教育王國

標題: 華夏盃2019 [打印本頁]

作者: MissUmuch    時間: 18-12-17 17:19     標題: 華夏盃2019

請問收到准考證未 ?  我仲未收到。

作者: setom    時間: 18-12-17 17:47

佢哋首頁彈了告示出來:
"華夏盃初賽准考證將於12月18-19日分批寄出"
作者: MissUmuch    時間: 18-12-17 17:52

setom 發表於 18-12-17 17:47
佢哋首頁彈了告示出來:
"華夏盃初賽准考證將於12月18-19日分批寄出"

謝謝, 無留意官網

作者: 0030    時間: 18-12-18 10:18

我女都未收到~
作者: b3410    時間: 18-12-19 11:34

MissUmuch 發表於 18-12-17 17:19
今年還玩唔玩到決賽?
作者: 0030    時間: 18-12-19 14:52

回覆 b3410 的帖子

第一次參加,重在參與,估計都是陪跑多~入唔到決賽的~

作者: MissUmuch    時間: 18-12-19 17:17

b3410 發表於 18-12-19 11:34
今年還玩唔玩到決賽?

唔撞考試時間應該都會玩, 入到全國賽會揾定酒店。  

作者: MissUmuch    時間: 18-12-19 17:20

0030 發表於 18-12-19 14:52
回覆 b3410 的帖子

第一次參加,重在參與,估計都是陪跑多~入唔到決賽的~

我仔上年先第一年參賽, 都預咗陪跑, 結果都玩到全國賽攞獎牌, 先當參予同攞經驗, 唔好太大壓力。  

作者: 0030    時間: 18-12-20 10:34

回覆 MissUmuch 的帖子

10月份參加環亞太杯國際數學邀請賽12題才會做4題,其中一題還錯了~上個星期參加大灣杯數學競賽20題會做18題,還不懂有幾題對的~她同學仔20題都會做曬~

作者: sweetCindychiu    時間: 18-12-20 11:12

作者: MissUmuch    時間: 18-12-20 17:21

0030 發表於 18-12-20 10:34

10月份參加環亞太杯國際數學邀請賽12題才會做4題,其中一題還錯了~上個星 ...

初賽成績公佈咗啦, 進階賽 3月31, 同大激鬥 撞咗同一日。

作者: MissUmuch    時間: 18-12-20 17:21

sweetCindychiu 發表於 18-12-20 11:12

好叻叻!想問有外補奧數嗎?

無外補, 學校數學校隊, 有學奧數 ❣

作者: Tingting1019    時間: 18-12-23 18:25

前兩日收到准考證喇
作者: hirabbit18    時間: 18-12-24 15:06

Tingting1019 發表於 18-12-23 18:25
前兩日收到准考證喇

有朋友家住將軍澳學校在港島東區,今次佢囝仔被獲派的比賽塲地竟然在大嶼山,她打電話去查詢又永遠冇人接聽,她的囝仔為了這個比賽已經預備了好幾個月,她認為獲派的比賽地太遠極不合理,而且要一大清早抵達該比賽塲地實在太辛苦了,因為她的囝仔只是初小,現在唯有決定不參加比賽。

雖然這個比較賽是免費參加的,不能要求太多,但因塲地安排問題令她的囝仔不能參加,這白白浪費了她囝仔這幾個月來所報讀的課程的費用和時間。她對今次大會的比賽安排感到極度失望。

她幫囝仔過去曾報名參加的其他比賽也沒有試過這樣的不合理安排

作者: audreyT    時間: 18-12-24 16:20

同一情況,就讀中西區小學但9:15am要到大嶼山比賽,太遠了。
作者: Tingting1019    時間: 18-12-24 18:35

hirabbit18 發表於 18-12-24 15:06
有朋友家住將軍澳學校在港島東區,今次佢囝仔被獲派的比賽塲地竟然在大嶼山,她打電話去查詢又永遠冇人接 ...
又真係太遠喎,我仔六年級,5⃣️點先開始,所以遠D都還可以
作者: MissUmuch    時間: 18-12-25 01:13

