教育王國

標題: 長天、陳瑞祺、香港鄧鏡波點揀? [打印本頁]

作者: faikam    時間: 19-1-9 23:40     標題: 長天、陳瑞祺、香港鄧鏡波點揀?

B2頭,運動ok,主要游水踢波,學界有獎,如果自行三選一應該揀長天、陳瑞祺還是香港鄧鏡波?或者有無其他提議,Thank you。

作者: elbar    時間: 19-1-10 08:48

faikam 發表於 19-1-9 23:40
B2頭,運動ok,主要游水踢波,學界有獎,如果自行三選一應該揀長天、陳瑞祺還是香港鄧鏡波?或者有無其他提 ...

有特異功能或一搏自行首選 喇沙

作者: gracelam    時間: 19-1-10 09:00

B2頭,運動ok,主要游水踢波,學界有獎,如果自行三選一應該揀長天、陳瑞祺還是香港鄧鏡波?或者有無其他提 ...

運動好考慮:

自行可博長天/旅港加多一間體藝, 多個選擇(3間自行), 但體藝自行收左, 自行一假如都收的話也要讓路比體藝。

作者: faikam    時間: 19-1-10 09:09

elbar 發表於 19-1-10 08:48

有特異功能或一搏自行首選 喇沙

運動ok, 但自問未去到可以考喇沙呢個精英級數。

作者: elbk    時間: 19-1-10 09:12

faikam 發表於 19-1-10 09:09

上年長天band 1運動學界有獎也入不到喎

作者: faikam    時間: 19-1-10 09:13

gracelam 發表於 19-1-10 09:00

運動好考慮:

旅港我諗應該無乜機會, 佢地收田徑人多。體藝仲15,16緊報唔報。

作者: gracelam    時間: 19-1-10 09:16

elbk 發表於 19-1-10 09:12

樓主成績band 2頭, 可能有機。

作者: faikam    時間: 19-1-10 09:18

請問係邊個界別嘅運動, 同知唔知個獎項大概係乜嘢成績?  thank you

作者: man7099    時間: 19-1-10 09:28

請問成績都係band 2嗎?如果b1b成績但無運動底,長天自行是否都無機會?

作者: elbar    時間: 19-1-10 09:37

faikam 發表於 19-1-10 09:09
但都有機會收

作者: hkpapa852    時間: 19-1-10 09:42

問問自己, 想小朋友上到中學係讀書定專注運動先?

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-10 09:47

游水、踢波呢兩項運動有無排名?踢波難啲,如果游水係最勁嗰幾個,學界運動前三嗰都可能有興趣收你,原因係老大想保住近年贏到既頭位;老二、老三,近幾年都爭唔到個頭位。
作者: 王家爸爸    時間: 19-1-10 09:49

三間裡面,陳瑞祺、香港鄧鏡波機會大,如果面試都掂,幾乎可以買定校服。
作者: 0030    時間: 19-1-10 10:10

回覆 man7099 的帖子

如果b1b成績但無運動底,我覺得比B2成績機會大好多~

作者: losoco    時間: 19-1-10 10:29

回覆 faikam 的帖子

你自己的係乜獎?

作者: faikam    時間: 19-1-11 09:10

hkpapa852 發表於 19-1-10 09:42
問問自己, 想小朋友上到中學係讀書定專注運動先?

其實無乜特別取向, 只係唔想讀間齋讀書嘅學校。加上未來係佢自己, 想做乜始終應該由佢決定, 我都只能從旁比意見, 幫佢分析下。

作者: faikam    時間: 19-1-11 09:25

王家爸爸 發表於 19-1-10 09:47
游水、踢波呢兩項運動有無排名?踢波難啲,如果游水係最勁嗰幾個,學界運動前三嗰都可能有興趣收你,原因係 ...

如果游水單項全港頭三嘅, 我應該會問DBS, LS, St Joe應該揀邊間好, 亦應該一早有學校收咗, 哈哈

可惜佢足球同游水都只係分區有獎, 游水有啲項目喺泳總游緊D1, 但唔係前列, 足球就踢緊區隊。

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-11 09:50

faikam 發表於 19-1-11 09:25
如果游水單項全港頭三嘅, 我應該會問DBS, LS, St Joe應該揀邊間好, 亦應該一早有學校收咗, 哈哈  

可惜 ...
有無報福建?佢哋運動都勁,成績都好,係後起之秀。
作者: 王家爸爸    時間: 19-1-11 09:52

faikam 發表於 19-1-11 09:10
其實無乜特別取向, 只係唔想讀間齋讀書嘅學校。加上未來係佢自己, 想做乜始終應該由佢決定, 我都只能從旁 ...
如果係B2A,三間都接受到,其實又唔需要煩惱,保守既就陳瑞祺加香港鄧鏡波,進取既就長天加陳瑞祺或者香港鄧鏡波。
作者: mcl203    時間: 19-1-11 09:59

faikam 發表於 19-1-11 09:25

可惜 ...

泳總D1,長天,港華,高主教,都可能偷到雞喎~~~

作者: losoco    時間: 19-1-11 10:24

你本身係唔係九龍城網?

