教育王國

標題: 我想了解學琴啲嘢 [打印本頁]

作者: shirley2014    時間: 19-4-8 00:01     標題: 我想了解學琴啲嘢

我小朋友小二,以前佢都經常提話想學琴,近日佢興起睇學校音樂書,對住電子琴自學彈書本嘅歌(自己摸索啲音,簡單可以彈到出來),彈完口話好想學彈琴,話好鐘意,但是我好猶豫。
一來:其實我也想佢學一種音樂,但琴又大好佔地方(如果學可能租琴室練)
二來:鋼琴現正有D中學5計分
三來:越上越貴

我已經好鄭重同佢講,如果學5可以輕易放棄一定要考到八級為止;而且經常練習時間一耐係一件「苦悶」的事,因反復要練。5知佢究竟明唔明,反正就話冇問題⋯⋯

唉…樂器我真是唔懂,只知道有級考(唔知要學幾耐),又話要考樂理(又5知幾時點考),其它乜都唔知了⋯⋯

作者: IloveJJ    時間: 19-4-8 01:43

作者: LeeCC    時間: 19-4-8 06:56

系囉,現階段都係俾佢試下,或者到高小佢又變心,想學其他樂器

或者你可以俾佢先學琴,有個底,遲些就讓他接觸不同樂器,讓他揀一種樂器學落去和承諾堅持到八級
作者: Jane1983    時間: 19-4-8 10:06

鋼琴初學其實唔貴,幾百元4堂。佢好想學,就比佢試吓,一來音樂修養陶冶性情,二來學識睇譜等基本樂理,對日後係學校的音樂科亦有幫助。

一日未買琴,一日未算太大commitment。佢學落去真係唔鍾意,換過第二樣體藝亦唔係咩大事。
作者: gracelam    時間: 19-4-8 11:13

shirley2014 發表於 19-4-8 00:01
我小朋友小二,以前佢都經常提話想學琴,近日佢興起睇學校音樂書,對住電子琴自學彈書本嘅歌(自己摸索啲音 ...

學樂器唔一定要對升中有幫助先去學, 音樂可以開拓腦部發展, 可以陶冶性情, 可以培養專注力及耐性。

如果經濟唔係最大問題, 小朋友主動話學, 一定比佢地學, 當然事前約法三章, 唔好半途而廢, 到買琴先再認真考慮都未遲。

作者: little_yolky    時間: 19-4-8 12:35

我小朋友小二,以前佢都經常提話想學琴,近日佢興起睇學校音樂書,對住電子琴自學彈書本嘅歌(自己摸索啲音 ...
拿, 小朋友學樂器, 就唔好諗升中有無幫助, 諗升中, 就唔好學琴。學琴, 除非你屋企有會所可以租琴, 否則, 要練, 都係要買, 不過, 依家有D數碼琴, 相對薄身D, 無咁嘥地方, 幾千蚊, 又可以做分期供, 你計下租琴抵D定買數碼琴抵D。

至於練琴係咪苦差事呢, 其實好相對。初學彈歌仔都好有趣, 學學下要彈scale就真係有D悶,不過, 如果你有時間, 可以陪佢聽住佢彈, 有D歌好好聽, 你表現得開心又陶醉, 小朋友會練得份外落力。

開頭就唔好諗級住, 因為考級主要練3首歌仔, 不如等佢開心下先, 好多人目標為本, 一年一級, 但真係只識彈考試果三首歌仔。樂理係考六級至要, 所以好多人都考到5級唔玩。

作者: hkspiderman    時間: 19-4-8 12:40

學琴唔一定要考琴, 我女齋學無考, 升中前有8級能力(老師話), 亦贏過學界,到依家佢都話冇興趣考只為開心。
作者: Lu324    時間: 19-4-8 13:19     標題: 回覆樓主

1/ 放棄固定餐枱轉用蝴蝶枱
2/ 如為升中應學其他
3/ 初學唔貴
我個學左幾個月既仔, 有日教我彈, 佢彈一個八度,叫我彈另一個八度, 二人四手聯彈. 當然係BB歌, 不過果下好開心. 搞到我都想自己去學埋一份. 大仔見細仔彈又走去玩下. 感覺係屋企多左個大玩具咁

作者: GreenMaDad    時間: 19-4-8 13:47

如果為考中學,小二先開始學琴應該太遲。
如為興趣,可以試下學電子琴,不過不多地方有班,因為大多人認為鋼琴才是正宗。但其實電子琴做到的效果很不同,喜歡流行音樂的會喜歡電子琴,我見到這世代做音樂揾到大錢的,都是用電子琴作曲、编曲。

作者: 心急媽媽xxx    時間: 19-4-8 22:50

GreenMaDad 發表於 19-4-8 13:47
如果為考中學,小二先開始學琴應該太遲。
如為興趣,可以試下學電子琴,不過不多地方有班,因為大多人認為 ...

