教育王國

標題: 有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢? [打印本頁]

作者: luckybaby2011    時間: 18-11-7 10:51     標題: 有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢?

唔好答IS呀、thx

作者: worldcat    時間: 18-11-7 14:26

程度唔深嘅定義係??

港九新界都有比較happy嘅直私,九龍區起碼有嶺小。
其他由會員補充。
作者: kumasanee    時間: 18-11-7 14:33     標題: 回覆樓主

音小,真道應該係

港同,救恩,我唔相信係

作者: Streetboy    時間: 18-11-7 14:48

播道
作者: tam_bb    時間: 18-11-7 15:14     標題: 回覆樓主

坑真,功課唔多,默書唔多,課程適中,係中文科比較深。全年2測2考,不會教淺考深。

作者: aray2    時間: 18-11-7 15:15

啓基
作者: aray2    時間: 18-11-7 15:16

培道
作者: sandy7904    時間: 18-11-7 15:23     標題: 回覆樓主

啟思

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-11-7 15:53

大前提係「唔深」嘅定義?所有科目都冇教深,同出面普通官津一樣,定係有一兩科教快半年都接受到?

培道、播道、音小、啟思、啟基、神召第一、坑真(街外人好少位,預左考唔到先)、嶺小、鄉師自然學校
作者: OP妮歌    時間: 18-11-7 17:40

kumasanee 發表於 18-11-7 14:33
音小,真道應該係

港同,救恩,我唔相信係

真道一定唔係程度淺,英文書比音小用深一年

作者: jantan28    時間: 18-11-7 18:56

OP妮歌 發表於 18-11-7 17:40

真道數學是否都教快半年至一年?

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-11-7 19:26

回覆 jantan28 的帖子

數學快半年。
其實真道好難唔教快,少人一年,唔教快點追上?

作者: TAIOU4    時間: 18-11-7 19:43

差唔多全部直私都比二線津校教得深
某D科目總會教快D
冇乜學校會冇要求
否則又何需搞咁多面試呢?
其實學校in完比得貴子女入
已預o左佢o地受得起
一個願打,一個願捱
好少會一邊讀一邊叫救命的
除了某幾間學校老師不教迫家長教之外
大部份叫救命的反而是某幾大辦學團體所開的津校
直私收得你就不要想太多負面問題吧!

我所知真係冇乜要求的有: 鄉師自然,培道,WKF,啓思,德萃(朱校長o個間)

只計功課壓力的話會多了: 救恩,CKY

有漏請補充
作者: assado    時間: 18-11-7 19:53

TAIOU4 發表於 18-11-7 19:43
某D科目總會教快D
冇乜學校會冇要求

如果間學校, 冇要求, 點會有好成績升中?
問題是, 學校課程設計好, 老師教得好, 做有意義功課.....

作者: miujoey    時間: 18-11-7 19:55

OP妮歌 發表於 18-11-7 17:40

中英數都用深一年嘅書, 一年級用二年級嘅書,二年級用三年級的書.....

作者: TAIOU4    時間: 18-11-7 19:58

其實學校in完比得貴子女入
已預o左佢o地受得起
一個願打,一個願捱
好少會一邊讀一邊叫救命的
除了某幾間學校老師不教迫家長教之外
大部份叫救命的反而是某幾大辦學團體所開的津校
直私收得你就不要想太多負面問題吧!
作者: jantan28    時間: 18-11-7 20:28

miujoey 發表於 18-11-7 19:55
中英數都用深一年嘅書, 一年級用二年級嘅書,二年級用三年級的書.....

中文都深一年?咁小一會唔會難跟上?
小一二的同學在整體課程上有否感到吃力?

作者: luckybaby2011    時間: 18-11-7 21:44

TAIOU4 發表於 18-11-7 19:43
某D科目總會教快D
冇乜學校會冇要求

都知考學校好難、只係想搵d無咁辛苦既試下、大抽獎不一定中呢

作者: luckybaby2011    時間: 18-11-7 21:45

1998Ruby1998 發表於 18-11-7 15:53
大前提係「唔深」嘅定義?所有科目都冇教深,同出面普通官津一樣,定係有一兩科教快半年都接受到?

培道、 ...

