教育王國

標題: SSGC, SHCC, SCGS [打印本頁]

作者: dewberry    時間: 18-11-20 18:50     標題: SSGC, SHCC, SCGS

以DSE 成績,邊間最勁?

作者: christy2011    時間: 18-11-20 19:03

回覆 dewberry 的帖子

三間透明度最高係st clare  有哂各科L4 成績
作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-20 21:58

christy2011 發表於 18-11-20 19:03
回覆 dewberry 的帖子

三間透明度最高係st clare  有哂各科L4 成績

17同18年 annual report入面 4Core subjects成績一樣嘅?

作者: christy2011    時間: 18-11-20 22:08

回覆 LingChiBaBa 的帖子

係喎。。。但非主科不同。
坊間評scgs為1b, 另外兩間1a

作者: sunnygirl    時間: 18-11-21 08:06

christy2011 發表於 18-11-20 22:08

係喎。。。但非主科不同。

唔係喎!小一選校嗰邊有家長爆料話聖心中同St Clare 今年齊齊跌左落b2 頭,聖提就跌落b1尾

作者: christy2011    時間: 18-11-21 08:24

回覆 sunnygirl 的帖子

全部一定係b1, 只係1b定c

作者: hkpapa852    時間: 18-11-21 08:31

sunnygirl 發表於 18-11-21 08:06
唔係喎!小一選校嗰邊有家長爆料話聖心中同St Clare 今年齊齊跌左落b2 頭,聖提就跌落b1尾
...
你信仲搵緊小學既家長對中學既認知?
作者: bobbob    時間: 18-11-21 08:41

hkpapa852 發表於 18-11-21 08:31
咁你點睇?
作者: bobbob    時間: 18-11-21 08:50

sunnygirl 發表於 18-11-21 08:06
...
如果以入讀學生計,真係b2都有可能抽得入
作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-21 08:53

bobbob 發表於 18-11-21 08:50
如果以入讀學生計,真係b2都有可能抽得入

如果以入讀學生計,SSGC應該係Band3學校。

作者: bobbob    時間: 18-11-21 08:57

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 08:53
如果以入讀學生計,SSGC應該係Band3學校。
你識人band 3抽得入?
作者: mykate    時間: 18-11-21 08:58

bobbob 發表於 18-11-21 08:57

Ssgc 收埋直屬小學的 band 3 生

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-21 08:59

bobbob 發表於 18-11-21 08:57

差不多收哂SSGPS,點會無Band3學生。

作者: mykate    時間: 18-11-21 08:59

佢仲繼續堅持呀~~

作者: bobbob    時間: 18-11-21 09:01

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 08:59
我講大抽獎,唔係直屬學生
作者: hkpapa852    時間: 18-11-21 09:04

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 08:59
除非SSGS向EDB申請俾B3學生可用直屬位, 否則B3學生都係入唔到中學部

作者: kkhon    時間: 18-11-21 09:09

hkpapa852 發表於 18-11-21 09:04
除非SSGS向EDB申請俾B3學生可用直屬位, 否則B3學生都係入唔到中學部
直屬派位機制是否派到B2就止步剩下的位掉出公海抽?
作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-21 09:11

用自行位嘛。所以保留位的數目有唔少放返去抽獎,可能大家見位少唔揀,Band2生咪係抽獎時有機可乘。

不過重有一樣,SSGC收NCS,按我女描述,有機會唔係Band1成績,你知唔知NCS有無preference ?

作者: cmir    時間: 18-11-21 09:14

一般坊間認為以成績計算 SHCC > SSGS > SCGS, 但實情如何就不清楚。
有冇高人指導, 3間學校成績這幾年差異有幾大?
作者: zitaeric    時間: 18-11-21 09:17

kkhon 發表於 18-11-21 09:09
直屬派位機制是否派到B2就止步剩下的位掉出公海抽?

