是误会,DBS不会收整队排球队
作者: mcl203    時間: 19-5-6 14:38

猴子爸 發表於 19-5-6 14:33
我记得之前已经有家长话0尼个是误会,DBS不会收整队排球队

來源係DB仔講既~~~

作者: Siup99    時間: 19-5-6 15:01

JaneJaneT 發表於 19-5-6 10:58

其實睇數據APS升中應該最穩陣!
但問題是我唔想放太多時間去谷音樂
利申:有學小提琴

作者: 小曳人    時間: 19-5-6 16:00

hkpapa852 發表於 19-5-6 09:21

我當初都諗住讀6年架!不過,就用沙田網升中...

所以,樓主,如果你住個網OK,就唔駛"咁"驚SSP升中問題

作者: marcowong96    時間: 19-5-6 16:09

Siup99 發表於 19-5-6 15:01

看你心中有答案了

作者: hkpapa852    時間: 19-5-6 16:12

其實KTS近年都學咗APS, 越嚟越重視音樂同體藝

作者: MrBeast    時間: 19-5-6 16:40

hkpapa852 發表於 19-5-6 16:12

代表中學比以前重視左?
作者: hkpapa852    時間: 19-5-6 16:41

MrBeast 發表於 19-5-6 16:40
代表中學重視左?
你認為有中學視咗咩?

作者: MrBeast    時間: 19-5-6 16:45

hkpapa852 發表於 19-5-6 16:41
你認為有中學視咗咩?

資深網友話成績最重要,但看今年小六的網友分享,又好似唔係咁
ps 不是體藝比成績重要,但有會較有advantage.

作者: lkwkenneth    時間: 19-5-6 17:12

又唔好咁講,我都有依個煩惱,不過無係EK問啫

作者: JC_mami    時間: 19-5-6 18:38

hkpapa852 發表於 19-5-6 16:12
我覺得近年很多學校也重視體藝,音樂,不單止直資,私校,見各大小比賽也有來自不同區的學校,津校也不少。

作者: JC_mami    時間: 19-5-6 18:44

MrBeast 發表於 19-5-6 16:45
資深網友話成績最重要,但看今年小六的網友分享,又好似唔係咁
ps 不是體藝比成績重要,但有會較有advanta ...
感覺現在的中學比較喜歡”全面“的學生,不過始終成績還是最重要,如果成績差不多,而體藝出眾的小朋友,機乎讓左一隻手去讀書。
(因為體藝做得出色,實在要投資不少時間。)

作者: MrBeast    時間: 19-5-6 18:59

JC_mami 發表於 19-5-6 18:44
感覺現在的中學比較喜歡”全面“的學生,不過始終成績還是最重要,如果成績差不多,而體藝出眾的小朋友,機 ...
最重要是小朋友本身有talent,父母再刻意栽培,事半功倍,雖則話只要有恆,心,冇talent的話,要燒$和時間。
其實學校開始重視,可能都是encourage 學生學下,發拙下,父母自己要適可而止

作者: marcowong96    時間: 19-5-6 19:10

我都有衡量過3私,比我都係先飛走SFA, 因SSP網。
KTS跟APS學術方面,其實差不多,但KTS唔使谷音樂,校園環境又靚d。
自信教育很出色,同學仔很有禮貌,讀書風氣濃厚。體藝學術較平均,所以我比較喜歡KTS

作者: 青島啤酒    時間: 19-5-6 19:54

marcowong96 發表於 19-5-6 19:10

我都有衡量過3私,比我都係先飛走SFA, 因SSP網。

我個超鍾意 Kts Aps, 如果我小朋友有幸入到, 再加上我發功, 我就心滿意足   

作者: qip1371    時間: 19-5-6 21:28

SFA學術程度高,英文超班(這評語是某學校副校長親口講的,但他不是在比較任何學校,只是單純評價SFA英文程度)。我識一個女仔讀緊,自律,好學,如果小朋友學術能力好強可以考慮。我認為校網不太需要擔心,讀得叻的話去考心儀學校戰績不會差。
如果小朋友喜歡音樂,又能有中上程度學術能力,我覺得值得試APS。學音樂要有資源同表演機會,APS樂團水準高,對喜愛音樂的小朋友來說是好難得的學習機會。

如果小朋友各方面平均的KTS會較合適,KTS學生行出來自信、禮貌,成間學校俾人溫文爾雅既感覺,連老師都係好有禮。

如果小朋友有音樂天份又讀到書,我個人建議APS。如果唔太想花太多時間在音樂,可考慮SFA 或 KTS。真的各有特色,要家長先知自己小朋友合適邊間學校。

作者: fadgare    時間: 19-5-6 21:50

qip1371 發表於 19-5-6 21:28
SFA學術程度高,英文超班(這評語是某學校副校長親口講的,但他不是在比較任何學校,只是單純評價SFA英文程 ...

