教育王國

標題: 播道幾時出offer [打印本頁]

作者: nemracheng    時間: 18-11-3 00:16     標題: 播道幾時出offer

如題。大家收到offer未?

作者: mamaaddoiloil    時間: 18-11-3 00:55     標題: 回覆樓主

之前出左一批!另一批最遲22/11

作者: nemracheng    時間: 18-11-9 23:23

有無人最近有播道offer?
作者: TJBB2012    時間: 18-11-9 23:47

nemracheng 發表於 18-11-9 23:23
有無人最近有播道offer?

呢二日 call 咗d返去 2nd in, 相信 in 埋好快會出 final result 了

作者: hosiusiu    時間: 18-11-9 23:50

TJBB2012 發表於 18-11-9 23:47
呢二日 call 咗d返去 2nd in, 相信 in 埋好快會出 final result 了

聽聞又好似有d到出final result時直接有offer,唔知係咪呢?

作者: kira09    時間: 18-11-10 11:25

TJBB2012 發表於 18-11-9 23:47
如果冇收 call 2nd IN , 係咪代表已經冇機會 ?
作者: TJBB2012    時間: 18-11-10 12:21

kira09 發表於 18-11-10 11:25
如果冇收 call 2nd IN , 係咪代表已經冇機會 ?

一日未收 reject 仲有機會 (emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: fred1920    時間: 18-11-10 12:24

kira09 發表於 18-11-10 11:25

識人無兄姐就讀,無收call,唔使2nd in,10月尾已收email直接有offer了。睇呢我地未有call,又未有email既機會都好微了。

作者: kira09    時間: 18-11-10 12:42

fred1920 發表於 18-11-10 12:24
識人無兄姐就讀,無收call,唔使2nd in,10月尾已收email直接有offer了。睇呢我地未有call,又未有email既機會 ...
唉 .... 面對現實 ......
作者: kcbaby2013    時間: 18-11-10 14:49

fred1920 發表於 18-11-10 12:24
識人無兄姐就讀,無收call,唔使2nd in,10月尾已收email直接有offer了。睇呢我地未有call,又未有email既機會 ...

即係第一㧗offer?

作者: fred1920    時間: 18-11-10 16:34

kcbaby2013 發表於 18-11-10 14:49
即係第一㧗offer?

甘又唔知佢係咪第一批,只係知佢有,而我到現在還未有通知咋,不過仍然期等中。

作者: nemracheng    時間: 18-11-12 11:09

今日又未有email, 真係等到好心急
作者: TJBB2012    時間: 18-11-12 12:23

nemracheng 發表於 18-11-12 11:09
今日又未有email, 真係等到好心急

好似有d小朋友收到call 呢幾日返去 2nd in 呀,我估最快下星期先出結果

作者: mamaaddoiloil    時間: 18-11-12 21:29     標題: 回覆樓主

唔通真係要等到21/11

作者: carriekkw    時間: 18-11-12 23:00

其實都知道冇咩機會,為什麼吾一次出曬,吾明
作者: hosiusiu    時間: 18-11-12 23:23

carriekkw 發表於 18-11-12 23:00
其實都知道冇咩機會,為什麼吾一次出曬,吾明

其實講真點解咁多人鐘意播道呢?好似好多人日日等咁既?

作者: nemracheng    時間: 18-11-12 23:52

hosiusiu 發表於 18-11-12 23:23
其實講真點解咁多人鐘意播道呢?好似好多人日日等咁既?
咁人人心目中有自己理想的學校,覺得合適就夠。
作者: hosiusiu    時間: 18-11-12 23:57

nemracheng 發表於 18-11-12 23:52
咁人人心目中有自己理想的學校,覺得合適就夠。

同意

作者: dolphindor    時間: 18-11-13 01:36

TJBB2012 發表於 18-11-12 12:23
好似有d小朋友收到call 呢幾日返去 2nd in 呀,我估最快下星期先出結果

今日2nd in 共8 groups 每group 12 小朋友,共96人左右

玩了數過集體遊戲 再和中英文老師傾一陣 和認字

兩週內公佈結果,可能是自行公佈同一天?

作者: hosiusiu    時間: 18-11-13 07:47

dolphindor 發表於 18-11-13 01:36
今日2nd in 共8 groups 每group 12 小朋友,共96人左右

玩了數過集體遊戲 再和中英文老師傾一陣 和認字

應該兩週內一次過公佈

如果2in 成百人,無call嗰d都九成九無啦

作者: fred1920    時間: 18-11-13 08:26

hosiusiu 發表於 18-11-13 07:47
應該兩週內一次過公佈

聽簡介會同報名時都以為一take過,跟住又續啲續啲call, 跟住原來重有甘大型既2nd in。

作者: mamaaddoiloil    時間: 18-11-13 08:45

fred1920 發表於 18-11-13 08:26
聽簡介會同報名時都以為一take過,跟住又續啲續啲call, 跟住原來重有甘大型既2nd in。
...

