教育王國

標題: 求問聖方濟各英文小學家長,你地認為學校好唔好? [打印本頁]

作者: SuperLoveMyGirl    時間: 18-11-9 18:06     標題: 求問聖方濟各英文小學家長,你地認為學校好唔好?

如上

作者: hosiusiu    時間: 18-11-9 19:01

SuperLoveMyGirl 發表於 18-11-9 18:06
如上

我無offer,純粹個人意見,坦白講學校好谷,朋友呢間畢業,再去LS,佢話小學嗰幾年捱得好辛苦,當然捱過後「應該」前路都會光明既,但要去到尾講耐力,最後佢AL衰左,結果咪一樣,所以睇你點睇

作者: kwan_kwan3    時間: 18-11-9 20:00

hosiusiu 發表於 18-11-9 19:01
我無offer,純粹個人意見,坦白講學校好谷,朋友呢間畢業,再去LS,佢話小學嗰幾年捱得好辛苦,當然捱過後「 ...

耐力呢d是個人的因素,小學只是盡力去保住每個小朋友的實力,校長話過就算考包尾成績也不會太差。上到中學條路怎樣行係靠小朋友自己、朋輩影響、家長指引。世上沒有一間小學能確保出產的學生成績彪炳學生上大學。冇話好與唔好,只是適唔適合自己小朋友的問題。我的想法好簡單,小朋友喜歡上學便適合,纯粹找一間學習和豐富知識的小學。上到中學,中學因應學生能力做拔尖補底工作,學生上唔到大學不是歸咎於中學/學生嗎?

作者: hosiusiu    時間: 18-11-9 20:17

kwan_kwan3 發表於 18-11-9 20:00

耐力呢d是個人的因素,小學只是盡力去保住每個小朋友的 ...

同意,開心返學最重要,學習係一世既事,但考第尾都唔會差,坦白講咪即係會好谷

作者: bearbee004    時間: 18-11-9 23:26     標題: 回覆樓主

SFA一向都很坦白,校長老師都明言是一間很傳統而且著重學術的學校,願者上釣。
沒有中學部的三私一直,如果唔谷,點會有咁亮麗的成中成績?這世界始終是一分耕耘 一分收穫的。
學校好不好很難一概而論,甲之砒霜乙之熊掌。最重要找間適合家長和小朋友的學校,否則,別人讚到上天堂,你也只會覺得在地獄。

作者: smiley7x24    時間: 18-11-9 23:29

bearbee004 發表於 18-11-9 23:26
SFA一向都很坦白,校長老師都明言是一間很傳統而且著重學術的學校,願者上釣。
沒有中學部的三私一直,如果 ...

請問邊三私一直?

作者: hosiusiu    時間: 18-11-9 23:41

bearbee004 發表於 18-11-9 23:26
沒有中學部的三私一直,如果 ...

講得啱,好多學校外人覺得天堂,(emoji)面讀緊既學生日日過緊地獄生活又會同人講咩⋯⋯多功課多測考壓力大唔會周圍講
咁當然總有人捱得過,問題係家長想小朋友童年點過啫

作者: devotedpapa    時間: 18-11-9 23:44

smiley7x24 發表於 18-11-9 23:29
請問邊三私一直?

SFA
APS
KTS
TSL

作者: RunningPig    時間: 18-11-10 00:15     標題: 回覆樓主:

SFA 係一間好學校,識人讀咗兩年後轉 DB而多謝個兩年打好個底。但當然一定有跟唔上而唔鍾意 SFA

作者: RonnyBB    時間: 18-11-10 00:41

RunningPig 發表於 18-11-10 00:15
SFA 係一間好學校,識人讀咗兩年後轉 DB而多謝個兩年打好個底。但當然一定有跟唔上而唔鍾意 SFA
...

夠中肯
重點係家長要先了解自己小朋友的實力。

作者: flyda    時間: 18-11-10 00:59

我覺得 SFA 係一間好學校,老師們都很用心去教,而升中成績亮麗。放暑假又比一般學校早😆。 但未必適合所有小朋友。因為三測三考會比較忙大人小朋友都會有一定壓力。
作者: 73662710    時間: 18-11-10 07:34

flyda 發表於 18-11-10 00:59
我覺得 SFA 係一間好學校,老師們都很用心去教,而升中成績亮麗。放暑假又比一般學校早😆。 但未必 ...
今年開始沒有三测只有三考
作者: yuenkw    時間: 18-11-10 08:38

73662710 發表於 18-11-10 07:34
今年開始沒有三测只有三考

所以今年開始,SFA前人的經驗不是完全適用!
新生點樣應對,要靠自己執生!

作者: momo333    時間: 18-11-10 09:11

yuenkw 發表於 18-11-10 08:38

所以今年開始,SFA前人的經驗不是完全適用!

要keep 成績但只有考沒有測,可能有機會加重壓力,相反如果三測三考反而一路keep 住溫習相對考試冇咁大壓力。
坦白説揀得SFA 預咗谷,其實冇乜必要減咗測驗

作者: assado    時間: 18-11-10 09:17

hosiusiu 發表於 18-11-9 19:01
我無offer,純粹個人意見,坦白講學校好谷,朋友呢間畢業,再去LS,佢話小學嗰幾年捱得好辛苦,當然捱過後「 ...

