教育王國

標題: 馬來西亞升讀國際學校 [打印本頁]

作者: sinibb    時間: 19-3-19 11:00     標題: 馬來西亞升讀國際學校

有無父母小朋友0係馬來西亞讀緊BOARDING?
果邊生活費低,但治安OK嗎?

作者: cecnl    時間: 19-3-19 17:09

馬拉拐帶小童問題嚴重
作者: picamama    時間: 19-3-23 03:38

sinibb 發表於 19-3-19 11:00

但其實好的國際唔平過香港好多

作者: cfs    時間: 19-3-23 08:36

除非父母要到當地工作,否則香港已經有好的國際學校。治安、口音、水平、升學也是問題。可能深圳的國際學校仲好

作者: rainbowbb    時間: 19-3-23 13:23

cfs 發表於 19-3-23 08:36
除非父母要到當地工作,否則香港已經有好的國際學校。治安、口音、水平、升學也是問題。可能深圳的國際學 ...

Wycombe Abbey School 香港開小學

作者: cfs    時間: 19-3-23 18:28

rainbowbb 發表於 19-3-23 13:23
Wycombe Abbey School 香港開小學課本

?同我有関係?

作者: sinapec    時間: 19-3-23 18:46     標題: 回覆樓主:

我都好幾年前在吉隆坡做expat 時我兩個小朋友在當地讀國際學校,一個小學,一個中學,口音絕對冇問題,因外國人較多,水平就睇邊間,個人覺得英制好D,美制小學就玩多D。

但要留意有冇中文學(美式學校小學部未必有)。衣幾年馬幣相對低,所以都唔算貴,至於治安就要留意下。

我細囡回港後讀local 英小同英中,英文算系超班(全級第一),連帶其他科(LS, history等等)都系全級頭幾名。

作者: rainbowbb    時間: 19-3-23 19:48

cfs 發表於 19-3-23 18:28
?同我有関係?

不是同你有關,只是認同你的說法。香港有好的國際學校

作者: cfs    時間: 19-3-23 20:07

rainbowbb 發表於 19-3-23 19:48
不是同你有關,只是認同你的說法。香港有好的國際學校

我抓哂頭添

作者: J.Kong    時間: 19-3-24 17:55

sinapec 發表於 19-3-23 18:46
我都好幾年前在吉隆坡做expat 時我兩個小朋友在當地讀國際學校,一個小學,一個中學,口音絕對冇問題,因外 ...

有興趣想知道當年學費約多少,讀得開心嗎?

作者: picamama    時間: 19-3-24 19:10

除非父母要到當地工作,否則香港已經有好的國際學校。治安、口音、水平、升學也是問題。可能深圳的國際學 ...

......

作者: LAS01    時間: 19-3-24 21:34

任何地區,要論Top School,論優秀學生,一定不缺。
題外話,看到一句深圳無得比的評論,感到無語。隨便翻查一間名為「深國交」的國際學校,今年和歷年所收穫的名牌大學取錄成績,自有分曉⋯⋯
http://www.scie.com.cn

作者: sinibb    時間: 19-3-28 13:06

回覆 sinapec 的帖子

請問你當時小朋友讀邊間?

作者: sinapec    時間: 19-3-29 20:06

sinibb 發表於 19-3-28 13:06

請問你當時小朋友讀邊間?

已pm 你

作者: penp0319    時間: 19-5-5 19:36

我硏究過,馬來西亞Top IS 唔平,不過,Hong Kong Top IS 仲貴!

作者: octobell    時間: 19-5-8 02:55

我都好幾年前在吉隆坡做expat 時我兩個小朋友在當地讀國際學校,一個小學,一個中學,口音絕對冇問題,因外 ...

可否知那校名字及收費

作者: octobell    時間: 19-5-8 03:01     標題: 回覆樓主:

純個人看法,出入要看緊,大型又要有當地華人或港人或日韓人商場較為安全,在外或當地人出入或國內的要留意小心,聽聞有迷暈事件於港移居羣組傳出

作者: twsf    時間: 19-5-26 08:13

作者: Ashleycorina    時間: 19-6-1 23:01

好好分享!