Del

作者: kira09    時間: 18-11-13 10:15

...
所以冇 call 冇 2nd IN .... 已經沒有希望了...可以 Close File

作者: hosiusiu    時間: 18-11-13 11:30

...

講真,間間都四五千人報,求過於供,做就好多一般既學校都好似要爭餐死,學校要點玩個遊戲都可以,家長咪一路鬧一路去,哈哈

作者: elephant23    時間: 18-11-13 14:28

hosiusiu 發表於 18-11-13 07:47
應該兩週內一次過公佈

其實以住到底有沒有2Nd in? 定今年無啦啦先有?

作者: hosiusiu    時間: 18-11-13 14:32

elephant23 發表於 18-11-13 14:28
其實以住到底有沒有2Nd in? 定今年無啦啦先有?

以往好似無,今年簡介會都話無

作者: elephant23    時間: 18-11-13 14:34

hosiusiu 發表於 18-11-13 14:32
以往好似無,今年簡介會都話無

咁係乜嘢原因突然有一小部分人收call 2nd in 呢?

作者: hosiusiu    時間: 18-11-13 14:37

elephant23 發表於 18-11-13 14:34

咁佢鐘意點玩都得既

作者: dolphindor    時間: 18-11-13 14:59

elephant23 發表於 18-11-13 14:34

以往都有的.但相對其他學校second in都有成千人,這次100人左右以算是很小規模.而且有第一批,只需要見一次就有直接offer.所以他說不用in兩次才有offer也不算是錯

作者: hosiusiu    時間: 18-11-13 15:12

dolphindor 發表於 18-11-13 14:59
以往都有的.但相對其他學校second in都有成千人,這次100人左右以算是很小規模.而且有第一批,只需要見一次 ...

想請問知唔知係咪有d人無second in 但final reuslt會有offer?好似聽聞過

作者: carriekkw    時間: 18-11-13 15:14

真係好難入呀⋯⋯
作者: elephant23    時間: 18-11-13 15:35

hosiusiu 發表於 18-11-13 15:12
想請問知唔知係咪有d人無second in 但final reuslt會有offer?好似聽聞過

我都想知

作者: hosiusiu    時間: 18-11-13 15:38

elephant23 發表於 18-11-13 15:35
我都想知

真係無人會知,除非打去學校問,但學校都未必會答

作者: moledy    時間: 18-11-13 15:50

我估有批FIRST IN已經直接比左OFFER NOW又有100人2ND IN 我估衣100人內會出埋OFFER..即係NOW咩都無消息既我估係唔收多了...
作者: mamaaddoiloil    時間: 18-11-13 15:58     標題: 回覆樓主

我已打定輸數
心很灰

作者: hosiusiu    時間: 18-11-13 15:58

moledy 發表於 18-11-13 15:50
我估有批FIRST IN已經直接比左OFFER NOW又有100人2ND IN 我估衣100人內會出埋OFFER..即係NOW咩都無消息既我 ...

Agree

作者: kylie852    時間: 18-11-13 16:45

moledy 發表於 18-11-13 15:50
我估有批FIRST IN已經直接比左OFFER NOW又有100人2ND IN 我估衣100人內會出埋OFFER..即係NOW咩都無消息既我 ...
AGREE
作者: hosiusiu    時間: 18-11-13 16:51

kylie852 發表於 18-11-13 16:45
AGREE

見咁多人想知,啱啱打去問,學校話得好少人有second in,再問係咪到而家咩都無可當reject,佢話最終结果兩個月內有,唔係人人要second in 喎

作者: carriekkw    時間: 18-11-13 16:53

係吾係人人須要sec in ,但冇得in機會微乎其微
作者: fred1920    時間: 18-11-13 16:56

hosiusiu 發表於 18-11-13 16:51
見咁多人想知,啱啱打去問,學校話得好少人有second in,再問係咪到而家咩都無可當reject,佢話最終结果兩個 ...

多謝您打去問左。唯有繼續等。

作者: hosiusiu    時間: 18-11-13 16:58

carriekkw 發表於 18-11-13 16:53
係吾係人人須要sec in ,但冇得in機會微乎其微

可能有幾個唔需要second in 最後突然有offer lor haha

作者: hosiusiu    時間: 18-11-13 16:59

fred1920 發表於 18-11-13 16:56
多謝您打去問左。唯有繼續等。

唔鐘意估估下,但個職員吞吞吐吐,哈哈

作者: moledy    時間: 18-11-13 17:02

hosiusiu 發表於 18-11-13 16:59
佢驚講左唔應該講出來既野...

