教育王國

標題: 銀禧 黃笏南 比較, 點解入大學比例可以相差咁多 [打印本頁]

作者: janice_BB    時間: 19-1-8 10:02     標題: 銀禧 黃笏南 比較, 點解入大學比例可以相差咁多

銀禧入大學93.2%,  學位78.6%
黃笏南入大學(計3322)71.9%  學位45.09%

兩間唔係差不多, 點解可以相差咁遠?
作者: elbar    時間: 19-1-8 10:09

janice_BB 發表於 19-1-8 10:02

估計黃笏南2018畢業生係係6年前升中時暫時(因原址重建緊)寄居大圍而影響九龍塘一帶BAND 1 學生係自行和派位寧先選銀禧導致當時銀禧所收學生質素高於黃笏南

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 10:31

入U率只能反映學校大約既水平, 不能真正反映學校既實力

MCS今年都係得66.7%Local degree, 咁係咪代表佢好唔掂呢?

作者: 猴子爸    時間: 19-1-8 10:47

hkpapa852 發表於 19-1-8 10:31
入U率只能反映學校大約既水平, 不能真正反映學校既實力

MCS今年都係得66.7%Local degree, 咁係咪代表佢好 ...
但如果入3大比率,都有类似的情况,是否也反映了实力呢?除非MCS不是入local U的人,是去外国一线大学。。。

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 10:59

猴子爸 發表於 19-1-8 10:47
但如果入3大比率,都有类似的情况,是否也反映了实力呢?除非MCS不是入local U的人,是去外国一线大学。。 ...
叻學生一定要入3大嗎?

唔夠叻既學生, 只要唔係太低分, 一樣可以入到3大水泡科

3大只係一個較有價值既參考指標, 但實際學校既實能, 最終還是要睇DSE成績

作者: 猴子爸    時間: 19-1-8 11:04

hkpapa852 發表於 19-1-8 10:59
叻學生一定要入3大嗎?

唔夠叻既學生, 只要唔係太低分, 一樣可以入到3大水泡科

叻學生一定要入3大嗎 ? 当然有例外 (例如BU 传理),但一般来讲,如果3大有的科目,不会舍三大,而取其他吧?如果每间中学都会一致性公布同样的DSE数据可作比较,当然最理想,否则3大率应该是Band1学校比较有可比性的指标。

作者: elbar    時間: 19-1-8 11:09

猴子爸 發表於 19-1-8 11:04
叻學生一定要入3大嗎 ? 当然有例外 (例如BU 传理),但一般来讲,如果3大有的科目,不会舍三大,而取其 ...
只好怪我係2013第1次提出  升3大學率, 升8大學率  概念  

2013部份著名中學文憑試表現

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 11:09

猴子爸 發表於 19-1-8 11:04
叻學生一定要入3大嗎 ? 当然有例外 (例如BU 传理),但一般来讲,如果3大有的科目,不会舍三大,而取其 ...
3大率係可比性指標..... 要視乎學校如何定義入3大

不少學校, 會將"太空"等既課程照計入3大

所以, 即使大家叫入3大, 此定義也和彼定義不一樣, 水份遠比DSE高

細心留意今年黃笏南既校務報告, 就會知道佢係咩水平既中學.

不過佢補底真係差, 竟然攪到3322率連丘佐榮都不如

作者: 猴子爸    時間: 19-1-8 11:13

hkpapa852 發表於 19-1-8 11:09

当然是purely undergraduate degree那种啦。如果把太空,阿苏都放进去,这叫取巧,中学的校格都应该被质疑。

作者: 猴子爸    時間: 19-1-8 11:14

elbar 發表於 19-1-8 11:09
只好怪我係2013第1次提出  升3大學率, 升8大學率  概念  

2013部份著名中學文憑試表現
你造福人群才对。

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 11:16

猴子爸 發表於 19-1-8 11:13
当然是purely undergraduate degree那种啦。如果把太空,阿苏都放进去,这叫取巧,中学的校格都应该被质疑 ...
咁可能有1/3所謂B1水平既中學的校格有問題了!

作者: 猴子爸    時間: 19-1-8 11:16

hkpapa852 發表於 19-1-8 11:16
咁可能有1/3所謂B1水平既中學的校格有問題了!

