教育王國

標題: 英華書院VS荃灣官立中學 [打印本頁]

作者: sinalv5233    時間: 19-3-13 15:12     標題: 英華書院VS荃灣官立中學

英華書院和荃灣官立中學,大家點睇?小兒屬於B1頭的學生,以往績來睇,入官中機會都好高下。雖然我也覺得直資中學各方面資源會更好,但是官中的成績始終優勝不少,好矛盾,請大家給點意見,謝謝
作者: b3410    時間: 19-3-13 15:14

我自己會揀荃官。

作者: gracelam    時間: 19-3-13 15:15

sinalv5233 發表於 19-3-13 15:12
英華書院和荃灣官立中學,大家點睇?小兒屬於B1頭的學生,以往績來睇,入官中機會都好高下。雖然我也覺得直 ...

目標為本(DSE), 我會揀荃官

不過自行荃官唔易入, 值唔值得放棄YW就要多加考慮。

作者: 5tgb    時間: 19-3-13 15:23

往年小學入荃官人數多唔多先,如果多的話,就選荃官,適應易好多
作者: sinalv5233    時間: 19-3-13 15:24

回覆 gracelam 的帖子

謝謝,是的,官中Dse優勝不少,以往績睇,以往頭幾名的學生都順利入了!但小兒不是死讀書的人,非常好動,擔心官校束縛太多
作者: MCLIAN    時間: 19-3-13 17:14

sinalv5233 發表於 19-3-13 15:24

謝謝,是的,官中Dse優勝不少,以往績睇,以往頭幾名的學生都順利入了!但小兒不是 ...
那麼讓囝揀 , 他是用家。

他有意見嗎?

作者: sinalv5233    時間: 19-3-13 17:29

回覆 MCLIAN 的帖子

囝是傾向于讀英華,但身邊太多反對意見,覺得以囝的成績和資質,官中在學業上會幫到他。所以現在大家都開始猶疑
作者: gracelam    時間: 19-3-13 17:36

sinalv5233 發表於 19-3-13 17:29

囝是傾向于讀英華,但身邊太多反對意見,覺得以囝的成績和資質,官中在學業上會幫到他 ...

仲有冇其他直資offer? 自行另一間係?

作者: sinalv5233    時間: 19-3-13 18:01

暫無其他直資offer,另一間自行係最想讀的Lsc,但到而家都冇2nd in,所以先至梗煩
作者: bbeasy25    時間: 19-3-13 21:14

sinalv5233 發表於 19-3-13 17:29

囝是傾向于讀英華,但身邊太多反對意見,覺得以囝的成績和資質,官中在學業上會幫到他 ...

我就會尊重小朋友選擇,以免日後怨我

作者: 5tgb    時間: 19-3-13 21:31

bbeasy25 發表於 19-3-13 21:14
要怨的就算孩子自已選一樣怨,因為孩子根本沒能力選擇,大了一樣怨。唔通你話你小學畢業時,自已選的,唔關父母事呀!
作者: bbeasy25    時間: 19-3-13 21:35

5tgb 發表於 19-3-13 21:31
要怨的就算孩子自已選一樣怨,因為孩子根本沒能力選擇,大了一樣怨。唔通你話你小學畢業時,自已選的,唔關 ...

我相信小六學生有自己分析能力和喜好,佢有能力考到學校,為什麼自己不能選擇?兩間差不多程度的學校,又不是任他選,這是尊重

作者: Big_Gal    時間: 19-3-13 21:36

bbeasy25 發表於 19-3-13 21:14
又唔使講到咁嚴重. 始終佢自己要讀6年, 都應該有份參與決定, 家長從旁分析, 再一齊決定.
作者: 5tgb    時間: 19-3-13 22:49

尊唔尊重,其實不是零和遊戲。可以跟足孩子的心意去做,亦被孩子認為不尊重。反過來,亦可跟足父母的意思去做,孩子亦認為父母很尊重自已。問題是父母的心態而已,一念天堂,一念地獄。希望帖友能真正明白,何謂尊重。選中學不同選大學,選中學始終是父母的承擔,不能假手於孩子的。
作者: YDLFATHER    時間: 19-3-13 22:52

