教育王國

標題: EXPIRED [打印本頁]

作者: bananaGi    時間: 18-11-29 14:53     標題: EXPIRED

EXPIRED
作者: IloveJJ    時間: 18-11-29 15:01

作者: pamelaywy    時間: 18-11-29 15:02

回覆 bananaGi 的帖子

有,仲要小六
我仔四份卷有三份100都試過

作者: bananaGi    時間: 18-11-29 15:24

pamelaywy 發表於 18-11-29 15:02

有,仲要小六

好勁

你年年第一架?

作者: bananaGi    時間: 18-11-29 15:25

IloveJJ 發表於 18-11-29 15:01
梗係有啦!到六年級都仲有人數學100分。

好厲害! 零出錯!

宜家d卷出得好陰濕! 竟然100

作者: sawn    時間: 18-11-29 15:43

回覆 pamelaywy 的帖子

好勁!不論卷深淺,起碼小朋友對知識掌握程度好高!
作者: YIU_2012    時間: 18-11-29 15:59

pamelaywy 發表於 18-11-29 15:02

有,仲要小六
好勁!!!
作者: IloveJJ    時間: 18-11-29 16:25

作者: LeeCC    時間: 18-11-29 16:28

小心是其中一個關鍵
作者: gillielam    時間: 18-11-29 16:31

我囡呈一常識100分, 剛剛呈二數學全班7個100,佢98

中, 英就好難有100
作者: S-Kwok    時間: 18-11-29 21:51     標題: 回覆樓主:

中文,IS 呢啲係咪好難100分?

作者: Yanamami    時間: 18-11-29 23:07

数同GS常见,中英文少d机会。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-11-29 23:56

S-Kwok 發表於 18-11-29 21:51
中文,IS 呢啲係咪好難100分?

你指中學?其他科會有,中文應該極少。
我仔初中  math. is . chem. econ .中史 都試過滿分

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 08:35

IloveJJ 發表於 18-11-29 15:01
梗係有啦!到六年級都仲有人數學100分。
錯, 唔止數學, 英文、聖經、常識都有人100分, 因為我哋唔考時事題。
作者: little_yolky    時間: 18-11-30 08:40

Yanamami 發表於 18-11-29 23:07
数同GS常见,中英文少d机会。
英文家姐P1考試試過100分, 阿妹P2聖經都試過100分, 家姐聖經就經常100分。P6家姐級一同學仔英文統測100分, 家姐得94分, 我差D想掐死佢。

有時, 攞100分真係要講小心。

作者: Yanamami    時間: 18-11-30 08:52

little_yolky 發表於 18-11-30 08:40
英文家姐P1考試試過100分, 阿妹P2聖經都試過100分, 家姐聖經就經常100分。P6家姐級一同學仔英文統測100分,  ...
五, 六年班都有100分……唔洗掐死佢啩~其实小学階段真係鬥小心。呈分試只要無careless mistakes, 已夠殺哂。
作者: 小曳人    時間: 18-11-30 09:18

要睇學校出卷style

多9x分嘅卷,就總會有人100分
年年最叻都係8字尾9字頭嘅話,就好難會100分

數學同英文reading (跟reader出嘅),相對容易攞高分我地呈分要考默書,呢張卷最多人滿分
有朋友個仔,年年平均分都>98!試過99.x!

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 10:01

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 10:04

作者: HaYi    時間: 18-11-30 10:21

高小計, 數學是close end , 100 分都唔出奇, 所以通常有bonus 題, 難下,  叻的是100+,  至於英數常, 我覺得唔應該出到close end的模式 , 如果多open end, 照常理應該好難有100,  所以呢3科卷可取100 都似乎出得過淺多過個考生叻呵.  

至於初小, 好多學校是以報勵為主導, 各科可能都易有100
作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 10:31

HaYi 發表於 18-11-30 10:21
高小計, 數學是close end , 100 分都唔出奇, 所以通常有bonus 題, 難下,  叻的是100+,  至於英數常, 我覺得 ...

