教育王國

標題: 剛讀中一成績 [打印本頁]

作者: 咪咪2007    時間: 18-12-21 22:52     標題: 剛讀中一成績

我想問升中一是否有過渡期,比較難適應,好多人合格已經好叻,係咪甘恐怖架,尤其係band 1個d仲難追,要幾時先會追得返呢
作者: jli008    時間: 18-12-22 23:20

作者: Yanamami    時間: 18-12-22 23:43

係你仲將个standard定係小学个位啫~自己中学时,50分及格,60分-般,70分好唔錯,80以上好叻……小学讀四科,中学用英文学习十科八科,唔通你仲expect佢地科科9x分?諗番自己中学时係乜成績?
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-12-23 00:44

某程度上係,家長同仔女都要擺脫以前「科科 9X」嘅概念,因為級一果個都未必做到呢個效果。

可以參考下 DSE cut off 分數,中文 65 分已經 5 或以上,英文、數學 80 分,歷史 70 分,理科 80 分已屬 5*。
作者: miriam    時間: 18-12-23 01:21

以下既分數係我囡升 S.1 時抱既心態, 幾多家長好似我咁傻唔知喇.

50 還神
60 偷笑
70 好彩
80 開心
90 嚇呆
100 發夢
作者: mw7183    時間: 18-12-23 15:03

miriam 發表於 18-12-23 01:21
以下既分數係我囡升 S.1 時抱既心態, 幾多家長好似我咁傻唔知喇.

50 還神

同我而家既要求一樣

作者: 持之以恆    時間: 18-12-23 15:55

我小朋友今年剛讀B1英中,第一次U T除左L S半班不合格,包括我小朋友,因在之前L S未有小測過,亦冇做過past paper,在問答題扣左好多分,但佢好快已摸索到老師要求,在上星期L S第一次的小測巳8X分,其他科UT大多數同學都合格的,部分科目有同學满分,我小朋友大部分科目8字頭、9字頭至满分,不是咁恐怖。不過每個人適應力不同,班中亦有同學祗有一科合格,但大家都有六年時間可追上。
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-23 16:45

咪咪2007 發表於 18-12-21 22:52
我想問升中一是否有過渡期,比較難適應,好多人合格已經好叻,係咪甘恐怖架,尤其係band 1個d仲難追,要幾 ...
其實好睇小朋友既個別情況,個個人唔同。

作者: 29XX86    時間: 18-12-23 18:46

我面對的不是適應問題, 因囡係英文小學, 英文一向成績OK, UT我全放手, 但佢HEA温, UT成績普遍合格, 但數岩岩合格, 但排名超後, 我囡小學平分均一向9X, 級10名內, 佢今次數學考得咁差, 佢一D都無唔開心,  其他科成績都好一般, 英文仍然高企, 但佢由小學到而家中學成績咁大倒退, 佢完全唔覺有問題(因D朋友成績話比佢跌下佢會緊張,因睇唔到), 叫佢補數又唔肯, 放完假就考試喇, 佢仲係懶懶閒, 踢幾腳先肯郁一下, 仲要發晒爛渣, 你地有無咩IDEA, 我應點做? 我應要好似小學咁LEAD住佢温? 定再次放手?

P.S. UT我試過全放手, 成績不俗, 應考大約中間或高DD (但其實佢無乜温)

作者: 持之以恆    時間: 18-12-23 19:43

29XX86 發表於 18-12-23 18:46
我面對的不是適應問題, 因囡係英文小學, 英文一向成績OK, UT我全放手, 但佢HEA温, UT成績普遍合格, 但數岩 ...

要睇小朋友性格,我全放手兼冇補習,但我小朋友對自己要求好高(平時都有時hea下),U T佢不算勤力温習,出來的成績我自己就幾满意,佢就唔多满意,所以近排佢已自己開始為考試勤加温習。如果有小朋友需要人推動的,家長提點下亦可。

作者: asweetmom    時間: 18-12-24 09:05     標題: 回覆樓主:

過渡期一定有,但時間長短分別很大,一般不是錯配的話一個學期可以適應。

作者: 29XX86    時間: 18-12-24 09:25

持之以恆 發表於 18-12-23 19:43
要睇小朋友性格,我全放手兼冇補習,但我小朋友對自己要求好高(平時都有時hea下),U T佢不算勤力温習,出 ...

我就係聽好多小學家長講佢地仔女都有改變, 佢地就算以前成績一般的, 都開始識緊張自己學業, 但我囡暫時仲未睇到佢有讀書的心, 次次叫佢温書就發忟, 我好深信, 如我唔逼佢温, 佢絶對唔會主動温.

