教育王國

標題: 馬鞍山德信中學如何 [打印本頁]

作者: a淘淘    時間: 19-2-25 15:17     標題: 馬鞍山德信中學如何

馬鞍山德信中學如何
作者: salpaut    時間: 19-2-27 15:57

回覆 a淘淘 的帖子

有無讀緊嘅學生家長可以表達下意見呀? 謝謝

作者: MaBB_QQ    時間: 19-2-28 17:09

salpaut 發表於 19-2-27 15:57
回覆 a淘淘 的帖子

有無讀緊嘅學生家長可以表達下意見呀? 謝謝

我早兩日收到offer,昨日去搞註冊時要去錦泰間OK便利店交留位費,問收銀阿姐呢間學校嘅學生如何,阿姐話D學生好乖,日日都有唔同form嘅學生去食叮叮飯,邊食邊同阿姐傾計,乜都傾。我問佢有冇聽到佢地講粗口行為唔好之類,阿姐話冇,成績如何就唔知,但感覺佢地好乖好純。

搞註冊時啱啱學校小息中,望落去班學生都冇乜嘢,打下籃球、羽毛球、食下嘢傾下計。咁啱又比我見到校長,佢原來真係會行埋去D學生到同佢地傾計。

以上係我尋日見到嘅情況,唔知有冇其他家長可以分享一下。

作者: mcbb88    時間: 19-3-1 00:02

Sounds good
作者: a淘淘    時間: 19-3-3 14:27

回覆 MaBB_QQ 的帖子

多謝分享
作者: Hungbb13    時間: 19-3-6 17:22

多謝分享. 請問囝囝是B1生嗎? 面試如何?
作者: bjoycelai    時間: 19-3-6 21:30     標題: 回覆樓主

我囝囝現就讀S1,讀得很開心,他説校長老師經常同他們傾計好似朋友,放學後可留校做家課,有老師會留下教同學功課。 學術未必係強但校風真係好。

作者: louisvuitton    時間: 19-3-6 22:41

bjoycelai 發表於 19-3-6 21:30
我囝囝現就讀S1,讀得很開心,他説校長老師經常同他們傾計好似朋友,放學後可留校做家課,有老師會留下教同 ...

我都問過2個用家朋友,答案跟你一樣

作者: 劉米奇    時間: 19-3-6 23:36     標題: 回覆樓主

仔今年S1, 一年2考, 平時有D小測咁, 唔太谷, 最主要仔讀得好開心, 會自動自覺温書, 享受放學後留響學校做功課嘅時間
p.s. : 每間學校都會有講粗口嘅學生, 邊有可能幾百人都咁乖, 但整體上我覺得佢哋係好尊師重道嘅

作者: TaTa83    時間: 19-3-7 12:12     標題: 回覆樓主

請容許我作少少的個人分享,等其他家長參考一下......當收到德信offer時,又開心又有d擔心,開心係終於有學校收,唔駛參加派位,擔心係始終係男校,擔心校風問題,於是我即刻發散身邊朋友問認唔認識讀緊既家長朋友,幸好得到朋友的朋友和老公的同事幫忙,得到出以下幾點:
(如有錯,請現任家長幫忙更正)
1.校長和老師好關愛學生,感情好好,可能因為全校都係清一色男,大家男人較易溝通
2.學校唔會只著重精英班,老公的同事話佢仔仔考級30前,但唔肯入精英班,話唔想讀得咁辛苦(會谷d同多d功課),所以保留響普通班,佢話反正留響普通班都考贏精英班同學喎

作者: TaTa83    時間: 19-3-7 12:13     標題: 回覆樓主

續......
3.老公的同事話佢仔仔小學成績唔好,係入到德信越讀越好
4.什費唔多
5.老師流動性不大
6.無同女校有聯校活動,真心齋架
7.唔會有類似董xx果d欺凌
我自己曾經響註册前lunch time到錦泰麥記食野去睇下班仔(仲俾我仔笑我去目及仔),發覺佢地都好斯文,唔會大大聲講野,我問埋麥記姐姐,佢話間唔中有老師落去食野or巡下,如果班仔仔講野大聲老師會即時制止  雖然最後我地選擇了第二間學校既offer,不過從interview,到收到offer,加上從身邊朋友,網上既資料,到辦理退學手續,德信學校的職員、老師、學生給我的印象都好好,雖然德信唔係一間學術好進取既學校,但我相信校風是不錯的。

