教育王國

標題: 初中打機 [打印本頁]

作者: IloveJJ    時間: 18-11-28 13:51     標題: 初中打機

作者: 妹妹頭    時間: 18-11-28 14:38

回覆 IloveJJ 的帖子

我女唔喜愛打機 (佢係電競白痴), 佢只會用WHATSAPP 同睇下YOUTUBE, 不過我冇STOP佢, 因為佢都係做完功課, 溫完習, 至會睇手機, 每日都最多只有半小時至1小時, 有時可能係0小時, 所以我當比佢RELAX

作者: IloveJJ    時間: 18-11-28 14:41

作者: Yanamami    時間: 18-11-28 15:20

我係屋企無权無勢……熄左wifi都开番。咪叫我set密碼之类,反面有之。两个女曰理万机,屋企無wifi仲惨过無阿媽。唔到我管唔到我理……
作者: S-Kwok    時間: 18-11-28 15:59

IloveJJ 發表於 18-11-28 13:51
請問大家既孩子,有無小學唔打機既呢?上到中學,人人有手機,咁係咪人人都打機呢?你哋俾手機之前,又有無 ...

依家仔同學冇打機? 平時傾偈冇提及?
我仔依家都有時限,即使只有星期六半小時,但同學仔有講,自然咩遊戲好玩都會識,會心思思想玩。 我覺得都好睇本性,我覺得你大仔應該唔會沉迷喎。 不過約法三章係好事

作者: IloveJJ    時間: 18-11-28 16:20

作者: kkhon    時間: 18-11-28 17:02

IloveJJ 發表於 18-11-28 16:20
而家無打,佢啲同學有,但小學唔會成日攞手機,所以無乜問題。
我成日出入見啲中學生攞住手機食晏放學,一 ...
如果佢要沉迷你约什么法都冇用!d仔一定会打机,视乎佢有冇節制。好難吾比手机佢,中学要用what'sapp 接收校隊同班上消息,i pad/电脑上網揾资料,做project等。我仔每日做完野都会打下机(考试除外),我最憎係果d组隊上線打的games,一开左場就停吾倒,中途我硬叫佢停佢都会肯停,但佢会被隊友鬧又话扣信誉分佢又吾开心。
作者: 妹妹頭    時間: 18-11-28 17:39

佢自細都放學一定要即刻做功課的,依家咁多功課,佢真係想睇手機都冇時間
作者: IloveJJ    時間: 18-11-28 19:51

作者: IloveJJ    時間: 18-11-28 19:51

作者: asweetmom    時間: 18-11-28 19:55     標題: 回覆樓主:

手機上網可以做的事情多了去了,我不在乎是否打機,只在乎佔了多少時間。

作者: asweetmom    時間: 18-11-28 20:07

Yanamami 發表於 18-11-28 15:20
我係屋企無权無勢……熄左wifi都开番。咪叫我set密碼之类,反面有之。两个女曰理万机,屋企無wifi仲惨过無 ...

哈哈哈,非常有畫面感!

作者: asweetmom    時間: 18-11-28 20:10

妹妹頭 發表於 18-11-28 17:39

佢自細都放學一定要即刻做功課的,依家咁多功課,佢真係想睇手機都冇時間 ...

我上下班看見中學生手中大都有手機,一邊走一邊看,如果他們上下學交通時間玩手機,每天1~2小時絕對有,父母也管不到。

作者: 妹妹頭    時間: 18-11-28 20:40

回覆 asweetmom 的帖子

我女放學只須步行8分鐘就到屋企,而且佢冇數據,我唔擔心佢會晌街用手機
作者: kkhon    時間: 18-11-28 21:04

IloveJJ 發表於 18-11-28 19:51
咁唔係約定先好點嗎?
咁你又點呢?佢要組隊你又點處理?
我意思係就算你约定,佢沉迷起上来都冇佢符,不过你仔都吾会係咁。我地從小规矩係做完先玩,做阿妈無論任何時候见到d仔打机都会覺得好un眼吾钟意,但佢做完野组隊打(毎次半個钟左右散場)我又奈佢咩何呢!我都睇开左咯,以前p6考试会收机,但依家咁大個我想佢自律吾再行收机制

作者: gracelam    時間: 18-11-28 21:12

請問大家既孩子,有無小學唔打機既呢?上到中學,人人有手機,咁係咪人人都打機呢?你哋俾手機之前,又有無 ...

唔出data plan, wifi only.

跟住安排多D課外活動, 少D宅在家, 已經幫到唔少。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-28 22:47

作者: IloveJJ    時間: 18-11-28 22:52

作者: IloveJJ    時間: 18-11-28 22:53

作者: asweetmom    時間: 18-11-28 23:02

妹妹頭 發表於 18-11-28 20:40
回覆 asweetmom 的帖子

我女放學只須步行8分鐘就到屋企,而且佢冇數據,我唔擔心佢會晌街用手機 ...