直屬去到 band2 止步

作者: kkhon    時間: 18-11-21 09:23

zitaeric 發表於 18-11-21 09:17
明晒。
作者: hkpapa852    時間: 18-11-21 09:28

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 09:11
用自行位嘛。所以保留位的數目有唔少放返去抽獎,可能大家見位少唔揀,Band2生咪係抽獎時有機可乘。

不過 ...
好多名校都收NCS,但通常呢D學生就算未必係B1學生,英數都一定強。

反正佢地一定唔駛考中文,佢地中文科成績再差都唔緊要(常識,視藝同音樂科既成績,對中學嚟講其實你估有幾重要呢?)

作者: hkpapa852    時間: 18-11-21 09:29

kkhon 發表於 18-11-21 09:23
明晒。
EDB其實年年份FAQ都有講:

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/FAQ_SSPA1719Sept_C.pdf

PDF P.9

作者: sunnygirl    時間: 18-11-21 09:45

我見一個小一家長都講到咁實牙實齒,所以咪過嚟問下專家囉

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-21 09:50

hkpapa852 發表於 18-11-21 09:28
好多名校都收NCS,但通常呢D學生就算未必係B1學生,英數都一定強。

反正佢地一定唔駛考中文,佢地中文科成 ...

但通常呢D學生就算未必係B1學生,英數都一定強。<--凡事都有例外。

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-21 09:51

mykate 發表於 18-11-21 08:58
Ssgc 收埋直屬小學的 band 3 生
你點知道?
作者: 王家爸爸    時間: 18-11-21 09:55

bobbob 發表於 18-11-21 09:01
我講大抽獎,唔係直屬學生
大抽獎階段,直屬學生都只有B1、B2係有得抽直屬位,多出來既直屬位好可能出咗街俾大圍抽。我估無校長笨到真係收B3,一來程序麻煩,二來實際上都唔容易教。

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-21 10:06

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 09:11

不過 ...
我一直都估計,SSGC大抽獎位比實際寫出來既多,原因係小學部既B1、B2學生未必足夠,應該會流出街,所以街外既B1學生其實值得填全票(乙一英華女,乙二SSGC,...)。
作者: 王家爸爸    時間: 18-11-21 10:08

hkpapa852 發表於 18-11-21 09:28

反正佢地一定唔駛考中文,佢地中文科成 ...
大部分名校都有收 NCS,但係 NCS 未必有太大既優先。認識既傳統名學中,收到既 NCS 都係比較勁既,以我仔學校為例,NCS 都入到精英班。
作者: bobbob    時間: 18-11-21 10:10

王家爸爸 發表於 18-11-21 09:55
大抽獎階段,直屬學生都只有B1、B2係有得抽直屬位,多出來既直屬位好可能出咗街俾大圍抽。我估無校長笨到真 ...
佢咁講我咁問,我淨係識個b2生(肯定唔係b1,但應該唔係b3掛)大抽獎入,仲以為『好』到b3生都抽得入
作者: hkpapa852    時間: 18-11-21 10:10

王家爸爸 發表於 18-11-21 10:06
我一直都估計,SSGC大抽獎位比實際寫出來既多,原因係小學部既B1、B2學生未必足夠,應該會流出街,所以街外 ...
SSGC一定有位剩, 年年直屬位數字, 都夠Cover 100%小學部學生, 但年年都唔會係100%小學部學生可以升番上晒去中學部

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-21 10:20

hkpapa852 發表於 18-11-21 10:10
SSGC一定有位剩, 年年直屬位數字, 都夠Cover 100%小學部學生, 但年年都唔會係100%小學部學生可以升番上晒去 ...
坊間經常傳話佢哋收B3,其實可信性唔高(當然非常特別既情況就好難講,但係都係一個半個既事)。除非收生老師想倒學校米,而校長又尸位素餐,唔知道發生嘜事。

作者: hkpapa852    時間: 18-11-21 10:23

王家爸爸 發表於 18-11-21 10:20
坊間經常傳話佢哋收B3,其實可信性唔高(當然非常特別既情況就好難講,但係都係一個半個既事)。除非收生老 ...

我唔排除學校每年會因特殊原因收番1/2個B3學生, 但一定唔會多. 否則不如轉做一條龍津校未算囉, 攪咁多做乜.

