教育王國

標題: 軒小皇仁位 [打印本頁]

作者: alhy.love    時間: 19-4-4 18:40     標題: 軒小皇仁位

請問大家,皇仁聯繫位得15、16個,為何2間軒小每年都各派入2x-3x個?

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-4 18:50

alhy.love 發表於 19-4-4 18:40
請問大家,皇仁聯繫位得15、16個,為何2間軒小每年都各派入2x-3x個?
聖若瑟仔同唔少高記仔、華仁仔都係乙一揀返自己中學,所以其實競爭唔係想像中咁大。
作者: chelsea_ying    時間: 19-4-4 19:48     標題: 回覆樓主

灣仔每間學校派幾個入去應該正常

作者: gracelam    時間: 19-4-4 20:53

alhy.love 發表於 19-4-4 18:40

只要聯繫位放乙一就有2次機會抽獎, 第一次抽聯繫位唔中, 第2次就可以跟同區大pool再抽1次, 所以入到QC一定多過15,16個位。

作者: 5tgb    時間: 19-4-5 06:47

王家爸爸 發表於 19-4-4 18:50
聖若瑟仔同唔少高記仔、華仁仔都係乙一揀返自己中學,所以其實競爭唔係想像中咁大。 ...
聖若瑟同高記中學都不屬灣仔區校網的
作者: alhy.love    時間: 19-4-5 07:16

5tgb 發表於 19-4-5 06:47

2間小學都係屬灣仔校網喎

作者: 5tgb    時間: 19-4-5 07:24

我留意到,軒小入QC人數多有以下因素
1) 軒小超B1生較多
2) 學生對QC 自行、扣門面試題目瞭如指掌,面試根本是show time
3) 體、藝、學術無縫交接,體藝全部夾番自已小學師兄,學術完全了解QC課程,自行及扣門均有優勢
4) 家長祗專注QC,不像其他小學家長,亂石投林,浪費心力
作者: Happychoy    時間: 19-4-5 09:26

軒小B1生其實不是超多,但如果是Band 1 男仔,估計頭三十個,他們自一是QC (其實有很多一定冇得in), 自二是放棄的。而且甲一、乙一實填QC, 所以機會比較高。相比其他灣仔區小學的男生,除級頭外,他們自一、自二可能會選SJC, KC, WYHK, TSK, 所以入QC的機會往往比軒小低。因爲家長也𣎴想浪費自行兩個機會的。
作者: 5tgb    時間: 19-4-5 09:49

alhy.love 發表於 19-4-5 07:16
2間小學都係屬灣仔校網喎
2間小學是灣仔網,2間中學均不是灣仔網
作者: Happychoy    時間: 19-4-5 10:19

5tgb 發表於 19-4-5 09:49
2間小學是灣仔網,2間中學均不是灣仔網
所以2間小學的學生就是灣仔網了。不是跟中學的地區的,所以St. Joe, 高主教小學是灣住仔網。
作者: 2jkidsfather    時間: 19-4-5 10:30

Happychoy 發表於 19-4-5 09:26
軒小B1生其實不是超多,但如果是Band 1 男仔,估計頭三十個,他們自一是QC (其實有很多一定冇得in), 自二是 ...
你夠中肯

作者: 5tgb    時間: 19-4-5 10:44

軒小B1生其實不是超多,但如果是Band 1 男仔,估計頭三十個,他們自一是QC (其實有很多一定冇得in), 自二是 ...
B1生多唔多,可上學校網業看派B1中學有幾多人,就大約知道了。多唔多就相對的,以官津計,如果軒小認第二,大家又比D意見,那一間可排第一呢?
作者: mcl203    時間: 19-4-5 10:53

5tgb 發表於 19-4-5 07:24
1) 軒小超B1生較多
2) 學生對QC 自行、扣門面試題目瞭如指掌,面試根 ...

你如何留意到軒小生面試係show time? 又如何無縫銜接?你係QC老師乎?~~~

作者: sukitelfold    時間: 19-4-5 11:47

1) 軒小超B1生較多
2) 學生對QC 自行、扣門面試題目瞭如指掌,面試根 ...

