教育王國

標題: 請問我只求小朋友讀津小咁仲洗唔洗考直私? [打印本頁]

作者: karllambb    時間: 18-12-12 13:00     標題: 請問我只求小朋友讀津小咁仲洗唔洗考直私?

小朋友而家k2, 仲有個細妹。
所以我一心抽區內一線津校,不求名直私,但我又怕到時抽到寶校走唔到,又或者去二線(區內二線其實等於區外三線,得10幾% band 1)...所以我係咪應該出盡考直私,咁樣會安心些?

另一方面,細妹明年k1我只打算讀學卷, 咁樣會不會太冒險?

謝謝各位先!而家真係好苦惱..

作者: 小曳人    時間: 18-12-12 13:03

如果,你有接受唔到嘅津小,就應該買定個保險... 報可以抽獎嘅私小

當然,報~唔等於有offer
作者: Charlotte_mom    時間: 18-12-12 13:05     標題: 回覆樓主

其實考直私嘅家長,我相信大半以上都係怕抽得唔好
搏唔搏,只由你決定

作者: simpson.chan    時間: 18-12-12 13:15

karllambb 發表於 18-12-12 13:00
所以我一心抽區內一線津校,不求名直私,但我又怕到時抽到寶校走唔到,又或者 ...

正如3樓講,其實好多人都係因為咁而去考。

而直資係有教局資助,註冊後係無得抽獎。 而私校註冊完仲可以抽,得少數要你自願放棄抽獎。  

作者: crystalupala    時間: 18-12-12 13:44

小曳人 發表於 18-12-12 13:03
如果,你有接受唔到嘅津小,就應該買定個保險... 報可以抽獎嘅私小

當然,報~唔等於有offer ...

Agree. 太怕中寶就考可抽獎的私校

另,讀學卷冇問題,其實學卷幼唔代表差,咁你要自己睇個別學校程度,有些中文數學都教得好好,可能只是英文語境唔夠,咁唔使交學費咪出去上phonics囉,都有用

作者: assado    時間: 18-12-12 13:55

所以我一心抽區內一線津校,不求名直私,但我又怕到時抽到寶校走唔到,又或者 ...

如果$吾係問題, 選擇好, 近屋企直資, 無謂博。
如打算考直資, 建議细女讀私幼。

作者: karllambb    時間: 18-12-12 14:04

assado 發表於 18-12-12 13:55

如果$吾係問題, 選擇好, 近屋企直資, 無謂博。

咩叫近屋企直資, 無謂博? 即只考私小搏抽獎?

我唔想讀直私呀...錢是俾得起,  但可以留返唔洗當然唔想俾...

作者: manmonster    時間: 18-12-12 14:11

如果沒理解錯,其實你不如標題所說「只求小朋友讀津小」,你要求係「小朋友讀地區一線」。居住地區的一線小學,你自行有無分穩入?

樓上講左,搏不搏,自己衡量。個人相信,如果家長於地區一線自行有把握穩入,大部份不會考直私;要考,都只會考很少學校。

作者: assado    時間: 18-12-12 14:19

karllambb 發表於 18-12-12 14:04
咩叫近屋企直資, 無謂博? 即只考私小搏抽獎?

我唔想讀直私呀...錢是俾得起,  但可以留返唔洗當然唔想俾.. ...

可以就考好的直資小學, 冇謂博津小抽獎。
博吾博抽一綫津小, 真係家長自己考慮。

作者: karllambb    時間: 18-12-12 14:29

manmonster 發表於 18-12-12 14:11
如果沒理解錯,其實你不如標題所說「只求小朋友讀津小」,你要求係「小朋友讀地區一線」。居住地區的一線小 ...
咁...區外二線都會去叩門...
作者: shevachevy    時間: 18-12-12 14:32

回覆 karllambb 的帖子

我覺得有BACK UP 都幾重要, 負擔到都最好考私校做BACK UP。抽到心儀就放私小, 否則手拿私小去叩門個心都定D, 私小INTERVIEW都可以當叩門預備