普通官津係最淺?其實我唔知、只係聽到話官津傳統功課多、直私就自由度高d、當然唔係諗一綫果d

作者: SKB    時間: 18-11-7 22:09

tam_bb 發表於 18-11-7 15:14
坑真,功課唔多,默書唔多,課程適中,係中文科比較深。全年2測2考,不會教淺考深。
...

咁好?

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-11-7 22:27

回覆 luckybaby2011 的帖子

唔係官津最淺(知有官立係有教快),而係官津要跟政府 syllabus,深極有個譜,同埋因為學生背景、程度差距大,唔可以好似其他直私咁,一開始就入正題,skip 左 basic(例如官津頭兩星期複習 A-Z 同筆畫,但直私可以跳過)。讀官津,有段時間畀你追。
如果你唔係諗讀一線官津的話,二線官津都好舒服自由,當然論資源就冇得同直私比。

作者: BoMuiB    時間: 18-11-8 00:43

直私收得,學術都有番咁上下,點會有好多個小朋友連A-Z都未識呀;而津校真係好多小朋友唔識,朋友阿仔小一第一次默書係默A-Z,而小二佢有Flyer level已經叫係佢學校好好勁 ,而佢個間係黃大仙區係Top1 or 2,升中好多人去保良局第一英中。所以話,津校唔一定好深,不過係較多功課做,但對於那位小朋友來說好易handle,當然對於一些幼稚園無咩用過力又讀Happy school嘅小朋友,升小一必定辛苦!Happy Kindergarten K3一日得1至2樣功課,寫字深極都一定唔夠私幼,根據朋友講私幼K3程度同津小一差唔多,佢個仔小一時只當溫習。
作者: rabbitbaby1    時間: 18-11-8 07:26

luckybaby2011 發表於 18-11-7 10:51
唔好答IS呀、thx

禮賢

作者: Aphrodite    時間: 18-11-8 08:00

luckybaby2011 發表於 18-11-7 10:51
唔好答IS呀、thx

其實好多人講邊間happy邊間少功課,但係點先算happy?點先算功課少呢?唔知有冇前輩分享過,邊間日常有咩功課?咁先可以比較到。如若不然都係甲之蜜糖乙之砒霜

作者: sunnymama2    時間: 18-11-8 08:14

我暫時覺得英華功課算少,大部分時間半小時可以完成。默書唔係個個星期要,有時老師知佢地唔想寫太多字,會放佢地一馬。

其實阿仔每日功課用得最多時間,係改正中文字,除此之外,暫時小一都好輕鬆。
作者: Tans    時間: 18-11-8 10:57

回覆 sunnymama2 的帖子

我仔都係用係改正中文字既時間最多
作者: wongtw    時間: 18-11-8 11:01

SKB 發表於 18-11-7 22:09
咁好?
但坑真應該是有要求,成績80分左右,家長是會被老師提點的。
作者: retriever    時間: 18-11-8 12:52

1998Ruby1998 發表於 18-11-7 15:53

培道、 ...

程度深唔深唔係重點。

主要係功課,會否好多,好耗時。

或者好刁讚,超出細路智力。

作者: hkpapa852    時間: 18-11-8 12:58

唔好答IS呀、thx

只要求過程? 係咪對結果無要求先?

作者: HK-MAN    時間: 18-11-8 13:00

retriever 發表於 18-11-8 12:52
程度深唔深唔係重點。

最耗時既功課應該係填色畫畫之類...
作者: hkpapa852    時間: 18-11-8 13:08

1998Ruby1998 發表於 18-11-7 22:27

唔係官津最淺(知有官立係有教快),而係官津要跟政府 syllabus,深極有個譜, ...

妳似乎唔瞭解現今官津小學

作者: retriever    時間: 18-11-8 13:24

HK-MAN 發表於 18-11-8 13:00
最耗時既功課應該係填色畫畫之類...

小學邊仲有填色?!

作者: baby7    時間: 18-11-8 13:31     標題: 回覆樓主

我都想知
官津是否真係被教署規範左所以唔會教得太快?
但天神呢類谷嘅津校應該都有教快吧?