Tingting1019 發表於 18-12-23 18:25
前兩日收到准考證喇

都係東涌比賽, 上次去天水圍9點, 今次晏d,  應該可以接受

作者: b3410    時間: 18-12-25 16:28

hirabbit18 發表於 18-12-24 15:06
有朋友家住將軍澳學校在港島東區,今次佢囝仔被獲派的比賽塲地竟然在大嶼山,她打電話去查詢又永遠冇人接 ...
已經準備了,不去太可惜。雖然地點的確好遠,不過港島去東涌搭地鐵中環轉車,都算方便。

作者: sweetCindychiu    時間: 18-12-27 18:06

作者: sweetCindychiu    時間: 18-12-27 18:09

作者: MissUmuch    時間: 18-12-27 22:27

sweetCindychiu 發表於 18-12-27 18:09
回覆 hirabbit18 的帖子

我地都係派左去大嶼山。今年整個港島區冇一個考點,真係好唔合理!又冇得改考試地 ...

嗰個模擬考試比仔仔去試吓,成績唔好唔理想, 都話佢知考得好好, 鼓勵佢, 讚吓佢, 等佢去華夏盃。
做家長唔係谷小朋友, 唔係家長比佢試完, 家長放棄。
覺得遠唔去比賽, 係家長問題, 華夏盃全國賽係去深圳比賽, 覺得遠就唔好參加華夏盃

作者: Tsun0426    時間: 18-12-29 18:49

MissUmuch 發表於 18-12-25 01:13
都係東涌比賽, 上次去天水圍9點, 今次晏d,  應該可以接受

今年第一次參加,我以為得一個比賽地點

作者: Tingting1019    時間: 18-12-29 19:03

Tsun0426 發表於 18-12-29 18:49
今年第一次參加,我以為得一個比賽地點
因人數太多,所以要分多個地點
作者: losoco    時間: 18-12-29 22:25

年年初賽,單計一級的得獎者都二三千人,點可能搵到一間學校裝得曬?

作者: b3410    時間: 19-1-6 14:15

losoco 發表於 18-12-29 22:25
年年初賽,單計一級的得獎者都二三千人,點可能搵到一間學校裝得曬?
人好多!不過秩序良好。過程smooth

作者: MissUmuch    時間: 19-1-6 17:24

b3410 發表於 19-1-6 14:15
人好多!不過秩序良好。過程smooth

我地去東涌, d家長都好自律排隊等上課室接小朋友, 真係好多人

作者: hirabbit18    時間: 19-1-7 12:19

MissUmuch 發表於 18-12-27 22:27

嗰個模擬考試比仔仔去試吓,成績唔好唔理想, 都話佢知 ...

朋友話佢如果一早知道比賽賽場地在大嶼山,根本唔會考慮報名參加,更不會報讀任何華夏柸課程,免費浪費金錢和時間,所以她認為大會應該在報名時公佈比賽塲地讓家長考慮

作者: MissUmuch    時間: 19-1-7 15:06

hirabbit18 發表於 19-1-7 12:19
朋友話佢如果一早知道比賽賽場地在大嶼山,根本唔會考慮報名參加,更不會報讀任何華夏柸課程,免費浪費金 ...

其實唔只東涌一個場地, 有好幾個, 咁啱編去東涌係有d遠, 但全國總決賽係喺深圳,你朋友又會唔會去參加全國賽呢 ?
初賽係免費的, 報課程亦無咁嘅需要, 到出咗初賽結果, 叫你朋友好好考慮要唔要參加進階賽啦 ❣

作者: b3410    時間: 19-1-7 16:55

hirabbit18 發表於 19-1-7 12:19
朋友話佢如果一早知道比賽賽場地在大嶼山,根本唔會考慮報名參加,更不會報讀任何華夏柸課程,免費浪費金 ...
可能比賽場地要根據報名人數來訂。而且報名階段又唔知自己可能會派去邊。

作者: hirabbit18    時間: 19-1-8 00:35

MissUmuch 發表於 19-1-7 15:06
其實唔只東涌一個場地, 有好幾個, 咁啱編去東涌係有d遠, 但全國總決賽係喺深圳,你朋友又會唔會去參加 ...