街上的free wifi到處都是

作者: asweetmom    時間: 18-11-28 23:04     標題: 回覆樓主:

除非孩子沒有錢在手,否則買數據卡非常容易,便宜且量大,根本用不着父母替他上台。

作者: gracelam    時間: 18-11-28 23:05

IloveJJ 發表於 18-11-28 22:53
即係其實唔需要有數據都得?見好多人話中學一定要,又話要傾功課。

傾功課唔駛响條街度傾

可以學校面對面傾, 返屋企開group傾。

作者: Tata1668    時間: 18-11-28 23:06

IloveJJ 發表於 18-11-28 22:53
即係其實唔需要有數據都得?見好多人話中學一定要,又話要傾功課。

我家姐兩個仔女,中學多年來都係冇數據,個女有時會係商場痴一陣 wifi 先返屋企,屋企個 wifi 係有時限的。咁多年來…… 冇家變。

我仔張卡就只有10GB, 可以用一年,我地同佢講,一年先換一張,數據用晒就要等下年新卡先有得用。屋企 WIFI 全天候開放。沉唔沉迷,咁好睇個小朋友。我仔會打機,WhatsApp,  YouTube,  但亦會用手機上網搵資料做網上功課。其實只要佢唔係掛住打機咩都唔做,我會由得佢。同埋最重要,唔可以一路行一路打機。

分享一點,打機唔一定會影響成績,至少小學時級一級二都係打機之人,一上車就開始玩嗰種……

作者: kkhon    時間: 18-11-28 23:08

IloveJJ 發表於 18-11-28 22:52
我老公話如果响屋企有得打,打得多就會沉迷。如果只係出去痴同學打下,唔會打得耐,就唔怕佢沉迷喎!
...
總之係為禍,我聽吾少小学乖成绩好的媽咪講佢d仔上左中学成日掛住打机,至于有冇沉迷就吾知。
作者: asweetmom    時間: 18-11-28 23:17     標題: 回覆樓主:

我三個女兒在用的數據卡,$198(20GB香港+2GB內地),在商場就用free wifi,快活似神仙,根本不用求父母。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-28 23:57

作者: IloveJJ    時間: 18-11-28 23:58

作者: IloveJJ    時間: 18-11-28 23:59

作者: kkhon    時間: 18-11-29 00:36

IloveJJ 發表於 18-11-28 23:58
所以我咪而家响度諗下點處理囉!
我覺得完全吾打机/睇片係好難,我自己都未必得。只要吾影响日常生活同学習,得闲當娱乐调剂,我隻眼开隻眼闭。
作者: Tata1668    時間: 18-11-29 06:47

kkhon 發表於 18-11-29 00:36
我覺得完全吾打机/睇片係好難,我自己都未必得。只要吾影响日常生活同学習,得闲當娱乐调剂,我隻眼开隻眼 ...

認同!

如果父母都係玩吓手機減壓,咁好難唔比子女用手機……  再者,越係打壓管制,越會反抗激烈。依家仲可能受管,遲d偷偷嘗過之後,可能沉迷既機會仲大。

另外,假如當你用手機上網覆緊EK, 你媽話你好成日「機不離手」,你有幾無奈同反感呢? 所以,「隻眼開隻眼閉」,自己冇咁勞氣都係辦法。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-29 11:16

作者: ilyrd    時間: 18-11-29 11:54

asweetmom 發表於 18-11-28 23:04
除非孩子沒有錢在手,否則買數據卡非常容易,便宜且量大,根本用不着父母替他上台。
...
呢個自己買而明知父母會有意見嘅行為,绝對比呢张卡,上网,打机更嚴重。
作者: ilyrd    時間: 18-11-29 11:55

Tata1668 發表於 18-11-28 23:06
我家姐兩個仔女,中學多年來都係冇數據,個女有時會係商場痴一陣 wifi 先返屋企,屋企個 wifi 係有時限的 ...
用嚟減壓,自律,重出倒成績。嘩正到we we聲。
作者: lojo11    時間: 18-11-30 10:11

高小已經有手機, 一有時間唔係睇電視就打機... 中學都係, 功課仲少過小學... 但校內活動多左... 相對比小學時打機少左... 係第二日唔洗返學先會打夜D...

