教育王國

標題: 物理強的出路 [打印本頁]

作者: 鋈鑫    時間: 19-2-8 12:26     標題: 物理強的出路

我仔讀B1A中五 , 物理次次都考全級第1名 , 請問大學同物理相關既專業有咩好揀 ? 出路好唔好呢 ?

作者: planetearth    時間: 19-2-8 14:37

鋈鑫 發表於 19-2-8 12:26
我仔讀B1A中五 , 物理次次都考全級第1名 , 請問大學同物理相關既專業有咩好揀 ? 出路好唔好呢 ?
...

難得有passion, 先唔好想職業。物理强可以major in physic, applied physics, many engineering, displines, maths...或者考慮下對能源的研究……而且醫科,金融科技,電腦科技都有用……
haha, 我都想知多D……

作者: samsam123321    時間: 19-2-8 16:11

......
作者: 鋈鑫    時間: 19-2-8 17:08

planetearth 發表於 19-2-8 14:37
難得有passion, 先唔好想職業。物理强可以major in physic, applied physics, many engineering, displine ...
謝謝你回覆, 我補充小小, 其實佢不是得物理好, 其他如 數學、M2 、化學 、生物所有理科成績都好好, 都曾考第一 , 每年都有2-3科拿獎學金 , 只係中文和通識差,  經常徘徊在合格與不合格之間 ,我估 讀醫科生和牙醫或藥劑師就無嘜可能(因俾中文通識拖累), 物理放射冶療之類佢話唔鍾意, 工程建築要畫圖又唔鍾意, 我話不如考慮下做測量師, 佢話可唔可以係大學做助教教物理及搞科研 , 真係俾佢激死

作者: JustAParent    時間: 19-2-8 17:42

鋈鑫 發表於 19-2-8 17:08
謝謝你回覆, 我補充小小, 其實佢不是得物理好, 其他如 數學、M2 、化學 、生物所有理科成績都好好, 都曾考 ...

要做,就做教授副教授!助教,通常係讀研究院時既兼職。

如果我係你,首先幫個仔搵中文通識補習,不求高分但必須合格,考完DSE就出國。西方好重視理科,唔似香港咁。

不過,外國不少頂級學府,雖然明知中文通識冇用,但唔容許學生肥佬。

作者: planetearth    時間: 19-2-8 17:44

謝謝你回覆, 我補充小小, 其實佢不是得物理好, 其他如 數學、M2 、化學 、生物所有理科成績都好好, 都曾考 ...

你兒子的志向比你大,真心令人羨慕呀, 你就放心畀佢自己揀啦!不要要求他做乜師物師,他的能力是繼續做研究,學無止境的。
物理科要好,數學科也一定要特別好, 連體嬰 來的,上到大學物理及數學課程都相對抽象。我覺得能源及material science幾有用,當然也有其他更有趣的 範疇. 而阿仔自己興趣最緊要。
我以前特別喜歡物理科,原本想主修物理,後來因為考慮日後工作,選了電子工程,在外國,工程科都比較吃香,不像香港被當水泡。今時今日,我仍然enjoy學習物理方面的新知,樂趣 無窮。

作者: 鋈鑫    時間: 19-2-8 18:39

JustAParent 發表於 19-2-8 17:42

要做,就做教授副教授!助教,通常係讀研究院時既兼職。 ...
唔講唔知原來助教係兼職, 早2年曾找過他學校已畢業正在讀醫科的師兄補習過中文通識1年 , 之後師兄因學業太忙就停了 , 再揾補習又話唔使 , 今年中文上學期2次考都合格, 通識就慘2次都F, 不過佢話DSE中文3通識2一定可以考到好易啫 , 致於出國讀書佢一定喜歡, 但我想佢係香港完成學士學位先再考慮

作者: 鋈鑫    時間: 19-2-8 18:49

planetearth 發表於 19-2-8 17:44
你兒子的志向比你大,真心令人羨慕呀, 你就放心畀佢自己揀啦!不要要求他做乜師物師,他的能力是繼續做研 ...
係呀, 你講得岩 , 我無大志 , 因我讀書超喳 , 我只希望佢做到專業人仕我已經心滿意足了

作者: cherubic    時間: 19-2-8 18:52

回覆 鋈鑫 的帖子

小兒也是對物理非常有興趣。我由他自己選大學的課程,他正硏究physics and astronomy, engineering 等科目
作者: Yanamami    時間: 19-2-8 18:56

唔覺得有乜禁激死,我会支持仔女既志向。你講左好多关於阿仔实力,禁性格呢?
作者: 鋈鑫    時間: 19-2-8 19:21

Yanamami 發表於 19-2-8 18:56
唔覺得有乜禁激死,我会支持仔女既志向。你講左好多关於阿仔实力,禁性格呢? ...
性格斯文比較靜, 做嘢慢條斯理 , 守規矩 , 理解力好 , 但不善言詞, 中文經常俾說話拖低成績 , 所以覺得佢唔係好適合香港生存(香港嘜都要快講效率)