中肯

作者: ETCM    時間: 19-5-6 23:13

現在KTS也著重音樂
音樂科要考樂器

作者: bearbear2003    時間: 19-5-6 23:27

hkpapa852 發表於 19-5-6 11:54
世事難料...... 早兩年SFA中游學生轉去灣仔區當自己係B1學生抽中學, 只派入B2尾中學 (即係佢唔係灣仔區既B1 ...

好肯定佢係中下游,如佢係中游,仲係band 1,
作者: b3410    時間: 19-5-6 23:33

SFA學術程度高,英文超班(這評語是某學校副校長親口講的,但他不是在比較任何學校,只是單純評價SFA英文程 ...

分析的好好!
對於音樂想補充幾句。其實玩音樂真係一班小朋友一起玩開心好多。APS樂園水準高,音樂方面的栽培,其實是bonus, 不是burden, 尤其對於喜愛,或者至少不抗拒音樂的小朋友。

作者: Siup99    時間: 19-5-6 23:54

多謝你嘅意見,好值得參考(emoji)(emoji)

作者: kwan_kwan3    時間: 19-5-7 08:46

Siup99 發表於 19-5-6 23:54
多謝你嘅意見,好值得參考(emoji)(emoji)
SFA 忘記二年級/三年級開始每年第三個學段音樂考試可選擇樂器表演, 如果冇學樂器的同學, 可選擇唱歌表演來考試, 除非唱歌好突出, 否則樂器取分容易高D, 學校不會迫小朋友學樂器, 每年TRAIN 自己彈好一首歌給第三個學段考試, 其實都唔太難

作者: 猴子爸    時間: 19-5-7 10:28

mcl203 發表於 19-5-6 14:38

來源係DB仔講既~~~
你的DB仔是那一年的DB仔?
作者: yayasiko    時間: 19-5-7 11:10

KTS 是中文小學,APS SFA 是英文小學, 為何它依然能可以和同級?KTS 英文也很強嗎?

作者: 猴子爸    時間: 19-5-7 11:40

yayasiko 發表於 19-5-7 11:10
KTS 是中文小學,APS SFA 是英文小學, 為何它依然能可以和同級?KTS 英文也很強嗎?
...

APS是中文小学wo。  你的问题应该是:KTS和APS怎可以跟SFA同级?

作者: marcowong96    時間: 19-5-7 11:47

猴子爸 發表於 19-5-7 11:40
APS是中文小学wo。  你的问题应该是:KTS和APS怎可以跟SFA同级?

SFA 是英小?

作者: yayasiko    時間: 19-5-7 11:49

Yes!
作者: 猴子爸    時間: 19-5-7 12:22

marcowong96 發表於 19-5-7 11:47
SFA 是英小?
St. Francis of Assisi's English Primary School原来是中文小学吗?可能我一直误会了?

作者: noverzero    時間: 19-5-7 12:47

猴子爸 發表於 19-5-7 12:22
St. Francis of Assisi's English Primary School原来是中文小学吗?可能我一直误会了?

...
哈哈~
不過多年前有間大圍樂道英文中學, CMI既

好似改咗名正名冇再用英文兩個字

SFA數學其實係中文既, 不過另外有一本EX BOOK係英文

作者: IYY    時間: 19-5-7 12:50

猴子爸 發表於 19-5-7 12:22

...
KTS 同 APS 是中小;SFA 是英小, 一直都是九龍區其中一間 top 英小。

作者: b3410    時間: 19-5-7 12:51

SPCCPS也是中小,應該問,點解可以同DGJS,DBSPD同級?
作者: 猴子爸    時間: 19-5-7 12:59

IYY 發表於 19-5-7 12:50
KTS 同 APS 是中小;SFA 是英小, 一直都是九龍區其中一間 top 英小。

wa...好混乱呀!!Noverzero, Macrowong96, Yanamami 话SFA是中小,
你话是英小,究竟SFA是什么小学?