我無限一日打幾耐... 做好晒野學校無投訴成績唔太差就算... 青春期都無謂接觸咁多... 大家好來好去囉...
作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 10:30

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 10:34

作者: rulerL    時間: 18-11-30 10:41     標題: 回覆樓主

我兩個仔都打機,無手機,在家用電腦、平板打,出街時都會用街wifi用平板。

兩個早在三、四年級已有打機、睇youtube,不過小學階段有時限。大嘅升中後任用任打(依然無手機),只要唔太過份、成績keep到就ok。細嘅依家小五,星期一至四停用,五、六、日、假期、假期前都係任打,一樣係唔太過就ok。

我唔要求佢哋要好出色,做好本份就得。

作者: HaYi    時間: 18-11-30 10:49

lojo11 發表於 18-11-30 10:11
高小已經有手機, 一有時間唔係睇電視就打機... 中學都係, 功課仲少過小學... 但校內活動多左... 相對比小學 ...
我同你睇法相似,  我個初小已有機, 是平的限speed data plan, 佢常睇Utube 同打機, 公事就whatapp 功課project等..
其實樓主唔用擔心, 你個仔本身冇大興趣打機, 入左你理想個D中學, 我估可以打機的時間真係好少,  你亦可以叫佢參加多些活動-----等佢冇時間...    (好似我個6天有活動, 一至五回到家都7:00, 沖涼食飯加上點都要做些功課 (我要佢10:00前完晒), 10:30前要睡, 平日往往只是返學放學 (MTR) 先可以打機, 有時隻眼開罷)

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 11:04

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 11:06

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 11:10     標題: 回覆樓主:

作者: yovin    時間: 18-11-30 11:21

Yanamami 發表於 18-11-28 15:20
我係屋企無权無勢……熄左wifi都开番。咪叫我set密碼之类,反面有之。两个女曰理万机,屋企無wifi仲惨过無 ...

我啲同事, 試過 拆咗 家中modem帶返工。
笑死我…… 佢話個仔 為了識破密碼 都可以玩半日。

作者: yovin    時間: 18-11-30 11:29

都有人 唔鍾意打機。me too

年年都有狀元 話閒時會打下機,唔上癮就好了。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 11:51

作者: Band5    時間: 18-11-30 14:17

IloveJJ 發表於 18-11-30 11:10
睇完大家分享,我決定以培養自律為目標。我會要求佢好似而家其他娛樂一樣既標準,即係不能因為娛樂而不理正 ...

冇錯!自律比禁止更有效!

阿仔小學時只准五六日打機,平日有時酌情會稍為放鬆,佢為咗爭取時間打機,幾乎所有功 課都在學校完成,測驗默書自動溫習,提早達標然後要求打一陣機輕鬆下,所以佢測驗考試期間打機比平日仲要多,咁佢成績保持到我哋亦唔會太嚴!

升中後其實好難管,幸好電腦在廳,打幾多機一目了然!當然遠超我哋嘅接受程度呢,只有不時同佢傾下,確保佢每科都跟得上同清楚自己個人目標!

中四後佢選擇到英國讀書,我都幫佢買部可打機嘅手提電腦同出咗個夠用嘅data plan,都係靠佢自律同認住升大學嘅目標!

作者: lojo11    時間: 18-11-30 14:55

佢會做功課, 不過唔一定做晒先打... 佢成日係房... 打幾多我唔知... 大家講個信字...
作者: TwinWong    時間: 18-11-30 15:38

小學唔打机, 初中睇WHATSAPP 食花生, 煲电子小說,
高中至泥打机死未, 但高中係单靠佢自己自控能力,
我只講後果自负

作者: TwinWong    時間: 18-11-30 15:40

IloveJJ 發表於 18-11-30 11:51
咁不如屋企都唔好整wifi算

佢地會暗地里, 唔食飯, 攞零用去买咭上网,
你都係同佢約发三張, 好过斬脚子避砂虫
講明測考前一個月要温書, 上网時間有限际,
成績保持合格, 就算数

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 15:42

作者: S1Parents2017    時間: 18-11-30 15:48

IloveJJ 發表於 18-11-28 16:20
而家無打,佢啲同學有,但小學唔會成日攞手機,所以無乜問題。
我成日出入見啲中學生攞住手機食晏放學,一 ...

規矩一定是要的,而且要在給電話和data時事先約定。否則萬一玩到不能自已時家長後悔莫及。成績好的孩子包括那些狀元都說自己也會玩遊戲,但問題是每個人的自製能力不一樣。Set好規則是以防萬一,利一定大過弊。

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 15:56

作者: TwinWong    時間: 18-11-30 16:12

yovin 發表於 18-11-30 11:21
我啲同事, 試過 拆咗 家中modem帶返工。
笑死我…… 佢話個仔 為了識破密碼 都可以玩半日。
...