搵到大錢其實唔關用咩琴,只關乎那人的音樂天份

作者: nkd    時間: 19-4-8 23:31

佢經常話好鍾意好想學,應該支持。一定貴,越好老師越貴,要預個個月二、三千元學費(幾年前價錢)。學學下,都要預買鋼琴。

佢明白屋企為佢學琴付出好多,佢真有心會努力學。起初租琴室給佢機會吧。
作者: MrBeast    時間: 19-4-9 12:24

set target 不是問題,但個人認為八級太遙遠,how abt, 先試一兩個月是否三分鐘熱度,再想繼續就要彈到某幾首歌,分幾次定一些短期achievable targets
作者: little_yolky    時間: 19-4-9 18:07

樓主,初學唔駛咁貴,一般小朋友30分鐘,能坐得定就45分鐘。我阿細學一級都係88X四堂,一星期一堂,響通利。有D社區中心仲平D添。家姐三級都係9XX四堂而已,唔駛2-3000蚊一個月

作者: 小黃豆B    時間: 19-4-11 23:34

假如經濟許可,小朋友又願意,學音樂真係一個好興趣。
我兒子小時候人性急又情緒化,但從小一俾佢學琴,不知不覺已七年,年紀越大越睇得出改變既明顯,成個人平靜左懂得控制情緒。

我親眼見過朋友為左考級迫兒子練琴,仲要錯音即閙,搞到小朋友直頭喊出來,所以我同兒子講學琴係興趣,有一日佢無興趣我就唔會浪費錢,我地從來無用考級迫佢學習,只要老師話佢程度夠我地先去考,雖然進度係比人慢,但佢無壓力下反而開心學左咁多年...
作者: IloveJJ    時間: 19-4-12 07:24

作者: 小黃豆B    時間: 19-4-12 08:05

IloveJJ 發表於 19-4-12 07:24
咁你小朋友肯練琴嗎?我覺得無壓力學唔難,無壓力又肯練琴先難。
咁我亦有同佢講你唔認真練琴就即係無興趣,咁就唔好再去學。佢因為想繼續學,所以就會練,雖然有時都會偷下懶,但慢慢就養成習慣!
作者: IloveJJ    時間: 19-4-12 10:21

作者: bobbob    時間: 19-4-12 12:07

IloveJJ 發表於 19-4-12 07:24
咁你小朋友肯練琴嗎?我覺得無壓力學唔難,無壓力又肯練琴先難。
以我仔為例,學琴係為咗應付學校考試,所以臨考試前會練熟啲,其餘日子就hea練,都無乜壓力
作者: IloveJJ    時間: 19-4-12 12:57

作者: bobbob    時間: 19-4-12 13:29

IloveJJ 發表於 19-4-12 12:57
咁又唔值得喎,如果學琴而唔練平時教既歌,覆琴都無進度,咁係嘥錢嘥時間。
...

唔係唔練,係hea練每星期彈少少,人哋可能2、3個星期可以彈完首歌,佢可能要4、5個星期。。。我對佢無要求,得閒肯去彈下都幾開心,考試過到骨已經叫賺咗,我驚迫佢練反而會適得其反
作者: IloveJJ    時間: 19-4-12 14:07

作者: bobbob    時間: 19-4-12 14:51

IloveJJ 發表於 19-4-12 14:07
如果練得太少,我自己就唔接受了,學琴要好多資源,要錢要地方。我仔嗰時肯練 但我見佢無天分,我都cut咗 ...
你仔又點同,佢有其他天份又有毅力,有得揀梗係可以做其他嘢;我仔資質差個人又冇乜恒心,琴佢叫做肯學肯練已經好難得(再加上個老師居然無pan佢走),成本效益實在太高層次
作者: IloveJJ    時間: 19-4-12 15:20

作者: ch-cheung    時間: 19-4-29 23:22

作者: retriever    時間: 19-4-30 08:13

IloveJJ 發表於 19-4-8 01:43
其實你而家只係諗俾唔俾佢學,又唔係買琴,唔需要諗到咁嚴重(一定要考8級)呀!咪學下先,睇下佢係咪真係肯 ...