不过,起码SFA的网页是以英文为主。中文小学极少会这样做。

作者: marcowong96    時間: 19-5-7 13:01

猴子爸 發表於 19-5-7 12:59
wa...好混乱呀!!Noverzero, Macrowong96, Yanamami 话SFA是中小,
...

我其實不清楚,所以發問

作者: 猴子爸    時間: 19-5-7 13:07

marcowong96 發表於 19-5-7 13:01
我其實不清楚,所以發問
你问:SFA 是英小?即是你一直以为SFA是中小/日小/韩小。。。 但看到有人提出是英小,你才会问这个问题。。。按正常逻辑。

作者: bearbear2003    時間: 19-5-7 19:34

SFA全名St. Francis of Assisi's English Primary School, GS, Science英文書,數學中英都要上,普教中文
作者: retriever    時間: 19-5-7 19:51

打算一直到小學畢業, ...

主要唔係APS,係APS 既排球隊喎,哈哈!

作者: retriever    時間: 19-5-7 19:54

自由揀,我會要SFA。

一)男仔大多唔鍾意學樂器/或花時間練琴而無得玩佢哋自己鍾意既野;

二)三間SFA 最平。

三)SFA 附近間茶記,沙牛面又平又好食!

作者: retriever    時間: 19-5-7 19:57

Soundervolt 發表於 19-5-6 13:30
始終讀小學同中學都有分別,中學讀多好多科目,而且要求理解、分析、推理等能力比小學高好多,所以有尐對 ...

可能果位小學成績係呀呀帶養出來的。

作者: Yanamami    時間: 19-5-7 20:01

猴子爸 發表於 19-5-7 12:59

我有話过SFA係中小???快d俾條link我,等我番入去謝罪先……
作者: retriever    時間: 19-5-7 20:03

yayasiko 發表於 19-5-7 11:10
...

APS 肯定是中文小學。

KTS 應該都係中文小學。

作者: Yanamami    時間: 19-5-7 20:04

回覆 retriever 的帖子

KTS好明顯係中小。虽然同SFA-样GS用英文書,不过無Sci, 而且網頁係中文~
作者: marcowong96    時間: 19-5-7 20:06

Yanamami 發表於 19-5-7 20:01
我有話过SFA係中小???快d俾條link我,等我番入去謝罪先……

我都無講過喎,我只係發問咋

作者: Yanamami    時間: 19-5-7 20:10

marcowong96 發表於 19-5-7 20:06
我都無講過喎,我只係發問咋
开哂名屈人都有个譜吖~
作者: ahsiu    時間: 19-5-7 20:31

retriever 發表於 19-5-7 19:54
自由揀,我會要SFA。

一)男仔大多唔鍾意學樂器/或花時間練琴而無得玩佢哋自己鍾意既野;

邊間茶記呀

作者: Siup99    時間: 19-5-7 23:27

MrBeast 發表於 19-5-6 18:59
最重要是小朋友本身有talent,父母再刻意栽培,事半功倍,雖則話只要有恆,心,冇talent的話,要燒$和時間 ...

真心覺得如果小朋友talented,絕大部分父母都會肯栽培!但如果不是,勉強燃燒金錢,時間,心力去音樂方面!實在令小朋友,大人都身心俱疲!
在面對升中嘅情況下,情願放多啲時間去學術!
呢點就係APS最令我却步嘅地方!

作者: MrBeast    時間: 19-5-8 07:17

Siup99 發表於 19-5-7 23:27
真心覺得如果小朋友talented,絕大部分父母都會肯栽培!但如果不是,勉強燃燒金錢,時間,心力去音樂方面 ...

e加玩體藝好多都是為升中,aps 實情係點(可否hea學、呈分點計),就要用家分享,personally 我覺得只是probide a platform.  但若你冇諗住發展呢方面,就cross out aps 這優點,考慮其他因素
作者: qip1371    時間: 19-5-8 09:09

Siup99 發表於 19-5-7 23:27
真心覺得如果小朋友talented,絕大部分父母都會肯栽培!但如果不是,勉強燃燒金錢,時間,心力去音樂方面 ...
你係咪鐘意APS的升中派位但擔心小朋友唔係真係咁投入音樂?的確,對音樂有要求的學校唔止講求學生要識(多過一種)樂器咁簡單,樂團練習好花心機同時間。但小朋友有壓力既同時,都係好開心既(成班人一齊玩),而且團體表演可以訓練小朋友自律、謙虛同團體精神。