作者: mcbb88    時間: 19-3-8 00:29

太好了
作者: yiuyiutso    時間: 19-3-8 11:57

好詳盡
作者: RoseRosa    時間: 19-3-8 12:35

朋友仔仔今年讀S1, 對學校校風, 管理和教育理念投信任一票.
作者: MaBB_QQ    時間: 19-3-12 18:32

Hungbb13 發表於 19-3-6 17:22

多謝分享. 請問囝囝是B1生嗎? 面試如何?

阿仔升中一,係waiting 入

作者: yiuyiutso    時間: 19-3-12 21:11

👍
作者: ilovexo824    時間: 19-3-13 08:10

MaBB_QQ 發表於 19-3-12 18:32
阿仔升中一,係waiting 入

作者: se6b03    時間: 19-3-25 16:02

TaTa83 發表於 19-3-7 12:12
請容許我作少少的個人分享,等其他家長參考一下......當收到德信offer時,又開心又有d擔心,開心係終於有 ...

唔知呢段新聞對你是否有影響呢?

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190325/59408986

作者: TaTa83    時間: 19-3-25 16:09

se6b03 發表於 19-3-25 16:02
唔知呢段新聞對你是否有影響呢? https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190325/59408 ...

謝謝關心,我仔上個月已另有心儀直資收了,所以已放了徳信學位

作者: se6b03    時間: 19-3-25 16:22

回覆 TaTa83 的帖子

可能你會慶幸自己放得快,走得快!否則隨時上錯賊船,害左個仔。

作者: TaTa83    時間: 19-3-25 16:32

se6b03 發表於 19-3-25 16:22
回覆 TaTa83 的帖子

可能你會慶幸自己放得快,走得快!否則隨時上錯賊船,害左個仔。

的確有點失望,因為一直以黎對這間學校感覺不錯
其實每間學校都有陰暗面,唔知唔代表無,差在有無揚左出黎,就算無揚到,好多時要入到學校讀緊至知

作者: mcbb88    時間: 19-3-25 17:16

我都覺,其實好多學校都有學生打交,只係無放上網,無人知,要睇學校點處理先最重要。
作者: yiuyiutso    時間: 19-3-25 17:30

其實好多好學校同差學校都有,只不過有無人有用手機拍出來罷了!
作者: Peg_Peg    時間: 19-3-25 17:49     標題: 回覆樓主:

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190325&s=6996647&a=59408986

剛看到新聞

圖片附件: myimage.jpg (19-3-25 17:50, 773.14 KB) / 下載次數 47
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjg5MTM3fDhiNTYzYWY5fDE3MTg0NDc3NTB8MA%3D%3D

作者: se6b03    時間: 19-3-25 17:57

班學生咁抽得,可以入沙咀做大佬。
作者: Lingfung813    時間: 19-3-26 00:57

我朋友的仔仔有offer, 點算好?
作者: MaBB_QQ    時間: 19-3-26 06:42

Lingfung813 發表於 19-3-26 00:57
我朋友的仔仔有offer, 點算好?

我已accept offer,而家睇下校長點處理件事再決定會唔會withdraw。 尋日睇到報導,好擔心咁同朋友討論,大家都覺得以前我地嗰個年代學校一樣有呢D情況(包括band 1 精英班),不過而家科技同網絡發達,先越揭越多學校欺凌,最緊要睇下學校點處理。有朋友話而家見晒報,學校可能將來會嚴厲處理欺凌事,可能仲好,希望快D見到學校解釋,我可以盡快決定(emoji)

作者: CONNIEQ    時間: 19-3-26 07:39

Peg_Peg 發表於 19-3-25 17:49
http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190325&s=6996647&a=59408986

剛看到新聞
真係估唔到,驚
作者: Lingfung813    時間: 19-3-26 09:03

其實德信是band 2 or band 3?
作者: se6b03    時間: 19-3-26 09:50

MaBB_QQ 發表於 19-3-26 06:42
我已accept offer,而家睇下校長點處理件事再決定會唔會withdraw。 尋日睇到報導,好擔心咁同朋友討論,大 ...