作者: fadgare    時間: 18-11-8 13:33

baby7 發表於 18-11-8 13:31
我都想知

應該不是吧, 我見喇沙小一啲英文功課都幾深

作者: valentinored    時間: 18-11-8 13:39

我都想知

天神英文快一年, 數學半年, 唔只快, 仲深

作者: HK-MAN    時間: 18-11-8 13:44

retriever 發表於 18-11-8 13:24
小學邊仲有填色?!
點會冇..
作者: wongtw    時間: 18-11-8 13:55

視㙯課要填色。
作者: wongtw    時間: 18-11-8 14:00

hkpapa852 發表於 18-11-8 13:08
妳似乎唔瞭解現今官津小學
是否學校可以在校本課程內出蠱惑。
作者: wongtw    時間: 18-11-8 14:09

我都想知
今年津校老師直說,因為被教局勸告,以往教快半年的數學會變回正常。估兩種情況,一,是聴取指引,二,是因教快被人投訴。

作者: hkpapa852    時間: 18-11-8 14:10

wongtw 發表於 18-11-8 14:00
是否學校可以在校本課程內出蠱惑。

EDB定出俾官津小學既只係課程框架,其實你可以當係最低要求,所以教快教深其實無問題。

基本上只有官校唔敢教快教深。

作者: luckybaby2011    時間: 18-11-8 14:37

hkpapa852 發表於 18-11-8 12:58
只要求過程? 係咪對結果無要求先?

無諗過要佢入大學、只係驚第時要入band 5中學易學壞....
我本來都唔擔心、都知佢咩料唔會入一綫之前都無諗過考學校、但見自己區好多唔出名既都五六樣功課、點頂。想買小朋友少點功課做但唔夠錢讀IS

作者: luckybaby2011    時間: 18-11-8 14:38

sunnymama2 發表於 18-11-8 08:14
我暫時覺得英華功課算少,大部分時間半小時可以完成。默書唔係個個星期要,有時老師知佢地唔想寫太多字,會 ...

呢d咁叻、我相信係小朋友能力好、就算多都冇問題?anyway thx

作者: luckybaby2011    時間: 18-11-8 14:39

retriever 發表於 18-11-8 12:52
程度深唔深唔係重點。

我鄰居成日咆哮到九點、聽到好心驚、佢女唔係差、間學校至多叫中間咋

作者: hkpapa852    時間: 18-11-8 14:41

luckybaby2011 發表於 18-11-8 14:37
無諗過要佢入大學、只係驚第時要入band 5中學易學壞....
我本來都唔擔心、都知佢咩料唔會入一綫之前都無諗 ...
你對現今學制同生態明顯唔瞭解,如果5/6樣你認為叫多,可能只有自然學校啱你。或者要諗吓申請 Home schooling
作者: Lingfung813    時間: 18-11-8 14:45

聖公會聖三一堂功課量適中和少抄寫,默書少,程度深過一線名津
作者: 99dogdog    時間: 18-11-8 14:45

小學邊仲有填色?!

當然有,多定少啫!

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-11-8 14:52

一份功課一科,中英數常 Science,5、6 樣功課係正常。 KTS 都係功課上限都係咁上下,佢地重質不重量,所以少抄寫。
除非你 home schooling 或者國際學校,否則除左自然學校,我真係諗唔到有邊間學校係可以日日少過 5 樣。有 d 功課係玩好耐(美術科功課、作文功課),有 d 功課係 optional(改正)。

我以前個鄰居都日日咆哮架,後來搬走。不過你鄰居小朋友間學校係普通學校,但唔代表小朋友成績係家長個接受範圍嘛!普通學校更加要努力讀書,否則考頭 30% 都未必保證入 Band 1。

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-11-8 14:55

回覆 retriever 的帖子

小學當然有填色!填到 6 年級添,不過唔係美術科。
作者: luckybaby2011    時間: 18-11-8 16:18

hkpapa852 發表於 18-11-8 14:41
你對現今學制同生態明顯唔瞭解,如果5/6樣你認為叫多,可能只有自然學校啱你。或者要諗吓申請 Home schooli ...

的確唔瞭解所以而家做我要做下功課、我仔手腳慢、食餐飯鬧都成個鐘、放學返黎再同佢做死得、我以前日日都十份八份、但我返半日喎⋯⋯或者唔講量、每份少d都好啦

作者: luckybaby2011    時間: 18-11-8 16:20

1998Ruby1998 發表於 18-11-8 14:52

一份功課一科,中英數常 Science,5、6 樣功課係正常。  KTS 都係 ...

