教育王國

標題: 大抽獎之: 完全O咀編預算二: 小一入學真人真事 [打印本頁]

作者: LL222    時間: 19-3-25 22:04     標題: 大抽獎之: 完全O咀編預算二: 小一入學真人真事

** 始終會講出真相, 又或者有人答出真相, 冇耐性者慎入 **

Hi 大家好!  多年冇留言,  只同一位資深谷友講過: 但今日終忍唔住:

小一入學真人真事

家姐:天堂係咩地方?

家長:天堂就係,你抽中香港一條龍頂級女校津貼唔使錢只我堅持你唔讀書都保證升上去12年唔使煩!

家姐:天堂?讀咗兩年,我唔覺喎!

家長:我未講完,再加上你妺妹乜乂都唔使考唔使理唔使進補唔使上面試班唔使排隊唔使寄信慳返信封郵票唔使睇面試班官面口同佢地笑,腳印印等同你一齊升天堂。

妹妹:咁正?乜都唔使理!?

家長:我都以為係,原來都都要填form 比教育局申請小一入學話有個家姐讀緊。

妺妹:咁正?咁我去玩下先,不過點解你咁唔開心嘅?

家長:因為去咗地獄!

妹妹家姐:吓!? 乜事?

作者: yuenkw    時間: 19-3-25 22:31     標題: 回覆樓主:

入到頂級龍校但又唔努力讀書,hea足12年到畢業就等於入天堂?唔明!
似自毀前途多d!

作者: picamama    時間: 19-3-26 07:48

LL222 發表於 19-3-25 22:04
** 始終會講出真相, 又或者有人答出真相, 冇耐性者慎入 **

Hi 大家好!  多年冇留言,  只同一位資深谷友講 ...

作者: carolyk    時間: 19-3-26 09:08

唔明
作者: hohoho888    時間: 19-3-26 09:26

待續嗎?
就算係伊甸園都要聽上帝話先可以留低, 仲要努力工作
如果唔係都係會比仁慈既上帝逐出嫁
作者: rognfan    時間: 19-3-26 09:57     標題: 回覆樓主:

香港的教育制度,在無能的狗官控制下,那有天堂。攪什麼母語教育-變了攪分化,只有b1是英中,學生英語水平嚴重下跌;普教中-廣東話被消失;攪直資-令到4-5歲人仔被迫谷上小一二程度去考小一;dse 中文難到痴線,學生被迫放棄dse選ib, igce ; 老師亦是受害者-一味交報告,處理無謂paper work, 無時間教好d學生。。。令到整個教育一塌糊塗。

一條龍,尤其是津校,只是糖衣陷阱,在沒有篩選的機制下,你覺得是學校教得好,令個個小朋友考上大學? 這是天真的想法,你不努力,外補,摧谷。。。不達標一早已經踢出校了。所以入得這些學校,父母和小朋友不努力,其實係進入了地獄。

作者: LL222    時間: 19-3-26 10:01

picamama 發表於 19-3-26 07:48
太天真了,唔讀書係升唔到一條龍架,有樣野叫「勸退」

緊係知,知道有個小一開學一個月已經勸退。

作者: LL222    時間: 19-3-26 10:03

yuenkw 發表於 19-3-25 22:31
入到頂級龍校但又唔努力讀書,hea足12年到畢業就等於入天堂?唔明!
似自毀前途多d!
...

入咗放手唔理呢?

作者: LL222    時間: 19-3-26 10:04

hohoho888 發表於 19-3-26 09:26
待續嗎?
就算係伊甸園都要聽上帝話先可以留低, 仲要努力工作
如果唔係都係會比仁慈既上帝逐出嫁 ...

是待續。

亦補回前傳:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3057348

作者: hohoho888    時間: 19-3-26 10:25

LL222 發表於 19-3-26 10:04
是待續。

亦補回前傳:
前傳講果個會, 是出名多功課同谷, 是谷中之谷

作者: 99dogdog    時間: 19-3-26 10:28     標題: 回覆樓主

身處地獄的家長認為女兒在天堂,因為龍校hea讀都可以直升!
女兒唔覺得自己身處天堂!

結論:女兒了解自己實際處境。家長思覺失調:一時天堂,一時地獄;快去睇醫生!

作者: 猴子爸    時間: 19-3-26 10:49

其实这就是现实。。。资源(好官津校)就是只有这些,争入去的人越来越多,要不你就有多些银两读国际学校(要竞争,但少些;要读书,但轻松些);要不你就要比人家做更好的准备,成绩上努力争位爬前;要不就放弃,乖乖随遇而安,入读何校也开心。
如果又没钱,又不醒,又不特别努力,又不甘心,在香港,就只有死路一条。
作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-26 10:53     標題: 回覆樓主

咪傻啦
識人天神舊生,日煩夜煩究竟應唔應該報自行(個b得果一歲已經煩到頭髮白
亦識「業內人士」,慨嘆家長賴死唔走逢二進一,「報jupas根本係嘥錢」,為咩啫!

