教育王國

標題: 求幫助: 九龍城私小b1級20-30, 如果揀b1c直資係唔係好嘥 [打印本頁]

作者: Minatabo03    時間: 18-11-28 10:28     標題: 求幫助: 九龍城私小b1級20-30, 如果揀b1c直資係唔係好嘥

九龍城私小男band one級20-30, 如果揀band one尾直資係唔係好嘥? 其實心儀直資坊間傳只係b1c/2a, 不過自己又覺得佢地語境好好! 應該等7月派b1英中定要offer先, 之後再扣? 唔識呀, 應該點呀
作者: gracelam    時間: 18-11-28 10:32

Minatabo03 發表於 18-11-28 10:28
九龍城私小男band one級20-30, 如果揀band one尾直資係唔係好嘥? 其實心儀直資坊間傳只係b1c/2a, 不過自己 ...

報多幾間直資, 有offer先再考慮, 唔一定限死讀某間直資

作者: Minatabo03    時間: 18-11-28 10:38

回覆 gracelam 的帖子

THX, 會報其他呀, 就係收到2ND IN通知呀

作者: ilyrd    時間: 18-11-28 10:45

aggressive的.只要合適便報,唔得便算,得左,選擇在自己手.
作者: IYY    時間: 18-11-28 12:54

請問是九龍城網哪一間私小??

如是APS / KTS, 級20 - 30 的男生, 基本上都會搏 band 1B 以上學校。
作者: apap08    時間: 18-11-28 13:01

九龍城私小男band one級20-30, 如果揀band one尾直資係唔係好嘥? 其實心儀直資坊間傳只係b1c/2a, 不過自己 ...

報名先啦,有人話沒有最好的學校,只有適合孩子的中學

作者: bbeasy25    時間: 18-11-28 13:13

我同樣面對你的處境,語境好+現在已經second-in應該只是一間。我小朋友喜歡這間學校,但老師認為佢要去區內band 1a 學校一定無問題,覺得我比佢去呢間學校有點浪費。不過如果有offer,我會take,之後也會試其他學校,睇吓天意如何安排

作者: sukitelfold    時間: 18-11-28 13:26     標題: 回覆樓主:

語境好2A校是否指聖馬迦利男女?

九龍城私小是否指九真或聖若望?

作者: Minatabo03    時間: 18-11-28 19:43

bbeasy25 發表於 18-11-28 13:13
我同樣面對你的處境,語境好+現在已經second-in應該只是一間。我小朋友喜歡這間學校,但老師認為佢要去區 ...

正是如此!也應該是同一直資!你小朋友是男定女?

作者: Minatabo03    時間: 18-11-28 19:44

sukitelfold 發表於 18-11-28 13:26

不是以上兩間

作者: Minatabo03    時間: 18-11-28 19:46

IYY 發表於 18-11-28 12:54
請問是九龍城網哪一間私小??

如是APS / KTS, 級20 - 30 的男生, 基本上都會搏 band 1B 以上學校。 ...

所以無論老師定朋友都覺得嘥左

作者: IYY    時間: 18-11-28 19:56

Minatabo03 發表於 18-11-28 19:46
所以無論老師定朋友都覺得嘥左
試 DBS / SPC / 港同啦 !

作者: ilyrd    時間: 18-11-28 20:07

唔玩唔知身體好,唔考唔知能力高
作者: Yanamami    時間: 18-11-28 20:38

sukitelfold 發表於 18-11-28 13:26

你認真?聖若望
作者: Raleigh    時間: 18-11-28 20:51

收左先諗!唔好咁快閂埋門
你自行有冇諗住報邊間?

作者: Minatabo03    時間: 18-11-28 20:54

IYY 發表於 18-11-28 19:56
試 DBS / SPC / 港同啦 !