我知佢日日放學直去補習社、返黎已經天黑、仲要跟學業、成日聽到佢鬧點解教極都唔識、咁簡單都唔識好似見到將來自己咁

作者: LedTV    時間: 18-11-8 16:29

miujoey 發表於 18-11-7 19:55

中文 數學都無用深喎

我朋友比過我睇
仲淺過我女個d

英文我無睇, 但我女英文用lighthouse 3

作者: miujoey    時間: 18-11-8 16:31

LedTV 發表於 18-11-8 16:29
中文 數學都無用深喎

我朋友比過我睇

我小朋友讀緊窩

作者: LedTV    時間: 18-11-8 16:31

jantan28 發表於 18-11-7 20:28
中文都深一年?咁小一會唔會難跟上?
小一二的同學在整體課程上有否感到吃力?
...

我朋友本書都仲係教一至十 和 量詞
佢睇完我本書仲嚇親

作者: LedTV    時間: 18-11-8 16:33

miujoey 發表於 18-11-8 16:31
我小朋友讀緊窩

用深一年無理由係中國數字同量詞喎

作者: hkpapa852    時間: 18-11-8 16:34

LedTV 發表於 18-11-8 16:29
中文 數學都無用深喎

我朋友比過我睇
Lighthouse 其實唔適合用嚟教書

作者: hkpapa852    時間: 18-11-8 16:36

luckybaby2011 發表於 18-11-7 21:45
普通官津係最淺?其實我唔知、只係聽到話官津傳統功課多、直私就自由度高d、當然唔係諗一綫果d
...
除咗出咗名係sell關愛既學校可能會好D之外, 任何官津/直資/私立小學, 都唔會輕鬆

不過sell得關愛, 學術訓練自然會差D, 升中派位就更加.......

作者: miujoey    時間: 18-11-8 16:37

LedTV 發表於 18-11-8 16:33
用深一年無理由係中國數字同量詞喎

我女三年級用四年級嘅中文書同埋成語書, 作文教緊步移法應該比人早D

作者: LedTV    時間: 18-11-8 16:37

hkpapa852 發表於 18-11-8 16:34

係?仲要一開始用lighthouse 3
同埋大量校本
English workbook 都6本

Lighthouse 本書同我以前讀小學本朗文內容差不多

作者: LedTV    時間: 18-11-8 16:38

miujoey 發表於 18-11-8 16:37
我女三年級用四年級嘅中文書同埋成語書, 作文教緊步移法應該比人早D

姐係讀讀下先深啦
唔係一開始教深

咁讀讀下先深好正常
讀少人地一年

唔快點追

作者: miujoey    時間: 18-11-8 16:41

LedTV 發表於 18-11-8 16:38
姐係讀讀下先深啦
唔係一開始教深

但教科書,係一年級二年級嘅書

作者: LedTV    時間: 18-11-8 16:42

hkpapa852 發表於 18-11-8 16:34

其實點解lighthouse 唔識合?
呢2頁係小一第一次英默範圍
我就覺得十分唔適合啦
第一次小一默書其他學校好似唔係咁樣

圖片附件: myimage.jpg (18-11-8 16:42, 3.5 MB) / 下載次數 22
/forum.php?mod=attachment&aid=MjcxNjA2fGRjYjQxYmEyfDE3MjY4NzI1OTZ8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (18-11-8 16:42, 3.33 MB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MjcxNjExfDU2Y2M1NjQ0fDE3MjY4NzI1OTZ8MA%3D%3D

作者: LedTV    時間: 18-11-8 16:45

miujoey 發表於 18-11-8 16:41
但教科書,係一年級二年級嘅書

我睇左今年真道上學期小一教科書無深一年
係用緊中文小一上學期書
可能你以前一入讀就用緊二年級中文書,但今年唔係

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-11-8 17:03

回覆 LedTV 的帖子

我睇過 Lighthouse、Family & Friends、My Pal、Longman Express/Elect(略睇咋,冇詳細研究比較),覺得 Lighthouse 比「同齡」深 d,重點冇咁清晰。
作者: LedTV    時間: 18-11-8 17:12

1998Ruby1998 發表於 18-11-8 17:03

我睇過 Lighthouse、Family & Friends、My Pal、Longman Express/Elect(略睇咋,冇詳 ...

所以學校要加大量校本
我地真係有好多校本作業
好佩服學校咁有心機
中英都係....

