教育王國

標題: 哪間才是有名的英基學校 [打印本頁]

作者: kellyyang    時間: 19-4-9 18:10     標題: 哪間才是有名的英基學校

個仔想轉國際學校,查找英基的時候發現好多間,搞唔清邊間先係有名果間。請問有無鏈接報名
作者: poonseelai    時間: 19-4-9 18:43

kellyyang 發表於 19-4-9 18:10
個仔想轉國際學校,查找英基的時候發現好多間,搞唔清邊間先係有名果間。請問有無鏈接報名 ...
What's your definition of "有名"?
作者: kellyyang    時間: 19-4-9 20:27

回覆 poonseelai 的帖子

口碑和排名靠前
作者: poonseelai    時間: 19-4-9 20:33

kellyyang 發表於 19-4-9 20:27
回覆 poonseelai 的帖子

口碑和排名靠前

除了DC and RC, 其他跟school zone, 你上網了解下先

作者: Saboc    時間: 19-4-9 21:37

回覆 kellyyang 的帖子

沒有什麼排名㗎
作者: siubotze    時間: 19-4-9 22:30

個仔想轉國際學校,查找英基的時候發現好多間,搞唔清邊間先係有名果間。請問有無鏈接報名 ...

ESF係睇school zone的,你住邊就只可以補school zone 內的學校。

作者: meimeimandy    時間: 19-4-9 22:36

乜有排名嘅咩

作者: wwwong712    時間: 19-4-9 22:44     標題: 回覆樓主

注重排名, 唔好選擇國際學校吧

作者: JanetCMC    時間: 19-4-9 23:25     標題: 回覆樓主:

有可疑
又係新註冊嘅?

作者: JR東日本    時間: 19-4-10 00:04     標題: 回覆樓主:

元朗人應找哪個zone?

作者: ZackMama    時間: 19-4-10 00:28

回覆 JR東日本 的帖子

https://www.esf.edu.hk/esf-zones/
應該係Shatin Junior

作者: mrshoho    時間: 19-4-10 15:07

wwwong712 發表於 19-4-9 22:44

Agree!

作者: ZackMama    時間: 19-4-10 16:14

相信樓主都係唔知先問啫!為人父母希望為子女揀選最好學校亦係人之常情,只係最好唔一定等於最有名或者最適合啫。
作者: Jane1983    時間: 19-4-10 16:26     標題: 回覆樓主:

Esf網上資料都多,始終要自己做吓研究。唔通真係網上有人話邊間好你就去,how about之後又有人話其實另外果間好d,咁你咪盞搞

作者: ddbb0099    時間: 19-4-10 17:23     標題: 回覆樓主:

DC , RC可不依地址申請,其他就要跟地址選。
至於你住邊區選邊間就可上ESF 網詳細了解

作者: lovecasey    時間: 19-4-10 18:12

local mindset for International school.
作者: ratafan    時間: 19-4-13 11:19

英基很多間,一般看你所住地區。小學和中學分開,沒有排名之分,因小學甚至中學也沒有排名次,但上到中學,每間focus 可能有點不同,一般上中學是按小學所屬地區而編排。上每間英基中學網站可以找到各中學公開試平均成績。
這些中學到中五(year 11)考英國中五會考(GCSE/IGCSE), year 13 考IB diploma (高級國際文憑)。

另外Renaissance 及discovery College 制度與其他學校不一樣,獨立運作,這兩間是由小學一條龍到中學,及要交較貴的debentures.中學全面行MYP (IB 初中課程)

作者: jk121299    時間: 19-4-13 22:09

wwwong712 發表於 19-4-9 22:44

Agree
又帶local果套入IS

作者: SAS    時間: 19-4-16 23:41

JR東日本 發表於 19-4-10 00:04
元朗人應找哪個zone?

得一間,Shatin College

作者: JR東日本    時間: 19-4-17 08:17     標題: 回覆樓主:

其實我小朋友快升中,佢在一般津校讀緊,我想幫佢報下國際學校當買下保險;我該如何開始準備好呢?