佢最終沒有出席比賽

作者: Monosaru    時間: 19-1-8 01:26

0030 發表於 18-12-20 10:34

10月份參加環亞太杯國際數學邀請賽12題才會做4題,其中一題還錯了~上個星 ...

我仔同你參加既比賽一樣,剛再參加大灣盃進級賽,你有冇參加?

作者: losoco    時間: 19-1-8 08:10

你朋友去一次大嶼山都好似要死咁咁佢千祈咪安排小朋友參加運動

我仔自幼兒園開始出去
欖球、田徑、足球、籃球
我跟住佢走遍港九新界
南至黃竹坑,北至粉嶺上水
東南至柴灣,西北至屯門天水圍

基本上主要的運動場、體育館
我一定知點搭公共交通工具去
因為我窮,冇車揸
多野拎時,唯有搵雞記、gogovan等
有隊友、同學的家長接送時,真的感恩

作者: 0030    時間: 19-1-8 10:04

回覆 Monosaru 的帖子

環亞太杯三等獎都入左進階賽,大灣杯二等獎,上星期日華夏杯,不過未知成績,比大灣杯難點~

作者: Monosaru    時間: 19-1-10 00:50

0030 發表於 19-1-8 10:04
回覆 Monosaru 的帖子

環亞太杯三等獎都入左進階賽,大灣杯二等獎,上星期日華夏杯,不過未知成績,比大灣 ...

環亞太杯冇玩進階賽喇,因為只係自己參加for rehearsal, 總決賽會撞大灣盃及LCM朗誦。
大灣盃就玩下啦,學校叫參加既,見到進階賽喺香港,總決賽喺澳門大學,當係俾小朋友去小旅行獎勵一下。
華夏盃等緊結果,希望大家都有好成績

作者: meimei小朋友    時間: 19-1-15 09:33

作者: MillieLin    時間: 19-1-15 09:56

meimei小朋友 發表於 19-1-15 09:33
已出result

有連結?網站看不到,謝謝

作者: setom    時間: 19-1-15 10:09

SQL server 都死埋, 不過直接去html就無問題, 下面係小一至中三的result:

www.hkmo.com.hk/doc/contest/2019/2019HXC/01/p1.html
www.hkmo.com.hk/doc/contest/2019/2019HXC/01/p2.html
www.hkmo.com.hk/doc/contest/2019/2019HXC/01/p3.html
www.hkmo.com.hk/doc/contest/2019/2019HXC/01/p4.html
www.hkmo.com.hk/doc/contest/2019/2019HXC/01/p5.html
www.hkmo.com.hk/doc/contest/2019/2019HXC/01/p6.html
www.hkmo.com.hk/doc/contest/2019/2019HXC/01/s1.html
www.hkmo.com.hk/doc/contest/2019/2019HXC/01/s2.html
www.hkmo.com.hk/doc/contest/2019/2019HXC/01/s3.html

作者: MillieLin    時間: 19-1-15 10:12

setom 發表於 19-1-15 10:09
SQL server 都死埋, 不過直接去html就無問題, 下面係小一至中三的result:

www.hkmo.com.hk/doc/co ...

作者: MissUmuch    時間: 19-1-15 10:20

setom 發表於 19-1-15 10:09

www.hkmo.com.hk/doc/co ...

thx,  可以繼續玩進階賽 ❣

作者: welcome    時間: 19-1-15 10:27

回覆 setom 的帖子

Many thanks!

作者: losoco    時間: 19-1-15 11:09

晉級賽定實左日子未?

作者: setom    時間: 19-1-15 11:28

losoco 發表於 19-1-15 11:09
晉級賽定實左日子未?
Yes, 頭先手快download了
http://www.hkmo.com.hk/doc/contest/2019/2019HXC/02/2019HXC02a.pdf

作者: happymama11    時間: 19-1-15 11:41     標題: 回覆樓主:

可以入晉級賽了!

作者: kakit703    時間: 19-1-15 11:46     標題: 回覆樓主

想問係咪最少都會有三等奬?