明白, it depends on closed end or open end.  所以我一直覺得學校除咗數,其他科好難一百分。 IS 呢啲科,即使答啱解決方法,但解釋得唔好,都會冇分。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 10:42

作者: Yanamami    時間: 18-11-30 11:04

IloveJJ 發表於 18-11-30 10:04
所以真係唔需要追求100分! 小心雖然係優點,但唔係讀書做事最重要既野,追求100分比追求9x要花多好多功夫 ...
Aim high get low. 目標係100,通常9x. 目標9x, 玩下手得番8x..... 可以有目標,但無100唔洗死禁既心太好d. 我女从來無攞过科獎,不过因為佢平均地好,所以排名反而比攞某-科第一既同学高。
作者: little_yolky    時間: 18-11-30 11:13

Yanamami 發表於 18-11-30 08:52
五, 六年班都有100分……唔洗掐死佢啩~其实小学階段真係鬥小心。呈分試只要無careless mistakes, 已夠殺哂 ...
咪就係careless mistakes囉, 佢好耐無試過咁低分呀。

C6見到佢份常識卷, 到C6想掐死佢, 本來100分的, 原本做啱晒, check卷時對調咗兩個答案, 扣咗4分

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 11:17

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 11:17

IloveJJ 發表於 18-11-30 10:01
聖經就唔好講啦!我知有啲學校卷淺,好多人100分添。但樓主咁問,佢就梗係覺得好難攞100分,咁可能佢學校 ...
哇, 你千祈唔好咁講, 我哋學校好奇怪, 英文卷好淺, 但聖經卷好深的, 高年班背金句要背埋出處章節, 仲要答long question。上次C6捉中問題, 家姐至有100分咋。
作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 11:19

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 11:22

IloveJJ 發表於 18-11-30 10:01
聖經就唔好講啦!我知有啲學校卷淺,好多人100分添。但樓主咁問,佢就梗係覺得好難攞100分,咁可能佢學校 ...
中英當然都係考課外運用多, 你哋中文都仲考下課文, 我哋課文都唔考, 全部考天才。我哋都係一班得幾個9X, 不過, 英文就係級一個女仔上次100分, 佢連常識都係100分, 數學差少少, 俾第二個攞咗100分。數學可以100分既機率真係最大, 中文我哋應該從未有人試過100分。
作者: little_yolky    時間: 18-11-30 11:24

IloveJJ 發表於 18-11-30 11:19
問題係,聖經得你學校要呈分啫,唔呈分,100分又有乜所謂啫!
我仔都話而家高年級,聖經難咗好多。
...

咦? 乜你哋教會學校聖經唔駛呈分咩? 我以為大部份教會學校聖經都要呈分, 我哋仲要X2呀, 等同音樂咁重要, 所以出得咁鬼深。
作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 11:48

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 11:50

IloveJJ 發表於 18-11-30 11:48
咁你講呢啲係全級一個兩個,就唔好咁同樓主講,唔係等佢以為好多人係咁,就走去迫自己細路咪慘!
...
但我估樓主問得100分, 佢細路都非池中物。
作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 11:52

Yanamami 發表於 18-11-30 11:04
Aim high get low. 目標係100,通常9x. 目標9x, 玩下手得番8x..... 可以有目標,但無100唔洗死禁既心太好d.  ...

仔嗰級有個同學仔就係咁,所有科嘅級獎都唔會有佢嘅踪影,但四年嚟都係級五之內。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 11:58

作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 11:59

little_yolky 發表於 18-11-30 11:22
中英當然都係考課外運用多, 你哋中文都仲考下課文, 我哋課文都唔考, 全部考天才。我哋都係一班得幾個9X, 不 ...

我又好奇喇,課外運用即係咩?
唔會係考課堂學咗嘅詞語、修辭、標點... ...等運用?

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 12:00

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 12:09

S-Kwok 發表於 18-11-30 11:59
...
乜你唔覺得修辭同標點呢D溫唔溫都無分別咩? 反正溫咗都係唔識。
作者: 持之以恆    時間: 18-11-30 12:15

