教育王國

標題: 英華 vs 陳守仁 vs sfa [打印本頁]

作者: fadgare    時間: 18-10-22 21:58     標題: 英華 vs 陳守仁 vs sfa

如果呢幾間有offer,請問會點揀?

英華: 中小,男校一條龍,要一藝
陳守仁:英小,男女校
sfa: 純學術,男女校,升中成績好

作者: Laiseeb    時間: 18-10-22 22:03     標題: 回覆樓主

YW for sure

作者: lkwkenneth    時間: 18-10-22 22:12

fadgare 發表於 18-10-22 21:58

英華: 中小,男校一條龍,多活動, 要一體一藝

我仔都有依3間2nd in, 但是咁早諗都曬氣,三間都有offer先算啦。

作者: fadgare    時間: 18-10-22 22:41

lkwkenneth 發表於 18-10-22 22:12
我仔都有依3間2nd in, 但是咁早諗都曬氣,三間都有offer先算啦。

咁你最鍾意邊間呀

作者: lkwkenneth    時間: 18-10-22 22:50

fadgare 發表於 18-10-22 22:41
咁你最鍾意邊間呀

英華>tsl>sfa

作者: joygigi    時間: 18-10-22 23:14     標題: 回覆樓主

1.英華
2.陳守仁
3.SFA

我會咁排

作者: fadgare    時間: 18-10-22 23:33     標題: 回覆樓主:

因為prefer男校+一條龍?

作者: 小曳人    時間: 18-10-23 09:14

TSL 校長話佢地學校係傳統教學,並非活動教學
作者: 小曳人    時間: 18-10-23 09:15

我估,絕大部份人會排YW先,因為有中學

作者: MrBeast    時間: 18-10-23 09:19

joygigi 發表於 18-10-22 23:14
1.英華
2.陳守仁
3.SFA
me 2

作者: fadgare    時間: 18-10-23 09:34

小曳人 發表於 18-10-23 09:14

多謝指正

作者: MillieLin    時間: 18-10-23 09:36

yes。
其實TSL不似外邊説的活動教學。

作者: fadgare    時間: 18-10-23 09:49

小曳人 發表於 18-10-23 09:15
我估,絕大部份人會排YW先,因為有中學

sfa,純學術,又可抽獎,因有細佬跟尾。英華好好但係要體藝驚應付不來。

作者: fadgare    時間: 18-10-23 09:51

MillieLin 發表於 18-10-23 09:36
yes。
其實TSL不似外邊説的活動教學。

TSL 好似都好多活動玩

作者: sunnymama2    時間: 18-10-23 10:40

fadgare 發表於 18-10-23 09:49
sfa,純學術,又可抽獎,因有細佬跟尾。英華好好但係要體藝驚應付不來。
...

其實一條龍有一條龍好,就係多些時間發展興趣,唔需要為呈分試擔憂。

另學校只係要求一藝,一體只係鼓勵性的,冇特別要求。

事實英華小學畢業生好有競爭力,前年6個,今年8個入左SPCC, 未計其他,計入SPCC的人數都比APS, SFA和 KTS 和TSL 多。學校老師今年仲講笑和小一家長講,希望小朋友留喺書院升學。以我所知,今年英華書院dse成績比往年好(有幾好詳情唔講,驚最後有出入),都叫幫我地呢班家長打左支強心針。

至於TSL 和SFA, 知道係好學校,其他唔清楚,唔敢作評論。

作者: 山貓姐    時間: 18-10-23 10:46

sunnymama2 發表於 18-10-23 10:40
其實一條龍有一條龍好,就係多些時間發展興趣,唔需要為呈分試擔憂。

另學校只係要求一藝,一體只係鼓勵 ...

請問讀英華,想要保持在中游,要不要強力外補或內補?謝謝

作者: fadgare    時間: 18-10-23 10:53

sunnymama2 發表於 18-10-23 10:40

另學校只係要求一藝,一體只係鼓勵 ...