作者: karllambb    時間: 18-12-12 14:32

assado 發表於 18-12-12 14:19

可以就考好的直資小學, 冇謂博津小抽獎。
要玩2次小一, 我心臟怕負荷唔到.....
作者: assado    時間: 18-12-12 14:58

karllambb 發表於 18-12-12 14:32

小學生活都未完成, 甘快就捱唔到

作者: karllambb    時間: 18-12-12 14:59

assado 發表於 18-12-12 14:58
小一生活都未過, 甘快就捱唔到
K2 都準備緊啦嘛... 唔想太PUSH小朋友..唔忍心...
作者: Yanamami    時間: 18-12-12 15:02

karllambb 發表於 18-12-12 14:29
咁...區外二線都會去叩門...

“只求小朋友入地区-線津小”係好多好多家長既理想吖~有幾多可如願以償?有offer再抽就穩陣好多。叩门並唔容易,反正係辛苦多工夫,不如考私小好过叩门。
作者: 焦糖媽    時間: 18-12-12 15:03

如果你只接受區內一線津小, 咁即係只能博自行有得抽而又抽中 (除非你手執 25分, 咁另計)。
如果自行唔得, 而嗰年又多必收生, 得返少位比乙部抽, 你由 11月尾捱到第二年等出大抽奬結果, 你到時會唔會後悔一間私小 backup 都無?

抽乙部真係話唔埋的, 識人大女唔得細女得, 又識人話好多同學抽到第一志願, 又識人兩個小朋友隔兩年, 都抽中跨區寶校
作者: Yanamami    時間: 18-12-12 15:05

karllambb 發表於 18-12-12 14:32

抽到宝校怕你休克添呀~(唉~其实唔想宝校宝校禁叫,就讀紧既会感覺唔好……)
作者: karllambb    時間: 18-12-12 15:06

Yanamami 發表於 18-12-12 15:05
抽到宝校怕你休克添呀~
肯定會
作者: Yanamami    時間: 18-12-12 15:08

karllambb 發表於 18-12-12 15:06
肯定會
所以考定私校啦~-日未交大訂-日可以唔讀(交左都可以,不过就嘥左其他人-个机会,唔係禁好囉~)
作者: karllambb    時間: 18-12-12 15:10

Yanamami 發表於 18-12-12 15:08
所以考定私校啦~-日未交大訂-日可以唔讀(交左都可以,不过就嘥左其他人-个机会,唔係禁好囉~) ...
好的, 多謝你! 我會(同小朋友)加油架啦!!
作者: subb    時間: 18-12-12 15:10

其實你係一心想一線津小, 但又怕抽唔到, 又唔想比錢讀小學, 又有細妹跟尾, 是大部份人預到問題 !!!!~~針無兩頭利, 自己拳衡利害

直資是註冊了, 唔可以抽獎
私小先可以, 可以試面試私小 !

妹妹讀津幼, 有什麼問題 ???

每個人能力唔同, 我小朋友也是happy 津幼
一樣係無讀什麼課程, 無証書, 只是學phonics only
一樣考到私小, 一樣派唔到要叩門, 可以叩回第一志願
一樣小學都是無問題, 應付自如

只要家姐上了津小, 細妹是一定收 ! 津幼又何況

到了現在階段, 先好好準備心埋狀況,
如果派了2線...或更差, 你要點做 !
填大抽獎時要點填, 保守定博 ?????
你咁, 睇怕要甲乙一之後, 要保守點 ??? 邊區???
派位前幾天, 睇定小學, 叩門要點做, 準備文件 !
(當然希望不要用, 但最少要有準備)
知多點, 人無咁慌

作者: karllambb    時間: 18-12-12 15:23

subb 發表於 18-12-12 15:10
其實你係一心想一線津小, 但又怕抽唔到, 又唔想比錢讀小學, 又有細妹跟尾, 是大部份人預到問題 !!!!~~針無 ...
謝謝你, 令我對學卷幼稚園有返信心!!
作者: assado    時間: 18-12-12 15:29

karllambb 發表於 18-12-12 15:23
謝謝你, 令我對學卷幼稚園有返信心!!