可以,我小朋友在三次呈分試中,英數共三次100分。
作者: Yanamami    時間: 18-11-30 12:23

S-Kwok 發表於 18-11-30 11:59
...
即係考樂器試既sightreading. 用已学既知識即場發揮同运用。
作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 12:24

little_yolky 發表於 18-11-30 12:09
乜你唔覺得修辭同標點呢D溫唔溫都無分別咩? 反正溫咗都係唔識。

icic
所以我成日都覺得仔考試好似冇嘢温咁, 佢哋連詞語都有供詞,但考試前我都會比練習佢做當温習。

作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 12:25

Yanamami 發表於 18-11-30 12:23
即係考樂器試既sightreading. 用已学既知識即場發揮同运用。

明白喇

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 12:34

持之以恆 發表於 18-11-30 12:15
可以,我小朋友在三次呈分試中,英數共三次100分。
級一果個..............
作者: Olympian    時間: 18-11-30 12:37

little_yolky 發表於 18-11-30 12:09

修辭有得溫。仔都剛亂左設問和反問。明喻佢又以為只有像一個喻詞。呢part 都簡單嘅。標點唔溫的話,佢又唔記得書名號。剛教了分號,破折號又要做幾題穩固下。學校無notes 無練習的。功課做一、兩題就當學左。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 12:39

作者: Olympian    時間: 18-11-30 13:02

IloveJJ 發表於 18-11-30 12:39
呢啲都要溫?識咗就識啦喎!我哋學校標點直頭無教無功課,就咁考。

咁你個唔洗溫,一講就明,唔可以當係一個 norm。正如加減乘除以到所以數學topics,理論上明左都係唔洗再做練習,但你會比仔唔溫就考嗎?標點,修辭平日唔多用嘅野,更加會易唔記得。

作者: HaYi    時間: 18-11-30 13:12

Olympian 發表於 18-11-30 13:02
咁你個唔洗溫,一講就明,唔可以當係一個 norm。正如加減乘除以到所以數學topics,理論上明左都係唔洗再做 ...
中文我見過一D高小補充D標點是睇常識,  (我唔記得是但作) ---->  看孟子很開心  , 答案可以是 <<看孟子很開心>> 成個書名, 亦可以是看<<孟子>>, 很開心.   睇下個小朋友識唔識個本係一個書名... 有時真係難攪..
作者: HaYi    時間: 18-11-30 13:20

對我個來說(唔高分的人) , 修辭反而可以溫下, 因為佢之前唔係好分到借同暗喻, 有時個喻句撈左擬人之後更亂,  同埋有D體裁如: 絕詩律詩個D, 而個D真可以靠做多少少而準備得好.   
作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 13:35

HaYi 發表於 18-11-30 13:20
對我個來說(唔高分的人) , 修辭反而可以溫下, 因為佢之前唔係好分到借同暗喻, 有時個喻句撈左擬人之後更亂, ...

係囉,定義同實戰係兩回事,有時真係要實戰先知自己係咪完全理解清楚,所以我會比仔考試前做練習,做過就知自己是否完全理解。

作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 13:36

HaYi 發表於 18-11-30 13:12
中文我見過一D高小補充D標點是睇常識,  (我唔記得是但作) ---->  看孟子很開心  , 答案可以是  成個書名,  ...

嗰啲比一段文字要學生補上標點先難。 我仔完全衰晒喺呢一環

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 13:40

HaYi 發表於 18-11-30 13:20
對我個來說(唔高分的人) , 修辭反而可以溫下, 因為佢之前唔係好分到借同暗喻, 有時個喻句撈左擬人之後更亂, ...
但係呢D都只可以溫咗而靈活運用, 唔似常識、聖經, 直頭背咗本書就得。

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 13:41

S-Kwok 發表於 18-11-30 13:36
嗰啲比一段文字要學生補上標點先難。 我仔完全衰晒喺呢一環
衰晒X2, 有時真係連我都唔明點解要咁用。
作者: little_yolky    時間: 18-11-30 13:42

S-Kwok 發表於 18-11-30 13:35
係囉,定義同實戰係兩回事,有時真係要實戰先知自己係咪完全理解清楚,所以我會比仔考試前做練習,做過就 ...
其實, 大家覺得如果阿妹科中文考試前溫完, 我再俾一D練習佢做下, 成績有無可能好少少..............
作者: HaYi    時間: 18-11-30 14:08

little_yolky 發表於 18-11-30 13:42
其實, 大家覺得如果阿妹科中文考試前溫完, 我再俾一D練習佢做下, 成績有無可能好少少..............mouth ...

如果找一本同你校題形近的做下無坏呀

作者: HaYi    時間: 18-11-30 14:14

little_yolky 發表於 18-11-30 13:40
但係呢D都只可以溫咗而靈活運用, 唔似常識、聖經, 直頭背咗本書就得。
...