作者: Lindytiger    時間: 19-3-26 11:26

Charlotte_mom 發表於 19-3-26 10:53
咪傻啦
識人天神舊生,日煩夜煩究竟應唔應該報自行(個b得果一歲已經煩到頭髮白)
亦識「業內人士」 ...

我朋友係舊生,自己有兩個女,都打死唔同佢地報,寧願俾錢讀私校

作者: fadgare    時間: 19-3-26 11:31     標題: 回覆樓主:

原來可以賴死唔走? 長知識了...

作者: Soundervolt    時間: 19-3-26 11:32

猴子爸 發表於 19-3-26 10:49
其实这就是现实。。。资源(好官津校)就是只有这些,争入去的人越来越多,要不你就有多些银两读国际学校( ...

如果又没钱,又不醒,又不特别努力,又不甘心,唔只在香港,甚至全世界就只有死路一条。

作者: Soundervolt    時間: 19-3-26 11:39

fadgare 發表於 19-3-26 11:31

因為唔可以對個別學生津貼無限資源,官津學生可以留一年,之後唔掂就會"試升"到畢業。不過學校可以自行決定,但津貼金額(每班計)唔會因為學生留多幾年會個別增加。

作者: ahsiu    時間: 19-3-26 12:40

Follow...

作者: 猴子爸    時間: 19-3-26 14:58

Soundervolt 發表於 19-3-26 11:32
如果又没钱,又不醒,又不特别努力,又不甘心,唔只在香港,甚至全世界就只有死路一条。
...
又有点不全对,在北欧,生活应该容易过很多,但要成为那边的居民应该不容易。。。例如芬兰,全国人口比香港还要少,但资源有多充足!

作者: hohoho888    時間: 19-3-26 15:04

Soundervolt 發表於 19-3-26 11:32
...
又没钱,又不醒,又不特别努力<-- 最後咪求其一份工打, 應該養到自己既, 但如果唔甘心就會成日都覺得時不予我, 成日唔開心je, 最後有機會狂燥, 抑鬱咁囉

作者: hohoho888    時間: 19-3-26 15:07

亞洲區都係咁, 人就係最大既天然資源, 咁少不免要爭, 除左怨個制度外, 不如都怨下點解選在呢d地區投胎
作者: 猴子爸    時間: 19-3-26 15:16

hohoho888 發表於 19-3-26 15:07
亞洲區都係咁, 人就係最大既天然資源, 咁少不免要爭, 除左怨個制度外, 不如都怨下點解選在呢d地區投胎 ...
的确如此,其实将个制度怨来怨去,说到底就是多粥少, 怎样变都不能够满足众多人的欲望,唯有就是竞争,点解亚洲人读书补习那么疯癫?还要解释吗?
作者: Soundervolt    時間: 19-3-26 15:16

猴子爸 發表於 19-3-26 14:58
又有点不全对,在北欧,生活应该容易过很多,但要成为那边的居民应该不容易。。。例如芬兰,全国人口比香港 ...

又唔使講到北歐咁遠(因為生意,我對北歐都有尐認識)。其實喺香港都可以,我見有尐香港”一百元族”,畢業之後仍然同父母一齊生活,冇諗過自立,搵份夠使嘅工作都可以生存。

作者: 猴子爸    時間: 19-3-26 15:18

Soundervolt 發表於 19-3-26 15:16
又唔使講到北歐咁遠(因為生意,我對北歐都有尐認識)。其實喺香港都可以,我見有尐香港”一百元族”,畢 ...
作仔女的甘心,作父母的又甘心,就死不了啦。

作者: Soundervolt    時間: 19-3-26 15:31

hohoho888 發表於 19-3-26 15:07
亞洲區都係咁, 人就係最大既天然資源, 咁少不免要爭, 除左怨個制度外, 不如都怨下點解選在呢d地區投胎 ...

每個國家/地區嘅背景同文化等條件都唔一樣,夾硬將佢地嘅教育(及其他)政策互相比較係不切實際。

BTW 北歐三國嘅薪俸稅係50%,唔知香港人又會唔會羨慕呢?

