教育王國

標題: 華仁小學叩門 [打印本頁]

作者: 一條龍    時間: 19-4-19 00:34     標題: 華仁小學叩門

華仁遷14區,難叩程度是否有相應增加?

作者: kudon    時間: 19-4-19 09:46

回覆 一條龍 的帖子

新校舍個位置放便好多
作者: jessip2013    時間: 19-4-19 12:15

回覆 一條龍 的帖子

佢轉唔轉網都係一樣... 叩門時仲可能多左班達官貴人,有關係人仕

作者: 一條龍    時間: 19-4-19 17:22

叩門都係要一試㗎啦,如果大抽獎不中的話,都想為個仔準備一下,不知有沒有前輩提供一下過往怎樣考,和考的方式。

作者: 一條龍    時間: 19-4-20 09:34

另外想問一下叩門資料是否如坊間說在5 月前要交?

作者: 心急媽媽xxx    時間: 19-4-20 18:46

一條龍 發表於 19-4-20 09:34
另外想問一下叩門資料是否如坊間說在5 月前要交?

如網站寫5月尾前交,點解唔跟做?唔明

作者: 一條龍    時間: 19-4-21 04:53

心急媽媽xxx 發表於 19-4-20 18:46
如網站寫5月尾前交,點解唔跟做?唔明

知道是5 月底前,只是心急想知道大慨是怎樣考法,是否著重學術還是這個時候能為個仔做多一點甚麼的,因為大抽獎始終是個抽奬,扣門感覺好像希望大一點而已。

作者: legolas625    時間: 19-4-21 16:35

華小揀人in,你個portfolio要吸引到人call你,唔call你,真人識飛都無用
作者: JaneJaneT    時間: 19-4-21 20:47

一條龍 發表於 19-4-19 00:34
華仁遷14區,難叩程度是否有相應增加?
即使唔轉網,都一向多人叩華仁

作者: 一條龍    時間: 19-4-21 22:26

JaneJaneT 發表於 19-4-21 20:47
即使唔轉網,都一向多人叩華仁

還是希望有前輩可以說説叩門考試大概有幾天,是否也是在6月中至7月上旬

作者: jessip2013    時間: 19-4-21 22:38

一條龍 發表於 19-4-21 22:26
還是希望有前輩可以說説叩門考試大概有幾天,是否也是在6月中至7月上旬
...

樓主知道五月底前交表但仲要問面試日期,其實係咪有心去叩門?學校好似已經公佈左面試日期。

作者: legolas625    時間: 19-4-21 23:16

樓主D問題都好奇怪
學校寫得好清楚幾時申請、幾時面試
作者: 一條龍    時間: 19-4-21 23:53

legolas625 發表於 19-4-21 23:16
樓主D問題都好奇怪

一點也不奇怪,只是我現在還未有交表罷了。

作者: jessip2013    時間: 19-4-22 06:53

樓主D問題都好奇怪

樓主可能想在此大肆宣傳,等多d人叩門引入良性競爭

作者: 一條龍    時間: 19-4-22 07:36

jessip2013 發表於 19-4-22 06:53

我明白你的意思也認同你的顧慮,是不適合在此談得太詳細,我pm 你。

作者: 心急媽媽xxx    時間: 19-4-22 12:11

樓主D問題都好奇怪

x2

作者: fatbao    時間: 19-4-22 18:16

jessip2013 發表於 19-4-22 06:53

X2 我都覺得樓主D問題好奇怪,都不宜再討論變得個post再推高

作者: 一條龍    時間: 19-5-9 00:44

還有一個月就是大抽獎放榜了,心情真的很緊張。

作者: 好多夢想    時間: 19-5-9 18:58     標題: 回覆樓主:

請問華仁小學有校車去青衣嗎?

作者: 雲牛    時間: 19-5-9 20:18

梗係冇,保姆車都唔會有
作者: 一條龍    時間: 19-5-9 20:31

華仁小學..新搬北角14 區,有無校車保姆車真的不太清楚。

作者: vlming88    時間: 19-5-9 22:41

一條龍 發表於 19-5-9 20:31

上個月啱啱搬咗新校舍,校車同保母車都有提供冇變,只係多咗東區人不坐校車,有冇去青衣不清楚!

