教育王國

標題: 失望 [打印本頁]

作者: GH123    時間: 19-4-14 00:00     標題: 失望

小女今年德望小學小六畢業。本校中學吾收,馬上成為棄嬰。大抽獎揀學校零支援,第二次考試派成績表,連見班主任的機會也沒有,只是派給學生帶回家。我們望著那本派位選校小冊子,完全吾知小女的位置,可以揀那一個banding既學校!相反前幾年小兒既聖若瑟英文小學,老師非常關心學生選校,與之相比,真的感到非常失望!讀左德望九年,由德幼開始讀,本來對學校有歸屬感,但現在只想盡快畢業離校,有個新開始!

作者: Miamia33    時間: 19-4-14 00:14     標題: 回覆樓主

Add oil

作者: demo9112002    時間: 19-4-14 00:22

垃圾,真現實
作者: Diversifyedu    時間: 19-4-14 00:29

GH123 發表於 19-4-14 00:00
小女今年德望小學小六畢業。本校中學吾收,馬上成為棄嬰。大抽獎揀學校零支援,第二次考試派成績表,連見班 ...

唔好意思,請問囡囡考咩位置升唔上中學部?

作者: 奥脫福    時間: 19-4-14 00:31

小女今年德望小學小六畢業。本校中學吾收,馬上成為棄嬰。大抽獎揀學校零支援,第二次考試派成績表,連見班主任的機會也沒有,只是派給學生帶回家。我們望著那本派位選校小冊子,完全吾知小女的位置,可以揀那一個banding既學校!相反前幾年小兒既聖若瑟英文小學,老師非常關心學生選校,與之相比,真的感到非常失望!讀左德望九年,由德幼開始讀,本來對學校有歸屬感,但現在只想盡快畢業離校,有個新開始!

放心,只要你出聲,呢度大家兄弟姐妹俾到意見你!

PS:聖若瑟英文小學真係唔錯架!至少學校為我們每人預備左自己校網的
選校點心紙!當然,我們自己也要準備唔少野架!

作者: yanau    時間: 19-4-14 00:33     標題: 回覆樓主:

感受到你的心疼!加油(emoji)(emoji)⋯⋯條條大路通羅馬,不怕!女兒有你們的愛

作者: GH123    時間: 19-4-14 00:36

謝謝!我女的成績,好難講乜嘢位置,因為學校跟本問都吾會講。大概英文7x, 差過 mean 3、4分,而中文,數學,GS就差過 mean 十幾分啦,但全部科都是合格的!

作者: bobechristy    時間: 19-4-14 00:40

仲有冇扣門機會?
作者: cuby    時間: 19-4-14 00:45

咁差既。我小朋友讀屋邨小學。呈二有家長日和升中講座,有個別講每小朋友band 幾,我小朋友班主任仲每小朋友家長打電話傾升中banding D野。呈三後老師又逐過小朋友家長再詳細傾升中和小朋友banding d 野,真係好好的。
作者: ^曾小姐^    時間: 19-4-14 00:45

應該一早報下直資睇下咩位,學校太不負責任

作者: GH123    時間: 19-4-14 00:48

對於呢間學校,已心死!因為呢幾年讀小學時都發生左好多不公平之事,所以現時只想全力幫個女找另外一種適合佢既中學,有些國際學校之前考左,現在等結果。本人只是覺得有點不開心,所以有感而發。雖然學校對學生找學校的處理手法本人覺得真的好有問題,但不能否認她的程度真的是令到女兒的基礎,尤其英文的基礎打好既!

作者: GH123    時間: 19-4-14 00:50

cuby 發表於 19-4-14 00:45
咁差既。我小朋友讀屋邨小學。呈二有家長日和升中講座,有個別講每小朋友band 幾,我小朋友班主任仲每小朋 ...

haha, 她是有升中講解,但只是録音機,將申請辨法讀一次!

作者: GH123    時間: 19-4-14 00:57

佢哋時常講一日goodhoper, 一世goodhoper, 真係比粗口更難聽!

作者: Shana.S    時間: 19-4-14 01:02

回覆 GH123 的帖子

學校太現實,沒有真心培養學生。早走也好,相信一定找到更好的中學的!
作者: Zoomfly    時間: 19-4-14 01:08

年年「棄嬰」應該唔止一個,有沒有前人的「棄嬰」師姐消息?或許可以做下參考

作者: Grace1010    時間: 19-4-14 01:12     標題: 回覆樓主:

Add oil (emoji)(emoji)(emoji)

作者: nicolemummy    時間: 19-4-14 01:15

GH123 發表於 19-4-14 00:57
佢哋時常講一日goodhoper, 一世goodhoper, 真係比粗口更難聽!