作者: samsam123321    時間: 19-2-8 19:34

,......
作者: 鋈鑫    時間: 19-2-8 20:00

samsam123321 發表於 19-2-8 19:34
我睇唔到中文通識正常勤力的人點會唔合格

他一D都唔勤力,好鬼hea ,平時從不溫書,只是明天考試才前一日拿本書睇下

作者: planetearth    時間: 19-2-8 20:44

鋈鑫 發表於 19-2-8 20:00
他一D都唔勤力,好鬼hea ,平時從不溫書,只是明天考試才前一日拿本書睇下
...

其實佢平時已經識哂所以考試唔使點溫。數理科理解力強其實唔使成日咪書,平時行行企企時都可以深度思考,唔一定被人見到揸住本書先叫勤力。
英文ok嗎?
至於中文及通識,在香港的考試制度,還是努力D考到合格。如果你仔有上過各大學資優課程,可以問下他們意見。
但如果真系唔得,出國是個出路。
唔好浪費天資。

作者: October.    時間: 19-2-8 21:16

你仔有興趣走學術之路以及搞科研有咩唔好?可以發揮佢所長,幾好呀。

再唔係,讀埋教育文憑,教中學SCIENCE,收入穩定,都係專業人士。

作者: 鋈鑫    時間: 19-2-8 22:53

planetearth 發表於 19-2-8 20:44
其實佢平時已經識哂所以考試唔使點溫。數理科理解力強其實唔使成日咪書,平時行行企企時都可以深度思考, ...

你真係熟行,無錯佢小學已被學校推薦成為香港資優教育學院資優生,現在每個星期六都山長水遠去科大上堂,還參與好多數理比賽,英文成績中上,全級130幾人,考30幾名左右

作者: Yanamami    時間: 19-2-8 23:39

samsam123321 發表於 19-2-8 19:34
我睇唔到中文通識正常勤力的人點會唔合格
同意
作者: October.    時間: 19-2-9 07:42

鋈鑫 發表於 19-2-8 22:53
你真係熟行,無錯佢小學已被學校推薦成為香港資優教育學院資優生,現在每個星期六都山長水遠去科大上堂, ...

B1A全級得130幾人,好大機會係傳統名校或直/私校,唔少網友話,呢類學校提供俾學生升學輔導、生涯規劃等會好全面、好多協作,咁你可以請教下學校專負責既老師。
作者: losoco    時間: 19-2-9 09:26

請教下

如果好似樓主咁的case

可否自己去考GCE,避開DSE的中文同通識

然後申請外國大學?

作者: planetearth    時間: 19-2-9 09:34

cherubic 發表於 19-2-8 18:52
回覆 鋈鑫 的帖子

小兒也是對物理非常有興趣。我由他自己選大學的課程,他正硏究physics and astronomy, e ...

還有quantum mechanics, particle physics,很有趣的... 鼓勵 細路能追求自己理想。在香港的氣氛比較弱,所以志向要更堅定。

作者: planetearth    時間: 19-2-9 10:04

你真係熟行,無錯佢小學已被學校推薦成為香港資優教育學院資優生,現在每個星期六都山長水遠去科大上堂, ...

你試下叫你個仔讀下中文及通識雞精班,起碼唔好肥佬,好唔低.
如果我是大學教授,一定破格收這類學生,但大學破格收生好敏感,他們不能太隨便.

小兒有小小似,但未必有你仔咁叻.數理好,一點就明,但中文就好像handicap, 點中佢死穴.唔慣要付出努力先有成果,希望大大下有改變.
學校 甄選資優生,都有報各大學資優課程.

在現實社會,雖然要大部份通材,但一部份專材極之重要,我地公司,就好像社會的縮影,大部份通材,做一般工作,但如果冇左一批技術專材,跟本運作唔到,同行業 競爭,就要呢班專材,但呢班專材,又有其他弱點,如比較自我,脾氣古怪(有性格),老闆就要用唔同的眼光去睇佢地,發揮佢地專材能力.

作者: LamMAMA    時間: 19-2-9 10:54

作者: 鋈鑫    時間: 19-2-9 11:05

October. 發表於 19-2-9 07:42
B1A全級得130幾人,好大機會係傳統名校或直/私校,唔少網友話,呢類學校提供俾學生升學輔導、生涯規劃等會 ...

只是津帖地區名校

作者: 鋈鑫    時間: 19-2-9 12:07

LamMAMA 發表於 19-2-9 10:54
有冇考慮過科大的國際精研,可以揀修物理。小女在科大資優班也上到level2, 佢話有學分,相信對考入科大有幫 ...