多謝意見! 如果體育唔係必須就感覺輕鬆好多了。

作者: ilyrd    時間: 18-10-23 10:53

路過,聽聞英華男小學辦得好主要因個校長(唔記佢個名),但好似話退休,有否影响?
作者: hsm903    時間: 18-10-23 10:54     標題: 回覆樓主:

delete

作者: magtam0520    時間: 18-10-23 11:04

英華小學的吸引力,早已經跟英華書院關係不大了!

作者: monodad    時間: 18-10-23 11:07

進取型=SFA
穩陣型= YW
經濟型 = TSL

作者: fadgare    時間: 18-10-23 11:15

monodad 發表於 18-10-23 11:07
進取型=SFA
穩陣型= YW
經濟型 = TSL

其實yw也是經濟型呀

作者: monodad    時間: 18-10-23 11:56

fadgare 發表於 18-10-23 11:15
其實yw也是經濟型呀

課外活動駛費唔平,例如樂器班,出國表演等

作者: 小曳人    時間: 18-10-23 13:14

fadgare 發表於 18-10-23 09:49
...

好睇你家細佬天份
其實每個家庭嘅concern 都唔同,好難有標準答案
你俾我,就SFA>TSL
個YW又平又有中學,咁大競爭都有offer的話,唔係咁多人會為SFA/TSL而放棄喎~
除非,你已見到某校有d特質,係你接受唔到嘅,又唔同講法...
所以,因人而異,不如有offer先再煩啦!

作者: sunnymama2    時間: 18-10-23 13:15

monodad 發表於 18-10-23 11:56

乜唔係間間課外活動都要比錢嗎?其實完全唔參加課外活動亦可。

樂器豐儉由人,平的中國笛百幾蚊,貴至管樂萬幾都有。

學校係唔會強迫小朋友參加校隊或樂團,如果為學校出國表演,係好高殊榮呢,呢種人生經歴好難得,我睇過d高年班出國比賽的相,真係好羡慕,我同老公講將來個仔有機會,我會請假同佢出國支持佢,就算老細炒我魷我都一定會跟埋去!

作者: fadgare    時間: 18-10-23 13:22

小曳人 發表於 18-10-23 13:14
好睇你家細佬天份
其實每個家庭嘅concern 都唔同,好難有標準答案
你俾我,就SFA>TSL
有offer後可以考慮的時間就唔多了,除非一面hold住晒啲位一面諗。而且直資要放棄抽獎,所以想事先討論一下而已。我小朋友係讀書型,受谷,性格動靜皆宜,但男仔來講算係比較內斂。
作者: fadgare    時間: 18-10-23 13:30

monodad 發表於 18-10-23 11:56

請問 spb 需要一體一藝嗎

作者: monodad    時間: 18-10-23 13:32

sunnymama2 發表於 18-10-23 13:15

樂器豐儉由人,平的中國笛百幾蚊,貴至管樂 ...

唔駛羡慕嘅.....只要妳肯投資,一定有機會俾妳炒老細魷魚去睇YW concert。BTW,所謂經濟型嘅定義每個人都唔同,有D學校嘅orchestra 同樂器班都係免費嘅。何如香港仔隧道男女小學,6K學費表面好似幾貴,但包3個ECA,起碼唔駛萬萬聲去學樂器,咁我都覺得貴得嚟都幾經濟。不過當然,要去比賽攞獎,蜚聲國際,咁就當然要最好嘅指揮同最強導師先得啦⋯⋯所以收費貴D好正常。最後要諗下,入一個重視全人教育,鼓勵學生多方面參與各項活動嘅學校但因為經濟問題叫小朋友唔好參加ECA係咪要諗清楚其實適唔適合自己呢?