我自己會揀英華書院
作者: 978212    時間: 19-3-13 23:02

其實小朋友本身有學習動機最緊要,另外學校嘅成績好唔表示自己小朋友成績一定好,揀學校方面除非小朋友自己冇意見,否則家長應考慮佢嘅意見。
作者: 5tgb    時間: 19-3-14 06:33

我相信如果二間學校都同時出左offer, 樓主一定好容易選架啦!問題是現時祗有一間offer 而已。要知道要赢到最後,就必須堅持,多了解,多聽意見,尤其是身邊信得過,有經驗那些意見,最好打電話問班主任,她的意見最重要。
作者: GreenMaDad    時間: 19-3-14 08:21

荃官成績勁有好多年歷史,我自己亦認識不少荃官人,但恕我好坦白咁講(亦知道會得罪人),荃官人有種"荃灣style", 可能可以說是"讀書型的MK style".   成績好係真,但其他見識方面比其他人少,上到大學已經開始明顯。  有人説名校生到大學只群名校生,其實因為名校生同"新界地區名校生" 一向接觸既野已吾同,好難玩埋。
英華成績確實比荃官差,但如你小朋友本身讀書掂,通常都係小朋友幫學校爭光,吾係學校幫小朋友擺成績。

再加上小朋友好動,我會揀英華。

作者: sukitelfold    時間: 19-3-14 09:16

英華書院和荃灣官立中學,大家點睇?小兒屬於B1頭的學生,以往績來睇,入官中機會都好高下。雖然我也覺得直 ...

再望望高中通識科,一間中文教及考DSE、一間英文教及考DSE,你會喜歡那間?!

作者: sukitelfold    時間: 19-3-14 09:18

sukitelfold 發表於 19-3-14 09:16
再望望高中通識科,一間中文教及考DSE、一間英文教及考DSE,你會喜歡那間?!
...

再搵搵資料有關高中選科的彈性及競爭

作者: ilyrd    時間: 19-3-14 09:22

Yeah, thats the point. 如果荃中有8成機會,我揀荃中.最多衰咗,去叩佢門.叩到入為止.
作者: sinalv5233    時間: 19-3-14 09:53

謝謝大家的意見,希望接下來能有更心儀的學校向小兒招手
作者: simoncwl    時間: 19-3-14 10:26

回覆 ilyrd 的帖子

叩唔到,點樣可以叩到入為止?有特別方法? 真心請教
作者: 5tgb    時間: 19-3-14 20:53

GreenMaDad 發表於 19-3-14 08:21
荃官成績勁有好多年歷史,我自己亦認識不少荃官人,但恕我好坦白咁講(亦知道會得罪人),荃官人有種"荃灣s ...
荃湾style!褒定貶呀?  名校? 是指那一間學校呀? 成績好個間or成績唔好個間是名校呀? 讀大學社交出問題,是自已入唔到大學同D入左大學的中學同學出現問題 or 大家都是大學同學出問題呀? 邊問學校多D人入到八大架? 看完此帖,心里很多問題,還請指教,謝!!
作者: Sheep06    時間: 19-3-14 21:08

荃官成績勁有好多年歷史,我自己亦認識不少荃官人,但恕我好坦白咁講(亦知道會得罪人),荃官人有種"荃灣s ...
請小心,不要回應 那些有機會便入位 踩英華、 咬着英華不放的 癲狗
作者: Sheep06    時間: 19-3-14 21:16

樓主, 你對哪一間有信心對兒子成長發展比較好,便選那間好了。
作者: 5tgb    時間: 19-3-14 21:26

Sheep06 發表於 19-3-14 21:08
請小心,不要回應 那些有機會便入位 踩英華、 咬着英華不放的 癲狗
為何你會如此稱呼人架? 咁叫人算唔算有禮貌架? 你是否個間名校畢業架? 是不是名校style來架? 還請指教,謝!!
作者: sissysze    時間: 19-3-14 21:29     標題: 回覆樓主:

