教育王國

標題: KV VS SC 大家點睇?? [打印本頁]

作者: yanwong825    時間: 19-1-3 18:13     標題: KV VS SC 大家點睇??

兩間都有offer, 你地會點揀呀?
target 希望小朋友入DGS, SPCC, 重學術同德育培養,KV 會好谷嗎?
真心想聽聽大家睇法~
thanks~~

作者: Amymichelle    時間: 19-1-3 20:34

yanwong825 發表於 19-1-3 18:13
target 希望小朋友入DGS, SPCC, 重學術同德育培養,KV 會好谷嗎?
真心想聽 ...

如果你target DGJS 同SPCC, SC會比較適合

作者: maggie196    時間: 19-1-3 20:49     標題: 回覆樓主

target 直私可能SC較為適合,重學術就應該KV,德育培養就應該偏向有宗教信仰嘅幼稚園。

作者: mb_lo    時間: 19-1-3 21:45     標題: 回覆樓主:

Sure is

作者: lokkayung    時間: 19-1-3 23:10

St cat
作者: hfnyd    時間: 19-1-3 23:12     標題: 回覆樓主

投st cat的朋友,能分享吓原因嗎?

作者: vincenthocs    時間: 19-1-4 08:36

I choose KV
作者: bc1019    時間: 19-1-4 15:54

I pick KV too

作者: yanwong825    時間: 19-1-16 17:44

Amymichelle 發表於 19-1-3 20:34
如果你target DGJS 同SPCC, SC會比較適合

聽外界comment, SC 好似比較happy school, 需要大量外補~ 如果升小方面,邊間會好 d??

作者: yanwong825    時間: 19-1-16 17:45

hfnyd 發表於 19-1-3 23:12
投st cat的朋友,能分享吓原因嗎?

same here, 想聽下你地選擇既原因~
thanks~

作者: Amymichelle    時間: 19-1-16 17:51

yanwong825 發表於 19-1-16 17:44
聽外界comment, SC 好似比較happy school, 需要大量外補~ 如果升小方面,邊間會好 d??
...

因為呢兩間都唔會好考學術,但我自己本人比較重視學術,所以我會揀KV

作者: yanwong825    時間: 19-1-16 17:54

Amymichelle 發表於 19-1-16 17:51
因為呢兩間都唔會好考學術,但我自己本人比較重視學術,所以我會揀KV

但KV 在學術方面唔係好谷咩?K2 已經有默書,KV 外補情況好似較SC 少

作者: yanwong825    時間: 19-1-16 17:55

Amymichelle 發表於 19-1-16 17:51

你係KV 用家嗎?

作者: Amymichelle    時間: 19-1-16 18:02

yanwong825 發表於 19-1-16 17:55
你係KV 用家嗎?

前用家,阿女今年已經四年級,嚟緊九月將會又係用家!

作者: ss11221322    時間: 19-1-17 13:45

Amymichelle 發表於 19-1-16 18:02
前用家,阿女今年已經四年級,嚟緊九月將會又係用家!

大女當年考小一吃力嗎?讀kv有無外補?

我考慮緊kv ms lh
但我最鍾意kv,只係怕英文唔夠勁

作者: Amymichelle    時間: 19-1-18 00:04

ss11221322 發表於 19-1-17 13:45
大女當年考小一吃力嗎?讀kv有無外補?

我考慮緊kv ms lh

阿女係自動波,不是太吃力,只有英文往外補,你手上嘅offer,我都係最鍾意KV

作者: happyschooling    時間: 19-1-18 22:54     標題: 回覆樓主

How abt SC vs KV vs SKH?

作者: taxibird    時間: 19-1-18 23:46

happyschooling 發表於 19-1-18 22:54

SKH for sure

作者: happyschooling    時間: 19-1-18 23:49

taxibird 發表於 19-1-18 23:46
SKH for sure

Why??? In term of academic KV better, in term of English SC better..still thinking abt it  SKH is really good pick among them?