社会的错

作者: little_yolky    時間: 19-1-8 11:19

利申, 銀禧係one of my target, 無意批評。不過, 會唔會係93.2%Jupas offer, 唔係入大學率, 係計埋全部Jupas即副學士, 自資課程等等, 而78.6%學位, 係計算所有九大及其他自資課程/海外課程既大學學位? 而黃笏南所計既45.09%, 係真正Jupas大學學位? 因為大家講緊唔同既語言, 所以統計收字咪唔相同囉, 以我理解, 呢兩間學校既成績係好接近的。
作者: limehouse    時間: 19-1-8 11:20

有朋友當初(A-level年代)成績可選擇入科大讀Chem/Bio (唔太記得) or 入 Poly讀practical d嘅科,最後佢因名氣入了科大,佢話宜家好後悔。
作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 11:25

little_yolky 發表於 19-1-8 11:19
利申, 銀禧係one of my target, 無意批評。不過, 會唔會係93.2%Jupas offer, 唔係入大學率, 係計埋全部Jupa ...
資深會員終於睇通了現實

作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 11:27

利申, 銀禧係one of my target, 無意批評。不過, 會唔會係93.2%Jupas offer, 唔係入大學率, 係計埋全部Jup ...

同意。。。

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 11:29

利申, 銀禧係one of my target, 無意批評。不過, 會唔會係93.2%Jupas offer, 唔係入大學率, 係計埋全部Jup ...
我認為兩間學校既成績係有差距

作者: janice_BB    時間: 19-1-8 11:30

hkpapa852 發表於 19-1-8 11:09

多謝你覆我, 依你所講, 黃笏南會唔會已經不是B1水平?
作者: 猴子爸    時間: 19-1-8 11:33

上面的table写Jupas, 下面table的degree,却有可能什么野鸡大学都包进去,倒也成理。
真的很误导消费者。。。

作者: little_yolky    時間: 19-1-8 11:33

hkpapa852 發表於 19-1-8 11:29
我認為兩間學校既成績係有差距
當聯繫都話自己係B1C既情況底下, 我覺得佢哋既差距再唔係差距了, 當然, 我自己係prefer銀禧多D, 但有家長可能有其他軟件既考慮, 所以加加埋埋, 兩間學校既差距就縮窄了。

BTW, 咁你既標準下, 覺得華英同迦密有無差距?

作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 11:35     標題: 回覆樓主:

WFN⋯⋯一科中文37人不達標,攞你命三千!

校方要想下計仔,不是反思,是要加緊調整!

作者: little_yolky    時間: 19-1-8 11:36

janice_BB 發表於 19-1-8 11:30
多謝你覆我, 依你所講, 黃笏南會唔會已經不是B1水平?
响呢個自行階段, 佢係唔係B1水平唔重要, 最重要係, 好多B1生會報, 即係, 唔易入係真既。
作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 11:37

little_yolky 發表於 19-1-8 11:33
當聯繫都話自己係B1C既情況底下, 我覺得佢哋既差距再唔係差距了, 當然, 我自己係prefer銀禧多D, 但有家長可 ...
早兩三年, 華英比迦密好少少, 但近一兩年, 迦密已追上

作者: 路人甲22    時間: 19-1-8 11:58

作者: little_yolky    時間: 19-1-8 12:05

路人甲22 發表於 19-1-8 11:58
其實銀禧成績是否已超越WFN?
或WFN成續是否已跌落1C~2A水平?
謝謝指教
黃笏南幾好喎, 阿女只係因為校長話F1學生一定要個個禮拜去操場跑圈, 同埋一定要學樂器, 所以叫我一定唔可以揀而已。
作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 12:27

little_yolky 發表於 19-1-8 12:05
黃笏南幾好喎, 阿女只係因為校長話F1學生一定要個個禮拜去操場跑圈, 同埋一定要學樂器, 所以叫我一定唔可以 ...

