教育王國

標題: 感到驚訝 [打印本頁]

作者: young8888    時間: 19-2-17 05:09     標題: 感到驚訝

有朋友說知道有家長改動副本成績表好冇品格

作者: pccw2017    時間: 19-2-17 08:06

young8888 發表於 19-2-17 05:09
有朋友說知道有家長改動副本成績表,例如B-變B,c-變c+,好冇品格:0(

呢D刑事罪,可以坐監!可以告發佢。

作者: agugi    時間: 19-2-17 09:06

有朋友說知道有家長改動副本成績表,例如B-變B,c-變c+,好冇品格:0(

太過份了!
我去直資註册時,學校要求帶所有成績表正本,書記仲當面逐張同D副本核實,當時我仲心諗乜咁認真,你现在一說,我才明白咁認真是有原因的。

作者: Yanamami    時間: 19-2-17 10:16

相當驚訝x2.
作者: goodboy1    時間: 19-2-17 10:39

作者: Big_Gal    時間: 19-2-17 10:43

其實改左都無用, 每間小學的A, B, C標準不同, 有學校90分先有A, 有學校85分就有A, 中學收生唔會只睇小學成績表, 反而會用教育局 rank order決定收邊個同學. 呢樣無得改.
作者: goodboy1    時間: 19-2-17 10:44

作者: goodboy1    時間: 19-2-17 10:46

作者: Yanamami    時間: 19-2-17 10:48

Big_Gal 發表於 19-2-17 10:43
其實改左都無用, 每間小學的A, B, C標準不同, 有學校90分先有A, 有學校85分就有A, 中學收生唔會只睇小學成 ...
可能係操行……好多学校要起碼B, 禁佢B-咪塗左个減号想过骨……
作者: 王家爸爸    時間: 19-2-17 10:54

其實改係無用既,原因係:如果學校重視小學既成績表,一定會認真對,根本走唔到雞。如果學校唔重視小學既成績表,開頭唔會認真對,之後亦都唔會認真考慮小學成績呢個因素,所以無必要造假,反正無人會睇。
作者: 王家爸爸    時間: 19-2-17 10:56

其實改左都無用, 每間小學的A, B, C標準不同, 有學校90分先有A, 有學校85分就有A, 中學收生唔會只睇小學成 ...
講得啱,大部分學校都係先用教育局既次第做篩選,所以次第前啲先係重點。
作者: Yanamami    時間: 19-2-17 11:15

王家爸爸 發表於 19-2-17 10:54
其實改係無用既,原因係:如果學校重視小學既成績表,一定會認真對,根本走唔到雞。如果學校唔重視小學既成 ...
短視吧……可能諗住起过到自行有得in个門檻……
作者: 王家爸爸    時間: 19-2-17 11:20

Yanamami 發表於 19-2-17 11:15
短視吧……可能諗住起过到自行有得in个門檻……
自行有得in既門檻,其實係次第決定,而個家長入唔到去考試局既電腦改次第。
作者: Yanamami    時間: 19-2-17 11:25

王家爸爸 發表於 19-2-17 11:20
自行有得in既門檻,其實係次第決定,而個家長入唔到去考試局既電腦改次第。 ...
所以之前我估係咪改操行由B-变B.....
作者: MrBeast    時間: 19-2-17 11:42

Yanamami 發表於 19-2-17 10:48
可能係操行……好多学校要起碼B, 禁佢B-咪塗左个減号想过骨……
有其子必有其父?
作者: MimiCactus    時間: 19-2-17 13:00     標題: 回覆樓主

記得五年前去大角嘴聖芳濟交表時,排係我前邊兩個人,交表時同和正表不相符。包括操行和grading 不對,我見書記有Mark 落log book 做記錄。

作者: jli008    時間: 19-2-17 13:00

作者: Yanamami    時間: 19-2-17 13:13

MimiCactus 發表於 19-2-17 13:00
記得五年前去大角嘴聖芳濟交表時,排係我前邊兩個人,交表時同和正表不相符。包括操行和grading 不對,我見 ...
好瘀……禁做真係無乜意思~
作者: goodboy1    時間: 19-2-17 13:21

作者: la5711    時間: 19-2-17 13:38

早幾年,甚至有家長改派位證,×××中學改成×××書院,B3改成B1. https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20150709/bkn-20150709175932988-0709_00822_001.html