小學學習生涯, 不是單以學業成績為主, 最尾 DSE 成績唔得, 小學甘谷為乜 !

作者: baby7    時間: 18-11-10 09:29

assado 發表於 18-11-10 09:17
小學學習生涯, 不是單以學業成績為主, 最尾DSE 成績唔得, 有乜用呢 !

認同
小學階段只放哂d時間去谷學術
我覺得唔係一件好事
Btw 如之前其他家長講
百貨應百客
願者上鉤啦

作者: KikiDaddy    時間: 18-11-10 09:30

Many subsidized schools have supplementary classes after schools in P5 and P6 to push their pre-S1 and SSPA results. Comparing to those schools, SFA is not pushy at all.

Having said that, SFA curriculum is difficult and its teaching pace is fast. Parental support in lower form is very important.
作者: hosiusiu    時間: 18-11-10 09:33

assado 發表於 18-11-10 09:17

小學學習生涯, 不是單以學業成績為主, 最尾 DSE 成績唔得,  ...

完全同意,我就係咁既意思,另一post講學生做功課做到喊,跟住唔肯返學,為乜!

學習係長遠,不過明買明賣,好多家長覺得谷六年就升男拔LS,跟住入好大學,講真,如果家長仲純以大學畢業爲目標就真係.....

而家d大學生......

作者: Dinhorse    時間: 18-11-10 10:46

回覆 hosiusiu 的帖子

Haha...好認同!好多大學生識讀書但唔識轉彎,題目唔striaght forward就唔織答……一係就咩都背晒落去!而且soft skill 同待人接物都欠佳!見過較學術smart而各方面都平均……人又受歡迎的……都不是一般純以學術見稱學校出來的!
再講……出到去做嘢……soft skill先係重點

作者: hosiusiu    時間: 18-11-10 11:20

Dinhorse 發表於 18-11-10 10:46

Haha...好認同!好多大學生識讀書但唔識轉彎,題目唔striaght forward就唔織答…… ...

唔好講學術待人接物,而家d大學生做人態度都好有問題,出到黎做野又受唔到壓力,如果谷十幾年培育考試機器升到大學,但只係低EQ,0獨立,我寧願佢早d出黎吸收社會經驗好過

作者: JenLau88    時間: 18-11-10 11:28     標題: 回覆樓主:

SFA出名收學術型學生,三測三考(遲啲轉三考),並無要求學生要有特異功能或學乜學物,比較簡單。就睇家長覺得是否適合自己小朋友。當然亦有家長唔鍾意佢單一追求學術,都係嗰句,百貨應百客。

學校學習風氣好好,小朋友都愛閱讀,緊張自己學術表現。當然校內亦有資優課外堂比資優學生培養其專長。

學校冇分精英班,所以校內並無標籤問題。課程係會教快教深,絕對唔可以hea讀(超班例外)。

我覺得如果小朋友適合,SFA絕對係好學校。

作者: fadgare    時間: 18-11-10 12:06     標題: 回覆樓主:

非常同意!好多直資都要小朋友主動健談先收!但sfa比左機會一些內歛但學術強的小朋友有地方發揮,其實學校合適便好了!

作者: chieco    時間: 18-11-10 12:27     標題: 回覆樓主:

同意,一間學校無話好唔好,係你小朋友受唔受。
當年小朋友有 wkf 同 SFA  offer, 佢選擇呢間。相信如果揀咗 wkf , 佢返學嘅壓力會仲大。

作者: SuperLoveMyGirl    時間: 18-11-10 12:39

fadgare 發表於 18-11-10 12:06
非常同意!好多直資都要小朋友主動健談先收!但sfa比左機會一些內歛但學術強的小朋友有地方發揮,其實學校 ...

非常同意,感謝學校比這個機會我個女!

作者: yuenkw    時間: 18-11-10 12:51     標題: 回覆樓主:

唔係SFA,相信呀仔升唔到而家呢間中學!
每個選擇都有所得失,但有d係可以并存,學校重學術同小朋友待人接物的技巧,兩者没有必然衝突!

作者: yatyat0701    時間: 18-11-10 12:56

kwan_kwan3 發表於 18-11-9 20:00

認同

作者: SuperLoveMyGirl    時間: 18-11-10 13:01

yuenkw 發表於 18-11-10 12:51
唔係SFA,相信呀仔升唔到而家呢間中學!
每個選擇都有所得失,但有d係可以并存,學校重學術同小朋友待人接 ...

請問小朋友讀得開唔開心?

作者: assado    時間: 18-11-10 13:19     標題: 回覆樓主:

識三位家長, 一位頂唔住, P2 轉走其他校, 另一位, P1小朋友做功課, 做到喊, P2 想走但成績吾太好走吾到。
第三位, 有其他 offer, P1 已放棄SFA.

如果樓主是全職家長, 小朋友又受得, 都可考慮SFA.