好的私小/直資, 私幼學生佔大部分, 但都有小部份來自學卷幼, 家長要多些努力。

作者: karllambb    時間: 18-12-12 15:36

assado 發表於 18-12-12 15:29
好的私小/直資, 私幼學生佔大部分, 但都有小部份來自學卷幼, 家長要多些努力。
...
i wont target top 私小/直資 for my little one, she is not that bright as her bro.  and to be frank, i just dont like top 私小/直資 as there are endless, meaningless battles in these schools.  thats another reason i prefer subsidized primary school .
作者: manmonster    時間: 18-12-12 15:48

Apologies for pointing out that ironically you aspire for 'top-tier' government subvented primary schools, a noticeable number of which are notorious for intense competitions among students.
作者: karllambb    時間: 18-12-12 15:52

manmonster 發表於 18-12-12 15:48

Apologies for pointing out that ironically you aspire for 'top-tier' governme ...
i know my targeted one is not
作者: Felix223    時間: 18-12-12 16:13

其實你清楚自己的目標,就不用苦惱。
我之前自己都同你一樣,考直私只是考三間,比我個仔見識下、攞下經驗,考唔到將來有需要叩門都唔會咁驚青。
好好了解自己區內各小學,舖排如何填表,了解定其他區內外的小學作叩門準備。

你個細讀學卷幼稚園又不是太冒險,上到小一中文好重要,我發覺仔好多來自學券幼稚園的同學的中文程度,一D都唔弱,甚至可以說是強,最多係英文弱d。
冇什麼好擔心,你知自己想要乜就足夠。

作者: mcl203    時間: 18-12-12 16:38

subb 發表於 18-12-12 15:10
其實你係一心想一線津小, 但又怕抽唔到, 又唔想比錢讀小學, 又有細妹跟尾, 是大部份人預到問題 !!!!~~針無 ...
私小先可以, 可以試面試私小 !  <---有頗多係唔可以去抽獎的~~~‧

作者: subb    時間: 18-12-12 16:39

mcl203 發表於 18-12-12 16:38
私小先可以, 可以試面試私小 !
例如???

作者: mcl203    時間: 18-12-12 16:41

subb 發表於 18-12-12 16:39
例如???

港島區得番好少私小可以去抽獎~~~

作者: karllambb    時間: 18-12-12 17:31

Felix223 發表於 18-12-12 16:13
其實你清楚自己的目標,就不用苦惱。
我之前自己都同你一樣,考直私只是考三間,比我個仔見識下、攞下經驗 ...
謝謝你意見!!
作者: karllambb    時間: 18-12-12 17:31

mcl203 發表於 18-12-12 16:41
港島區得番好少私小可以去抽獎~~~
哦~我唔係港島~
作者: fishball_cream    時間: 18-12-12 20:09

karllambb 發表於 18-12-12 15:52
i know my targeted one is not

有邊間一線津校又唔谷?做得一線好難唔谷..
不過,其實無論卷幼同私幼,小朋友學術高低除了學校都要靠家長。

作者: karllambb    時間: 18-12-12 22:33

fishball_cream 發表於 18-12-12 20:09
有邊間一線津校又唔谷?做得一線好難唔谷..
不過,其實無論卷幼同私幼,小朋友學術高低除了學校都要靠家 ...

邊間唔谷..咁要靠自己問返朋友/relatives 讀緊先知啦...

作者: legolas625    時間: 18-12-12 23:08

考下,當叩門面試訓練,但平常心
作者: Jessy    時間: 18-12-12 23:28

只想讀津小, 咁你第一志願選間唔熱門, 穩入的咪得羅.

如果覺得區內二線太差, 一係甲一博下誇區二線.  
作者: 星星的後裔    時間: 18-12-13 00:11     標題: 回覆樓主

要一線津小,
自行又唔係好夠分,
最好i比錢讀直私,
K2 唔想太谷小朋友,
仲有個妹跟尾。

作者: LedTV    時間: 18-12-13 00:27

Jessy 發表於 18-12-12 23:28
只想讀津小, 咁你第一志願選間唔熱門, 穩入的咪得羅.