作者: fadgare    時間: 18-10-23 13:32

的確出國表演嘅小朋友水準一定有番咁上下,係唔會用埋曬啲廉價樂器。 不過我都相信係有番咁上下嘅家庭先至會負擔到出國表演。 而且如果自己喺出面學樂器洗費都唔平。 不過呢個唔係一個考慮, 重點是有冇咁多時間去練樂器。

作者: fred1920    時間: 18-10-23 13:36     標題: 回覆樓主:

請問知唔知邊個會做英華新校長?

作者: fadgare    時間: 18-10-23 13:40

fred1920 發表於 18-10-23 13:36
請問知唔知邊個會做英華新校長?

我覺得現任校長都幾畀心機做, 好似好多嘢都親自落手落腳, 唔知下一任校長有冇佢咁多熱誠呢

作者: monodad    時間: 18-10-23 13:43

fadgare 發表於 18-10-23 13:30
請問 spb 需要一體一藝嗎

其實冇邊間學校講到明一定要一體一藝嘅,每個學生嘅狀態都唔同,未必所有學生都適合發展體育或音樂活動,但有部分學校比較喺體藝方面上有傳統優勢,為咗繼續保持呢種優勢,會積極鼓勵學生們去傳承落去,所以先至令大家踴躍地去參加課外活動同校外錦標,為學校爭光。

作者: fadgare    時間: 18-10-23 13:46

monodad 發表於 18-10-23 13:43
其實冇邊間學校講到明一定要一體一藝嘅,每個學生嘅狀態都唔同,未必所有學生都適合發展體育或音樂活動, ...

總之唔係強制我就ok, 因為我爬文見到有啲學校一定要學音樂。 我覺得為咗興趣而學係冇問題但係唔想為咗比賽去谷體藝。

作者: monodad    時間: 18-10-23 13:47

fadgare 發表於 18-10-23 13:46
總之唔係強制我就ok, 因為我爬文見到有啲學校一定要學音樂。 我覺得為咗興趣而學係冇問題但係唔想為咗比 ...

妳終於明白重點

作者: sunnymama2    時間: 18-10-23 13:47

monodad 發表於 18-10-23 13:32
唔駛羡慕嘅.....只要妳肯投資,一定有機會俾妳炒老細魷魚去睇YW concert。BTW,所謂經濟型嘅定義每個人都 ...

I see, 原來有些興趣班係學費交埋。

講真,真係好羡慕點解人地仔女咁叻ga 。我嗰個有佢地一半已經偷笑。我預左個仔喺裡面做過最平平無奇的人,開開心心番學就足夠了。佢有能力入到校隊而自己願意,我作為家長無任歡迎。佢冇能力,就乖乖讀書,中英數操行合格升上書院都唔係太差啫。

作者: fadgare    時間: 18-10-23 13:51

sunnymama2 發表於 18-10-23 13:47
I see, 原來有些興趣班係學費交埋。

講真,真係好羡慕點解人地仔女咁叻ga 。我嗰個有佢地一半已經偷笑。 ...

我覺得最重要係搞掂中英數等學術方面嘅嘢,然後大學揀到一門佢鍾意讀嘅科目,將來發展佢想做嘅職業。我自己是不太想花太多時間去比賽同谷體藝。反而谷數或辯論比賽我ok。

作者: fadgare    時間: 18-10-23 13:52

monodad 發表於 18-10-23 13:47
妳終於明白重點

即係點呀? 其實我好鍾意聖保羅書院但係我諗冇機會

作者: monodad    時間: 18-10-23 14:05

fadgare 發表於 18-10-23 13:52
即係點呀? 其實我好鍾意聖保羅書院但係我諗冇機會

其實今年可以樂觀D,因為出生率同零雙非影響之下,直私學位應該冇咁緊張。SPCPS同YW對我嚟講係同一層次同類型嘅學校,分別只係一間見報率高D,一間歷史悠久同低調D嘅傳統男校。如果妳想更上一層樓又願意投資喺子女學術上嘅,首選SFA,因為唔駛等6年已經有機會俾妳跳去其他名校或神津。但如果唔想煩,想輕鬆過小學生涯,YW或SPB揀近自己住果間就ok。但如果想用十分經濟嘅學費但換到十分不俗嘅語景,科學、世界觀思考能力,TSL係唔錯嘅選擇。

作者: fadgare    時間: 18-10-23 14:17

monodad 發表於 18-10-23 14:05
其實今年可以樂觀D,因為出生率同零雙非影響之下,直私學位應該冇咁緊張。SPCPS同YW對我嚟講係同一層次同 ...