作者: goodboy1    時間: 19-2-17 13:42

作者: la5711    時間: 19-2-17 13:44

""行使虛假文書屬嚴重的刑事罪行,最高可判處監禁14年。""
作者: goodboy1    時間: 19-2-17 13:55

作者: Charlotte_mom    時間: 19-2-17 14:00     標題: 回覆樓主

聽過「冒認人地阿媽,取消人地個仔學位」後,覺得呢個世界真係咩事都會發生

作者: goodboy1    時間: 19-2-17 14:04

作者: goodboy1    時間: 19-2-17 14:05

作者: Yanamami    時間: 19-2-17 14:17

goodboy1 發表於 19-2-17 13:55
科目成績有分:A、B、C、D.....
操行成績則分: A+、A、B+、B-、C+、C-
好多自行要操行B或以上,B-可能唔合申請資格呢~
作者: Yanamami    時間: 19-2-17 14:18

Charlotte_mom 發表於 19-2-17 14:00
聽過「冒認人地阿媽,取消人地個仔學位」後,覺得呢個世界真係咩事都會發生
...
呢个实在太誇張……
作者: gracelam    時間: 19-2-17 15:08

其身不正點教仔女?

被人戮穿後原本有少少機會都會變左冇, 何必呢!

可能以後會令中學更加嚴check正負本文件!! 特別操行grade, 其他學術科個grade根本唔太重要, 係跟全港排名。

作者: taiyeung    時間: 19-2-17 15:33

la5711 發表於 19-2-17 13:38
早幾年,甚至有家長改派位證,×××中學改成×××書院,B3改成B1. https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/201 ...

超級驚訝
咁改一定睇到架喎

作者: losoco    時間: 19-2-17 15:50

我覺得我仔的成績表製作好流
只要家裏有部品質良好的掃描機+打印機
絕對可以自家製作一張靚仔成績表拎去交
我覺得起碼要有暗花、凹凸紋先至夠基本防偽

那些乜乜盃懊數證書更係百分百office inkjet印刷
流到無倫

作者: goodboy1    時間: 19-2-17 21:55

作者: goodboy1    時間: 19-2-17 21:59

作者: In2c68    時間: 19-2-18 09:09     標題: 回覆樓主:

如果自行改到天花龍鳯都無用, 始終自行收d成績和面試表現好的, 成績可改能力不能改

作者: little_yolky    時間: 19-2-18 09:20

losoco 發表於 19-2-17 15:50
我覺得我仔的成績表製作好流
只要家裏有部品質良好的掃描機+打印機
絕對可以自家製作一張靚仔成績表拎去交
吓? 乜你學校成績表製作咁流?

我哋學校係F4有紋紙, 有學校水印, 外加相片壓凹凸校徽。

作者: little_yolky    時間: 19-2-18 09:21

造假係唔會用塗改方法既...........
作者: YS_mommy    時間: 19-2-18 09:38

回覆 goodboy1 的帖子

鄰居小孩說佢有位級頭同學, 成績好好, 可是每天同老師頂咀, 可能真係太醒, 又多問題, 又要唔服, 搞事份子, 操行B-, 自行, 直資都入唔到, 連運仔都沒咩, 統一派位, 入了乙2 (可能佢阿媽知道自己仔問題, 唔敢太搏) , 好彩入了乙2一間B1c 至 B2a 英中, 鄰居小孩說他同學現應在那學校好叻成績了~
所以操行B- 就唔得

作者: 王家爸爸    時間: 19-2-18 10:20

YS_mommy 發表於 19-2-18 09:38

鄰居小孩說佢有位級頭同學, 成績好好, 可是每天同老師頂咀, 可能真係太醒, 又多問題 ...
如果真係B1A,呢種性格既小朋友,應該揀啲傳統名校,DBS、LSC、SJC、WYK之類。
作者: hkpapa852    時間: 19-2-18 10:33

其實只係証明家長係 "豬隊友", 唔好以為中學收生係咁兒戲咁易俾人昆

學校如果真係心儀個小朋友, 基本上會打番去小學check番資料, 到時如果發現資料有出入呢?