無特異功能喎,得咩?連英華都驚吾得,今年金豬年

作者: Minatabo03    時間: 18-11-28 20:56

ilyrd 發表於 18-11-28 20:07
唔玩唔知身體好,唔考唔知能力高

個細應該身體好,係老人家吾嚇得姐

作者: Minatabo03    時間: 18-11-28 21:01

Raleigh 發表於 18-11-28 20:51
收左先諗!唔好咁快閂埋門
你自行有冇諗住報邊間?

都有心儀,不過又要等到7月先知(重點係呢間直資係小朋友其中鍾意既一間,其他佢鍾意都係津校)

作者: IYY    時間: 18-11-28 21:01

Minatabo03 發表於 18-11-28 20:54
KTS 的級 20 - 30 名 wor !!!  別妄自菲薄, 請你問問前輩們貴校在這個名次會去那些級數的學校。
我覺得 KTS 水平高, 級 20 - 30 名應搏直資 DBS / 港同 / SPC; 自行可搏李兆忠 / QES / SJC。

作者: Minatabo03    時間: 18-11-28 21:06

IYY 發表於 18-11-28 21:01
KTS 的級 20 - 30 名 wor !!!  別妄自菲薄, 請你問問前輩們貴校在這個名次會去那些級數的學校。
我覺得 KTS ...

真心多謝意見,不是吹噓學校和小朋友有幾好,只是覺得既然佢鍾意(當然大家也不用等多半年),是否策略應該照要(有幸有的話),再等7月試扣心儀中學!

作者: Yanamami    時間: 18-11-28 21:18

Minatabo03 發表於 18-11-28 21:06
真心多謝意見,不是吹噓學校和小朋友有幾好,只是覺得既然佢鍾意(當然大家也不用等多半年),是否 ...

叩心儀津校唔容易,叩1尾2头直資容易。KTS头30名,減去10个女仔,同去一線直資既男仔,條数唔难計。今年5班P6, 全級15x~160人,考30名內仲要惊?果间直资应該全数獎学金俾你仔去讀先得,不过如果係我,都吸引唔到我~
作者: Raleigh    時間: 18-11-28 21:25

真心多謝意見,不是吹噓學校和小朋友有幾好,只是覺得既然佢鍾意(當然大家也不用等多半年),是否 ...

如果是KTS的級20-30的話,說實話!英華有機會唔收,原因不是你小朋友水準不足,而是英華會覺得你會當佢地係水泡。未必會真係讀。每間中學都有佢地心目中會收的學生程度。

作者: Yanamami    時間: 18-11-28 21:28

Minatabo03 發表於 18-11-28 20:54
我prefer SPC多过YW.
作者: Minatabo03    時間: 18-11-28 21:35

Yanamami 發表於 18-11-28 21:18
叩心儀津校唔容易,叩1尾2头直資容易。KTS头30名,減去10个女仔,同去一線直資既男仔,條数唔难計。今年5 ...

Thx Yanamami, 我知你了解我地學校,回覆也很中肯,因為我沒有常常回去,不太認識其他家長,所以都係自己上下網,去下talk睇下環境,謝謝你的解答和幫忙,當然黎緊家長日我會再仔細請教下老師(之前他已經説嘥哂),我會再認真想想,謝謝妳

作者: Minatabo03    時間: 18-11-28 21:40

Raleigh 發表於 18-11-28 21:25
如果是KTS的級20-30的話,說實話!英華有機會唔收,原因不是你小朋友水準不足,而是英華會覺得你會當佢地 ...

又係聽其他家長講,話要級10內先有機會,又要飛天循地,自問小朋友未去到那個境界,見呢間直資語境好好,個細又鍾意多過李X寶和顏X玲,所以唸住條路係咁

作者: b3410    時間: 18-11-28 21:43

心儀官津b1a? 好難入果D?其實自行收的機會都好大,唔值得依家就take 直資。如果是b1c /b2a 直資,放榜後叩門應該也可以叩到。
作者: Yanamami    時間: 18-11-28 21:47

Minatabo03 發表於 18-11-28 21:35
Thx Yanamami, 我知你了解我地學校,回覆也很中肯,因為我沒有常常回去,不太認識其他家長,所以都係自己 ...
以前女有个男同学同你仔-样排名,可能太進取(心儀LS),又或者唔識填表,派左去1x志願嘉道理,叩门都入番SPC(之前有offer但無take到)。
作者: Minatabo03    時間: 18-11-28 21:53

b3410 發表於 18-11-28 21:43
心儀官津b1a? 好難入果D?其實自行收的機會都好大,唔值得依家就take 直資。如果是b1c /b2a 直資,放榜後叩 ...