我大女, 當年有电腦高手, 用鬼手HEAD入我机CHECK 嘢,
我跟住上网睇返記錄, 話啊囡上网時間唔可以太長,
佢以為我都係高手  

作者: S1Parents2017    時間: 18-11-30 16:22

IloveJJ 發表於 18-11-30 15:56
那你提議set甚麼規則呢?
每間學校功課量不同,而且每個孩子的情況也不同,很難說一個規矩適合所有人。比如我給孩子set的規矩就是周日-週四每天7-8點可以玩遊戲或看youtubemovie,她就一定會在7點前完成功課。偶爾7點前沒有完成功課或溫習,就會在9點前完成,因為9點要入房準備睡覺,睡覺前電話會交給我幫她插電。週五和六晚上會6-9點都可以玩,10點才睡覺。我孩子是從23歲開始爸爸就給她買遊戲機玩,個人感覺管教孩子玩電子遊戲是非常傷腦力的一件事,所以如果沒有開始玩的話還是儘量避免。已經開始玩的是沒有辦法,幸好我孩子算是受教,雖然也有和我講數的時候,但多數還是守規矩的。我是還沒有上岸的家長,不敢像那些已經成功上岸的家長一樣那麼灑脫地放手.

作者: asweetmom    時間: 18-11-30 16:31

ilyrd 發表於 18-11-29 11:54
呢個自己買而明知父母會有意見嘅行為,绝對比呢张卡,上网,打机更嚴重。 ...

父母又能怎樣呢?

作者: asweetmom    時間: 18-11-30 16:32

IloveJJ 發表於 18-11-30 15:56
那你提議set甚麼規則呢?

約法三章只對沒有反抗能力的小孩子有用,其他的根本不屑於和父母談條件。

作者: kkhon    時間: 18-11-30 16:45

asweetmom 發表於 18-11-30 16:32
約法三章只對沒有反抗能力的小孩子有用,其他的根本不屑於和父母談條件。
...
尤其係自小放任惯的,大左采你都有味。
作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 16:53

作者: IloveJJ    時間: 18-11-30 17:25

作者: asweetmom    時間: 18-11-30 18:21

kkhon 發表於 18-11-30 16:45

和有否放任沒有關係,到了一定年紀總不會太聽話。

作者: asweetmom    時間: 18-12-1 22:17     標題: 回覆樓主:

雖然你的主題是打機,不過手機上網的問題不止打機的,不打機也可以沉迷其他東西,未接觸到之前根本不知道會否沉迷。

作者: Yanamami    時間: 18-12-1 22:26

kkhon 發表於 18-11-30 16:45
有時或会物極必反,管得太嚴,青春期就作反。
作者: October.    時間: 18-12-1 22:45

asweetmom 發表於 18-12-1 22:17
雖然你的主題是打機,不過手機上網的問題不止打機的,不打機也可以沉迷其他東西,未接觸到之前根本不知道會 ...
對,沉迷閱讀小說也是沉迷,箇中滋味我試過。

作者: planetearth    時間: 18-12-3 10:35

小兒是小學打爆機, 初中開始唔系點打機, 只是間中打下, 或者應酬朋友要求打一陣online.小學時我曾經擔心, 也曾經鎖起D機及CUT WIFI. 小一至小三最沉迷, 小四, 小五之後有其他更好玩的, 就開始玩少了, 不太沈迷了.
小兒讀私校, 學校愉怏學習, 也比較包容活躍的孩子, 所很喜歡上學, 上學跟同學玩打成一片他更開心, 平時少苦悶的功課, 在家可以做自己喜歡的事情, 例如他自己喜歡創作的玩意, 小學成積OK, 數理科較好. 我們沒有迫他上不喜歡的課外活動,.
現在上中學部, 他對上學上課都感受到很大樂趣, 又可以同朋友玩得很開心.

我覺得小朋友在太大壓力的環境下更容易沉迷打機, 如果他們的小生命中有更多其他事令他們更開心的, 他們就會選擇其他開心的事情去做.我們喜歡去戶外活動, 他也喜歡大自然多姿多采, 喜歡出外探索.

當然, 這個年記的小孩都喜歡與朋友仔Whatsapps聊天, 玩下instagram. 他會給我看他的電話,沒有過份的言行, 我就不會管太多. 我們時常老實訴他, "if you don't have self-control, I will control you!" 他也懂得分處, 他知道自己不想失去自由, 就要有自控能力, 要明白自由不等於放縱. 當然, 孩子還是孩子, 要不時提點,父母也不能過份權威高壓, 孩子們要感受被尊重.
為人父母的還是一直在努力學習中, 他們成長的每個階段都唔同,要不斷學習, 努力了解他們...

作者: IloveJJ    時間: 18-12-3 10:53

作者: lojo11    時間: 18-12-3 11:03     標題: 回覆樓主

我都係成日同仔講,你唔識管自己,我就黎管你!無論打機,或者再早期佢沉迷玩BS card,我都唔會太干預,有d野佢要自己去經歷,父母講幾多都未必有用!而且我唔想仔因爲父母會唔開心而選擇唔做某d野,咁樣可能係一種抑壓!當佢選擇唔做某d野或者識自我控制時,希望佢嘅出發點係來自佢自己,識得諗利與弊。步入青春期,唔會再咁聽話,要靠佢自己了!