原本係屬於小朋友既機會就比豬隊友整走咗

升中呢, 唔只怕神一樣既對手, 更加怕豬一樣既隊友

作者: Yanamami    時間: 19-2-18 10:57

little_yolky 發表於 19-2-18 09:20
吓? 乜你學校成績表製作咁流?

我哋學校係F4有紋紙, 有學校水印, 外加相片壓凹凸校徽。
我地都無学生相……
作者: goodboy1    時間: 19-2-18 11:50

作者: gigayan    時間: 19-2-18 12:48

Yanamami 發表於 19-2-18 10:57
我地都無学生相……
無學生相之餘, 仲沒有過往一年的活動紀錄..... 做過咩服務...... 係要去到p5先有一封個年做咗咩, 有咩獎的紀錄...... 其實最好p4都出一張, 因為有d中學都要睇埋p4紀錄的呀
作者: Yanamami    時間: 19-2-18 12:52

gigayan 發表於 19-2-18 12:48
無學生相之餘, 仲沒有過往一年的活動紀錄..... 做過咩服務...... 係要去到p5先有一封個年做咗咩, 有咩獎的 ...
你提議过学校未?
作者: gigayan    時間: 19-2-18 12:58

Yanamami 發表於 19-2-18 12:52
你提議过学校未?
應該有家長提過, 希望下年or下下年的師弟妹受惠啦~

作者: young8888    時間: 19-2-18 13:13

教壞下一代
作者: Ak112318    時間: 19-2-18 13:29     標題: 回覆樓主:

改完只係自欺欺人,教局同學校內紀錄仍係那個grade

作者: Ak112318    時間: 19-2-18 13:32

王家爸爸 發表於 19-2-17 10:54
其實改係無用既,原因係:如果學校重視小學既成績表,一定會認真對,根本走唔到雞。如果學校唔重視小學既成 ...

但好奇怪,我見咁多直資無一間要求睇正本,交完undertaking都無睇過我地嘅正本。反而自行交表時就逐張對

作者: bettyay    時間: 19-2-18 13:47

Yanamami 發表於 19-2-18 12:52
你提議过学校未?
我哋那年已經提過,要做應該做咗
作者: 王家爸爸    時間: 19-2-18 13:55

Ak112318 發表於 19-2-18 13:32
但好奇怪,我見咁多直資無一間要求睇正本,交完undertaking都無睇過我地嘅正本。反而自行交表時就逐張對
...
兩個小朋友當年自行交表時兩間都無點對,所以我一直相信有啲學校根本無人會睇。而面試時老師抽其中一項填咗既活動問小朋友,睇佢有幾熟悉,所以好可能啲活動同成績表既大作用,就係面試時有話題。
其實嘜野學校先會認真睇?

作者: b3410    時間: 19-2-18 13:58

王家爸爸 發表於 19-2-18 13:55
兩個小朋友當年自行交表時兩間都無點對,所以我一直相信有啲學校根本無人會睇。而面試時老師抽其中一項填咗 ...
呈分試次第,十足真金,如假包換

作者: 王家爸爸    時間: 19-2-18 13:58

goodboy1 發表於 19-2-18 11:50
有級頭生因操行B,自行神校唔收,最後要去B1C。傳統名校都很重視校風,擔心會影響其他尖子。
...
女校係,男校未必咁樣睇。好多中學都知道,小學操行評級同小朋友既實際操行,而表現出聽話同校風亦都無直接關係。
作者: 王家爸爸    時間: 19-2-18 14:01

b3410 發表於 19-2-18 13:58
呈分試次第,十足真金,如假包換
排名足夠高,操行有C都唔一定係問題,面試時老師可能會問,睇小朋友點解畫。
作者: gigayan    時間: 19-2-18 14:06

bettyay 發表於 19-2-18 13:47
我哋那年已經提過,要做應該做咗

希望你細嘅可以受惠

作者: cf1126    時間: 19-2-18 18:31

la5711 發表於 19-2-17 13:38
早幾年,甚至有家長改派位證,×××中學改成×××書院,B3改成B1. https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/201 ...

我又係想起這新聞,一樣米養百樣人

作者: Mrs.Luckycat    時間: 19-2-18 18:33

goodboy1 發表於 19-2-18 11:50
有級頭生因操行B,自行神校唔收,最後要去B1C。傳統名校都很重視校風,擔心會影響其他尖子。
...

路過......操行B已經算差?

