教育王國

標題: 祟真出OFFER了 [打印本頁]

作者: JHsbb    時間: 19-1-4 17:42     標題: 祟真出OFFER了

我仔今日收到信
作者: babadogcat    時間: 19-1-4 17:50

JHsbb 發表於 19-1-4 17:42
我仔今日收到信

恭喜你

作者: JHsbb    時間: 19-1-4 17:51

babadogcat 發表於 19-1-4 17:50
恭喜你
thank you

作者: 李大人    時間: 19-1-4 17:54

作者: babadogcat    時間: 19-1-4 18:00

babadogcat 發表於 19-1-4 17:50
恭喜你

原來我們也有offer

作者: 野人好索子    時間: 19-1-4 18:27     標題: 回覆樓主:

恭喜樓主(利申:無考崇真呀,純粹替你開心)

作者: JHsbb    時間: 19-1-4 18:29

李大人 發表於 19-1-4 17:54
全級考第幾入?那一間小學?
我仔私校, 兩次呈分都係級13, 其實唔係最心儀, 但會先註冊

作者: JHsbb    時間: 19-1-4 18:32

今年適齡學童多左, 學校一定會更進取揀成續好的學生, 所以有OFFER已經好開心
作者: celialing    時間: 19-1-4 18:33

JHsbb 發表於 19-1-4 17:42
我仔今日收到信

Congratulations (emoji)

作者: PKJJMaMa    時間: 19-1-4 18:39     標題: 回覆樓主:

請問是不是落選的都會收到信?

作者: 李大人    時間: 19-1-4 18:39

作者: JHsbb    時間: 19-1-4 18:45

希望大家都有好消息
作者: JHsbb    時間: 19-1-4 18:55

babadogcat 發表於 19-1-4 18:00
原來我們也有offer
恭喜你

作者: Jessy    時間: 19-1-4 19:12

第一階段收幾多人??
作者: PKJJMaMa    時間: 19-1-4 20:39

PKJJMaMa 發表於 19-1-4 18:39
請問是不是落選的都會收到信?

收唔到信,相信已經落空。

作者: United    時間: 19-1-4 20:59

JHsbb 發表於 19-1-4 18:29
我仔私校, 兩次呈分都係級13, 其實唔係最心儀, 但會先註冊

我也收到offer. 考慮中。

係咪register 咗,就不用再有機會去番津校?除非到到放徬之後去叩門?

或者之後再有其他直資中學有offer?

作者: babadogcat    時間: 19-1-4 21:03

PKJJMaMa 發表於 19-1-4 20:39
收唔到信,相信已經落空。

可能明天呢!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: Gladys-c    時間: 19-1-4 21:08     標題: 回覆樓主

小囡同時有考播道,今早收到電郵通知沒有面試機會,心情直插谷底,怎料回家開信箱也收到基崇offer了。所以不要擔心,祝福各位的小朋友入到心儀的中學。

作者: IloveJJ    時間: 19-1-4 21:11

作者: Gladys-c    時間: 19-1-4 21:12

IloveJJ 發表於 19-1-4 21:11
請問你女是甚麼banding呢?

老師說band2

作者: IloveJJ    時間: 19-1-4 21:14

作者: PKJJMaMa    時間: 19-1-4 21:22

babadogcat 發表於 19-1-4 21:03
可能明天呢!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

謝謝你!有你鼓勵已經好多了!
恭喜有offer嘅小朋友

作者: lisfamily    時間: 19-1-4 21:32

Gladys-c 發表於 19-1-4 21:08
小囡同時有考播道,今早收到電郵通知沒有面試機會,心情直插谷底,怎料回家開信箱也收到基崇offer了。所以 ...

先恭喜你呀,我同你相反,今日收唔到offer信,但播道有面試

作者: IloveJJ    時間: 19-1-4 21:43

作者: fanxihao    時間: 19-1-4 21:46

小女,band1的b-c的學生,拿到基崇offer,不知道如何選擇可好。
順便請教一下,現在還有其他直資二面三面中。
如果都是直資不參加教育局統一派位的,是否可以繳納留位費後到時候放棄這一間呢,謝謝。
作者: Gladys-c    時間: 19-1-4 22:57

lisfamily 發表於 19-1-4 21:32
先恭喜你呀,我同你相反,今日收唔到offer信,但播道有面試

可能明天收到呢,希望在明天,而且播道有機會面試又多個機會。加油呀

作者: Gladys-c    時間: 19-1-4 23:00

fanxihao 發表於 19-1-4 21:46
小女,band1的b-c的學生,拿到基崇offer,不知道如何選擇可好。
順便請教一下,現在還有其他直資二面三面中 ...