如果中學部真係咁關顧小學部B3學生, 當年為乜話想申請轉做直資?

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-21 10:47

hkpapa852 發表於 18-11-21 10:23
我唔排除學校每年會因特殊原因收番1/2個B3學生, 但一定唔會多. 否則不如轉做一條龍津校未算囉, 攪咁多做乜 ...

我女嗰年得一個唔收喳,學校唔係叻到得一個Band3學生。自行前呢批學生學校有信通知佢地去interview。

我女讀幼稚園時,學校有諗過轉一條龍,人事變更,中小學校長都轉哂,將來會點?唔知。

作者: crazyhippo    時間: 18-11-21 10:49

Sure 係入到, 包括SHCC

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-21 10:51

我一直都估計,SSGC大抽獎位比實際寫出來既多,原因係小學部既B1、B2學生未必足夠,應該會流出街,所以街外 ...

因為你係估計。每間學校做法不一。

作者: crazyhippo    時間: 18-11-21 10:51

zitaeric 發表於 18-11-21 09:17

咪傻, 人地用自行位, 話哂事!!!

作者: bobbob    時間: 18-11-21 11:03

hkpapa852 發表於 18-11-21 10:23
如果中學部真係咁關顧小學部B3學生, 當年為乜話想申請轉做直資?
valid point
作者: hkpapa852    時間: 18-11-21 11:05

crazyhippo 發表於 18-11-21 10:49
SHCC?

SHCC中一學額, 用晒嚟收兩間小學既B1+B2學生都收唔晒啦! 仲駛收B3?

作者: bobbob    時間: 18-11-21 11:06

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 10:47
我女嗰年得一個唔收喳,學校唔係叻到得一個Band3學生。自行前呢批學生學校有信通知佢地去interview。

我 ...
你女幾年前升中?
作者: crazyhippo    時間: 18-11-21 11:17

hkpapa852 發表於 18-11-21 11:05
SHCC?

SHCC中一學額, 用晒嚟收兩間小學既B1+B2學生都收唔晒啦! 仲駛收B3?

真正的B1, 絕大部份外逃! 佢想收都收吾到!
餘下又係咩類別學生呢? 點解走得咁勁? 區內和校內家長心裏有數了

但佢地同時係有B1生入讀既

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-21 11:27

bobbob 發表於 18-11-21 11:06
你女幾年前升中?
今年S5了。
作者: bobbob    時間: 18-11-21 11:41

crazyhippo 發表於 18-11-21 11:17
點解走得咁勁? 區內和校內家長心裏有數
...
因為成績差咗?定管理層問題?
作者: bobbob    時間: 18-11-21 11:42

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 11:27
今年S5了。
而家有可能方針轉咗?
作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-21 11:44

bobbob 發表於 18-11-21 11:42
而家有可能方針轉咗?
唔排除呢個可能,校長都換咗。
作者: hkpapa852    時間: 18-11-21 11:45

crazyhippo 發表於 18-11-21 11:17
餘下又係咩類別學生呢? 點解走得咁勁? 區內和校內家長心裏有數 ...

相信聖心小學轉咗校長, 小學部學生走人機會大D

又咁講, 私小學生能力較強, 走咗D叻人唔出奇, 津小其實唔算好出色, 要走都唔係咁易.

加上中一學額, 只夠收兩間學校整體~60%學生, 衰極都有大批B2爭住入

作者: crazyhippo    時間: 18-11-21 11:56

hkpapa852 發表於 18-11-21 11:45
相信聖心小學轉咗校長, 小學部學生走人機會大D

津小好似從來吾對外公怖派位情況, 咁又點知走得吾勁?? 前年好似 (聽返黎)約有5個去左英華 (可能吾止). 咁可能抽獎入啦. 重點係兩小家長對直中情況, 心裏有數, 走得就走, 走吾到, 好多係一臉無奈! 所以留底既亦吾代表佢地從來無"離心"

作者: idachen    時間: 18-11-21 12:01

因中學部多位(180), 所以基本上中學部是外來生是多過直屬小學學生。加上這兩年已不是全收小學部學生了。

作者: kirstyau    時間: 18-11-21 12:04

crazyhippo 發表於 18-11-21 11:56
津小好似從來吾對外公怖派位情況, 咁又點知走得吾勁?? 前年好似 (聽返黎)約有5個去左英華 (可能吾止). 咁 ...