放英華啦,大把家長多謝你

作者: sunflower2000    時間: 19-3-14 21:42

荃官DSE比英華高兩班,唔使諗,我揀荃官。
作者: sunflower2000    時間: 19-3-14 21:47

我識有D傳統名校生,有樣樣叻嘅,有高分低能款嘅, 有叻得黎串串貢嘅,亦有好水皮又串串貢嘅.....
作者: Sheep06    時間: 19-3-14 22:14

我不想騎劫這帖,祝樓主入到合適的理想中學!利申:我不是英華書院畢業,也沒有子女就讀'英華書院,現在亦沒有打箅報讀。
我只是路過,看不過眼有人沒有被英華取錄,而 深深不忿,懷恨在心,一有位就入來踩盡英華。

作者: mcl203    時間: 19-3-14 22:19     標題: 回覆樓主

我會選英華~~~

作者: sinalv5233    時間: 19-3-14 22:20

回覆 Sheep06 的帖子

謝謝你,兩間都是好學校!可憐天下父母心而已!真心想聽聽些客觀的意見,如果給大家造成困擾了,把帖子關了吧!
作者: cowkingb    時間: 19-3-14 22:23

Sheep06 發表於 19-3-14 22:14
我不想騎劫這帖,祝樓主入到合適的理想中學!利申:我不是英華書院畢業,也沒有子女就讀'英華書院,現在亦沒 ...
學懂放下,做人會開心啲...
作者: Sheep06    時間: 19-3-14 22:23

sinalv5233 發表於 19-3-14 22:20

謝謝你,兩間都是好學校!可憐天下父母心而已!真心想聽聽些客觀的意見,如果給大家 ...
言重了! 你沒有造成困擾。 其實以band1頭的成績 入荃官都應該十拿九穩,比考林護 更有把握。
作者: YDLFATHER    時間: 19-3-14 22:57

以band1頭的成績 入荃官都應該十拿九穩?
作者: Sheep06    時間: 19-3-14 23:41

YDLFATHER 發表於 19-3-14 22:57

以band1頭的成績 入荃官都應該十拿九穩?
對不起, 其實我沒有實際數據. 其實我只是覺得樓主兒子有才能考得好直資,考到荃官的機會很大。
作者: 5tgb    時間: 19-3-15 06:10

Sheep06 發表於 19-3-14 22:14
我不想騎劫這帖,祝樓主入到合適的理想中學!利申:我不是英華書院畢業,也沒有子女就讀'英華書院,現在亦沒 ...
直心希望帖友能給人家基本的尊重,以癫狗稱呼人絕對是不禮貌。成件事起因是荃湾style,與癲狗二個有貶義的稱呼,而5tgb祗是提出問題反問帖友而已,答案是帖友由心而發的,有什麽踩唔踩呀? 反而二個貶義稱呼則明顯是踩人呀!5tgb出帖是希望大家集中分析客觀事實,希望大家唔好再以一些豪無事實根据,無中生有的陰謀論去看5tgb!!

作者: sissysze    時間: 19-3-15 08:12     標題: 回覆樓主:

荃官眼界不及英華係事實

作者: 奇奇媽媽    時間: 19-3-15 08:21

sissysze 發表於 19-3-15 08:12
荃官眼界不及英華係事實

認同
如果一心只求DSE成績,當然荃官

作者: ucw    時間: 19-3-15 08:48

回覆 sissysze 的帖子

好奇一問
英華嘅眼界會點闊過荃官?

作者: ilyrd    時間: 19-3-15 09:26

ucw 發表於 19-3-15 08:48
回覆 sissysze 的帖子

好奇一問
我都想知,具體例如...?
作者: simoncwl    時間: 19-3-15 09:31

回覆 ucw 的帖子

我不覺得讀荃官的眼界會低過英華,如果比較注重成績,相信荃官會比較適合,讀英華很多時要同時兼顧不同課外活動,有讀得又玩得的同學,也有成績平平甚至連大學也入不到的同學,學校鼓勵同學多方面嘗試,同時也注重學業,一定有學生不能做到兩者兼顧。自己孩子屬於什麼類型? 可以再詳細讓他了解一下自己,讓他思考一下去那一間會讀得開心點和讀得好一點。
作者: 5tgb    時間: 19-3-15 09:32

其實所謂什麼名校style, 廣闊眼界,根本無法量化,亦非主流選校因素,以無中生有去形容亦不為過。選校要考量以上因素,除非二校各方面都好接近啦!
作者: hkpapa852    時間: 19-3-15 09:43

ilyrd 發表於 19-3-15 09:26
我都想知,具體例如...?