不是呀,都係唸黃x南,銀禧呢D

作者: Minatabo03    時間: 18-11-28 21:57

Yanamami 發表於 18-11-28 21:47
以前女有个男同学同你仔-样排名,可能太進取(心儀LS),又或者唔識填表,派左去1x志願嘉道理,叩门都入番SP ...

嘩,真係一門高深的學問,睇黎低估了學校和太盡信講到間間都好似好難入

作者: Yanamami    時間: 18-11-28 22:46

Minatabo03 發表於 18-11-28 21:53

华英、迦密啦!多d同老師溝通,佢地相當有經驗,好少死錯人。
作者: bbeasy25    時間: 18-11-28 23:33

Minatabo03 發表於 18-11-28 19:43
正是如此!也應該是同一直資!你小朋友是男定女?

男仔

作者: Queenielam88    時間: 18-11-28 23:41

你真係好保守喎,如果銀禧自行實入到喇!

作者: JHsbb    時間: 18-11-29 00:57

你仔係考港基嗎?都幾難入2ND IN架, 加油
作者: papapabababa81    時間: 18-11-29 06:13

Raleigh 發表於 18-11-28 21:25
如果是KTS的級20-30的話,說實話!英華有機會唔收,原因不是你小朋友水準不足,而是英華會覺得你會當佢地 ...

去到20-30都驚當水泡?Please....

作者: sukitelfold    時間: 18-11-29 06:48

Yanamami 發表於 18-11-28 20:38
你認真?聖若望

我認真問喎⋯⋯諗唔到Aps/KTS用家,會問呢D問題嘛!

作者: sukitelfold    時間: 18-11-29 07:33

sukitelfold 發表於 18-11-29 06:48

認真⋯如果地點不是問題,級20-30我會努力去試SPC及SJC。。。機會也大,特別SJC,又免費、今年借埋前spccps舊址擴充,地方又大咗,學習空間及環境又寬敞咗。

作者: bettyay    時間: 18-11-29 07:35

sukitelfold 發表於 18-11-29 06:48

同感而且今年小六好團結,有一個全級的升中群組,鋪天蓋地的升中資訊源源不絕,仲有已包括上了中學的KTS家長同在分享心得如20-30,直資我只會take SPC或同級或以上level直資學校的offer, 自行可考慮QES, WY等
即使不在群組,睇咗學校升中派位情況,應該也不用擔心的

作者: bettyay    時間: 18-11-29 07:40

papapabababa81 發表於 18-11-29 06:13
去到20-30都驚當水泡?Please....
情況確實存在,連SPC都可能會被當水泡,何況英華晤好打頭
作者: Queenielam88    時間: 18-11-29 08:02

bettyay 發表於 18-11-29 07:40
情況確實存在,連SPC都可能會被當水泡,何況英華晤好打頭

我認同你,成績咁好SPC有機會連面試機會都冇呀,因學校應該試得多被人放棄學位,所以不想浪費面試名額!

作者: hkpapa852    時間: 18-11-29 08:07

如果目標只係呢兩間,駛乜考直資?放乙1必入啦!
作者: Minatabo03    時間: 18-11-29 08:20

是我認知不足,就算是用家都低估了所有!眼見已經有同學被神校招手及收左,自問小兒沒有字典厚的奬項,沒有特異功能,所以也怕入到都讀得辛苦,況且未考呈三,而該直資也可以為未來出國舖路,正如topic個個都話嘥哂,所以才會出post請教

作者: Minatabo03    時間: 18-11-29 08:21

sukitelfold 發表於 18-11-29 07:33
認真⋯如果地點不是問題,級20-30我會努力去試SPC及SJC。。。機會也大,特別SJC,又免費、今年借埋前spccp ...