作者: Ashleycorina    時間: 19-6-1 23:03

penp0319 發表於 19-5-5 19:36
我硏究過,馬來西亞Top IS 唔平,不過,Hong Kong Top IS 仲貴!

我好朋友住KL,佢d小朋友全部返IS,成日叫我搬過去,佢自己英國長大讀書,佢話小朋友响KL讀英制IS,好好都平過香港

作者: 小金魚魚    時間: 19-6-2 20:59

馬來西亞的國際學校難入嗎?

作者: snoopymummy    時間: 19-6-20 12:46

我著手安排緊名女過馬來西亞讀寄宿,一齊交流下
作者: gloriakaka    時間: 19-7-3 11:58

可以pm我係邊一間KL小學及中學嗎?thanks thanks!

作者: irenengsl    時間: 19-7-27 13:04     標題: 回覆樓主:

想了解多d, 可以pm我是那間學校嗎?我都唸緊送小朋友去馬來西亞讀國際學校,但見價錢都唔平

作者: 小時了了    時間: 19-7-30 10:22

Ashleycorina 發表於 19-6-1 23:03
我好朋友住KL,佢d小朋友全部返IS,成日叫我搬過去,佢自己英國長大讀書,佢話小朋友响KL讀英制IS,好好都平過香港
【移居馬來西亞】第二家園計劃持94萬可申請? 顧問:但有一限制 https://www.hk01.com/%E8%81%B7%E5%A0%B4/340270/%E7%A7%BB%E5%B1%85%E9%A6%AC%E4%BE%86%E8%A5%BF%E4%BA%9E-%E7%AC%AC%E4%BA%8C%E5%AE%B6%E5%9C%92%E8%A8%88%E5%8A%83%E6%8C%8194%E8%90%AC%E5%8F%AF%E7%94%B3%E8%AB%8B-%E9%A1%A7%E5%95%8F-%E4%BD%86%E6%9C%89%E4%B8%80%E9%99%90%E5%88%B6

作者: penp0319    時間: 19-8-4 17:00

snoopymummy 發表於 19-6-20 12:46
我著手安排緊名女過馬來西亞讀寄宿,一齊交流下

請問你女會過邊間學校?

作者: penp0319    時間: 19-8-4 17:03

小時了了 發表於 19-7-30 10:22
【移居馬來西亞】第二家園計劃持94萬可申請? 顧問:但有一限制 https://www.hk01.com/%E8%81%B7%E5%A0%B4 ...

報導指要700 萬先夠生活十年,其實點計?要咁大開支,駛70萬一年,我留香港都唔駛咁多?

作者: sunnythecat    時間: 19-8-17 09:44

請問小朋友讀邊間國際學校?我地最近上網睇咗十幾間,如果要比較多外藉老師嘅學費都真係唔平。

作者: Ocean419    時間: 19-8-20 21:02

請問對深圳的IS有了解嗎?港人容易入讀?學費好似仲貴過香港

作者: 東寶    時間: 19-8-25 20:24

麻煩你可以PM 我那一間嗎?
作者: YanYan0116    時間: 19-8-26 14:59

penp0319 發表於 19-8-4 17:03
報導指要700 萬先夠生活十年,其實點計?要咁大開支,駛70萬一年,我留香港都唔駛咁多?
...
[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]加上去到那邊要買樓

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)]實際上要六、七百萬港元才足夠應付十年的移居生活。「由於持簽證者無法於當地工作或創業的,香港人必須靠自己的儲蓄支撐當地生活,加上去到那邊要買樓、醫療和衣食住行等開支,要過上不差的生活,六、七百萬的流動資金是很基本的了。」

作者: penp0319    時間: 19-8-27 20:57

YanYan0116 發表於 19-8-26 14:59
加上去到那邊要買樓

條數係十年要花七百萬,平均要7萬一個月開支,生活指數比香港更高!又話租金平,一萬蚊已可租樓!真係唔識計!