一定喺,我校來說中英文都好少是温左會出番的嘢,我見過一D小学好注重書本用詞填充,有供詞同不供詞,成績好的是精於背而勤力的人,識用但搭左個書外詞都冇分,

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 14:16

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 14:17

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 14:20

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 14:24

作者: HaYi    時間: 18-11-30 14:34

IloveJJ 發表於 18-11-30 14:24
你之前答我,話你仔係識每個標點點解,但運用先錯。你睇下呢度點講「頓號」?你確定你指既識,係咁樣嗎?
...

咩level㗎

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 14:36

作者: HaYi    時間: 18-11-30 14:41

IloveJJ 發表於 18-11-30 14:36
我唔知喎,總之响書局買,我哋呢區名校多,啲書局有啲好特別既練習或參考書,我仔當年又係標點符號會錯, ...

因為感覺都 好詳細 好似係中學 先至用得到 ,不過你個仔識睇 就會好有用, 我都 喺書展 買過一 啲 會考雞精書 程度 有啲其實 係基本知識 但係個仔冇心機睇 嘥曬

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 14:52

IloveJJ 發表於 18-11-30 14:20
你試下咪知囉!不過同一個時間,攞嚟做多啲數,會唔會收益更大呢?

好似我細仔咁,佢中英文無數學咁好, ...
聖誕咁長, 一半做中文, 一半做數啦。
作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 14:56

你之前答我,話你仔係識每個標點點解,但運用先錯。你睇下呢度點講「頓號」?你確定你指既識,係咁樣嗎?
...

過往標點分開數題出係冇問題,或找出用錯嘅標點都冇問題,但去到一段要補上標點就有問題,所以我覺得仔係明白標點嘅運用。 我覺得問題可能係喺閱讀上 (可能因為少睇中文書) 或 跟佢有言語障礙有關。

不過,我真心覺得呢類考題係難。

圖片附件: 1543560765472.JPEG (18-11-30 14:56, 166.78 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjc2MTIzfDg4M2JlMGVhfDE3MjcyOTEzNDh8MA%3D%3D

作者: Yanamami    時間: 18-11-30 14:58

little_yolky 發表於 18-11-30 13:42
其實, 大家覺得如果阿妹科中文考試前溫完, 我再俾一D練習佢做下, 成績有無可能好少少..............mouth ...
我女考試除GS, 中英数从來只係做練习,最多温埋工作紙平日错既地方,課本係嘥錢買。
作者: little_yolky    時間: 18-11-30 14:59

...

所以咪係囉, 好似地大物博, 人多兵多, 我就一定唔會用頓號。標點呢家嘢本來就係鬼佬嘢嚟, 有好多唔同既標準。又例如其中講既書名號《》之間, 有D編輯係唔同意用頓號, 因為書名號本身已經區隔咗, 有停頓既意思, 多一個標點對文字無好處。仲有個專名號, 都唔知學嚟做乜, 根本係唔會再用。有時睇D練習, 個逗號其實反而用句號會好D。但考試呢D嘢, 無分就無分, 無佢符。
作者: little_yolky    時間: 18-11-30 15:02

Yanamami 發表於 18-11-30 14:58
我女考試除GS, 中英数从來只係做練习,最多温埋工作紙平日错既地方,課本係嘥錢買。 ...
吓? 我兩個考試從來只溫書同工作紙, 分別只係家姐背咗佢, 阿妹係睇咗佢, 唔怪得咁既成績啦!!!!! 我試過買練習攝响書架攝到升班都無人做, 就無再買了。
作者: little_yolky    時間: 18-11-30 15:03

HaYi 發表於 18-11-30 14:14
一定喺,我校來說中英文都好少是温左會出番的嘢,我見過一D小学好注重書本用詞填充,有供詞同不供詞,成績 ...
我哋民主D, 只要啱就得。
作者: little_yolky    時間: 18-11-30 15:05

S-Kwok 發表於 18-11-30 14:56
過往標點分開數題出係冇問題,或找出用錯嘅標點都冇問題,但去到一段要補上標點就有問題,所以我覺得仔係 ...
雖然係咁講, 但答啱一個就一分, 好過重組句子, 做餐死只要錯一組詞就全題無分。
作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 15:06

試下咪知囉 唔洗做好多。
例如重組句子、排句成段就做2、3條,
比喻同擬人通常會一set咁出,要學生分辨比喻及擬人,咁又做一set。
考試前睇下有咩問題,冇大問題就收工,有問題先再針對性去做。

作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 15:08

我女考試除GS, 中英数从來只係做練习,最多温埋工作紙平日错既地方,課本係嘥錢買。 ...