乙一唔放直中咁勇!?我估自行入。今年識個私小升中家長,大女同學(S1),佢地剛過去個年,頭個浸升中好亮靚

作者: zitaeric    時間: 18-11-21 12:30

crazyhippo 發表於 18-11-21 10:51

自已位收 band3 學生,冇學校咁傻,特别係 band1 學校,除非 個 band3 臨尾扣門,念在直屬,品行又好,又有其它強行,可能收返
前幾年聽中-簡介会,校長叫外边学生大膽申請,自行同抽獎位不如外间少,意味少收返本身屬少

作者: hkpapa852    時間: 18-11-21 12:39

crazyhippo 發表於 18-11-21 10:51
學校可以係自行或者叩門階段收B3學生,但問題係無可能會多。因為本身已收了不少B2學生,再收多幾個B3的話,應該可以開中文班了!

作者: crazyhippo    時間: 18-11-21 12:45

hkpapa852 發表於 18-11-21 12:39
學校可以係自行或者叩門階段收B3學生,但問題係無可能會多。因為本身已收了不少B2學生,再收多幾個B3的話, ...
True

作者: crazyhippo    時間: 18-11-21 12:47

zitaeric 發表於 18-11-21 12:30
自已位收 band3 學生,冇學校咁傻,特别係 band1 學校,除非 個 band3 臨尾扣門,念在直屬,品行又好,又 ...

EDB有機制, 即=可收啦, 吾好理人地係咪傻或咩原因, 事實係可以收!

"意味少收返本身屬少" = "好多屬小"走人

中西區呢幾間而家係咩Banding, 都吾知, e.g SHCC對外公怖的資料都睇吾到真實情況

作者: 王家爸爸    時間: 18-11-21 13:16

hkpapa852 發表於 18-11-21 11:05
SHCC?

呢點係好多區內人都唔知道既
作者: 王家爸爸    時間: 18-11-21 13:20

zitaeric 發表於 18-11-21 12:30
自已位收 band3 學生,冇學校咁傻,特别係 band1 學校,除非 個 band3 臨尾扣門,念在直屬,品行又好,又 ...
可能有啲家長FF緊自己既B3女可以入到自己中學部,就留返啲想像空間俾佢啦。
作者: hkpapa852    時間: 18-11-21 14:44

王家爸爸 發表於 18-11-21 13:16
呢點係好多區內人都唔知道既
區內人可能唔知, 但小學部家長無理由唔知.

所謂中學部唔好攪到好多人走既言論, 更加似係評級機構為咗去貨去調整某公司既評級咁

我又真係好想睇吓, SHCC同SSGC幾時開中文班

作者: fcatherinehk    時間: 18-11-21 16:15

上年已經唔係收晒,92個裡有16個唔收。換走鬼婆校長之後就開始谷,9月開學到12月頭每星期都有Quiz+Test,功課都唔少,唔輕鬆的。
不過校風十分自由,唔知同校長有無關係,之前鬼婆校長話唔準學生放學/放假返學校補課,依家去咗VSA做校長;現任校長以前响耀中國際學校做校長,依家轉過嚟反而更谷,可能谷真係有成效,2017年嘅三大率比女英華高差不多10%。無奈學校宣傳不足,很多海外活動或認受性高的獎項都沒有高調向外公怖,一般大眾認為學校唔夠強。

作者: crazyhippo    時間: 18-11-21 16:40

都係果句, 這些學校的家長會知道實際情況

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-21 17:17

fcatherinehk 發表於 18-11-21 16:15
上年已經唔係收晒,92個裡有16個唔收。換走鬼婆校長之後就開始谷,9月開學到12月頭每星期都有Quiz+Test, ...