除咗為了參與學界D1, 尤其係籃球外, 我諗唔到YWC邊方面眼界高D?

定係因為有機會可以見到舊生阿蟲同佢位前跳水皇后既太太, 所以"眼界"會好D呢?

作者: mcl203    時間: 19-3-15 09:44

5tgb 發表於 19-3-15 09:32
其實所謂什麼名校style, 廣闊眼界,根本無法量化,亦非主流選校因素,以無中生有去形容亦不為過。選校要考 ...

未能量化而用上無中生有,似乎並不適合~~~

作者: simoncwl    時間: 19-3-15 09:44

回覆 5tgb 的帖子

Sheep06版友用詞是有點不恰當,你也不用過份緊張。只是凡是英華的帖都一定見到你的存在,而且路人如我都覺得你對英華相當大怨氣,其實貴子弟已經入了皇仁,也不用花時間一再在英華的帖表達你對英華的不滿。英華的舊生和皇仁的舊生其實相當友好,早前英華舊生會的活動也有皇仁舊生參與,如果你細讀皇仁書院的歷史應該不會不知道中央書院(皇仁書院前身)的成立也是英華書院在香港的第一任校長理雅各(James Legge)一手促成,英華和皇仁的關係應該是友好,不該是敵對的。
作者: 5tgb    時間: 19-3-15 09:58

simoncwl 發表於 19-3-15 09:44
回覆 5tgb 的帖子

Sheep06版友用詞是有點不恰當,你也不用過份緊張。只是凡是英華的帖都一定見到你的存在 ...
如帖友明白不用過份緊張的道理就好了。 5tgb每帖都祗陳述事實,不會有什麼陰謀論,什麼人生攻擊,大起底等踩線行為,希望大家以客觀事實討論,始終真理越辯越明。
作者: sunflower2000    時間: 19-3-15 10:03

5tgb 發表於 19-3-15 09:32
其實所謂什麼名校style, 廣闊眼界,根本無法量化,亦非主流選校因素,以無中生有去形容亦不為過。選校要考 ...
完全感應唔到所謂名校生有什麼特別style,可能我感悟能力太低。
作者: jluiluill    時間: 19-3-15 10:08

你咁講我先搭句,真係好MK吓,住我隔離屋嗰個女仔都係讀荃官,佢同阿媽講嘢好粗魯,成日鬧交用粗口同佢阿媽講嘢,平時出入態度亦不見得有禮貌,除了淨係識望住個手機,置身事外佢唔着起套校服都唔知佢係band1生。我自己觀感:有時讀得官校都預咗老師是比較冷漠,求其D。所以對小朋友成長丶態度丶處事取決都有影響。當然不能一竹篙打一船人的,每所學校都有優和劣的學生。
作者: 5tgb    時間: 19-3-15 10:32

見怪不怪啦,D帖友,一開口就叫人癫狗,重以正義之仕身份去話人都係咁啦!咪當時運高,看不到啦!
作者: subb    時間: 19-3-15 10:46

咁我覺得公道d , 小朋友成長好懷/眼界,
不只是學校, 家庭教育都好重要 !
唔好有什麼就話學校
我相信每間學校有好有比較差學生, 家長都有責任 !  

有好多事知道了, 可以要去取長補短
作者: akys    時間: 19-3-15 11:08

所謂眼界,就是非學術上的經歷。主要就是學校能俾到什麼機會學生去學習,是否全民參與,還是部份優質學生的專利。

一般名校或直資喜歡搞Joint school events或派隊出賽,校內亦有大量學會俾唔同學生參與,學習非學術上知識例如人際溝通,組織,解難,競爭心。。。等等軟實力。搞個收費Christmas Ball或者音樂會唔容易㗎,唔識就會有師兄姐,老師協助學習。