我淨係覺得深
又唔覺lighthouse 唔好
可能無比較

作者: hkpapa852    時間: 18-11-8 18:15

LedTV 發表於 18-11-8 17:12

所以學校要加大量校本
一本沒有提供配套作教學用途既書,係咪適合當教科書呢?
如果只靠學校自己製作既作業去教,攞本Harry Potter做教科書都得。

作者: LedTV    時間: 18-11-8 18:21

hkpapa852 發表於 18-11-8 18:15
如果只靠學校自己製作既作業去教,攞本Harry Potte ...

無配套?
我以前小學d 英文書都係咁

圖片附件: myimage.jpg (18-11-8 18:21, 3.93 MB) / 下載次數 26
/forum.php?mod=attachment&aid=MjcxNjE4fGIyYTkxMTU0fDE3MjY4NzI1OTZ8MA%3D%3D

作者: LedTV    時間: 18-11-8 18:24     標題: 回覆樓主

乜而家朗文個d 書唔係咁上下?

圖片附件: myimage.jpg (18-11-8 18:24, 2.81 MB) / 下載次數 0
/forum.php?mod=attachment&aid=MjcxNjIzfDBiNjQ2MjE0fDE3MjY4NzI1OTZ8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (18-11-8 18:24, 2.3 MB) / 下載次數 25
/forum.php?mod=attachment&aid=MjcxNjI4fDRkMjMwZDQ1fDE3MjY4NzI1OTZ8MA%3D%3D

作者: Munma    時間: 18-11-8 18:47

唔好答IS呀、thx

培僑小一嘅功課真係好切合倒Happy Shool嘅要求,又或者係我女之前讀果間私幼谷得太緊要,成個底打得好厚實,對於而家嘅功課真係30分鐘可以做完

作者: ToMing123    時間: 18-11-8 18:50

阿仔用緊Lighthouse 1, 我覺得本textbook似activity book多啲,對於grammar或者 sentence structure唔算好深化. 要靠好多worksheet重複句式練習先知嗰課其實係教緊乜嘢…
作者: OP妮歌    時間: 18-11-8 19:31

jantan28 發表於 18-11-7 18:56
真道數學是否都教快半年至一年?

中文我又唔覺好深,比其他學校中文默書同補充都少好多。

英文會深些,我估同其他一線直私差不多;數學深半年至一年,而家二年級教緊除數

科學先係堅嗰科

作者: kumasanee    時間: 18-11-8 19:58

OP妮歌 發表於 18-11-8 19:31

英文會深些,我估同其他一線直私差不多;數學深 ...

請問點堅法?

作者: mcl203    時間: 18-11-8 20:01

BoMuiB 發表於 18-11-8 00:43
直私收得,學術都有番咁上下,點會有好多個小朋友連A-Z都未識呀;而津校真係好多小朋友唔識,朋友阿仔小一 ...

小一都未識A-Z,一定係無聽字母歌~~~

作者: mcl203    時間: 18-11-8 20:03

小學邊仲有填色?!

好似仲有喎~~~

作者: smiley7x24    時間: 18-11-8 22:25

OP妮歌 發表於 18-11-8 19:31

英文會深些,我估同其他一線直私差不多;數學深 ...

咁幾時學乘數?

作者: Lingfung813    時間: 18-11-8 23:49

LedTV 發表於 18-11-8 18:21
無配套?
我以前小學d 英文書都係咁

小朋友現在的私校也是用Lighthouse 5 是比較深和對話式句子比較多 ,以前津校用Primary Longman Express。Primary Longman Express 主力教句子結構和文法,後面有篇似閱讀理解文章看起來簡單易明白但對某些學生或者會感到沉悶。Lighthouse 文章內容廣濶些,能認識更多額外詞彙,當然學生平時有一定英文閱讀量自然容易適應到。
作者: LedTV    時間: 18-11-8 23:55

Lingfung813 發表於 18-11-8 23:49
小朋友現在的私校也是用Lighthouse 5 是比較深和對話式句子比較多 ,以前津校用Primary Longman Express。P ...

其實本lighthouse 3 我女已經全部識讀
不過語法個d 小一當然未明
要見到乜字用乜tense 係學校用grammar book 教同lighthouse workbook 教

所以我唔明點解話lighthouse 本書有問題?
乜佢個設計唔係for hk小學生?