我其實幾唔明,31網德信學校校譽咁好,成績咁好。學校用左咁多心機去培養班德信仔,又話培育佢地成為小君子,德信小學同德信中學係聯繫學校,每年都有唔少德小先德中。但係點解德中保持唔到德小果種水準呢?我自己係完全不會接校內學生有欺凌行為,因為影響非常大,後果非常嚴重。就算係Band 1英中都無用。

比班人睇下下面呢段片,等佢地知道校園欺凌係有代價有後果既。

https://www.youtube.com/watch?v=i1zqpxWuzw8

作者: Lingfung813    時間: 19-3-26 10:30

se6b03 發表於 19-3-26 09:50
我其實幾唔明,31網德信學校校譽咁好,成績咁好。學校用左咁多心機去培養班德信仔,又話培育佢地成為小君 ...
Agree, 作為家長的我亦不接受到校園欺凌行為,現在還要追打同學完全無手下留情。
有時候會想,近排咁多單學生自殺又有幾多背後是因為校園欺凌呢?

作者: brima    時間: 19-3-26 11:58

Lingfung813 發表於 19-3-26 09:03
其實德信是band 2 or band 3?

之前有帖話成績接近band 3 頭

作者: Felix223    時間: 19-3-26 12:06

se6b03 發表於 19-3-26 09:50
我其實幾唔明,31網德信學校校譽咁好,成績咁好。學校用左咁多心機去培養班德信仔,又話培育佢地成為小君 ...
我會咁睇, 德小校長係好積極辦好小學品格德育, 不過每年升上的德中的德小學生, 佔的數目都是全級少數, 德中係會收來自五湖四海的B2-B3學生, 咁德中的學校高層是否能做到德育方面咁好又另一件事.

作者: se6b03    時間: 19-3-26 12:17

brima 發表於 19-3-26 11:58
之前有帖話成績接近band 3 頭

咁點解會有人選擇去讀一間要比學費既Band
3學校?

作者: se6b03    時間: 19-3-26 12:20

Felix223 發表於 19-3-26 12:06
我會咁睇, 德小校長係好積極辦好小學品格德育, 不過每年升上的德中的德小學生, 佔的數目都是全級少數, 德中 ...

其實唔係少數,德小德中既人數係最多,仲多過九華及聖芳濟。

作者: la5711    時間: 19-3-26 12:23

我朋友個囝試過和片中那群男生同班,佢話片中被人打那個,其實平日最霸道,最鍾意欺凌人(不是暴力那種) 我朋友個囝就常被佢欺凌,學校有處理,之後不同班就安樂晒。不過,佢話片中係玩緊,佢地成日打來打去,不是針對某個人來打,也不是真是出力打。
作者: Felix223    時間: 19-3-26 12:24

se6b03 發表於 19-3-26 12:20
其實唔係少數,德小升德中既人數係最多,仲多過九華及聖芳濟。
咪24 個上下...全級唔會咁少人?? 呢間唔係收返6-7成學生...

作者: se6b03    時間: 19-3-26 12:28

回覆 Felix223 的帖子

更正係34個。

作者: jessicap    時間: 19-3-27 12:50

la5711 發表於 19-3-26 12:23
我朋友個囝試過和片中那群男生同班,佢話片中被人打那個,其實平日最霸道,最鍾意欺凌人(不是暴力那種) 我 ...

其實德信幾嚴, 少少事已記缺點, 其他中學可能口頭警告, 我覺得呢班中五學生沒有人向老師投訴, 有心拍片(因為佢地每天上課前全班收手機直至放學.). 由於沒有人告發, 所以沒有老師處理, 記得試過有一次發生事, 學校要求家長定學校報警交警方處理.

就算band 1, band 2 & band 3 學校, 一樣有欺凌個案,包括女校, 以為會斯文d, 其實不是,  最緊要校方處理手法和學生告訢父母, 還記得之前九龍城某某中學一樣有打交發生嗎?