作者: hohoho888    時間: 19-3-26 16:00

Soundervolt 發表於 19-3-26 15:31
每個國家/地區嘅背景同文化等條件都唔一樣,夾硬將佢地嘅教育(及其他)政策互相比較係不切實際。

BTW 北 ...
從來都是羨慕人家的福利而要比錢就肉痛啦
其實d傳媒都有責任啦, 成日好鐘意整個節目用北歐學童vs香港學童(仲要一定是選谷校的sample),
攪到同人講在0係hk 讀書, 就好似同入左地獄差唔多.
又有好多人睇左呢d 節目就決心要happy, 還我仔/女童年
講真, 唔係咁樣拍點突出到一d野
如果hk 又係happy school 既sample 有乜好對比

作者: 猴子爸    時間: 19-3-26 16:22

BTW 北 ...
大哥,提到北欧,是因为你的这句话开始的:“如果又没钱,又不醒,又不特别努力,又不甘心,唔只在香港,甚至全世界就只有死路一条。“

如果衣食住行生活愉快,相信很多人不会介意高税率。

作者: MrBeast    時間: 19-3-26 16:35

BTW 北 ...
香港亦有另類房地產稅
作者: MrBeast    時間: 19-3-26 16:38

猴子爸 發表於 19-3-26 16:22
大哥,提到北欧,是因为你的这句话开始的:“如果又没钱,又不醒,又不特别努力,又不甘心,唔只在香港,甚 ...
吓,我介意呀
作者: MrBeast    時間: 19-3-26 16:42

hohoho888 發表於 19-3-26 16:00
從來都是羨慕人家的福利而要比錢就肉痛啦
其實d傳媒都有責任啦, 成日好鐘意整個節目用北歐學童vs香港學童( ...
事實係頗痛苦,不過成功需苦幹是宇宙定律,問題是有冇空間推遲一些
作者: 猴子爸    時間: 19-3-26 17:05

MrBeast 發表於 19-3-26 16:38
吓,我介意呀
你一定很有钱,我们这些贫穷户,如果物质上什么都无忧,交50%税都比生活在香港舒适少压力。
作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-26 17:07

猴子爸 發表於 19-3-26 17:05
你一定很有钱,我们这些贫穷户,如果物质上什么都无忧,交50%税都比生活在香港舒适少压力。 ...

我無錢,但我介意
錢自己賺自己駛唔好,做咩返返共產時代

作者: HK-MAN    時間: 19-3-26 17:10

MrBeast 發表於 19-3-26 16:42
事實係頗痛苦,不過成功需苦幹是宇宙定律,問題是有冇空間推遲一些
推遲一些?...人有120歲,40歲才大學畢業又ok喎...
作者: MrBeast    時間: 19-3-26 17:10

猴子爸 發表於 19-3-26 17:05
你一定很有钱,我们这些贫穷户,如果物质上什么都无忧,交50%税都比生活在香港舒适少压力。 ...
有$就去is la, 仲洗係度捱咩
作者: MrBeast    時間: 19-3-26 17:11

HK-MAN 發表於 19-3-26 17:10
推遲一些?...人有120歲,40歲才大學畢業又ok喎...
至少初小唔好谷咁盡
作者: 猴子爸    時間: 19-3-26 17:13

Charlotte_mom 發表於 19-3-26 17:07
我無錢,但我介意
錢自己賺自己駛唔好,做咩返返共產時代
在国内共产。。。 vs  在北欧共产。。。 识拣的,会拣。。。
当然,在香港在高压下竞争都有其可贵之处。

作者: HK-MAN    時間: 19-3-26 17:13

MrBeast 發表於 19-3-26 17:11
至少初小唔好谷咁盡
初少我女間學校真係唔谷喎...
作者: Yanamami    時間: 19-3-26 19:38

Charlotte_mom 發表於 19-3-26 10:53
咪傻啦
識人天神舊生,日煩夜煩究竟應唔應該報自行(個b得果一歲已經煩到頭髮白)
天神band3升上SMCC会同佢小学部band3既-班,等同放棄班,反正谷你唔上、叫你唔走……
作者: Soundervolt    時間: 19-3-26 19:43

HK-MAN 發表於 19-3-26 17:13
初少我女間學校真係唔谷喎...

除咗學校本身,都要睇學生本身能力,覺得谷定唔谷都係因人而異。

作者: Soundervolt    時間: 19-3-26 19:48

Yanamami 發表於 19-3-26 19:38
天神band3升上SMCC会同佢小学部band3既-班,等同放棄班,反正谷你唔上、叫你唔走…… ...

聚集埋Band3學生一班,會唔會係易於補底呀?

作者: Yanamami    時間: 19-3-26 19:53

Soundervolt 發表於 19-3-26 19:48
聚集埋Band3學生一班,會唔會係易於補底呀?
無得補,好反叛……我同学女係天神讀坏左(放心,唔係傻左),成績中中地,但学习态度奇差,功課欠交或求其过求其禁做,唔願温書,成日同阿媽嗌交,佢已經唔係放棄班都禁难搞,果班应該無人武得掂。
作者: MrBeast    時間: 19-3-26 20:09

咪傻啦

身邊都有傳統女校舊生例子have 2nd thought 比她們女兒入母校,其中有些會選擇is.
不過在天神survive 到d女個阿媽明顯係有一般傲氣

作者: picamama    時間: 19-3-26 20:10

Yanamami 發表於 19-3-26 19:53
無得補,好反叛……我同学女係天神讀坏左(放心,唔係傻左),成績中中地,但学习态度奇差,功課欠交或求其过 ...