首先要搞好一科中文先,37/15x人不達標⋯⋯直接影響3322=71%,不太理想。。。

作者: dingdingba    時間: 19-1-8 12:31

路人甲22 發表於 19-1-8 11:58
其實銀禧成績是否已超越WFN?
或WFN成續是否已跌落1C~2A水平?
謝謝指教

我覺得成績銀禧不嬲都高少少, 課外活動各有所長, 大家各取所需

作者: little_yolky    時間: 19-1-8 12:36

sukitelfold 發表於 19-1-8 12:27
首先要搞好一科中文先,37/15x人⋯⋯直接影響3322=71%,不太理想。。。
呢句真。
作者: 路人甲22    時間: 19-1-8 12:42

作者: little_yolky    時間: 19-1-8 12:44

路人甲22 發表於 19-1-8 12:42
我都覺得銀禧近年DSE成續一路向上, 但WFN就好似每況愈下。
外甥今年選校,佢就喜歡WFN
但佢父母就想佢讀 ...
咁咪自一自二各一間囉。
作者: miriam    時間: 19-1-8 12:47

hkpapa852 發表於 19-1-8 11:25
資深會員終於睇通了現實
等同有人話九真升左做 B1B, 前睇後睇都係一個攬炒格, 將非 9 大學位, 仲有自資丫, 副學士加埋晒就當升左格做 B1B 一樣囉

作者: 路人甲22    時間: 19-1-8 12:49

作者: little_yolky    時間: 19-1-8 12:52

路人甲22 發表於 19-1-8 12:49
但佢父母吾想佢入WFN,所以好苦惱。 始終讀書係小朋友, 所以都希望佢可以入到自己鍾意嘅中學
...
黃笏南幾好, 有乜唔好? 校舎又新。你叫佢父母入去學校網頁睇下校務報告, 成績呢一兩年已止跌回升, 應該真係搬校舎問題影響而已。兩間學校差唔多, 就一定要跟小朋友意願自一填佢鐘意既, 最多自二填自己鐘意既, 我哋都係咁。
作者: Sing13    時間: 19-1-8 12:53

路人甲22 發表於 19-1-8 12:49
但佢父母吾想佢入WFN,所以好苦惱。 始終讀書係小朋友, 所以都希望佢可以入到自己鍾意嘅中學
...

銀禧較好

圖片附件: myimage.jpg (19-1-8 12:53, 566.48 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MjgxOTI5fDdjZDU4YjEzfDE3MTkzMDI4NTZ8MA%3D%3D

作者: 路人甲22    時間: 19-1-8 12:59

作者: miriam    時間: 19-1-8 13:20

Sing13 發表於 19-1-8 12:53
銀禧較好
銀禧條數..............充滿藝.......偽.........術...............

作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 14:07

miriam 發表於 19-1-8 13:20
銀禧條數..............充滿藝.......偽.........術...............

其實看3322由7x%....做到88%,叫做進步,不看其他,也可接受,當然假設銀禧及WFN是band 1C,不應看3322的%,但冇辦法,二間沒有其他數據參考,唯有看保底數字!

3322,71.9%比88%⋯⋯銀禧好唔止少少喎。

作者: miriam    時間: 19-1-8 14:09

sukitelfold 發表於 19-1-8 14:07
其實看3322由7x%....做到88%,叫做進步,不看其他,也可接受,當然假設銀禧及WFN是band 1C,不應看3322的% ...
唔係呢個問題, 係計出黎條數 base on 咩呢?

作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 14:11

miriam 發表於 19-1-8 14:09
唔係呢個問題, 係計出黎條數 base on 咩呢?

是否講緊32樓little講的問題?

作者: miriam    時間: 19-1-8 14:30

sukitelfold 發表於 19-1-8 14:11
是否講緊32樓little講的問題?
#32 唔係 little 喎

作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 14:31

miriam 發表於 19-1-8 14:30
#32 唔係 little 喎

Sorry #13

作者: 路人甲22    時間: 19-1-8 14:32

作者: miriam    時間: 19-1-8 14:40

sukitelfold 發表於 19-1-8 14:31
Sorry #13

除左 little 講既, 就係銀禧計出黎既數係 base on JUPAS 3322% 再去計返大學入學率, 再用個數分返學位定副學士等.

當 100 人既 88%, 即係有 88 人合符 JUPUS 3322 要求, 再用 88 計返其他數, 呢度就係銀禧玩既語言偽術, 所以睇校務報告唔可以齋睇數字, 要消化埋其他野.