謝謝資料。

Quiz+Test一路都有,計Term Work ,佔25%。

可能太自由,收緊D都好嘅,免得每次都有唔少學生補考。

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-21 17:20

fcatherinehk 發表於 18-11-21 16:15
上年已經唔係收晒,92個裡有16個唔收。換走鬼婆校長之後就開始谷,9月開學到12月頭每星期都有Quiz+Test, ...
上年已經唔係收晒,92個裡有16個唔收。

--> 呢16個係咪無interview?  

作者: sheffield    時間: 18-11-21 17:35

回覆 crazyhippo 的帖子

唔好意思,我係聖心私小家長,聽到你的回應唔係幾舒服。無論你有幾唔鍾意呢開學校都好,唔該唔好踩升上書院的學生!唔係所有band 1生都想走,即使想走也不一定係唔鍾意書院,而是其他問題如位置等。就算是B2生上了書院,B2生就一世都是B2嗎?B1生去了B1a學校又或是神校就一定能保持B1生的成績嗎?唔係想嗌交,只是不吐不快,失禮晒

作者: crazyhippo    時間: 18-11-21 18:25

對不起, 不是B2生一世是B2生, 也不是踩升上書院的學生, 從來沒有這意思.
別誤會, 一直談及只是小六升中, B1生流失的情況, 這點不是失實 (可看學校網頁).
有家長閒談間講起, 當年學校派張紙比學生預填甲乙部份, 甲的結果吾係學校想見到既, 如果學生/家長對學校歸屬感咁強, 又點會......
PS. 學校從來無banding

(吾好意思, 無冒犯之意, 只是比多少少訊息大家思考下)

作者: pluto_yuen    時間: 18-11-21 18:31

私小絕對有好多b1學生一心一意升返上書院。原因好多係因為shcc都係b1中學,同學由幼稚園一齊讀上去等等。並吾係話話地冇能力走,走吾到至留書院。佢地好多自行已揀shcc

作者: sheffield    時間: 18-11-21 18:46

pluto_yuen 發表於 18-11-21 18:31
私小絕對有好多b1學生一心一意升返上書院。原因好多係因為shcc都係b1中學,同學由幼稚園一齊讀上去等等。並 ...

是,我識唔少已上了書院的都是一心一意想返上去的。其實如果聖心書院唔係在薄扶林,肯定少啲人走,也會多的其他區的B1生想入!

作者: fionaytwong    時間: 18-11-21 19:09

pluto_yuen 發表於 18-11-21 18:31
私小絕對有好多b1學生一心一意升返上書院。原因好多係因為shcc都係b1中學,同學由幼稚園一齊讀上去等等。並 ...
認同!
作者: panbaby    時間: 18-11-21 20:14

聖心津小的真正B1生, 會選番自己中學的, 人數是不少的.  基本上決心要去神津或直資的, 每年只是十多個。但聖心津校的Band 1生遠超此數(最少1/3係B1生), 咁又點會真B1生不願上自己中學?   

好簡單, 以女校計, 同聖心差唔多, 我唔需要走, 我有熟同學仔,聖心中學的師姐又多是兩間聖心。去SSGC津校部大約只有二,三個, SCGS 就真係好少聽到聖心人去.   

作者: mcl203    時間: 18-11-21 21:13

crazyhippo 發表於 18-11-21 18:25
對不起, 不是B2生一世是B2生, 也不是踩升上書院的學生, 從來沒有這意思.
別誤會, 一直談及只是小六升中, B ...

有離心唔一定無歸屬感喎,升中離開原因有多個可能,1.始終成績好過聖心係有其他中學,2.聖心由中西區去左薄扶林,交通係唔同晒,3.聖小谷左6年,D囡大左想法唔同晒,或係其他~~~

作者: fcatherinehk    時間: 18-11-21 23:21

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 17:20
上年已經唔係收晒,92個裡有16個唔收。

--> 呢16個係咪無interview?