有或冇係其一,有沒有足夠位俾唔同學生參與更為重要。以音樂為例,某些學校會有中樂團,管弦樂團,Choir,但人數有限,但某些學校會再分管樂團,弦樂團,敲擊樂團。。。etc。派不同隊參加學界或世界級比賽。亦不時到立法會,金紫荊廣場,港交所,人民大會堂表演。想玩想學就有機會。其他範疇還有數學,科學,STEM,Debate。。。。各適其式。

這些軟實力或鬼佬叫多元智能有冇用?要問下HR啦。
作者: Sheep06    時間: 19-3-15 11:58

akys 發表於 19-3-15 11:08
所謂眼界,就是非學術上的經歷。主要就是學校能俾到什麼機會學生去學習,是否全民參與,還是部份優質學生的 ...

聽講上個月英華書院先派咗幾隊stem(F.1 /2 學生)去英國。
作者: b3410    時間: 19-3-15 12:04

jluiluill 發表於 19-3-15 10:08
你咁講我先搭句,真係好MK吓,住我隔離屋嗰個女仔都係讀荃官,佢同阿媽講嘢好粗魯,成日鬧交用粗口同佢阿媽 ...
可能個個唔同。我識個男仔讀荃官,又的確斯斯文文,雖然大大隻,都好有禮貌。爸爸應該在大學工作,一家人都非常nice.同事之間,傾中學如果揀官津,次次有人推薦荃官。

作者: 5tgb    時間: 19-3-15 12:18

好開心看到不同意見,大家兼容。希望大家能分享經驗及數據,不再以陰謀論及人身攻擊去將某些意見滅聲。
作者: cafeva    時間: 19-3-15 12:21

識幾個荃官畢業朋友, 人品學識都非常好.

作者: cacanov06    時間: 19-3-15 12:29

cafeva 發表於 19-3-15 12:21
識幾個荃官畢業朋友, 人品學識都非常好.

我都係, 個幾個都係大公司管理層人員.

作者: ktdanielli    時間: 19-3-15 12:58

cacanov06 發表於 19-3-15 12:29
我都係, 個幾個都係大公司管理層人員.

我去維基百科睇下荃官的資料,好多畢業生係政府做好高層。

作者: cacanov06    時間: 19-3-15 13:01

ktdanielli 發表於 19-3-15 12:58
我去維基百科睇下荃官的資料,好多畢業生係政府做好高層。

作者: 猴子爸    時間: 19-3-15 13:16

是否像刚重播的义不容情其中一集,丁有康入了HKU Law, 同学问:谁是DBS,LS。。。 只有丁有康是慈云山?坦白讲,YW也只是平民直资,但在运动音乐上的确是学界一线的队伍,只是不见得YW有多么视野广阔,身处社会高层。
如果说入到大学,有那些“名校生”跟“新界地区名校生”格格不入,都只是某些“名校生”衰格jie, 这些人,不做朋友也罢。
现在反而重要的是,楼主是否有十足把握自行入硬荃官?

作者: sunflower2000    時間: 19-3-15 13:48

除非入唔到,否則必選荃官!!
作者: sinalv5233    時間: 19-3-15 14:13

回覆 猴子爸 的帖子

謝謝大家的意見,以阿仔的成績及各方面表現,再睇埋學校往績,不敢說入硬,但機會極高
作者: 猴子爸    時間: 19-3-15 14:17

sinalv5233 發表於 19-3-15 14:13
回覆 猴子爸 的帖子

謝謝大家的意見,以阿仔的成績及各方面表現,再睇埋學校往績,不敢說入硬,但機會極高 ...
若是如此,如果觉得入了YW,而失去入荃官机会是可惜的话,就搏一搏啦,学Avengers Endgame讲:whatever it takes!
作者: Sheep06    時間: 19-3-15 15:06

如果樓主有信心考到荃官的話,  而真的比較喜歡荃官. 就等 荃官的結果吧.
作者: Sheep06    時間: 19-3-15 15:10

猴子爸 發表於 19-3-15 13:16
是否像刚重播的义不容情其中一集,丁有康入了HKU Law, 同学问:谁是DBS,LS。。。 只有丁有康是慈云山?坦 ...