作者: IloveJJ    時間: 18-12-3 12:38

作者: asweetmom    時間: 18-12-3 13:41

October. 發表於 18-12-1 22:45
對,沉迷閱讀小說也是沉迷,箇中滋味我試過。

我還有一個疑惑,上網/打機/手機在我的年代不普及,我用我的角度去思考孩子是否需要/花多少時間其實有很大誤差。

作者: S1Parents2017    時間: 18-12-3 16:05

planetearth 發表於 18-12-3 10:35

小兒是小學打爆機, 初中開始唔系點打機, 只是間中打下, 或者應酬朋友要求打一陣onlin ...

作者: S-Kwok    時間: 18-12-4 07:16

planetearth 發表於 18-12-3 10:35

小兒是小學打爆機, 初中開始唔系點打機, 只是間中打下, 或者應酬朋友要求打一陣onlin ...

即係即使孩子經常要父母提點,但只要孩子即時作出適當嘅行為,亦係自律?
自律唔係唔需要提點都能夠適當時候做適當事嗎?

作者: October.    時間: 18-12-4 08:27

asweetmom 發表於 18-12-3 13:41
我還有一個疑惑,上網/打機/手機在我的年代不普及,我用我的角度去思考孩子是否需要/花多少時間其實有很大 ...

取平衡吧。溫書做功課、運動丶发呆hea、玩電子产品等,我仔統統有做,盡量取平衡,說實在的,孩子越大越唔聽你支笛,父母適當地提點吓,只能靠佢哋自律。我仔小學唔打機的,上咗中學見佢成績0k,又中意運動,我哋就冇禁由佢打機,只是提吓佢打得機多會壞眼。
佢係果種打波游水跑步就可以放低部機既人,佢缺乏既係閱讀,冇辦法,呢點怪我哋,冇自細培養。

作者: planetearth    時間: 18-12-4 11:06

回覆 S-Kwok 的帖子

如果你是指打機方面的提點, 我反而唔擔心, 因為我知道佢唔多打機, 有時見他打機時也會囉嗦幾句, 唔好打太耐, 好多時我無講, 佢都會自己停, 他的樂趣反而在其他創作, 有時會自己寫小說, 有時會自己創作拍片, 當然也包括同朋友whatsapp., 上youtube, 有時煲美劇, 多數是科幻片.至於功課, 他很少帶功課回家做, 問他為什麼沒有功課, 他說在學校課餘時間完成了. 他們的功課大部份都是網上做, 很多都是寫作寫報告, 連PE堂都要寫報告, group project也是網上寫報告. 由於他自小就喜歡寫作, 所以他做功課很快. 他數理邏輯強, 普通數學課程對他來說容易.

普通父母, 對自己孩子都會囉嗦一點, 早點睡覺, 做完功課未, 小心過馬路, 唔好食太多零食...多看書, 努力讀書, 上堂留心聽書,唔好太興奮太多口.
孩子們還未成熟, 人生路不熟, 好多野都要大人提點好正常. 我們每天都要問他同邊個玩, 他有時會告訴同學間的糾紛鎖事, 有時會提點他如何處理,但好多時孩子要自己摸索如何處理人際關系.
有時這也是要珍惜的親子時間吧.

現在將要步入青春期, 開始講多兩句都唔耐煩, 都有心理準備,唯有重新調整自己心態...

作者: planetearth    時間: 18-12-4 11:22

回覆 October. 的帖子

"佢缺乏既係閱讀,冇辦法,呢啲怪我哋,冇自細培養"雷同!!
但見佢地都可以從各方不同途徑吸收知識, 見識都好似多過我. 又喜歡寫作(天生的), 所以就沒有特別迫閱讀, 但間中鵝下就算. 可能兒子比較活躍, 好難坐定定看書.
我是百分百支持多閱讀的.

作者: October.    時間: 18-12-4 20:24

planetearth 發表於 18-12-4 11:22

但見佢地都可以從各方不同途徑吸收知識, 見識都好似多過我. 又喜歡寫作(天生的), 所以就沒有特別迫閱讀, 但間中鵝下就算. 可能兒子比較活躍, 好難坐定定看書.
我是百分百支持多閱讀的.
我係認為閱讀純粹興趣,本身我自己都中意睇下閒書,但冇強迫仔女一定要閱讀,屋企就訂咗《讀者文摘》1X年了,有一段時期,中英文版都訂閱,結果,女就中意睇書(尤其中學後),仔就叫、探都唔肯睇。不過,我見佢由細到大作文都幾得,同你孩子一樣,中意寫野,小學時經常自己課外寫作,老師評語係“感情澎湃,文筆流暢” ,因此,我就大安主義。依家中學,中英文成績OK,我都唔強求啦。

作者: planetearth    時間: 18-12-4 22:22

October. 發表於 18-12-4 20:24
我係認為閱讀純粹興趣,本身我自己都中意睇下閒書,但冇強迫仔女一定要閱讀,屋企就訂咗《讀者文摘》1X年了 ...

