教育王國

標題: 赤提vs 12綱女校 [打印本頁]

作者: Jmasser    時間: 19-1-13 19:08     標題: 赤提vs 12綱女校

女兒有幸昨天被赤提取錄,但要放棄12綱原有女校中學,並不能參加大抽獎,要下週內決定⋯不知道如何取捨?Help....
作者: Ktfk    時間: 19-1-13 19:15

Jmasser 發表於 19-1-13 19:08
女兒有幸昨天被赤提取錄,但要放棄12綱原有女校中學,並不能參加大抽獎,要下週內決定⋯不知道如何取捨?He ...

要視乎... 自己/囡囡有咩 preference... 又咩搓拿 .. 囡囡有幾多斤両.... 你又有幾多銀両...

作者: elbar    時間: 19-1-13 19:18

女兒有幸昨天被赤提取錄,但要放棄12綱原有女校中學,並不能參加大抽獎,要下週內決定⋯不知道如何取捨?He ...

如果唔肯定係 B1 生,就要赤提

作者: Jmasser    時間: 19-1-13 19:28

回覆 elbar 的帖子

佢係B1,聖提亦提供奬學金
作者: mcl203    時間: 19-1-13 19:34

Jmasser 發表於 19-1-13 19:28

只計6年後既成績,12網4間女校都應該比赤提好~~~

作者: Lindytiger    時間: 19-1-13 19:46

Jmasser 發表於 19-1-13 19:28

請問當初點解去考SSC?

作者: elbar    時間: 19-1-13 19:48

mcl203 發表於 19-1-13 19:34

因部份精英學生會選IB 而放棄考 DSE

作者: Jmasser    時間: 19-1-13 19:58

回覆 Lindytiger 的帖子

見學校環境幾好,諗住比佢試下,我只報了兩間直資,無諗過會即刻取錄,因為一般都會到三月底先知結果。這樣連原本自行揀的兩間學校都無機會面試,所以唔知點算
作者: Lindytiger    時間: 19-1-13 20:02

Jmasser 發表於 19-1-13 19:58

見學校環境幾好,諗住比佢試下,我只報了兩間直資,無諗過會即刻取錄,因為一般都 ...

有冇過來人可以分享現階段take 左直資offer係咪一定冇得繼續in 自行?囡囡自己取態如何?家長又是否想個囡讀男女校?

作者: Lindytiger    時間: 19-1-13 20:03

mcl203 發表於 19-1-13 19:34

SSC 有2個學制,其實根本就唔可以一刀切咁比

作者: Jmasser    時間: 19-1-13 20:16

如果原本中學vs赤提,女兒比較喜歡赤提!但另兩間自行的學校也很好,是否現階段簽了undertaking就無得面試呢?七月份還可以去扣門嗎?因為事前吾知要簽undertaking;所以完全無計劃過。謝謝各位幫忙
作者: Lindytiger    時間: 19-1-13 20:17

Jmasser 發表於 19-1-13 20:16

如果原本中學vs赤提,女兒比較喜歡赤提!但另兩間自行的學校也很好,是否現階段簽 ...

有冇問過老師意見?

作者: Jmasser    時間: 19-1-13 20:41

老師唔會答,因為想你留番係原本中學
作者: Lindytiger    時間: 19-1-13 21:49

Jmasser 發表於 19-1-13 20:41

不過呢度好多家長對SSC 有偏見,希望你可以揾到SSC 用家或者學校師兄師姐比啲意見你。

作者: Happychoy    時間: 19-1-13 21:52

回覆 Jmasser 的帖子

想問你女兒是什麼成績?有冇特異功能?
作者: 2jkidsfather    時間: 19-1-13 21:58

Jmasser 發表於 19-1-13 19:58

見學校環境幾好,諗住比佢試下,我只報了兩間直資,無諗過會即刻取錄,因為一般都 ...
你的意思好似本來無想過入讀。

作者: anitawong21    時間: 19-1-13 22:36

Jmasser 發表於 19-1-13 20:41

其實自己學校係咪差過SSC先?可以話佢入到去讀一定好開心,但如果你完全冇計劃過,咁你要諗清楚。交通有冇問題?會唔會寄宿?呀女有可能以為寄宿係住渡假酒店,但其實唔係囉!獎學金係免幾耐?宿費點計?仲有買ipad好似都冇得免。