我為你難過。

想當日GH小學都有offer, 但因為抽到了心儀津校,就turn down了,那時我覺得過意不去。現在聽你這樣說,好替你難過。

但不怕,很多學校都喜歡這裡出來的學生,是很受歡迎的。

祝福你

作者: GH123    時間: 19-4-14 01:15

Zoomfly 發表於 19-4-14 01:08
年年「棄嬰」應該唔止一個,有沒有前人的「棄嬰」師姐消息?或許可以做下參考
...

之前有打聽,有講過話本校吾收出去都會派得吾錯,但亦有聽到話派左D之前冇揀過既中學。因為想幫佢轉IS,所以全力考IS,但未有結果,所以還是需要大抽獎!有感今年好似競爭激烈左好多?與其他家長共勉之,希望到最好大家都可以去到心目中想去既學校!

作者: 奥脫福    時間: 19-4-14 01:20

GH123 發表於 19-4-14 01:15

之前有打聽,有講過話本校吾收出去都會派得吾錯,但亦有聽到話派左D之前冇揀過既中學。因為想幫佢轉IS,所 ...

自行報左邊間?有無面試?

作者: GH123    時間: 19-4-14 01:22

奥脫福 發表於 19-4-14 01:20
自行報左邊間?有無面試?

報左同區兩間女校,已面試了!

作者: 奥脫福    時間: 19-4-14 01:23

GH123 發表於 19-4-14 01:22

德愛?聖母?兩間也是全in嗎?

作者: ~緣~    時間: 19-4-14 05:59

GH123 發表於 19-4-14 01:22

雨後會天x,祝你囡囡一定去到一間適合佢嘅中學 開開心心過中學生活

作者: IloveJJ    時間: 19-4-14 08:35

作者: nicolemummy    時間: 19-4-14 09:36

IloveJJ 發表於 19-4-14 08:35
首先,德望一向不是全收,但最麻煩係無名次,令人唔知自己位置。

但無升中支援呢點,係所有有自己中學既 ...

我想不是家長接不接受B2的原因而抽B1,而是GH是英小,大家都知B2係中中(雖然有英文班),家長怎麼也希望孩子讀返英中。如果可以有直屬收,我相信家長不會吝嗇而跑去抽獎。

作者: Gloriasogashiwa    時間: 19-4-14 09:36

小女今年德望小學小六畢業。本校中學吾收,馬上成為棄嬰。大抽獎揀學校零支援,第二次考試派成績表,連見班 ...

侄女三年前也是無緣升中學部,她報了兩間直資,自行1b & 1c, 家住油尖旺,最後抽入乙二外區 1b (兩個位)。

作者: leocatcat    時間: 19-4-14 09:46

我朋友又係一條龍, ,中學不收, 好彩考埋國際學校, 又收左....
作者: IloveJJ    時間: 19-4-14 10:01

作者: e2m    時間: 19-4-14 10:06     標題: 回覆樓主:

GH收唔齊自己小學女,都已經唔係第一年發生,如果屬於邊緣人,年初應該報多幾間直資嚟睇吓自己小朋友屬於邊一個banding,而唔係只報IS,除非好肯定IS會收自己小朋友.....不過舊年GH嗰班,好多都入B1b或c,但始終唔知你個女係咩成績,好難比意見,或者你嘗試喺EK扒吓文,應該都有啲資料可以幫到你。如果你女英文叻,嗰兩間女校應該唔成問題嘅。

作者: kc_united    時間: 19-4-14 10:15

不要失望和氣餒,問清楚班主任是屬於哪組別,我估一定有其他同學與囡囡情況一樣的。志同道合一起去研究,條條道路通羅馬!加油

作者: angelist    時間: 19-4-14 12:48

加油呀媽媽, 我女傳統女校情況都係一樣, 唔會理你死活, 甚至講難聽說話貶低你, 唔讀佢間中學可能係一件好事, 要自強,可能派得好過留係到(emoji)(emoji)

作者: jli008    時間: 19-4-14 13:14

作者: 小黃豆B    時間: 19-4-14 13:15

呢個世界同小說”笑傲江湖”都差不多,我相信世界係有真心愛護學生既敎育工作者,但更多係只當打份工睇業績既,有d所謂傳統名校(其實我唔覺德望係,依間係我讀書年代只係一般貨色)自持身份狗眼看人低,當你有利用價值時,咪同你講一世goodhoper,但係佢地眼中你已經無利用價值,最好你依家退學唔好拖佢地後腿!

