教育王國

標題: 東區B1男生自行英皇有冇機會? [打印本頁]

作者: doramama01    時間: 18-12-18 17:13     標題: 東區B1男生自行英皇有冇機會?

東區醫院隔離間小學呈1級8,呈2級9,自1英皇自2聖馬可,會否太進取?校內風紀隊長,社領袖,操行A,除校內品行學業及服務獎狀,沒有其他特別個人獎項.
或有其他更好選擇?謝謝各位意見!!

作者: mansum92    時間: 18-12-18 17:23

doramama01 發表於 18-12-18 17:13
東區醫院隔離間小學呈1級8,呈2級9,自1英皇自2聖馬可,會否太進取?校內風紀隊長,社領袖,操行A,除校內品行學業 ...

值得一試

作者: artroboy    時間: 18-12-18 19:49

東區醫院隔離間小學呈1級8,呈2級9,自1英皇自2聖馬可,會否太進取?校內風紀隊長,社領袖,操行A,除校內品行學業 ...

比中西區band 1生有機
作者: bobbob    時間: 18-12-18 20:48

artroboy 發表於 18-12-18 19:49
點解?嗰間唔係一線喎
作者: pccw2017    時間: 18-12-18 22:31

artroboy 發表於 18-12-18 19:49

唔好亂Up,英皇自行申請者來自全港,以二線小學B1生來說,分分鐘連interview嘅機會都無,英皇唔係全in,次弟排名低過其他人係無得 in。

正確做法係問學校有無師兄在級8、9自行入到英皇。

作者: aeiou_drm    時間: 18-12-18 23:24

pccw2017 發表於 18-12-18 22:31
唔好亂Up,英皇自行申請者來自全港,以二線小學B1生來說,分分鐘連interview嘅機會都無,英皇唔係全in,次 ...

英皇今年改了不是全 in 嗎? 我記得過往是全 in 的。

作者: qwertyasdf    時間: 18-12-19 00:27

KC全in, 值得一試

作者: 臻媽    時間: 18-12-19 01:00

aeiou_drm 發表於 18-12-18 23:24
KC 係全 in. 啊!
作者: artroboy    時間: 18-12-19 07:31

bobbob 發表於 18-12-18 20:48
點解?嗰間唔係一線喎
標題係東區B1生自行英皇有冇機會?
我認為係自行收其他區b1生機會比中西生大,因為中西區還有下一輪機會在大抽獎收盡b1生。

作者: pccw2017    時間: 18-12-19 08:21

aeiou_drm 發表於 18-12-18 23:24

係喎,又mixed up左QC同KC。

作者: pccw2017    時間: 18-12-19 09:44

artroboy 發表於 18-12-19 07:31
標題係東區B1生自行英皇有冇機會?
我認為係自行收其他區b1生機會比中西生大,因為中西區還有下一輪機會在 ...
呢個理論唔成立. 所有名校都想收盡最Top個班人. 大抽獎反而不能確保收到B1A學生. 通常學校都在自行階段盡量收B1A尖子, 點會理係邊一區的學生. 雖然KC今年係全 in, 但都係以成績次第排名為先. Pre S1 成績能好過中西區的. 我估計都係灣仔、油尖旺、九龍城等區. 呢D先係KC的目標. 如果係東區四小龍級十內的B1生都有可能. 二線學校的就真係唔多睇好.
作者: lingling787    時間: 18-12-19 10:06

請問東區四小龍是只哪四間?謝謝。

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 10:12

pccw2017 發表於 18-12-19 09:44
呢個理論唔成立. 所有名校都想收盡最Top個班人. 大抽獎反而不能確保收到B1A學生. 通常學校都在自行階段盡量 ...
講得啱,所有名校都想收盡最勁嗰班學生,亦都驚最勁嗰班學生去咗友校。最勁既可能自行一揀你,自行二揀友校,你唔要,人哋要。
作者: artroboy    時間: 18-12-19 10:13

pccw2017 發表於 18-12-19 09:44
呢個理論唔成立. 所有名校都想收盡最Top個班人. 大抽獎反而不能確保收到B1A學生. 通常學校都在自行階段盡量 ...