多謝你的意見。聽你咁講應該sfa最適合我仔, 係差在有冇信心佢可以名列前茅。 同埋係驚佢會唔會太悶。 其實谷嘅津校就最啱,因為仲有細路妹跟尾。

作者: monodad    時間: 18-10-23 14:42

fadgare 發表於 18-10-23 14:17
多謝你的意見。聽你咁講應該sfa最適合我仔, 係差在有冇信心佢可以名列前茅。 同埋係驚佢會唔會太悶。 其 ...

津校點谷都唔會夠SFA嚟,如果同時有細佬同細妹,咁唯有搏P2插班HRGPS、仁立、油天、沙呂.....睇下幫唔幫到佢地。

作者: fadgare    時間: 18-10-23 14:47

monodad 發表於 18-10-23 14:42
津校點谷都唔會夠SFA嚟,如果同時有細佬同細妹,咁唯有搏P2插班HRGPS、仁立、油天、沙呂.....睇下幫唔幫到 ...

多謝你意見, 其實細佬妹可以分開搞。 反正妹妹我哋想佢讀女校多啲。 不過就算要插男校真係都幾難..... 你講嗰d學校我都有考慮。

作者: joygigi    時間: 18-10-23 14:48

fadgare 發表於 18-10-23 13:22
有offer後可以考慮的時間就唔多了,除非一面hold住晒啲位一面諗。而且直資要放棄抽獎,所以想事先討論一下 ...

如果小朋友受谷,又有信心佢學術,sfa可以轉到神校,過往好多例子

作者: RonnyBB    時間: 18-10-23 14:51

same as you…… 有offer才諗……

作者: lkwkenneth    時間: 18-10-23 14:54

RonnyBB 發表於 18-10-23 14:51
same as you…… 有offer才諗……
反而諗緊今個星期六TSL/SFA去邊間

知唔知sfa遲到比唔比入?

作者: monodad    時間: 18-10-23 14:55

fadgare 發表於 18-10-23 14:47
多謝你意見, 其實細佬妹可以分開搞。 反正妹妹我哋想佢讀女校多啲。 不過就算要插男校真係都幾難..... 你 ...

級頭10男仔插任何一間男校(津或直私)都必定有得in,津校離不開LS同SJPS,直私大部份DB同SPCC,少部分會去插YW。其實如果搏插班跳船可以考慮埋APS,RC 。

作者: RonnyBB    時間: 18-10-23 14:56

lkwkenneth 發表於 18-10-23 14:54
知唔知sfa遲到比唔比入?

I don't know....
感覺上2nd in 更加唔應該遲到

作者: RonnyBB    時間: 18-10-23 14:57

monodad 發表於 18-10-23 14:55

級頭10男仔插任何一間男校(津或直私)都必定有得in,津校 ...

deleted

作者: monodad    時間: 18-10-23 14:59

RonnyBB 發表於 18-10-23 14:57
但APS 强迫音樂……

可以唱歌嘅......

作者: RonnyBB    時間: 18-10-23 15:01

monodad 發表於 18-10-23 14:59
可以唱歌嘅......

個人認為,音樂(包唱歌)可以培養,但不能强迫

作者: babeggma    時間: 18-10-23 15:03     標題: 回覆樓主

我覺得如果真係遲到去in的話,兩間學校的員工見到呢個post後,都唔會俾你遲入啦...揀一間你覺得最值得的去吧!

作者: fadgare    時間: 18-10-23 15:04

monodad 發表於 18-10-23 14:55

級頭10男仔插任何一間男校(津或直私)都必定有得in,津校 ...