作者: hosiusiu    時間: 18-11-13 17:02

moledy 發表於 18-11-13 17:02
佢驚講左唔應該講出來既野...

Exactly

作者: TJBB2012    時間: 18-11-13 17:53

hosiusiu 發表於 18-11-13 16:59

好多謝你打去問完跟我們分享,即係一日未 reject 一日仲有機,可能上次出完一批 offer, 有人冇去註冊,第二 round 唔夠小朋友達標比offer, 先 call 部分差少少就合格的小朋友再 in 一次,然後再出結果

作者: hosiusiu    時間: 18-11-13 18:13

TJBB2012 發表於 18-11-13 17:53
好多謝你打去問完跟我們分享,即係一日未 reject 一日仲有機,可能上次出完一批 offer, 有人冇去註冊,第 ...

大家分享下,其實無可能知學校點訂遊戲規則

作者: carriekkw    時間: 18-11-13 18:39

但喜歡一次過出,得吾得都有個知字,不用日日係到估下估下,搞到個人好困擾
作者: nemracheng    時間: 18-11-13 19:07

見咁多人想知,啱啱打去問,學校話得好少人有second in,再問係咪到而家咩都無可當reject,佢話最終结果兩個 ...
多謝分享
作者: Virginia_Arare    時間: 18-11-13 20:46

回覆 carriekkw 的帖子

同意!其實學校一早通知所有考生結果,也方便大家部署,反正學校也有自己的排 waiting 方式,何苦要大家等得咁辛苦?
作者: hosiusiu    時間: 18-11-13 20:57

Virginia_Arare 發表於 18-11-13 20:46
回覆 carriekkw 的帖子

同意!其實學校一早通知所有考生結果,也方便大家部署,反正學校也有自己的排 wait ...

其實學校吊高黎賣,玩心理,而家咪好似好多人等緊

作者: 心急媽媽xxx    時間: 18-11-13 21:21

hosiusiu 發表於 18-11-13 20:57
其實學校吊高黎賣,玩心理,而家咪好似好多人等緊

係咪比大家有心理準備,知道有人過五關斬六將才收,免得大家搏命寫信

作者: hosiusiu    時間: 18-11-13 21:23

心急媽媽xxx 發表於 18-11-13 21:21
係咪比大家有心理準備,知道有人過五關斬六將才收,免得大家搏命寫信

係俾人覺得間學校好難入!

作者: babybaby2014    時間: 18-11-13 21:48     標題: 回覆樓主

校長明明話只面試一次。為何又有二次面試。

作者: carriekkw    時間: 18-11-13 21:58

回覆 babybaby2014 的帖子

之前又話會收信,之後又話吾好寄黎,所以好難明白
作者: Forgetmenot999    時間: 18-11-13 22:04

babybaby2014 發表於 18-11-13 21:48
校長明明話只面試一次。為何又有二次面試。

校長言而無信,將來憑乜去信學校?

作者: TJBB2012    時間: 18-11-13 22:23     標題: 回覆樓主

啱啱同個朋友傾開,佢啱啱去完2nd in. 佢話喺禮堂見到校長,即時親手比咗封信佢,校長話只會睇分數出結果,唔會睇信,不過佢照收咗封信,佢話校長好nice, 不斷鼓勵佢,叫佢比d信心小朋友

作者: BarcaFans    時間: 18-11-13 23:57     標題: 回覆樓主:

Deleted

作者: Forgetmenot999    時間: 18-11-14 00:12

TJBB2012 發表於 18-11-13 22:23
啱啱同個朋友傾開,佢啱啱去完2nd in. 佢話喺禮堂見到校長,即時親手比咗封信佢,校長話只會睇分數出結果, ...

既然講明睇分數出結果又何必收人信呢!身為校長咁表裏不一既

作者: TJBB2012    時間: 18-11-14 00:39

Forgetmenot999 發表於 18-11-14 00:12
既然講明睇分數出結果又何必收人信呢!身為校長咁表裏不一既

咁家長親手比,應該禮貌上照收啫,不過講到明現階段唔睇咁囉 其實我覺得都未有final 個結果,似乎咁早寫好似對自己小朋友冇信心咁,我諗我會等埋個結果真係冇 offer 先再算

作者: merrypris    時間: 18-11-14 06:56

hosiusiu 發表於 18-11-13 21:23
係俾人覺得間學校好難入!

