教育王國

標題: 基督教崇真Vs聖道迦南 [打印本頁]

作者: enjoyretired    時間: 19-3-7 20:03     標題: 基督教崇真Vs聖道迦南

大家會點揀?
作者: lawiskcyu    時間: 19-3-7 20:26

enjoyretired 發表於 19-3-7 20:03
大家會點揀?

崇真

作者: 小時了了    時間: 19-3-7 20:31

大家會點揀?
崇真

作者: masterunion    時間: 19-3-7 20:36

大家會點揀?
崇真你刚收到offer?
作者: enjoyretired    時間: 19-3-7 21:17

回覆 masterunion 的帖子

對。。。今日剛收到信
作者: ykconniechan    時間: 19-3-7 21:28     標題: 回覆樓主

我會揀崇真!(純屬個人想法)

作者: ykconniechan    時間: 19-3-7 21:29

enjoyretired 發表於 19-3-7 21:17

對。。。今日剛收到信

恭喜您!

作者: paulalover    時間: 19-3-7 21:41

大家會點揀?

崇真

作者: babadogcat    時間: 19-3-7 22:37     標題: 回覆樓主

崇真!恭喜你

作者: kitkitlo    時間: 19-3-7 23:40     標題: 回覆樓主:

基督教崇真

作者: masterunion    時間: 19-3-8 00:21

崇真
作者: a_for_apple    時間: 19-3-8 09:24

大家會點揀?

相信你問十個,十個都揀崇真,因為成績應該有啲差距,但我相信兩間都係關愛學校。我自己反而擔心崇真轉校長,會想摧谷成一間 band 1 中學,要考慮下小朋友能力同將來嘅壓力

作者: enjoyretired    時間: 19-3-8 09:27

回覆 a_for_apple 的帖子

其實對崇真不是太認識,但感覺聖道校長及老師很關愛學生,也很投入資源去搞學校
作者: masterunion    時間: 19-3-8 09:36

enjoyretired 發表於 19-3-8 09:27

其實對崇真不是太認識,但感覺聖道校長及老師很關愛學生,也很投入資源去搞學校 ...
小朋友有咩睇法

作者: hkpapa852    時間: 19-3-8 09:40

大家會點揀?
B2水平學生, 選基崇; B3水平學生, 選聖道迦南; B1水平學生, 兩間都可以放棄

作者: a_for_apple    時間: 19-3-8 12:04

其實對崇真不是太認識,但感覺聖道校長及老師很關愛學生,也很投入資源去搞學校 ...

贊成聖道迦南俾人感覺係好關愛,我小朋友 in 完兩間都較鐘意聖道迦南。(坊間好多人評為 band 3, 個人感覺又未至於咁差,起碼今年要全 B 先 in.  但崇真無疑係成績好啲)

或者考慮埋小朋友選擇,交通,學校位置,高中選科選擇

作者: hugub    時間: 19-3-8 12:54

睇小朋友能力, band 2就真係基崇, band 3就聖道迦南... 講真基崇唔達標要留班
作者: little_yolky    時間: 19-3-8 13:00

hkpapa852 發表於 19-3-8 09:40
B2水平學生, 選基崇; B3水平學生, 選聖道迦南; B1水平學生, 兩間都可以放棄

...
B1邊緣人我都會揀基崇。
作者: little_yolky    時間: 19-3-8 13:01

基崇都係出名關愛的。
作者: enjoyretired    時間: 19-3-9 11:14

最初小朋友好喜歡聖道,但學校及補習老師個個都話崇真適合佢程度多d, 相信佢讀聖道會好輕鬆,所以佢自己都15/16
作者: masterunion    時間: 19-3-9 11:32

enjoyretired 發表於 19-3-9 11:14

最初小朋友好喜歡聖道,但學校及補習老師個個都話崇真適合佢程度多d, 相信佢讀聖 ...
可以參考埋S4 選科組合..因為可能某D 科小朋友係想讀, 不過學校無提供

作者: JHsbb    時間: 19-3-9 11:59

enjoyretired 發表於 19-3-9 11:14

最初小朋友好喜歡聖道,但學校及補習老師個個都話崇真適合佢程度多d, 相信佢讀聖 ...
聖道都唔輕鬆, 我朋友女B1C學生, 係聖道讀緊中一, 佢爸爸話都幾辛苦, 好深, 有D吃力, 多測驗(佢女英文已經係最好的, 小學時期英文科已經全級頭3名)

作者: sugarbun    時間: 19-3-9 13:47

JHsbb 發表於 19-3-9 11:59
聖道都唔輕鬆, 我朋友女B1C學生, 係聖道讀緊中一, 佢爸爸話都幾辛苦, 好深, 有D吃力, 多測驗(佢女英文已經 ...