如果覺得區內二線太差, 一係甲一博下誇區二線.   ...

其實唔係target 最top
真係擺間二線穏入都幾好

作者: Jessy    時間: 18-12-13 01:19

LedTV 發表於 18-12-13 00:27
其實唔係target 最top
真係擺間二線穏入都幾好
我就係咁樣: 唔想入三線, 放棄抽一線, 乙一擺二線, 個個話我痴線!!!
作者: karllambb    時間: 18-12-13 08:23

星星的後裔 發表於 18-12-13 00:11
要一線津小,
自行又唔係好夠分,
最好i比錢讀直私,

係,我寧願入寶校第時插班走都唔想亂谷小朋友(當然,我好唔想入所以上黎問意見...)
知同事讀兩間幼稚園至考到dgjs,我做唔出...

但正如樓上所言,我應該出盡力考私小先..得左抽獎叫門會淡定些吧...

我好希望係呢段過程亦能保持小朋友嘅學習興趣.....我覺得對小朋友好不是谷盡入了一間tip school,然後係入面爭0.xx 分要跌幾十名之後出去勁補...不是我好肯定我不是要呢啲...

Btw 多謝各位寶貴意見!

作者: Felix223    時間: 18-12-13 09:11

karllambb 發表於 18-12-13 08:23

我會建議你揀抽區內一線小學好過二線,區內二線/三線小學有時仲多功課、chur,唔代表輕鬆D。

作者: Petman    時間: 18-12-13 10:04     標題: 回覆樓主

過來人意見,去考下啦。 見下世面叩門會淡定好多。
我何嘗唔係只係想入津小, 但我睇下自己個網甲乙1-3位派得6成命中率, 真係好心寒。
考個私小, 唔使買驚風散,由九月捱到大抽獎六月呀幾長呀個時間,大抽獎前兩個星期瞓唔着!再派彩跌落谷底,到周圍叩門。
好攞命,冇嘢揸手你面試叩門自信心都低一成。

作者: Petman    時間: 18-12-13 10:10     標題: 回覆樓主

我知你唔想讀嗰啲谷嘅私小,我何嘗唔係呢,但當你派到超級籮底橙嘅時候,你到時可能會改變諗法。考左第時就得揀有選擇。
大抽獎之後衰咗再考番私小就難啦,私小已有waiting list排隊!那間私小學校唔需要完美,總之買個保險。

作者: scgift    時間: 18-12-13 10:18

有地區一線津校小一平均分9x分考級100,這樣你又覺得需唔需要出去補習? 唔好諗住讀津校就輕鬆。

作者: karllambb    時間: 18-12-13 10:25

Petman 發表於 18-12-13 10:04
過來人意見,去考下啦。 見下世面叩門會淡定好多。
我何嘗唔係只係想入津小, 但我睇下自己個網甲乙1-3位派 ...
明白! 從你留言真係想像到那股徬徨, 謝謝你意見!
作者: karllambb    時間: 18-12-13 10:33

scgift 發表於 18-12-13 10:18
有地區一線津校小一平均分9x分考級100,這樣你又覺得需唔需要出去補習? 唔好諗住讀津校就輕鬆。
...
我真的知道我目標那間不是, 這方面我是好肯定的 (我仲問埋上中遊ge 該校媽媽)
而且我不求小朋友入BAND1, 第時至佢成績係BAND 2 咪讀BAND 2學校, BAND 3 就BAND 3, 無謂勉強

至於點解我不BANDING又想入一線咁矛盾, 是因為BANDING 考的pre-s1 是靠師兄師姐...即你幾叻都無用, 上屆無人考到band 1位你就唔洗諗入band 1....

作者: Diversifyedu    時間: 18-12-13 10:37

先去了解升中同升小玩法, 再去決定條路點行啦.老老實實, 準備不足下去考直私同叩門, 真係去陪跑咋.

