教育王國

標題: K2 repeat? K3 repeat?P1 repeat? 請教過來人分享 [打印本頁]

作者: wingkamlau    時間: 19-1-2 07:55     標題: K2 repeat? K3 repeat?P1 repeat? 請教過來人分享

如題

作者: MrBeast    時間: 19-1-2 08:56

因人而異
作者: manmonster    時間: 19-1-2 09:19

回覆 wingkamlau 的帖子

請問為甚麼一定要重讀?是因為當「大仔」的「優勢」?
作者: tinyng    時間: 19-1-2 09:33

wingkamlau 發表於 19-1-2 07:55
如題

如果男仔,最好係k3 repeat

作者: alsonl    時間: 19-1-2 10:04     標題: 回覆樓主:

我會k1 repeat, 小朋友乜都唔知,唔知發生乜事。

作者: shevachevy    時間: 19-1-2 10:48

回覆 wingkamlau 的帖子

除非跟唔上o係kg repeat 係無必要,
有人會選擇考2次p1, 但第2次考p1時其實只係讀左p1 兩個月左右, 優勢不明顯, 但當然試左無壞, 唔得咪繼續升p2
為考好小學的話可考慮讀完P2插P2, (細b獨享福利, 插班試多是6, 7月), 降級挑戰的話大有勝算, 插入神校都大有人在
作者: assado    時間: 19-1-2 11:06     標題: 回覆樓主:

如果细B一早都打算repeat, 不如遲一年入幼稚園.

作者: LittleButter    時間: 19-1-2 16:49

我的兒子是12月細仔,所以我一開始,他一到兩歲,就讓他嘗試入讀屋企樓下的村校幼稚園PN班。可是發現情況/能力,也實在比其他同學有比較明顯的弱。因此,我立刻決定了同時考K1 及再考PN,反正他也只不過是返了半年PN(由1月至6月),我當是上了一星期五天playgroup一樣而已。最終,他當然考不到其他K1啦!而是考到另一間PN. 所以我們便讓12月細B的佢成為超大B。在新一所的PN裡,他終於可以發揮得更好、能力與同學們比較接近和一致,所以他的自信心也慢慢地被建立起來。我的兒子現在已經P2了,若我現在回顧,我真的感恩當初有如此決定!所以純綷個人意見:11或12月男生,若發展是一般正常的,即不是一出世已知道是超級醒目/資優的,建議可以的話,可考慮一早已經決定比孩子成為超大B。其實12月出世,只是比下一年1月世的小孩大一個月而已,若香港入讀小學接受超大B,個人認為11或12月的男生,一般實在需要多一點時間、空間去建立自信心。所以最理想就是延遲一年才入讀PN/ K1. 但是反而不太贊成太大repeat, 因為男生其實會介意的。(純屬個人意見,不喜勿插)
作者: cheechi    時間: 19-1-2 17:01     標題: 回覆樓主:

當年老師建議K2 repeat

作者: tem_2106    時間: 19-1-2 18:04

回覆 shevachevy 的帖子

請問一般學校會接受P2插P2嗎?比較少聽到會咁做
作者: LittleButter    時間: 19-1-2 18:43

tem_2106 發表於 19-1-2 18:04

我聽過St Paul Boys P1 插入DBSPD P1, 其實即變相repeat P1.
作者: assado    時間: 19-1-2 19:04

好的一線學校, 大把學生申請插班, 有什麼理由要收一個打算 repeat 的學生。

作者: shevachevy    時間: 19-1-2 19:37

有學校只寫可apply嘅年齡range , 呢啲咪ok

作者: shevachevy    時間: 19-1-2 19:42

assado 發表於 19-1-2 19:04
好的一線學校, 大把學生申請插班, 有什麼理由要收一個打算 repeat 的學生。
...