請問B1C點解揀聖道?

作者: hkpapa852    時間: 19-3-9 14:31

聖道都唔輕鬆, 我朋友女B1C學生, 係聖道讀緊中一, 佢爸爸話都幾辛苦, 好深, 有D吃力, 多測驗(佢女英文已經 ...

如果連1C學生都覺得辛苦,明顯課程設計出咗問題。

作者: a_for_apple    時間: 19-3-9 18:45

會唔會攪錯真道同聖道迦南?我識人讀聖道迦南話覺得小朋友好 hea, 英文淺 (唔係 band 1 生)

作者: JHsbb    時間: 19-3-9 21:06

sugarbun 發表於 19-3-9 13:47
請問B1C點解揀聖道?
朋友話學生乖D, 我都好愕然佢 B1C讀呢間

作者: JHsbb    時間: 19-3-9 21:07

a_for_apple 發表於 19-3-9 18:45
會唔會攪錯真道同聖道迦南?我識人讀聖道迦南話覺得小朋友好 hea, 英文淺 (唔係 band 1 生)
...
當然無

攪錯

作者: 奥脫福    時間: 19-3-9 23:00

hkpapa852 發表於 19-3-8 09:40

可惜有版友唔認同聖道迦南係B3水平的事實。

或者換個角度講,樓主果兩間,依家有一間又可再報名喇。。。咁應該要邊間,
答案己經呼之欲出了。

作者: Hexadomen    時間: 19-3-9 23:47

作者: cf1126    時間: 19-3-10 08:46     標題: 回覆樓主:

聽聞聖道在這裏有很多打手,爬文看過曾在聖道讀不上,有被勸退學生的情况

作者: JHsbb    時間: 19-3-10 15:59

如果學校係掂,唔需要比畢業生/現讀生的細佬妹交半價學費
作者: gabrielmw    時間: 19-3-22 10:53

回覆 JHsbb 的帖子

協恩都有比妹妹半費入讀, 唔通又係唔好學校
作者: hugub    時間: 19-3-22 11:37

基崇都好關愛....校規都算嚴格...學術水平會比聖道迦南高
作者: hugub    時間: 19-3-22 11:40

gabrielmw 發表於 19-3-22 10:53

協恩都有比妹妹半費入讀, 唔通又係唔好學校

The School will provide fee remission for families with 2 or more daughters studying at the secondary section in the same school year. If an applicant family has more than 1 daughter studying in the DSS section in the same school year:

Daugther A

Daughter B

Calculation of Fee remission

DSS

DSS

Daughter A: the original number of family members applies in Table 1: “Level of Fee Remission” Daughter B: an incremental “plus one” factor is applied to the number of family members when calculating the level of fee remission from Table 1: “Level of Fee Remission”. Example: In a family of 4 with 2 daughters attending the DSS section of the secondary school, in determining the eligibility of Daughter A for fee remission, the applicant should refer to the row of 4 family members; while for Daughter B, the number of family members would be adjusted to 4 + 1, hence the applicant should refer to the row of 5 family members for Daughter B

要計數妹妹唔一定有半費

作者: yiuyiutso    時間: 19-3-22 12:22

佢揀人見既,好多band 2都冇得In,成績要全B 及操行,唔知點解D人講到佢咁,好多名校生都去見!
作者: mt2101    時間: 19-3-23 10:04

yiuyiutso 發表於 19-3-22 12:22
佢揀人見既,好多band 2都冇得In,成績要全B 及操行,唔知點解D人講到佢咁,好多名校生都去見! ...

B1生見黎當採排啫。
幾十蚊,好過去上面試班啦

作者: 大時了了    時間: 19-3-23 14:09

大家會點揀?

兩間都關愛,Band 2生選崇真,Band 2尾選聖。仲有睇埋S4選咩科。

作者: jerryleung18    時間: 19-3-23 17:10

不久既將來基祟 banding 一定升
作者: adelewong070726    時間: 19-3-23 19:14

學費半費,未必關事但聖道迦南一定唔係band 1學校
band 1C都讀得辛苦,但朋友仔仔讀緊,佢話OK!
佢仔仔喺band 2頭

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5