作者: karllambb    時間: 18-12-13 10:42

del
作者: Diversifyedu    時間: 18-12-13 10:49

係呀, 一線有人好輕鬆, 二/三線都有人追得好辛苦, 最緊要了解小朋友能力同管理自己期望.
若然你目標不是一線中小學, 咁應該唔難揀. 疊埋心水放二線落乙一啦.

作者: assado    時間: 18-12-13 11:56

karllambb 發表於 18-12-13 10:33
我真的知道我目標那間不是, 這方面我是好肯定的 (我仲問埋上中遊ge 該校媽媽)
而且我不求小朋友入BAND1, 第 ...

隨遇而安又吾太好, B3 可入U 的同學, 真係寥寥可數.

作者: karllambb    時間: 18-12-13 12:06

assado 發表於 18-12-13 11:56
隨遇而安又吾太好, B3 可入U 的同學, 真係寥寥可數.
坦白說, 升中JUPAS 已是相對公平, 講實力, 如果在我扶助還是BAND 3, 我認命. 而且我公司有幾位SEN MAN GRADE當年也只是BAND 3 to 5, 去完外國讀完書返黎仲好過LOCAL U畢業的我(我只是MANAGER GRADE).... 所以睇遠些....幼稚園小學我但求小朋友有學習的興趣, 有自信心同理心, 樂觀, 而不是為一兩分而不開心... 讀中學就但求佢打少些機就好好了...

作者: assado    時間: 18-12-13 12:17

karllambb 發表於 18-12-13 12:06
坦白說, 升中JUPAS 已是相對公平, 講實力, 如果在我扶助還是BAND 3, 我認命. 而且我公司有幾位SEN MAN GRAD ...

既是這樣, 就不用擔心讀那小學。

作者: karllambb    時間: 18-12-13 12:26

assado 發表於 18-12-13 12:17
既是這樣, 就不用擔心讀那小學。

小學是不公平,考中學嘅pre-s1亦是不公平

而且樓上亦提過,二線是仲谷,我是聽過的,功課量是我目標一線嘅三倍。考小呢個遊戲是比升中jupas 更無奈,我想二線想hea啲,又唔係wor, 所以我真心覺得難玩

作者: Diversifyedu    時間: 18-12-13 12:39

karllambb 發表於 18-12-13 12:26

小學是不公平,考中學嘅pre-s1亦是不公平
學能測驗一試定生死都會話學生壓力大, 點先係好?
作者: karllambb    時間: 18-12-13 12:40

Diversifyedu 發表於 18-12-13 12:39
學能測驗一試定生死都會話學生壓力大, 點先係好?
至少為自己而考
作者: joeyxlma    時間: 18-12-13 13:53

睇完晒以上留言, 個人感覺是你比你同事(或者其他朋友)嚇親...你quote 的情況太絕對, 讀2間幼稚園、為爭0.0几分等等...下下都係禁極端?
現實是有好多中間情況, 直私邊有咁恐怖?

但現今做家長真的切莫偷懶, 建議你在小朋友 K level打好語言能力、數學能力、presentation skill, 小朋友將來受益不盡. (即是不是上面試班、考試班等即食班, 而是長遠能力為主的)

小朋友K level 是發展語言的黃金時期, 切莫錯過.

作者: assado    時間: 18-12-13 14:09

joeyxlma 發表於 18-12-13 13:53
睇完晒以上留言, 個人感覺是你比你同事(或者其他朋友)嚇親...你quote 的情況太絕對, 讀2間幼稚園、為爭0.0 ...

係, 6歲前學習語言最易上手。

作者: karllambb    時間: 18-12-13 14:25

joeyxlma 發表於 18-12-13 13:53
睇完晒以上留言, 個人感覺是你比你同事(或者其他朋友)嚇親...你quote 的情況太絕對, 讀2間幼稚園、為爭0.0 ...
多謝你提醒, 講問你覺得讀學卷, 一星期補一小時半英語夠嗎?暫時大仔讀私幼, 無再外補, 我曷很滿意他的英普能力, 可惜我地搬了屋, 老人家表示不願接送細女了...而自己區私幼不是太貴就是口啤麻麻..所以無報到...而家是有些後悔的...