作者: yuenkw    時間: 18-11-10 13:41

SuperLoveMyGirl 發表於 18-11-10 13:01
請問小朋友讀得開唔開心?

我兒算適合讀SFA一類。開心私稚園出身,唔算特別聰明(新嘢要學到好熟先懂變通),做嘢快手、坐得定、肯受教、留心聽人講; 能力之內的日常功課,大部份時間晚飯前可以自行搞掂,能力之外的我哋放工後再跟。小學六年零補習,大部份時間930之前有得上床訓。

我知道,確實有部份小朋友連常規功課都晚晚好似如臨大敵、惡戰連場咁渡過,我會用錯配(收錯學生)形容呢種情况,而唔會簡單地話:SFA好難頂、或呢d同學仔好唔掂嚟形容囉。

作者: HAPPYT    時間: 18-11-10 13:42

識兩個朋友囡囡讀到小二捱唔住轉校, 轉去左真道&CKY繼續升學, 佢地講SFA功課多固然辛苦, 但最辛苦反而係太多同學學術水準超高, 再努力可能都係下游人仕, 直接影響了小朋友自信心同家庭和諧。

但親友囝囝亦讀SFA, 如魚得水, 入讀男拔, 小朋友有禮大方, 成績優異。

所以, 真係睇小朋友受壓能力, 有人遇強越強,有人可能反而影響自信, 睇自己小朋友性格來決定吧。不過, 入得SFA, 要有心理準備對手強勁。

作者: assado    時間: 18-11-10 13:54

HAPPYT 發表於 18-11-10 13:42
識兩個朋友囡囡讀到小二捱唔住轉校, 轉去左真道&CKY繼續升學, 佢地講SFA功課多固然辛苦, 但最辛苦反而係太 ...

如果家長是比較分數, 排名, 間間校都有强勁同學。

作者: HAPPYT    時間: 18-11-10 14:22

assado 發表於 18-11-10 13:54
如果家長是比較分數, 排名, 間間校都有强勁同學。
除幾間神校外, 三私一直0既強勁同學比例相對比較高, 當好努力後仍然在下游,  有些家長&小朋友難免會氣餒。

作者: yuenkw    時間: 18-11-10 14:41

HAPPYT 發表於 18-11-10 14:22
除幾間神校外, 三私一直0既強勁同學比例相對比較高, 當好努力後仍然在下游,  有些家長&小朋友難免會氣餒。
...

記得呀仔讀小一當年,考完第一學期試,SFA安排心理專家講座比家長,要家長放下名次的包袍,讓小朋友開心上學!
仲講: 小朋友考唔到家長期望的名次,唔係小朋友的問題,係同學平均水平太高。

作者: aztecs    時間: 18-11-10 14:42

...

點相對較高,有什麼數據嗎?

作者: assado    時間: 18-11-10 14:55

...

一線津小, 背後家長/同學都好强勁 !

作者: bearbear2003    時間: 18-11-10 15:18

aztecs 發表於 18-11-10 14:42
Pre S-1result 會show 到,同一份卷,知道排名就知。而推算,當然你讀的中學係全港top10,才有推算價值。
作者: bearbear2003    時間: 18-11-10 15:20

我仔都讀得好開心,佢做嘢算快手,功課都好快完成。算係打好學術個底,上咗中學,真係好得心應手。如果小朋友太hea,做嘢唔爽手,及資質有限,唔建議讀SFA.
作者: HAPPYT    時間: 18-11-10 15:33

aztecs 發表於 18-11-10 14:42

點相對較高? 或者我量化一下。

全港除了那些龍校/直屬外, 4XX間小學, 有幾多間可以做到有接近8成BAND1 學生? 他們考取學校的能力, 正正代表著他們的能力, 亦是我所說強勁對手的原因。

作者: HAPPYT    時間: 18-11-10 15:36

assado 發表於 18-11-10 14:55
一線津小, 背後家長/同學都好强勁 !
讚成, 一線津小都有强勁的家長/同學, 呢點不容懷疑。
所以, 我只是說SFA強勁的家長/同學相對比較多。

作者: MrBeast    時間: 18-11-10 15:56

assado 發表於 18-11-10 13:19
識三位家長, 一位頂唔住, P2 轉走其他校, 另一位, P1小朋友做功課, 做到喊, P2 想走但成績吾太好走吾到。
...
身邊有working mum, 佢孩子最終升到b1 英中,過程當然辛苦,C補亦是ftm 的option 之一
作者: cat20203    時間: 18-11-10 16:13

如何知道K3小孩適合讀SFA??如寫字速度,是否自我要求高,喜歡閱讀,性格遇強愈強,受壓能力等去評估小孩是否適合?
還是校內許多家長升到上去才催谷小朋友,而又追上進度,能順利完成小學。
唔想小二才轉走
作者: yuenkw    時間: 18-11-10 16:25

cat20203 發表於 18-11-10 16:13
如何知道K3小孩適合讀SFA??如寫字速度,是否自我要求高,喜歡閱讀,性格遇強愈強,受壓能力等去評估小孩是 ...