其實內容真係同我以前本朗文差不多

作者: Lingfung813    時間: 18-11-9 00:26

mcl203 發表於 18-11-8 20:01

唔出奇,以前小朋友的津校去到小二有近半班同學He, She, It,We,They 仍未默寫到,所以用Longman 英文書清晣列出句子文法結構,每課有圖有生字表, 可幫助他們記熟。

百貨應百客

作者: tam_bb    時間: 18-11-9 06:42

1998Ruby1998 發表於 18-11-8 17:03

我睇過 Lighthouse、Family & Friends、My Pal、Longman Express/Elect(略睇咋,冇詳 ...

唔好意思,請教一下,咁Living Oxford English 算係深定淺?坑真本來用開Primary Longman Express,今年開始轉用Living Oxford English。

作者: retriever    時間: 18-11-9 07:20

smiley7x24 發表於 18-11-8 22:25
咁幾時學乘數?

我眼見,佢哋而家小三,功課已經係三位乘兩位!!!

作者: retriever    時間: 18-11-9 07:24

luckybaby2011 發表於 18-11-8 14:37
我本來都唔擔心、都知佢咩料唔會入一綫之前都無諗 ...

咁牙,諗下播道,音小呢D,宗教化D, 學業要求無咁高既學校。

作者: retriever    時間: 18-11-9 07:27

hkpapa852 發表於 18-11-8 16:36
除咗出咗名係sell關愛既學校可能會好D之外, 任何官津/直資/私立小學, 都唔會輕鬆

不過sell得關愛, 學術訓 ...

禮賢都係SELL 關愛,出名愛心爆棚。

但昇中成績一D 都唔失禮啦。

作者: retriever    時間: 18-11-9 07:40

BoMuiB 發表於 18-11-8 00:43
直私收得,學術都有番咁上下,點會有好多個小朋友連A-Z都未識呀;而津校真係好多小朋友唔識,朋友阿仔小一 ...

M君好多時提起佢最熟悉既津小,係一間英小,位處半山。在交通無咁方便既時代,根本唔係普通人咁易ACCESSIBLE。

就算而家香港交通方便左,以英小牌頭,亦可嚇走唔少人。當年八卦有問過街邊檔主,新港人朋友幫子女抽邊間,佢哋會報軒小,聖法蘭西小學,但唔敢報區內英小,怕語文跟唔上。

作者: 星星的後裔    時間: 18-11-9 07:40     標題: 回覆樓主

借位一問:係唔係津校就一定會深同大功課壓力?

作者: retriever    時間: 18-11-9 07:42

sunnymama2 發表於 18-11-8 08:14
我暫時覺得英華功課算少,大部分時間半小時可以完成。默書唔係個個星期要,有時老師知佢地唔想寫太多字,會 ...

小一係蜜月期。而且龍直確係可以慢慢培養,唔駛太多步步進逼。

作者: 星星的後裔    時間: 18-11-9 07:46

mcl203 發表於 18-11-8 20:01

記得我小學時,老師話有d 小朋友只識A-E,因為當年升中要做MC. 現在應該好少好少。特別有學劵後,應該唔需要擔心錢而唔送仔女入幼稚園。

作者: Elenalan    時間: 18-11-9 07:59

星星的後裔 發表於 18-11-9 07:40

津校普遍英文淺(會重溫番K3野)、中文多字抄寫,比較有人性嘅學校每日4~8樣功課(小一),但d功課可能已包括改正(冇錯就可做少一兩樣功課),或填幾個字,小朋友快手嘅話,半個至一個鐘內應可完成。

比較難適應係普教中(如小朋友冇普通話底),和英文串字默書(如冇學phonics又冇睇英文書)。

其實只要家長喺幼稚園階段做多少少準備功夫,就算孩子讀程度淺嘅幼稚園,上到小學都唔難適應。

作者: retriever    時間: 18-11-9 08:23

津校唔一定深,但功課量和抄寫較多。

作者: MrBeast    時間: 18-11-9 08:38

wkf ?
作者: mcl203    時間: 18-11-9 08:56

retriever 發表於 18-11-9 07:40
M君好多時提起佢最熟悉既津小,係一間英小,位處半山。在交通無咁方便既時代,根本唔係普通人咁易ACCESSIB ...

ABCDEFG, 歌仔CD有售,唔関任何小學事~~~

作者: mcl203    時間: 18-11-9 09:02

retriever 發表於 18-11-9 07:40
M君好多時提起佢最熟悉既津小,係一間英小,位處半山。在交通無咁方便既時代,根本唔係普通人咁易ACCESSIB ...