.,

作者: car817ho    時間: 19-1-4 23:15

fanxihao 發表於 19-1-4 21:46
順便請教一下,現在還有其他直資二面三面中 ...

如果不是最心儀,點解仲要hold住個位呢

作者: fanxihao    時間: 19-1-4 23:42

回覆 car817ho 的帖子

就怕一無所獲
作者: 小孩升中    時間: 19-1-5 00:16     標題: 回覆樓主

請問是否沒有被取錄就無信呢?

作者: JHsbb    時間: 19-1-5 00:51

fanxihao 發表於 19-1-4 23:42
回覆 car817ho 的帖子

就怕一無所獲
我同你想法一樣

作者: Gladys-c    時間: 19-1-5 01:17     標題: 回覆樓主

剛才和小女傾偈,她表示其實對某津校有興趣,但她成續一向唔穩定,所以我哋都唔博,會註冊基崇。不過,其實係咪可以註冊前先交自行表格,如果基崇未上呈教署而有關津校已取小囡排名,則放榜後才試扣門津校呢?

作者: hinhei    時間: 19-1-5 01:38

Gladys-c 發表於 19-1-5 01:17
剛才和小女傾偈,她表示其實對某津校有興趣,但她成續一向唔穩定,所以我哋都唔博,會註冊基崇。不過,其實 ...

直資呈上教局應係抽獎之前。津校收唔收你根本無可能知,因係同抽獎一齊放磅!
攞住直資 offer只能去到七月去津校叩門,但中學叩門不是易事!

直資攞咗offer而另一間又出offer, 係可以抽飛去後者的!

作者: bakusensei    時間: 19-1-5 07:25

Gladys-c 發表於 19-1-5 01:17
剛才和小女傾偈,她表示其實對某津校有興趣,但她成續一向唔穩定,所以我哋都唔博,會註冊基崇。不過,其實 ...

你需要到基崇填承諾書,承諾放棄參加自行及統一派位。承諾書上有註明該直資將於那一天或之前(注意是或之前,所以理論上是可以在那一天前的任何一天)將你簽的承諾書交給教育局。由於一般而言,那一天通常是4月,而因為津校自行收生面試一般在3月左右進行,因此,你可以參加自行的交表,甚至面試過程,但將不會獲派任何官津學位。
至於你女女心儀的津校於叩門階段會否接受她的叩門申請,你可能需要問問 EK內該校家長或直接請教該校。

作者: JHsbb    時間: 19-1-5 07:55

bakusensei 發表於 19-1-5 07:25
你需要到基崇填承諾書,承諾放棄參加自行及統一派位。承諾書上有註明該直資將於那一天或之前(注意是或之前 ...
所以如果之後有其他offer的直資4月先通知就好危險
作者: Gladys-c    時間: 19-1-5 09:29

你需要到基崇填承諾書,承諾放棄參加自行及統一派位。承諾書上有註明該直資將於那一天或之前(注意是或之前 ...

謝謝指教

作者: forest104910    時間: 19-1-5 10:41

恭喜各位,小女都收到offer😊大家覺得基崇張校長會否帶來新景像!
作者: United    時間: 19-1-5 10:43

咁簽了承諾書。自行階段仍可以入表申請?雖然明知咁做係沒有作用。

作者: fanxihao    時間: 19-1-5 12:02

回覆 JHsbb 的帖子

握手,所以說,現在不知道點解來。

作者: fanxihao    時間: 19-1-5 12:03

回覆 forest104910 的帖子

恭喜恭喜
作者: fanxihao    時間: 19-1-5 12:05

回覆 bakusensei 的帖子

如果是這樣子,這一天前都可以抽表,那就是太好了,好多學校還在第二輪面試。可憐天下父母心

作者: bakusensei    時間: 19-1-5 12:12

fanxihao 發表於 19-1-5 12:05

如果是這樣子,這一天前都可以抽表,那就是太好了,好多學校還在第二輪面試。可憐 ...