承諾都無用,唔通叫佢食左個琴?!

作者: 2jkidsfather    時間: 19-5-1 10:49

retriever 發表於 19-4-30 08:13
好主意

作者: bugmum    時間: 19-5-2 09:26     標題: 回覆樓主:

好多人學琴只為自娛,千祈唔好買部琴返屋企,10個有9,一買左琴反而唔想學。
初學可以買小型電子琴在家練習。你可以可琴行查詢

作者: qpalzm    時間: 19-5-2 09:26

買個 Yamaha/Kawai二手琴,第時要放返出去唔會蝕好多。
作者: bugmum    時間: 19-5-2 09:29

ch-cheung 發表於 19-4-29 23:22
學芭蕾舞貴好多我覺得

今時今日,學咩唔貴   
工聯會,教會,社區中心都有集體鋼琴班,可以一試個細路既堅持同興趣

作者: ho_yan2406    時間: 19-5-5 02:08

學琴最易上手,琴可以去租琴室練唔洗咁快買住,但唔建議買數碼琴,SIZE唔差好多,但手感完全唔同
唔想買PIANO可以學FLUTE或VIOLIN,比較慳位
升中黎講,呢D樂器都應該多分過PIANO,但我唔建議為考CERT而學樂器

作者: scgift    時間: 19-5-5 07:45     標題: 回覆樓主:

好有興趣咪俾佢試下囉。初學可以去琴行租琴練+在家用電子琴練。如佢堅有興趣既話係會睇得出既。

我囡2歲開始返通利Yamaha班,3歲班開始接觸彈琴(上堂用電子琴),而家剩下3個月就完成4-6歲班。最初(3歲班)我係俾薄薄卷得埋既電子琴佢練。到4-6歲班佢好嫌棄個電子琴唔願練琴,我地就換了個二手數碼鋼琴俾佢。用左年幾,佢彈既歌越難佢就越嫌棄部數碼鋼琴,講左好多次想要真鋼琴。

最近打算正式俾佢學琴,我地思前想後,最後決定買新琴,仲要係按佢意願去買一部幾貴下既琴(佢自己喺琴行試彈,跟據手感+音色而決定)。

我俾佢返通利+正式學琴,純粹為興趣陶冶性情,考級係順便,唔會迫。

作者: scgift    時間: 19-5-5 07:58     標題: 回覆樓主:

去試琴時個sales問我買琴既目的係咩?話如果為考級既話就唔需要買琴,去琴行租琴練習就得。因為考試只係彈三首歌,純為考級既話彈完嗰三首歌就唔會再彈,買琴係浪費。

我回答話小朋友好喜歡音樂喜歡彈琴,學琴考級係順便。咁sales就話我適合買琴,因為彈琴係享受,為享受而買部貴琴係值得既

我自己陪囡返左幾年通利YAMAHA班(親子),我自己本身唔識彈琴,但佢所學既歌仔我全部同佢一齊練。真心覺得彈琴幾好玩,彈琴時既心情好愉快。之後正式學琴我係會繼續同佢一齊學,如果要考級既話就同佢一齊去考 。諗起都好開心

作者: assado    時間: 19-5-5 08:47

ho_yan2406 發表於 19-5-5 02:08
學琴最易上手,琴可以去租琴室練唔洗咁快買住,但唔建議買數碼琴,SIZE唔差好多,但手感完全唔同
唔想買PIANO可 ...

flute, 真係方便攜帶, 存放。

作者: MrBeast    時間: 19-5-5 09:11

scgift 發表於 19-5-5 07:58
去試琴時個sales問我買琴既目的係咩?話如果為考級既話就唔需要買琴,去琴行租琴練習就得。因為考試只係彈三 ...
最後sales 推介邊部你呢?
作者: MrBeast    時間: 19-5-5 09:34

應承左能做到但唔去做,我個一定耳仔受罪,再privileges removed,求生不得求死不能
作者: retriever    時間: 19-5-5 10:15

MrBeast 發表於 19-5-5 09:34
應承左能做到但唔去做,我個一定耳仔受罪,再privileges removed,求生不得求死不能  ...