一般小學要利用升中成績吸引小一收生,所以咪咁緊張。但你個間又唔驚小一無人讀,話之你派左去沙頭角,最好你以後唔好提係佢地學校讀過!

樓主其實可以有兩手準備,萬一派得唔好可以去有英文班既B2叩門,你女兒英小而且英文唔差應該有競爭力!
作者: demo9112002    時間: 19-4-14 13:30

板主,應該改主題為  德望小學令人失望。
德望德望變成失望失望
作者: christy2011    時間: 19-4-14 13:39

回覆 奥脫福 的帖子

德愛聖母梁式芝依類天主教女校收嘅機會都大
作者: GH123    時間: 19-4-14 13:40     標題: 回覆樓主:

謝謝,其實都有找直資,但多數是waiting, 現在找了一間比較易入的直資IB學校,希望4月時有回音吾使去大抽獎!

作者: jli008    時間: 19-4-14 14:22

作者: Diversifyedu    時間: 19-4-14 14:34

回覆 GH123 的帖子

如果報過B1直資都冇回音, 咁你揀有開英文班B2填大抽獎比較穩陣同合適, 派完再去試下叩心儀中學, 加油!
作者: wong1018    時間: 19-4-14 16:19

樓主,我地都係過來人,感同身受,當時也感徬徨無助,但請放心,同區那兩間女校,上年自行也收左好多我地嘅學生,加油!
作者: ykconniechan    時間: 19-4-14 16:28

完全理解樓主的感受! 其實現實中遇到好學校丶好老師就好似中六合彩咁要講運氣! 世界有時就係咁殘酷, 老師好多時都係重視成績好嘅學生, 有教無類丶真心愛學生嘅老師唔係冇, 不過就難遇啲囉! 希望樓主唔好灰心, 離開一間唔愛自己小朋友嘅學校都未必係壞事, 加油! 祝你女兒入到一間適合佢嘅好學校!

作者: Yanamami    時間: 19-4-14 16:31

jli008 發表於 19-4-14 14:22
不一定直資就好,能待到大抽獎看看結果什样再算。我由始至终都説打得好基礎的孩子,大抽獎自己選的去了那 ...

去了那一间都一样……不敢贊同,朋輩在中学階段影响很大,選校除了成績,还得選校风朋輩。甚麼事情也应有幾手準備,怎能說看了結果再算?
作者: virgokaren    時間: 19-4-14 16:48

每年都聽到有些家長有此微言,但好少有你咁坦白!
真心不欣賞如此功利的學校,中國偉大的教育家孔子都話:有教無類。間間學校都收哂尖子,咁係學生叻?定老師叻呢?
吾收番都唔緊要,俾少少關心和幫助都唔會好哂時間吧!
GH 出來的,爛船都有三分釘,降低少少要求,相信你囡會找到一間更合適的。
IS 來說不妨試下 KGV / Island School.
G8 或者有些同學出國會有位。
聽說 G10  就更多人出國,加油!

作者: lulumelody    時間: 19-4-14 17:15     標題: 回覆樓主:

好多龍校根本不是全龍,這其實不重要,但往往係佢地對不能直上的學生態度差,爱理不理,無任何支援,連升中家長會也分兩组,無得直上的校長no show,當佢地係二第公民,咁是教育工作者嗎?

作者: 小黃豆B    時間: 19-4-14 17:23

Yanamami 發表於 19-4-14 16:31
去了那一间都一样……不敢贊同,朋輩在中学階段影响很大,選校除了成績,还得選校风朋輩。甚麼事情也应有 ...
我明個位家長所指,因為身邊好多朋友都盲目崇拜直資私小,想盡一切方法去追求,以為入到後靠晒學校培育可以十二年唔駛煩,結果放哂手怱視左本身對子女培育,結果到後來發覺追唔上已經太遲,根基已成好難追!
我本身兒子細個時起步超慢,心知肚明無直資會收,只能入屋邨小學,但幸運是校長真係一個好愛護學生既教育工作者,連帶老師和整間學校校風亦係咁,加上自己花時間跟小朋友既學習,結果六年時間慢慢追返上來,去年考一間都叫有d 名氣既B1直資中學亦收左。

所以我認同無論讀咩野學校都好,最重要係打好根基,有好既成績就有好議價能力,就算唔係直資出身,一樣大把好學校可以揀!