如係,不如自行港華、長天,留番乙一抽陳瑞祺
作者: faikam    時間: 19-1-11 22:15

王家爸爸 發表於 19-1-11 09:50
有無報福建?佢哋運動都勁,成績都好,係後起之秀。

無。不過有個差唔多類型嘅同學報咗, 但2nd in都入唔到, 所以搞到我都有啲緊張, 諗緊係咪應該保守啲。

作者: faikam    時間: 19-1-11 22:29

王家爸爸 發表於 19-1-11 09:52
如果係B2A,三間都接受到,其實又唔需要煩惱,保守既就陳瑞祺加香港鄧鏡波,進取既就長天加陳瑞祺或者香港 ...

其實鄧我一般, 因為學界游泳喺D3組別。其實我地一家人都係想揀男校, 可惜band 2生真係選擇不多。

作者: faikam    時間: 19-1-11 22:30

mcl203 發表於 19-1-11 09:59
泳總D1,長天,港華,高主教,都可能偷到雞喎~~~

高主教都有諗過, 不過相比之下, 好似長天嘅機會大啲。

作者: faikam    時間: 19-1-11 22:33

losoco 發表於 19-1-11 10:24
你本身係唔係九龍城網?

如係,不如自行港華、長天,留番乙一抽陳瑞祺

唔係, KL1

作者: mcl203    時間: 19-1-11 22:35

faikam 發表於 19-1-11 22:30

呢3間收唔收兵出戰D1就唔知了,但見過成績仲弱D都俾SPC收左,唔少D1學校都會鬆手D收泳手~~~

作者: faikam    時間: 19-1-11 22:59

mcl203 發表於 19-1-11 22:35
呢3間收唔收兵出戰D1就唔知了,但見過成績仲弱D都俾SPC收左,唔少D1學校都會鬆手D收泳手~~~
...

SPC會積極收游水人? 不過我見佢地泳隊競爭唔大, 唔算快嘅F1仔都已經有出賽機會。

作者: mcl203    時間: 19-1-11 23:01

faikam 發表於 19-1-11 22:59

SPC會積極收游水人? 不過我見佢地泳隊競爭唔大, 唔算快嘅F1 ...

有收過,積唔積極就唔知了,一年收1-2個,夠人頂住唔降班咪夠數囉,SPCC都收過啦~~~

作者: faikam    時間: 19-1-11 23:52

mcl203 發表於 19-1-11 23:01
有收過,積唔積極就唔知了,一年收1-2個,夠人頂住唔降班咪夠數囉,SPCC都收過啦~~~
...
其實我都識人呢兩年入咗SPC,佢地都有游水,但成績應該係band 1

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-12 15:34

faikam 發表於 19-1-11 22:15

無。不過有個差唔多類型嘅同學報咗, 但2nd in都入唔到, 所以 ...
福建基本上主要收B1,但係泳手B2都有機會,如果有個差唔多既同學福建無2nd in,基本上可以確定,小朋友離開B1幾遠下,所以自行唔可以太進取。

作者: 王家爸爸    時間: 19-1-12 15:36

faikam 發表於 19-1-11 22:59

SPC會收游水人,但係應該無福建咁積極。
作者: tsangv    時間: 19-1-12 18:19

長天好成績及乖,其他兩間band two同校風無咁好,當然又吾係差,只是比較長天而已
作者: Mybaby03    時間: 19-1-12 22:39

faikam 發表於 19-1-11 22:30

高主教學術比長天強, 長天很久沒有發放上大學成績

作者: silvia_ng    時間: 19-1-14 11:00

man7099 發表於 19-1-10 09:28
請問成績都係band 2嗎?如果b1b成績但無運動底,長天自行是否都無機會?

唔關事,冇任何運動的只要其他ok, 面試做得好,自然有機。

作者: silvia_ng    時間: 19-1-14 11:02

Mybaby03 發表於 19-1-12 22:39

憑什麼說不放上校網 = DSE成績不好?學校info day有公佈DSE成績的。有去睇既人自然知。

作者: elbar    時間: 19-1-14 11:04

silvia_ng 發表於 19-1-14 11:02
憑什麼說不放上校網 = DSE成績不好?學校info day有公佈DSE成績的。有去睇既人自然知。
...
部份 EK 會員特性

作者: hkpapa852    時間: 19-1-14 11:10

不認同高主教成績較長天好......

至少我相信長天2017年DSE成績唔會好似高主教咁, 有超過一半科目既4+率係低於全港平均

長天DSE成績應該係保持平穩, 但高主教成績係小漲大回

作者: faikam    時間: 19-1-16 00:30

其實長天機會大啲, 係基於佢係單性別學校。 我諗兩間學校各方面都係伯仲之間, 同樣係band2生嘅進取之選。

作者: faikam    時間: 19-1-16 01:04

...

可以share一下info day嘅dse資料嗎? Thank you.

作者: Mybaby03    時間: 19-1-16 11:23

...

你好,可分享簡介會 DSE 成績嗎?謝謝你。。

作者: elbar    時間: 19-1-16 12:01

faikam 發表於 19-1-16 00:30
其實長天機會大啲, 係基於佢係單性別學校。 我諗兩間學校各方面都係伯仲之間, 同樣係band2生嘅進取之選。
...
或許自行

1. 高主教 / 長天
2. 聖芳濟

派位乙部

1. 聖芳濟

都不錯

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5