作者: 小花貓    時間: 19-3-27 13:06

回覆 jessicap 的帖子

多謝你的分享。

作者: MaBB_QQ    時間: 19-3-27 14:12

jessicap 發表於 19-3-27 12:50
其實德信幾嚴, 少少事已記缺點, 其他中學可能口頭警告, 我覺得呢班中五學生沒有人向老師投訴, 有心拍片(因 ...

請問你仔仔係咪讀緊?學校係咪真係如尋日新聞講嚴正處理?

作者: ykconniechan    時間: 19-3-27 17:19     標題: 回覆樓主

啱啱生果日報又話再有新片段流出:

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190327&s=6996647&a=59417978
【獨家】馬鞍山德信中學再有欺凌片段流出!智能電話當網球打

作者: se6b03    時間: 19-3-27 18:48

完全係一間band 3中學,可能會有好多已注冊家長跳船。
作者: Fanny_ma    時間: 19-3-27 20:22

好恐怖
作者: wawa70    時間: 19-3-27 20:42

其實講句公道話,間間學校都有欺凌,只不過沒有被報紙放大!我屋企對住德信各層的課室,真係望到入去好清楚,平時小息、午膳等,D男仔都唔叫做曵。在校外,返放學、午膳,D男仔都有礼貌,起碼唔會大聲講粗口(我試過在禾輂附近,都聽過曽記學生爆粗)。
作者: jessicap    時間: 19-3-28 07:57

ykconniechan 發表於 19-3-27 17:19
啱啱生果日報又話再有新片段流出:

http://s.nextmedia.com/realtime/a.php?i=20190327&s=6996647&a=594179 ...

呢單事主承認手機一早已經爛,d男同學又貪玩當波咁踢,不斷破壞,又拍片,估唔到兩年後會網上流傳,清者自清,我都知道講乜都冇用。

作者: ykconniechan    時間: 19-3-28 08:44

jessicap 發表於 19-3-28 07:57
呢單事主承認手機一早已經爛,d男同學又貪玩當波咁踢,不斷破壞,又拍片,估唔到兩年後會網上流傳,清者自 ...

其實男仔一向都”反斗”丶爛玩”, 全男班就玩得更顛! 其實類似呢啲情況可能無處不在, 只係冇被”發揚光大”! 今次只怪德信唔好彩, 有哂片被流出, 揚開哂, 唔多唔少都影響到學校形象!

作者: jessicap    時間: 19-3-28 09:11

ykconniechan 發表於 19-3-28 08:44
其實男仔一向都”反斗”丶爛玩”, 全男班就玩得更顛! 其實類似呢啲情況可能無處不在, 只係冇被”發揚光大 ...

冇錯,每間學校都有機會個別事件發生,可能我地唔知道,最緊要用家,小朋友鐘意學校又讀得開心先係首要。

同埋教導小朋友有什麼事要告訴老師,之後回家告訴家人,家人一定會再跟學校、老師跟進。除非小朋友唔肯講就冇辦法。

作者: se6b03    時間: 19-3-28 09:34

jessicap 發表於 19-3-28 07:57
呢單事主承認手機一早已經爛,d男同學又貪玩當波咁踢,不斷破壞,又拍片,估唔到兩年後會網上流傳,清者自 ...

主要並非針對片段入面部手機,而係內文入面講,提供片段的德信中學舊生X表示,據其6年中學生涯所見,校內欺凌事件無日無之,但老師一直懶理,斥母校「如果唔係上報紙,都唔會處理。」

呢句控訴好嚴重,校方真係要快d出黎澄清,如果屬實就真係學校形象毀於一旦。一個小朋友入去讀6年,要比6年學費,原來校內欺凌事件無日無之,校方又唔理,咁樣要交足6年學費,讀一間咁樣既學校。試問邊位家長會接受呢?

作者: jessicap    時間: 19-3-28 10:10

se6b03 發表於 19-3-28 09:34
主要並非針對片段入面部手機,而係內文入面講,提供片段的德信中學舊生X表示,據其6年中學生涯所見,校內 ...