作者: b3410    時間: 19-1-15 11:49

kakit703 發表於 19-1-15 11:46
想問係咪最少都會有三等奬?
好似前60% 有獎而且可以晉級
作者: waisylam    時間: 19-1-15 13:28

請問有無人之前收過SMS, 話因為上年曾獲特等獎, 如果報名任何香港數學奧林匹克協會之課程或比賽,可獲得一次性HK$200之折扣優(有效期至2019年8月31日)? 想問是否可於今次晉級賽報名時使用?

作者: 0030    時間: 19-1-15 16:36

回覆 waisylam 的帖子

我都覺得進階賽考試費400元太貴,如果能減200都幾好~

作者: b3410    時間: 19-1-15 16:39

0030 發表於 19-1-15 16:36
回覆 waisylam 的帖子

我都覺得進階賽考試費400元太貴,如果能減200都幾好~

可能晉級賽的費用,要用來填補初賽免費除開 200 一次
作者: scwingl    時間: 19-1-15 16:58

我都覺$400太貴又唔知係唔係其實人人都可以入到三等級?
因為我小朋友話佢淨係識六題!都入到三等級😣

作者: tusenwanee    時間: 19-1-15 17:49

scwingl 發表於 19-1-15 16:58
因為我小朋友話佢淨係識六題!都入到三等級&#12854 ...

頭60% 人巳三等或以上了。
已可以晉級了。

門檻其實好低,當然題目又再深啲。
可以睇吓啲pass paper才決定報唔報名

作者: tusenwanee    時間: 19-1-15 17:52

因為我小朋友話佢淨係識六題!都入到三等級&#12854 ...

$400 是貴了d。
係,應該是填補初賽的免費費用。
及晉級賽有獎牌所以成本貴了。
啲成本又轉嫁給家長。

總決賽仲貴呀!仲要全家人上深圳的交通費,如果小朋友喜歡,順便當旅行的心態會好開心!

作者: happymama11    時間: 19-1-15 19:31

雖然$400報名費真係貴。不過可以話你知,不是人人都有獎,不是最低都有3等奬....因為我仔仔班上有幾位同學,成績本身唔差,但今次的初賽中,竟然連三等奬尾也沒有(榜上無名)

作者: kakit703    時間: 19-1-15 22:59

happymama11 發表於 19-1-15 19:31
雖然$400報名費真係貴。不過可以話你知,不是人人都有獎,不是最低都有3等奬....因為我仔仔班上有幾位同學 ...

排名係跟成績?

作者: happymama11    時間: 19-1-15 23:01

kakit703 發表於 19-1-15 22:59
排名係跟成績?

係,例如: 如果同分的小朋友,但年齡較細的話,排名亦較年長的高

作者: sunnymama2    時間: 19-1-16 07:03

happymama11 發表於 19-1-15 23:01
係,例如: 如果同分的小朋友,但年齡較細的話,排名亦較年長的高
你意思係初級賽亦有排名?
作者: setom    時間: 19-1-16 08:36

sunnymama2 發表於 19-1-16 07:03
你意思係初級賽亦有排名?
Yes, 奧協所有比賽的結果都用這方法去排名, 以前有不少家長打電話去求證過了

作者: 0030    時間: 19-1-16 09:27

回覆 scwingl 的帖子

我女只會11題都有二等獎,而且不知有幾題對的~

作者: kakit703    時間: 19-1-17 07:41

0030 發表於 19-1-16 09:27
回覆 scwingl 的帖子

我女只會11題都有二等獎,而且不知有幾題對的~

所以我覺得做對2-3題都應該有三等獎,我小朋友話好難,都唔識做

作者: 0030    時間: 19-1-17 09:55

回覆 kakit703 的帖子

所以我覺得值不值400元報名費報進階賽

作者: tiffany168168    時間: 19-1-17 12:47

waisylam 發表於 19-1-15 13:28
請問有無人之前收過SMS, 話因為上年曾獲特等獎, 如果報名任何香港數學奧林匹克協會之課程或比賽,可獲得一次 ...

寫到明8月31日前可用就應該冇問題的,我一早已經用了果$200.

