教育王國

標題: 中一數學補充 [打印本頁]

作者: Rich5    時間: 19-1-25 08:31     標題: 中一數學補充

請問你們用那本,在那裡買?小女退步了,想給她多練習

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-25 10:09

Rich5 發表於 19-1-25 08:31
首先,佢係唔係睇得明教科書裡面既例題?第二,佢係唔係識做哂教科書後面既練習?
如果兩個都係YES既,根本唔需要額外練習。如果其中一個都係NO既,先做哂教科書後面既練習。

作者: YolandaTam    時間: 19-1-25 10:48     標題: 回覆樓主:

小女今年中三,當年中一因為老師hea 教,而學校測考程度比課本深一大截,雖然明晒書既例題亦做晒書後練習,數學都不合格,排名中下(其實有半級同學唔合格)。下了兩年苦功,每天練習,如今是級頭三份一。我哋應該可以討論下。
請問令嬡:
1)用邊本教科書
2)退步,是分數低咗定係名次差咗
3)錯邊類題目多
4)錯,係唔小心,計錯數,解唔到題,睇唔掂圖定係漏步驟
5)有冇投訴過做唔切
6)中數定英數
7)測考題型同程度與書後練習是否差別很大

作者: LingChiBaBa    時間: 19-1-25 12:37

Rich5 發表於 19-1-25 08:31
學校有無提供past paper同 exercise? 既免費,又實際。

作者: Rich5    時間: 19-1-26 08:05

YolandaTam 發表於 19-1-25 10:48
小女今年中三,當年中一因為老師hea 教,而學校測考程度比課本深一大截,雖然明晒書既例題亦做晒書後練習, ...

她是不小心,因每次她錯完再做又識做。另外可能之前是中數,現英文,她不習慣,又不是常常做練習。想找多D給她做

作者: YolandaTam    時間: 19-1-26 09:05

Rich5 發表於 19-1-26 08:05
她是不小心,因每次她錯完再做又識做。另外可能之前是中數,現英文,她不習慣,又不是常常做練習。想找多D ...

咁,你或者試試買一本中等深度練習,睇吓佢識唔識做吖?例如
1.Inspiring Series Mathematics (Wise Plus) 或者
2.Effective Learning Mathematics (Chung Tai) Supplementary Exercise

作者: Rich5    時間: 19-1-26 09:11

YolandaTam 發表於 19-1-26 09:05

咁,你或者試試買一本中等深度練習,睇吓佢識唔識做吖? ...

三聯有嗎?謝謝

作者: YolandaTam    時間: 19-1-26 10:33

Rich5 發表於 19-1-26 09:11
三聯有嗎?謝謝

三聯有 1, 商務有 2  

作者: Lingcheung    時間: 19-1-26 10:38

YolandaTam 發表於 19-1-26 09:05

咁,你或者試試買一本中等深度練習,睇吓佢識唔識做吖? ...

你好。請問如果想搵深的數學練習,中一有沒有建議?謝謝

作者: YolandaTam    時間: 19-1-26 12:56

Lingcheung 發表於 19-1-26 10:38
你好。請問如果想搵深的數學練習,中一有沒有建議?謝謝

可考慮以下幾本:
1.New Syllabus Mathematics Multi-Purpose Graded Question Bank (Hong Kong Exam and Research)
2.Original Mathematics for Able Students (Origin)
3.Extension Exercise for Able Students 優才版(Hong Kong Exam and Research)
4. Mastering Mathematics (Joint-Us)

作者: Lingcheung    時間: 19-1-26 15:33

YolandaTam 發表於 19-1-26 12:56
可考慮以下幾本:
1.New Syllabus Mathematics Multi-Purpose Graded Question Bank (Hong Kong Exam and  ...

謝謝

作者: b3410    時間: 19-1-26 15:48

可考慮以下幾本:
1.New Syllabus Mathematics Multi-Purpose Graded Question Bank (Hong Kong Exam and  ...
請問英文閱讀理解練習有冇推薦?
作者: YolandaTam    時間: 19-1-26 16:44

b3410 發表於 19-1-26 15:48

唔好意思,小女學校用 FCE 模式,同香港題型不同,所以無特別做閱讀理解練習呀。

作者: Rich5    時間: 19-1-26 17:18

可考慮以下幾本:

No1 在三聯有沒有?

作者: YolandaTam    時間: 19-1-26 17:26

Rich5 發表於 19-1-26 17:18
No1 在三聯有沒有?

只喺大眾見過。

作者: Rich5    時間: 19-1-26 20:17

YolandaTam 發表於 19-1-26 17:26
只喺大眾見過。

Many thanks, you are so helpful

作者: Rich5    時間: 19-1-28 21:01

可考慮以下幾本:

大眾說沒有no1

作者: YolandaTam    時間: 19-1-28 21:48

Rich5 發表於 19-1-28 21:01
大眾說沒有no1

可能賣晒啩?因為好似只得佢有得賣。

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-29 17:49

b3410 發表於 19-1-26 15:48
上網睇南早,唔駛錢。
作者: b3410    時間: 19-1-29 18:14

可考慮以下幾本:
請問2同3的分別?一個original, 一個優才,3更加深?
作者: YolandaTam    時間: 19-1-29 19:18

b3410 發表於 19-1-29 18:14
請問2同3的分別?一個original, 一個優才,3更加深?

出版社不同,括號內是出版社
no. 2 出版社係 original press
no. 3 出版社係 hong kong exam and research

作者: YolandaTam    時間: 19-1-29 19:19

王家爸爸 發表於 19-1-29 17:49
上網睇南早,唔駛錢。

咁又真喎,睇得明 scmp, 一般閱讀理解 just a piece of cake

作者: b3410    時間: 19-1-29 20:44

YolandaTam 發表於 19-1-29 19:18
出版社不同,括號內是出版社
no. 2 出版社係 original press
no. 3 出版社係 hong kong exam and research ...
多謝解答
作者: 王家爸爸    時間: 19-1-29 21:55

YolandaTam 發表於 19-1-29 19:19
咁又真喎,睇得明 scmp, 一般閱讀理解 just a pieve of cake
小朋友吸收能力比成年人高,中一開始,一日睇一篇港聞,一篇中國新聞,一篇外國新聞,到中四一定掂。
作者: happy105    時間: 19-1-29 22:57

王家爸爸 發表於 19-1-29 21:55
小朋友吸收能力比成年人高,中一開始,一日睇一篇港聞,一篇中國新聞,一篇外國新聞,到中四一定掂。 ...

如果睇唔明,應該查字典定意會到大約意思就夠呢?

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-30 09:25

happy105 發表於 19-1-29 22:57
如果睇唔明,應該查字典定意會到大約意思就夠呢?
我比較贊成從前文後理估意思。
作者: 妹妹頭    時間: 19-1-30 09:49

回覆 王家爸爸 的帖子

我女都係睇前文後理去估, 冇特別去查字典, 可能我女比較懶

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-30 10:24

妹妹頭 發表於 19-1-30 09:49
回覆 王家爸爸 的帖子

我女都係睇前文後理去估, 冇特別去查字典, 可能我女比較懶
其實唔係比較懶,係學習方法正確。習慣咗下下要查字典未必係好事。
作者: eva0909    時間: 19-2-19 21:06     標題: 回覆樓主

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5