作者: tutik    時間: 18-12-5 09:49

planetearth 發表於 18-12-4 11:22

"佢缺乏既係閱讀,冇辦法,呢啲怪我哋,冇自細培養"雷同!!

可否分享小朋友讀那類中學?直/津?我同意,如果生活過得精采又何用沈迷電玩。 我總唔能夠叫個仔唔好打機,就呆呆咁坐喺度,做木頭。而家小六佢重肯聽我講,再大真係唔知。

作者: planetearth    時間: 18-12-5 11:37

tutik 發表於 18-12-5 09:49
可否分享小朋友讀那類中學?直/津?我同意,如果生活過得精采又何用沈迷電玩。 我總唔能夠叫個仔唔好打機 ...

小兒讀IB私校, 比較愉快學習. 功課壓力不大.

他小一跟好朋友學識左打機, 我又心軟買遊戲機比佢, 玩玩下就幾上癮, 又不時上youtube睇人打機. 跟住又自己扮youtuber制錄短片教人打機. 我見佢上網又自學好多野, 除左打機, 天文地理數學科學什麼都煲一餐, 於是就隻眼開隻眼閉. 小一至小三真系幾沉迷. 但我個已長大成人的外甥小學及中學都打爆機, 他說好的電子遊戲其實可以強化邏輯推理, 對他大學讀自動化/AI/programming等相關科目有幫助, 我又隻眼開隻眼閉.

我又投其所好,
比佢上下coding, 等佢知道打機的邏輯點樣出來. 他學完又間中自己寫下games. 5年班被選入負責project做機械要參加校外比賽的, 他是主力負責寫Code, 老師就驚訝他的Coding能力. 而家問他上唔上coding, 他叫我不用浪費錢上堂, 他什麼都網上自學. 的確他很多野都網上自學, 現在要用到的很多skills都可以自學.

我又覺得他其實好主動學習, 學校的功課他知道有責任要完成任務, 完全都無需要跟功課, 他不會欠交功課, 他知道交功課的責任及欠交的後果. 一次半次做完忘記帶功課返學交就試過.

我覺得由於要學打機的技巧, 他要自己主動去上網學習, 久而久之,又建立左自學能力. 有野唔識, 都可以自己去學. 打機總會遇到好多challenge位,無人教就要自己去找答案. (我可能美化左打機, 大家唔好百份百認同,因為每個人的性格都唔同)

電子遊戲要選益智的, 例如minecraft, 其實玩下無防.

小學時打機過份的時候, 我試過幾次鎖起D, cut wifi, 等他知道沒有自控能力就失去自由. 比佢知道失而復得的感受. 由細到大我都不斷提點教佢self-control的重要性. 他也算懂分寸.

至於課外活動, 我只會keep住他有興趣的, 學鋼琴不考級, 現在已無學琴,識下就算.

我比佢參加學校有個類似童軍的課外活動, 他很喜歡, 經常集團活動,要學懂照顧自己及照顧別人.懂得團體合作精神, 關心別人, 又可以同朋友玩得開心, 戶外的挑戰又可以令他腦中記住有更好玩的事情, 分散打機的注意力.

總之, 讀書之餘,讓他有些自己非常enjoy的樂趣及時間, 他們就覺得打機其實不是最好玩的事情.
現在他的確只是間中玩下娛樂下, 不沈迷.

他讀書OK, 但不是名列前矛.

讀書當然不能太差而失去自信, 但又不會要求做尖子. 學校不會排名次, 所以壓力少.

作者: asweetmom    時間: 18-12-5 13:55

October. 發表於 18-12-4 08:27
取平衡吧。溫書做功課、運動丶发呆hea、玩電子产品等,我仔統統有做,盡量取平衡,說實在的,孩子越大越唔 ...

我同事遇到一個難題,孩子提出交換條件,成績打入前10(現在是2x),父母不能限制上網時間。同事很糾結,本來2x她也滿意了,畢竟在B1A津中也不容易了。但是前10更吸引,卻不敢答應交換條件。你怎麼看呢?

作者: October.    時間: 18-12-5 20:48

asweetmom 發表於 18-12-5 13:55
我同事遇到一個難題,孩子提出交換條件,成績打入前10(現在是2x),父母不能限制上網時間。同事很糾結,本 ...
既然孩子提出,我會答應。可以係B1A頭2X,反應出孩子本身都自律。

不過,答應係有條件既,我會同孩子講,要個個學期結清。

作者: asweetmom    時間: 18-12-5 21:15

October. 發表於 18-12-5 20:48
既然孩子提出,我會答應。可以係B1A頭2X,反應出孩子本身都自律。

不過,答應係有條件既,我會同孩子講, ...