佢就係想考科大和中大,科大有學分加,中大物理系好過港大喎,最喜歡睇中大班教授TVB節目學事學非,但我緊係想佢考港大啦!因最近港大DSE考5+以上有分加,機會大左好多,請問國際精研是什麼專業,出路好嗎?

作者: elbar    時間: 19-2-9 16:57

鋈鑫 發表於 19-2-8 12:26
...

醫科,人工智能…

作者: samsam123321    時間: 19-2-9 19:15

.....
作者: Chowying    時間: 19-2-9 19:31

打攪一問, 請問而家係科大讀到level幾呢,中五重要去科大會唔會好辛苦呢?因為 小女依家中二讀緊 pre stage phys.
先謝 : )

作者: LamMAMA    時間: 19-2-9 19:50

作者: 鋈鑫    時間: 19-2-9 20:17

Chowying 發表於 19-2-9 19:31
打攪一問, 請問而家係科大讀到level幾呢,中五重要去科大會唔會好辛苦呢?因為 小女依家中二讀緊 pre stag ...

詳情我都晤太清楚佢上咩堂,Level2掛,去足全日,全部都係佢自己搞掂

作者: 鋈鑫    時間: 19-2-9 20:26

LamMAMA 發表於 19-2-9 19:50
國際精研即係science, 保証有一年海外交流,港大也有類似的科目,要有指定分數就入精英班,都有海外交流。 ...

科學幾好喎,可以向他建議考慮下,謝謝你!

作者: 鋈鑫    時間: 19-2-9 20:28

elbar 發表於 19-2-9 16:57

醫科,人工智能…

人工智能新嘢可以考慮,但無修電腦有無機?

作者: LAS01    時間: 19-2-10 11:55

物理和數學學系有不少相近地方,一般對數理邏輯思維和利用編程能力引証科學理論要求甚高。這些分析能力放諸四海皆適用。就算從商業價值角度出發,有不少大行或財金機構,都喜歡招聘這些transferable skill 極強畢業生作trainee, 培訓和發展他們自身的financial model和數據分析團隊。

路是人行出來的。年青人既然有學習熱誠、有能力又有理想,就試試放飛他們
作者: 鋈鑫    時間: 19-2-10 18:21

LAS01 發表於 19-2-10 11:55
物理和數學學系有不少相近地方,一般對數理邏輯思維和利用編程能力引証科學理論要求甚高。這些分析能力放諸 ...

明白了,謝謝你!我會放手讓阿仔自己決定將來

作者: samsam123321    時間: 19-2-11 18:41

鋈鑫 發表於 19-2-8 20:00
...
你已經知問題所在。
作者: LamMAMA    時間: 19-2-11 19:20

作者: 鋈鑫    時間: 19-2-11 19:44

LamMAMA 發表於 19-2-11 19:20
我想我比較明白樓主兒子的情況,事實上,理科資優兒真的不用上課,溫書也可去考試,科大的資優班已有大學Ye ...

係呀!佢話科大上堂物理化學已教到大一大二,其實我仔記性好好,小學中文成績唔差經常9字頭,中文默書背書完全無難度,只係說話唔掂當及寫作也不太好,不過佢中文老師話係佢地學校中文合格,DSE最小可考4喎

作者: planetearth    時間: 19-2-12 00:28

LamMAMA 發表於 19-2-11 19:20
我想我比較明白樓主兒子的情況,事實上,理科資優兒真的不用上課,溫書也可去考試,科大的資優班已有大學Ye ...

徐立之就系呢種人,佢會明嘅。
有時覺得文理科就好似 相衝相剋, 思考模式是有點唔同。但不走兩極,其實也可以 相輔相成。

作者: LamMAMA    時間: 19-2-12 09:07

作者: 978212    時間: 19-2-12 10:01

徐立之嘅睇法真係講出教改嘅弊端,香港人才只會愈來愈少。
作者: silvia_ng    時間: 19-2-13 08:38     標題: 回覆樓主:

樓主你仔仔同我家果個仔實在好似呀!不過我地用英文教通識,唔洗用中文去理解啲題目同作答,相對佢會易啲。但係中文科真係死穴,越讀越灰心咁,我都好擔心佢中文dse會唔掂呢!(校內中文都fail架!>_<)  反之其他科真係冇問題,又係會代表學校參加啲科學比賽。上年中三讀過科大physics pre-stage, 不過因佢上午要讀中大IJSO, 一日趕兩場,攪到佢好攰冇咩心機繼續上,今年唔肯再報科大資優課程了。希望我地兩個仔第日都順利上到大學啦!