作者: chunchunpa    時間: 19-4-14 17:29

GH 根本上係一間"學店"....
有親友家長反映,佢哋帶學生去外地參加比賽,目的其實係宣傳自己學校為主,叫啲家長夾錢,同自己學校攞威....
作者: 2jkidsfather    時間: 19-4-14 17:30

wong1018 發表於 19-4-14 16:19
樓主,我地都係過來人,感同身受,當時也感徬徨無助,但請放心,同區那兩間女校,上年自行也收左好多我地嘅 ...
你已說出方向、出路了

作者: tpmon    時間: 19-4-14 17:45

見你login 改GH123,當然知你有歸屬感。

有冇轉第二個校網大抽獎,還是留在黃大仙校網大抽獎。

你要講出女兒太約Band 幾(頭/中/尾),大把Edu Kingdom 專家可幫到你選校建議。

作者: tpmon    時間: 19-4-14 17:54     標題: 回覆樓主:

留在黄大仙,都是乙一德愛、乙二聖母啦。

作者: Yanamami    時間: 19-4-14 18:05

小黃豆B 發表於 19-4-14 17:23
我明個位家長所指,因為身邊好多朋友都盲目崇拜直資私小,想盡一切方法去追求,以為入到後靠晒學校培育可以 ...

請再阅我短短幾行回覆……朋輩、校风、两手準備。中学不像少学,校风、朋輩足以影响-生,不能說隨便派到那都一样。-定不会是-样,年青人受朋輩影響比父母師長大,跟你的例子是两碼子的事。楼主孩子成績相信好有可能派到band2/3中中,恐不浪費了六年小学打好的英文基礎?最理想是派到自行面試中学,但放榜前又豈能不再两手準備?放了榜再算?
作者: Yanamami    時間: 19-4-14 18:07

tpmon 發表於 19-4-14 17:45

見你login 改GH123,當然知你有歸屬感。
都說学校沒透明度,楼主不知自己band幾……知就不用煩了……
作者: jli008    時間: 19-4-14 18:16

作者: jli008    時間: 19-4-14 18:18

作者: wong1018    時間: 19-4-14 18:19

就算問老師,她們也是隨便帶過,不會回答banding 嘅問題
作者: sorman    時間: 19-4-14 18:22

唔收番都係其次。家長會都唔見?

作者: IloveJJ    時間: 19-4-14 18:25

作者: wong1018    時間: 19-4-14 18:34

德小學生不是隨便hea讀便可升班,小學能順利畢業,學生和家長也付出了不少努力,所以根基一定不會差,朂緊要有正確的學習態度,祝樓主女兒派到適合她的學校
作者: Yanamami    時間: 19-4-14 18:46

jli008 發表於 19-4-14 18:16
真要壞,去那一間都会。
我的用意是自己有基礎能力,去了那一間都比較不用怕。
...
此言差矣……無可否認校风好的相对机会也会少点吧~
作者: crazyhippo    時間: 19-4-14 20:09

早走早著, 退一步真係會海闊天空. 別怕!

作者: pekovian    時間: 19-4-14 20:37     標題: 回覆樓主

估計樓主係band 1尾/ band 2頭,上年我朋友個女,主科成績5x-6x,派第七志願band 2c,最後叩到band 1c。
大抽獎照填自行兩間,第三志願填band 2 school。

作者: purplehouse    時間: 19-4-14 20:55     標題: 回覆樓主:

樓主,大家同病相憐 真係好徬徨,自知亞女成績差,唔收我都無話可說,但有同學比女成績更差嘅都收咗,原因係乜乜全港冠軍! 咁都算,人地叻,收都無可厚非,但無諗到堅係0支援,學jm話齋係"學店",學校只為自己"名聲",完全無理喎學生感受!