2、3相當主觀

作者: 2jkidsfather    時間: 19-4-5 13:09

5tgb 發表於 19-4-5 10:44
B1生多唔多,可上學校網業看派B1中學有幾多人,就大約知道了。多唔多就相對的,以官津計,如果軒小認第二, ...

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSPA2019-part1_clip3-CANT.wmv

Check 00:10:38

B1及B2均有機會入QC。

兩軒只是機會較大。
同理,有大部份有關小學生入聯繫/直屬B1中學(e.g.大坑真光,St. Joe, WYHK,...) ,只是機制問題。

不要因為是QC,而自我感覺良好。

作者: b3410    時間: 19-4-5 14:01

sukitelfold 發表於 19-4-5 11:47
2、3相當主觀
1也比較主觀。
作者: mama_papa    時間: 19-4-5 14:34

B1生多唔多,可上學校網業看派B1中學有幾多人,就大約知道了。多唔多就相對的,以官津計,如果軒小認第二, ...

派入B1中學唔一定是B1生。2軒多人入B1只是制度和校網上的優勢。如果將2軒搬去其它校網,是否還可保持高入B1率?
作者: Raleigh    時間: 19-4-5 14:51

1) 軒小超B1生較多

根據第二點,面試是show time,那即是每個軒小有份參加面試的都入硬?

作者: Raleigh    時間: 19-4-5 14:53

你指係灣仔區定全港官津?

作者: 5tgb    時間: 19-4-5 16:19

軒銅去年已經是每三個男生,就有一個入QC,這是已知的事實,如果帖友覺得是多年的巧合及運氣做成,而不去探討其成功因素,相信祗會給軒小放得更遠
作者: 5tgb    時間: 19-4-5 16:35

Raleigh 發表於 19-4-5 14:53
你指係灣仔區定全港官津?
帖友覺得灣仔區難 or 全港難D呢?覺得邊個難D咪計邊個羅。但公平計,希望計百份比,因為軒小並非一間多班小學。而為方便計算,亦希望不要計算B2生入B1中學的因素,因為如果計入此因素,成件事會好複雜。
作者: hkpapa852    時間: 19-4-5 16:39

5tgb 發表於 19-4-5 16:35
帖友覺得灣仔區難 or 全港難D呢?覺得邊個難D咪計邊個羅。但公平計,希望計百份比,因為軒小並非一間多班小 ...
軒小一級5班,雖然小班教學但有12x人一級,其實屬於“大校”(或叫大戶)
作者: one_touch    時間: 19-4-5 17:12

單計港島區,升讀Band 1中學百分比,都幾肯定軒小不是Second to none

作者: Sing13    時間: 19-4-5 18:10     標題: 回覆樓主

軒小話晒都有band1聯系位,在官津中點都有著數,記憶中一呂入band1中學率高過兩軒.
但如果同有band1直屬中學既小學,或者同有聯系位既坑真,三私一直,蘇浙,咁就冇得比了.
前兩年,其中一間軒小排37%既已經派唔到band1中學,估計是band2了.

作者: PPYC    時間: 19-4-5 18:25

回覆 Sing13 的帖子

咁QC自行係咪應該收少D軒小,收多D其他學校嘅Band1仔,反正聯繫都會收好多軒小。
作者: Sing13    時間: 19-4-5 18:42

我都贊同,一來灣仔band1生中女仔比例高,相對band1男生少,二來其他小學band1AB男生不如两軒一心一意,直資自行報齊幾間top既男校,唔少已經離場了,唔會玩到大抽獎,band1C覺得去QC讀得辛苦又未必報.

作者: sukitelfold    時間: 19-4-5 18:46

PPYC 發表於 19-4-5 18:25

咁QC自行係咪應該收少D軒小,收多D其他學校嘅Band1仔,反正聯繫都會收好多軒小。 ...