温習平時錯嘅地方係好有用。

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 15:10

S-Kwok 發表於 18-11-30 15:06
試下咪知囉  唔洗做好多。
例如重組句子、排句成段就做2、3條,
比喻同擬人通常會一set咁出,要 ...
其實, 我都好想俾小朋友輕鬆下, 但考試月丫嘛。剛剛默完中文, 下星期就考牧童笛, 再下星期又英文考默, 阿妹噚日默完書, 一早做好功課又開開心心睇(漫畫)書去, 叫佢開始溫下英文啦, 即刻發脾四。唉!
作者: HaYi    時間: 18-11-30 15:11

似呀,中文書本係默書最有用,英文我地索性冇書,點都係工作紙,所以温書正常靠課外練習為主,但有時難找同類的

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 15:12

S-Kwok 發表於 18-11-30 14:56
過往標點分開數題出係冇問題,或找出用錯嘅標點都冇問題,但去到一段要補上標點就有問題,所以我覺得仔係 ...
BTW, 你小朋友係咪P3?
作者: Yanamami    時間: 18-11-30 15:16

HaYi 發表於 18-11-30 15:11
似呀,中文書本係默書最有用,英文我地索性冇書,點都係工作紙,所以温書正常靠課外練習為主,但有時難找 ...

無真正100% fit既練习,屋企每科有三幾本,每本抽d啱洗既做,即係話每本永遠只用到-半至頂龙2/3.話时話,英文無乜練習好做,通常做proofreading, 禁就成本用番哂。
作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 15:18

little_yolky 發表於 18-11-30 15:02
吓? 我兩個考試從來只溫書同工作紙, 分別只係家姐背咗佢, 阿妹係睇咗佢, 唔怪得咁既成績啦!!!!!:scary ...

其實我覺得同學校考試型式有關。
阿仔學校考運用,唔考書,所以從來唔會背書。
中文: 只睇教咗啲咩,然後好似執藥咁揾練習做。
英文: 只考writing + reading,學校亦無課本。
數: 會睇下喺功課/測驗錯過嘅題目,了解錯嘅原因,再做練習。
IS: 考理解多,有睇課外書會著數啲。 但嚟緊考circulation, 我估學生要識label心房心室、接駁心臟主要血管名稱呢類要背嘅資料。

作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 15:23

little_yolky 發表於 18-11-30 15:12
BTW, 你小朋友係咪P3?

五年級喇。
舊年開始有整段文字,學生補上標點,可能唔係太大段文字,仔都ok嘅。 今年第一次考試就衰咗,幾乎全錯。
另外,今年喺閱讀理解上都出咗問題。 係文章內揾合適嘅詞語填充,好多時都錯,但以往四年, 呢part佢係好穩陣,好少出錯。我都唔知問題出喺邊度

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 15:25

S-Kwok 發表於 18-11-30 15:18
中文: 只睇教咗啲咩,然後 ...
我哋學校中英都係考運用喎, 但佢哋中文就溫下D詞語、成語、句式; 英文就溫下preposition、tenses、生字咁, 所以考語文好輕鬆架, 不過係阿妹中、數低分之嘛。常識同聖經就溫書同作業咁。
作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 15:27

作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 15:28

little_yolky 發表於 18-11-30 15:05
雖然係咁講, 但答啱一個就一分, 好過重組句子, 做餐死只要錯一組詞就全題無分。 ...