作者: 73662710    時間: 19-5-9 22:58

好多夢想 發表於 19-5-9 18:58
請問華仁小學有校車去青衣嗎?
青衣去东區,同个仔有仇?
作者: 好多夢想    時間: 19-5-10 08:50

雲牛 發表於 19-5-9 20:18
梗係冇,保姆車都唔會有

明白,感謝

作者: 好多夢想    時間: 19-5-10 08:50

一條龍 發表於 19-5-9 20:31

明白,感謝

作者: 好多夢想    時間: 19-5-10 08:51

vlming88 發表於 19-5-9 22:41
上個月啱啱搬咗新校舍,校車同保母車都有提供冇變,只係多咗東區人不坐校車,有冇去青衣不清楚!
...

明白,感謝

作者: 好多夢想    時間: 19-5-10 08:53

73662710 發表於 19-5-9 22:58
青衣去东區,同个仔有仇?

或者你唔知香港有隧道,作為香港人,明白香港交通其實好方便。

作者: 一條龍    時間: 19-5-10 09:54

西隧一出行灣仔繞道再出北角其實真係幾快!

作者: sailormercury    時間: 19-5-10 11:41     標題: 回覆樓主:

沒有校車的日子,西隧$$$。坐地鐵就 zzzzz

作者: dreamdream081    時間: 19-5-10 15:05

一條龍 發表於 19-5-10 09:54
西隧一出行灣仔繞道再出北角其實真係幾快!
Yes, very quick now!

作者: 一條龍    時間: 19-5-15 22:55

求教有沒有前輩叩門考筆試的資料,急

作者: 一條龍    時間: 19-5-17 13:07

最終都能夠取得一些資料,希望叩門面試當天有用。

作者: aaqq_mom    時間: 19-5-17 16:14     標題: 回覆樓主:

華小叩門是揀人見的

作者: e2way    時間: 19-5-17 19:00     標題: 回覆樓主:

是否入佐表都有信收

作者: PTL_L    時間: 19-5-17 19:14

回覆 e2way 的帖子

係架
作者: e2way    時間: 19-5-17 19:21     標題: 回覆樓主:

冇1有冇機

作者: PTL_L    時間: 19-5-17 21:05

當年我有1,所以有得in
作者: helent824    時間: 19-5-17 21:34

PTL_L 發表於 19-5-17 21:05

當年我有1,所以有得in

請問interview內容大概有啲咩,可分享嗎? 謝謝你。

作者: 一條龍    時間: 19-5-17 23:32

番禺會所華仁小學
有關申請 2018 年 9 月入學小一候補生學位事宜
1. 本校小一候補生學位非常有限,曾於自行分配學位階段報讀本校 或在統一派位階段(甲部或乙部)選擇本校為首志願者,將被優先 考慮面試機會。
2. 若家長擬申請小一候補生學位,須於 2018 年 2 月 5 日(星期一) 至 2018 年 6 月 5 日(星期二)向本校提出申請。
3. 家長需把申請信連同學生之出生證明書副本、曾於自行分配學位 或統一派位階段報讀本校之申請表副本、最近一次的學業成績 (或不少於 6 個月的學校持續性評估報告)及非學業資料副本交 回或郵寄本校辦理,逾期遞交的申請恕不辦理。(文件請以 A4 紙 雙面印製,請勿遞交 clear holder)
4. 附上港幣$2 郵票之 4 吋 x 9 吋回郵信封 1 個(封面寫上學生姓名)
5. 甄選參加面試:
 曾於自行分配學位階段報讀本校或在統一派位階段(甲部或 乙部)選擇本校為首志願者,將被優先考慮
 本校經初步甄選後,會於 6 月 13 日(星期三)或以前通知申請 者進行面試,未獲通知者,表示因申請人太多以至未能邀請 貴子弟進行面試。
4. 第一輪面試日期:2018 年 6 月 16 日(星期六)下午 第二輪面試日期:2018 年 6 月 23 日(星期六)下午
2018 年 2 月 26 日 更新版

作者: 好多夢想    時間: 19-5-22 23:49     標題: 回覆樓主:

我反而諗如果中學入唔返華仁,咁咪再揀14網嘅中學?絕對唔係我杯茶

作者: 心急媽媽xxx    時間: 19-5-23 07:00

好多夢想 發表於 19-5-22 23:49
我反而諗如果中學入唔返華仁,咁咪再揀14網嘅中學?絕對唔係我杯茶

華仁中學應該不是14網吧

作者: anniellm    時間: 19-5-23 07:49

東區中學好過青衣

作者: hohoho888    時間: 19-5-23 09:28

升中一係用學校位置既網一係屋企網, 你杯茶0係邊頭?