2) 學生對QC 自行、扣門面試題目瞭如指掌,面試根本是show time
3) 體、藝、學術無縫交接,體藝全部夾番自已小學師兄,學術完全了解QC課程,自行及扣門均有優勢

~~~~~~~~~~~~~~
(所以我説這二點過份主觀,根本自行、扣門,二軒冇乜優勢,但講到好有競爭力

作者: 5tgb    時間: 19-4-5 19:18

(所以我説這二點過份主觀,根本自行、扣門,二軒冇乜優勢,但講到好有競爭力

如果帖友覺得軒銅去年每三個男仔就有一個入QC都不夠競爭力的話,相信好難有學校滿足到閣下了。
作者: Ryan_baba    時間: 19-4-5 20:31

1) 軒小超B1生較多

你有冇數據可以引証軒小超B1生較多,較邊啲學校多,多幾多?

作者: Sing13    時間: 19-4-5 20:43

我有一個問題:

QC既生源:
中一學位144, 其中43個自行位. (自行要求大家心裡有數)
其餘既灣仔區Band1, 灣仔band1應該比全港band1更叻一D.

QC 2018年DSE 三大率是52.71%
而港同, 優才以親生仔為主, 三大率都有4X%. 港同更有接近50%.

其中男女生都重視既英文科,五級以上百分比港同是超過50%,QC只有38%
3322率QC只有約80%,優才是87%
六年前此兩校既外來生水平同QC相差應該都唔少.
如何證明名校既教學效能呢?

家長應該選擇港同,優才還是軒小呢?

作者: 5tgb    時間: 19-4-5 21:01

Ryan_baba 發表於 19-4-5 20:31
你有冇數據可以引証軒小超B1生較多,較邊啲學校多,多幾多?
相信係人都知以上資料祗有教育局知,而且不公開,我話有,你都話我儍架啦! 不如你問下帖友的選校策略是靠估 or 教育局比料佢啦!
作者: 5tgb    時間: 19-4-5 21:06

相信好多灣仔家長都樂見有家長願意分流去以上學校!
作者: Ryan_baba    時間: 19-4-5 21:08

5tgb 發表於 19-4-5 21:01
相信係人都知以上資料祗有教育局知,而且不公開,我話有,你都話我儍架啦! 不如你問下帖友的選校策略是靠 ...

多謝你嘅回應。原來你係靠估嘅,明白晒!

作者: 5tgb    時間: 19-4-5 21:15

相信用直私小學同官津小學比升B1中學率,都幾唔公平,因為官津每年都會在抽獎收到不少B3生,而名直私收B3生的機會應該不高了。
作者: mcl203    時間: 19-4-5 21:21

PPYC 發表於 19-4-5 18:25

咁QC自行係咪應該收少D軒小,收多D其他學校嘅Band1仔,反正聯繫都會收好多軒小。 ...

其實派位係供求問題,兩軒多年來入QC人數既數量,再參考兩軒建議既分流式選校,似乎反映成功率並非在高B1率上,係本區既非直聯小B1生既人數上,所造成既低競爭性下既結果~~~

作者: Sing13    時間: 19-4-5 21:26

5tgb 發表於 19-4-5 21:15
相信用直私小學同官津小學比升B1中學率,都幾唔公平,因為官津每年都會在抽獎收到不少B3生,而名直私收B3生 ...

但是此兩間直資學校既中學生源是band1,band2甚至band3都有.
QC既生源唔通與此兩間中學差唔多,QC既教學效能究竟如何呢?
會唔會實際上是其他小學既band1A B男生已經在直資自行離場,收多左軒小生既原因呢?

作者: mcl203    時間: 19-4-5 21:27

Ryan_baba 發表於 19-4-5 21:08

連兩軒係幾多%已經建議學生行保守式選校,好難相信唔係靠估啦~~~

作者: sukitelfold    時間: 19-4-5 21:53

5tgb 發表於 19-4-5 19:18

如果帖友覺得軒銅去年每三個 ...

2、3點⋯你不是説自行及扣門入嗎?

3個入1個的銅軒男學生比率,可以支持你2、3點的論述嗎?

作者: sukitelfold    時間: 19-4-5 21:55

sukitelfold 發表於 19-4-5 18:46

2) 學生對QC 自行、扣門面試題目瞭如指掌,面試根本是sh ...

用「過份主觀」形容,已經好輕手

作者: ivyscyip    時間: 19-4-5 21:59

mcl203 發表於 19-4-5 21:27
連兩軒係幾多%已經建議學生行保守式選校,好難相信唔係靠估啦~~~
...

如果qc肯將自行收生的學校分佈公開⋯⋯