有interview。當中有幾個因為有學習障礙成績確實係差,其他唔收的其實成績並不是很差

作者: fcatherinehk    時間: 18-11-22 00:08

LingChiBaBa 發表於 18-11-21 17:17
謝謝資料。

Quiz+Test一路都有,計Term Work ,佔25%。

谷下D學生可能有成效,2017年三大率反彈高女英華大約10%。但學校太低調,無乜人知,有段介紹中學嘅video又唔播出嚟比人睇。其實學校比以前無咁死板,舉辦咗不少海外交流團和比賽,例如合唱團先後去意大利及德國攞冠軍,世界學者盃優勝獎,香港卓越獎學金,傑出運動員等等.....另外每年都有交流計劃,其他國家女學生嚟香港去SSGC著旗譜返學一齊上堂,鬼妹仔覺得好有趣。

我相信聖心/St Clare都各有優點,只係一般大眾都著眼在全港最top果10間學校而忽視了其他較低調的傳統名校。

作者: pooh仔    時間: 18-11-22 01:45

crazyhippo 發表於 18-11-21 10:49

SHCC 收band 3 生,應冇可能喇!
早幾年SHCC就唔會突然將自行位放出街,以往一向只收直小!

作者: hkpapa852    時間: 18-11-22 08:53

其實可唔可以分享吓SHCC既DSE成績?

有證據的話, 咁個D講什麼SHCC跌Band既口痕友就可以自動消失

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-22 10:38

hkpapa852 發表於 18-11-22 08:53

其實可唔可以分享吓SHCC既DSE成績?

我唔share因為SHCC一路都無對外公開,我怕公開咗學校唔再出咪累咗D師妹。我女今年S6都考DSE,跟住嘅數據對我祇係剝花生用。

不過,對嗰D話好熟悉SHCC但識唔到一個SHCC家長攞DSE資料就好怪。或者佢地有資料但係佢地嘅標準同你嘅標準不一。

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-22 10:42

fcatherinehk 發表於 18-11-21 23:21
有interview。當中有幾個因為有學習障礙成績確實係差,其他唔收的其實成績並不是很差

...

咁個直小升中程序無變,可能係舊年有D學生真係太差,或者中學收生緊咗。

我理解,呈分試overall performance攞B應該喺安全線上。

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-22 10:55

fcatherinehk 發表於 18-11-22 00:08
谷下D學生可能有成效,2017年三大率反彈高女英華大約10%。但學校太低調,無乜人知,有段介紹中學嘅video又 ...

2017年成績高過YWGS如果有跟開hkpapa都一定知。

至於比賽嗰D,上任校長時已有(應該係一向都有做)All round Education & Globalization。

選邊間學校應該由小朋友出發,對個別小朋友,每間學校都有其優點與缺點,唔一定讀DSE成績最好嗰間你小朋友就考到最好嘅DSE成績嘅。

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-22 11:19

sheffield 發表於 18-11-21 18:46
是,我識唔少已上了書院的都是一心一意想返上去的。其實如果聖心書院唔係在薄扶林,肯定少啲人走,也會多 ...
係架,我大女P6時考班頭3名都係上返書院。我問大女考唔考慮轉SSGC陪亞妹佢都唔肯。
如果住中西區,地點邊係問題?何況到中學,好多課外活動。

當然每個人都有自己想法。

作者: sheffield    時間: 18-11-22 11:35

LingChiBaBa 發表於 18-11-22 11:19
係架,我大女P6時考班頭3名都係上返書院。我問大女考唔考慮轉SSGC陪亞妹佢都唔肯。
如果住中西區,地點邊係 ...
咁按某d人的標準,你大女同佢班頭3名的都不是真正B1生了!祝書院姐姐考DSE大成功!

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-22 11:51

sheffield 發表於 18-11-22 11:35
咁按某d人的標準,你大女同佢班頭3名的都不是真正B1生了!祝書院姐姐考DSE大成功!
...

謝謝!

無記錯嘅話,你女好似今學年準備升中學,也祝師妹升上心儀嘅中學。

作者: pollywcw    時間: 18-11-22 12:05

想問下SHCC 返幾點? 聽聞有校車, 係咪真?
作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-22 12:31

pollywcw 發表於 18-11-22 12:05

想問下SHCC 返幾點? 聽聞有校車, 係咪真?