作者: 好多夢想    時間: 19-5-23 18:32

hohoho888 發表於 19-5-23 09:28
升中一係用學校位置既網一係屋企網, 你杯茶0係邊頭?

佢學校位置係北角,如果派唔到直屬學校會被迫揀北角區學校

作者: 好多夢想    時間: 19-5-23 18:36

心急媽媽xxx 發表於 19-5-23 07:00
華仁中學應該不是14網吧

跟小學網

作者: hohoho888    時間: 19-5-24 08:59

好多夢想 發表於 19-5-23 18:32
佢學校位置係北角,如果派唔到直屬學校會被迫揀北角區學校

你唔想要東區中學網, 所以問你杯茶是指邊個網囉
作者: hkpapa852    時間: 19-5-24 09:08

目前大部份東區B1中學,成績都比港華好。

如果東區中學唔係你杯茶,只有去九龍城。

其實葵青區大部份B1中學,成績也比港華好,根本無必要山長水遠去叩華小。

作者: kudon    時間: 19-5-24 09:47

回覆 hkpapa852 的帖子

升中人數持續上升,我諗華小嘅家長都未必敢博其他band 1中學(名列前茅除外),而且小朋友讀咗6年,始終想同班friends一齊升港華。我反而覺得家長要考慮喜唔喜歡港華嘅教學模式先?

作者: 焦糖媽    時間: 19-5-24 11:56

hkpapa852 發表於 19-5-24 09:08
目前大部份東區B1中學,成績都比港華好。

如果東區中學唔係你杯茶,只有去九龍城。
想問下如果屋企係九龍城網, 又值得叩華小嗎? 到時想用返屋企網會唔會跌 band?

想叩華小主因係有直屬中學得黎又有點名氣, 但中學想轉直資又令我 15/16 之中

作者: hohoho888    時間: 19-5-24 16:33

焦糖媽 發表於 19-5-24 11:56
想問下如果屋企係九龍城網, 又值得叩華小嗎? 到時想用返屋企網會唔會跌 band?
其實呢個問題我都想知如果是華小b1 生, 中學選九龍城呢d有神校既網
是同九龍城b1一齊抽的嗎? 應該唔會去到九龍城區就降左學生banding 掛??

作者: kudon    時間: 19-5-24 17:52

hohoho888 發表於 19-5-24 16:33
其實呢個問題我都想知如果是華小b1 生, 中學選九龍城呢d有神校既網
是同九龍城b1一齊抽的嗎? 應該唔會去到 ...
九龍城都屬於強網喎。如果轉去九龍城而小朋友是band 1邊緣人分分鐘會跌band,倒不如一心讀港華。

作者: 雲牛    時間: 19-5-24 17:52

回覆 hohoho888 的帖子

如果心儀九龍城某校, 成績又極好又有特異功能, 早在小二小三就去考插班.
到了升中, 好少人會在抽獎階段去抽九龍城某校, 通常在自行階段去試。

作者: hkpapa852    時間: 19-5-24 17:55

華小B1生比例,未必有大家想像中咁高
作者: kudon    時間: 19-5-24 17:56

放心,港華轉直資失敗,即使日後捲土從來,都不會影響現時小學生或準小一生。

作者: adriantai    時間: 19-5-24 18:08

正路讀私小好D

作者: 73662710    時間: 19-5-24 18:31

華小雖然是名校,但是始終是津校,教學質素好難同直資私小比較,港華負增值全港數一數二,無着落的不妨一叩,有着落的要諗清楚!
作者: aaqq_mom    時間: 19-5-24 19:01     標題: 回覆樓主:

華小比你們想像中好,而且校長能幹,重德育,課程也調深了!

作者: hohoho888    時間: 19-5-24 22:50

73662710 發表於 19-5-24 18:31
華小雖然是名校,但是始終是津校,教學質素好難同直資私小比較,港華負增值全港數一數二,無着落的不妨一叩 ...