我女小學係比較多人入CCSC,所以一直有傳聞話間中學喜歡收我女小學。但CCSC有公開自行的分佈,其實每年都係1-2個自行收。咁點解每年都有10+入CCSC呢?因為基本上所有b1生都揀CCSC做乙一,冇分去其他b1校,完全係self fulfilling prophecy。

作者: sukitelfold    時間: 19-4-5 22:01

Sing13 發表於 19-4-5 21:26

佢話調轉QC自行及扣門階段,因為「表演時間」收多咗兩軒學生喎!

作者: sukitelfold    時間: 19-4-5 22:05

ivyscyip 發表於 19-4-5 21:59
如果qc肯將自行收生的學校分佈公開⋯⋯

我女小學係比較多人入CCSC,所以一直有傳聞話間中學喜歡收我女小 ...

這解釋便是實況,人海戰術。。。

所以年年條數差不多人入。

並不是什麼「自行表演時間」、「無縫接軌」等論點!

官津校點會自癈自己武功,將有限的自行及扣門位集中收一、二間小學,而不去收全港精英?!
兩軒仲有聯繫位跟尾,怕收不到你二軒學生?

作者: ivyscyip    時間: 19-4-5 22:07

Sing13 發表於 19-4-5 21:26

Qc一向都自修,靠老師教真的不好入官校。以前qc 啲mock 卷係幾好,tip得好所以有些少advantage,但宜家補習天皇仲勁。

作者: 5tgb    時間: 19-4-5 22:22

Ryan_baba 發表於 19-4-5 21:08
相信大家出帖都是為解開為何有三份一軒銅生入到Q C的謎。除非教育局出報告,否則任何人都是靠估,又何必特別指明何人靠估呢?唔通有人有教育局報告在手?唔通帖友又有數據話軒小的B1生比人少,連少幾多都知!我都知D人是靠估啦, 唔通我又指名道姓話人靠估呀!
作者: losoco    時間: 19-4-5 22:31

咁有冇可能實在少少?

軒銅有幾多人在自行有得面試? 多次最後的一個是第幾名?
作者: chrischeung    時間: 19-4-5 22:34

路過的,優才四科攞五以上得24.5%,皇仁攞五以上系35%。二間學校仍有一段距離。

作者: sukitelfold    時間: 19-4-5 22:37

5tgb 發表於 19-4-5 22:22
相信大家出帖都是為解開為何有三份一軒銅生入到Q C的謎。除非教育局出報告,否則任何人都是靠估,又何必特 ...

教育局會吡校長往年分別幾多人是band 1、2、3㗎。。。

作者: Sing13    時間: 19-4-5 22:54

chrischeung 發表於 19-4-5 22:34

路過的,優才四科攞五以上得24.5%,皇仁攞五以上系35%。二間學校仍有一段距離。

因為比較既是核心四科,而優才副科勁,所以三大率高.
而且今時今日,過左3322,起碼有自資學位. 3322越來越重要.

作者: 2jkidsfather    時間: 19-4-5 22:57

5tgb 發表於 19-4-5 22:22
相信大家出帖都是為解開為何有三份一軒銅生入到Q C的謎。除非教育局出報告,否則任何人都是靠估,又何必特 ...
其實甘多人「回覆」你,係因為你神化左 QC/軒銅/軒小。
入到QC可以開心,但不需用 超B1showtime......此等字眼,
你兒子QC只是S1,QC其他Form的底子背景,你應知不多。

作者: Sing13    時間: 19-4-5 23:10

5tgb 發表於 19-4-5 21:06

相信好多灣仔家長都樂見有家長願意分流去以上學校! ...

華仁搬走後,唔計直私,我覺得灣仔區起碼有四間官津小學比兩軒更吸引.

作者: 王家爸爸    時間: 19-4-5 23:15

5tgb 發表於 19-4-5 06:47
小學部係
作者: chrischeung    時間: 19-4-5 23:23

其實好多b2學校3322都好高
作者: Sing13    時間: 19-4-5 23:26

chrischeung 發表於 19-4-5 23:23

其實好多b2學校3322都好高

如果高過70%,就唔算是band2學校了
反而所谓band1A學校點都應該高過80%吧

作者: sukitelfold    時間: 19-4-5 23:29

Sing13 發表於 19-4-5 22:54
而且今時今日,過左3322,起碼有自資學位. 3322越來越 ...

用GT和QC比較,又不太令人信服

有少少夾硬來比較的感覺

作者: chrischeung    時間: 19-4-5 23:30