個人認為要睇家長願意付出幾多?
唔係講緊每月比多錢去補習,而係初小時確實雖要人跟功課、默、測、考。
跟幾耐就視乎家長要求、同小朋友的自律性!

作者: assado    時間: 18-11-10 16:42

如何知道K3小孩適合讀SFA??如寫字速度,是否自我要求高,喜歡閱讀,性格遇強愈強,受壓能力等去評估小孩是 ...

家長自己都不了解自己小朋友性格, 信討論區的人意見

作者: mcl203    時間: 18-11-10 17:08

assado 發表於 18-11-10 16:42

家長自己都不了解自己小朋友性格, 信討論區的人意見 :happy ...

呢樣至真,就算係用家6年以來都可以幾式分享~~~

作者: cat20203    時間: 18-11-10 17:12

回覆 assado 的帖子

可能我問的問題有點抽象,好難數據評估,大回應只是說收生重學術型,那麼其他類型學生入讀機會不大。有些人真是在小學才發力,幼稚園學術程度唔高
或者幼稚園已催谷,入到SFA
SFA應該沒有補底班,要靠的只是小孩能力和家長付出
所以不是學校幫助學生學習,大部份看性格天賦的時候,未必是家長想見到的
小學仍是學習知識階段,學校是啟發小孩有積極學習的心。那麼我看不見SFA的優點,只看到家長努力付出。

作者: twobirds    時間: 18-11-10 17:22

cat20203 發表於 18-11-10 17:12

可能我問的問題有點抽象,好難數據評估,大回應只是說收生重學術型,那麼其他類型學生 ...

SFA確實很靠小朋友的能力和家長的付出,優點是努力的成果:學生考入Band 1中學比率高。

作者: JenLau88    時間: 18-11-10 17:26

可能我問的問題有點抽象,好難數據評估,大回應只是說收生重學術型,那麼其他類型學生 ...

如果沒有信心就不要考慮了

作者: boboT    時間: 18-11-10 17:27

最基本小朋友喜歡書,家長也喜歡讀書已經夠。家長正面小朋友自然勇於學習,家長不熱愛學習好易令小朋友覺得讀書係「捱」。正如跑馬拉松咁多人爭住跑,唔跑嘅人覺得又辛苦又受傷,鍾意嘅人係會不惜一切去做佢熱愛嘅事。
小兒乃中游份子,佢係越讀越上進,越大越熱愛返學。
亦見有兩種較大感觸嘅家長,一款考級十幾入唔到級三就火冒三丈,怨!
另一款都係追唔到心目中嘅層次,迫到小朋友反感,罵!
其實,只要有名次都幾乎算係 Band 1 生,即使無名次都唔會弱,喜怒哀樂在於一念之間。

作者: hosiusiu    時間: 18-11-10 19:34

其實而家考n開始已經係家長不停付出,小朋友無奈接受

唔通有小朋友鐘意面試班,考劍橋考國家語委?其實坦白講谷小朋友,家長經驗絕對豐富過老師,未入學已經夠料小一面試,什至有小一二程度,自己谷多過幼稚園

作者: cat20203    時間: 18-11-10 20:37

其實太多名校老師hea教,甚至小孩唔明問老師,老師答:你自己唸/你問其他同學啦,自己就拿著名校光環外補,家教變成風氣
我不是不付出,而是希望子女完成功課後,有親子時間閱讀,enjoy family day at weekend,而不是幫子女補課。
回想成長經歷不是記得自己如何付出有幾多個A,而是爸媽的陪伴。
去band 1中學是自己努力,讀普通小學都可以了。可能SFA剛好聚了一眾而已
好唔好,我不是用家不能說。討論中的用家也說出面對考試的壓力及其他家長的態度。我想入的家長團體,SFA真的不適合。
另外社會要求不斷在變,入U單科有5**也列入考慮,可能將來玩法唔同。

作者: hosiusiu    時間: 18-11-10 20:54

cat20203 發表於 18-11-10 20:37

其實太多名校老師hea教,甚至小孩唔明問老師,老師答:你自己唸/你問其他同學啦,自 ...

同意,其實個個都係貪名校光環jei, 有龍校出名老師無愛心,咪一樣個個仆倒去,講真正常小朋友好直接,理得你係咪名校,開心最重要!如果咁細個就自覺自己係名校,自持高人一等,咁在我眼中品格一樣低,人生亦唔會成功得去邊

尤其睇到做功課做到喊,功課溫書考試無間斷,讀極都中下游無曬自信,講真逼到小朋友自殺就係呢d,到時仔女都無埋,咩都唔駛谷

作者: chingchub    時間: 18-11-11 15:09     標題: 回覆樓主:

樓主問一間學校好唔好其實好難答,任何一間學校裡面既用家都一定有支持者,又有反對既聲音,人人唔同標準、定義同感受。任何學校都係好學校,只要適合自己孩子就是了。

作者: RunningPig    時間: 18-11-11 20:32

hosiusiu 發表於 18-11-10 20:54
同意,其實個個都係貪名校光環jei, 有龍校出名老師無愛心,咪一樣個個仆倒去,講真正常小朋友好直接,理得 ...