作者: taxibird    時間: 19-1-18 23:50

happyschooling 發表於 19-1-18 23:49
Why??? In term of academic KV better, in term of English SC better..still thinking abt it  SKH is r ...

入得SKH緊系博入神校,除非你target普通直私津校

作者: happyschooling    時間: 19-1-18 23:51

taxibird 發表於 19-1-18 23:50
入得SKH緊系博入神校,除非你target普通直私津校

神校是指spcc 一間?如男女拔,KV SC 都好多入?

作者: taxibird    時間: 19-1-18 23:59

happyschooling 發表於 19-1-18 23:51
神校是指spcc 一間?如男女拔,KV SC 都好多入?

是入神校/一線机会率的問題,除了宝山,机会率最高是SKH了。SKH入兩拔亦大有人在。
我不是現任或前SKH家長,孩子已升小,这是我的一些体会罷了。

作者: Mie1107    時間: 19-1-19 00:11

happyschooling 發表於 19-1-18 22:54

Kv for sure

作者: vjcarcar    時間: 19-1-19 09:32

yanwong825 發表於 19-1-16 17:44
...

Happy唔等如教嘅嘢淺,這只係教學方式。比起好多幼稚園,除咗提前小學化或者升小補習社類嘅幼稚園外,sc真係唔算淺,英文topics仲好深㖭。

作者: Mie1107    時間: 19-1-19 09:37

vjcarcar 發表於 19-1-19 09:32
Happy唔等如教嘅嘢淺,這只係教學方式。比起好多幼稚園,除咗提前小學化或者升小補習社類嘅幼稚園外,sc真 ...

可否分享多啲Sc課程的資料?特別係K1。想了解多啲,謝謝。Pm都可以

作者: vjcarcar    時間: 19-1-19 09:44

真心想聽 ...

呢兩間幼稚園生入到DGJS & SPCC與否...只能說各有前因。

而經歷升小後嘅體會(冇實質數據,只有同用家們交流所得)係,整體而言兩間相比,考直私sc > kv,津校叩門kv>sc。當然亦會有乜都考唔到例子。

學術方面,kv已經提早將小學模式引入幼稚園,相對對升小後嘅適應有幫助。

作者: Amymichelle    時間: 19-1-19 15:47

yanwong825 發表於 19-1-16 17:54
但KV 在學術方面唔係好谷咩?K2 已經有默書,KV 外補情況好似較SC 少

我意思係SPCC 同DGS都唔係好考學術!樓主係Target呢兩間小學

作者: happyschooling    時間: 19-1-19 18:13

vjcarcar 發表於 19-1-19 09:44
呢兩間幼稚園生入到DGJS & SPCC與否...只能說各有前因。

而經歷升小後嘅體會(冇實質數據,只有同用家們 ...

有SKH 的分享嗎?

作者: ayaya76    時間: 19-1-20 19:29     標題: 回覆樓主

KV for sure

作者: mmav    時間: 19-1-20 22:04

KV
我當年都有KV同SC offer,
最後都揀咗KV並順利入到心目中嘅小學
作者: ducknaduckna    時間: 19-2-2 16:49

mmav 發表於 19-1-20 22:04
KV

請問係津小定直資?

作者: vincenthocs    時間: 19-2-3 06:24

回覆 ducknaduckna 的帖子

KV for sure
作者: mmav    時間: 19-2-3 07:03

回覆 ducknaduckna 的帖子

直資
作者: mytambb    時間: 19-2-4 10:01

KV

我都係。

作者: keechoi    時間: 19-2-7 02:55     標題: 回覆樓主

Sc for sure

作者: Andrewchan918    時間: 19-2-7 14:34

Sc for sure ! If target DB spcc
作者: yanwong825    時間: 19-2-15 14:36

taxibird 發表於 19-1-18 23:59

是入神校/一線机会率的問題,除了宝山,机会率最高是SKH了 ...