肯定有神校今年收左…因為神校要收程度高嘅學生,既然within range, 筆試面試又好,點解唔會收
降級變相repeat係家長個人考慮,但相信repeat入一條龍神校,同時細b轉大b大把家長唔介意。
以上只提供個案比樓主參考,樓主請考慮自身情況

作者: wingkamlau    時間: 19-1-2 21:32

tinyng 發表於 19-1-2 09:33
如果男仔,最好係k3 repeat

可以請教原因嗎?是仔仔呀

作者: tinyng    時間: 19-1-2 22:11

wingkamlau 發表於 19-1-2 21:32
可以請教原因嗎?是仔仔呀

Main reason is so that you can apply twice for P1 at certain primary schools (example: St Paul Boys).
Another reason is that usually a boy tends to behave better during interviews when he is older.

作者: snakemonkey    時間: 19-1-2 22:19

如果讀多一年的話 應該讀多年k2   K2第二年讀可以去試試插班龍幼的k2. 而且k3 時 大半的時間都不是在學習了 在准備畢業典禮的事情了
作者: snakemonkey    時間: 19-1-2 22:22

而且大部分 直私小學報名會參考k2的成績表 讀多年k2 成績表應該會好看不少吧
作者: chinglong231    時間: 19-1-3 11:43

我都會揀 K2 repeat..  其實小朋友係知道的..  也有很大機會介意..  只有 K2 仍可以解釋..  K3 更難
作者: CPLA    時間: 19-1-3 13:41

wingkamlau 發表於 19-1-2 07:55
如題

我仔當年 K2 repeat, 但後來發現佢原來超唔開心,因為其他同學都升班,佢話小息時唔想同啲 BB 玩,所以自己躲喺滑梯底過。

好彩後來佢明白咗都開始接受,到升咗K3 而班舊同學走晒就正常返,亦好開心自信。所以如果讀緊幼稚園,建議K3 repeat 佢應該冇咁難受。

利申:仔已經F.4, 我覺得當年俾佢做大B令佢表現好D

作者: lovelycats1    時間: 19-1-7 14:54     標題: 回覆樓主:

原本自己無諗過俾小朋友repeat。不過我發現有好多龍校或者神校,都比較喜歡收大b。
有啲學校仲唔俾10月打後既申請添,咁可以俾細b讀左p1先,到時再叩門同repeat,咁我覺得好過係k repeat,因為反正轉校,小朋友感覺應該無咁難受,上左小學又醒目左,相對考小學又好似著數啲啲咁。

作者: Ocean419    時間: 19-1-7 15:27     標題: 回覆樓主

越早轉超大B越好

作者: MrBeast    時間: 19-1-7 17:21

lovelycats1 發表於 19-1-7 14:54
原本自己無諗過俾小朋友repeat。不過我發現有好多龍校或者神校,都比較喜歡收大b。
有啲學校仲唔俾10月打後 ...
6歲心智頗成熟,識左班同學仔又轉新環境唔係仲殘忍嗎?神校另計
作者: hahaha1231    時間: 19-1-7 17:55

LittleButter 發表於 19-1-2 16:49
我的兒子是12月細仔,所以我一開始,他一到兩歲,就讓他嘗試入讀屋企樓下的村校幼稚園PN班。可是發現情況/ ...

同你一樣

作者: lovelycats1    時間: 19-1-7 18:23

MrBeast 發表於 19-1-7 17:21
6歲心智頗成熟,識左班同學仔又轉新環境唔係仲殘忍嗎?神校另計

因為手執一間津小,repeat報考既,當然會係神校或者龍校啦!
考到係bonus,考唔到都係無損失,繼續升p2。

所以我覺得如果要俾細b去repeat考學校,不如唔好係幼稚園階段repeat,俾佢試左升小先,如果跟得好,根本唔需要俾佢repeat。但如果repeat可以考到龍校或者神校既,why not?