作者: Yanamami    時間: 19-3-26 20:22

picamama 發表於 19-3-26 20:10
去國際,轉下環境,reboot一下
無銀~~
作者: picamama    時間: 19-3-26 21:24

Yanamami 發表於 19-3-26 20:22
無銀~~

作者: Yanamami    時間: 19-3-26 21:37

picamama 發表於 19-3-26 21:24
唉咁一條龍可能仲累左佢,其實佢去間band 1c/2頭,重拾番一點自信,發展下其他興趣,可能仲有D轉機。
...
其实佢能力讀1a/b都無问題,但讀坏左变成討厭学习,见書就憎……可惜。
作者: Lindytiger    時間: 19-3-26 21:54

picamama 發表於 19-3-26 21:24
唉咁一條龍可能仲累左佢,其實佢去間band 1c/2頭,重拾番一點自信,發展下其他興趣,可能仲有D轉機。
...

好少家長願意放低心中名校,就算小朋友想讀低一級既學校,家長都唔會肯放手呢

作者: picamama    時間: 19-3-26 21:56

Yanamami 發表於 19-3-26 21:37
其实佢能力讀1a/b都無问題,但讀坏左变成討厭学习,见書就憎……可惜。

Burnt out

作者: pekovian    時間: 19-3-26 22:17

Yanamami 發表於 19-3-26 21:37

其實同樣既情況會唔會發生係直私一條龍學校?好似spcc、dgs、dbs等龍校,over 90%甚至100%升中,唔通真係學生篩選過就唔同?定係教學模式/學習氣氛既問題?抑或天下「神龍」一樣黑?

作者: LL222    時間: 19-3-26 22:20     標題: 回覆樓主

我本來想續寫,但字數超出上限,同版查詢中。

作者: Lindytiger    時間: 19-3-26 22:29

pekovian 發表於 19-3-26 22:17
其實同樣既情況會唔會發生係直私一條龍學校?好似spcc、dgs、dbs等龍校,over 90%甚至100%升中,唔通真係 ...

呢啲學校一樣有一群學生係咁,只係冇人係到講啫。

作者: MrBeast    時間: 19-3-26 23:04

其實同樣既情況會唔會發生係直私一條龍學校?好似spcc、dgs、dbs等龍校,over 90%甚至100%升中,唔通真係 ...
dynamics 會不同,神校afford 到程度高而唔谷(eg 功課量),但叻人多競爭自然又會是另一種壓力
作者: Yanamami    時間: 19-3-26 23:17

程度深但workload細,你搞得掂係可以好happy. 其他我唔代表人發表,但例如KTS, 深但-年三考無測無quiz,久唔久默-次書又唔計分, 少功課,暑假只做book report, 考試前-同开始無功課,考試曰考完就番屋企,老師上堂又温下書,你受到深課程咪happy到暈。
作者: fadgare    時間: 19-3-26 23:28

呢幾間升中率有咁高嗎? 有親戚成績不錯( 舊生子女), 小學入, 一樣升唔到中學,不過大學都去到QS 全球十名內大學. 令我覺得該校 對升中要求甚高

作者: fadgare    時間: 19-3-26 23:30

Yanamami 發表於 19-3-26 23:17
程度深但workload細,你搞得掂係可以好happy. 其他我唔代表人發表,但例如KTS, 深但-年三考無測無quiz,久 ...

但如果workload太輕又會唔會個底唔夠實呢? 理解不代表能純熟運用

作者: pekovian    時間: 19-3-26 23:30

Yanamami 發表於 19-3-26 23:17
程度深但workload細,你搞得掂係可以好happy. 其他我唔代表人發表,但例如KTS, 深但-年三考無測無quiz,久 ...

有興趣知KTS程度深但唔催谷,點樣令到大部分學生都跟到呢?家長背後發功?比起操練型學校,點解KTS尼類學校都做到程度咁高呢?

我聽過好多人評價KTS算happy,反而另外兩間名私小學聽過讀得頗辛苦。

作者: pekovian    時間: 19-3-26 23:43

fadgare 發表於 19-3-26 23:28

呢幾間升中率有咁高嗎? 有親戚成績不錯( 舊生子女), 小 ...

作者: pekovian    時間: 19-3-26 23:44

fadgare 發表於 19-3-26 23:28

呢幾間升中率有咁高嗎? 有親戚成績不錯( 舊生子女), 小 ...