作者: joeyxlma    時間: 18-12-13 14:46

karllambb 發表於 18-12-13 14:25
多謝你提醒, 講問你覺得讀學卷, 一星期補一小時半英語夠嗎?暫時大仔讀私幼, 無再外補, 我曷很滿意他的英普 ...

個人認為幼稚園水平不是以"私幼"、"學卷" 來分. 學術水平夠不夠也很難從上多少堂來決定.
雖然是老生常談但是我認為很正確, 幼稚園階段基礎能力的培養很視乎家長多少心血...

不是金錢、不是時間, 是心血, 意思是培養方法有很多, 平有平教貴有貴教. 我覺最重要是你想花多少心血
比個例子:

我識人(她自己英文水平中上但未native), 自己教仔英文, 只是間中叫native 老師(留港大學生之類)同仔讀英文, 她兒子在神津英文屬前列.

當然她自己跟很足之餘, 花很多心思去了解英語教學系統及課程, 自己教到、學到的自己來, 只到自己不行(沒native 口語)才對症下藥找 "外援". 這樣既平又有好效果, 但心力真不少.

另提一下, 他兒子是讀可用學卷幼稚園的英普班.

作者: Diversifyedu    時間: 18-12-13 14:52

其實香港大部分是中文小學, 就算私幼語境再好, 小學唔出外外補最後都會無以為繼.
當然私幼英普語境也不是每週一次一個鐘外補可以媲美

作者: joeyxlma    時間: 18-12-13 15:02

karllambb 發表於 18-12-13 14:25
多謝你提醒, 講問你覺得讀學卷, 一星期補一小時半英語夠嗎?暫時大仔讀私幼, 無再外補, 我曷很滿意他的英普 ...
另一個例子是:
由於未有能力如前例自己教,所以在 "外判", 以打底為主, 每次"外判"都先親自上去了解教學方法、模式和理念, 之後也要跟進, 了解是否與自己想的一致. 小朋友英文底也算打得不錯, 讀私小英文也是前列.

再提一下, 有時小時太重英文, 到小學時要追中文是有困難. 上面一例的家長的小朋友中文在小學要死追, 家長本身為幫孩子提高對中文的興趣, 在與小朋友同步背詩之餘, 自修了不少中國詩人故事之類...

以上例子都是working mother, 我想帶出的是多資源的有多資源的方法、少資源的亦有少資源的途徑.
切莫以為把孩子交了出去, 就可以自動成材, 家長中間要出的才是最重要.

作者: karllambb    時間: 18-12-13 15:09

joeyxlma 發表於 18-12-13 15:02
另一個例子是:
由於未有能力如前例自己教,所以在 "外判", 以打底為主, 每次"外判"都先親自上去了解教學方 ...
多謝你的意見!! 獲英良多!!
作者: joeyxlma    時間: 18-12-13 15:31

karllambb 發表於 18-12-13 15:09
多謝你的意見!! 獲英良多!!
至於你考與不考私直, 我看你留言, 似乎你那區小學差距比較大, 意思是要不是一線要不是寶校, 中間的比較少. 在如今競爭甚激的大環境中, 真是有一間可以接受的私小在手, 大人的心好好多. 即使叩門心理壓力也少好多.
作者: karllambb    時間: 18-12-13 17:07

joeyxlma 發表於 18-12-13 15:31
至於你考與不考私直, 我看你留言, 似乎你那區小學差距比較大, 意思是要不是一線要不是寶校, 中間的比較少.  ...

是的我個區是好天地, 然後地那些是國際學校, 所以真心好怕好怕.
謝謝你呀, 我會盡力架啦!

作者: lingan    時間: 18-12-13 19:26

不用考,因為就算入左私校都係唔想俾學費,都係會走。不如叩門津校算了。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5