唔好搞錯,津小係不能揀學生,只有家長揀選唔選去抽~~~

作者: polliebb    時間: 18-11-9 09:17

hkpapa852 發表於 18-11-8 18:15
如果只靠學校自己製作既作業去教,攞本Harry Potte ...

點為知無配套? 佢跟grammar, listening, workbook, writing各一本,配合番書內容喎。可能無比較,我又覺得幾好,每課一個主題,集中學該主題嘅內容。

作者: hkpapa852    時間: 18-11-9 09:25

retriever 發表於 18-11-9 07:27
禮賢都係SELL 關愛,出名愛心爆棚。

但昇中成績一D 都唔失禮啦。
禮賢sell關愛, 但唔代表佢對學術無要求

著重關愛但學術又有要求, 最後會點呢? 好多時都係要家長自己諗辦法令小朋友去達到學校既要求囉!

作者: hkpapa852    時間: 18-11-9 09:30

polliebb 發表於 18-11-9 09:17

點為知無配套? 佢跟grammar, listening, workbook, writin ...
好似Longman咁, 都係每課一個主題, 以相同程度既書嚟計, 你認為邊本會係學生一睇就易明呢?

教書係以小朋友角度出發, 應由淺入深, 尤其係小朋友學外語時, 一睇成句有一半字都唔明,  highlight個D字又唔知佢想點, 咁仲邊有興趣去學?

好多人可能認為Longman之類既textbook淺, 咁就算係淺, 香港既小學生, 係咪每個都可以識晒呢?

以有教無類既方式去教, 係應以一D大部人都有能力應付既課程.

因材施教才應採用較深/Customize既課程

作者: polliebb    時間: 18-11-9 09:37

hkpapa852 發表於 18-11-9 09:30
好似Longman咁, 都係每課一個主題, 以相同程度既書嚟計, 你認為邊本會係學生一睇就易明呢?

教書係以小朋友 ...

小一開始已經係用lighthouse, 無比較過係咪深過人,so far亦無問題,亦不存在有一半字唔明哩個問題,我只係好奇點解話無配套啫,而唔係話本書有幾好。

作者: cwachan    時間: 18-11-9 09:58

hkpapa852 發表於 18-11-9 09:25
禮賢sell關愛, 但唔代表佢對學術無要求

著重關愛但學術又有要求, 最後會點呢? 好多時都係要家長自己諗辦法 ...

朋友的小朋友剛上小一,已有此感...

作者: hkpapa852    時間: 18-11-9 10:40

cwachan 發表於 18-11-9 09:58
朋友的小朋友剛上小一,已有此感...
著重關愛而升中派位表現好既小學, 其實都係糖衣陷阱.

潛規則係: 家長要自己攪掂小朋友去達到學校既要求

作者: haihaimom    時間: 18-11-9 10:53

kumasanee 發表於 18-11-7 14:33
音小,真道應該係

港同,救恩,我唔相信係

港同抄寫同測考壓力少啲,亦唔需要每星期溫默書測驗。小一、二冇考試。小三、四第二個term冇考試,term 1 同 3只考中英數。小五、六再加音樂/常識。常識唔考課外題,所以家長唔需要幫手準備時事題。課程:數冇教快。中、英都唔淺,尢其英文,主要校本。功課量唔多,但未必簡單,要花精力做。

作者: Felix223    時間: 18-11-9 11:00

深唔深又要看邊間津校同小朋友本身的能力, 功課壓力其實小朋友未必覺得有, 反而一開學係大人自己要D時間適應, 不過小學係會比幼稚園時代生活更忙.

作者: luckybaby2011    時間: 18-11-9 11:21

hkpapa852 發表於 18-11-9 10:40
著重關愛而升中派位表現好既小學, 其實都係糖衣陷阱.

潛規則係: 家長要自己攪掂小朋友去達到學校既要求

關愛又唔重學術係咪即係呢度講既寶校?其實我唔明小學會有幾壞呢、反而擔心中學、小朋友細個行慢d真係無所謂

作者: luckybaby2011    時間: 18-11-9 11:24

mcl203 發表於 18-11-9 08:56
ABCDEFG, 歌仔CD有售,唔関任何小學事~~~

唔係無學過、係金魚記憶呀
唔係日日提、名都唔記得點寫

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5