作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 14:43

miriam 發表於 19-1-8 14:40
除左 little 講既, 就係銀禧計出黎既數係 base on JUPUS 3322% 再去計返大學入學率, 再用個數分返學位定副 ...

同意⋯⋯little講完我都費時睇其他數,著眼點在大家可以比較的數字,3322的%。。。

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 14:47

sukitelfold 發表於 19-1-8 14:43
同意⋯⋯little講完我都費時睇其他數,著眼點在大家可以比較的數字,3322的%。。。
...
大家可各自用自己既方式同角度去評估學校.

不過記住, 估啱估錯都係自己負責

作者: miriam    時間: 19-1-8 14:49

sukitelfold 發表於 19-1-8 14:43
...
之前都仲有分開 study oversea, 17/18 就攬炒形

再睇落去最好三科係文科............best 5 ............ 都係唔再睇好過

作者: miriam    時間: 19-1-8 14:50

hkpapa852 發表於 19-1-8 14:47
大家可各自用自己既方式同角度去評估學校.

不過記住, 估啱估錯都係自己負責
我衰少少..........回味再回味...............

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 14:54

miriam 發表於 19-1-8 14:50
我衰少少..........回味再回味...............
咪穿煲喎!

唔係以後真係要"段估無辛苦"啦!

作者: miriam    時間: 19-1-8 14:57

hkpapa852 發表於 19-1-8 14:54
咪穿煲喎!

唔係以後真係要"段估無辛苦"啦!
咁我真係要幫人睇校務報告時, 都唔希望跣人嘛..................

好文要一睇再睇, 呢樣係我慣性

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 15:35

miriam 發表於 19-1-8 14:57
咁我真係要幫人睇校務報告時, 都唔希望跣人嘛..................

好文要一睇再睇, 呢樣係我慣性
我依家多個考慮, 不要讓資料流失

作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 15:39

hkpapa852 發表於 19-1-8 15:35

你EK那份DSE 2012-2018嘢,各大羣組飛

但D水印,睇到D人要去睇林順潮!

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 15:44

sukitelfold 發表於 19-1-8 15:39

加水印係唔想俾其它無良網站, 或者什麼升學專家當係佢自己料

(雖然加咗都有辦法破解, 但起碼無咁易俾人做劉備)

作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 15:46

hkpapa852 發表於 19-1-8 15:44
加水印係唔想俾其它無良網站, 或者什麼升學專家當係佢自己料

(雖然加咗都有辦法破解, 但起碼無咁易俾人做 ...

3分鐘已有人破了

但正經D出本書仔,將收益捐吡慈善機構好過啦。。。

作者: miriam    時間: 19-1-8 15:47

hkpapa852 發表於 19-1-8 15:35
我有時間都想開工做野

作者: miriam    時間: 19-1-8 15:47

sukitelfold 發表於 19-1-8 15:39

可唔可以搵胡志鵬

作者: miriam    時間: 19-1-8 15:48

sukitelfold 發表於 19-1-8 15:46
3分鐘已有人破了

我要睇破解版

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 15:49

sukitelfold 發表於 19-1-8 15:46
3分鐘已有人破了

呀, 比我想像中快添

作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 15:49

miriam 發表於 19-1-8 15:48
我要睇破解版

我post一張上來,你會否封我a/c㗎?

作者: miriam    時間: 19-1-8 15:50

hkpapa852 發表於 19-1-8 15:49
呀, 比我想像中快添
要唔要通知 EK 管理員同你傾下合作呢

作者: miriam    時間: 19-1-8 15:51

sukitelfold 發表於 19-1-8 15:49
睇完校務報告心情幾好, 笑完嘛

作者: kirstyau    時間: 19-1-8 15:52

hkpapa852 發表於 19-1-8 15:49
呀, 比我想像中快添

每次見d人仲攞咩land網站出黎講banding,已經暗笑,仲有FB d 升小,升中要比錢講座,幾想放你條link上去

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 15:53

miriam 發表於 19-1-8 15:50
要唔要通知 EK 管理員同你傾下合作呢

唔駛, 要整到人地解唔到其實唔難, 只係想唔想咁做啫!