何謂二線學校?中西區聖彼得出名大熱門小學,英一英二、聖安呢兩年比佢入讀KC 比例更高。KC 學生係有部份來自大西北、新界。

Spcc 都唔係一定收級頭一、二,自己才知道自己孩子屬於有邊種能力。

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 10:14

lingling787 發表於 18-12-19 10:06
請問東區四小龍是只哪四間?謝謝。
兩灣,柴米,丘?
作者: artroboy    時間: 18-12-19 10:17

王家爸爸 發表於 18-12-19 10:12
講得啱,所有名校都想收盡最勁嗰班學生,亦都驚最勁嗰班學生去咗友校。最勁既可能自行一揀你,自行二揀友校 ...

咁你又叫b2a 試高記自行?好矛盾哦
點睇高記自己都大把b2生,點解自行會考慮出面b2生呢?

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 10:18

artroboy 發表於 18-12-19 10:13
何謂二線學校?中西區聖彼得出名大熱門小學,英一英二、聖安呢兩年比佢入讀KC 比例更高。KC 學生係有部份 ...
一、二線學校其實係模糊概念,亦都可以從熱門同成績兩方面分一、二線學校。熱門同成績好,雖然有相關性,但係相關性未必好大,坊間一般高估咗熱門學校既成績。
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 10:20

artroboy 發表於 18-12-19 10:17
...
B2A自行試高記,其實唔係無可能,近年都有成功例子。
作者: artroboy    時間: 18-12-19 10:20

王家爸爸 發表於 18-12-19 10:18
一、二線學校其實係模糊概念,亦都可以從熱門同成績兩方面分一、二線學校。熱門同成績好,雖然有相關性,但 ...
既然係模糊,又一口咬定係二線機會一定微?

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 10:22

artroboy 發表於 18-12-19 10:17
...
我諗你誤會咗升中制度既細節。其實中學係唔知道你係B1C定B2A,因為學校只會收到次第。
作者: artroboy    時間: 18-12-19 10:24

王家爸爸 發表於 18-12-19 10:22
我諗你誤會咗升中制度既細節。其實中學係唔知道你係B1C定B2A,因為學校只會收到次第。 ...

你肯定? 考pre s1 作用係?
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 10:24

artroboy 發表於 18-12-19 10:20
既然係模糊,又一口咬定係二線機會一定微?
我無話二線一定微,只係話二線一定比一線微。

作者: artroboy    時間: 18-12-19 10:25

王家爸爸 發表於 18-12-19 10:24
我無話二線一定微,只係話二線一定比一線微。
你講哂。
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 10:25

artroboy 發表於 18-12-19 10:24
你肯定?
就好似兩馬比超人有錢,唔代表超人窮。睇你點畫條貧富線。
作者: artroboy    時間: 18-12-19 10:26

王家爸爸 發表於 18-12-19 10:25
就好似兩馬比超人有錢,唔代表超人窮。睇你點畫條貧富線。
即係大家都係估大細啫。
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 10:29

artroboy 發表於 18-12-19 10:24
你肯定? 考pre s1 作用係?
考 Pre S1 有兩個作用,第一係分班,第二係調整未來四年師弟妹既BANDING。
作者: mansum92    時間: 18-12-19 10:58

我仔小學係東區,不過唔係4小龍,都唔係樓主那間,同學仔考第9自行入了英皇。所以值得一試。

作者: IloveJJ    時間: 18-12-19 11:09

作者: mansum92    時間: 18-12-19 11:13

IloveJJ 發表於 18-12-19 11:09
請問同學仔有咩特長/課外活動嗎?

沒有,但口材了得

作者: IloveJJ    時間: 18-12-19 11:22

作者: mansum92    時間: 18-12-19 11:27

我見樓主自行博一間,自2都算穩陣,所以都值得博

作者: Mrs.Luckycat    時間: 18-12-19 11:32

王家爸爸 發表於 18-12-19 10:29
考 Pre S1 有兩個作用,第一係分班,第二係調整未來四年師弟妹既BANDING。

王家爸爸,請問pre S1 為什麼調節四年呢?不是兩年嗎?我仔今年小二,請問那一年的pre S1 的成績會影響到他呢?謝謝。

作者: pccw2017    時間: 18-12-19 11:39

artroboy 發表於 18-12-19 10:13
何謂二線學校?中西區聖彼得出名大熱門小學,英一英二、聖安呢兩年比佢入讀KC 比例更高。KC 學生係有部份 ...
又唔使咁激動. 中西區黎講, 聖彼得成績近年來係有所回落, 由以前6X%入英中變成4X%. 英二就比以往進步左D, 英一同聖安尼都係突飛猛進. 背後原因都係呢幾年Pre S1成績或退步或進步.