作者: CHP    時間: 19-4-14 20:56

nicolemummy 發表於 19-4-14 09:36
我想不是家長接不接受B2的原因而抽B1,而是GH是英小,大家都知B2係中中(雖然有英文班),家長怎麼也希望孩 ...
不是家長想不想中中的問題,而是英小學生讀不上中中的問題。DSE 中文比英文要求高,英小生行DSE需要付出更多努力。
作者: purplehouse    時間: 19-4-14 21:01

小黃豆B 發表於 19-4-14 13:15
呢個世界同小說”笑傲江湖”都差不多,我相信世界係有真心愛護學生既敎育工作者,但更多係只當打份工睇業績 ...

作者: nicolemummy    時間: 19-4-14 21:12

purplehouse 發表於 19-4-14 20:55
樓主,大家同病相憐  真係好徬徨,自知亞女成績差,唔收我都無話可說,但有同學比女成績更差嘅都 ...

我覺得很失望的。

當天收offer時,大家互相見過面,覺得是可造之材,才收的。理論上,相比大抽獎抽回來,是多了份眼緣。怎能發現力有不逮,就眼都不再望一下。

或許校長怕家長找她求情,所以刻意避開吧。但這樣更不好。

作者: easybring    時間: 19-4-14 21:15

小黃豆B 發表於 19-4-14 17:23
我明個位家長所指,因為身邊好多朋友都盲目崇拜直資私小,想盡一切方法去追求,以為入到後靠晒學校培育可以 ...

這裡沒有家長會放手....加油!

作者: b3410    時間: 19-4-14 21:39

nicolemummy 發表於 19-4-14 21:12
我覺得很失望的。

當天收offer時,大家互相見過面,覺得是可造之材,才收的。理論上,相比大抽獎抽回來, ...
感覺真的好差!成績未達標,唔可以升中學,其實大家都明白,也不會死纏爛打一定要升學部。不過,0支援就的確好過份。點都應該告知大概banding, 前幾屆同學去向,或者至少見一見家長,說幾句安慰,鼓勵的說話,好來好散。

作者: purplehouse    時間: 19-4-14 21:45     標題: 回覆樓主:

在毫無支援吓,而亞女成績又麻麻,我唯有自行將亞女定位為band 3,揀band 2尾至band 3學校,到時派到band 3都要接受,叩唔到門嘅,唯有睇吓到時有無位做插班,搵好啲嘅學校

作者: Soundervolt    時間: 19-4-14 22:22

首先,德望一向不是全收,但最麻煩係無名次,令人唔知自己位置。

又唔係所有直屬中小學都係「話之你」嘅....阿囝學校喺最後一次呈分之後會「提示」學生喺屬於甚麼banding,如果知到升中無乜希望嘅學生,學校仲會建議去報幾間過往喜歡收唔少離校師兄嘅中學,唔會對離校學生置之不理。

作者: 奥脫福    時間: 19-4-14 22:35

Soundervolt 發表於 19-4-14 22:22

又唔係所有直屬中小學都係「話之你」嘅....阿囝學校喺最後一次呈分之後會「提示」學生喺屬於甚麼banding,如果知到升中無乜希望嘅學生,學校仲會建議去報幾間過往喜歡收唔少離校師兄嘅中學,唔會對離校學生置之不理。

八卦下,你地個「提示」係咪A、B、C Grade咁叫?咁其實一級當中
有幾多個Bl生?會唔會多過138個呢?

作者: fionmimi    時間: 19-4-14 22:39

GH123 發表於 19-4-14 00:57

說話不需負責任,好野,仲要辦學喎

作者: IloveJJ    時間: 19-4-14 22:44

作者: Soundervolt    時間: 19-4-14 23:04

奥脫福 發表於 19-4-14 22:35
八卦下,你地個「提示」係咪A、B、C Grade咁叫?咁其實一級當中
有幾多個Bl生?會唔會多過13 ...

大至上正確,不過踩界學生仲會加上+或-,學校幾有經驗,計得幾準確。近年B1人數大約喺近140人。

近年大約15%過唔到馬路,離校學生最多去咗九龍鄧鏡波同創知呢兩間本地課程學校。

作者: ilmsc    時間: 19-4-14 23:09

絕對不是所有有中學的小學是沒有升中支援。

民生是清清楚楚告訴小朋友三次呈分排名,交抽獎表選校前會清楚告訴你小朋友的banding及返民中的機會,最好的是在升中家長會,由校長親自告訴你每間區內外乙部可選的中學大約的情況。

不但有支援,還要支援十足。

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-14 23:10

Zoomfly 發表於 19-4-14 01:08
...
八卦一問,有無人知道GHS「棄嬰」既比例大約有幾多?
作者: Soundervolt    時間: 19-4-14 23:15

IloveJJ 發表於 19-4-14 22:44
咁你哋學校咪好囉!成日响EK,都見到有中學既小學家長一到升中關口就好徬徨,所以如果要讀呢類小學,真係要 ...