到而家我對細既基本要求只係:1)守時;2)牙齒當金駛(應承左要做);3)安全。

但呢個世代,仍然覺得我要求高

作者: MrBeast    時間: 19-5-5 10:24

scgift 發表於 19-5-5 07:58
去試琴時個sales問我買琴既目的係咩?話如果為考級既話就唔需要買琴,去琴行租琴練習就得。因為考試只係彈三 ...
ps, 若時間許可,親子一起學是好事,intention is 共同興趣/話題和體驗
作者: MrBeast    時間: 19-5-5 10:27

retriever 發表於 19-5-5 10:15
到而家我對細既基本要求只係:1)守時;2)牙齒當金駛(應承左要做);3)安全。

但呢個世代,仍然覺得我 ...
同意守時很重要,某程度代表教養
作者: LeeCC    時間: 19-5-5 10:55

assado 發表於 19-5-5 08:47
flute, 真係方便攜帶, 存放。

笛系方便收藏,但價錢都唔平,一支笛的價錢可以買一部u1 還有學費比琴貴,比賽考試要另外請伴奏老師,再加時學aural,條數都幾金

作者: fany    時間: 19-5-5 11:10

LeeCC 發表於 19-5-5 10:55
笛系方便收藏,但價錢都唔平,一支笛的價錢可以買一部u1 還有學費比琴貴,比賽考試要另外請伴奏老師,再 ...

除學琴外,所有樂器也要伴奏。長笛有平有貴,去到高級才需要較貴的笛。我小朋友學笛,很有樂趣,獨奏好聽,在樂團合奏好玩又享受。

建議學管弦樂團中的樂器,一起玩音樂開心好多。另外我覺得學唱歌也好好。

作者: assado    時間: 19-5-5 11:58

LeeCC 發表於 19-5-5 10:55
笛系方便收藏,但價錢都唔平,一支笛的價錢可以買一部u1 還有學費比琴貴,比賽考試要另外請伴奏老師,再 ...

樂器, U1 鋼琴應貴過一支同水平長笛 ?

作者: LeeCC    時間: 19-5-5 12:12

assado 發表於 19-5-5 11:58

樂器, U1 鋼琴應貴過一支同水平長笛 ?

u1可以用到八級
聽學笛的小朋友的家長講,五級以後換的笛,價錢接近u1鋼琴,小朋友一個唔小心跌支笛落地,就壞

作者: LeeCC    時間: 19-5-5 12:15

fany 發表於 19-5-5 11:10
除學琴外,所有樂器也要伴奏。長笛有平有貴,去到高級才需要較貴的笛。我小朋友學笛,很有樂趣,獨奏好聽 ...

學唱歌最好,唔洗錢買樂器,只需要伴奏老師

作者: assado    時間: 19-5-5 12:30

LeeCC 發表於 19-5-5 12:12
u1可以用到八級
聽學笛的小朋友的家長講,五級以後換的笛,價錢接近u1鋼琴,小朋友一個唔小心跌支笛落地 ...

鋼琴约佔空間八尺, 當樓宇尺價一萬蚊呎, 要8萬存放, 都不平。

作者: assado    時間: 19-5-5 12:32

LeeCC 發表於 19-5-5 12:15

一樣要歌唱老師教導, 除非參加學校詩歌班。

作者: LeeCC    時間: 19-5-5 12:33

assado 發表於 19-5-5 12:30
鋼琴约佔空間八尺, 當樓宇尺價一萬蚊呎, 要8萬存放, 都不平。

其實小朋友唔係真心中意的話,學樂器就系燒銀紙

作者: LeeCC    時間: 19-5-5 12:34

assado 發表於 19-5-5 12:32
一樣要歌唱老師教導, 除非參加學校詩歌班。

只係學費,唔需要買樂器,唔洗揾地方放樂器

作者: fany    時間: 19-5-5 14:12

LeeCC 發表於 19-5-5 12:33
其實小朋友唔係真心中意的話,學樂器就系燒銀紙

認同學樂器是燒銀紙。

學到高級,小朋友不會太細,笛冇咁容易跌嘅。長笛初學三千幾蚊就可以。

學聲樂可能比其他樂器更貴⋯

作者: LeeCC    時間: 19-5-5 14:26

fany 發表於 19-5-5 14:12
認同學樂器是燒銀紙。

學到高級,小朋友不會太細,笛冇咁容易跌嘅。長笛初學三千幾蚊就可以。

三四年級小朋友都仲係好論盡下架

作者: assado    時間: 19-5-5 15:00

LeeCC 發表於 19-5-5 14:26
三四年級小朋友都仲係好論盡下架

咁冇得講啦, 行路都會跌倒

作者: scgift    時間: 19-5-5 15:56

MrBeast 發表於 19-5-5 09:11
最後sales 推介邊部你呢?