Thx sukitefold, 我會再認真考慮

作者: sukitelfold    時間: 18-11-29 08:23

Minatabo03 發表於 18-11-29 08:20
是我認知不足,就算是用家都低估了所有!眼見已經有同學被神校招手及收左,自問小兒沒有字典厚的奬項,沒 ...

出國舖路更加應該考慮SPC

作者: Minatabo03    時間: 18-11-29 08:27

bettyay 發表於 18-11-29 07:35
同感而且今年小六好團結,有一個全級的升中群組,鋪天蓋地的升中資訊源源不絕,仲有已包括上了 ...

我在群組內的, 群組確是給了我很多資訊,只是我放小兒喜愛在首選及其他少少家庭安排在內,未有在群組提出這「奇怪」的問題

作者: Minatabo03    時間: 18-11-29 08:31

hkpapa852 發表於 18-11-29 08:07
如果目標只係呢兩間,駛乜考直資?放乙1必入啦!

因為小朋友喜歡該校並知會不用開turbo考嘛個呈三,因為佢話turbo壞壞地了

作者: bettyay    時間: 18-11-29 08:35

Minatabo03 發表於 18-11-29 08:20
是我認知不足,就算是用家都低估了所有!眼見已經有同學被神校招手及收左,自問小兒沒有字典厚的奬項,沒 ...

不用理那些神級對手,睇清自己位置就可以!現階段的位置可以比你想的更好
你的對手不是學校的同學,係全港升中學生,阿仔已處位置已經頗高,放心

作者: Sophie0804    時間: 18-11-29 08:49

bettyay 發表於 18-11-29 08:35
不用理那些神級對手,睇清自己位置就可以!現階段的位置可以比你想的更好
你的對手不是學校的 ...

應該是band 1A 的成績。SPC 應該沒有問題。自行可以伊利沙伯同英華,aggressive 可以伊利沙伯同SJC.

作者: Sophie0804    時間: 18-11-29 08:57

Minatabo03 發表於 18-11-28 21:40
又係聽其他家長講,話要級10內先有機會,又要飛天循地,自問小朋友未去到那個境界,見呢間直資語境好好, ...

我識人考10-20 分內去到神都可以考差不多名次。除非您小朋友數強英弱、否則讀band1a 應該沒有問題。
KTS 頭30名的平均分應該不會差太遠。認真同仔仔再討論一下,會不會他喜歡小池大魚。
唔想開Turbo 的心態是不正確的學習態度。

作者: b3410    時間: 18-11-29 09:05

sukitelfold 發表於 18-11-29 08:23
出國舖路更加應該考慮SPC
SPC 去美國讀書多嗎?是否如果打算將來去美國讀的話,讀SPC更適合過幾間男校B1A?

作者: Yanamami    時間: 18-11-29 09:11

b3410 發表於 18-11-29 09:05
SPC 去美國讀書多嗎?是否如果打算將來去美國讀的話,讀SPC更適合過幾間男校B1A?
...
SPC个朵(係美国唔清楚)係UK係幾出名的~
作者: Yanamami    時間: 18-11-29 09:13

Minatabo03 發表於 18-11-29 08:27
我在群組內的, 群組確是給了我很多資訊,只是我放小兒喜愛在首選及其他少少家庭安 ...
老老实实,為己為人為学校,唔好霸左边緣同学个直資位,对佢地黎講更珍貴。
作者: Minatabo03    時間: 18-11-29 09:53

回覆 bettyay 的帖子

謝謝你的意見
作者: Minatabo03    時間: 18-11-29 10:06

Sophie0804 發表於 18-11-29 08:57
我識人考10-20 分內去到神都可以考差不多名次。除非您小朋友數強英弱、否則讀band1a 應該沒有問題。
KTS  ...
明白及謝謝意見! 學習態度我相信KTS一定無問題, 個個都好努力, 只是始終男仔, 都係想玩, 而且由小五學期中到而家, 日日唔係補課就面試班, 早出晚歸, 大人有時都要喘不過氣, 更何況小朋友

作者: Minatabo03    時間: 18-11-29 10:07

Yanamami 發表於 18-11-29 09:13
老老实实,為己為人為学校,唔好霸左边緣同学个直資位,对佢地黎講更珍貴。 ...