你親戚小朋友讀邊間呢?

作者: fadgare    時間: 19-3-26 23:48

pekovian 發表於 19-3-26 23:44
你親戚小朋友讀邊間呢?

spccps. 不過可能以前同而家唔同

作者: Soundervolt    時間: 19-3-26 23:51

Yanamami 發表於 19-3-26 19:53
無得補,好反叛……我同学女係天神讀坏左(放心,唔係傻左),成績中中地,但学习态度奇差,功課欠交或求其过 ...

我都識有個女仔,從小被父母”悉心栽培”,十八般武藝谷到盡,讀小學時乖乖女一名,升上B1中學之後進入青春期,再唔受父母操控,樣樣同父母撐到恆,逃學、離家出走乜都齊,父母都冇哂符.....有時除咗學校嘅問題,家長都可能有責任。

作者: Yanamami    時間: 19-3-27 00:01

Soundervolt 發表於 19-3-26 23:51
我都識有個女仔,從小被父母”悉心栽培”,十八般武藝谷到盡,讀小學時乖乖女一名,升上B1中學之後進入青 ...
我同学無逼个女,反而好似个秘書禁,-大叠功課摺定哂边頁要做,-份份叠好,做完-份遞另-份俾佢……悭番d时间喎~考試又要做書法功課……佢直情幫个女做埋~天神小一开学前已幾本暑期作業,都唔係野少,反正六年做到謝咗~
作者: Yanamami    時間: 19-3-27 00:04

fadgare 發表於 19-3-26 23:30

但如果workload太輕又會唔會個底唔夠實呢? 理解不代表能純 ...

梗係明左就唔洗操啦,上堂專心听,認真做功課就得。當然亦有人跟唔上要補習,因為真係教得快。功課係quality over quantity.夠有人話唔默書点識字呀?禁佢地又真係唔多默書又識字喎。
作者: Soundervolt    時間: 19-3-27 00:05

Yanamami 發表於 19-3-27 00:01
我同学無逼个女,反而好似个秘書禁,-大叠功課摺定哂边頁要做,-份份叠好,做完-份遞另-份俾佢……悭番 ...

所以揀學校都要衡量成績背後,學校所用嘅方法。

作者: fadgare    時間: 19-3-27 00:08

Yanamami 發表於 19-3-27 00:04
梗係明左就唔洗操啦,上堂專心听,認真做功課就得。當然亦有人跟唔上要補習,因為真係教得快。功課係quali ...

數都唔使操?

作者: Yanamami    時間: 19-3-27 00:09

Soundervolt 發表於 19-3-27 00:05
所以揀學校都要衡量成績背後,學校所用嘅方法。
有边个可抗拒到直升SMCC既吸引力吖~佢边讀边同我呻足六年……不过……又有人adapt到天神,觉得無乜野~
作者: LL222    時間: 19-3-27 00:09

首先,多謝大家回覆。

工作煩忙,一日只可以回應一、兩次。

很開心見返很多EK舊朋友!

我盡量一一回覆。

回覆之前,故事主角曾經問我佢身住校網作為佢女兒小一派位嘅意見,我唔係住佢校網,但亦幫佢上EK睇一百幾十個posts,之後寫個總結俾佢如下:

*** 注意***睇前慎入!意見當然內容有比較各學校成份。

*** 睇完如果係講中你小朋友學校唔好有hard feeling,我幾年前跟據各大小post及個人意見總結,無意公開批評某學校學生家長老師校長,唔同意或難受我先說聲對不起。亦唔想跟各位作出罵戰***

版主如果覺得有問題,歡迎刪post。

亦希望各位只在此EK平台討論,謝謝!

———//———

睇睇下面條link, 內裡大量討論35網

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread <http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2987938&extra=&highlight=35&page=1>&tid=2987938&extra=&highlight=35&page=1

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread <http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&;tid=2672678&extra=&highlight=35&page=1>&tid=2672678&extra=&highlight=35&page=1

(第幾線), (學校名), (暫定統一派位學額), (學校佔地面積)

35網:

1. 天神嘉諾撒學校 (S) 一條龍 35, 2300平方米

1. 馬頭涌官立小學(紅磡灣) (S) 58, 6400平方米

2. 聖公會奉基小學 (S) 36, 3500平方米

2. 聖公會奉基千禧小學 (S) 50, 3500平方米

2. 黃埔宣道小學 64, , 6200平方米

3. 葛量洪校友會黃埔學校 (S) 93, 5100平方米

4. 聖公會聖提摩太小學 (S), 3400平方米

31網:

4. 廣東道官立小學 (S) 25, 1000平方米

5. 東莞同鄉會方樹泉學校 (S) 25, 1000平方米, 果欄隔離

1. 嘉諾撒聖心學校, 70, 1900平方米

Reference:

A. 德望小學, 約 17000平方米

_____

首先, 今年放咗兩間31網的學校比35網居民抽, 比得你代表

1)35網唔夠位, 2)31網居民都唔想要, 又唔見比31網的St. Mary比35網?
所我編5線, 讀自已網最差嗰間都好過去讀隔離網最差嗰間.