如果target 係DGS, SPCC, 你認為KV 定SC 會好d 呀?

作者: yanwong825    時間: 19-2-15 14:37

Andrewchan918 發表於 19-2-7 14:34
Sc for sure ! If target DB spcc

可分享一下原因嗎?

作者: yanwong825    時間: 19-2-15 14:38

KV

可以分享多d SC教學模式嘅詳情嗎?
many thanks

作者: hfnyd    時間: 19-2-15 14:44

Andrewchan918 發表於 19-2-7 14:34
可具體講下sc有什麼優點嗎?
作者: taxibird    時間: 19-2-15 14:47

yanwong825 發表於 19-2-15 14:36
如果target 係DGS, SPCC, 你認為KV 定SC 會好d 呀?

SPCC除了宝山、聖公会兩大户,其他幼稚園機會均等,每間个位数孩子入到,卷幼私幼刀会有,睇小朋友多过睇幼稚園。

女拔吾知道,幫吾到你。

作者: Andrewchan918    時間: 19-2-15 14:48

回覆 yanwong825 的帖子

考DB其實寶山!SKH最大優勢!至於SC係train 到小朋友好活!好自信!把口生!有利自私
作者: daisylhn    時間: 19-2-15 14:54     標題: 回覆樓主

主動開朗選KV,怕羞被動選SC,藍血選SKH

作者: yanwong825    時間: 19-2-15 15:02

taxibird 發表於 19-2-15 14:47
SPCC除了宝山、聖公会兩大户,其他幼稚園优勢吾大,每間个位数孩子入到,卷幼私幼刀会有,睇小朋友多过睇 ...

多謝分享~~^^

作者: yanwong825    時間: 19-2-15 15:05

daisylhn 發表於 19-2-15 14:54
主動開朗選KV,怕羞被動選SC,藍血選SKH

點解咁講呢?

阿女本身性格好開朗主動,但有時候會有脾氣,我希望學校可以喺呢方面幫到手~

另一方面都擔心囡囡會唔適應KV教學模式,因為KV始終比較認真同嚴肅

作者: fanniet    時間: 19-2-15 22:25

yanwong825 發表於 19-2-15 15:05
點解咁講呢?

阿女本身性格好開朗主動,但有時候會有脾氣,我希望學校可以喺呢方面幫到手~

KV 老師嚴而有愛,小朋友反學一樣好開心,有project base learning 一樣可以提升小朋友創意,唔係外界講到咁軍訓無童真,真係讀下就會愛上KV , 無論係大人定小朋友(emoji)(emoji)

作者: OP妮歌    時間: 19-2-15 22:53

yanwong825 發表於 19-2-15 15:05
點解咁講呢?

我仔都比較活潑愛說話,佢返KV又好ok,學懂守規坐好,但無影響他本來性格

作者: yanwong825    時間: 19-2-16 01:33

OP妮歌 發表於 19-2-15 22:53
我仔都比較活潑愛說話,佢返KV又好ok,學懂守規坐好,但無影響他本來性格
...

起初真係擔心囡囡唔適合讀KV, 有d 人又講到軍訓咁嚴。。。聽左你既分享,我都放心d~~希望囡囡讀得開開心心,喜歡返學~

作者: OP妮歌    時間: 19-2-16 09:15

yanwong825 發表於 19-2-16 01:33
起初真係擔心囡囡唔適合讀KV, 有d 人又講到軍訓咁嚴。。。聽左你既分享,我都放心d~~希望囡囡讀得開開 ...