作者: miriam    時間: 19-1-8 15:54

kirstyau 發表於 19-1-8 15:52

每次見d人仲攞咩land網站出黎講banding,已經暗笑,仲有FB  ...
你玩踩場丫

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 15:55

sukitelfold 發表於 19-1-8 15:49
放心, 我唔會告你侵權

作者: miriam    時間: 19-1-8 15:55

hkpapa852 發表於 19-1-8 15:53
唔駛, 要整到人碼解唔到其實唔難, 只係想唔想咁做啫!
教下我, 等我CAP 你圖當自己野時照做

作者: kirstyau    時間: 19-1-8 15:55

miriam 發表於 19-1-8 15:54
你玩踩場丫

個d仲要比錢報名喎

作者: miriam    時間: 19-1-8 15:56

hkpapa852 發表於 19-1-8 15:55
放心, 我唔會告你侵權
你真係好好~~~~~~~人~~~~~~~~~~ 丫

作者: miriam    時間: 19-1-8 15:57

kirstyau 發表於 19-1-8 15:55
個d仲要比錢報名喎
咁你話我幫會員睇校務報告收幾錢好呢

我好莫財丫

作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 15:58

每次見d人仲攞咩land網站出黎講banding,已經暗笑,仲有FB  ...

認真,市場好大!

收費也不平,仲有1:1度身訂造收費揀。。。

作者: miriam    時間: 19-1-8 16:00

咁你踩下場, 睇下有幾多個場會即時踢你走丫

作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 16:00

hkpapa852 發表於 19-1-8 15:55
放心, 我唔會告你侵權

冇吹水㗎⋯⋯但不是我做。

圖片附件: myimage.jpg (19-1-8 16:00, 481.15 KB) / 下載次數 5
/forum.php?mod=attachment&aid=MjgxOTM5fGEzZjgwMmJmfDE3MTkzMDI4NTZ8MA%3D%3D

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 16:08

sukitelfold 發表於 19-1-8 16:00
8啩問問, 係咪用付費工具整嫁?

作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 16:13

hkpapa852 發表於 19-1-8 16:08
8啩問問, 係咪用付費工具整嫁?

我唔知呀⋯⋯真係唔係我整㗎。。。

我連EK功能,也未搞得掂

但也替你開心,個個見你份嘢,如獲至寶!

作者: miriam    時間: 19-1-8 16:19

sukitelfold 發表於 19-1-8 16:00
邊樹刮出黎

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 16:20

我又整緊另一個新版本, 睇吓今次有冇咪快俾人破解到先

新link (舊個份已經無咗):

https://www.dropbox.com/s/ftmbif7nke1zfk8/2013-2018%20DSE%20%2818%20Districts%20Table%29%20All.pdf?dl=0

其實我仲有好多學校資料(仲有一堆B2中學資料)未得閒update上去我個表
作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 16:20

miriam 發表於 19-1-8 16:19
邊樹刮出黎

Whatsapp 有人分享

作者: miriam    時間: 19-1-8 16:21

hkpapa852 發表於 19-1-8 16:20
我又整緊另一個新版本, 睇吓今次有冇咪快俾人破解到先

作者: miriam    時間: 19-1-8 16:22

sukitelfold 發表於 19-1-8 16:20
hkpapa 要再花心思引埋人入黎傾先得

作者: 猴子爸    時間: 19-1-8 16:24

sukitelfold 發表於 19-1-8 16:20
facebook我都见过,现在hkpapa852的这份列表已经是香港权威了。
作者: miriam    時間: 19-1-8 16:25

猴子爸 發表於 19-1-8 16:24
facebook我都见过,现在hkpapa852的这份列表已经是香港权威了。
我要 888888

作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 16:25

miriam 發表於 19-1-8 16:22

不過EK始終是主、其他媒介也是引用Ek,最多閒!

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 16:25

miriam 發表於 19-1-8 16:22
係咪要加入wannacry

作者: miriam    時間: 19-1-8 16:28

sukitelfold 發表於 19-1-8 16:25
不過EK始終是主、其他媒介也是引用Ek,最多閒!
畀返 credit hkpapa 同 EK 都要掛

作者: miriam    時間: 19-1-8 16:29

hkpapa852 發表於 19-1-8 16:25
係咪要加入wannacry
乜黎架

作者: sukitelfold    時間: 19-1-8 16:32

miriam 發表於 19-1-8 16:28
畀返 credit hkpapa 同 EK 都要掛

EK已經不講,起咗朵十幾年!