作者: Radiomama    時間: 19-4-17 11:43

JR東日本 發表於 19-4-17 08:17
其實我小朋友快升中,佢在一般津校讀緊,我想幫佢報下國際學校當買下保險;我該如何開始準備好呢?
...

買保險?算盤能否敲響視乎你孩子的能力,現在來說申請有點遲,但不妨試試。

作者: JR東日本    時間: 19-4-17 11:50

Radiomama 發表於 19-4-17 11:43
買保險?算盤能否敲響視乎你孩子的能力,現在來說申請有點遲,但不妨試試。
...

應有甚麼特質才適合報讀呢?

作者: boomonsters    時間: 19-4-17 11:52

回覆 JR東日本 的帖子

如果英基, 要有好的英文水平
作者: 貝珠    時間: 19-4-17 13:01

...

國際學校技術上根本不能當升中back up , 因為小五學期頭,呈分試都未考,就報名,十一十二月考written 及interview , local school primary 6 就等於國際學校year 7 。你遲一年才考嗎?插班冇priority 冇買NR ,根本冇得in 。其他國際學校也一樣,再者,津校英文夠考國際嗎?

作者: lammakbb    時間: 19-4-17 13:03

...

我個仔今年五年班,剛剛18年9月經central application 報名入讀Shatin College 2019 嘅Year 7.

你最好上網睇番自己小朋友邊年出世,報番啱嘅年度

作者: JR東日本    時間: 19-4-17 13:06     標題: 回覆樓主:

多謝各位意見

作者: tcbobo    時間: 19-4-17 16:21

...

什麼保險?好的國際學校比好的本地中學可能更難入喎。

作者: imMrsLee    時間: 19-4-21 14:19

ratafan 發表於 19-4-13 11:19
英基很多間,一般看你所住地區。小學和中學分開,沒有排名之分,因小學甚至中學也沒有排名次,但上到中學 ...

想問 esf kindergarten 係一條龍入renaissance 嗎?如果shatin junior 是否都係一條龍?

作者: tcbobo    時間: 19-4-21 17:24

imMrsLee 發表於 19-4-21 14:19
想問 esf kindergarten 係一條龍入renaissance 嗎?如果shatin junior 是否都係一條龍?
...

基本上係,SJS 要看你地址。除非小孩要中至高程度的learning Support

作者: imMrsLee    時間: 19-4-21 23:15

tcbobo 發表於 19-4-21 17:24
基本上係,SJS 要看你地址。除非小孩要中至高程度的learning Support

Thanks!
之前看過人話boxhill kindergarten 和esf 都有少少聯繫,唔知係唔係真?

作者: JanetCMC    時間: 19-4-22 00:03

imMrsLee 發表於 19-4-21 23:15
Thanks!
之前看過人話boxhill kindergarten 和esf 都有少少聯繫,唔知係唔係真?

我聽過 Anfield 和 ESF
不過已經好幾年前了

作者: 貝珠    時間: 19-4-22 00:50

JanetCMC 發表於 19-4-22 00:03
我聽過 Anfield 和 ESF
不過已經好幾年前了

冇任何聯繫

作者: Osiana    時間: 19-4-22 01:13

tcbobo 發表於 19-4-17 16:21
什麼保險?好的國際學校比好的本地中學可能更難入喎。
有d人覺得有錢就可以讀IS.  
作者: JJmum928    時間: 19-4-22 11:02     標題: 回覆樓主:

想請問shatin junior係咪同RC 一樣,小朋友都以英文溝通?shatin junior 有無open day可參觀下?

作者: ratafan    時間: 19-4-22 19:45

imMrsLee 發表於 19-4-21 14:19
...

好似近排改了例,所有esf kinder 都可升上ESF primary, 視乎住所地區,Shatin junior 不一定上Shatin college.,要看你住邊,但入Renaissance or discovery 是獨立運作,讀尼兩間小學就上返尼兩間中學

作者: JanetCMC    時間: 19-4-22 21:41

ratafan 發表於 19-4-22 19:45

好似近排改了例,所有esf kinder 都可升上ESF primary, 視 ...