好難講,真系有些b2有七成。我反而吾睇3322,睇四科四或四科五大約看到間中學 學術水平,大家交流下
作者: Sing13    時間: 19-4-5 23:30

sukitelfold 發表於 19-4-5 23:29
用GT和QC比較,又不太令人信服

有少少夾硬來比較的感覺

你唔覺得QC三大率同3322率未如名氣嗎?

我覺得名校唔好似以前咁名了,以前分五個band, 中五重新執一次位.
而家分三個band,band1頭同尾都差唔少.
我認為QC只是自行個班勁.用唔精准既計數方法,如果伊班人冇負增值,基本盤應該都有差唔多30%入三大。

作者: Sing13    時間: 19-4-5 23:37

chrischeung 發表於 19-4-5 23:30

好難講,真系有些b2有七成。我反而吾睇3322,睇四科四或四科五大約看到間中學 學術水平, ...

睇下用咩數據來比較吧,3322基本上有自資學位,如果比較既是local degree自然占優
當然四級五級以上百分比都要睇.

作者: chrischeung    時間: 19-4-5 23:42

政府學校大多精英班較勁,qc亦不是勁,但在灣仔區一定是b1a學校,直資私校亦未必是家長杯茶。
作者: sukitelfold    時間: 19-4-5 23:46

Sing13 發表於 19-4-5 23:30

有公布入三大學校計,QC 52.9%全港第五高(對上三間是女校➕一間Spcc ),同埋3大的意義開始失色了,三大水泡科best 5 有21分可以入場!

33222⋯⋯⋯去到呢D級數的學校作比較意義又不大了,每年收一定數目的運動員。。。

作者: ivyscyip    時間: 19-4-5 23:48

Sing13 發表於 19-4-5 23:30

其實qc一向都有呢個問題,如果你睇過N年前的皇龍報(所有會考成績都係度)qc考得尾那批,成績真的唔好,學校應該不注重補底。

但當然家長通常唔會覺得自己小朋友會係底個批⋯⋯

Ps 咁我又唔覺得只係自行個幾十個勁嘅,其他90%+都係b1生(扣除羽毛球特異功能生)入學成績咁都一定好過全港平均。但如果你問我,qc係咪高增值呢?我有保留。我女都係官校,我c6係qc仔,感覺都係靠自己。讀書氣氛係好,但教學質素⋯⋯

作者: Sing13    時間: 19-4-5 23:53

sukitelfold 發表於 19-4-5 23:46
有公布入三大學校計,QC 52.9%全港第五高(對上三間是女校➕一間Spcc ),同埋3大的意義開始失色了,三大水 ...

如果其他學校21分入三大,咁QC亦有此可能,
亦有可能同學是夠三大分數而唔是讀三大,又或者夠三大分數而出國讀,唔計得咁多了。

另外,每人有唔同評法,例如坑真3322率97%,有網站如此評法.
始終讀完QC讀副學士真是冇瘾

圖片附件: myimage.jpg (19-4-6 00:26, 212.66 KB) / 下載次數 10
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkxMzQzfDk4YjIwNzE3fDE3MjcwNzgxODl8MA%3D%3D

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 00:24

Sing13 發表於 19-4-5 23:53
每人有唔同評法,例如坑真3322率97%,有網站如此評法.
始終讀完QC讀副學士真是冇瘾

都係嗰句,同坑真比又合理好多,坑真補底或中間好不錯,全港頂尖,但去到拔尖又係爭少少。。。

但和GT比,GT要再踩多些油加把勁才可。

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 00:28

ivyscyip 發表於 19-4-5 23:48

其實qc一向都有呢個問題,如果你睇過N年前的皇龍報(所有會 ...

同意QC的増值又見不到好多,始終現世代打機風氣,確是現今特別是男校的一大敵人。。。

作者: Sing13    時間: 19-4-6 00:33

sukitelfold 發表於 19-4-6 00:24
都係嗰句,同坑真比又合理好多,坑真補底或中間好不錯,全港頂尖,但去到拔尖又係爭少少。。。

但和GT比 ...

始終優才靠親生仔做主力,中學收返來個班同QC自行有唔少差別。
伊手牌打成咁已經唔好再貪心了。
如果中學收返來既是同QC一樣,咁就實過QC頭,有機會挑戰神校啦。