作者: MrBeast    時間: 19-1-7 19:10

lovelycats1 發表於 19-1-7 18:23
因為手執一間津小,repeat報考既,當然會係神校或者龍校啦!
考到係bonus,考唔到都係無損失,繼續升p2。
大or 細,知道目標和方向,小朋友能力又配合到,其實是沒什麼問題,我只是提出p1 repeat 比k1 repeat 更難受(神校另計)。
btw, 不是神校比較喜歡收大b,而是大B大一年,自然較成熟和能力高些,學校唔會因爲你擇做細而lower the bar

作者: cherrybaby21    時間: 19-1-8 08:31

MrBeast 發表於 19-1-7 19:10
大or 細,知道目標和方向,小朋友能力又配合到,其實是沒什麼問題,我只是提出p1 repeat 比k1 repeat 更難 ...

其實做超大B唔係大一年咁多,同大B比較其實只係大幾個月,另外神校,名小鍾意收大B係事實,到時d同學分分鐘都係相差幾個月啫,如果入到神校我唔介意repeat 一年。我唔會K repeat ,我會照上小一再考多次,考到心 儀先repeat P1,唔係響同一間學校repeat學校教學方式, 學既野有d唔同,可以再打好d個底,所以我覺得p1再考有心儀先repeat 係進可攻退可守。識有人k1/k2甚至k3repeat 做超大B考小成績都係麻麻,你可以參考下。

作者: MrBeast    時間: 19-1-8 09:03

cherrybaby21 發表於 19-1-8 08:31
神校,名小鍾意收大B係事實,到時d同學分分 ...
你係校長都揀個成熟上堂唔會周身郁影響其他同學上堂ga la, 話之你iq130。
大B考小都麻麻,其實有d似打flu shot, 有人話打左都病,但可能若冇打已經死左呢 ...

anyway, 每一個小孩都是獨特,冇話邊個做法是最好,家長各自修行

作者: lucyplus    時間: 19-1-8 10:44     標題: 回覆樓主:

個人覺得K 3 repeat係好d嘅。

Repeat P1 (考神校) 要有張亮麗嘅成績表。P1表現,只有讀緊P1 才知。呢條路揀左只有硬著頭皮繼續拼搏。

見而家好多小朋友情緒問題,真係好睇小朋友係唔係ready讀P.1。

作者: cherrybaby21    時間: 19-1-8 13:42

lucyplus 發表於 19-1-8 10:44
個人覺得K 3 repeat係好d嘅。

Repeat P1 (考神校) 要有張亮麗嘅成績表。P1表現,只有讀緊P1 才知。呢條路 ...

都唔係!repeat P1唔係讀完P1先考而係P1開學頭一,兩星期已經開要考直私,其實無需要小一成績表,簡單黎講係大B優勢而已,只係覺得repeat P1會比repeat K學得多d野

作者: legolas625    時間: 19-1-8 19:14

Repeat k3可以專心考直私,repeat p1始終要兼顧小學學業
作者: 1162694sd    時間: 19-1-8 23:04

cherrybaby21 發表於 19-1-8 08:31
其實做超大B唔係大一年咁多,同大B比較其實只係大幾個月,另外神校,名小鍾意收大B係事實,到時d同學分分 ...

作者: hued    時間: 19-1-9 08:12

lovelycats1 發表於 19-1-7 14:54
有啲學校仲唔俾10月打後 ...

如早發現孩子自信心低, k2前repeat 好, 轉校更理想。
k2repeat, 5月左右interview , 學術上會比較優勝。 小學repeat, 孩子懂事, 會唔開心

作者: lovelycats1    時間: 19-1-9 12:45

hued 發表於 19-1-9 08:12

如早發現孩子自信心低, k2前repeat 好, 轉校更理想。

我見身邊朋友們係幼稚園時repeat,大一年諗住考私立直資有優勢,但都只得waiting或者唔係心水既offer。

但有朋友係小朋友p1時repeat考龍校,可能已經返左2個月小學,對答自理同學術都叻左。
讀完p1知道要轉校,但因為間學校唔收細b,而且間龍校通常由p1開始讀到中學畢業,好快同其他朋友熟絡,都無咩唔開心,所以先覺得讀左p1先repeat好似比幼稚園階段好。

因為幼稚園repeat果啲家長都話要叩門或者接受大抽獎,無得返轉頭。反而細b果位朋友就無咁大壓力,因為佢話照俾佢讀住先,可以再試多年考小一,得就轉間好啲既,唔得就繼續讀,讀得唔好仲有一年buffer俾佢repeat,對小朋友都無咁大壓力。

作者: hued    時間: 19-1-9 13:32

lovelycats1 發表於 19-1-9 12:45
我見身邊朋友們係幼稚園時repeat,大一年諗住考私立直資有優勢,但都只得waiting或者唔係心水既offer。

...