喇叭都係官津wor

作者: hohoho888    時間: 19-5-24 22:52

hkpapa852 發表於 19-5-24 17:55
華小B1生比例,未必有大家想像中咁高

其實唔係好明點玩,b1 除了區內排一次,全港又排一次?

作者: 73662710    時間: 19-5-24 22:58

hohoho888 發表於 19-5-24 22:50
喇叭都係官津wor
人比人,比死人
作者: 73662710    時間: 19-5-24 23:00

hohoho888 發表於 19-5-24 22:50
喇叭都係官津wor

咁入喇叭书院bor, 今時今日,港華点樣同喇叭比
作者: hohoho888    時間: 19-5-24 23:02

73662710 發表於 19-5-24 23:00
咁入喇叭书院bor, 今時今日,港華点樣同喇叭比

我見你話津校,教學質素好難同直資私小比較呢句ja

作者: hohoho888    時間: 19-5-24 23:07     標題: 回覆樓主:

坦白講華小我沒深入研究過,但都算港島老牌名校,光芒還是有的,而港島官津男校又真係無乜,數來數去你總會數到佢,我都聽過好多14網男仔乙一都係填佢。來到東區可能有d改變都唔定。

作者: 73662710    時間: 19-5-24 23:31

hohoho888 發表於 19-5-24 23:02
我見你話津校,教學質素好難同直資私小比較呢句ja
咁好多直資私校課程都非常好,他們也喜幫人做衣裳,入一啲top school的feeder schools, 而那些feeder schools的課未必比直私好,當然一定唔會太差
作者: kudon    時間: 19-5-25 02:04

73662710 發表於 19-5-24 18:31
華小雖然是名校,但是始終是津校,教學質素好難同直資私小比較,港華負增值全港數一數二,無着落的不妨一叩 ...
我又唔覺得無着落就去叩,有着落就唔駛叩。始終老牌名校,仍然好多家長都喜歡。而且有問題嘅係港華而不是華小。
當中北角幾間私幼,佢哋住14網嘅家長都好多擺乙一華小,個個都揸住私小大抽獎,如果有幸大部分抽入,華小嘅成績應該有機會更好。

作者: adriantai    時間: 19-5-25 06:38     標題: 回覆樓主:

華小離開司徒拔道搬到丹拿山腳,轉全日制又有新校舍,選擇華小既家庭係比灣仔大增左.

作者: adriantai    時間: 19-5-25 06:53

跌吾跌吾肯定, 但機乎無人大抽獎咁搏. 只有自行/ 考直資.

作者: 73662710    時間: 19-5-25 07:53

kudon 發表於 19-5-25 02:04
我又唔覺得無着落就去叩,有着落就唔駛叩。始終老牌名校,仍然好多家長都喜歡。而且有問題嘅係港華而不是華 ...
我同意你的講法,作為一間津校,華小已經非常好,我们也要看邊間直私,像tsl and 福小的語境,華小是無法比的,英華高質素的專科專教和港同優質的活動教學,也是津校做不到的。而且直私自己揀学生,水平平均,老師容易因才施教,官津派位入,老師要就住大部份学生的水平去安排課程,有些好叻的学生,如果在津校讀,一些科目像英文可能一二三年班都唔使听书。而且你都話港華有問題,大機會上港華的marginal gain又變小了。
作者: adriantai    時間: 19-5-25 08:02

73662710 發表於 19-5-25 07:53
我同意你的講法,作為一間津校,華小已經非常好,我们也要看邊間直私,像tsl and 福小的語境,華小是無法比 ...

好叻既學生, ㄧ二三年级吾洗聽書?

作者: 73662710    時間: 19-5-25 08:09

adriantai 發表於 19-5-25 08:02
好叻既學生, ㄧ二三年级吾洗聽書?

我指某科,而家有些學生的英文真係可以好勁,所以在tsl and sfa, 教深二三年他們也handle 到
作者: adriantai    時間: 19-5-25 08:35

73662710 發表於 19-5-25 08:09
我指某科,而家有些學生的英文真係可以好勁,所以在tsl and sfa, 教深二三年他們也handle 到 ...