坑真都有自己原因,因為每年小學流失左十個左右去更好既學校。
自行既位又留唔少俾小學部,收到既band1A應該唔是多。增值能力算幾好了。

作者: ivyscyip    時間: 19-4-6 00:35

sukitelfold 發表於 19-4-6 00:28
同意QC的増值又見不到好多,始終現世代打機風氣,確是現今特別是男校的一大敵人。。。

其實男校以前咪一樣打,唔知你有冇睇到三國志手機版的廣告,我老公咪就係好似廣告中由第一代打起。班女仔如果唔打機咪一樣睇ig/snapchat/youtube到天昏地暗。

有時決定成敗就係睇自己定力,能否在關鍵時刻遠離引誘。

作者: hkpapa852    時間: 19-4-6 00:40

Sing13 發表於 19-4-5 20:43
我有一個問題:

QC既生源:

3322率得80%算唔算高呢?

不如問吓全港官津直資男校,有幾多間可以係過去7屆DSE既3322率,有至少6屆都達80%

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 00:42

Sing13 發表於 19-4-6 00:33

始終優才靠親生仔做主力,中學收返來個班同QC自行有唔少差別 ...

又不能咁講,GT小一也是全部自己千挑萬選,揀完教咗六年先來話有band 2,3學生要硬食?!

講不過去,要比和港同比,校史、收生形式等大家差不多,人哋真係1A啦。。。

作者: hkpapa852    時間: 19-4-6 00:43

Sing13 發表於 19-4-5 22:54
而且今時今日,過左3322,起碼有自資學位. 3322越來越 ...
選修科成績可以隨著選修科可修讀既人數有好大變化。

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 00:44

ivyscyip 發表於 19-4-6 00:35
其實男校以前咪一樣打,唔知你有冇睇到三國志手機版的廣告,我老公咪就係好似廣告中由第一代打起。班女仔 ...

手遊比以前打機,現在全天候⋯恐怖好多,深谷一般!

作者: hkpapa852    時間: 19-4-6 00:47

sukitelfold 發表於 19-4-6 00:42
又不能咁講,GT小一也是全部自己千挑萬選,揀完教咗六年先來話有band 2,3學生要硬食?!

講不過去,要比 ...
妳錯咗重點。
重點係:要俾錢,仲要俾12年,一定比免費既好。如果唔係咪即係我做咗水魚?

作者: Sing13    時間: 19-4-6 00:49

hkpapa852 發表於 19-4-6 00:40
3322率得80%算唔算高呢?

不如問吓全港官津直資男校,有幾多間可以係過去7屆DSE既3322率,有至少6屆都達8 ...

咁DSE入大學唔是男一隊女一隊來排,都是講成績。
唔通話我收多左男仔虧底左咩, 惊虧底就學高主教轉男女校啦。
就算band1女同男是六四比,QC手上個四成男仔都是top個班

作者: mcl203    時間: 19-4-6 00:52

hkpapa852 發表於 19-4-6 00:43
選修科成績可以隨著選修科可修讀既人數有好大變化。

即係果D某科得2/3個學生選既科,100%達5都得,直接用黎參考,可以真係幾好睇~~~

作者: ivyscyip    時間: 19-4-6 00:55

sukitelfold 發表於 19-4-6 00:44
手遊比以前打機,現在全天候⋯恐怖好多,深谷一般!

咁呢個引誘係全球性,你有呢個引誘,對手亦有。男校3322相比女校遜色,其实不一定係因为打機,也可以係dse core 重文輕理的原因。

不過我地好似離左題。

Qc絕對係一間top school,兩軒亦很好,但不用神化。但如果我係b1中或尾,我唔會揀qc囉。如果我係b1頭,qc真的好吸引,平民兼注重brotherhood.

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 00:58

hkpapa852 發表於 19-4-6 00:47
妳錯咗重點。
重點係:要俾錢,仲要俾12年,一定比免費既好。如果唔係咪即係我做咗水魚?
...

各有千因莫羡人,人哋有能力吸引天才神兵來投,點解?!
選QC一定有原因⋯下刪400字,成績一年跌少少落去,又唔提下上年綠蘋果個排名榜,只輸SPCC及DGS,睇多一、二年插水式下跌,再同GT比也未遲,見附圖:

圖片附件: myimage.jpg (19-4-6 01:01, 161.11 KB) / 下載次數 16