去到呈分階段,大約都要了解一下子女本身喺學校處於什麼位置,其實從同學之間,唔多唔少都有些少概念,約果學校冇「提示」都要盡辦法去搞清楚,尤其本身處於尷尬位置,而且學校唔會有支援,應該及早部署Plan B以防萬一。

作者: Soundervolt    時間: 19-4-14 23:16

王家爸爸 發表於 19-4-14 23:10
八卦一問,有無人知道GHS「棄嬰」既比例大約有幾多?

好心唔好用「棄嬰」呢個term啦.....

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-14 23:21

Soundervolt 發表於 19-4-14 23:16
好心唔好用「棄嬰」呢個term啦.....
係樓主係開POST時用「棄嬰」呢個term
作者: 王家爸爸    時間: 19-4-14 23:26

ilmsc 發表於 19-4-14 23:09

其實其他學校點做唔重要,現實係人哋個女讀緊德望小,所以德望小既做法先係重點,不如幫佢估下個小朋友係嘜BANDING,然後睇下有嘜學校可以揀,會更好。
作者: KiNnK    時間: 19-4-14 23:28

Soundervolt 發表於 19-4-14 23:04

大至上正確,不過踩界學生仲會加上+或-,學校幾有經驗 ...

過唔到馬路就去到這兩間?前者仲叫band 2, 後者已經band 3

作者: ilmsc    時間: 19-4-14 23:37

王家爸爸 發表於 19-4-14 23:26
其實其他學校點做唔重要,現實係人哋個女讀緊德望小,所以德望小既做法先係重點,不如幫佢估下個小朋友係嘜 ...

重點在於我不想八掛,只想澄清事實。

作者: 奥脫福    時間: 19-4-14 23:38

Soundervolt 發表於 19-4-14 23:04

大至上正確,不過踩界學生仲會加上+或-,學校幾有經驗,計得幾準確。近年B1人數大約喺140人。

近年大約15%過唔到馬路,九龍鄧鏡波同創知係收離校學生其中兩間本地課程中學嘅大戶。

咦,咁即係話單是保留位己基本上夠B1生分(未計自行位有無喇小生),甚至乎
仲有保留位剩俾喇小B2生。。。咁公海果17個位應該無喇小B1生爭?

咁我幾敢肯定KL1果3個位同KL2果2個位係唔會有喇小B1生去爭。

作者: 奥脫福    時間: 19-4-14 23:41

王家爸爸 發表於 19-4-14 23:26

其實其他學校點做唔重要,現實係人哋個女讀緊德望小,所以德望小既做法先係重點,不如幫佢估下個小朋友係嘜 ...

樓主連係咪in德愛,而德愛係咪全in都無答。。。咁好難幫佢估。

作者: IloveJJ    時間: 19-4-14 23:45

作者: Soundervolt    時間: 19-4-14 23:52

IloveJJ 發表於 19-4-14 23:45
當然啦!所以我覺得樓主應該去考不同程度既直資,去了解下自己個女既banding 囉!
...

有時見到有啲家長好叻,每次考完試派卷,未出成績表,大家交換分數已經計到同學之間大約考第幾

作者: mcl203    時間: 19-4-14 23:57

奥脫福 發表於 19-4-14 23:38
咦,咁即係話單是保留位己基本上夠B1生分(未計自行位有無喇小生),甚至乎
仲有保留位剩俾喇小B2生 ...

好似,無直屬中學既直屬位唔夠收自己B1仔女喎~~~

作者: 奥脫福    時間: 19-4-15 00:21

Soundervolt 發表於 19-4-14 23:52

有時見到有啲家長好叻,會次考完試派巷,未出成績表,大家交換分數已經計到同學之間大約考第幾

阿仔學校dB1家長個個都神神秘秘,連某一線直資收左都噤若寒蟬;反而
下游直資收左果d仲大大方方。再加上有個別老師以「校長話唔講得」為理
由,對呈分排位欲蓋彌彰。。。結果咪玩出火囉:三十幾人去自行堅尼地道
男校,聽聞連級五十都去(老師話Bl生報Bl校,對咀喎!)。因為成績
升左嘛,點知當時無宣之於口的排位原來係大插水!咁,咪害左個仔囉!