最難入, 但入到光宗耀祖, 一條龍St. Mary, 名牌, 父母女關係破裂(見下comment及上面條link的大量comment),

甲一: 天神嘉諾撒學校

乙一: 天神嘉諾撒學校

乙二: 葛量洪

乙三: 廣東道官立

點解乙二唔揀第2線的宣道/奉基x2?
Sorry, 宣道/奉基x2响乙一已經比人抽晒, 冇哂位了.

點解乙三唔揀聖公會聖提摩太小學? 因為個人覺得廣東道官立好D, 有聯繫中學, 若你不想誇區, 揀返聖公會聖提摩太小學做乙三, 乙四填廣東道官立, 以防止去咗果欄小學

(不過都有機會)

or

第二難入, 但入到請定補習, xxx個孫讀緊

甲一: 馬頭涌官立小學

乙一: 馬頭涌官立小學

or

放埋甲一, 比較穩陣, 但未必一定中, 网上comment似乎奉基> 奉基千禧> 宣道

甲一: 宣道 or/奉基 /奉基千禧

乙一: 宣道 or/奉基 /奉基千禧

宣道: 大班, 傳統
有精英制 , 三間黎講呢間宗教較濃厚
(校舍一般, 洗手間衛生麻麻)

奉基: 小班, 傳統, 無精英制, 比千禧較為重學術 (去過開放日, 感覺學生唔係好熱情, 冇咩招呼, 但老師好熱心)

千禧: 小班, 靈活, 無精英制, 體兿比奉基豐富, 校舍新環境三間中最好

or

另類選擇, 小一至小四返下午班, 啱你 (註:因為佢都係中午先瞓醒)

甲一: 嘉諾撒聖心學校

乙一: 宣道 or/奉基 /奉基千禧小

#63 我個大女讀緊愉快小學,有天神用家二級級插班,飯局間分享佢的辛酸史~~話專登搬去紅磡讀天神,一年間同個女關係破裂,日日為做功課嘈交,自己同幾個家長都要食抗抑鬱藥;最後大女同細女都去左愉快小學讀書,情況完全改善!佢問返天神二年級的家長,話之前果個聖誕假有48樣功課!!

但亦有幾個優秀學生的家長分享,小朋友完全應付到天神的學習環境,多功課只限於普通班,精英班反然功課不多!(普班功課多到癲的原因就等大家反思下^^)

————

其他答覆:

你諗清楚,明天先去啦

甲一選瑪利諾都得,有72個位比大抽獎

但個人聖心機會大D,有70個位,但冇咁多國內人爭

香港有邊間又愉快學習,又不難入?&#128072;音小,音小有一條龍中學

———//———

最後叮囑佢千祈唔好揀天神,原因唔係佢女唔叻,而係知道佢跟本支援唔到個女!
點解?上面講咗:「放手唔理」另外點解提埋GH、SH?

最後我問佢點解我揀千叮萬囑都要揀天神?

佢話:「你寫咁長,我點睇吖?!」

作者: Yanamami    時間: 19-3-27 00:10

fadgare 發表於 19-3-27 00:08
數都唔使操?
小学数又唔係DSE数,操乜呢?
作者: LL222    時間: 19-3-27 00:11

我問佢點解我揀千叮萬囑都要揀天神?

佢話:「你寫咁長,我邊有時間睇吖!?」
作者: fadgare    時間: 19-3-27 00:13

Yanamami 發表於 19-3-27 00:10
小学数又唔係DSE数,操乜呢?

數學比賽, 操 先計得夠快

作者: Yanamami    時間: 19-3-27 00:17

pekovian 發表於 19-3-26 23:30
有興趣知KTS程度深但唔催谷,點樣令到大部分學生都跟到呢?家長背後發功?比起操練型學校,點解KTS尼類學 ...
我成日唔明,点解要“操練”,小学野手板眼見功夫,識左就識左,識左有乜需要操?KTS考試,尤其中英文两科,我两个女畢業,从未温过本課本(我觉得買黎係嘥錢),只要温工作紙就得。
作者: Yanamami    時間: 19-3-27 00:18

fadgare 發表於 19-3-27 00:13
數學比賽, 操 先計得夠快

考試又唔係比賽,無人做唔切喎……仲有时间check卷。其实小学考試係鬥小心,唔係鬥快。有人次次失十分八分careless mistakes. 有人失-两分,高下立见。
作者: Yanamami    時間: 19-3-27 00:24

LL222 發表於 19-3-27 00:11
我問佢點解我揀千叮萬囑都要揀天神?