名校的老師唔一定特別好,但名校能吸引一班對學業及課外活動有要求的學生及家長,正正是這種環境最重要,而其他普通的學校很難做到。

作者: CMFun    時間: 18-11-12 00:46

hosiusiu 發表於 18-11-10 20:54
同意,其實個個都係貪名校光環jei, 有龍校出名老師無愛心,咪一樣個個仆倒去,講真正常小朋友好直接,理得 ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3709748&extra=page%3D2

你都幾得意,呢頭話:
- 個個都係貪名校光環;
- 學生讀極都中下游無曬自信;
- 講真逼到小朋友自殺。

轉頭就去問 APS 機會微仲去唔去in?
唔通 APS 唔係名校、唔谷?

唔係自己杯茶,都唔使踩到別人間學校d學生要自殺掛!你自己都有子女呀,家長!

作者: assado    時間: 18-11-12 07:02

CMFun 發表於 18-11-12 00:46
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3709748&extra=page%3D2

你都幾得意,呢頭話: ...

所以 EK 討論, 當吹下水, 参考下, 自己再求正, 家長最了解小朋友特性, 選校, 都係信自己。

作者: kaboBB    時間: 18-11-12 08:29     標題: 回覆樓主

作為SFA用家,可以講學校是程度深、快,但大部分老師是用心教的(當然個別除外)。小一、二功課不多,小三開始多少少,初小可説非常愉快,高小開始功課真多。喜歡學校沒有抄寫功課,詞語也是寫三個便可,小二已經不用寫。同學們非常喜歡學校,同學之間不會比較分數高低。最欣賞學校的是學生好乖好純,只要家長不是非常看重成績,其實學校是不錯的。

作者: SuperLoveMyGirl    時間: 18-11-12 08:45

kaboBB 發表於 18-11-12 08:29
作為SFA用家,可以講學校是程度深、快,但大部分老師是用心教的(當然個別除外)。小一、二功課不多,小三 ...

感謝大家的意見!

作者: noverzero    時間: 18-11-12 10:43

你真係想知既
好多小一學校既卷, 你試下搵份比小朋友做下,
佢要讀卷就讀, 時間超時都唔緊要
之後你大概心裹有數

仲有夠6歲可以IQ TEST, 反正SFA小一都會提家長考慮做

作者: JLO630    時間: 18-11-12 12:48

chieco 發表於 18-11-10 12:27
同意,一間學校無話好唔好,係你小朋友受唔受。
當年小朋友有 wkf 同 SFA  offer, 佢選擇呢間。相信如果揀 ...
WFK 壓力仲大?

可以分享吓嘛?

作者: yuenkw    時間: 18-11-12 13:05     標題: 回覆樓主:

EK 講大道理的愈來愈多(仲係講一套做一套),願意一手分享的家長愈來愈少,真係少上為妙!

作者: cat20203    時間: 18-11-12 13:23

回覆 noverzero 的帖子

如有SFA 卷就更有用,好多家長都想要
作者: cat20203    時間: 18-11-12 13:44

回覆 yuenkw 的帖子

Agree. 如果入咗SFA,小孩和家長讀唔掂,難道在EK真心分享?
唯有自己死谷難谷,力求上進,又是中國人重面子的心態作崇
想真正知道哪間小學好唔好,是否適合小孩,只依表面的講座,天書簡介,真的未能完全掌握
所以有許多的錯配出現。未升小學的家長,只跟隨前人的做法,催谷小孩,入讀家長認為好的小學。
SFA的好,可能就是家長的努力,為孩子在學術上奠下良好的基礎,香港家長所追求的。
反之,追求小孩體育,音樂,其他方面有所發展,SFA可能未給予小孩空間。

作者: fadgare    時間: 18-11-12 14:42

yuenkw 發表於 18-11-12 13:05
EK 講大道理的愈來愈多(仲係講一套做一套),願意一手分享的家長愈來愈少,真係少上為妙!
...

希望多些用家分享。一大堆非用家家長喺度批評,或者道聽塗說邊個邊個親朋戚友跟唔上或者大條道理發表偉論真是無甚參考價值。樓主也是問緊用家意見。

作者: HM168    時間: 18-11-12 14:59

kaboBB 發表於 18-11-12 08:29
作為SFA用家,可以講學校是程度深、快,但大部分老師是用心教的(當然個別除外)。小一、二功課不多,小三 ...

不如問下高小用家及p6 用家就得知答案,另中上下游同學升中如何就得知一二。

作者: stuzz    時間: 18-11-12 18:20     標題: 回覆樓主:

Why bother with a school focuses so much on academic.
Academic/knowledge is important of course but definitely not the most important. We are in 21st century - knowledge has become so easily accessible. You just google and within seconds tons of information are available. Human brain simply cant compete with AI and robotics in terms of knowledge storing. We better off send the kids to a school that may train up their creativity which AI/robots can’t replicate.

作者: retriever    時間: 18-11-12 19:05

RunningPig 發表於 18-11-10 00:15
...