教快兩三年也handle到?
求秘訣    

作者: mcl203    時間: 19-5-25 08:51

73662710 發表於 19-5-25 08:09
我指某科,而家有些學生的英文真係可以好勁,所以在tsl and sfa, 教深二三年他們也handle 到 ...

教深2-3年?引用乜標準先?~~~

作者: jessip2013    時間: 19-5-25 08:54

adriantai 發表於 19-5-25 06:38
華小離開司徒拔道搬到丹拿山腳,轉全日制又有新校舍,選擇華小既家庭係比灣仔大增左.
...

14網男生大部份㨂晒華小,相對黎講叩其他學校機會又會大d,至少大家男生都無放咁多其他學校响甲乙一,其實抽中華小當然值得高興,但抽唔中又唔覺得可惜,區內仲有其他學校不比華小差。

作者: mcl203    時間: 19-5-25 08:57

教快2-3年,又要問吓P6係咪用S2-3既書了~~~

作者: 73662710    時間: 19-5-25 09:00

mcl203 發表於 19-5-25 08:57
教快2-3年,又要問吓P6係咪用S2-3既書了~~~
人哋校本
作者: mcl203    時間: 19-5-25 09:00

73662710 發表於 19-5-25 09:00
人哋校本

代表教S2-3程度?~~~

作者: mcl203    時間: 19-5-25 09:01     標題: 回覆樓主:

英小 係用英小程度去參考,用中小去比較真係~~~

正正等如,用一間本地英小 去比較一間國際學校既英語水平,莫非國際學校又教快2-3年乎~~~

作者: adriantai    時間: 19-5-25 09:23

所以我成日叫人俾得錢讀小學選讀英小, 感覺抵D
作者: kudon    時間: 19-5-25 18:52

自行入華小,當時我係開心嘅。呢幾個月我亦反覆思考,亞囝嘅路向應該點走.....

做到Band 1頭學生,升中時自行同大抽獎揀其他更好中學。

Band 2的話升番上港華(但實際我不太喜歡佢嘅教學模式,但又怕被派去唔知咩嘅band 2學校)。

Band 3就搬屋ㄧ定唔揀東區嘅中學。

咁band 1中或者尾點算呢?入咗港華只怕小兒越讀越hea,但選其他band 1 學校容易入嗎?究竟華小大約考到乜嘢位置才算band 2學生?東區小學如兩基灣,滬江,北官都有4成以上學生去band 1中學,咁華小會唔會都有4成以上呢?

另外老師對升中嘅支援足夠嗎?

求用家分享,謝謝

作者: 73662710    時間: 19-5-26 11:07

kudon 發表於 19-5-25 18:52
自行入華小,當時我係開心嘅。呢幾個月我亦反覆思考,亞囝嘅路向應該點走.....

做到Band 1頭學生,升中時 ...
如果你志不在港華,就當華小是一個獨立个体,其实也非常好,當然如果有更多的一條龍直資就另當別論!
作者: adriantai    時間: 19-5-26 11:10

而家先小ㄧ諗太多啦, 做好自己自然有路行, 否則去邊都係.....

作者: kudon    時間: 19-5-26 19:29

adriantai 發表於 19-5-26 11:10
而家先小ㄧ諗太多啦, 做好自己自然有路行, 否則去邊都係.....
雖然自行入咗,但都會去叩門,知多d資訊,我覺得係有幫助,至少叩門成功的話可以快d下決定,唔駛阻住等待中的小朋友
作者: kudon    時間: 19-5-26 19:39

73662710 發表於 19-5-26 11:07
如果你志不在港華,就當華小是一個獨立个体,其实也非常好,當然如果有更多的一條龍直資就另當別論! ...
冇錯,現在我都會當華小是一個獨立個體,同樣我都會一試叩門,自己亦排緊每間學校位置,不過如果有多d資訊更好。

作者: adriantai    時間: 19-5-27 08:47

回覆 kudon 的帖子

手上無直私 offer backup????
作者: 雲牛    時間: 19-5-27 09:00

adriantai 發表於 19-5-27 08:47

佢攞住華小(自行中了獎)去叩門呀。
作者: hohoho888    時間: 19-5-27 09:34

jessip2013 發表於 19-5-25 08:54
14網男生大部份㨂晒華小,相對黎講叩其他學校機會又會大d,至少大家男生都無放咁多其他學校响甲乙一,其實 ...
抽唔到唔知可唔可惜, 是驚唔知派去左邊je
作者: kudon    時間: 19-5-27 10:09

adriantai 發表於 19-5-27 08:47

之前有offer 嗰啲私校放晒了。
作者: adriantai    時間: 19-5-27 12:26

雲牛 發表於 19-5-27 09:00
佢攞住華小(自行中了獎)去叩門呀。

叩官津??