我之前爬文宣道要谷音樂 驚應付唔到咁多嘢, 音樂呢啲嘢谷唔谷到都要睇天份,仲要相當嘅練習時間, 驚影響佢讀書同增加佢嘅壓力。SFA級十我諗都幾難.... 須知天外有天人外有人..... 就算佢而家喺佢幼稚園成績良好去到sfa都唔知點

作者: monodad    時間: 18-10-23 15:05

RonnyBB 發表於 18-10-23 15:01

個人認為,音樂(包唱歌)可以培養,但不能强迫

但其實讀任何學校都會有音樂堂,都會教唱歌同樂理,咁你冇理由話學校強迫小朋友學音樂噃⋯⋯本來校本課程就係強迫學生要學中英數常音樂同體育.....

作者: fadgare    時間: 18-10-23 15:06

joygigi 發表於 18-10-23 14:48
如果小朋友受谷,又有信心佢學術,sfa可以轉到神校,過往好多例子

我有信心佢中上, 但是否頭十名就... 不敢輕視出面強勁的小朋友們

作者: sunnymama2    時間: 18-10-23 15:13

monodad 發表於 18-10-23 14:59
可以唱歌嘅......

YW都可以唱歌。

作者: sunnymama2    時間: 18-10-23 15:17

RonnyBB 發表於 18-10-23 14:57
但APS 强迫音樂……

我仔以前有宣幼offer, 有諗過如果幸運地升宣小都要學樂器,對我呢d冇乜音樂細胞的家庭係負擔,所以就放棄了。

到揀小學時,我才發覺以前都幾無知,原來大部分學校都規定學一種樂器,嗰時我仲心諗當初如讀宣幼,都有一半機會上宣小,仲要交通極之方便!。

作者: monodad    時間: 18-10-23 15:20

sunnymama2 發表於 18-10-23 15:13
YW都可以唱歌。

當然當然......每間學校都可以學唱歌.....但閣
下嘅重點係?

作者: RonnyBB    時間: 18-10-23 15:21

sunnymama2 發表於 18-10-23 15:17

我仔以前有宣幼offer, 有諗過如果幸運地升宣小都要學樂 ...

認同很多學校也要學樂器
但是有些學校看樂器很重,會計分
有些則比較自由
不是嗎?

作者: sunnymama2    時間: 18-10-23 15:23

monodad 發表於 18-10-23 15:20
當然當然......每間學校都可以學唱歌.....但閣
下嘅重點係?

只係指出如果唔鐘意學樂器,學校都容許學生唱歌代替樂器評估。

作者: fadgare    時間: 18-10-23 15:27

sunnymama2 發表於 18-10-23 15:17

我仔以前有宣幼offer, 有諗過如果幸運地升宣小都要學樂 ...
為咗比賽/表演練係好唔同....比賽/表演要追求完美,同一首要練到極致,係辛苦。除非佢好有興趣,否則都好難享受。我小朋友係有學開樂器,亦有每天練琴(30分鐘),但試過表演/考試練得係比較辛苦,亦剝削佢學習/玩嘅時間,所以不太想有壓力地去練比賽/表演曲目。如果學校對音樂有要求,就會催谷,或者入樂團/參加校際,練習時間會加倍,我覺得壓力頗大,亦驚兼顧不到學業。
作者: monodad    時間: 18-10-23 15:30

sunnymama2 發表於 18-10-23 15:23
只係指出如果唔鐘意學樂器,學校都容許學生唱歌代替樂器評估。

當然啦⋯⋯我諗無一間學校因為學生冇學樂器而音樂科俾0分佢掛?

作者: monodad    時間: 18-10-23 15:31

RonnyBB 發表於 18-10-23 15:21
認同很多學校也要學樂器
但是有些學校看樂器很重,會計分
有些則比較自由

我諗你想講嘅應該係呈分試會唔會將音樂科嘅成績都呈上教育局,係咪?因為所有學校嘅音樂科都會計分果喎?