/forum.php?mod=attachment&aid=MjkxMzQ5fDBjN2JkZjMxfDE3MjcwNzgxODl8MA%3D%3D

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 01:04

ivyscyip 發表於 19-4-6 00:55
咁呢個引誘係全球性,你有呢個引誘,對手亦有。男校3322相比女校遜色,其实不一定係因为打機,也可以係dse ...

想帶出QC校長,唔好成日掛住口邊一句:「我哋狀元哥哥都好鐘意打機!」。。。

唉⋯不是個個狀元材嘛!

作者: Sing13    時間: 19-4-6 01:05

hkpapa852 發表於 19-4-6 00:47
妳錯咗重點。
...

一早發現直資屈機

逐個選學生,選家庭選家長學歷
家長肯為小朋友學習付出金錢,又可以玩一人一樂器
資源多官津一半錢,持續十二年,起碼英文國語老師都多啲
唔使俾教育局管住課程,使錢方法
老師容易炒,冇啲老seafood,大把讀中史哲,純理科既三大生想去教書,專科專教
開埋海外課程

親生仔有成績再逐個選,upgrade埋班外來生
......

作者: Sing13    時間: 19-4-6 01:07

sukitelfold 發表於 19-4-6 00:58

各有千因莫羡人,人哋有能力吸引天才神兵來投,點解?! ...

真是跌唔少.俾直資分薄左?

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 01:09

Sing13 發表於 19-4-6 01:07
真是跌唔少.俾直資分薄左?

股票市場計,未跌穿熊仔綫,當上落市格局啦

作者: Sing13    時間: 19-4-6 01:11

ivyscyip 發表於 19-4-6 00:55
咁呢個引誘係全球性,你有呢個引誘,對手亦有。男校3322相比女校遜色,其实不一定係因为打機,也可以係dse ...

我唔會選QC,搵間學校去讀更屈機既ib課程.

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 01:14

Sing13 發表於 19-4-6 01:11

要入直資IB門檻也不低。。。

不是有錢想讀就讀到。

作者: Sing13    時間: 19-4-6 01:16

sukitelfold 發表於 19-4-6 01:14
要入直資IB門檻也不低。。。

不是有錢想讀就讀到。

你唔是話band1A生咩

作者: ivyscyip    時間: 19-4-6 01:18

sukitelfold 發表於 19-4-6 01:04
想帶出QC校長,唔好成日掛住口邊一句:「我哋狀元哥哥都好鐘意打機!」。。。

唉⋯不是個個狀元材嘛!

狀元哥哥話鍾意打機,每日打十分鐘係打,打十個鐘都係打。個個狀元都話不用苦讀,上堂留心就得。信我啦,take it with a grain of salt....

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 01:18

Sing13 發表於 19-4-6 01:16
你唔是話band1A生咩

如果去到DBS、SPCC,人哋炒埋一碟band 1AAA生,咁易突圍?

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 01:20

ivyscyip 發表於 19-4-6 01:18
狀元哥哥話鍾意打機,每日打十分鐘係打,打十個鐘都係打。個個狀元都話不用苦讀,上堂留就得。信我啦,tak ...

所以請QC校長,唔好成日同班細佬講呢句。。。

作者: ivyscyip    時間: 19-4-6 01:20

Sing13 發表於 19-4-6 01:11

Spcc 同dbs?我未必,兩間不是我家style,平民啱我地D。

作者: Minionboy    時間: 19-4-6 01:20

chrischeung 發表於 19-4-5 22:34

距離都幾遠下, 我諗用近幾年Dse成績比, QC 最差果年同優才最好果年比, 仍高出唔少。
作者: ivyscyip    時間: 19-4-6 01:22

sukitelfold 發表於 19-4-6 01:20
所以請QC校長,唔好成日同班細佬講呢句。。。

不用擔心,有幾多中學生聽校長講呢?