會, 一定!

作者: Mat_Dad    時間: 18-11-29 10:10

sukitelfold 發表於 18-11-29 07:33
認真⋯如果地點不是問題,級20-30我會努力去試SPC及SJC。。。機會也大,特別SJC,又免費、今年借埋前spccp ...

唔好老點數主, KTS近8年也沒有入SJC! 以前我以為KTS冇人報SJC, 去年我見好多同學去自行, 叩門也不少, 結果依然一個也沒有, 最後我自己的結論, 他們不喜歡我們KTS的同學

作者: Yanamami    時間: 18-11-29 10:24

Mat_Dad 發表於 18-11-29 10:10
唔好老點數主, KTS近8年也沒有入SJC! 以前我以為KTS冇人報SJC, 去年我見好多同學去自行, 叩門也不少, 結果 ...
LS都好似少左……why?
作者: sukitelfold    時間: 18-11-29 10:28

Mat_Dad 發表於 18-11-29 10:10
唔好老點數主, KTS近8年也沒有入SJC! 以前我以為KTS冇人報SJC, 去年我見好多同學去自行, 叩門也不少, 結果 ...

見到我寫「努力去試」四個字嗎?

@’老點‘二個字會否語氣重咗D呀?⋯⋯兄弟!

作者: Mat_Dad    時間: 18-11-29 10:30

Yanamami 發表於 18-11-29 10:24
LS都好似少左……why?

Who knows? 我只知最叻幾個男仔去哂SPCC

作者: Mat_Dad    時間: 18-11-29 10:33

sukitelfold 發表於 18-11-29 10:28
見到我寫「努力去試」四個字嗎?

@’老點‘二個字會否語氣重咗D呀?⋯⋯兄弟!

唔好意思, 見你寫SJC也機會大, 心中有氣, 一時口快.氣重了.

作者: Minatabo03    時間: 18-11-29 10:40

回覆 Mat_Dad 的帖子

唔鍾意KTS學生咁嚴重, 知唔知點解?
作者: hkpapa852    時間: 18-11-29 11:04

Minatabo03 發表於 18-11-29 10:40

SJC似乎比較鍾意收天主教學校背景既學生, 所以大户係SFA同九龍灣St Joseph

APS都無乜人入到SJC啦!

作者: 猴子爸    時間: 18-11-29 11:09

hkpapa852 發表於 18-11-29 11:04
SJC似乎比較鍾意收天主教學校背景既學生, 所以大户係SFA同九龍灣St Joseph

APS都無乜人入到SJC啦!

我諗Aps唔係冇乜人有能力入到,而係冇乜人會報。
眼見SJC自己有小學部,SFA又每年入16,17個咁,冇理由有DBS唔去,而撞個頭埋去試自行㗎

作者: Mat_Dad    時間: 18-11-29 11:20

係我自己估計啫, 信不信自行評估. 但近年都沒有人入是事實.

作者: little_yolky    時間: 18-11-29 12:10

Yanamami 發表於 18-11-28 21:18
叩心儀津校唔容易,叩1尾2头直資容易。KTS头30名,減去10个女仔,同去一線直資既男仔,條数唔难計。今年5 ...
唉, 真係同人唔同命, 我就驚級10搏太好學校都追唔上, 人哋就級20-30入B1C直資驚嘥咗。程度真係差好遠。
作者: b3410    時間: 18-11-29 12:17

little_yolky 發表於 18-11-29 12:10
唉, 真係同人唔同命, 我就驚級10搏太好學校都追唔上, 人哋就級20-30入B1C直資驚嘥咗。程度真係差好遠。:sos ...
其實級20-30左右最頭癢,應該是b1a (我哋學校都應該係b1a), 不過前面又有至少10 + 同性別同學。APS 仔好D,有DBS至少10幾個位,唔使煩。