作者: RunningPig    時間: 18-10-23 21:32

識幾個以前讀 YW 都 complain 學緊鋼琴唔幾,一定要學樂團有嘅樂器

作者: sunnymama2    時間: 18-10-24 07:29

RunningPig 發表於 18-10-23 21:32
識幾個以前讀 YW 都 complain 學緊鋼琴唔幾,一定要學樂團有嘅樂器
係,我都有complain
其實我想知有邊間學校要學樂器,鋼琴都計呢。我只知LHT, 仲有邊間?

作者: retriever    時間: 18-10-24 07:44

fadgare 發表於 18-10-22 21:58

英華: 中小,男校一條龍,要一藝

英華/陳守仁係一組。

如想留命抽津校,留SFA。

如不,英華係一句到尾。

如果諗著讀著先,中學過國外或返祖家(有護照者)讀TSL。

作者: retriever    時間: 18-10-24 07:49

好多直資包一兩樣課外活動。

有D 樂器都有免費班,睇你抽唔抽到。

作者: retriever    時間: 18-10-24 07:54

sunnymama2 發表於 18-10-24 07:29
其實我想知有邊間學校要學樂器,鋼琴都計呢。我只知LHT, 仲有邊間?
...

有D 口琴,牧童笛都計。

係入樂團唔計鋼琴,考音樂科其他小樂器都係。

作者: retriever    時間: 18-10-24 07:58

joygigi 發表於 18-10-23 14:48

如果係課業優先,SFA係好選擇。

樂器費時費錢唔少,特別係仔,唔少真係唔鍾意樂器,拉牛上樹確係無謂。

SFA單簡好多。無論係咪昇上神台,打好個底,都係有長遠幫助。

作者: fadgare    時間: 18-10-24 09:41

retriever 發表於 18-10-24 07:44
英華/陳守仁係一組。

如想留命抽津校,留SFA。
學術程度來說,請問英華同SFA是否差不多呢?
作者: fadgare    時間: 18-10-24 09:42

retriever 發表於 18-10-24 07:58
SFA單簡好多。無論係咪昇上神台,打好個底,都係有長遠幫助。
我好buy呢句。就算考插班不成功,希望也能打好個底。
作者: mcl203    時間: 18-10-24 10:03

fadgare 發表於 18-10-24 09:42
我好buy呢句。就算考插班不成功,希望也能打好個底。

何謂打好過底,仲要考慮時間性既因素,太早要比同齡打既底更厚,未必係一定對~~~

作者: Lingcheung    時間: 18-10-24 10:09

路過
阿仔中一幾個同班同學都是sfa 畢業. 好乖好醒目英文好好 (阿仔普通津小, 英文真係差三班), 大家都異口同聲話, 過去六年都是讀書讀書, 好鬼辛苦
作者: b3410    時間: 18-10-24 10:13

小朋友樂團出去比賽都會撞到YW,話YW音樂方面好勁!

不過小朋友曳曳就比較多,可能男校都係咁
作者: fadgare    時間: 18-10-24 10:17

mcl203 發表於 18-10-24 10:03
何謂打好過底,仲要考慮時間性既因素,太早要比同齡打既底更厚,未必係一定對~~~
個底唔好俾你搏大霧入到band 1中學都跟唔到,有底點都好過無
作者: fadgare    時間: 18-10-24 10:20