好似話果位家長事後嘈到去校長度。。。咁今次講呈三排位,老師肯講啦!
不過要同家長玩「猜燈謎」。。。OMG!

作者: Soundervolt    時間: 19-4-15 00:33

奥脫福 發表於 19-4-15 00:21
阿仔學校dB1家長個個都神神秘秘,連某一線直資收左都噤若寒蟬;反而
下游直資收左果d仲大大方方。再 ...

乜咁大整古?30幾人自行去堅尼地道,十分堅離地

作者: 奥脫福    時間: 19-4-15 00:40

Soundervolt 發表於 19-4-15 00:33

乜咁大整古?30幾人自行去堅尼地道,十分堅離地

你都唔知,果兩個時段好似「包場」咁,唔知情既仲以為小學部轉左校服!

作者: 宮二    時間: 19-4-15 00:46

Soundervolt 發表於 19-4-14 23:52

有時見到有啲家長好叻,每次考完試派圈,未出成績表, ...

唔明學校點解唔肯回覆什麼banding?
另外家長真的會大家公開分數嗎?

作者: jli008    時間: 19-4-15 00:48

作者: 宮二    時間: 19-4-15 00:52

crazyhippo 發表於 19-4-14 20:09
早走早著, 退一步真係會海闊天空. 別怕!

同意。轉一圈到大學又見番晒舊同窗

作者: Soundervolt    時間: 19-4-15 01:48

宮二 發表於 19-4-15 00:46
唔明學校點解唔肯回覆什麼banding?
另外家長真的會大家公開分數嗎?

有啲學校唔想負上估錯banding責任,而且每兩年PreS1成績會有上落,未必每間學校都把握到學生準確banding。如果知道子女本身排名,上嚟EK或多或少都搵到大概banding嘅參考。

當然唔係每位家長都願意分享成績,不過阿仔嘅同學如果成績唔太差,大家都會分享下,可能有直屬中學關係,所以大家可以大方啲。

作者: yovin    時間: 19-4-15 04:56

祝福您, 會找到心儀學校的!

作者: MrBeast    時間: 19-4-15 07:06

我之前也有提過屋苑的gh生冇見過開心,鐵粉又accuse 我武斷。

世外羔人吳得掂又叫學生去規劃生涯,教局officially 又唔比人知所蜀banding ,真的難聽過粗口!
作者: In2c68    時間: 19-4-15 07:10

回覆 KiNnK 的帖子

創知band2A-B 人人講唔同
作者: IloveJJ    時間: 19-4-15 07:33

作者: IloveJJ    時間: 19-4-15 07:34

作者: Yanamami    時間: 19-4-15 07:45

jli008 發表於 19-4-15 00:48
甘直資就一定校風好嗎?更何況大抽奬的学校也是自己選的那些。除非是給了一間不是自已選大抽獎的学校,這才 ...

我在以上所有回覆,从沒提及过直資二字,請再三複查,我重申,要有两手準備,不可以如你提議等放榜派了那间再算(大抽獎當然会派到不心儀中学,亦很常見。尤其楼主在不知自己屬那banding的情况下選校)不明所以你对直資如此痛恨,以至對他人回覆如此捕風捉影。
作者: CHP    時間: 19-4-15 07:46

回覆 Soundervolt 的帖子

Pre-S1 影響師妹banding,小六生已經辛苦學習多年,有着落的放鬆晒,沒有着落的全力搵中學,誰有力氣應付pre-S1? 有些學校的小六生會為學校繼續打併pre-S1, 學校也會協助他們應付考試,這是團隊精神。

作者: hkpapa852    時間: 19-4-15 08:21

In2c68 發表於 19-4-15 07:10
回覆 KiNnK 的帖子

創知band2A-B 人人講唔同
B2A-B?邊個打手咁過份?

作者: MrBeast    時間: 19-4-15 08:30

Soundervolt 發表於 19-4-15 01:48

有啲學校唔想負上估錯banding責任,而且每兩年PreS1成 ...
oh, 我以為小學校長係有全校學生區內和全港排名tim.
可能你social circle 拋磚引玉姐

作者: little_yolky    時間: 19-4-15 08:35

hkpapa852 發表於 19-4-15 08:21
B2A-B?邊個打手咁過份?

Banding可能係相對既,咁唔怪得我哋聯中校長話自己B1C啦。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5