呢間學校都幾茅盾,好似好難入,但抽獎後又有位出來二輪收生。

作者: fred1920    時間: 18-11-14 07:23

BarcaFans 發表於 18-11-13 23:57
其實播道唔係只有一次面試咩?我兒一次面試後已收了offer, 並已註冊,點解依家變咗咁複雜嘅?
...

如果您已認識清楚學校及校長,接受到就足夠了。如果未又或者有其他更好先再諗轉校都未遲。

作者: 心急媽媽xxx    時間: 18-11-14 08:00

merrypris 發表於 18-11-14 06:56
呢間學校都幾茅盾,好似好難入,但抽獎後又有位出來二輪收生。

學校可能都係眼高手低,收生標準都應嚴格,只係那些學生都有更好的選擇,變成要第二輪招生,第一輪waiting都唔考慮

作者: QNDEC    時間: 18-11-14 08:39

Forgetmenot999 發表於 18-11-13 22:04

死心了, 現在又in second in, 之後簡介會講明只有一次interview, super crazy

作者: kylie852    時間: 18-11-14 08:59

多謝你...唯有等下啦...都唔差少少時間
作者: MelonQueen    時間: 18-11-14 09:02

其實好多直私學校都會係咁,俾完offer好多人大抽獎叩門以後又唔去,所以學校到時又會再call再in再offer
作者: aztecs    時間: 18-11-14 09:17

Forgetmenot999 發表於 18-11-13 22:04

認同, 完全唔係路

作者: little.devil    時間: 18-11-14 12:58

QNDEC 發表於 18-11-14 08:39
死心了, 現在又in second in, 之後簡介會講明只有一次interview, super crazy

咁的確有小朋友係一take過in完有offer. 佢講一次interview 都唔算錯。
佢呢個小型2nd in可能係俾1st in 時爭少少的小朋友多一次機會

作者: hosiusiu    時間: 18-11-14 13:26

little.devil 發表於 18-11-14 12:58

咁的確有小朋友係一take過in完有offer. 佢講一次inte ...

我諗當日大家理解係所有學生都係in一次,有人唔註冊就最高分補上,唔係又搵一百人再in

而家分左兩條隊,一條係連100最高分都未到既waiting,一條係second in 後仍然唔得既waiting !

咁講真,無second in 既可能好彩過玩兩次仍然唔得嗰d,浪費時間,延長小朋友痛苦玩多次又唔得,到時班家長怨氣仲大過坐喺度等既家長啦!

作者: karvin_L    時間: 18-11-14 14:29

回覆 little.devil 的帖子

只知道如果有兄姐讀緊而第一輪無OFFER,一定會給第二次面試機會.
作者: merrypris    時間: 18-11-14 18:16

karvin_L 發表於 18-11-14 14:29
回覆 little.devil 的帖子

只知道如果有兄姐讀緊而第一輪無OFFER,一定會給第二次面試機會. ...

播道中學係咪仲係band 2?  佢咁小心小學收生做乜咁多年後都係band 2?  

非常好奇。

作者: 心急媽媽xxx    時間: 18-11-14 20:21

merrypris 發表於 18-11-14 18:16
播道中學係咪仲係band 2?  佢咁小心小學收生做乜咁多年後都係band 2?  

非常好奇。

我覺得係定位問題,所以到最後收唔夠人。想收最好,有d只視為backup

作者: TJBB2012    時間: 18-11-14 20:28

心急媽媽xxx 發表於 18-11-14 20:21
我覺得係定位問題,所以到最後收唔夠人。想收最好,有d只視為backup

Exactly... 我知有人註冊咗,但呢幾日出咗好多 result. 知道有人會放,所以收 waiting 一定有機會,大家不要灰心

作者: little.devil    時間: 18-11-14 22:02

hosiusiu 發表於 18-11-14 13:26
我諗當日大家理解係所有學生都係in一次,有人唔註冊就最高分補上,唔係又搵一百人再in

而家分左兩條隊, ...

其實播道唔係今年先咁做, 上年(或再之前) 已經係咁。
到大抽獎後, 佢會再收扣門表 (俾之前未報過的人報),  然後有部份扣門的人會收offer.   但第一輪的waiting可能仍在痴痴地等

作者: merrypris    時間: 18-11-14 22:07

little.devil 發表於 18-11-14 22:02
其實播道唔係今年先咁做, 上年(或再之前) 已經係咁。
到大抽獎後, 佢會再收扣門表 (俾之前未報過的人報) ...

咁樣唔係咁好,一係好似九真咁講清楚有二輪收生。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5