Lingcheung 發表於 18-10-24 10:09
路過
阿仔中一幾個同班同學都是sfa 畢業. 好乖好醒目英文好好 (阿仔普通津小, 英文真係差三班),  ...
英文我不擔心,我反而希望佢中文好些。所以中小也是理想的。辛不辛苦看個人,我識人就話不覺得辛苦。
作者: mcl203    時間: 18-10-24 10:23

fadgare 發表於 18-10-24 10:17
個底唔好俾你搏大霧入到band 1中學都跟唔到,有底點都好過無

KG升小學乍喎,唔使咁快去打好個中學底~~~

作者: fadgare    時間: 18-10-24 10:32

mcl203 發表於 18-10-24 10:23
KG升小學乍喎,唔使咁快去打好個中學底~~~

有啲人揀一條龍都係為咗中學, 咁揀一間學術型小學為咗打好個底上中學也合情合理

作者: Lingcheung    時間: 18-10-24 10:34

叻仔超班的, 入到呢3間都不會有問題, 比心機, 一樣會升B1A.  "神校" 中學,  大家可以了解一下, 一年有幾多YW仔轉升其他B1A 男校就知.  我知道今年超過10個升讀加多利山男校. 上文都有家長分享, 升另外一間男女校都不少.

有yw offer, "進可攻, 退可守",  直升書院, 一大班同學, 真係好鬼開心.  考到其他B1A 中學, 又可以..  

無得輸

利申: 阿仔不力, 當年考呢三間連2ND IN 都無, 上年考YW 書院都入不到2ND IN, 陰公.
作者: babywish    時間: 18-10-24 10:43

Lingcheung 發表於 18-10-24 10:34
叻仔超班的, 入到呢3間都不會有問題, 比心機, 一樣會升B1A.  "神校" 中學,  大家可以了解一下, 一年有幾多Y ...

請問一下,那裡可以見到YW升中的資料,網站我是找不到⋯謝謝

作者: Lingcheung    時間: 18-10-24 10:51

回覆 babywish 的帖子

據我知道一向不公開的,  阿仔今年剛升中, 都是從相熟朋友口中得知, 轉升另外一間男校的約數. 坦白講, 我只知今年的少少資料, (9月3號不少人post 開學相在FB, 大家咪知)  

作者: babywish    時間: 18-10-24 11:05

Lingcheung 發表於 18-10-24 10:51
回覆 babywish 的帖子

據我知道一向不公開的,  阿仔今年剛升中, 都是從相熟朋友口中得知, 轉升另外一間男 ...
I see, thank you!!

作者: 積奇百事    時間: 18-10-24 14:25

fadgare 發表於 18-10-23 13:46
總之唔係強制我就ok, 因為我爬文見到有啲學校一定要學音樂。 我覺得為咗興趣而學係冇問題但係唔想為咗比 ...

如果咁講,英華未必岩你,英華係著重活動比賽排第一,學術考試係其次的。

作者: fadgare    時間: 18-10-24 14:29

積奇百事 發表於 18-10-24 14:25
如果咁講,英華未必岩你,英華係著重活動比賽排第一,學術考試係其次的。
...

明白謝謝你

作者: fadgare    時間: 18-10-24 15:03

Lingcheung 發表於 18-10-24 10:34
叻仔超班的, 入到呢3間都不會有問題, 比心機, 一樣會升B1A.  "神校" 中學,  大家可以了解一下, 一年有幾多Y ...

多謝,我仔不是超班,而且有細佬妹...要諗多少少

作者: Lingcheung    時間: 18-10-24 16:51

回覆 fadgare 的帖子

小朋友潛能無限, 加油.  

作者: RunningPig    時間: 18-10-24 23:11

sunnymama2 發表於 18-10-24 07:29
...

DBSPD

作者: QQ1212    時間: 18-10-25 00:10

首選YW因是一條龍Sfa學術高,升中有競爭能力
陳守仁語境不錯,但升中一般

作者: grandmalolo    時間: 18-10-25 15:51

當年小朋友SFA一早有offer, YW 2nd in之後就完了,YSL 8月尾Call,即轉去TSL讀,入'讀後,小朋友超愛學校,無比的包容,當在P2升P3我心思思寄成績表去YW,因我怕呈分試,筆試後YW收了(我小朋友是被我迫),最後尊重兒子都無轉校,現在高小了,快要升中,也沒有後悔,自動型讀書,玩好多不同隊。

作者: monodad    時間: 18-10-25 16:27

grandmalolo 發表於 18-10-25 15:51
當年小朋友SFA一早有offer, YW 2nd in之後就完了,YSL 8月尾Call,即轉去TSL讀,入'讀後,小朋友超愛學校, ...