作者: Big_Gal    時間: 19-2-18 19:06

有D有直屬中學會將成績好好既學生既操行寫到好差, 就係唔想佢轉校. 如果成績好好, 就算操行差D, 面試時問吓個學生, 睇佢點答. 如果真係有問題, 學生一定唔敢講.
作者: goodboy1    時間: 19-2-18 19:16

作者: la5711    時間: 19-2-18 19:25

王家爸爸 發表於 19-2-18 13:58
女校係,男校未必咁樣睇。好多中學都知道,小學操行評級同小朋友既實際操行,而表現出聽話同校風亦都無直接 ...
只計我聽過的講座,已有四丶五間Bl中學(有男校/男女校)講明操行B-以下,是完全不考慮。
作者: goodboy1    時間: 19-2-18 19:27

作者: 1998Ruby1998    時間: 19-2-18 23:59

我以前個班主任小題大作,3 次都整個減號玩殘我,評語明顯睇得出「此學生係麻煩人物,要收佢的話麻煩搵幾個老師夾住佢」,叫我自行去 Band 3 唔好害直屬。 咁我認自己唔係乖學生,但冇差到咁囉。我個大過就係「掂左老師搭工作紙」。
作者: biffkwok    時間: 19-2-19 04:41

goodboy1 發表於 19-2-18 19:27
一般小學生如果唔犯大過錯或經常欠交課,老師都唔會俾B或以下。。
總有啲非常老師會因為個人喜好,而針對一啲佢唔like嘅學生,要搞死個學生,尤其係成績好嗰啲,最毒個招就係寫差操行分,等佢入唔到好中學。
作者: pokemonmon    時間: 19-2-19 08:05

la5711 發表於 19-2-18 19:25
只計我聽過的講座,已有四丶五間Bl中學(有男校/男女校)講明操行B-以下,是完全不考慮。 ...

對,希常睇重。三間交表時要同我re-confirm
操行係邊一個,(有细分係成绩表),再highlight. 兩間津校talk 時校長講B- 唔驶入,因小學B-已經見到個學生有問題喎

作者: MCLIAN    時間: 19-2-19 08:49

biffkwok 發表於 19-2-19 04:41
總有啲非常老師會因為個人喜好,而針對一啲佢唔like嘅學生,要搞死個學生,尤其係成績好嗰啲,最毒個招就係 ...
聽到好心寒!

作者: MCLIAN    時間: 19-2-19 08:51

biffkwok 發表於 19-2-19 04:41
總有啲非常老師會因為個人喜好,而針對一啲佢唔like嘅學生,要搞死個學生,尤其係成績好嗰啲,最毒個招就係 ...
確實見過這類老師 , 且好難洗底。

作者: ilyrd    時間: 19-2-19 09:30

我唔會塗左个減号,我會响減号加"|"
作者: goodboy1    時間: 19-2-19 09:41

作者: little_yolky    時間: 19-2-19 09:55

王家爸爸 發表於 19-2-18 13:58
女校係,男校未必咁樣睇。好多中學都知道,小學操行評級同小朋友既實際操行,而表現出聽話同校風亦都無直接 ...
係, 阿女有個男同學勁多咀, 但成績好, 不過我哋老師好寬宏, 佢操行都有B/B+。其實响我哋學校操行B/B+係有問題了, 阿妹有次都係B+, 因為上堂遊魂。
作者: 王家爸爸    時間: 19-2-19 10:01

1998Ruby1998 發表於 19-2-18 23:59

我以前個班主任小題大作,3 次都整個減號玩殘我,評語明顯睇得出「此學生係麻煩人物 ...
同我朋友既小朋友情況差唔多,佢成績好,我叫佢唔好揀地區名校,只有嗰幾間傳統男名校先有可能收佢。
作者: TwinWong    時間: 19-2-19 10:01

有朋友說知道有家長改動副本成績表好冇品格
現今家長係有智慧同有高水平知識,
我老一輩的都知刪改文件係犯法架
小學生自行修改自己份卷答案都要記過,
做家長的唔會亂來吧