重組句子根本就係考埋抄寫,抄漏一組都即死

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 15:29

S-Kwok 發表於 18-11-30 15:23
五年級喇。
舊年開始有整段文字,學生補上標點,可能唔係太大段文字,仔都ok嘅。 今年第一次考試就衰咗, ...
咁你上面份習題都係五年級? 咁你好彩喇, 都算淺, 我哋D真係攞你命3000。但點都好, 點會全錯架, 起碼都啱2/3掛。不過我哋學校好老土, 會倒扣分。例如, 題目10分, 你答啱10個, 錯一個, 會得返9分。

至於文章入面搵填充, 阿妹都係10次有9次錯的, 咪就係因為睇書少囉。高年班文章D字多咗, 字又深咗, 一時間搵唔到就搵唔到架啦, 無辦法架, 要多睇書呀。

作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 15:30

IloveJJ 發表於 18-11-30 15:27
我仔學校一向係考補上標點,我剩係見佢睇完本書,考試就識啦!

你仔係強人嘛。
如果個個都咁強,好多家長就唔洗頭痕,補習社就唔洗生存。

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 15:31

S-Kwok 發表於 18-11-30 15:28
重組句子根本就係考埋抄寫,抄漏一組都即死
好彩我哋重組句子只要填數字。不過, 唔寫D字有時無實質嘢睇, 又好易錯。
作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 15:32

作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 15:32

little_yolky 發表於 18-11-30 15:29
咁你上面份習題都係五年級? 咁你好彩喇, 都算淺, 我哋D真係攞你命3000。但點都好, 點會全錯架, 起碼都啱2/3 ...

標點只啱1/3

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 15:33

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 15:34

作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 15:37

IloveJJ 發表於 18-11-30 15:34
又唔係剩係我仔考,係全部人都咁考,我感覺你哋中文算淺了,有咁多詞語,又有供詞。我哋小一10月測驗已無 ...

學校係深英文,中文應該係偏淺,所以我咪成日話仔中文差囉。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 15:38

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 15:39

作者: S-Kwok    時間: 18-11-30 15:48

IloveJJ 發表於 18-11-30 15:39
咁你哋一條龍,煩乜啫,DSE又唔考標點符號。

攞得一分得一分嘛! 分分鐘佢啲閱讀理解答錯,重組句子又抄漏

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 15:53

作者: bananaGi    時間: 18-11-30 15:55

S-Kwok 發表於 18-11-30 15:18
中文: 只睇教咗啲咩,然後 ...

Agree知題形很重要!

我有past paper可以考95-98
無paper 得返70

作者: gracelam    時間: 18-11-30 16:40

bananaGi 發表於 18-11-29 14:53

初小一定有。

高小就難D。

作者: little_yolky    時間: 18-11-30 16:45

IloveJJ 發表於 18-11-30 15:33
我哋都係只寫數字,但高年級已無考重組句子。
你哋就好, 我哋D重組句子1X組詞/標點, 都係2分一題, 好攞命。
作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 17:26

作者: workandplay    時間: 18-11-30 18:12

作者: Olympian    時間: 18-11-30 18:18

workandplay 發表於 18-11-30 18:12
數常比中英易拎100分
但真係要好小心,一個錯誤就無了

我覺得常識都好難。第一可能我無叫仔背課文,但小一二唔背課文都近100。小三下學期就唔得。佢有些好似閱讀理解咁嘅題目,仔未必寫得好到point,每個錯字又扣0.5分。長答又要背返課文內容。上次衰左,得89分。

想問大家常識係咪真係要背課文呢?

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 18:43

作者: Olympian    時間: 18-11-30 19:40

IloveJJ 發表於 18-11-30 18:43
我仔都無背課文,係做筆記,背重點。學你話齋,有啲好似閱讀理解既,係無得背。
...

其實佢上年每個學期常識都考14課書。我真係唔知點溫。背points 都太多了。讀一次課文都口乾。

仲要長答問:街市和商店有什麼分別,要背返課文內容,我點會叫仔背呢d...太無聊了吧。我仔寫較便宜 ,記得老都有比少少同情分。

又比張call機照片問你係用什麼方法傳遞信息。我仔答聲音,call吖嘛。咁當然錯,係文字。我仔呢個年代點會有呢d常識?

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 20:06

作者: HaYi    時間: 18-11-30 20:15

Olympian 發表於 18-11-30 18:18
我覺得常識都好難。第一可能我無叫仔背課文,但小一二唔背課文都近100。小三下學期就唔得。佢有些好似閱讀 ...

我哋常識英文 基本上都係 記 重點 但係睇咗自己做番個長答題 可能文法上有錯漏 我記得高小 多情境題要運用理論分析落去

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5