話軍訓的通常非用家

作者: Amymichelle    時間: 19-2-16 20:27

OP妮歌 發表於 19-2-16 09:15
話軍訓的通常非用家

對對今年九月我家細佬就會返KV,好期待喔!當年家姐讀過返尋味

作者: estherpang    時間: 19-2-22 03:44     標題: 回覆樓主

純睇K1中文, SC 仲深過KV, 我同一位KV 用家朋友大家拎d materials 出黎compare 過。KV 只係學緊單字,SC 已經學緊詞語同短句。學d 字都係SC 深d. 不過上到K2 係咪會KV 深過SC 就不得而知

作者: JC_mami    時間: 19-2-22 09:20

真心想聽 ...
真心,若果你非神校不讀,只有寳山幼稚園幫到你。
作者: bc1019    時間: 19-2-22 09:30

fanniet 發表於 19-2-15 22:25
KV 老師嚴而有愛,小朋友反學一樣好開心,有project base learning 一樣可以提升小朋友創意,唔係外界講到 ...
我都好同意呀~~~小朋友入左KV後,多左野講,而且好享受校園生活,老師又有愛心又識教,我都好鐘意間學校
作者: gs416    時間: 19-2-23 08:14     標題: 回覆樓主

我仔都係活潑型,好多野講,返KV非常開心!身為家長都十分滿意學校,仔每日返黎都好有交帶老師吩咐

作者: vincenthocs    時間: 19-2-24 06:40

estherpang 發表於 19-2-22 03:44
純睇K1中文, SC 仲深過KV, 我同一位KV 用家朋友大家拎d materials 出黎compare 過。KV 只係學緊單字,SC  ...
我兒子KV畢業,最緊要係老師富於經驗, 中文教法高效成熟, 由單字再到配詞, 再到造句, 全由學校教授, 叫家長們只需配合, 不用插手, 我真係好舒服.

作者: shevachevy    時間: 19-2-27 12:34

vincenthocs 發表於 19-2-24 06:40
我兒子KV畢業,最緊要係老師富於經驗, 中文教法高效成熟, 由單字再到配詞, 再到造句, 全由學校教授, 叫家長 ...
KV 中文真係正! 家長可以好歎, 進取型又可以自補~
到小學都仲有老本食, 涵接無問題~
身邊朋友考小學成績都好好
作者: tiffybb    時間: 19-2-28 11:54

delete
作者: vincenthocs    時間: 19-2-28 12:19

tiffybb 發表於 19-2-28 11:54
其實好多私校課程都深過KV, 過深小朋友唔識都冇咩意義。

KV係學校真係教到小朋友識,循序漸進,唔使家長 ...
講得無錯.....
作者: BBG_SASA    時間: 19-3-1 11:39

回覆 gs416 的帖子

同意呀, 我個仔都係多野講性格, 佢好鍾意返學

作者: columbae    時間: 19-3-2 15:32

識得唔少人, 大仔/女係SC畢業, 細仔/女反而讀KV
作者: hfnyd    時間: 19-3-4 10:27

columbae 發表於 19-3-2 15:32
是否大仔大女已有好名津, 所以讀平啲?
作者: mrsmacaroon    時間: 19-3-4 13:22

我都識得咁既組合
原因係父母想仔女讀傳統小學,大(SC)既小一銜接有點吃力,所以到細果個就揀番KV讀。

作者: 南丁媽咪    時間: 19-3-5 17:26     標題: 回覆樓主

SC

今年已K3,冇後悔過

作者: lambeanmama    時間: 19-3-6 06:40     標題: 回覆樓主:

KV vs SC 真係 年年都有人講嘅post... 其實真係除了學術和考小外,還有很多考慮點。KV 學費平SC 一截,SC 家長活動參與度會高少少。課程方針也很不同。至於外補,真心,其實兩間都有瘋補嘅家長。人人都話KV 中文勁,但我仔上中文班小組內5個小朋友,3個KV的。而識人讀SC仲去外面上ilearn 一星期三日英文。所以,補唔補,真係睇家長多過學校。

利申:SC K2 家長。無論今年考小結果如何,不後悔讀SC。SC, 也不是如外人講般咁free 咁happy 咁hea。如想家長跟足學校課程指導,都不易。

作者: 小小金    時間: 19-3-6 13:39

lambeanmama 發表於 19-3-6 06:40

KV vs SC 真係 年年都有人講嘅post... 其實真係除了學術和 ...