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-24 09:47

29XX86 發表於 18-12-23 18:46
我面對的不是適應問題, 因囡係英文小學, 英文一向成績OK, UT我全放手, 但佢HEA温, UT成績普遍合格, 但數岩 ...
小學數學基本上係背步驟,小朋友小心就得;中學要理解,所以好唔同。放唔放手,其實好睇小朋友。以你講既情況,你唔放手,佢會發晒爛渣,你可以唔放嗎?
作者: 29XX86    時間: 18-12-24 10:12

王家爸爸 發表於 18-12-24 09:47
小學數學基本上係背步驟,小朋友小心就得;中學要理解,所以好唔同。放唔放手,其實好睇小朋友。以你講既情 ...

琴日下午我坐係佢隔離睇書, 上下網, 加埋都有3個幾鐘, 可能唔温數學佢情緒會好D, 一温數佢脾氣又出, 佢真係超憎數學. 同埋, 佢唔知係咪獨囡, 我琴日就有另一個體會, 佢可能唔太介意温書, 但佢想我坐佢隔離, 佢想我係睇書或做其他野, 佢唔忿氣我睇手機, 因佢覺得好唔公平, 點解佢要温書, 我就可以玩手機, 所以, 我都儘量改, 佢温書, 我睇書, 我覺得佢咁樣會好好多.

作者: mansum92    時間: 18-12-24 14:37

29XX86 發表於 18-12-24 10:12
琴日下午我坐係佢隔離睇書, 上下網, 加埋都有3個幾鐘, 可能唔温數學佢情緒會好D, 一温數佢脾氣又出, 佢真 ...

佢溫書關阿媽咩事,我成日都同阿仔講你而家讀緊既野我以前已經讀晒,我拎起佢本數做得仲快過佢,佢即刻冇野講

作者: 29XX86    時間: 18-12-24 15:28

mansum92 發表於 18-12-24 14:37
佢溫書關阿媽咩事,我成日都同阿仔講你而家讀緊既野我以前已經讀晒,我拎起佢本數做得仲快過佢,佢即刻冇 ...

咩方法都要試, UT試左全放手, 唔得, 就要改方法, 我見好多CASE, 唔MON住, 第日救唔返的.

作者: Yanamami    時間: 18-12-24 16:52

琴日下午我坐係佢隔離睇書, 上下網, 加埋都有3個幾鐘, 可能唔温數學佢情緒會好D, 一温數佢脾氣又出, 佢真 ...
有乜禁唔公平?阿妈讀中-時咪一样做紧你而家做既野,仲要幫手阿婆做家務添……只不过早你廿幾年做啫~有乜禁唔公平?同佢講廿幾年後,佢亦可以做番你而家做紧既野~我女考UT時我試過去旅行添,唔公平喎~
作者: 29XX86    時間: 18-12-24 16:55

Yanamami 發表於 18-12-24 16:52
有乜禁唔公平?阿妈讀中-時咪一样做紧你而家做既野,仲要幫手阿婆做家務添……只不过早你廿幾年做啫~有乜 ...

咁又錯喇, 我細個無讀書的, 讀C片, 我當然唔會咁同佢講喇. 所以, 我唔想佢捕我後塵.

作者: Yanamami    時間: 18-12-24 17:00

29XX86 發表於 18-12-24 16:55
咁又錯喇, 我細個無讀書的, 讀C片, 我當然唔會咁同佢講喇. 所以, 我唔想佢捕我後塵.
...

小学時你都係禁多年督住佢温書?
作者: 29XX86    時間: 18-12-24 17:01

Yanamami 發表於 18-12-24 17:00
小学時你都係禁多年督住佢温書?

係架! 我身邊8成家長都係咁架喎! 有2成唔洗, 1係勁人, 1係成績好差果批.

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-24 17:13

小朋友溫書時,我唔會玩手機,攞本書喺隔離睇。
作者: Yanamami    時間: 18-12-24 18:22

29XX86 發表於 18-12-24 17:01
係架! 我身邊8成家長都係咁架喎! 有2成唔洗, 1係勁人, 1係成績好差果批.
禁又有乜可能放手呢?
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-12-24 18:54     標題: 回覆樓主:

暑假係順利商場影到,唔係 Band 1 校但都俾你參考下。

係我中學 Form 3,呢個分數總成績一定排 60% 打後  

圖片附件: 20180811_140946.JPEG (18-12-24 18:54, 126.24 KB) / 下載次數 6
/forum.php?mod=attachment&aid=MjgwNDUyfDUxZTNjYWFhfDE3MjczNzEzNDV8MA%3D%3D