作者: adriantai    時間: 19-5-27 12:28

kudon 發表於 19-5-27 10:09
之前有offer 嗰啲私校放晒了。

搵學校傾下, 私校有可能俾返個位你

作者: 焦糖媽    時間: 19-5-27 14:11

adriantai 發表於 19-5-24 18:08
正路讀私小好D
謝謝你意見

其實已有私小在手, 本來一心諗住讀........... 只係臨近放榜, 見人講叩門, 心中又有啲 15, 16 咁

作者: 一條龍    時間: 19-5-27 21:31

華小真係值得去叩...

作者: RockMusicLover    時間: 19-5-27 21:53

坦白講,睇你想要乜,如果你已經手執華小,但一早已aim high, 想更上一層樓,例如st Jo. 或軒小,令你小朋友更大機會 SJC 或 皇仁等,或想入返男女校,到你叩到果陣考慮先讀唔讀,當然是happy problem。當然叩呢類小學困難極大,叩得入也有心理準備呢幾年要睇得更緊,如果預左咁行係ok既咪去叩囉。但坦白講,而家個個家長都緊張,個個都外補,小朋友本質其實個個都醒,就算留在華小,要一直keep住成績到呈分也不是輕鬆的。所以還是果句,叩之前問下自己研究想點先好去叩...所以其實....我唔係好明你既煩惱嚮邊

作者: kudon    時間: 19-5-28 01:25

RockMusicLover 發表於 19-5-27 21:53

坦白講,睇你想要乜,如果你已經手執華小,但一早已 ...
其實我都冇話好煩惱,反覆思考我都好清楚目標不是港華,現在只不過想知多d資訊喎
作者: kudon    時間: 19-5-28 01:29

adriantai 發表於 19-5-27 12:28
搵學校傾下, 私校有可能俾返個位你
多謝你的建議,不過應該唔會咁做了。
作者: 一條龍    時間: 19-5-28 08:21

華小宜搬佐去丹拿山腳又近電車路方便好多。

作者: hkpapa852    時間: 19-5-28 08:35

kudon 發表於 19-5-28 01:25
其實我都冇話好煩惱,反覆思考我都好清楚目標不是港華,現在只不過想知多d資訊喎 ...
咁你應該諗清楚叩乜學校.

華小目前係唔會提供全級排名, 只有班中名, 亦只會同學生講入在中學部機會大唔大.

要外闖基本上係靠自己膽搏膽

係灣仔區, 上年華小學生用唔晒直屬位. 當佢有20個B1生外闖, 即係直升既B1+B2只得番唔夠79人

計埋個~9X當中, 有幾多B1呢?

可能真係未必有 40% B1學生

作者: nhi    時間: 19-5-28 08:57

港華是否唯一一間用唔盡直屬位的band 1 学校,退一步來说,band 2生也可直上港華,除笨有精。
作者: nhi    時間: 19-5-28 09:08

連華小都咁多band 1 生外闖,外校有幾多band 1生會報港華实屬疑問,我小朋友而家有tsl offer, 如果叩門收咗,都唔知讀唔讀好!
作者: adriantai    時間: 19-5-28 09:14

nhi 發表於 19-5-28 08:57
港華是否唯一一間用唔盡直屬位的band 1 学校,退一步來说,band 2生也可直上港華,除笨有精。 ...

呢一點其實非常重要.
可以放心發展體藝

作者: adriantai    時間: 19-5-28 09:17

hkpapa852 發表於 19-5-28 08:35
咁你應該諗清楚叩乜學校.

華小目前係唔會提供全級排名, 只有班中名, 亦只會同學生講入在中學部機會大唔大. ...

BAND 1生55位左右, 不中亦不遠. (港華講既)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5