請教一下,SC家長想喺屋企幫小朋友跟學校課程的話,學校指引清晰易跟嗎?

作者: lambeanmama    時間: 19-3-6 23:46

小小金 發表於 19-3-6 13:39

請教一下,SC家長想喺屋企幫小朋友跟學校課程的話,學校指引 ...

我覺得都清晰的,也算易跟。

作者: 小小金    時間: 19-3-7 19:02

lambeanmama 發表於 19-3-6 23:46
我覺得都清晰的,也算易跟。

謝謝

作者: totorogo2009    時間: 19-3-10 16:00

Overall SC好過KV
除非冇時間理個小朋友+讀傳統小學

SC英文好啲,多NET,課程啱升直資,家長多involvement 有週年表演,家長可以參與
家長又可以一齊去旅行/參觀博物館,多啲projects做,校歌好聽,成績表都專業啲
畢業話晒都有首畢業歌,又有個portfolio做紀念,又可以請吓老師去謝師宴
有歸屬感

KV傳統,學費平,校舍冇SC咁迫,校服靚(個人喜好),唔使家長攪好多野,連學校旅行/陸運會都唔俾家長去
中數强,基本上係中英數常/默書...同上小學一樣
課程啱升傳統小學
校內表演只係俾校長睇
手寫成績表同首校歌令我想起四十年前既幼稚園
畢業乜都冇,學校唔攪畢業禮,冇畢業歌
校長唔俾老師參加謝師宴,基本上畢業只係家長只己攪去Disney食餐飯
讀咗三年,回憶比SC嗰三年少好多
但KV升傳統小學好爽

家姐讀SC,細妹就KV都有原因...
當家姐入咗傳統小學
細妹讀KV都唔錯
因有家姐,家長會忙係個家姐度,KV又唔使家長理
課程又啱升傳統小學

作者: 小小金    時間: 19-3-10 19:11

totorogo2009 發表於 19-3-10 16:00

多謝分享,雙用家分享,解答咗心中疑問

作者: KJNG    時間: 19-3-12 11:32

totorogo2009 發表於 19-3-10 16:00
好詳細,謝謝你呀~~在我眼中,家長参與度=透明度,我好鍾意學校舉行親子活動,以我女性格,咁我一定揀SC
作者: keechoi    時間: 19-3-27 01:51     標題: 回覆樓主

仔SC K1 下星期要揀本中文書去講

作者: titma    時間: 19-3-27 18:44

真心想聽 ...

每年呢兩名幼都有小朋友成功考入你target的神校,  間間學校各有千秋, 不如揀間啱你女讀的.

作者: halu_aki    時間: 19-4-5 23:57

小朋友係男仔語言天份好.. 但好似越來越"曳"..
小學會考直私, 自行根本唔夠分, 請問應該選SC or KV??

作者: jason1978    時間: 19-4-6 20:40

Sc用家。兩子已畢業,大的性格文靜,讀完三年都唔敢舉手問問題。但小學時聆聽、speaking,中英文銜接理想。直情好似幼稚園同小學夾埋咁。只係數學升小後要多加留意,handwriting 方面亦有很大進步空間。可幸小學默書評估唔太捉醜字。考小方面,以佢性格,都可以有緣見史路比、帶埋我哋上旺角山,雖然最後入讀另一私小,亦另我大開見界。小的性格開朗,但不喜閱讀,就讀三年如魚得水。升小後聆聽、speaking無問題,但書寫串字要多下功夫,handwriting 也要開進。考小方面,以較弱學術亦能與史路比見面,龍年生考直私成績亦較哥哥好。

三年的評語是SC 讓我的孩子開心沒壓力學習,培養他們思考力和發揮他們的求知慾。
去找教學理念與你相付的學校吧

作者: Abbyprince    時間: 19-9-11 01:50

去過KV, SC, SKH三間幼稚園K1面試後, 你會完全明白SKH為何多學生入神校.