問題是這一天是否真的只是承諾書上寫的4月那一天,還是那一天前的任何一天,例如今個月某天(只要教育局肯收)。

作者: puiyima    時間: 19-1-5 13:04

請問知不知有幾多班普教中?
作者: tammyhw    時間: 19-1-5 14:11     標題: 回覆樓主:

有冇人今天都未收到信?

作者: li_kennis    時間: 19-1-5 14:31

tammyhw 發表於 19-1-5 14:11
有冇人今天都未收到信?

我冇收到信(emoji)

作者: Confident    時間: 19-1-5 15:26

tammyhw 發表於 19-1-5 14:11
有冇人今天都未收到信?

(emoji)我都收唔到

作者: J.Kong    時間: 19-1-5 15:30     標題: 回覆樓主:

我都收唔到信 請問收到信既幾時要註冊呢?

作者: 小孩升中    時間: 19-1-5 15:40     標題: 回覆樓主

唔通只有取錄的會先收到信先?

作者: carmenlook    時間: 19-1-5 15:43

昨天收到了, 12號要去註冊,時間都好緊迫,即係冇得比你睇定啲
作者: carmenlook    時間: 19-1-5 15:51

張校長我覺得應該會有所作為的,心大心細,b1學校好多只係會理最前面嗰班尖子,當入到去人人都有返咁上下,就未必係最叻個批怕會被忽略,反而張校長對學校同學生應該都有improve作用
作者: fanxihao    時間: 19-1-5 16:08

大哭
作者: JHsbb    時間: 19-1-5 16:43

carmenlook 發表於 19-1-5 15:43
昨天收到了, 12號要去註冊,時間都好緊迫,即係冇得比你睇定啲
佢地第2輪12號截止, 所以要計數有幾多位比之後學生, 仲有後備呢....

作者: wongkaka    時間: 19-1-5 16:57

恭喜收到OFFER的孩子
作者: Raycsl    時間: 19-1-5 17:43     標題: 回覆樓主:

我也沒有信。有無家長打算第二輪再入表?

作者: CheungAA    時間: 19-1-5 17:50

Raycsl 發表於 19-1-5 17:43
你最好先問學校可吾可以咁做, 上年好似吾得.
第二輪. 位吾多, 但一樣多人報, 可能競爭更激烈

作者: paulalover    時間: 19-1-5 17:50

carmenlook 發表於 19-1-5 15:51
張校長我覺得應該會有所作為的,心大心細,b1學校好多只係會理最前面嗰班尖子,當入到去人人都有返咁上下, ...

我認同, 張校長會有新景象。他雖然剛上任但同師生關係都攪得幾好

作者: micoo    時間: 19-1-5 18:10

大家好!

請問今年新校長上任後, 在課程及功課上有沒有改變?
謝謝。
作者: JHsbb    時間: 19-1-5 18:11

Raycsl 發表於 19-1-5 17:43
我印象中今年講座話第1輪落選, 可以申請第2輪

作者: Raycsl    時間: 19-1-5 18:13     標題: 回覆樓主:

其實現階段無offer, 會唔會有reject letter, on waiting list, 定一直音信全無?

作者: celialing    時間: 19-1-5 18:16

小孩升中 發表於 19-1-5 00:16

不取錄也會有信通知的

作者: paulalover    時間: 19-1-5 18:17

micoo 發表於 19-1-5 18:10
大家好!

請問今年新校長上任後, 在課程及功課上有沒有改變?

聽用家講係有改變,比以往谷左,政策上也有改變,現在係要學生主自學習, 即係備左課先上堂,同沙崇既模式相似

作者: 小孩升中    時間: 19-1-5 18:19

celialing 發表於 19-1-5 18:16
不取錄也會有信通知的

所以我就問有無人收到reject letter,因為除左取錄信外,其他就好似未有人話收到。

作者: li_kennis    時間: 19-1-5 18:55

小孩升中 發表於 19-1-5 18:19
所以我就問有無人收到reject letter,因為除左取錄信外,其他就好似未有人話收到。
...