相信只是special case

作者: ilyrd    時間: 19-3-15 15:23

Sheep06 發表於 19-3-15 15:10
多餘,唔通canteen咁迫人,真係全部都係強國旅遊團咩.係佢自己唔想响canteen食,要威,去的咩咩Cafe食啫.
作者: subb    時間: 19-3-15 15:23

【包致金姪女風波】棄保可被充公保釋金 案情嚴重事主或遭還柙

https://hk.news.appledaily.com/b ... e/20190315/59371207

當時......法官判刑時,曾經指出Amina有「背景良好」及「一級榮譽畢業」.....

吾...............我相信里個都係好好好special case......
作者: cafeva    時間: 19-3-15 15:28

英華'名校' 過荃官? 又唔覺喎...
以前三大神科, 應該唔難搵荃官同學...

作者: 猴子爸    時間: 19-3-15 15:31

我不否认有此等事情存在,而当中家底和所读中学是重点。 若果看自身家底薄弱,读中学神校时都已经会自卑些,不用等到大学神科。有些事情改变不了,但最重要是令到自身有料:学术好,运动/音乐强,语言好,有品,性格阳光乐观,不怕吃亏,乐于帮助别人,我没见过这些人会被人排挤的。
即使到人生阶梯的上层,在top tier公司里,一样要面对这些问题,但根据观察,自身有料的,最终逆转胜。只依靠过去名校家底的,如果底气不足,最终都不过如是,当然,老豆还是剩下大把,一世无忧。。。

作者: Sheep06    時間: 19-3-15 15:32

cafeva 發表於 19-3-15 15:28

sorry, 我從來沒有將這兩間學校比較過.

作者: Lingcheung    時間: 19-3-15 16:05

不計學生的歸屬感, 可能ywc 家長的歸屬感仲大, 今個星期學界一場c grade 分組比賽, 成班家長在球場打哂鼓係度打氣.   (YW比賽打鼓打氣係真係成日見)
作者: b3410    時間: 19-3-15 16:53

睇到呢條post,其實我諗,是出post 的同學自身問題多些,還是其他同學有問題?
作者: sunflower2000    時間: 19-3-15 18:24

荃官林護成績勁,並非衹係近年嘅事。
作者: ccj2008    時間: 19-3-15 18:56

當年同樓主 case 一樣,一家人認真考慮後,最後放棄yw,也都順利入讀荃官,今年DSE了,回顧這六年阿仔讀得很開心,初中參加各類课外活動,選科也得心應手,這兩年就專心讀書,同學間只有良性競爭,見他 enjoy 做荃官人,都是嗰句,家長只有從旁分析比意見,最終都是用家決定,他才會對學校有歸屬感。意見只作參考。
作者: yovin    時間: 19-3-15 19:05

剛入來,俾D資料你:

好朋友仔現中三,
即三年前,在多人爭入的小學讀六年级(级十)左右,
琴五级校際獎/小提琴五级/ scrabble港區獎
自一二
LS有2nd
荃官(因搬左去嗰頭住)

派位入
九華

同你類似以作參考。

作者: miaooo    時間: 19-3-15 19:10     標題: 回覆樓主

如果有信心收就荃官啦,成績更勝一籌!

作者: b3410    時間: 19-3-15 19:11

yovin 發表於 19-3-15 19:05
剛入來,俾D資料你:

好朋友仔現中三,
LS  2nd in 都冇入到有冇暗示?

作者: Sheep06    時間: 19-3-15 23:07

這些是否學生們公認的名校? from 名校Secrets (not my opinion)

作者: yovin    時間: 19-3-16 06:01

Sheep06 發表於 19-3-15 23:07
這些是否學生們公認的名校? from 名校Secrets (not my opinion)

個人認為:
hkpapa 在DSE排位中(用正常A4纸列印)第一頁、第二頁嘅就是名校。

作者: yovin    時間: 19-3-16 06:09

b3410 發表於 19-3-15 19:11
LS  2nd in 都冇入到有冇暗示?