作者: waisylam    時間: 19-1-17 13:00

回覆 tiffany168168 的帖子

請問可以點用? 諗住打電話去問, 但就keep住無人聽!我打算郵寄報晉級賽的, 會寄支票去, 就咁係報名表上寫明用$200折扣, 然後寄$200支票去?!

作者: tiffany168168    時間: 19-1-17 13:01

waisylam 發表於 19-1-17 13:00

請問可以點用? 諗住打電話去問, 但就keep住無人聽!我打算郵寄報晉級賽的, 會寄 ...

我親身去交的。打電話是永遠冇人聽的。

作者: waisylam    時間: 19-1-17 13:10

請問你當時都是報比賽嗎? 要出示SMS証明嗎? 還是他們已有紀錄, 報名時說要用折扣就可?
作者: tiffany168168    時間: 19-1-17 13:11

waisylam 發表於 19-1-17 13:10

請問你當時都是報比賽嗎? 要出示SMS証明嗎? 還是他們已有紀錄, 報名時說要用折 ...

已有紀錄

作者: waisylam    時間: 19-1-17 13:12

謝謝回覆!
作者: sunnymama2    時間: 19-1-29 10:39

請問報晉級賽,是否可以只俾400蚊參賽費,可以唔參加課程嗎?
作者: alias    時間: 19-1-29 10:54

回覆 sunnymama2 的帖子

可以的
作者: sunnymama2    時間: 19-1-29 11:08

alias 發表於 19-1-29 10:54
回覆 sunnymama2 的帖子

可以的
謝謝
作者: miaooo    時間: 19-1-31 20:09     標題: 回覆樓主

如果初賽一等獎,報晉級賽有冇折扣優惠?

作者: MissUmuch    時間: 19-1-31 20:11

miaooo 發表於 19-1-31 20:09
如果初賽一等獎,報晉級賽有冇折扣優惠?

華夏盃係綜援先有半價, 一等獎無。
聽日 dead line,  你仲未報 ?  

作者: miaooo    時間: 19-1-31 20:28

MissUmuch 發表於 19-1-31 20:11
華夏盃係綜援先有半價, 一等獎無。
聽日 dead line,  你仲未報 ?

唔記得咗報,剛剛先醒起,明天去郵局寄

作者: rkowsoakna    時間: 19-2-12 09:55     標題: 回覆樓主

請問大家收到晉級賽的考試詳情未?我1月尾郵寄報名,但支票仲未見過數,又收唔到考試資料

作者: sell2japan    時間: 19-2-12 10:51

回覆 rkowsoakna 的帖子

幫女郵寄報名, 上星期單位已經SMS通知我, 收到我的申請表
作者: rkowsoakna    時間: 19-2-12 11:31

sell2japan 發表於 19-2-12 10:51
回覆 rkowsoakna 的帖子

幫女郵寄報名, 上星期單位已經SMS通知我, 收到我的申請表 ...

謝謝!
剛打去問,話已收到報名表。准考證會2月18、19號寄出

作者: b3410    時間: 19-2-18 16:44

收到whatsapp 准考證。

大嶼山
作者: MissUmuch    時間: 19-2-18 17:51

b3410 發表於 19-2-18 16:44

大嶼山

上次邊度考, 我仲未收到通知

作者: b3410    時間: 19-2-18 18:11

MissUmuch 發表於 19-2-18 17:51
上次邊度考, 我仲未收到通知
初賽在市區。
作者: MissUmuch    時間: 19-2-18 18:15

b3410 發表於 19-2-18 18:11
初賽在市區。

我上次已經係東涌, 今次都預咗 ....

作者: CeciliaYSY    時間: 19-2-18 18:40

前兩日收到准考證喇

我岩岩睇信箱都收到喇

作者: winy629    時間: 19-2-18 18:55

大嶼山

清水灣三育書院

作者: rkowsoakna    時間: 19-2-18 19:44

大嶼山

咁遠?我囝係福德考。

作者: b3410    時間: 19-2-18 20:25

winy629 發表於 19-2-18 18:55
清水灣三育書院

我情願去大嶼山,條路順好多

作者: winy629    時間: 19-2-18 20:26

b3410 發表於 19-2-18 20:25

我也想... 大嶼山...

清水灣,那一小時唔通入去郊野公園野餐....