作者: mcl203    時間: 19-1-13 22:45     標題: 回覆樓主

灣仔4間女校B1生去考SSC,應該本身已有你地既目的和取向,SSC既收又出埋船,相信外人係好難比到中肯意見俾你~~~

作者: HABB    時間: 19-1-13 23:50     標題: 回覆樓主

首先,你覺得你女兒抗拒直升原校嗎?
如果能夠直升會否不高興?(是説你女兒,不是家長)

另外就算另一直資取錄了你女兒,你一樣要放棄大抽獎
無論那一學校收取了,7月也照樣可叩門,但b1校不要想有太多位可以叩門

往年我小孩3月才收到信SSC取錄,但我一様有叩門準備,只是擔心小女捨不得小學同學,尤其是有同學問她一句”你唔同我地一齊讀嗱”,感覺她有動搖,不過我想帶出的是讀書的是小孩,不是我們家長,派位當天再問她,她説無變,放棄叩門

男女校其實也不用太擔心,早些學會和異性相處也不是壞事(我自己覺得)

若果決定就讀,也要有心理準備和字典長期為伴

作者: Jmasser    時間: 19-1-14 07:48

回覆 Happychoy 的帖子

平均成績A-B之間
作者: Jmasser    時間: 19-1-14 07:53

回覆 HABB 的帖子

我不抗拒女兒讀男女校,而她身邊的同學好進取所以佢覺得自己相熟的朋友都走晒,所以冇所謂。請問呢一年來的小朋友讀得開心嗎?學術成績如何?
因為好多人都覺得轉這間學校係downgrade左,而我希望女兒喺各方面發展平均不只是得成績一樣,
所以先報呢間學校

作者: lojo11    時間: 19-1-14 08:36

我當年放棄左, 因為無心理準備要一兩星期內要覆, 我唔想仔連自行面試都未試就放棄了.... 你有直升中學.. 就睇下你女想點揀....
作者: jli008    時間: 19-1-14 09:06

作者: 小時了了    時間: 19-1-14 10:15

見你係初中版開 Post 問 "赤提成績如何?" https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3730804&fromuid=1539350

SSC 赤柱聖士提反書院' https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3706446&extra=&page=2 >>> P.2 & P.3 有 EK 網友分享2018年 畢業生情況,你不妨了解吓赤提學術情況。

想了解赤提校園生活,又可以睇吓以下3個 赤提 FB 加深了解:

SSC Photographers (這FB我估係赤提影相學會學生自己整的): https://www.facebook.com/SSC-Photographers-1878724335575384/

St Stephen's College (這是赤提官方FB) https://www.facebook.com/ssc1903/

St Stephen's College Music Department (這是赤提官方FB):https://www.facebook.com/sscmusicdepartment/

家長,加油!同女女及另一半慢慢傾,詳細商量,最後共識決家最適合女女嘅中學。

作者: IloveJJ    時間: 19-1-14 10:48

作者: ZYM    時間: 19-1-14 11:10

建議全面考慮下住宿, 交通安排 (今年有通告冇校巴服務), 小朋友性格是否適應相對獨立的處理自己的生活,時間安排. 最重要是小朋友自己的意願和選擇.
作者: Jmasser    時間: 19-1-14 12:35

回覆 小時了了 的帖子

謝謝你的幫忙
作者: Jmasser    時間: 19-1-14 12:38

回覆 jli008 的帖子

謝謝你的詳細分析、我真的要想一下
作者: ve111    時間: 19-1-16 16:18

最後怎選擇
作者: lamoky    時間: 19-2-26 19:00

請問面試赤提有無Group Interview?有無問家長問題?

作者: anitawong21    時間: 19-2-28 07:22

lamoky 發表於 19-2-26 19:00
請問面試赤提有無Group Interview?有無問家長問題?

個別見的,唔洗見家長,同時見兩個老師,一個講中文、一個講英文

作者: lamoky    時間: 19-2-28 08:03

anitawong21 發表於 19-2-28 07:22
個別見的,唔洗見家長,同時見兩個老師,一個講中文、一個講英文

連校車都無確是要考慮,除非住宿舍。

作者: anitawong21    時間: 19-2-28 08:07

lamoky 發表於 19-2-28 08:03

我隻仔冇搭校車喎,D路線都唔啱,佢自己搭地鐡轉巴士返學

作者: Lindytiger    時間: 19-2-28 12:45

lamoky 發表於 19-2-28 08:03

學校應該已經同校車公司傾掂數

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5