作者: 小時了了    時間: 19-8-29 09:16

啱啱係網上睇緊網上新聞, 竟然 "無啦啦" 彈咗以下呢間馬來西亞國際學校嘅廣告出來.

https://www.sjis.edu.my/registration-mandarin/?gclid=CjwKCAjwzJjrBRBvEiwA867byiPA_mokmyMOsVRSBhMODODHPxvAHwlXS4zSH9NO2gtwjJKayYXFaBoCRlcQAvD_BwE

https://www.sjis.edu.my/

作者: Joba    時間: 19-8-29 22:23

約平均每年多少錢?

作者: penp0319    時間: 19-8-31 08:09

Joba 發表於 19-8-29 22:23
約平均每年多少錢?

有平有貴,幾萬至十幾萬港紙都有!有d 平國際學校成績仲唔錯!當然大部分老師可能唔係來自英美

作者: rabbittsui    時間: 19-9-6 10:41

Hihi, 請問你介唔介意pm我,當年你兩個女讀嘅學校名?我正在考慮大馬MM2H,thx a lot.

作者: kogqco    時間: 19-9-6 14:24

你好,可以pm我KL邊間國際學校好嗎?
作者: YLONg    時間: 19-9-7 18:17

rabbittsui 發表於 19-9-6 10:41
Hihi, 請問你介唔介意pm我,當年你兩個女讀嘅學校名?我正在考慮大馬MM2H,thx a lot.
...

有用過的MM2H agent( local 華人),每次服務都不錯。有需要可以PM

作者: QCHAI    時間: 19-9-16 20:53

麻煩可以PM是KL那間學校嗎
作者: 小時了了    時間: 19-9-17 14:49

係 FB 彈咗呢間 agent 廣告 https://www.facebook.com/fgedu/

- UCSI International School (IB World School), Bandar Springhill

- Prince of Wales Island International School (POWIIS) 是位於馬來西亞檳城 (Penang) 的優質國際學校,。POWISS是一所英式學校, 為7至13年級的學生提供走讀和寄宿兩種選擇。課程為國際 A-Level 及GCSE, 而且學校提供了良好的英語環境,學生畢業後主要到英國升讀大學。而學校亦是COBIS英國國際學校協會及 AIMS 馬來西亞國際學校聯盟等組織成員。

作者: YLONg    時間: 19-9-17 20:13

小時了了 發表於 19-9-17 14:49
係 FB 彈咗呢間 agent 廣告 https://www.facebook.com/fgedu/

- UCSI International School (IB World Sch ...

呢間有boarding

作者: Luilui513    時間: 19-9-25 20:02

回覆 YLONg 的帖子

可否PM agent資料我 THX
作者: helenleung2019    時間: 19-9-25 20:18

回覆 Ashleycorina 的帖子

想問下你個朋友讀邊間英式IS ,thanks
作者: helenleung2019    時間: 19-9-25 20:25

YLONg 發表於 19-9-7 18:17
有用過的MM2H agent( local 華人),每次服務都不錯。有需要可以PM
可否pm ,thx
作者: helenleung2019    時間: 19-9-25 20:26

可否pm 你小朋友當年讀邊間小學和中學 ,準備過去讀,thanks
作者: Venusko215    時間: 19-10-6 00:46

回覆 YLONg 的帖子

你好,請問可pm agent嗎?謝謝😊
作者: Venusko215    時間: 19-10-6 00:50

你好,可以pm國際小學的資料給我嗎,謝謝
作者: Venusko215    時間: 19-10-6 00:51

民房

發表於 1 秒前 |只看該作者

你好,可以pm國際小學的資料給我嗎,謝謝

作者: nonshan    時間: 19-10-10 11:47     標題: 回覆樓主:

唔該可否pm一些吉隆坡國際學校資料我嗎?
現讀小2

作者: YLONg    時間: 19-10-12 22:11

推薦英式IS. Boarding ,homestay 都比較多選擇。

作者: mt2101    時間: 19-10-14 13:18     標題: 回覆樓主:

想問下有意係吉隆坡升學的家長,讀完中學後,會繼續係吉隆坡讀大學嗎?