我估會不會等埋第二輪面試才正式出reject letter 同waiting letter

作者: ka_ka    時間: 19-1-5 19:21     標題: 回覆樓主:

我今日都收到信 ,琴日未收到,以為落空

作者: bakusensei    時間: 19-1-5 19:55

puiyima 發表於 19-1-5 13:04
請問知不知有幾多班普教中?
本校初中每級設一班普教中,開班人數最少 18 人;高中沒有普教中班別。https://www.ttca.edu.hk/wp-content/uploads/2018/11/TTCA-Principal-Talk-2018_FAQ.pdf (p.2, Q.3)

作者: celialing    時間: 19-1-5 19:55

ka_ka 發表於 19-1-5 19:21
我今日都收到信  ,琴日未收到,以為落空

Congratulations

作者: 小孩升中    時間: 19-1-5 20:08

li_kennis 發表於 19-1-5 18:55
我估會不會等埋第二輪面試才正式出reject letter 同waiting letter

可能係,祝大家好運

作者: frederickchow    時間: 19-1-5 20:09

回覆 celialing 的帖子

恭喜大家!我都冇收到信。我們學校都未出六年級成績表,還未補交給崇真😅

請問收到信的, 是否已交六年級成績?

作者: paulalover    時間: 19-1-5 20:18     標題: 回覆樓主

崇小應該有好多人註冊左了

作者: CheungAA    時間: 19-1-5 20:20

frederickchow 發表於 19-1-5 20:09

恭喜大家!我都冇收到信。我們學校都未出六年級成績表,還未補交給崇真😅
好多人會等成績表才報第二輪

作者: 蕃茄太    時間: 19-1-5 20:22

frederickchow 發表於 19-1-5 20:09

不是,未收到小6成績表都會有機會俾offer.

作者: littlehk    時間: 19-1-5 21:29

蕃茄太 發表於 19-1-5 20:22
不是,未收到小6成績表都會有機會俾offer.

未補小6成績表都收到offer.

作者: 蕃茄太    時間: 19-1-5 21:38

littlehk 發表於 19-1-5 21:29
未補小6成績表都收到offer.

是呀~

作者: JHsbb    時間: 19-1-6 00:43

恭喜大家
作者: Gogojuly    時間: 19-1-6 01:38

請問大家,祟真第一輪收多少人?而第二輪又會收多少人?

作者: carmenlook    時間: 19-1-6 01:40

回覆 frederickchow 的帖子

有offer,沒有6年級成功表的,之後都冇補
作者: tammyhw    時間: 19-1-6 11:50

Raycsl 發表於 19-1-5 18:13
其實現階段無offer, 會唔會有reject letter, on waiting list, 定一直音信全無?

應該唔會,冇信點知是reject or waiting?
反而我想知 waiting可唔可以報第二輪?

作者: babadogcat    時間: 19-1-6 13:27

tammyhw 發表於 19-1-6 11:50
...

如果真的喜歡,再報!有誠意會成功
祝順利

作者: puiyima    時間: 19-1-6 14:57

tammyhw 發表於 19-1-6 11:50
...
有offer 要在12号或之前要註册,之後相信學校会call waiting for 補回放棄学生的位,跟着開始第二輪
有誠意打去學校問下

作者: 小孩升中    時間: 19-1-7 09:01

Gogojuly 發表於 19-1-6 01:38
請問大家,祟真第一輪收多少人?而第二輪又會收多少人?

我都想知。
如果係要12前註冊,我估上星期都無信既(我都無),應該都係要等下一輪了 >_<

作者: chloe_ma    時間: 19-1-7 09:26

見甘多朋友仔收到 offer, 真係恭喜晒!

我地仲未收到信, 睇怕都係......   阿女好中意崇真, 今次唔得, 我會再接再厲.

作者: CACACAROL    時間: 19-1-7 10:14

第一輪未收到offer, 未交小六成績.
請問是否需要在第2輪報名再交多一次報名表嗎?
作者: JHsbb    時間: 19-1-7 15:40

CACACAROL 發表於 19-1-7 10:14
第一輪未收到offer, 未交小六成績.
請問是否需要在第2輪報名再交多一次報名表嗎?  ...
最好打去學校問

作者: tammyhw    時間: 19-1-7 16:26

JHsbb 發表於 19-1-7 15:40
最好打去學校問

問左學校,waiting再報名,如果第二次reject, 有機會連waiting都冇埋。如reject再報名,唔建議但都要報都可以

作者: Raycsl    時間: 19-1-7 16:36

tammyhw 發表於 19-1-7 16:26
問左學校,waiting再報名,如果第二次reject, 有機會連waiting都冇埋。如reject再報名,唔建議但都要報都 ...

都冇收過信,點知自己waiting 定reject? 學校回覆真奇怪……

作者: chloe_ma    時間: 19-1-7 16:41

回覆 tammyhw 的帖子

係咪即係 waiting 都會收到信, 當第二輪或有人唔註冊都有機會收到 offer. 但第二次再申請, 之前既 waiting 記錄就取消? 再收到 reject 就更加無機.....