如果唔想呢一刻決定俾小朋友咁投入音樂,可以集中考慮另外兩間 — 學術好,升中又好,都鼓勵學生發展課外活動。萬一小朋友真係唔係好喜歡音樂,或者想注重發展其他活動,都無壓力。一間中小,一間英小;一間校舍舊啲,一間大啲;一間深水埗校網,一間九龍塘⋯⋯

不過,如果今日放左APS,他日你發現小朋友原來喜愛音樂而又應付到intensive music training ,你會後悔今日放棄一間可能好啱佢既學校嗎?

其實讀呢三間,家長要放既心機唔會少,就算入左三間都唔係人人六年後入神校。

作者: MrBeast    時間: 19-5-8 09:16

qip1371 發表於 19-5-8 09:09
你係咪鐘意APS的升中派位但擔心小朋友唔係真係咁投入音樂?的確,對音樂有要求的學校唔止講求學生要識(多 ...
個人愚見,何必為未知之數傷神,k3都未見到talent 咁一定唔係mozart, 若明年先發,也可上C中,中學才join 樂團都ok.
作者: 猴子爸    時間: 19-5-8 09:24

Yanamami 發表於 19-5-7 20:10
开哂名屈人都有个譜吖~

其實都唔算屈嘅,根據上面我對Macrowong96嗰句問題「SFA是英小?」嘅理解,而你又讃好佢呢個留言,即是令我有理由相信你係同Macrowong96一樣想法:SFA唔係英小。咁喺香港,唔係英小,99.99%就係中小啦,佢又唔係國際學校。
不過,我預咗你哋唔認,又話我諗多咗,又屈又乜,不過,有腦又正常嘅人,應該明白我講乜嘢嘅。
又不過,SFA係乜都好,總之就是勁啦

圖片附件: myimage.jpg (19-5-8 12:41, 1023.2 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjk0Mjc1fDYwYjU0NjcxfDE3MjcwMzYzODJ8MA%3D%3D

作者: marcowong96    時間: 19-5-8 09:41

猴子爸 發表於 19-5-8 09:24
其實都唔算屈嘅,根據上面我對Macroeong96嗰句問題「SFA是英小?」嘅理解,而你又讃好佢呢個留言,即是令 ...

又開名  

作者: 猴子爸    時間: 19-5-8 09:42

marcowong96 發表於 19-5-8 09:41
又開名
你个名大家都见到的,有什么问题?
作者: marcowong96    時間: 19-5-8 09:44

猴子爸 發表於 19-5-8 09:42
你个名大家都见到的,有什么问题?

自己諗諗

作者: 猴子爸    時間: 19-5-8 09:46

marcowong96 發表於 19-5-8 09:44
自己諗諗
我真是想不通,请赐教!
作者: hkpapa852    時間: 19-5-8 09:49

marcowong96 發表於 19-5-8 09:41
又開名

我一直都話, 中國人最偉大既係第五大發明:

文字獄

因為最平最多人可以用

*** 之前打錯咗做"文字嶽"

作者: noverzero    時間: 19-5-8 09:50

猴子爸 發表於 19-5-8 09:46
我真是想不通,请赐教!
問題黎啦, 一間小學, 點為之係英小?
常識科學係英文教夠唔夠?

只係講SFA數學係中文教, 有英文EX
咁又變咗係中小?

作者: 猴子爸    時間: 19-5-8 09:57

noverzero 發表於 19-5-8 09:50
問題黎啦, 一間小學, 點為之係英小?
常識科學係英文教夠唔夠?

閲讀理解問題,圖中嘅留言主旨是甚麼?
答:校名有「英文」二字,不代表是英文學校,儍佬!
㨎言之,你話SFA校名有英文二字,不代表...
又屈咗你?

圖片附件: myimage.jpg (19-5-8 09:57, 1.37 MB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjk0MjMzfDAwYTgxYzU2fDE3MjcwMzYzODJ8MA%3D%3D

作者: marcowong96    時間: 19-5-8 10:07     標題: 回覆樓主:

其實d野唔可以就咁推論,换言之.....咁簡單架

作者: noverzero    時間: 19-5-8 10:17

猴子爸 發表於 19-5-8 09:57
閲讀理解問題,圖中嘅留言主旨是甚麼?
答:校名有「英文」二字,不代表是英文學校,儍佬!
㨎言之,你話S ...