不是自律,是聰明早慧。
同事突然醒悟,可能前10還是有留力,打算還價前5。前5的話,必須十分拼命了。

作者: October.    時間: 18-12-5 23:08

asweetmom 發表於 18-12-5 21:15
不是自律,是聰明早慧。
同事突然醒悟,可能前10還是有留力,打算還價前5。前5的話,必須十分拼命了。
...
條件咁辣,孩子唔同你玩啦。你同事應去了解吓B1A校 top10同 top 5有幾大差別。

作者: tutik    時間: 18-12-6 00:00

planetearth 發表於 18-12-5 11:37
小兒讀IB私校, 比較愉快學習. 功課壓力不大.他小一跟好朋友學識左打機, 我又心軟買遊戲機比佢, 玩玩下就幾 ...

謝謝回覆
可能我太守舊無法接受兒子花太多時間打機,之前有朋友勸我别太緊張,怕上中學後更失控。兒子亦問為何别的同學可以随時玩手機遊戲,他不可以。我只是叫他相信我是為你好,出事既例子太多了,他亦見識過同學太放縱既後果。

作者: Jessy    時間: 18-12-6 00:11

我同事遇到一個難題,孩子提出交換條件,成績打入前10(現在是2x),父母不能限制上網時間。同事很糾結,本 ...
比我就唔接受, 不能限制都應該有個譜, 但可以傾下再比多D時間用手機, 比多D自由佢, 佢唔BUY就算.
我只提供按鍵電話比我仔作溝通之用, 佢成日都有問我幾時可以比智能電話佢, 但佢平常太多野都係完全亳無自律, 佢唔自律就唯由我控制, 現在小六, 我都唔知升中學之後點, 但我都係傾向唔比.  

作者: S-Kwok    時間: 18-12-6 11:26

孩子不限制上網時間嘅定義係咩?  如果孩子由朝打到晚,父母可接受?  
我覺得即使孩子本身自律,亦需要商量確切上網時間

作者: asweetmom    時間: 18-12-6 17:07

October. 發表於 18-12-5 23:08
條件咁辣,孩子唔同你玩啦。你同事應去了解吓B1A校 top10同 top 5有幾大差別。
...

同事心底那句是: 既然前10還可以有更多時間打機,那麼時間花在前5吧,沒理由成績更好是為了更多時間打機。

作者: asweetmom    時間: 18-12-6 17:09

Jessy 發表於 18-12-6 00:11
比我就唔接受, 不能限制都應該有個譜, 但可以傾下再比多D時間用手機, 比多D自由佢, 佢唔BUY就算.
我只提供 ...

因為手機是成績好的獎品,不是白給的,沒理由沒收。

作者: asweetmom    時間: 18-12-6 17:21

S-Kwok 發表於 18-12-6 11:26
孩子不限制上網時間嘅定義係咩?  如果孩子由朝打到晚,父母可接受?  
我覺得即使孩子本身自律,亦需要商 ...

之前同事不滿意孩子一放學就先打2小時機,不告訴wifi密碼。但是鄰居wifi不設密碼,孩子仍然可以在同事回家前盡情打機,晚飯後才做功課和溫習,一般11點完成。

上個開始鄰居wifi沒了,孩子便在商場打完機才回家,同事十分不滿,便吵了一個月。

今個月孩子找了一個同校的學生補習,每星期兩天,每次1.5小時。同事不同意孩子補習,怕有錢了更不受控制,孩子便提出前10交換不限制打機的條件。

作者: asweetmom    時間: 18-12-6 17:42

S-Kwok 發表於 18-12-6 11:26
我覺得即使孩子本身自律,亦需要商 ...

同事觀察孩子每天最多打機2小時,也不是天天打,測驗考試前後(大約一個月時間)通常不打。
同事是想孩子完成功課溫習之後才打機,但是孩子說放學後很累,想馬上放鬆,沒心情先做功課。同事覺得打機也是高度集中精神的活動,也很累,倒不如睡2小時更好。

作者: S-Kwok    時間: 18-12-6 18:05

asweetmom 發表於 18-12-6 17:42
同事觀察孩子每天最多打機2小時,也不是天天打,測驗考試前後(大約一個月時間)通常不打。
同事是想孩子完 ...

孩子有咁嘅背景,我更加唔會接受呢個交換條件。  孩子提出呢個要求,想無枉管,即係心野,想由朝打到晚,家長確保孩子可以隨時抽身而出嗎?  呢個險我唔會冒,唔會有好多孩子好似planet 嗰孩子咁,否則,唔會有咁多家長頭痕。

作者: S-Kwok    時間: 18-12-6 18:07

同事是想孩子完 ...