香港爸爸已經是大紅人,有朵如⋯⋯EK長毛、香港吧等

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 16:48

sukitelfold 發表於 19-1-8 16:32

幫我留意吓, 新版本有冇人破解到

作者: miriam    時間: 19-1-8 16:53

sukitelfold 發表於 19-1-8 16:32

EK 長毛...............

作者: HM168    時間: 19-1-8 16:57

我都有這想法POST HKPAPA D 資料
作者: 義氣仔女    時間: 19-1-8 17:01     標題: 回覆樓主:

銀禧同黃笏南2間既成績係咪差好多我唔敢講,但我好肯定2間既校長係差好遠,銀禧校長好9條街,黃記校長同豬頭丙無分別。

利申:我勁心儀銀禧,但我女鍾意黃記,最後我由得佢,而家勁後悔。當年自行我排黃記第一,銀禧第二,阿女同我講見完銀禧,都覺得十拿九穩。因我女係就讀黃記附近果間音樂勁既私小,我女成績中上,所以我相信當年銀禧自行都係收我女既,可恨我女要排黃記第一

作者: miriam    時間: 19-1-8 17:03

hkpapa852 發表於 19-1-8 16:48
幫我留意吓, 新版本有冇人破解到

眼都矇

圖片附件: myimage.jpg (19-1-8 17:03, 109.53 KB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MjgxOTQyfGMzMTdlOTIzfDE3MTkzMDI4NTZ8MA%3D%3D

作者: mianyang_99    時間: 19-1-8 17:05

義氣仔女 發表於 19-1-8 17:01
銀禧同黃笏南2間既成績係咪差好多我唔敢講,但我好肯定2間既校長係差好遠,銀禧校長好9條街,黃記校長同豬 ...
我勁心儀銀禧,但我女鍾意黃記,最後我由得佢,而家勁後悔。.............後悔D MUG??可否分享下
作者: little_yolky    時間: 19-1-8 17:08

銀禧同黃笏南2間既成績係咪差好多我唔敢講,但我好肯定2間既校長係差好遠,銀禧校長好9條街,黃記校長同豬 ...
拿, 我無心踩任何學校, 有無好九條街我唔知, 似唔似豬頭炳都見人見智, 不過, 我朋友係WFN校友, 都唔鐘意校長, 話舊校長好好多, 但老師係OK既。整體感覺同你相似, 不過, 既然入咗, 咪等佢調職囉, 同院校會唔會調來調去? D老師都好好既。
作者: cynthia813    時間: 19-1-8 17:09

在那裏可以睇得咁詳細

作者: gracelam    時間: 19-1-8 17:12

可唔可以講多D, 黃校同銀校我都有興趣!!

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 17:19

miriam 發表於 19-1-8 17:03
眼都矇
破解咗?

作者: miriam    時間: 19-1-8 17:24

hkpapa852 發表於 19-1-8 17:19
破解咗?
paint.net 慢慢塗...........

作者: hkpapa852    時間: 19-1-8 17:27

miriam 發表於 19-1-8 17:24
paint.net 慢慢塗...........
哈哈..... 咁梗係改到眼盲啦!

如果我再將D水印加密D, 妳好快要去搵林醫生添呀!

作者: nicolemummy    時間: 19-1-8 17:29

我同你一樣兩間都有去過。感受同你一樣……唔多解釋。

作者: 義氣仔女    時間: 19-1-8 17:31

gracelam 發表於 19-1-8 17:12
可唔可以講多D, 黃校同銀校我都有興趣!!

詳細就唔方便講太多,因為一講就知係我,但我覺得黃記既樂團水平唔係佢吹到既咁勁,我聽過樂團演出,覺得佢只達到我女私小最低級果個樂團

不過黃記確係有一個優點既,係學生真係比較純,可能因為校內程度唔太高,所以我女讀得好開心,我而家都唔理啦,求其阿女開開心心唔學壞就算啦

作者: miriam    時間: 19-1-8 17:32

hkpapa852 發表於 19-1-8 17:27
哈哈..... 咁梗係改到眼盲啦!
COVER 打錯字呀

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5