最緊要父母明白自己孩子的獨特情況, 找出最適合自己小孩 嘅方向。

為了增強自信? 為了考直私?

我家小孩是k2 repeat, 原因因為能力感問題, 以前自信低,很內向, 不願意嘗試。 轉校以後 置信高了很多, 孩子開朗很多。( 當然我只是搏一搏, 因不想孩子停留在沒自信階段) 身邊有人支持,亦有人不贊成, 唯有父母最清楚狀況。

我們的目標不是考直私, 而是兒童健康成長方向。

身邊亦有讀小一嘅細b朋友, 成績不太好, 但孩子表明不要repeat, 因為醜怪。

所以每個case都唔同

作者: rchan1    時間: 19-1-9 13:33

hahaha1231 發表於 19-1-7 17:55
同你一樣
Same here, 見到小朋友做大B再讀PN果年自信心大好多, 我都無後悔呢個決定

作者: addbie    時間: 19-1-12 22:11     標題: 回覆樓主:

我選擇左repeat K1 , 由超細B 12月尾變超大B

在足2歲(1月入學)PN , (同年9月升) K1 在屋企附近幼稚園, K1仲有資助

現在考到一間龍校上午班, 所以 repeat K1

作者: 哈哈爸爸    時間: 19-1-12 22:32

LittleButter 發表於 19-1-2 18:43
我聽過St Paul Boys P1 插入DBSPD P1, 其實即變相repeat P1.

DBSPD 收小一我都識是repeat P1做超大B的.....

作者: LittleButter    時間: 19-1-12 23:42

哈哈爸爸 發表於 19-1-12 22:32
DBSPD 收小一我都識是repeat P1做超大B的.....

事實上,本身小一入學的,真的比較多大B和超大B,當然也有細B,只是人數較少啫!所以細B也有成功例子的!
作者: honeymelonkids    時間: 19-1-13 18:42

addbie 發表於 19-1-12 22:11
我選擇左repeat K1 , 由超細B 12月尾變超大B

在足2歲(1月入學)PN , (同年9月升) K1 在屋企附近幼稚園 ...
龍校上午班也是資助嗎?那是否在K3時要俾学費?

作者: addbie    時間: 19-1-13 19:38

honeymelonkids 發表於 19-1-13 18:42
龍校上午班也是資助嗎?那是否在K3時要俾学費?

我仔讀果間龍校每個月都要俾學費, 由k1 開始比到小六

作者: julilee    時間: 19-1-14 04:52

hued 發表於 19-1-9 13:32

好認同, 其實如果repeat 純粹覺得一定考到好的小學,可能真係p1 先重讀, 我都幫個仔搵緊學校repeat k3, 因為我想比多一年佢的心智同自信發,學會術上佢其實跟到學校,雖然唔係讀咩名私幼, 所以真係了解左自己需要先再決定。 我怕個仔上左小一唔係好manage 到,到時又要適應新環境, 佢會自信更低,所以我比佢多一年時間。

作者: bocopo    時間: 19-1-19 19:12

julilee 發表於 19-1-14 04:52
好認同, 其實如果repeat 純粹覺得一定考到好的小學,可能真係p1 先重讀, 我都幫個仔搵緊學校repeat k3,  ...

請問點解唔可以原校Repeatk.3?

作者: monodad    時間: 19-1-20 23:16     標題: 回覆樓主

十分不贊成K3 repeat,要repeat 一係K1,一係P1重考

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5