"KC 學生係有部份來自大西北、新界。" 咁有乜奇怪 ? 我校都有同學每日由天水圍坐個幾鍾返學. 重點係學校 Pre S1成績.

"Spcc 都唔係一定收級頭一、二..." 乜你唔知SPCC有幾條Queue申請 ? OS 比級頭申請, YT比級特異功能申請, GA比普通學生. 不過GA條Queue都係睇次第排名.

作者: Diversifyedu    時間: 18-12-19 11:58

mansum92 發表於 18-12-19 11:13
沒有,但口材了得
愛官?梁李?
作者: aeiou_drm    時間: 18-12-19 12:06

我覺得有機會,試下。 最緊要凖備一下面試。今年有 group discussion 嗎? 如果有,到時不要不出聲,也不要搶著説話,自我介紹就要準備好。 加油!

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 12:10

Mrs.Luckycat 發表於 18-12-19 11:32
王家爸爸,請問pre S1 為什麼調節四年呢?不是兩年嗎?我仔今年小二,請問那一年的pre S1 的成績會影響到 ...
PS1雖然係每年考,但只係每兩年取樣一次(即係每兩年計一次),將兩次平均。因為係兩次,每次兩年,所以係四年。如果無記錯,係用雙數年既HKAT計算banding。
作者: artroboy    時間: 18-12-19 12:10

pccw2017 發表於 18-12-19 11:39
又唔使咁激動. 中西區黎講, 聖彼得成績近年來係有所回落, 由以前6X%入英中變成4X%. 英二就比以往進步左D,  ...

我激動咗咩?
似係你咋喎。

作者: artroboy    時間: 18-12-19 12:12

王家爸爸 發表於 18-12-19 12:10
PS1雖然係每年考,但只係每兩年取樣一次(即係每兩年計一次),將兩次平均。因為係兩次,每次兩年,所以係 ...
咁即係所謂一線、二線非永恆定律啦。
作者: artroboy    時間: 18-12-19 12:14

aeiou_drm 發表於 18-12-19 12:06
我覺得有機會,試下。 最緊要凖備一下面試。今年有 group discussion 嗎? 如果有,到時不要不出聲,也不 ...
唔明樓主問東區b1有冇機,點解話有機就叫亂up?!
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 12:15

artroboy 發表於 18-12-19 12:12
咁即係所謂一線、二線非永恆定律啦。
每兩年調整一次。
作者: artroboy    時間: 18-12-19 12:15

pccw2017 發表於 18-12-19 11:39
又唔使咁激動. 中西區黎講, 聖彼得成績近年來係有所回落, 由以前6X%入英中變成4X%. 英二就比以往進步左D,  ...
好似世事只有你先知咁。
作者: artroboy    時間: 18-12-19 12:19

王家爸爸 發表於 18-12-19 12:15
每兩年調整一次。
咁即係點呀?到底講一、二線b1生唔同level , 定可以值得一試呢?
作者: 雲牛    時間: 18-12-19 12:22

回覆 doramama01 的帖子

見貴校網站都寫有人派去KC, 真係不如八下呢位師兄係級幾比較隱妥.
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 12:26

artroboy 發表於 18-12-19 12:19
咁即係點呀?到底講一、二線b1生唔同level , 定可以值得一試呢?
唔可能一筆畫線既二分法去話得唔得,現實係需要知道學校既B1比例,如果唔係既話,參考價值唔會高。例如見坊間唔少人堅持用聖彼得派得差來證明中西區B1位唔夠。問題係如果用其他學校既派位情況去分析,可能得到相反結論。主要原因係聖彼得既B1比例跌咗,所以我認為應該全面啲睇數據,唔可以話一定得,或者一定唔得,只可以話機會率既高低。
作者: artroboy    時間: 18-12-19 12:29

王家爸爸 發表於 18-12-19 12:26
唔可能一筆畫線既二分法去話得唔得,現實係需要知道學校既B1比例,如果唔係既話,參考價值唔會高。例如見坊 ...