作者: 猴子爸    時間: 18-11-29 12:40

我都觉得SJC如果有多一个位,都宁愿给SFA的学生,而不是KTS,APS。相信SFA的学生有很好的track record, 加上是友好关系。反而我一直以为LS跟KTS是有友好关系。
而去年APS竟然有3个入LS。。。

作者: bearbear2003    時間: 18-11-29 12:50

樓主你仲要考慮,以你仔级名次,入1B/C,你會講得淺,完全hea一年
作者: bearbear2003    時間: 18-11-29 12:55

Minatabo03 發表於 18-11-29 10:06
明白及謝謝意見! 學習態度我相信KTS一定無問題, 個個都好努力, 只是始終男仔, 都係想玩, 而且由小五學期中 ...
哈,日日補課或面試班,over 咗啦。我地p6没補課,只有10堂面試班,任家長自己報,上到中學第一年真係hea讀
作者: 猴子爸    時間: 18-11-29 13:05

bearbear2003 發表於 18-11-29 12:55
哈,日日補課或面試班,over 咗啦。我地p6没補課,只有10堂面試班,任家長自己報,上到中學第一年真係hea讀 ...
但你间学校有没有KTS的升中成绩?
作者: HM168    時間: 18-11-29 13:16

猴子爸 發表於 18-11-29 13:05

佢學校未係SFA

作者: bearbear2003    時間: 18-11-29 13:17

猴子爸 發表於 18-11-29 13:05
Of course有,SFA
作者: 猴子爸    時間: 18-11-29 13:28

bearbear2003 發表於 18-11-29 13:17
Of course有,SFA

但你学校一直6年都在谷wo, 硬系不用特别谷啦SFA家长话其他学校over 0左,世事真是无奇不有。

作者: Minatabo03    時間: 18-11-29 13:35

bearbear2003 發表於 18-11-29 12:55
哈,日日補課或面試班,over 咗啦。我地p6没補課,只有10堂面試班,任家長自己報,上到中學第一年真係hea讀 ...

任報咁好我們吾join要寫信解釋。不過而家D細好多野學,加上呈分之又好多功課,補完課再做嘛功課已經好疲倦,亞仔話考試最好,又早放,又無功課,又吾洗返校隊練習

作者: bearbear2003    時間: 18-11-29 13:37

猴子爸 發表於 18-11-29 13:28
但你学校一直6年都在谷wo, 硬系不用特别谷啦SFA家长话其他学校over 0左,世事真是无奇不有。
...

學生跟到學校步伐,没問題,谷唔谷就睇個人能力.功課量比一線津校少。我地没話p6補課,沒操pre S1.考完試就放假,直接考pre S1。有能力就得
作者: bearbear2003    時間: 18-11-29 13:39

Minatabo03 發表於 18-11-29 13:35
任報咁好我們吾join要寫信解釋。不過而家D細好多野學,加上呈分之又好多功課,補完課再做嘛功課已 ...

係啊,讀唔讀面試班隨你。如你仔現在handle到,報返高level校好呢
作者: Yanamami    時間: 18-11-29 13:52

任報咁好我們吾join要寫信解釋。不過而家D細好多野學,加上呈分之又好多功課,補完課再做嘛功課已 ...
我女都最鈡意考試同之前个礼拜,乜都唔洗做,舒服过平日。
作者: joeyxlma    時間: 18-11-29 14:29

勁! 有自信果D先會鍾意考試!
作者: bettyay    時間: 18-11-29 15:01

bearbear2003 發表於 18-11-29 13:37
學生跟到學校步伐,没問題,谷唔谷就睇個人能力.功課量比一線津校少。我地没話p6補課,沒操pre S1.考完試 ...