如果你報 Y1 用的住址入到SJS
如用同一住址報 Y7
入到 STC 機會好大

作者: tcbobo    時間: 19-4-23 17:37

JanetCMC 發表於 19-4-22 21:41
如果你報 Y1 用的住址入到SJS
如用同一住址報 Y7
入到 STC 機會好大
SJS和STC的catchment 唔同, 但你讀SJS又不住在STC catchment (例如住青衣) 的話可以寫信申請要求入STC, 多數都OK,但唔想take risk 就year 6開學前搬入STC catchment, 因為可能會分派咗去Island 或KGV
作者: tcbobo    時間: 19-4-23 17:40

JJmum928 發表於 19-4-22 11:02
想請問shatin junior係咪同RC 一樣,小朋友都以英文溝通?shatin junior 有無open day可參觀下?
...
SJS的小朋友校內校外都會用英文的SJS十一月至一月會有school fair

作者: JJmum928    時間: 19-4-23 20:05

tcbobo 發表於 19-4-23 17:40
SJS的小朋友校內校外都會用英文的SJS十一月至一月會有school fair

多謝

作者: JanetCMC    時間: 19-4-23 20:29

JJmum928 發表於 19-4-23 20:05
多謝

SJS 同 STC 一齊搞 school fair 的

作者: JJmum928    時間: 19-4-23 20:41

JanetCMC 發表於 19-4-23 20:29
SJS 同 STC 一齊搞 school fair 的

一齊搞?佢地好似吾同location?

作者: JanetCMC    時間: 19-4-23 21:55

JJmum928 發表於 19-4-23 20:41

同一日搞

作者: JanetCMC    時間: 19-4-23 22:03

JanetCMC 發表於 19-4-23 21:55
同一日搞

唔知係 2017年/2018年 school fair
我見到佢哋嗰一日著住同一款黑色tee
tee 上有寫住 Shatin College 同 Shatin Junior School

圖片附件: 1556028354905.JPEG (19-4-23 22:05, 209.17 KB) / 下載次數 18
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkzMDUzfDE2MGE4MDRkfDE3MjcxNzE0MTh8MA%3D%3D

作者: JJmum928    時間: 19-4-23 22:47

JanetCMC 發表於 19-4-23 22:03

唔知係 2017年/2018年 school fair

o...thank you ar. 等我留意下先

作者: macdullbaby    時間: 19-4-24 15:38

JJmum928 發表於 19-4-23 20:41

同一個campus, 一邊小學,一邊中學。

作者: JJmum928    時間: 19-4-24 18:35

macdullbaby 發表於 19-4-24 15:38
同一個campus, 一邊小學,一邊中學。

收到。thank you  

作者: celinechan117    時間: 19-4-25 15:50     標題: 回覆樓主:

south island and Island school

作者: celinechan117    時間: 19-4-25 15:52     標題: 回覆樓主:

king george 5 is not bad too

作者: JanetCMC    時間: 19-4-25 16:30     標題: 回覆樓主:

Shatin College 非常好

作者: kct18    時間: 19-4-27 10:32     標題: 回覆樓主

請問RC或KGV好D?如果有得揀的話!

作者: Jeannkiicatt    時間: 19-4-28 00:42

kct18 發表於 19-4-27 10:32

KGV, 我鈡意個campus

作者: JanetCMC    時間: 19-4-28 00:56

RCHK 地理位置很好
近馬鐵恆安站
出閘後不用五分鐘便到達校門
家長和學生也不用淋雨

KGV 校舍很大,很美
很喜歡它的建築風格

既然是小朋友返學
盡可能讓他自己選吧
兩間也是非常好的學校

作者: 貝珠    時間: 19-4-28 08:29

基本上冇乜可能可以有位插到入kgv, rc 都仲有可能

作者: kct18    時間: 19-4-28 09:48

貝珠 發表於 19-4-28 08:29
基本上冇乜可能可以有位插到入kgv, rc 都仲有可能

每年都有人退學,點解會無可能?

作者: kct18    時間: 19-4-28 09:51

學制上,RC無考IGCSE,會唔會有影響?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5