我覺得SFA 係一間好大方的學校。

校務處仲提大家抽埋獎先決定!

作者: magtam0520    時間: 18-11-12 19:23

stuzz 發表於 18-11-12 18:20

Why bother with a school focuses so much on academic.

apart from academic results, what else can you get from SFA?

作者: JazlynBaby    時間: 18-11-12 19:35

作者: fadgare    時間: 18-11-12 19:54

magtam0520 發表於 18-11-12 19:23
apart from academic results, what else can you get from SFA?

大學揀科都係成績好揀先, 談理想之前都要搞掂成績先可以去揀自己想讀嘅科目, 將來先可以有機會做自己想做嘅職業。 難道你認為成績唔好,孩子將來可以選擇自己心儀的科目嗎?

作者: magtam0520    時間: 18-11-12 19:57

JazlynBaby 發表於 18-11-12 19:35
想請問係香港、你期望學校俾到啲咩你?

I am just asking the question. Can you enlighten me about it?

作者: stuzz    時間: 18-11-12 20:16

fadgare 發表於 18-11-12 19:54
大學揀科都係成績好揀先, 談理想之前都要搞掂成績先可以去揀自己想讀嘅科目, 將來先可以有機會做自己想 ...

If you do read between my lines, academic is definitely important yet we should not forget the importance of creativity and other softskills that a school can bring to the kids. There are excess supply of graduates out there and how one can differentiate himself. This is the key point here.

作者: JazlynBaby    時間: 18-11-12 20:17

作者: JazlynBaby    時間: 18-11-12 20:21

作者: 教育先生    時間: 18-11-12 20:26

在香港、出得名的小學、其實又點會唔谷呀、係看學校點包裝!
作者: fadgare    時間: 18-11-12 20:30

stuzz 發表於 18-11-12 20:16
If you do read between my lines, academic is definitely important yet we should not forget the impo ...

如果你講到電腦可以取代人類關於基本知識嘅範疇, 其實人類唔需要學寫字,唔需要學計數唔需要學語言, 電腦識咪得囉。 沒有基礎談什麼創造力? 創造力也需要知識基礎去發揮去表達, 不懂寫字如何做作家? 不懂計數如何去起樓? 不懂語言如何去做外交家? 學校給一個機會孩子去鞏固知識沒有錯。如果因為學校成績好就去否定佢,覺得佢只著重學術, 跟住話why bother with this school, 我又唔覺得你講嘅嘢究竟有咩實質作用,又解答咗樓主乜嘢問題。 同埋你講嘅嘢究竟對呢間學校同呢間學校嘅學生有什麼益處?

作者: mcl203    時間: 18-11-12 20:49

HM168 發表於 18-11-12 14:59
不如問下高小用家及p6 用家就得知答案,另中上下游同學升中如何就得知一二。
...

中肯,但升左中都似乎唔多見肯分享~~~

作者: KikiDaddy    時間: 18-11-12 21:11

回覆 magtam0520 的帖子

My son just spent two years with SFA and then transferred to another school.
In this relative brief tenure, my son has developed his learning discipline, time management, perseverance in the fast pace and highly competitive environment of SFA.

I believe such development of personal characters or soft skills will benefit him for his whole life.

作者: KikiDaddy    時間: 18-11-12 21:19

回覆 stuzz 的帖子

SFA has offered one of the most enriched gifted programme among the local schools for many years. It covers not just STEM but also STEAM as some arts or humanities courses are included.
You can get more information from the school website.

作者: magtam0520    時間: 18-11-12 21:25

KikiDaddy 發表於 18-11-12 21:11

My son just spent two years with SFA and then transferred to another school. ...

Thank you, much more concrete than other comments.

However, I still think there should be other options, apart from academic studies, throughout the whole primary school life.

作者: yuenkw    時間: 18-11-12 21:35

KikiDaddy 發表於 18-11-12 21:11

My son just spent two years with SFA and then transferred to another school. ...

睇返當年的 Facebook grp d message, 原來我兒同你兒係同屆!

作者: Cloudoom    時間: 18-11-12 21:45     標題: 回覆樓主:

大家好!我是 SFA 用家,小兒也畢業了。看完4頁大家的討論,我想也可補充一些資訊。
大家可以去看一下每年的升中成績,差不多一百名以內的同學,都可以升上 band 一中學。如果家長明白,或了解自己小朋友的能力,不應太過緊張小朋友的成績。
回想小兒就讀 SFA 時,也有參加學校的課外活動,例如機械人電腦課程等,小兒也享受上堂,及課外活動。
SFA 無可否認是一所成績向的學校,但也不是一所只是成績向的小學。小朋友在小學期間打好學術基礎,升上中學後更能適應融入。

作者: Cloudoom    時間: 18-11-12 21:46     標題: 回覆樓主:

續上:

小兒初中的學校生活,因為學術上能應付,更可以花多時間在自己喜愛的課外活動呢。
其他小學,我不能提供意見,但 SFA 我會極力推薦。

作者: chingchub    時間: 18-11-12 22:40     標題: 回覆樓主:

孩子入讀sfa兩個月,相信本人意見不能太作準,但憑這段短時間經驗,我同孩子都體會到仿間所講既忙,第一次測驗已過,今個星期考試,不過雖然忙,孩子會埋怨少了時間玩,但佢同時亦會叫媽媽多點同佢練習,佢有擔心考試,但同時感覺考試既刺激,溫習好既野想快啲考,想知自己既achievement係咩。
講返轉頭,當初揀sfa係喜歡佢能幫助孩子打好學習基礎,不是學習成績上,而是那種學習精神,遇到艱難,會學習忍耐,堅持同毅力,通常sfa會被人形容少林寺,運動員都係咁樣經歷艱辛訓練再挑戰自己,而我選了先用學術令孩子明白學習過程總有up and down,陪佢學懂面對得失。

作者: chingchub    時間: 18-11-12 22:51     標題: 回覆樓主:

至於學術以外,sfa也只是一間普通學校,課後活動一樣會提供,參與與否家長選擇,這點也是我喜歡的,因為我不喜歡被迫去發展其他興趣。讓孩子全人發展,我會自己提供體藝,相信很多sfa家長也不是傻到只顧學術,而不讓孩子參加其他發展興趣既課程吧! 講到尾,家長心態很重要,我冇渴望孩子上神校既心態,只望孩子成績達band 1已足夠,其他要看佢自己日後既努力同發展了。
學校裡,一定有乖巧學術型學生,但同時有百厭坐唔定但具創意既孩子,social skills一樣可以建立,不必想成sfa既收生類型只有學術呆呆死板既類型。

作者: WIN媽    時間: 18-11-12 22:51

chingchub 發表於 18-11-12 22:40
孩子入讀sfa兩個月,相信本人意見不能太作準,但憑這段短時間經驗,我同孩子都體會到仿間所講既忙,第一次 ...

看了5頁內容,有用家分享說的都是兒子。想問下女孩比例多嗎?

作者: SuperLoveMyGirl    時間: 18-11-13 09:04

Cloudoom 發表於 18-11-12 21:45
大家好!我是 SFA 用家,小兒也畢業了。看完4頁大家的討論,我想也可補充一些資訊。
大家可以去看一下每年 ...

100名內是band 1, 很好啊!

作者: yuenkw    時間: 18-11-13 10:02

SuperLoveMyGirl 發表於 18-11-13 09:04
100名內是band 1, 很好啊!

上年近级100,Band 1 尾都抽入上智

作者: noverzero    時間: 18-11-13 10:02

yuenkw 發表於 18-11-12 13:05
...
校長成日都講話, 唔好睇咁多EK

作者: 小曳人    時間: 18-11-13 10:28

等我呢個過氣家長又講兩句...
我地當初都唔知點叫啱,點叫唔啱,當時阿仔係好學術,好鍾意睇書,中英文閱讀能力都高,學習能力強,記性好,K1已覺得佢似係資優,不過無check,而阿仔嘅能力,要入到小學先了解到

個個講到好恐怖咁,入到去9月尾十用頭,同班帶星期6興趣班嘅家長吹開水,有人問:覺唔覺得.... 功課量... 比想像... 少...

當時,我另有朋友女女讀某荃灣一線津小,講緊每日過10樣,weekend接近20樣功課!SFA呢?3-6樣...

測考係多,但默書相對無普通津小多,而因為測驗分散咗9月尾到整個十月,大家的確做到non-stop...

另外,就係教育心理學家EP嘅支援,阿仔9月上堂無耐就開始玩筆,老師投訴,咁啱學校出通告報名做評估,我地排到11月做,當時亦有同EP講上堂問題,EP即時答應會同老師傾阿仔嘅情況,之後亦有同EP有少量溝通,佢會留意仔嘅情意發展,同同學相唔相處到,亦有將阿仔放咗入學校talent pool,當年我地有份返學校聽兩位舊生DSE狀元分享會,另外,EP亦安排P6師兄每星期同我仔捉棋

我仔今年P6,雖然响SFA只係一年,但的確得到嘅支援比响津校4年幾多!响SFA,仔嘅課堂行為、個人發展係受關注嘅,有事可以搵EP,EP會提供適切安排,包括同校方相議協調。响津校呢?EP一個星期得一日响學校,而佢要睇其他SEN,而gifted 唔當係SEN (香港政府係咁define),所以只可以搵社工,而社工只能幫仔做有限協調工作,佢亦好忙,除非阿仔"出事",否則排期唔會排到佢,連舊年講好今年一定安排到嘅活動,今年都俾唔到

大家可能唔覺自己嗰件係gifted,但SFA放入talent pool 嘅學生,聽聞有1/3之多!當中包括藝術、運動、績優等,而資優課程/活動,SFA亦係出哂名多選擇,好多係由EP設計嘅,配合孩子成長發展需要

最後,想提一提,我仔當年嘅同學當中,有一位阿媽形容為掛住玩,乜都玩,唔多時間讀書嘅同學仔,佢係香兒成員,會跳舞、打乒乓波、游水、畫畫、彈琴,通通有獎!唯獨學校成績唔算突出,媽媽同女講好,跌出100名就要cut活動!但每年見佢唔係做攞獎、學生代表、班長、風紀,就係被選中跟學校遊學 (聽聞學校收合理價錢),生活非常精彩!所以SFA嘅生活係咪只係得讀書?!我覺得好睇家長要求...