作者: PKJJMaMa    時間: 19-1-7 17:18

Raycsl 發表於 19-1-7 16:36
都冇收過信,點知自己waiting 定reject? 學校回覆真奇怪……

咁即係唔建議再報多一次。

作者: Confident    時間: 19-1-7 17:23

tammyhw 發表於 19-1-7 16:26
問左學校,waiting再報名,如果第二次reject, 有機會連waiting都冇埋。如reject再報名,唔建議但都要報都 ...
我剛才都有打去問真, 學校同我講是話, waiting不建議再報, 因為已是waiting了 , 他們會CALL waiting, REJECT的話可以再報一次

作者: CheungAA    時間: 19-1-7 17:27

吾知自己係咪waiting就報第二輪?!笫二輪位更少,更危險,被reject 机会咪更大?!校長对外公怖第一輪面试後不久已继续收到不少新application form。競爭激烈。建议问问学校幾时出waiting 信可能更明智。最少waiting 有机可補位(吾一定)。之前有人试过waiting 變reject.
另外,個人吾觉得学校吾会check之前有冇申请过。此终新人事新作风。建议再遞表前再问清楚後果

作者: Raycsl    時間: 19-1-7 17:29

Confident 發表於 19-1-7 17:23
我剛才都有打去問真, 學校同我講是話, waiting不建議再報, 因為已是waiting了 , 他們會CALL waiting, REJEC ...

問題係學校會在17號第二論deadline前完成call waiting和發reject信?

作者: Confident    時間: 19-1-7 17:48

Raycsl 發表於 19-1-7 17:29
問題係學校會在17號第二論deadline前完成call waiting和發reject信?
是的, TTCA 說12號前留意信箱, offer , waiting or reject都會有信
作者: ddcat    時間: 19-1-7 17:56

Confident 發表於 19-1-7 17:48
是的, TTCA 說12號前留意信箱, offer , waiting or reject都會有信

知唔知有冇b1收唔到offer ?

作者: Confident    時間: 19-1-7 17:57

ddcat 發表於 19-1-7 17:56
知唔知有冇b1收唔到offer ?
我和我朋友的囡囡都是B1 , 也一樣未收到信
作者: LokNa    時間: 19-1-8 09:19

小孩升中 發表於 19-1-5 00:16

是否真正落選要等到第二輪面試公佈後才會得知。大概三月尾至四月初。

作者: LokNa    時間: 19-1-8 09:20

Confident 發表於 19-1-7 17:57
我和我朋友的囡囡都是B1 , 也一樣未收到信

其實除了成績外,面試表現也很重要。

作者: LokNa    時間: 19-1-8 09:21

Raycsl 發表於 19-1-7 17:29

No

作者: LokNa    時間: 19-1-8 09:26

CheungAA 發表於 19-1-7 17:27
吾知自己係咪waiting就報第二輪?!笫二輪位更少,更危險,被reject 机会咪更大?!校長对外公怖第一輪面试 ...

我兒子是該校中一生。去年是如果第一輪已經報名,第二輪就不接受申請。我兒子去年也是第二輪才報名,面試後成績公佈第一天已收到取錄信。

作者: chloe_ma    時間: 19-1-8 09:31

今早打過去學校問, 我話我有朋友上星期已收到信, 但我仍未收到, 那是否代表 reject. 職員話因太多信件, 會陸續寄出. 而加未收到亦唔代表 reject, 總知最遲14號前會收到信.
信件會分為有 offer, waiting 同 reject.

希望在明天!

作者: chanwendy    時間: 19-1-8 09:48

LokNa 發表於 19-1-8 09:26
我兒子是該校中一生。去年是如果第一輪已經報名,第二輪就不接受申請。我兒子去年也是第二輪才報名,面試 ...
我女有小學同學上年第一輪waiting, 再報第二輪, 有得見, 不過結果都係waiting.
作者: Confident    時間: 19-1-8 09:57

chloe_ma 發表於 19-1-8 09:31
今早打過去學校問, 我話我有朋友上星期已收到信, 但我仍未收到, 那是否代表 reject. 職員話因太多信件, 會 ...
不是Reject但也不是offer 不過, 每天望著信箱等都是好辛苦的

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5