返8:00。

有校車,不過我女無搭過。巴士同專線小巴都好方便。

作者: pluto_yuen    時間: 18-11-22 13:40

回覆 sheffield 的帖子

啱啱升中一嗰年,級一升shcc,跟住打後至級2x都有人升dgs,bps,st mary,yw,mps,shcc.如果照某人標準,咁即係以上所提及嗰d學校都吾係band 1學校

作者: pluto_yuen    時間: 18-11-22 13:44

打錯吾係mps,應該係mss
作者: crazyhippo    時間: 18-11-22 14:03

- 網上評台, 邊個吾係口痕友?! (不喜勿插, 事實如此)
-自己問番學校,B1生條線係邊, 或者問倒既, 報料比大家聽, 要官方答案, 吾係吹水答案
(P.S. 有人話, P6有時4班, 有時3班)
-從來無講過無B1生入讀,
-朋友在中學部, 佢果年級頭個班走淨1個. 果個自行英X, 庇XXX, X拔, XXcoX  吾收, (係人都知有好多原因啦, 吾洗講)    跌落保險線直中. 所以直中見到佢.

爆料到此為止! 費事嚇親人! 自己去探索下

作者: pluto_yuen    時間: 18-11-22 14:40

其實我女就係私小今年暑假升中一嗰屆。佢個屆嘅情況就係我之前所講。

作者: pollywcw    時間: 18-11-22 14:52

SH小學要考頭幾名, 先叫安全線可以返書院
作者: sunnygirl    時間: 18-11-22 15:08

pluto_yuen 發表於 18-11-22 14:40
其實我女就係私小今年暑假升中一嗰屆。佢個屆嘅情況就係我之前所講。

人地有一個朋友喺該校讀緊就等於好了解間學校,咁我港九新界都有朋友仔女讀緊唔同中﹑小學,睇怕我都可以做專家

作者: pluto_yuen    時間: 18-11-22 15:08

回覆 pollywcw 的帖子

Pm左你
作者: chungws    時間: 18-11-22 17:36

LingChiBaBa 發表於 18-11-22 12:31
返8:00。

有校車,不過我女無搭過。巴士同專線小巴都好方便。

請問LingChiBaBa有校車到香港站嗎?

作者: chungws    時間: 18-11-22 17:37

pluto_yuen 發表於 18-11-22 15:08
回覆 pollywcw 的帖子

Pm左你

我都想知呀,可否share?

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-22 17:45

chungws 發表於 18-11-22 17:36
請問LingChiBaBa有校車到香港站嗎?

我不清楚校車路線。

但如果由香港站出發,22專線小巴很方便,交易廣場總站往置富,返學時間司機會駛入置富徑在書院門口落車。

作者: chungws    時間: 18-11-22 17:48

LingChiBaBa 發表於 18-11-22 17:45
我不清楚校車路線。

但如果由香港站出發,22專線小巴很方便,交易廣場總站往置富,返學時間司機會駛入置 ...

Thanks!

作者: mcl203    時間: 18-11-22 19:19

LingChiBaBa 發表於 18-11-22 10:38
我唔share因為SHCC一路都無對外公開,我怕公開咗學校唔再出咪累咗D師妹。我女今年S6都考DSE,跟住嘅數據對 ...

過埋今年可以爆爆佢~~~

作者: LingChiBaBa    時間: 18-11-22 19:22

mcl203 發表於 18-11-22 19:19
過埋今年可以爆爆佢~~~

我唔想學校有機會對師妹取消呢份資料,學校好有心提供所有科目vs每個Level嘅人數,唔係遮遮掩掩俾D group咗嘅percentage你。

初中儲3年資料,有助選科時知道學校嘅強弱項。

我無必要冒險用嚟證明俾D口痕友。

作者: mcl203    時間: 18-11-22 21:13

LingChiBaBa 發表於 18-11-22 19:22

口痕友邊有咁好耐性等你爆料~~~

hkpapa要你D絶密流出做分析益網友㗎~~~

作者: fionaytwong    時間: 18-11-23 07:14

LingChiBaBa 發表於 18-11-22 19:22

如果呢啲學校資料本來係屬於非公開嘅,個人認為唔需要為咗止口痕友嘅口痕而公開, 謠言止於智者。 鍾意佢咪揀佢囉,唔鍾意唔揀亦都唔需要踩佢。 三間都係好學校, 入到是但一間都好開心。
作者: fionaytwong    時間: 18-11-23 07:17