作者: 王家爸爸    時間: 19-2-19 10:03

MCLIAN 發表於 19-2-19 08:49
聽到好心寒!
如果睇FB上面既老師secret留言,幾變態既小學都有。
作者: TwinWong    時間: 19-2-19 10:04

little_yolky 發表於 19-2-19 09:55
係, 阿女有個男同學勁多咀, 但成績好, 不過我哋老師好寬宏, 佢操行都有B/B+。其實响我哋學校操行B/B+係有問 ...
吓, 咁好, 我囡小學有B+係最好咁濟
A- 只得一個, 仲係攞操行獎至有得拎

作者: little_yolky    時間: 19-2-19 10:07

TwinWong 發表於 19-2-19 10:04

我哋學校操行、視藝、音樂都唔手緊的。最奇怪係, 聖經呈分反而唔淺。老師只要係見到小朋友有俾心機改善/做, 都唔會太差。視藝有幾個同學做得無咁好(唔駛講, 又係男仔啦), 俾視藝老師省一鑊, 但都好似有80分。
作者: little_yolky    時間: 19-2-19 10:08

TwinWong 發表於 19-2-19 10:04
女仔俾人整個B真係幾大鑊。不過貴校遠近馳名, 中學了解既。
作者: katimbear    時間: 19-2-19 10:13

goodboy1 發表於 19-2-19 09:41
絕大多數小學生都係天真無邪,毫無機心。但亦有個別學生性格偏極、驕橫、懶惰、自大,以及經常粗言穢語,好 ...
其實作為老師應該大公無私.. 唔需要手鬆或手緊.. 曾經有個同學仔非常多咀.. 經常被老師罰... 但竟然成績表寫佢文靜乖巧.. 連佢阿媽都O哂咀.. 其實咁樣對其他乖既小朋友都唔公平..
作者: TwinWong    時間: 19-2-19 10:14

little_yolky 發表於 19-2-19 10:07
我哋學校操行、視藝、音樂都唔手緊的。最奇怪係, 聖經呈分反而唔淺。老師只要係見到小朋友有俾心機改善/做 ...

我囡都好多藝視作品留校參展, 但最好都係C~75分
佢只係PE / 音樂A

作者: 王家爸爸    時間: 19-2-19 10:15

TwinWong 發表於 19-2-19 10:01
現今家長係有智慧同有高水平知識,
我老一輩的都知刪改文件係犯法架
小學生自行修改自己份卷答案都要記過,
其實家長係參差咗,有智慧同有高水平就唔會刪改文件咁笨。
作者: TwinWong    時間: 19-2-19 10:16

little_yolky 發表於 19-2-19 10:08
女仔俾人整個B真係幾大鑊。不過貴校遠近馳名, 中學了解既。
所以我囡唔係頂級人馬, 咪疊埋心水比佢直接上書院,
廢事獻醜啦

作者: little_yolky    時間: 19-2-19 10:17

katimbear 發表於 19-2-19 10:13
其實作為老師應該大公無私.. 唔需要手鬆或手緊.. 曾經有個同學仔非常多咀.. 經常被老師罰... 但竟然成績表 ...
咁我哋又不至於話非常多咀既小朋友文靜乖巧既。但我哋學校係主張強調小朋友既優點而已。多咀有另外既優點, 咪寫其他嘢囉。
作者: little_yolky    時間: 19-2-19 10:19

TwinWong 發表於 19-2-19 10:16
所以我囡唔係頂級人馬, 咪疊埋心水比佢直接上書院,
廢事獻醜啦
我去其中一間自行簡介會時, 有家長問校長報考有無特別要求, 校長話, AABB對學校無乜意義, 因為間間學校標準唔同, 家長覺得學校適合, 就可以報了...........我覺得佢係講俾貴校家長知, 貴校係佢哋自行既大戶嚟。
作者: little_yolky    時間: 19-2-19 10:21

王家爸爸 發表於 19-2-19 10:15
鐘意做假, 我覺得係夾雜咗其他水平家長既風氣....................
作者: TwinWong    時間: 19-2-19 10:29

王家爸爸 發表於 19-2-19 10:15
律師都夠高水平, 咪又係被法院通輯, 裁定佢行為失當, 遣責,
真係一样米養百样人

作者: 王家爸爸    時間: 19-2-19 10:36

TwinWong 發表於 19-2-19 10:29
律師都夠高水平, 咪又係被法院通輯, 裁定佢行為失當, 遣責,
真係一样米養百样人
嗰個係玩野,情況唔同,我反而覺得係個女人變態多啲。
作者: mannewliv    時間: 19-2-19 11:47