作者: Monosaru    時間: 19-2-18 23:47

winy629 發表於 19-2-18 20:26

九龍城去大嶼山,中伏

作者: MissUmuch    時間: 19-2-19 18:53

b3410 發表於 19-2-18 20:25

我收到 whatsapp 啦, 東涌, 上次去過, 今次起碼識撘車, 同知邊度有地方 hea吓

作者: MissUmuch    時間: 19-2-19 18:55

winy629 發表於 19-2-18 20:26

好似好慘, 但又講得好好笑

作者: b3410    時間: 19-2-19 19:29

MissUmuch 發表於 19-2-19 18:53

我收到 whatsapp 啦, 東涌, 上次去過, 今次起碼識撘車 ...
不如介紹一下邊度hea
作者: Monosaru    時間: 19-2-20 00:04

MissUmuch 發表於 19-2-19 18:53

我收到 whatsapp 啦, 東涌, 上次去過, 今次起碼識撘車 ...

請問東涌站步行去學校要幾耐,平路嗎?因為我一拖二有bb車,考慮搭的士還是行過去比較易,收bb車找的士都係煩

作者: b3410    時間: 19-2-20 14:01

Monosaru 發表於 19-2-20 00:04
請問東涌站步行去學校要幾耐,平路嗎?因為我一拖二有bb車,考慮搭的士還是行過去比較易,收bb車找的士都 ...
我見Google map 係行 5分鐘可以到。
作者: winy629    時間: 19-2-20 16:58

MissUmuch 發表於 19-2-19 18:55
好似好慘, 但又講得好好笑

真係諗唔到去邊到 hea. 附近得一間士多....

作者: MissUmuch    時間: 19-2-20 17:29

請問東涌站步行去學校要幾耐,平路嗎?因為我一拖二有bb車,考慮搭的士還是行過去比較易,收bb車找的士都 ...

要由地鐵行上去消防局, 再兜去後面嘅北大嶼山醫院,  過咗醫院先係逸東邨喔, 我覺得行路起碼 20 分鐘

作者: MissUmuch    時間: 19-2-20 17:31

b3410 發表於 19-2-19 19:29
不如介紹一下邊度hea

學校附近有商場仔, 有 d食市, 有個幾靚嘅街市, 行吓睇吓, 或者留係學校坐吓都ok,  學校都幾大吓

作者: MissUmuch    時間: 19-2-20 17:32

有38 號巴士去到, 直車, 好快架

作者: MissUmuch    時間: 19-2-20 17:43

winy629 發表於 19-2-20 16:58
真係諗唔到去邊到 hea. 附近得一間士多....

留係學校煲劇,煲一集都差唔多夠鐘啦

作者: winy629    時間: 19-2-20 17:47

MissUmuch 發表於 19-2-20 17:43
留係學校煲劇,煲一集都差唔多夠鐘啦

比留校咩?

去年係西營盤潮商,唔比留校

作者: MissUmuch    時間: 19-2-20 18:02

winy629 發表於 19-2-20 17:47
比留校咩?

去年係西營盤潮商,唔比留校

我參加呢2年嘅學校, 都比留校啊, 舊年天水圍潮商仲特登開放禮堂比家長休息等小朋友, 今年東涌校舍好大, 都可以留校喔

作者: Monosaru    時間: 19-2-22 00:33

MissUmuch 發表於 19-2-20 17:32
有38 號巴士去到, 直車, 好快架

請問東涌站外的巴士站嗎?

作者: MissUmuch    時間: 19-2-22 20:40

Monosaru 發表於 19-2-22 00:33
請問東涌站外的巴士站嗎?

我無記錯係叫東薈城, 下面巴士總站

作者: Tingting1019    時間: 19-2-23 21:08

晉級賽准考證我都係前兩日先收到,仲以為無報名,去三育,因初賽有好幾個比賽都免費,學校派表格,仔又報名,無諗過都有機會晉級,結果攪到有D亂,發覺D比賽都好相似.......
作者: 0030    時間: 19-2-25 10:03

回覆 Tingting1019 的帖子

甘你有無交400元報名費進階賽?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5