我哋上年開始都無操PS1啦!我相信學校係對同學信心滿滿的,才會有此改變。希望全體同學仍須參加面試班,我相信學校其中目的係一視同仁,不分成績能力都給予一樣的支援

清楚一點,以前係要補課到畢業,現在只須至小六上學期完成面試班及呈分大業。我大女話做乜唔早多年開始!

作者: bearbear2003    時間: 18-11-29 15:06

bettyay 發表於 18-11-29 15:01
我哋上年開始都無操PS1啦!我相信學校係對同學信心滿滿的,才會有此改變。希望全體同學仍須參加面試班,我 ...

你指KTS?我只係想話每日放學唔係補課就上面試班,over咗啦。
作者: bettyay    時間: 18-11-29 15:06

Yanamami 發表於 18-11-29 13:52
我女都最鈡意考試同之前个礼拜,乜都唔洗做,舒服过平日。
真係考試閒過平時好多
作者: bettyay    時間: 18-11-29 15:18

bearbear2003 發表於 18-11-29 15:06
你指KTS?我只係想話每日放學唔係補課就上面試班,over咗啦。

其實兩間學校要求及理念也不盡相同,我也可以話你學校谷足六年,近乎nonstop測考,over童年生活添啦!但我不會咁講,而且每個家庭要求的也不同,所以找對合適自己孩子就行。即使nonstop測考也應付得了就得。沒有問題的
作者: bearbear2003    時間: 18-11-29 15:26

bettyay 發表於 18-11-29 15:18
其實兩間學校要求及理念也不盡相同,我也可以話你學校谷足六年,近乎nonstop測考,over童年生活添啦!但我 ...

咁我又唔係話没咗童年生活喎,三測三考,大部份人都讀得好開心,有不同課外活動。谷唔谷就睇學生能力。我只係話p6要每日放學補課及上面試班over 咗而已。當然每間學校都唔同,自己學生去適應啦及能力有所及。
作者: sukitelfold    時間: 18-11-29 15:33

bearbear2003 發表於 18-11-29 15:26
咁我又唔係話没咗童年生活喎,三測三考,大部份人都讀得好開心,有不同課外活動。谷唔谷就睇學生能力。我 ...

不過各門各派、各式各樣,學校有面試課程,總好過我哋小學,小學六年每人只共2分鐘的面試訓練為好⋯⋯冇聽錯是「2分鐘」!

作者: Yanamami    時間: 18-11-29 15:43

bettyay 發表於 18-11-29 15:01
我哋上年開始都無操PS1啦!我相信學校係對同學信心滿滿的,才會有此改變。希望全體同學仍須參加面試班,我 ...
生完仔都唔記得哂点痛法。升左中好快就唔記得~我記得同大女提过:吔~小五六过左两年非人生活……佢話好非人咩?未有耐有得同DSE比~家下入左U就話以还可以啦~
作者: bettyay    時間: 18-11-29 15:43

bearbear2003 發表於 18-11-29 15:26
咁我又唔係話没咗童年生活喎,三測三考,大部份人都讀得好開心,有不同課外活動。谷唔谷就睇學生能力。我 ...

其實有無over了什麼,你同我的位置不同,體會也不同,所以我係話,唔會話係SFA讀書是沒有童年生活的,只要家長小朋友找對合適的就行
嚴格來說,一星期只留三日,不用日日的

作者: bettyay    時間: 18-11-29 15:45

sukitelfold 發表於 18-11-29 15:33

不過各門各派、各式各樣,學校有面試課程,總好過我哋 ...
你哋慘D,唔要晒人又唔俾支援
作者: Yanamami    時間: 18-11-29 15:47

sukitelfold 發表於 18-11-29 15:33

有自己中学就唔洗搞禁多野,係我地先要做好準備,做多好过做少,免得到時後悔。
作者: sukitelfold    時間: 18-11-29 15:53

Yanamami 發表於 18-11-29 15:47
有自己中学就唔洗搞禁多野,係我地先要做好準備,做多好过做少,免得到時後悔。 ...

我們中間的同學係慘㗎,中間或以後冇上EK泡更慘,等中學部開倉派米,到頭來是白等⋯最最慘!!!