mcl203 發表於 18-11-22 21:13
口痕友邊有咁好耐性等你爆料~~~

hkpapa要你D絶密流出做分析益網友㗎~~~
hkpapa 其實係咪應該出本書
作者: laudog    時間: 18-11-27 18:59

識人讀 SHCC,好 top 唔敢講,但點都係B1,英文程度高(全英教),始終佢每級都收六班,學生差距一定大,叻果班就好叻,排尾的就。兩間小學都幾多人直上,反而唔係好多人知佢面試收外校生。

作者: rinarina    時間: 18-11-28 07:31

見呢度有聖心小學舊生,咁熱鬧,想了解下: 聖心私小vs 聖心津小,邊間上聖心書院比率高啲?另外想知,升中返聖心書院「自行面試」前,分別2間小學部的老師有無train 小朋友升中面試的呢?
作者: CPSKWW    時間: 18-11-28 09:27

sheffield 發表於 18-11-21 17:35
回覆 crazyhippo 的帖子

唔好意思,我係聖心私小家長,聽到你的回應唔係幾舒服。無論你有幾唔鍾意呢開學校 ...

絕對同意

作者: fcatherinehk    時間: 18-12-4 16:26

https://youtu.be/XcKeSjb8-tE
Youtube有段2016年上傳介紹SSGC的片段,學校卻沒有在升中講座/公開場合播放,希望學校繼續拍攝多D類似片段,讓更多人可以對學校增加認識。
作者: fcatherinehk    時間: 18-12-4 17:01     標題: 回覆樓主:

SSGC呢2年同皇仁書院有Choir & Orchestra聯校活動,啱啱2018年暑假去咗意大利。2017年SSGC choir去咗德國比賽。
唔知點解學校網頁無咁多相比人睇,另外仲有世界學者盃去咗美國;義工學會去柬埔寨.....

圖片附件: FB_IMG_1543913524199.JPEG (18-12-4 17:01, 107.32 KB) / 下載次數 4
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjc2ODU4fGNlZTY1NjA3fDE3MTY1Mzk2MTB8MA%3D%3D

圖片附件: FB_IMG_1531927888697.JPEG (18-12-4 17:01, 127.51 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjc2ODYzfDA4ZDgxMDM0fDE3MTY1Mzk2MTB8MA%3D%3D

圖片附件: FB_IMG_1543913546099.JPEG (18-12-4 17:01, 227.31 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjc2ODY4fDFjM2VlMTRkfDE3MTY1Mzk2MTB8MA%3D%3D

圖片附件: FB_IMG_1533718507073.JPEG (18-12-4 17:01, 178.88 KB) / 下載次數 3
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjc2ODczfDNmYzMyZmE2fDE3MTY1Mzk2MTB8MA%3D%3D

圖片附件: FB_IMG_1532322701292.JPEG (18-12-4 17:01, 90.14 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjc2ODc4fGQ5MzM1MDIxfDE3MTY1Mzk2MTB8MA%3D%3D

圖片附件: FB_IMG_1543913604255.JPEG (18-12-4 17:01, 189.59 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjc2ODgzfGQ2MWVhMjk1fDE3MTY1Mzk2MTB8MA%3D%3D

圖片附件: FB_IMG_1543913633871.JPEG (18-12-4 17:01, 197.95 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjc2ODg4fDQ4M2NmMTI0fDE3MTY1Mzk2MTB8MA%3D%3D

圖片附件: FB_IMG_1543913615643.JPEG (18-12-4 17:01, 270.77 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=Mjc2ODkzfDgxNzhjNWJmfDE3MTY1Mzk2MTB8MA%3D%3D

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5