作者: Chowying    時間: 18-12-25 00:06

mw7183 發表於 18-12-23 15:03
同我而家既要求一樣
加油加油 :)
路過

作者: twcheung    時間: 18-12-30 03:15

50 還神

講中我心聲,你好嘢

作者: miriam    時間: 18-12-30 12:37

twcheung 發表於 18-12-30 03:15
講中我心聲,你好嘢

當唔放低小學時科科 90 以上既分數,係中學會好辛苦,揾大量補習去補底。

仔女要去適應全新環境,仲要被家長理想分數迫趕時,好易出事。

作者: IloveJJ    時間: 18-12-30 14:04

作者: IloveJJ    時間: 18-12-30 14:06

作者: skkeung    時間: 18-12-31 08:57

我想問升中一是否有過渡期,比較難適應,好多人合格已經好叻,係咪甘恐怖架,尤其係band 1個d仲難追,要幾 ...

個個不同,沒有公式!

作者: little_yolky    時間: 19-1-2 11:48

mansum92 發表於 18-12-24 14:37
佢溫書關阿媽咩事,我成日都同阿仔講你而家讀緊既野我以前已經讀晒,我拎起佢本數做得仲快過佢,佢即刻冇 ...
都唔係咁講呀, 阿細女好hea, 就嚟考試喇, 咁噚晚同佢溫下書, 坐佢隔離溫常識。哇, 以前真係無學過架, 悶到呢。我問阿女, 哇, 今個學期學D咩香港地點、環境規畫, 好悶好惡頂喎, 點頂呀? 佢話:係咁啦, 遲D咪有D好D囉。
作者: little_yolky    時間: 19-1-2 11:52

1998Ruby1998 發表於 18-12-24 18:54

係我中學 Form 3,呢個分數總成績一定排 60% 打後   ...
我個年代呢個分都唔算好。
作者: Raleigh    時間: 19-1-4 11:11

29XX86 發表於 18-12-24 16:55
...

身同感受!自己讀唔成書,都唔想小朋友做第二個你

作者: jli008    時間: 19-1-6 00:34

作者: kkwy719    時間: 19-3-10 07:00

50 還神

作者: October.    時間: 19-3-10 10:36

1998Ruby1998 發表於 18-12-24 18:54

係我中學 Form 3,呢個分數總成績一定排 60% 打後   ...

BIO 85好高分啦,呢間先排級11,學校科BOI應該好掂。

作者: skkeung    時間: 19-3-15 09:01

是乎小朋友性格

作者: TwinWong    時間: 19-3-15 09:56

October. 發表於 19-3-10 10:36
BIO 85好高分啦,呢間先排級11,學校科BOI應該好掂。
我囡过時, 科科差不多分, 中史西史係嘔心瀝血泥温至高其他2分
但佢自己班向中史西史科都排唔到班次

作者: October.    時間: 19-3-15 11:53

TwinWong 發表於 19-3-15 09:56
我囡过時, 科科差不多分, 中史西史係嘔心瀝血泥温至高其他2分
但佢自己班向中史西史科都排唔到班次:igiveup ...
你女好似讀文商?

對有啲科冇靈感,讀來會較吃力,有啲拉牛上樹既感覺。

作者: TwinWong    時間: 19-3-15 14:15

October. 發表於 19-3-15 11:53
你女好似讀文商?

對有啲科冇靈感,讀來會較吃力,有啲拉牛上樹既感覺。
係呀, 依家唔洗讀中西史, 軽松得多

作者: 妹妹頭    時間: 19-3-15 14:17

回覆 TwinWong 的帖子

我女依家中一, 都好驚中西史, 仲要挨多2年

作者: October.    時間: 19-3-15 14:47

TwinWong 發表於 19-3-15 14:15
係呀, 依家唔洗讀中西史, 軽松得多

有啲人好怕背野及寫野。

我仔唔怕背,又中意寫野,所以,當初中西史都游刃有余。

作者: TwinWong    時間: 19-3-15 16:11

妹妹頭 發表於 19-3-15 14:17

我女依家中一, 都好驚中西史, 仲要挨多2年
係, 我囡去到中三, 要選科至嘔心瀝血去温
我諗向中一二, 唔好咁自己去搞

作者: TwinWong    時間: 19-3-15 16:14

October. 發表於 19-3-15 14:47
有啲人好怕背野及寫野。

我仔唔怕背,又中意寫野,所以,當初中西史都游刃有余。
我囡成日話UT/考中西史佢可以

改歷史, 我跟跟話, 即係温唔熟亂咁吹

作者: 妹妹頭    時間: 19-3-15 16:18

我依家都有協助佢去溫依2科, 我都好驚佢會炒

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5