咁即係back to 返主題啦。我咪係咁既意思囉。師兄師姐pre s1 既成績直接影響既應屆畢業生考入b1中學比例。好過坊間估一、二線小學
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 12:30

artroboy 發表於 18-12-19 12:29
咁即係back to 返主題啦。我咪係咁既意思囉。師兄師姐pre s1 既成績直接影響既應屆畢業生考入b1中學比例。 ...
我見無人反對呢點喎
作者: artroboy    時間: 18-12-19 12:33

王家爸爸 發表於 18-12-19 12:30
我見無人反對呢點喎
咁其實你想表達甚麼?
作者: artroboy    時間: 18-12-19 12:36

王家爸爸 發表於 18-12-19 10:20
B2A自行試高記,其實唔係無可能,近年都有成功例子。

近年、近年⋯⋯。救命!

今年升中人數同你仔果屆差幾多?

當年Spc 跌落b2a
港同只係in 到b2

KC 、sjc 供過於求, KC 當年入到一班b2生 tim la !

黎緊呢三、四年,係升中最緊張時期,咪成日提以前啦。

作者: bobbob    時間: 18-12-19 12:39

artroboy 發表於 18-12-19 12:36
近年、近年⋯⋯。救命!

做乜成日啄住人
作者: artroboy    時間: 18-12-19 12:41

bobbob 發表於 18-12-19 12:39
做乜成日啄住人

唉~
無氣!

係我衰,多口

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 12:44

artroboy 發表於 18-12-19 12:36
近年、近年⋯⋯。救命!

等我買咗個crystal ball,學識點用,就可以講你聽未來幾年既情況。係我未練成之前,只可以講得過去幾年既情況。
作者: artroboy    時間: 18-12-19 12:46

王家爸爸 發表於 18-12-19 12:44
等我買咗個crystal ball,學識點用,就可以講你聽未來幾年既情況。係我未練成之前,只可以講得過去幾年既情 ...
你個仔都畢業啦!

我睇hkpapa DSE 數據好過

作者: bobbob    時間: 18-12-19 12:47

artroboy 發表於 18-12-19 12:41
唉~
無氣!
何不食肉糜?
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 12:48

bobbob 發表於 18-12-19 12:39
做乜成日啄住人
當傾偈,唔知道你介唔介意佢啄住你,不過我又唔介意。

作者: ilyrd    時間: 18-12-19 12:51

照計可以試,就算唔係一線,但有級十內,而且風紀隊長,證明有領導潛力,人才。
作者: aeiou_drm    時間: 18-12-19 12:59

artroboy 發表於 18-12-19 12:14
唔明樓主問東區b1有冇機,點解話有機就叫亂up?!

唔係我話你喎

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 13:02

artroboy 發表於 18-12-19 12:33
咁其實你想表達甚麼?

睇返#5,#11,你就知道 你最大既誤區係認為其他區既機會大過中西區,呢個係距離現實有啲遠。

作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 13:05

可能大家吹得太遠,為免令你混淆,你講下我既睇法。
第一,如果係講緊天主教嗰間,呈1級8,呈2級9,好可能係B1B(甚至係B1B既上游)。
第二,B1B,自1英皇自2聖馬可,唔太進取,可以話相當合理既選擇。

作者: artroboy    時間: 18-12-19 13:15

王家爸爸 發表於 18-12-19 13:02
睇返#5,#11,你就知道 你最大既誤區係認為其他區既機會大過中西區,呢個係距離現實有啲遠。
...
誤區?點解你咁肯定唔係?
作者: artroboy    時間: 18-12-19 13:17

aeiou_drm 發表於 18-12-19 12:59
唔係我話你喎
知呀,我認同你講之嘛
作者: artroboy    時間: 18-12-19 13:20

...
係咩情況官、津學校可以嘗試收到合適的跨區b1生?
作者: artroboy    時間: 18-12-19 13:24

...
另外, 處於中西區網既Spc ,近兩年都收多咗非中西區b1生,又何解?
作者: IloveJJ    時間: 18-12-19 13:43

作者: doramama01    時間: 18-12-19 15:12

回覆 mansum92 的帖子

多謝你話我知,thank you!!
作者: 王家爸爸    時間: 18-12-19 18:46

IloveJJ 發表於 18-12-19 13:43
問過英皇校長,佢話自行收區外區內無分別
其實個遊戲規則已經令到學校一定唔會有地區歧視,所以奇怪點解年年都有人相信區外學生有著數。
作者: artroboy    時間: 18-12-19 19:28

嘩!肯定到呢,差d以為有教署人員上EK 放水。
作者: pooh仔    時間: 18-12-19 23:52

check PM

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5