我係為咗指出, 叫英文中小學,都未必真係英文
咁唔係指SFA係或唔係英文小學

你有冇學過critical thinking?
講明先, 你唔好又話暗示你冇學過

作者: noverzero    時間: 19-5-8 10:23

marcowong96 發表於 19-5-8 10:07
其實d野唔可以就咁推論,换言之.....咁簡單架

例如你話基督徒都唔係一定好人,
就話你講其他基督徒都唔係好人一樣.
當中推論既跳躍, 大過關禮傑跳天台

作者: marcowong96    時間: 19-5-8 10:25     標題: 回覆樓主:

咪係

作者: 猴子爸    時間: 19-5-8 10:32

noverzero 發表於 19-5-8 10:17
我係為咗指出, 叫英文中小學,都未必真係英文
咁唔係指SFA係或唔係英文小學
我当然有学过critical thinking. 不过你这句那么简单的话,不用学过critical thinking都明啦
作者: bettyay    時間: 19-5-8 10:54

其實點為之中文小學?英文小學?好認真的,有英文二字為學校名就一定是英文小學?沒有的就一定是中文小學?其實我唔太識分。又是否應以其「主要」教授學科語言去分其「級數」嗎?

小學概覧可作為其中參考,SFA提供教學語言為中文及英文,APS、 KTS則是中文(包括普通話)及英文,TSL、MCS等則定明主要教學語言為英文。而SPCCPS則是中文。

補充:SFA是私立小學!一定沒錯

作者: 猴子爸    時間: 19-5-8 10:54

noverzero 發表於 19-5-8 10:23
例如你話基督徒都唔係一定好人,
就話你講其他基督徒都唔係好人一樣.
當中推論既跳躍, 大過關禮傑跳天台 ...
请不要混淆视听,如果套用你的说法,应该是:“基督徒是好人?”
你讲这句的意思是:基督徒怎会是好人。

作者: noverzero    時間: 19-5-8 10:55

猴子爸 發表於 19-5-8 10:32
我当然有学过critical thinking. 不过你这句那么简单的话,不用学过critical thinking都明啦 ...
easy......
我冇話你傻佬
言談間令你誤會既, 我感到抱歉

作者: 猴子爸    時間: 19-5-8 10:57

hkpapa852 發表於 19-5-8 09:49
我一直都話, 中國人最偉大既係第五大發明:
是文字狱,不是文字嶽,但题名怎样是文字狱?即使你题我“猴子爸”一亿次,就是“文字狱”?

作者: 猴子爸    時間: 19-5-8 10:58

noverzero 發表於 19-5-8 10:55
easy......
我冇話你傻佬
言談間令你誤會既, 我感到抱歉
多谢你的善意!
作者: hkpapa852    時間: 19-5-8 11:48

猴子爸 發表於 19-5-8 10:57
是文字狱,不是文字嶽,但题名怎样是文字狱?即使你题我“猴子爸”一亿次,就是“文字狱”?
...
錯我會認, 馬上改番再 remark 番自己曾經錯過

作者: retriever    時間: 19-5-8 11:49

bettyay 發表於 19-5-8 10:54
其實點為之中文小學?英文小學?好認真的,有英文二字為學校名就一定是英文小學?沒有的就一定是中文小學? ...

官津要官批, 私校自己決定....

多年前私校要人俾錢讀, 當然HIGHLIGHT 係英文就會有市場啦.

多年前名震江湖既威記, 都係英文書院(中學)

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E5%A8%81%E9%9D%88%E9%A0%93%E8%8B%B1%E6%96%87%E4%B8%AD%E5%AD%B8

作者: Yanamami    時間: 19-5-8 11:53

馬騮爸夾硬屈?
作者: Siup99    時間: 19-5-8 11:57

qip1371 發表於 19-5-8 09:09
你係咪鐘意APS的升中派位但擔心小朋友唔係真係咁投入音樂?的確,對音樂有要求的學校唔止講求學生要識(多 ...

你講中哂!我小朋友暫時唔抗拒音樂,只係媽媽我唔想花太多時間,心機去音樂,讀呢類學校嘅小朋友學術已經用好多時間,點可能仲花更多時間在音樂上!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5