MimiCactus 發表於 19-2-17 13:00
記得五年前去大角嘴聖芳濟交表時,排係我前邊兩個人,交表時同和正表不相符。包括操行和grading 不對,我見 ...
mark低就算?應該直頭DQ啦
作者: goodboy1    時間: 19-2-19 11:48

作者: goodboy1    時間: 19-2-19 11:53

作者: katimbear    時間: 19-2-19 14:04

goodboy1 發表於 19-2-19 11:53
親戚個仔考DSE中作部分,評卷員俾4,之後覆咗兩次卷,竟然變咗5**!
...
就今次呈2考試.. 2個同學仔唔同班.. 2個媽咪異口同聲話小朋友視藝係畫火柴人公仔程度.. 平時視藝功課多數攞C.. 今次考試A同學視藝老師講明會好手鬆.. 唔知係咁啱還是A同學視藝突飛猛進... 最後A同學攞A.. B同學攞C.. 評分準則唔同.. 真係好無奈!!!!
作者: genpub    時間: 19-2-19 14:10

可以覆核兩次卷嘅咩?唔好作大喎
作者: little_yolky    時間: 19-2-19 14:27

katimbear 發表於 19-2-19 14:04
就今次呈2考試.. 2個同學仔唔同班.. 2個媽咪異口同聲話小朋友視藝係畫火柴人公仔程度.. 平時視藝功課多數攞 ...

所以我哋學校呈分卷係一位老師改, 視藝仲係專科專教。音樂就唔係, 不過, 因為分好多part, 樂器同牧童笛/唱歌係唔同老師俾分, 我覺得已經係最易主觀既科目了。好彩, again, 老師相對都係手鬆既, 但好既同學, 就會高分D, 例如90分, 無咁勤力練, 就得80分咁。以前係要考埋卷, 阿大初小試過得65分, 幾乎俾佢嚇死。
作者: goodboy1    時間: 19-2-19 15:13

作者: goodboy1    時間: 19-2-19 15:25

作者: goodboy1    時間: 19-2-19 15:29

作者: goodboy1    時間: 19-2-19 15:51

作者: katimbear    時間: 19-2-19 16:25

little_yolky 發表於 19-2-19 14:27
所以我哋學校呈分卷係一位老師改, 視藝仲係專科專教。音樂就唔係, 不過, 因為分好多part, 樂器同牧童笛/唱 ...
唔同老師改真係好唔公平..
作者: 1998Ruby1998    時間: 19-2-19 17:16

回覆 TwinWong 的帖子

我地小學按成績排操行,考頭 3 名一定有 A-,打後係 B+,考中游同下游最多 B。
作者: TwinWong    時間: 19-2-19 17:22

1998Ruby1998 發表於 19-2-19 17:16
回覆 TwinWong 的帖子

我地小學按成績排操行,考頭 3 名一定有 A-,打後係 B+,考中游同下游最多 B。:hold ...
咁我地又好D, 成績好, 唔一定有A-,
好公平的, 要真係學生向全年無欠功課, 欠通告, 無缺席,
同所有主科/學老師一致認同致有A-, 仲要係每級1個位拎操行獎

作者: little_yolky    時間: 19-2-19 17:28

katimbear 發表於 19-2-19 16:25
唔同老師改真係好唔公平..
無法啦, 樂器係校內樂器班老師俾分, 外面學就音樂老師俾, 我覺得校內樂器老師係鬆手D。咪唯有唱歌/牧童笛攞盡D分囉。
作者: goodboy1    時間: 19-2-19 18:00

作者: genpub    時間: 19-2-19 18:22

呢種叫double marking practice, 唔係上訴兩次,每一份都會兩個人改,亦不是一定攞最高的分數,請講清楚,以免其他人誤會。
作者: goodboy1    時間: 19-2-19 22:42

作者: kwokbobo    時間: 19-2-20 09:32

王家爸爸 發表於 19-2-17 11:20
自行有得in既門檻,其實係次第決定,而個家長入唔到去考試局既電腦改次第。 ...

請問考試局的次第,係咪即係全港考呈分試的學生排名次?還是只係得個名次range?咁無考呈分試的學生又點排位?謝

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5