孩子有其他活動可以放鬆嗎? 例如打波、睇書...

作者: S-Kwok    時間: 18-12-6 19:34

同事是想孩子完 ...

會否考慮每日開放時間。
條件不是用成績交換,而是不能因為要用商場wifi 而在街流連

作者: IloveJJ    時間: 18-12-6 22:54

作者: lojo11    時間: 18-12-7 09:22

佢打完機會乖乖溫習同做功課, 我覺得OK...  
作者: planetearth    時間: 18-12-8 15:00

tutik 發表於 18-12-6 00:00
謝謝回覆
可能我太守舊無法接受兒子花太多時間打機,之前有朋友勸我别太緊張,怕上中學後更失控。兒子亦問 ...

我昨晚問了兒子每星期用多少時間打機,他説大概30分鐘至1小時.不錯,是每星期不是每天.我問他爲什麼不再打機,他說打機其實已好悶,都是些重覆的東西.有新遊戲,他好快就打爆,重覆打的興趣又不大.
他説喜歡自己做的創作,整件野出來自己玩有滿足感.創作包括寫小說.
他説上網就喜歡看搞笑片,有故事性的,有時喜歡netflix煲科幻片,有時喜歡youtube煲科學教育短片,昨晚看到他由黑洞看到 基因剪輯的短片,看到好專注,其實跟我小時候借書看十萬個為什麼沒有分別.
個個細路性格不同,我都估唔到小兒可以打機打到悶. 以前有擔心 上癮問題.
我唔係想美化打機,衹是講小兒的實際個案參考。

作者: asweetmom    時間: 18-12-8 22:59

S-Kwok 發表於 18-12-6 18:07
孩子有其他活動可以放鬆嗎? 例如打波、睇書...

放假會去附近公園打籃球,平時不打。喜歡看海洋方面的書,也是學校海洋學會會長。

作者: asweetmom    時間: 18-12-8 23:10

S-Kwok 發表於 18-12-6 19:34
會否考慮每日開放時間。
條件不是用成績交換,而是不能因為要用商場wifi 而在街流連
...

同事說孩子已經快一年沒用家裏wifi上網,每月白白交錢。如果功課需要上網孩子就去圖書館做,小組功課除了和同學在學校/圖書館一起做,其他時間只用電話談不用whatsapp,說家裹不給上網。我覺得這些是孩子的沉默抗議,不給用就不用,外面有的是free wifi,不用求父母。有時候同事看孩子比較早完成功課,主動解鎖wifi,孩子並不領情,說睡前不想打機。

作者: asweetmom    時間: 18-12-8 23:21

IloveJJ 發表於 18-12-6 22:54
你同事為何只在意成績?一個人成績好,就甚麼都可以嗎?
如果是我,我一定會問孩子為何要這個條件?看他有甚 ...

我覺得兩人矛盾點不在於花多少時間打機,而是甚麼時間打機。同事執著於在完成功課和溫習之後才可以打機,而孩子並不是隨時隨地都想打機,只想在放學後到晚餐前打機。

作者: IloveJJ    時間: 18-12-8 23:28

作者: asweetmom    時間: 18-12-8 23:33

IloveJJ 發表於 18-12-8 23:28
咁咪俾佢嗰段時間打咪得囉!駛乜攪咁多交換條件?

同事就是不肯呀,覺得要麼去打球,睡覺也好,打機就不行。
不過現在說甚麼也沒用了,孩子跑去同事前夫公司宿舍住了,說暫時不回來。

作者: Jessy    時間: 18-12-9 00:26

asweetmom 發表於 18-12-8 23:33
同事就是不肯呀,覺得要麼去打球,睡覺也好,打機就不行。
不過現在說甚麼也沒用了,孩子跑去同事前夫公司 ...
咁緊要??? 咁你同事咪好SAD???
作者: tutik    時間: 18-12-9 12:49

planetearth 發表於 18-12-8 15:00
我昨晚問了兒子每星期用多少時間打機,他説大概30分鐘至1小時.不錯,是每星期不是每天.我問他爲什麼不再打機 ...

謝分享,我兒暫時也末能節制,佢自己也知道,所以寧願被我去管制佢,测考月不打機,其他日子周未二十分鐘。Utude 做完功課睇十五分鐘。看似嚴厲但我知個仔有偷雞。其實心引由朋輩之間引發,好似呢兩日考試有同學話畀佢聽有個game update咗,叫佢返去試下,都唔知係咪靠害,我仔同佢講呀媽唔比玩,我又問佢你自己覺得呢?佢都話考完試先玩。到考玩兩天,我會完全不管,但亦會準備其他東東分散佢。如此拉据非常累人,但希望佢大啲定力夠先放鬆。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5