明白

作者: Emilyeee    時間: 19-3-28 16:16     標題: 回覆樓主

最緊要老師處理手法

作者: leecnine    時間: 19-3-29 00:16     標題: 回覆樓主:

大家可以放心入讀,德信真係一間好好中學,全校男老師,跟學生打成一片,好好感情,我仔中五,好喜歡返學,佢話無黑社會呢樣野,就算同學打交,師兄會幫手分開。當然有少數學生係壞,甚至偷偷食煙,但係會有同學勸告佢地唔好食。第一條片係有同學生日,抱起主角玩,但係有一同學沖過去打主角,就變成2個人互打,並不是欺凌,圍住打,蘋果有作大之嫌。第二條片,手機本來已經壞左,物主亦打算掉,同學無聊,咪乘機攞黎打爛,打爆,娛樂一番。事後物主同學自己講返,吓,自己打爆自己電話都唔得,咁又話係校園欺凌,有無搆錯呀。

作者: leecnine    時間: 19-3-29 00:16     標題: 回覆樓主:

大家可以放心入讀,德信真係一間好好中學,全校男老師,跟學生打成一片,好好感情,我仔中五,好喜歡返學,佢話無黑社會呢樣野,就算同學打交,師兄會幫手分開。當然有少數學生係壞,甚至偷偷食煙,但係會有同學勸告佢地唔好食。第一條片係有同學生日,抱起主角玩,但係有一同學沖過去打主角,就變成2個人互打,並不是欺凌,圍住打,蘋果有作大之嫌。第二條片,手機本來已經壞左,物主亦打算掉,同學無聊,咪乘機攞黎打爛,打爆,娛樂一番。事後物主同學自己講返,吓,自己打爆自己電話都唔得,咁又話係校園欺凌,有無搆錯呀。

作者: Felix223    時間: 19-3-29 08:42

leecnine 發表於 19-3-29 00:16
大家可以放心入讀,德信真係一間好好中學,全校男老師,跟學生打成一片,好好感情,我仔中五,好喜歡返學, ...

有同學偷偷食煙?
就算個電話係一早壊了,班學生所以拎來娛樂?所以有呢條片?原本對此校印象唔錯,校風好唔好,家長自行判斷。

作者: yiuyiutso    時間: 19-3-29 09:55

呢期其他中學都會陸續爆出來,只要有手機,大家睇到既,都可以無限放大,
作者: se6b03    時間: 19-3-29 10:07

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190327/59416405?itm_campaign=hkad_internal_link&itm_medium=internal&itm_source=hkad_web&itm_content=internal_link_1

有人報左警。警方表示,暫將案件列作求警調查,交由沙田警區刑事調查隊第五隊跟進,暫未有人被捕。唯有等警方調查完再作打算lor!

作者: demo9112002    時間: 19-3-29 10:31

香港點會變到咁
啲傳媒,泛民,黃絲,驚香港唔食,不停攪小動作
之前要雙非,外庸有居港權
之後佔中,旺暴
打擊警察,攪亂施法制度
攪亂醫管局
放大住屋等交通問題
再放大親中學校問題

作者: Felix223    時間: 19-3-29 11:00

demo9112002 發表於 19-3-29 10:31
香港點會變到咁
啲傳媒,泛民,黃絲,驚香港唔食,不停攪小動作
之前要雙非,外庸有居港權
點解EK 學校討論要拖政治? 什麼都關泛民事咩?

作者: demo9112002    時間: 19-3-29 11:12

Felix223 發表於 19-3-29 11:00
點解EK 學校討論要拖政治? 什麼都關泛民事咩?
依家又話講政治,邊個在EK投訴廣告有簡體。香港咪多得這種無建設性嘅人囉。

作者: Felix223    時間: 19-3-29 11:16     標題: 回覆樓主

如果唔係理性討論,我無興趣同你討論。

作者: 11B    時間: 19-3-29 15:42

leecnine 發表於 19-3-29 00:16
大家可以放心入讀,德信真係一間好好中學,全校男老師,跟學生打成一片,好好感情,我仔中五,好喜歡返學, ...

手機本身爛咗,人哋打算掉。咁就可以任由其他人去唔尊重呢件私人財物?況且片內好清楚物主已不停叫唔好!