作者: 鋈鑫    時間: 19-2-13 17:29

silvia_ng 發表於 19-2-13 08:38
樓主你仔仔同我家果個仔實在好似呀!不過我地用英文教通識,唔洗用中文去理解啲題目同作答,相對佢會易啲。 ...
佢係英文教通識的 , 之前個通識老師好廢, 因為成日請假教得又慢又教得差 , 好多同學要求學校換老師 , 點知最近真係換左個醒既 , 原來果個消失左, 唔知被炒定辭左職, 至於科大上堂佢就越上越有興趣 , 反而幫佢揾中文通識補習又話唔使, 幫我慳錢

作者: silvia_ng    時間: 19-2-13 18:06

鋈鑫 發表於 19-2-13 17:29
佢係英文教通識的 , 之前個通識老師好廢, 因為成日請假教得又慢又教得差 , 好多同學要求學校換老師 , 點知 ...

我仔都好抗拒補習。。。而家得返兩年多時間,希望佢慢慢肯面對現實啦!始終迫佢去,佢都唔會上心聽,軀殼係度,靈魂出竅,浪費時間金錢。 我仔而家都有係科大上緊堂,係早前參加IBO後既Training, 呢啲佢反而聽得好happy, 估佢唔到。

作者: planetearth    時間: 19-2-13 19:02     標題: 回覆樓主:

有個朋友話MIT好多自閉症的資優仔,自閉症在中國人社會可能已被 遺棄, 美國社會會捉住這種人 潛入井底 探究 深奧的未知世界, 可能是非常狹窄的領域, 但會是非常之深。
徐立之多次強調他非常幸運,幾次遇到真正賞識他之人。普通人眼中,大學三級 榮譽畢業是個普通不過的普通人。也衹有百樂能識千里馬。
"An expert is a person who has made all the mistakes that can be made in a very narrow field.
Niels Bohr, Danish physicist and Nobel prize winner

作者: picamama    時間: 19-2-14 05:33

作者: 鋈鑫    時間: 19-2-14 09:22

picamama 發表於 19-2-14 05:33
好浪費、應選考IB/A level,  (出國或轉國際),target牛津劍橋物理工程,何必留港考DSE?
...

哈哈!無咁多錢

作者: elbar    時間: 19-2-14 18:06

鋈鑫 發表於 19-2-14 09:22
哈哈!無咁多錢

獎學金在34樓
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3271974&extra=page%3D1&page=2

作者: 鋈鑫    時間: 19-2-14 21:34

elbar 發表於 19-2-14 18:06
獎學金在34樓
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3271974&extra=page ...

好有用的資料,謝謝你!

作者: hw1115    時間: 19-2-14 22:51

科大有国際科研喎!

作者: hw1115    時間: 19-2-14 23:04

鋈鑫 發表於 19-2-13 17:29
佢係英文教通識的 , 之前個通識老師好廢, 因為成日請假教得又慢又教得差 , 好多同學要求學校換老師 , 點知 ...

我仔中文通識都差又唔肯去䃼習,
真係ㄧ额汗7架

作者: 素兒    時間: 19-2-27 17:34

silvia_ng 發表於 19-2-13 18:06
我仔而家都有係科大上緊堂,係早前參加IBO後既Training, 呢啲佢反而聽得好happy, 估佢唔到。
請問點申請上科大上堂架?經學校報讀既?
謝謝!

作者: planetearth    時間: 19-2-27 18:24

素兒 發表於 19-2-27 17:34
謝謝!

學校推薦報名

作者: silvia_ng    時間: 19-2-28 06:50

素兒 發表於 19-2-27 17:34
謝謝!

上年係科大上既係dual program, 係學校推薦,要比5千幾蚊讀。 而家IBO既training, 係因為參加左教育局同HKAGE合辦既比賽,得獎者可報名參加呢個training course, 係唔洗錢的。呢個course分三個phase, 如果第一次測驗成績好,有15人可入2nd phase ;  如果第二次既測驗成績好,就有6人可入3rd phase兼代表香港參加國際生物奧林匹克比賽,費用由港府支付。

作者: 素兒    時間: 19-2-28 10:10

planetearth 發表於 19-2-27 18:24
學校推薦報名
收到, 謝謝!
作者: 素兒    時間: 19-2-28 10:17

silvia_ng 發表於 19-2-28 06:50
上年係科大上既係dual program, 係學校推薦,要比5千幾蚊讀。 而家IBO既training, 係因為參加左教育局同HK ...
好詳細, 十分感謝!
相信入得的同學仔已超晒班, 叻叻!

呢度除左小朋友好叻外, 家長學識亦好好和友善, 再次感謝各位!

作者: 小師妹    時間: 19-2-28 14:10

silvia_ng 發表於 19-2-28 06:50
上年係科大上既係dual program, 係學校推薦,要比5千幾蚊讀。 而家IBO既training, 係因為參加左教育局同HK ...

哈哈……我囝嗰陣就係學校推薦上dual program, 要比學費,但全數由學校支付,山長水遠去科大、中大上堂,攞咗1st honour仲有獎學金,而家已經入咗大學啦!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5