作者: dine1117    時間: 19-10-15 23:03

回覆 小金魚魚 的帖子

唔難入,一般要考試,只係睇下你適合邊班,同埋要唔要上額外英文班
作者: dine1117    時間: 19-10-15 23:07

回覆 mt2101 的帖子

想讀埋大學,到時再睇下小朋友成績再定,我都睇左幾間學校,有些一條龍上埋大學
作者: dine1117    時間: 19-10-15 23:09

我都計劃帶囡囡去讀小5,睇左幾間學校,大家可以交流下
作者: yummivio    時間: 19-10-16 23:47

penp0319 發表於 19-8-31 08:09
有平有貴,幾萬至十幾萬港紙都有!有d 平國際學校成績仲唔錯!當然大部分老師可能唔係來自英美
...
可以pm比學校我嗎?
作者: yummivio    時間: 19-10-16 23:49

dine1117 發表於 19-10-15 23:03
回覆 小金魚魚 的帖子

唔難入,一般要考試,只係睇下你適合邊班,同埋要唔要上額外英文班 ...
係咩去當地考?可以pm資料比我thanks
作者: elebo    時間: 19-10-24 00:34

我搵緊吉隆坡嘅嗰隻學校可以分享係邊間嗎?
作者: elebo    時間: 19-10-24 00:36

回覆 Venusko215 的帖子

我也想找吉隆坡國際學校的資料可以PM我嗎
作者: Ashleycorina    時間: 19-10-26 06:21

小時了了 發表於 19-7-30 10:22
【移居馬來西亞】第二家園計劃持94萬可申請? 顧問:但有一限制 https://www.hk01.com/%E8%81%B7%E5%A0%B4 ...

Thanks!但我自己本身有外國護照,會送仔女去自己成長地方

作者: Ashleycorina    時間: 19-10-26 06:21

helenleung2019 發表於 19-9-25 20:18
回覆 Ashleycorina 的帖子

想問下你個朋友讀邊間英式IS ,thanks

你想要學校名?

作者: helenleung2019    時間: 19-10-26 10:20

Ashleycorina 發表於 19-10-26 06:21
你想要學校名?

係啊 ,thanks

作者: Ashleycorina    時間: 19-10-26 10:33

helenleung2019 發表於 19-10-26 10:20
係啊 ,thanks

https://www.alice-smith.edu.my

佢話有香港人㗎

作者: lauhehe    時間: 19-11-6 14:03

我選了位於怡保的國際學校, 下星期帶2位公子去interview
作者: yole    時間: 19-11-17 00:57     標題: 回覆樓主

請問大家可分享下吉隆坡邊間國際學校好呢(emoji)(emoji)

作者: dicksonon    時間: 19-11-20 22:23

可以pm學校名嗎?
作者: Pearlcsc833    時間: 19-12-1 16:16

YLONg 發表於 19-9-7 18:17
麻煩可以pm 我嗎?
作者: YLONg    時間: 19-12-2 09:47

國際學校要深入了解,才知道是否合適自己小朋友。

作者: juese    時間: 19-12-2 19:43

是否可以開個group一齊分享下?比如大家都考察左邊間學校,對學校的感覺如何等等的分享。大家多角度考慮,希望揾到更適合自己小朋友的學校。thx
作者: carnationyiu    時間: 19-12-7 09:19

我兒子讀 Epsom college in Malaysia, 讀咗呢間 boarding school 4年,如果係關于呢間 boarding school 的資料,有興趣的,我可分享下,但其他boarding school 我便不認識了
作者: kingsum1027    時間: 19-12-17 08:48

我FB有參觀了學校的資料和相,仲有上了兩天體驗課,最後也考了一所小學並取錄了,有興趣可去我FB睇下「菜苗媽慢活馬來西亞@MM2H@學校@實用資訊」,有幾所學校較詳細了解
作者: Nancy871015    時間: 20-6-17 14:45

你好,可以pm我KL邊間國際學校好嗎?
作者: nicolelaiyy    時間: 20-7-5 11:53

請問你小朋友在Malaysia讀哪一間Is? thx a lot

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5