個sales好得意的,佢話在場每一部琴都可以考到八級(包括啲兩萬令蚊既低階琴)。重點係喺個人度,唔係喺部琴度。

而佢有話每部琴彈出來既聲音都唔一樣,有剛有柔也有剛柔並重,揀琴主要係小朋友聽著去喜歡就行。

佢只係喺我考慮U1時建議我地試埋一部PETROF(減價減了三萬,價性比好高)。不過阿囡一彈就話唔鍾意,我自己聽落啲音都係唔太喜歡,所以沒考慮。

作者: scgift    時間: 19-5-5 15:59

MrBeast 發表於 19-5-5 10:24
ps, 若時間許可,親子一起學是好事,intention is 共同興趣/話題和體驗

因為我本身完全唔識彈琴,阿囡學幾多我就學幾多,所以當我彈到啲佢彈唔到既歌仔時,我就可以鼓勵佢都一樣可以做到。有時比拼下邊個進步多啲,有時爭琴練,無形中增強左彼此學琴既興趣

作者: MrBeast    時間: 19-5-5 17:01

scgift 發表於 19-5-5 15:56
個sales好得意的,佢話在場每一部琴都可以考到八級(包括啲兩萬令蚊既低階琴)。重點係喺個人度,唔係喺部琴 ...
又唔可以話佢老l 點,我自己都唔buy 功欲善其事必須利其器,在大師手,ipad都變神其:
https://youtu.be/TB_EpTYExFQ

that said, 有心學就一步到位買u1 la, 我地玩hifi 一聽都聽到音質有分別,my guess 手感亦可能不同,第時for whatever reason 要放都一定有人接,有買貴冇買錯

作者: MrBeast    時間: 19-5-5 17:07

scgift 發表於 19-5-5 15:59
因為我本身完全唔識彈琴,阿囡學幾多我就學幾多,所以當我彈到啲佢彈唔到既歌仔時,我就可以鼓勵佢都一樣 ...
有時我見一些朋友只叫小朋友練,struggle 什麼不清楚,有些直升機就只在旁叫彈好d
作者: MrBeast    時間: 19-5-5 17:09

u1可以用到八級
聽學笛的小朋友的家長講,五級以後換的笛,價錢接近u1鋼琴,小朋友一個唔小心跌支笛落地 ...
之前有個體藝po, 先知原來係咁燒$
作者: scgift    時間: 19-5-5 17:13

MrBeast 發表於 19-5-5 17:01
又唔可以話佢老l 點,我自己都唔buy 功欲善其事必須利其器,在大師手,ipad都變神其:
https://youtu.be/TB ...

我囡好識揀,揀左U3 ,唔肯要U1
佢就係話聲音同手感都有分別。

作者: MrBeast    時間: 19-5-5 17:13

LeeCC 發表於 19-5-5 12:15
可唔可以好似擺街賣唱咁用cd+喇叭?
作者: LeeCC    時間: 19-5-5 17:14

scgift 發表於 19-5-5 17:13
我囡好識揀,揀左U3 ,唔肯要U1

好野wor

作者: scgift    時間: 19-5-5 17:19

MrBeast 發表於 19-5-5 17:07
有時我見一些朋友只叫小朋友練,struggle 什麼不清楚,有些直升機就只在旁叫彈好d ...

我覺得只要求小朋友練琴+練好啲係毫無理據的,自己都唔鍾意被威迫去做某事情吧。

特別係我自己都唔識,純粹要求小朋友彈好啲根本就係笑話。所以我好努力練琴,要做得比小朋友更好,才有資格鼓勵佢再進一步

作者: scgift    時間: 19-5-5 17:22

LeeCC 發表於 19-5-5 17:14
好野wor

我都花了點口水去說服爸爸呢 爸爸本身傾向買部二手琴玩下先,到某程度才換部好啲既俾佢。

作者: LeeCC    時間: 19-5-5 18:38

MrBeast 發表於 19-5-5 17:13
可唔可以好似擺街賣唱咁用cd+喇叭?