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 01:22

Minionboy 發表於 19-4-6 01:20
距離都幾遠下, 我諗用近幾年Dse成績比, QC 最差果年同優才最好果年比, 仍高出唔少。 ...

所以我都覺得好奇怪,點比較到?!

作者: Sing13    時間: 19-4-6 01:22

sukitelfold 發表於 19-4-6 01:18
如果去到DBS、SPCC,人哋炒埋一碟band 1AAA生,咁易突圍?

如果優才伊個成績保持幾年,真是讀優才算數,名氣于我如浮雲。

作者: Sing13    時間: 19-4-6 01:24

Minionboy 發表於 19-4-6 01:20
距離都幾遠下, 我諗用近幾年Dse成績比, QC 最差果年同優才最好果年比, 仍高出唔少。 ...

當然我唔是話優才總成績好過QC
只是對比大家手中既牌打出來既結果,QC是集全港加全區男仔精英,正路應該QC贏好多,實際就唔是如此。

而且直資不斷進步,港同與四年前都不可同日而語,睇埋趨勢,直資真是要每年睇一次。

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 01:25

ivyscyip 發表於 19-4-6 01:22
不用擔心,有幾多中學生聽校長講呢?

轉堂、食飯時間⋯唉唔講咁多。

所以我也奇怪你話QC讀書氣氛好。

作者: ivyscyip    時間: 19-4-6 01:26

Sing13 發表於 19-4-6 01:22

除了成績,百年老校仲有一個非常大的校友網絡。唔好睇少呢樣野,係社會關係有時比成績更重要。

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 01:28

Sing13 發表於 19-4-6 01:22

當然啦,讀熟好過讀生!

但要睇清楚份業績報告,米吡個數學人誤導就得。。。

作者: ivyscyip    時間: 19-4-6 01:32

sukitelfold 發表於 19-4-6 01:25
轉堂、食飯時間⋯唉唔講咁多。

所以我也奇怪你話QC讀書氣氛好。

我估qc仔還是重視成績吧?我見佢地考完試都好緊張地討論。

s6也是這樣嗎?

Qc一向都work hard play hard 㗎,不過宜家可能係work hard play games hard啫。

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 01:34

ivyscyip 發表於 19-4-6 01:32
我估qc仔還是重視成績吧?我見佢地考完試都好緊張地討論。

s6也是這樣嗎?

我班老友中一、二,唔知高form點。

總之小朋友開心、家長擔心。

作者: Sing13    時間: 19-4-6 01:40

sukitelfold 發表於 19-4-6 01:28
當然啦,讀熟好過讀生!

但要睇清楚份業績報告,米吡個數學人誤導就得。。。

我當然知道大家一直爭論優才公布DSE成績方法,優才有份入2018大學powerpoint,我覺得伊份冇花假。
曾經比較過優才同港同多人考既科目,五級以上百分比,港同贏五科,優才贏三科。

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 01:44

Sing13 發表於 19-4-6 01:40

我當然知道大家一直爭論優才公布DSE成績方法,優才有份入2018 ...

今年同意!

之前幾年好反感

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 01:45

Sing13 發表於 19-4-6 01:40

我當然知道大家一直爭論優才公布DSE成績方法,優才有份入2018 ...

計埋四主科咪贏九科?

作者: Sing13    時間: 19-4-6 01:47

sukitelfold 發表於 19-4-6 01:45
計埋四主科咪贏九科?

八科中包括四主科。

作者: sukitelfold    時間: 19-4-6 01:52

Sing13 發表於 19-4-6 01:47
八科中包括四主科。

不過GT上年的成績,在眾多二線直資,可算鶴立雞群!

希望可以繼續進步,但身邊又不太多人喜歡,唔知是否前幾年,公布成績手法影響咗。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5