佢話:「你寫咁長,我邊有時間睇吖!?」 ...
嘥哂你-番心血,早之只贈佢一句“千祈咪揀天神”就算。
作者: fadgare    時間: 19-3-27 00:30

Yanamami 發表於 19-3-27 00:18
考試又唔係比賽,無人做唔切喎……仲有时间check卷。其实小学考試係鬥小心,唔係鬥快。有人次次失十分八分 ...

作者: Yanamami    時間: 19-3-27 00:32

天神仲有-样好R头……常識科考試答案寫:消防員救火又救人,同消防員救人又救火,原來可以話錯!中文科考試有唔記得幾多分答課本文中问題,“必須”-字-標点跟足model answers, 两分一題,錯隻字已無禁-分……但你唔知要花幾多时间去背……
作者: fadgare    時間: 19-3-27 00:33

Yanamami 發表於 19-3-27 00:17
我成日唔明,点解要“操練”,小学野手板眼見功夫,識左就識左,識左有乜需要操?KTS考試,尤其中英文两科 ...

可能你囡理解力高, 過目不忘. 我仔中文都要同佢寫下字先記得

作者: fadgare    時間: 19-3-27 00:34

Yanamami 發表於 19-3-27 00:32
天神仲有-样好R头……常識科考試答案寫:消防員救火又救人,同消防員救人又救火,原來可以話錯!中文科考 ...

咁好冇意義. 直私冇呢d?

作者: fadgare    時間: 19-3-27 00:36

考試又唔係比賽,無人做唔切喎……仲有时间check卷。其实小学考試係鬥小心,唔係鬥快。有人次次失十分八分 ...

請指教點教小朋友小心?

作者: Yanamami    時間: 19-3-27 00:37

fadgare 發表於 19-3-27 00:34
咁好冇意義. 直私冇呢d?
梗係無……考卷係靈活运用已学知識,有人会話禁考課外野点温?我地GS都考成版課外野……
作者: Yanamami    時間: 19-3-27 00:38

fadgare 發表於 19-3-27 00:36
請指教點教小朋友小心?
天生……我大女激到我死,真係十分八分禁失;細女失-两分頂笼……同-个阿媽生……
作者: Yanamami    時間: 19-3-27 00:43

我好似騎动左楼主个帖,sorry.
作者: fadgare    時間: 19-3-27 00:43

Yanamami 發表於 19-3-27 00:38
天生……我大女激到我死,真係十分八分禁失;細女失-两分頂笼……同-个阿媽生…… ...

我仔要同佢操下卷先教識佢double check, 小心做. 否則講一萬次也不會記得. 講緊劍橋、 數學比賽嗰啲

作者: fadgare    時間: 19-3-27 00:45

LL222 發表於 19-3-27 00:09
首先,多謝大家回覆。

有親戚兩個女又係讀天神, 大女讀得幾好, 細女讀唔掂臨尾兩年轉咗國際學校

作者: LL222    時間: 19-3-27 00:51

99dogdog 發表於 19-3-26 10:28
身處地獄的家長認為女兒在天堂,因為龍校hea讀都可以直升!
女兒唔覺得自己身處天堂!

不如睇清楚個post,有姐姐,仲有個妹妹。

天堂地獄唔係講緊佢女兒讀書,宜係細妺妹有得順利升天神住嘅地方係「天堂」,乜Q証書奬狀profolio申請信叩門信家長信介紹信乜Q都唔使預備,填份小一派位form寫上大女細女名字簽名就得。

作者: LL222    時間: 19-3-27 00:54

Lindytiger 發表於 19-3-26 11:26
我朋友係舊生,自己有兩個女,都打死唔同佢地報,寧願俾錢讀私校
...

我都係咁建議,點知佢話寫得太深入,冇時間睇。

作者: LL222    時間: 19-3-27 00:57

咪傻啦

當年有參考你講關於天神個post

作者: fadgare    時間: 19-3-27 00:59

Yanamami 發表於 19-3-27 00:43
我好似騎动左楼主个帖,sorry.

哈哈我也不好意思

作者: LL222    時間: 19-3-27 01:04

Lindytiger 發表於 19-3-26 11:26
...

我同學佢話佢都係St Marian, 打死都唔比個女入SMCC。

作者: LL222    時間: 19-3-27 01:07

fadgare 發表於 19-3-26 11:31

簡單,面皮夠厚已經可以。

作者: LL222    時間: 19-3-27 01:11

BTW 北 ...