作者: sylsylwen2007    時間: 19-3-29 16:16

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20190329/59424436又更新

作者: se6b03    時間: 19-3-29 16:34

回覆 sylsylwen2007 的帖子

真係話口未完,今日又有新片,睇黎真係有人想煮死呢間學校,整個行動似係有周詳計劃,校方仲唔快快救火,校譽一鋪清袋。

作者: TongSzeLai    時間: 19-3-30 01:49

回覆 se6b03 的帖子

自從仔上了中學,很久沒有上EK了。今次忍唔住發個帖。我係德中用家,仔讀了幾年。。問心呢班男孩子(至少同我仔同級的那班及我可以接觸到的仔),真係冇蘋果講得咁衰。。我眼見的都是陽光男孩,都算斯文心地好,老師校長係有關顧,亦有管教。青春期的男仔精力充沛,總有反斗時間,間間學校男生也有此情況啦。。雖然未知高中呢段片最终版本,來龍去脈,但報導話日日搞事而學校不管,講得太離譜!So far我地無後悔過揀左呢間。。可能有人覺得我多餘,特登護航。無所謂。我只想將自己眼見,自己感受到的寫出來,問心無愧。。唔希望人只睇蘋果片加作文就下判斷而已。

作者: yyy8182    時間: 19-3-30 09:40     標題: 回覆樓主

Band1中無咩?有無俾人報唧!女校玩得仲癲啦!band1一樣有人會食煙講粗口,差左你自己點教小朋友! 呢d欺凌,相信以前年代自己都有見過啦!

得蘋果報,成日驚死天下唔亂咁!

作者: demo9112002    時間: 19-3-30 11:20

yyy8182 發表於 19-3-30 09:40
Band1中無咩?有無俾人報唧蘋果!女校玩得仲癲啦!band1一樣有人會食煙講粗口,差左你自己點教小朋友! 呢d欺凌 ...
支持,說得對

作者: se6b03    時間: 19-3-30 11:46

yyy8182 發表於 19-3-30 09:40
Band1中無咩?有無俾人報唧!女校玩得仲癲啦!band1一樣有人會食煙講粗口,差左你自己點教小朋友! 呢d欺凌 ...

因為報料人比蘋果獨家猛料報導有錢收,而學校亦連續三次發出聲明回應。https://www.tsss.edu.hk/specialnotice.pdf

聲明中對有關報導並無否認,所以估計片斷入面既內容可信性幾高,殺傷力巨大。

先唔理蘋果片斷既真偽,又或者係謠言都好。但謠言講得100次、1000次就會變成真實,而人就最鍾意聽信謠言,而片入面果d情況又真係有機會係事實,所以校方都不敢第一時間否認,免得之後繼續有更災難性既片斷流出。呢個都係香港傳媒踢爆醜聞既一貫做法,先放少少料,睇下當事人點回應,你一否認,又放多d料,到最後愈揭愈多,最終要公開解釋及道歉。

作者: bjoycelai    時間: 19-4-1 00:51

TongSzeLai 發表於 19-3-30 01:49

自從仔上了中學,很久沒有上EK了。今次忍唔住發個帖。我係德中用家,仔讀了幾年。。問 ...

我都係德中用家,絶對同意這位家長所言(emoji)(emoji)(emoji)(emoji),囝囝都話校長老師都好關愛學生❤️❤️

作者: private414    時間: 19-4-2 23:12

喺别人眼中,呢班仔嘅行為有點年少輕狂。但在班仔嘅眼中,這一切卻正是恆存於心,在往後折騰生活中的一點甜。或許,這就是男校獨有的兄弟情。
置於德信中學是否就如别人近日所評價的,相信就只有這班德信仔最清楚和最有資格去判斷。既然大家連日來已聽過很多傳媒對德信中學單方面嘅評價,不妨花十分鐘看看德信仔又點睇佢哋喺德信六年嘅體會。籍得留意嘅係,傳媒話佢哋所展示嘅片段,係數年前從德信中學畢業嘅同學提供。而以下嘅片段恰巧亦是一班於2016年畢業於德信中學嘅同學自發拍下的 Grad 片。就我個人相信,如果學生對學校没有留恋,同學之間没有手足情誼嘅話,是不會創作出如此真摯的作品來的!