考試比賽都要有現場伴奏

作者: ho_yan2406    時間: 19-5-5 20:59

YamahaU1 要5,6萬一支入門yamaha flute係3,4千。。。差好遠喎
考試比賽係要伴奏。。確實又一筆。。。所以其實學到最抵架喇。。係部琴要預一張床位,但真係冇位放又可以去租琴練,彈性d
我細個都學到6級先買琴,之前都係去琴行租琴練

作者: ho_yan2406    時間: 19-5-5 21:02

u1可以用到八級
我學到6級先換支478。。。大約一萬蚊,都唔係初階笛喇。。同u1都仲係相差好多喎
作者: LeeCC    時間: 19-5-5 22:29

ho_yan2406 發表於 19-5-5 21:02
我學到6級先換支478。。。大約一萬蚊,都唔係初階笛喇。。同u1都仲係相差好多喎 ...

我見朋友仔媽咪話換一支都接近5萬呀,聲靚好多呀,佢老師提議的型號的

作者: fany    時間: 19-5-5 23:11

LeeCC 發表於 19-5-5 22:29
我見朋友仔媽咪話換一支都接近5萬呀,聲靚好多呀,佢老師提議的型號的
...

看老師要求,要求不高一般4系也可用到八級。樂器要幾貴都有,但貴笛更難吹,要有足夠技巧才能發揮到支笛。

作者: ho_yan2406    時間: 19-5-6 01:06

LeeCC 發表於 19-5-5 22:29
...
咁貴。。真係好專業了。。。我考8級都係用4系咋!其實樂器既野,好似我咁俾唔起就要低d要求啦。。我鋼琴考演奏級時都係用部samick咋
作者: LeeCC    時間: 19-5-6 07:02

ho_yan2406 發表於 19-5-6 01:06
咁貴。。真係好專業了。。。我考8級都係用4系咋!其實樂器既野,好似我咁俾唔起就要低d要求啦。。我鋼琴考演 ...

我都同佢講笑,你個個星期拎住5萬蚊出街去學笛啊

作者: RockMusicLover    時間: 19-5-21 04:22

如果你本身負擔到,希望你比佢試下,同佢set個goal, 唔好諗中學既野。我細個阿媽用同一理由reject左我學琴,要學跳舞,話個琴阻地方又「無用」,學跳舞可以改善走路姿勢。結果我唔開心左十幾年(當然唔係持續咁唔開心啦,但見同學彈得好好,自己屋企明明有能力都無得學,就唔開心)直至大個自己有能力比錢學,但已經好遲,聽力差好遠,手指靈活同小朋友無得比。

作者: chingchinglong    時間: 19-6-10 11:23

作者: jli008    時間: 19-6-10 13:59

作者: 甜甜人妻    時間: 19-6-16 11:50     標題: 回覆樓主

初學學費好平啫,咪俾個小朋友學下囉~

其實讀書讀得好,讀埋大學都唔包揾到食架啦⋯⋯

培養興趣其中一個目的係陶冶性情,就算之後無興趣咪停囉,初學學費一d都唔貴

作者: 小寶貝兒    時間: 19-6-18 15:35

我女好細就學, 4,5歲左右, 都係跟老師玩玩下, 主要係提起佢興趣, 亦冇好緊咁捉住佢練, 後來老師後來再生多一個BB, 要照顧2個B同時再教, 就有D難度, 於是就轉左老師, 新老師比較嚴格, 亦都話我地用數碼鋼琴唔係咁好, 最好盡快換, 但我地地方只夠剛好擺得落薄D既數碼琴, 於是學左年幾都仲係用佢, 不過老師慢慢執返好我女D手勢, 加上我同老師講我冇考級要求, 考又得唔考又得, 唔想佢為左考級就只學果幾首歌, 想佢ENJOY彈琴, 所以學左年半先開始PLAN下年考2級咋, 但見佢上堂開心, 返屋企肯每日都練下已OK~
講開練琴呢, 起初轉老師, 我就一星期叫囡最少練一次, 但因為集中埋一次過練, 起碼要1小時以上, 佢辛苦時我都辛苦, 成日叫都叫唔郁, 後來改變左方式, 每日冇限時間練, 短至5分鐘, 長至1個鐘, 任君選擇, 老師叫佢唔熟既歌練3次, 熟既歌練2次, 唔洗彈到岩晒, 練過就得!
我起初諗住咁樣都得? 唔洗練習練到熟? 原來真係得! 第一日甩甩咳咳咁, 我差D忍唔住衝入房指正佢架啦! (雖然我唔識彈琴, 但我識唱歌, D音感同拍子幾好架) 後來忍住比佢自己練, 又估唔到, 日日練, 到下一堂再學琴前已經彈得似模似樣~
而家練琴已經唔洗我鬧先去練, 提一下陣間練下琴就已經OK了~
作者: jli008    時間: 19-6-18 20:17

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5