我朋友住北歐,生生好似6個月有薪假。

另外,佢話比當地人聽香港讀幼稚園係要先面試,佢O咗咀完全唔相信!

作者: LL222    時間: 19-3-27 01:22

Yanamami 發表於 19-3-27 00:09
有边个可抗拒到直升SMCC既吸引力吖~佢边讀边同我呻足六年……不过……又有人adapt到天神,觉得無乜野~ ...

我唔係講緊個女adapt到與否。你見我Ref有寫GH,冇錯,佢細女係讀德幼,但佢都支援唔到(放手唔理),連德小都唔收,上天神會唔會係一個災難呢?

作者: fadgare    時間: 19-3-27 01:26

LL222 發表於 19-3-27 01:22
我唔係講緊個女adapt到與否。你見我Ref有寫GH,冇錯,佢細女係讀德幼,但佢都支援唔到(放手唔理),連德小 ...

其實除非天才兒童, 父母唔跟間間都冇乜機會, 國際學校除外 放任政策本地學校行唔通吧...

作者: Soundervolt    時間: 19-3-27 01:26

LL222 發表於 19-3-27 01:11

另外,佢話比當地人聽香港讀幼稚園係要先面試,佢O咗咀完全唔相信 ...

瑞典女仕有10個月有薪產假,期間8折支薪。因為瑞典人口少(全國人口得八百多萬人),所以鼓勵生育。

一個鎮冇乜幾多學校,近嗰間讀嗰間,無得唔啱心水,因為鎮外學校分分鐘過百公里以上,冇可能返到學。

BTW 瑞典消費稅係25%

作者: 99dogdog    時間: 19-3-27 01:28

LL222 發表於 19-3-27 00:51
不如睇清楚個post,有姐姐,仲有個妹妹。

天堂地獄唔係講緊佢女兒讀書,宜係細妺妹有得順利升天神住嘅地 ...

不如你又睇吓之前寫乜先啦!

「家姐:天堂係咩地方?

家長:天堂就係,你抽中香港一條龍頂級女校津貼唔使錢只我堅持你唔讀書都保證升上去12年唔使煩!」

後面話未講完,再加上......

即係天堂其一優點係:唔讀書可以保證升上去;而另一優點係阿妹可以慳好多功夫,因為唔使撲學校,更加唔使預備面試同整portfolio嘛!

如果我理解錯就只能怪我讀書少!

作者: MrBeast    時間: 19-3-27 06:17

LL222 發表於 19-3-27 00:54
我都係咁建議,點知佢話寫得太深入,冇時間睇。
在ek都是,所以最好買清楚人地想點先,尤其我呢d打字慢的
作者: MrBeast    時間: 19-3-27 06:19

LL222 發表於 19-3-27 01:11

另外,佢話比當地人聽香港讀幼稚園係要先面試,佢O咗咀完全唔相信 ...
最主要係普遍佢地父母對於子女能否成龍唔係咁緊張
作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-27 07:25

LL222 發表於 19-3-27 00:09
首先,多謝大家回覆。

我身邊都有d爛泥扶唔上壁嘅朋友
唔駛俾咁多findings and supporting,佢地只係想好似買馬咁,一睇就見到建議填表組合,完!
你同佢分析咩草地沙地,咩馬房咩阿爸阿媽咩血統,換來就係呢句你寫咁長點睇 (我果時得到果句係:我又唔似你咁有興趣研究呢d野)
盞自己無癮

作者: Ryan_baba    時間: 19-3-27 07:45

都唔一定,有啲學校嘅卷又真係要做得好快至有機會做曬,要攞高分就必須要做到快而準。

作者: Yanamami    時間: 19-3-27 07:50

Ryan_baba 發表於 19-3-27 07:45
都唔一定,有啲學校嘅卷又真係要做得好快至有機會做曬,要攞高分就必須要做到快而準。
...
明,不过上文我地講紧KTS. 集中係点解KTS禁少功課唔洗操,係咪家長自谷?
作者: picamama    時間: 19-3-27 07:53

Yanamami 發表於 19-3-27 00:17
我成日唔明,点解要“操練”,小学野手板眼見功夫,識左就識左,識左有乜需要操?KTS考試,尤其中英文两科 ...

我都覺得係,咁細個「操練」真係冇意思

作者: Yanamami    時間: 19-3-27 07:58

picamama 發表於 19-3-27 07:53
我都覺得係,咁細個「操練」真係冇意思,明左識得點運用便可, 奈何現在的人求學就是求分數,跟本到中學又 ...
唔求分就呃人既,我都求㗎~但我溫書時專挑平日工作紙錯果d溫(平日唔会对功課,禁先知佢唔識乜,犯乜錯),啱既我同佢講,當你明你識,唔同你温啦,自己望多两眼啦~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5