當然各人也有自己嘅選擇,而我作為一個德信中學中五生家長,我選擇信任德信!

https://youtu.be/6dzv53lbnzA

作者: fokkk2002    時間: 19-4-3 23:14

private414 發表於 19-4-2 23:12
喺别人眼中,呢班仔嘅行為有點年少輕狂。但在班仔嘅眼中,這一切卻正是恆存於心,在往後折騰生活中的一點甜 ...
其實現今傳媒大多數都是斷章取義,如果我們只看這斷YouTube片中學生嬉戲的那部分,很容易就認定這是欺凌行為,但如果我們看完整段片,相信冇人會覺得這是欺凌。我相信大部分人在中學都會經歷過這些生活,不知道為什麼現今傳媒會把這些當作新聞來看待。
作者: se6b03    時間: 19-4-4 10:22

點解咁似政府做錯野,建制派議員第一時間出黎護航既情形一樣?

作者: private414    時間: 19-4-4 18:17

謝謝 fokkk2002 的體諒和理解。

其實德信中學算不上什麼名校或者高尚學府。經聯招直入大學嘅比率並不算高。也許男生比較遲熟,所以更大部份學生會入讀 Asso 或 Hi Dip。有部份經過兩年洗禮,再回到大學升讀 Bachelor Degree。

置於作為家長,我送子女入讀直資中學,並不是自恃貴族俾得起錢 …. 雖然此等家長在校內亦有存在 (事實上以 Banding 計,我家庭總收入,也只不過是 B2C) 但我只是希望兒子不受制於喘不過氣的教育制度,希望能為他提供一個較適切嘅空間,讓他發掘自己,對自己將來說一聲「博盡無悔」而矣。而我在德信中學嘅同期家長中,亦認識到有此理念者。

談到學費,德信中學年收 $22,000 (中一至中六同價)。每月平均 $2,200.00。在直資中學中不是最便宜,但也算不上高昂。亦没有什麼雜費。而且對支付學費有困難的學生,校方都有補助機制,並且多年來校方並未加過學費一分一毫。所以絶對不是某傳媒所渲染的着重金錢考慮

家長要稍作預算的,可算是在每年農曆年假前,學方所舉辦一連五日嘅學生生活體驗週。校方每年會提供多個地方俾同學選擇作為體驗。選擇有東南亞的、有中國的、亦有本地的。同學可按自己嘅興趣及家庭狀况作出選擇。就本人兒子為例,五年來曾参加過台北、台南、日本廣島長崎、柬埔寨及馬來西亞。每次洗費大約在$8000 ~ $11,000之間。

希望以上個人經驗,能有助各位家長更了解德信中學實際狀况!

作者: private414    時間: 19-4-4 18:28

如我上面嘅回覆,令你有護航嘅錯覺。非常抱歉。喺現今嘅世代,我深明 "沉默" 代表 "默認","抗辯" 就代表 "護航" 嘅道理。但試問有哪位父母,希望自己嘅子女就讀嘅學校因傳媒嘅失實報導,使成為大衆眼中嘅「垃圾」學校呢?  況且,我只是憑我年來嘅觀察及親身感受,真實地寫出來。罝於各位最終點睇德信中學,我上面末段已寫得很清楚,是各位嘅自由選擇。在我個人而言,一向對建制派都嗤之以鼻。如有得罪,多多包涵!  在此絶筆!

作者: Fanny_ma    時間: 19-4-4 21:50

private414 發表於 19-4-4 18:17
謝謝 fokkk2002 的體諒和理解。
其實德信中學算不上什麼名校或者高尚學府。雖然每年DSE考獲 3322 嘅同學唔 ...
德信真的有2X-3X%入大學率?過去兩年好像僅達1X%渣喎,22222比率亦只有七成多,估計33222比率應很一般。

作者: Fanny_ma    時間: 19-4-4 21:54

不過我認同男校可能就會癲啲,單單兩三件事又不可以判斷學校整體學生。但我在老師心聲的專頁,就發現了很多該校的教職員,一些對校長的抱怨,看來該校的行政也很混亂
作者: private414    時間: 19-4-4 23:09

回覆 Fanny_ma 的帖子

為免誤導其他家長,我已把數字刪除。有關數據,可到校網查閱校方年報便能得知其統計數字。謝謝指正。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5