都入左乙一,恭喜都來不及了,還怎好意思問其他咁 掃慶,我估可能是1A尾呱。
咁計法1A頭中尾、1B頭中尾、1C頭中尾…… 如此類推、就快9個banding變成27banding嗰了。

打下幾年越來越多人,越多人就越可以细分。

作者: sunflower2000    時間: 19-3-16 07:55

yovin 發表於 19-3-16 06:01
個人認為:
hkpapa 在DSE排位中(用正常A4纸列印)第一頁、第二頁嘅就是名校。
...
荃官同英華係唔係首二頁A4?
作者: yovin    時間: 19-3-16 10:52

sunflower2000 發表於 19-3-16 07:55
荃官同英華係唔係首二頁A4?

唔好意思,除香港爸爸外
講漏左→仲有greenapple的DSE排位報告。

上面置頂了。

作者: CACACAROL    時間: 19-3-16 11:16

subb 發表於 19-3-15 10:46
咁我覺得公道d , 小朋友成長好懷/眼界,
不只是學校, 家庭教育都好重要 !
唔好有什麼就話學校
中肯,公道
作者: lucyplus    時間: 19-3-16 12:13     標題: 回覆樓主:

荃官我不太認識,不過可以提供一些英華的資料。

兒子就讀英華,也是中一時考入書院的,同時放棄了兩間直資的offer。

個人覺得,書院是一間很樸實的學校,老師很用心,讀書氣氛不錯。小朋友有很多機會發掘自己興趣和能力。 學校也很重視service,同學關係很好,這是我十分欣賞的。

你兒子是否要3次interview?  應該有試PE或音樂?

作者: sinalv5233    時間: 19-3-16 12:25

回覆 lucyplus 的帖子

謝謝資料!小兒只有正常的兩次面試,應是靠成績入的
作者: 麦子    時間: 19-3-18 01:25

回覆 GreenMaDad 的帖子

哇,你见解好好,学到不少,令我哩個烦恼不已的揀校問题即時開朗晒
作者: 5tgb    時間: 19-3-18 06:20

始终真理越辯越明,所以一直都默默忍受着別人的人身攻擊,亦要揭露客觀的數據及提出貼地的用家意見,希望大家能客觀地選校,選到心儀又適合孩子的學校就好了。
作者: 2jkidsfather    時間: 19-3-18 08:28

好句: ...但如你小朋友本身讀書掂,通常都係小朋友幫學校爭光,吾係學校幫小朋友擺成績。

作者: mcl203    時間: 19-3-18 08:39

2jkidsfather 發表於 19-3-18 08:28
好句: ...但如你小朋友本身讀書掂,通常都係小朋友幫學校爭光,吾係學校幫小朋友擺成績。

學校可以為(部分)家長們爭光~~~

作者: 5tgb    時間: 19-3-18 10:57

2jkidsfather 發表於 19-3-18 08:28
絕對讚同學生為校爭光,多於學校幫學生取成績,這是客觀的事實。但相信以此為初心,作為選校條件,絕非主流。
作者: mianyang_99    時間: 19-3-18 14:17

sinalv5233 發表於 19-3-15 14:13
回覆 猴子爸 的帖子

謝謝大家的意見,以阿仔的成績及各方面表現,再睇埋學校往績,不敢說入硬,但機會極高 ...
請問你仔仔是石兩間官小? 或是荃灣一線小學?
作者: yovin    時間: 19-3-19 05:01

是否像刚重播的义不容情其中一集,丁有康入了HKU Law, 同学问:谁是DBS,LS。。。 只有丁有康是慈云山?坦 ...

戲如人生!

作者: yovin    時間: 19-3-19 05:23

富三代,除了家底厚,本身好大機會 秉承優質DNA,要在家族中發圍嘅自身都好努力,也多品格良好。

至於混雜左嘅,因族中不獲認同,自知被放棄去讀外國大學, 負責吃喝玩樂,回來發揮還富於民的角色,這類會較財粗氣大。

年輕的我有時真是對不上嘴,唔好以為 逃學威龍講笑,用手 篤一篤套HiFi 真係唔見十萬八萬。原來only喇叭都7位數字。

難得以下呢位姓保羅名尖子嘅富三代咁慷慨地介绍屋企,同分享…… 讀書界叫Deep Water Bay style.

https://youtu.be/6C3EC81lxkM

人生如戲。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5