其實只要成績屬B1,又何必擔心入唔返YW?

作者: grandmalolo    時間: 18-10-25 19:09

回覆 monodad 的帖子

現在高小,上了軌道,隨如而安,不驚啦,可以有好多更好的中學選擇😁!但記浔當年P2時,要驚多4年才升中,非常挣扎!
TSL 從來都不汱弱留強,高小也可以只有4~5樣功課,又不操比賽,有些是2,3天才交,對於ADHD,讀障小孩也可分房考讀卷,好包容,所以 升中比SFA不太飘亮。

致樓主:

如YW收,要一條龍的話,TAKE OFFER 啦!

作者: fadgare    時間: 18-10-25 19:19

grandmalolo 發表於 18-10-25 19:09
回覆 monodad 的帖子

現在高小,上了軌道,隨如而安,不驚啦,可以有好多更好的中學選擇😁!但記浔 ...

謝謝你,我都聽講陳守仁好包容。 三間也是好學校。 求其一間收都好感恩

作者: fadgare    時間: 18-10-25 19:21

Lingcheung 發表於 18-10-24 16:51
回覆 fadgare 的帖子

小朋友潛能無限, 加油.

多謝, 最後得唔得都好,都要相信自己小朋友!

作者: Mimichuchu    時間: 18-10-25 19:26     標題: 回覆樓主:

我地好多家長都超愛TSL,學校好多同的school team比孩子發展所長,不分精英班,就使成績略遜的也能發揮自己的天份。

校長都係好有heart 的,他是一味只谷成績的。

百貨應百客,各校也有自己的優劣,Good luck to 樓主!

作者: fadgare    時間: 18-10-25 21:10

Mimichuchu 發表於 18-10-25 19:26
我地好多家長都超愛TSL,學校好多同的school team比孩子發展所長,不分精英班,就使成績略遜的也能發揮自 ...

多謝分享,令我對貴校有更深認識

作者: To@Yoyo    時間: 18-10-26 07:03

same here , 我都想有呢個煩惱!

作者: hyao    時間: 18-10-26 08:51     標題: 回覆樓主

正路散都係揀YW,叻仔嘅到時跳去第二間都得

作者: stingerc    時間: 18-10-26 12:49     標題: 回覆樓主:

TSL 小息半小時多,動静活動任君選擇:.subject rooms 有不同活動、電影(包括卡通),subject weeks 又有攤位遊戲或活動。合理功課量。沒有成績或比賽比較壓力。

作者: 964000    時間: 18-10-26 15:41     標題: 回覆樓主:

作者: boboT    時間: 18-10-27 02:18

964000 發表於 18-10-26 15:41
YW>TSL>SFA 。YW識幾個都話讀得happy, 又有不錯的一條龍中學,SFA, 尤其男仔真係未聽過去到高小仍然happy,  ...

當年放棄YW選SFA,越讀越上進,越讀越熱血,佢會主動追書刨,會挑戰自己,儘管升中結果如何,培養到仔咁上進已經超出滿意了,這種態度是培他一輩子的。

作者: fadgare    時間: 18-10-27 12:16

boboT 發表於 18-10-27 02:18
當年放棄YW選SFA,越讀越上進,越讀越熱血,佢會主動追書刨,會挑戰自己,儘管升中結果如何,培養到仔咁上 ...

多謝你的分享! 這個態度很重要。希望sfa收我小朋友啦!

作者: boboT    時間: 18-10-27 12:18

fadgare 發表於 18-10-27 12:16
多謝你的分享!  這個態度很重要。希望sfa收我小朋友啦!

你放心,有熱愛學習的態度無論去哪家小學都能把書讀好。祝好運!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5