作者: MrBeast    時間: 18-11-13 10:31

yuenkw 發表於 18-11-13 10:02
sorry 我又衰多口,首先,級100也b1 絕對是勁,但b1 尾都抽入上智這句是有機會被誤解,因為任何same net的b1小學生無論b頭或b尾都有相等抽機會
作者: yuenkw    時間: 18-11-13 12:52

MrBeast 發表於 18-11-13 10:31
sorry 我又衰多口,首先,級100也b1 絕對是勁,但b1 尾都抽入上智這句是有機會被誤解,因為任何same net的b ...

多謝補充,Band 1 頭中尾確實只係 EK 的語言,我以為上 EK 的家長都會明白!

我想講,除非SFA的準家長抱住《不到神校心不死》的心態,否則當佢係間學術要求較高的學校咁讀,初小時著重小朋友是否明白課程要點,而唔好太看重考試名次,日子唔算太難過!

正如樓上有家長講,唔明白點解學校對學術有要求,就等如學生只就要死讀書,六年小學無得玩。講呢d嘢嘅人,到底係聽人講還是一手分享?我兒都有玩體藝,不過纯自娛,零比賽零獎項!

作者: yuenkw    時間: 18-11-13 13:02

yuenkw 發表於 18-11-13 12:52

多謝補充,Band 1 頭中尾確實只係 EK 的語言,我以為上 EK  ...

SFA係一個非常好的鍛練平台,六年後上到 EK 人稱 Band 1A的英中,小學打下基礎的好處自然浮現!

作者: momo333    時間: 18-11-13 13:21

小曳人 發表於 18-11-13 10:28
等我呢個過氣家長又講兩句...
我地當初都唔知點叫啱,點叫唔啱,當時阿仔係好學術,好鍾意睇書,中英文閱讀 ...

其實gifted 有成1/3 ,雖知資優不是績優。但當中也有不少績優⋯
如果只是小聰明, 學術算中上去到SFA 會失自信嗎?怕小朋友永遠點努力都唔會考到級頭

作者: KCL2000    時間: 18-11-13 13:22

今年sfa出咗2個狀元
作者: KCL2000    時間: 18-11-13 13:29

一個係DSE,讀皇仁,一個係lB,讀聖保羅男女,我小兒是他們的同學,這校有很多叻人,一不小心就會被比下去
作者: aprilapril123    時間: 18-11-13 13:40

KCL2000 發表於 18-11-13 13:29
一個係DSE,讀皇仁,一個係lB,讀聖保羅男女,我小兒是他們的同學,這校有很多叻人,一不小心就會被比下去 ...
請問2位同學從p 1開始成績就好好?
作者: HM168    時間: 18-11-13 14:12

yuenkw 發表於 18-11-13 10:02

你是今年家長如果講計亦有band 2派聖母玫瑰,但男仔呢?另你兒子是top那批是入到心儀中學,咁有冇了解中下遊的。
我認為sfa 係好學校,其實每位家長背後付出不少努力,如果是top 50就冇問題,但如果入不能top那批又点學校又有冇什麼幫助?
眼見肯分享的都叻那班家長,實際有冇中或中游家長分享?

作者: 小曳人    時間: 18-11-13 14:17

momo333 發表於 18-11-13 13:21
其實gifted 有成1/3 ,雖知資優不是績優。但當中也有不少績優⋯
如果只是小聰明, 學術算中上去到SFA 會失 ...
點解一定要考級頭?!
我有樣好鍾意SFA嘅,係同學們同家長都明白,戰場响外面,唔响學校裡面!如果級50左右都入到SJC,為乜要執迷要考級頭?!
而且,自信唔係由考第幾度嚟!
佢地初小一份測驗,可以有半班人>90分!因為出嘅野係有得溫嘅,自己分數唔錯就夠啦,仲有嘅係~ 自信仲可以响其他地方搵

如果孩子係咁嚴重嘅完美主義者,家長要多多開解呀!

作者: kanahei515    時間: 18-11-13 14:53     標題: 回覆樓主

我相信做得聖方濟各的家長一定接受到學校的理念,學校從來的宗旨都是學術為重,這麼多年來都是不變的。說不谷是沒有可能,學校要保持自己的優勢,作為家長便要配合。正所謂明買明賣,讀得到當然開心,跟不上便成惡性循環,自討苦吃。所以要清楚自己和小朋友的路向,不好盲目追求。

作者: MrBeast    時間: 18-11-13 15:21

小曳人 發表於 18-11-13 14:17
點解一定要考級頭?!
我有樣好鍾意SFA嘅,係同學們同家長都明白,戰場响外面,唔响學校裡面!如果級50左右 ...
家長完美主意多過小朋友呢?身總有幾個係付近,不過最近聽過一個case (not sfa)完全係小朋友自發,真的羨慕死人

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5