所以上年咬牙切齒,請同學兩手準備,好彩KL3校網靚,派得不差,突然培道、九真幫到手!

作者: b3410    時間: 18-11-29 15:54

我哋0 分鐘
作者: sukitelfold    時間: 18-11-29 15:56

b3410 發表於 18-11-29 15:54
我哋0 分鐘

原來知道有人衰過自己,個心會涼

作者: joeyxlma    時間: 18-11-29 16:10

有面試課程又如何, 生性果批自然就到時到候就開窍, 好似我果個唔生性既又一樣死...
作者: Minatabo03    時間: 18-11-29 16:33

2分鐘精華版喎

作者: Minatabo03    時間: 18-11-29 16:35

b3410 發表於 18-11-29 15:54
我哋0 分鐘

而家興自主學習吖嘛

作者: Sophie0804    時間: 18-11-29 17:01

Minatabo03 發表於 18-11-29 10:06
明白及謝謝意見! 學習態度我相信KTS一定無問題, 個個都好努力, 只是始終男仔, 都係想玩, 而且由小五學期中 ...

當年我囡玩多過讀書,好似沒有那麼谷

作者: bearbear2003    時間: 18-11-29 18:10

bettyay 發表於 18-11-29 15:43
其實有無over了什麼,你同我的位置不同,體會也不同,所以我係話,唔會話係SFA讀書是沒有童年生活的,只要 ...

我只係Comment 樓主話每日要補課或上面試班呢點。呢個係樓主講的。並不知你後來說的一星期三日。是否如此。要問KTS 人。
作者: bettyay    時間: 18-11-29 18:22

Sophie0804 發表於 18-11-29 17:01
當年我囡玩多過讀書,好似沒有那麼谷
咪一樣!上學要做嘅嘢一樣,補完課再校隊練習!不過過了又沒怎麼了!
作者: joeyxlma    時間: 18-11-29 18:43

bettyay 發表於 18-11-29 15:43
其實有無over了什麼,你同我的位置不同,體會也不同,所以我係話,唔會話係SFA讀書是沒有童年生活的,只要 ...
我估都係見到有人話日日補習和面試班的Comments 才說over...可能是P5第3學段開始家長就馬不停蹄, 所以感覺日日有補習和面試班 (又或者他真有日日私補).
想當年(去年)P6未開學已係鋪天蓋地升中sch, 當然是自己安排的SCH, 暑假開始就想佢練下對答, 然後一開學要book 簡介會, book完要差不多個個weekend 去聽, 仲要報直資, 呈二, 之後一連串面試, 加上我果青春期發作, 感覺真係 "日日有節目" .

作者: Minatabo03    時間: 18-11-29 18:46

bearbear2003 發表於 18-11-29 18:10
我只係Comment 樓主話每日要補課或上面試班呢點。呢個係樓主講的。並不知你後來說的一星期三日。是否如此 ...

死,吾明tim, 即係要講清楚二、三丶四係補課+面試班,五係校隊訓練(必須參加的)咁?不過我仔有幾個月被老師揀左星期一放學做某D野,都係放遲!所以正確只可以是三日?幾多日都好啦,都係嗰句,個個都想早D回家攪掂D野可以玩姐

作者: Sophie0804    時間: 18-11-29 18:49

bettyay 發表於 18-11-29 18:22
咪一樣!上學要做嘅嘢一樣,補完課再校隊練習!不過過了又沒怎麼了!

我只是見她練球,練樂團、練校際音樂節多過讀書.

作者: bettyay    時間: 18-11-29 18:51

joeyxlma 發表於 18-11-29 18:43
我估都係見到有人話日日補習和面試班的Comments 才說over...可能是P5第3學段開始家長就馬不停蹄, 所以感覺 ...
同意!預備升中的日子是忙碌的不過我見人家「哈」住話咁就over咗喇!令我有點莫名的衝動回應抱歉抱歉
不過我也始終覺得各校有各式的做法,沒有問題的

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5