SKH的面試, 唔係一般學校叫個小朋友唱下歌仔和答下問題就算, SKH面試的深度, 能完全反映小朋友的潛在能力, 觀察力和解難能力等.
作者: Heileu    時間: 19-9-12 10:40

我正好相反,大KV畢業,細去SC. 其實太活潑不宜KV, 返學都開心,但自信同創意比減弱。

作者: MELODY430    時間: 19-9-12 12:36

estherpang 發表於 19-2-22 03:44
純睇K1中文, SC 仲深過KV, 我同一位KV 用家朋友大家拎d materials 出黎compare 過。KV 只係學緊單字,SC  ...

LH ,SC material 是深過KV,但上到小學就知KV是著重根基,不是只認到字寫字咁,巧多深但但唔識應用,我是前KV用家,中文易明易上手上到小學,反而朋友以上其中一間,中文去直資跟唔到,最後轉國際,佢自己刀話之前應該去kv打好根基

作者: vincenthocs    時間: 19-9-12 13:00

MELODY430 發表於 19-9-12 12:36
LH ,SC material 是深過KV,但上到小學就知KV是著重根基,不是只認到字寫字咁,巧多深但但唔識應用,我是 ...
對,KV會訓練自律,包括做功課,温習和責任心.
中文方面,由淺入深教配詞,令學生知道中文字的基本知識
數學會訓練心算
所以,學生基礎是打得不錯
我已没有其他要求了

作者: 小曳人    時間: 19-9-12 17:50

問題可以分開: (1) SPCC / DG 鍾意收咩人
(2) 各下孩子特質?入KV/SC 會幫到培養 (1) 所需特質

感覺上,SC比較啱,但唔等於KV就入唔到

另外,就係... 如果先天性不足,其實入嘅機會都好細,咁會讀邊類型嘅學校? 正路想小一適應問題少d,就KV

其實,我識一位KV 舊生,DB / SPCC 小一都唔收,小二DB收佢又唔去讀,最終中一入SPCC
孩子長大自有自己嘅緣份,我比較傾向跟特質去安排教育 (當年SC/KV offer都無take) 然後隨緣

作者: hahaha1231    時間: 19-9-13 10:44

jason1978 發表於 19-4-6 20:40
Sc用家。兩子已畢業,大的性格文靜,讀完三年都唔敢舉手問問題。但小學時聆聽、speaking,中英文銜接理想。 ...

英華同db都收, 勁
最後cky?

作者: Bbwithlove    時間: 19-9-13 22:04

jason1978 發表於 19-4-6 20:40
Sc用家。兩子已畢業,大的性格文靜,讀完三年都唔敢舉手問問題。但小學時聆聽、speaking,中英文銜接理想。 ...
謝謝你無私分享,想請教一下,當年兩位小朋友有否外補?請指教,謝謝
作者: jason1978    時間: 19-9-15 22:24

回覆 hahaha1231 的帖子

史路比同旺角山都止於waiting。最後入私小。。一路讀得ok,只是到現在小四,老師仍在家課曰誌寫「要字體端正」。ha ha ha.數學亦諷刺地被選入奧數精英班。

小的現在與大的同一小學。SC比到佢哋係自信。另外課堂聽過傾過的題目和vocab 到現在小學常識也用得著。

作者: jason1978    時間: 19-9-15 22:26

回覆 Bbwithlove 的帖子

兩兄弟也沒有外補。到現在小的也是我自己跟,大的也是在小三開始找街坊補習跟一跟英文,希望更上一層樓。出奇地兩位中英也在A級成績之列

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5