教育王國

標題: 澳洲升學邊間好? [打印本頁]

作者: alicemarkus    時間: 18-10-2 18:05     標題: 澳洲升學邊間好?

我想問下如果想搵澳洲寄宿中學,要係悉尼個邊女校或男女校有無邊間比較好?

謝謝!

作者: samuellor    時間: 18-10-4 00:15

作者: Activehealth    時間: 18-10-4 07:58     標題: 回覆樓主:

Deleted

作者: alicemarkus    時間: 18-10-4 14:35

回覆 Activehealth 的帖子

唔該哂你
咁呢3間係成績好校風好定係有咩特別好?
其實澳洲學校係點睇好唔好?有排行榜?

謝謝

作者: Activehealth    時間: 18-10-4 18:57

alicemarkus 發表於 18-10-4 14:35
回覆 Activehealth 的帖子

唔該哂你

Deleted

作者: Activehealth    時間: 18-10-4 18:57     標題: 回覆樓主:

Deleted

作者: elbar    時間: 18-10-4 19:06

alicemarkus 發表於 18-10-2 18:05
我想問下如果想搵澳洲寄宿中學,要係悉尼個邊女校或男女校有無邊間比較好?

謝謝!

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Presbyterian_Ladies%27_College,_Sydney

https://en.m.wikipedia.org/wiki/SCEGGS_Darlinghurst

作者: luckyveronique    時間: 18-10-5 16:04     標題: 回覆樓主

睇過Pymble Ladies College校园,甩香港几條街。課程亦相當豐富精彩,學生斯斯文文

作者: queenbb1122    時間: 18-10-5 20:01

Activehealth 發表於 18-10-4 18:57
漏咗一間

SCEGGS Darlinghurst

Lee間係咪唔收overseas student?最近幫個女揾學校(kindergarten), 好似唔收喎。另外參觀過pymble’s...好多Chinese

作者: luckyveronique    時間: 18-10-5 22:25

queenbb1122 發表於 18-10-5 20:01
Lee間係咪唔收overseas student?最近幫個女揾學校(kindergarten), 好似唔收喎。另外參觀過pymble’s...好 ...

你可以看下最新Atar分数,攞高分的Chinese占幾多

作者: samuellor    時間: 19-8-5 00:03

作者: bristol    時間: 19-8-5 22:09

samuellor 發表於 19-8-5 00:03
以上的學校當然好啦,貴學費的私校,而且在好區當然唔雜。
有得揀 , 都唔好去澳洲讀書 , 澳洲大學質素差 , 人所共知
作者: samuellor    時間: 19-8-5 22:10

作者: bristol    時間: 19-8-5 22:16

samuellor 發表於 19-8-5 22:10
你話啫,收你的兒女才説
我小朋友學校今年最差成績的幾個低端學生 , 在別無選擇下 , 去澳洲升學
我小朋友慶幸成績尚可 , 夠分入讀本地或海外大學神科 , 但絕對不會考慮到澳洲升學

作者: samuellor    時間: 19-8-5 22:18

作者: bristol    時間: 19-8-5 22:34

Activehealth 發表於 18-10-4 18:57
當年我去澳洲讀中學讀私立grammar school(類似香港聖公會中學),兄弟姊妹全部都係私立中學,同輩澳洲親戚 ...
你成日講到自己咁勁 , 咁你而家做物理治療師 , 技工級的工作 , 月薪過港幣十萬未???
作者: Activehealth    時間: 19-8-5 22:38

bristol 發表於 19-8-5 22:34
你成日講到自己咁勁 , 咁你而家做物理治療師 , 技工級的工作 , 月薪過港幣十萬未??? ...

一早唔止啦!
咁你呢?

作者: bristol    時間: 19-8-5 22:50

Activehealth 發表於 19-8-5 22:38
一早唔止啦!
咁你呢?
勁喎 , 果然係吹水猛人 , 技工級的工作可以月入超過十萬

我就冇你咁勁 , 現在咬綜援 , 每月$3500

作者: Activehealth    時間: 19-8-5 23:01

bristol 發表於 19-8-5 22:50
勁喎 , 果然係吹水猛人 , 技工級的工作可以月入超過十萬

我就冇你咁勁 , 現在咬綜援 , 每月$3500

報正稅,駛鬼呃你!大把行家都唔止每月十皮啦,私家每個症都收過仟,你自己計啦!

恭喜你,唔駛做都有糧出。咁你仲勁啦!

作者: bristol    時間: 19-8-5 23:13

Activehealth 發表於 19-8-5 23:01
報正稅,駛鬼呃你!大把行家都唔止每月十皮啦,私家每個症都收過仟,你自己計啦!

恭喜你,唔駛做都有糧 ...

失敬失敬!!!  成日見你吹得自己咁勁 , 處處表現出澳洲人australian made的精神 , 又話自己係grammer school藍血人 , 做一份技工級的工作月入可以超過十萬 , 私家症每個都收過仟,咁仲咁得閒可以辦公時間上網吹水
作者: lui    時間: 19-9-20 14:18

Activehealth 發表於 19-8-5 23:01

恭喜你,唔駛做都有糧 ...

我的物理治療師,澳洲畢業,$1100 40分鐘。仲要fully book.返22日最少14萬

作者: bristol    時間: 19-9-23 06:07

lui 發表於 19-9-20 14:18
我的物理治療師,澳洲畢業,$1100 40分鐘。仲要fully book.返22日最少14萬

你個物理治療師,話比你知他每個月的收入?? 聽落有点怪怪

作者: lui    時間: 19-9-23 10:44

bristol 發表於 19-9-23 06:07

我自己計,一天六個客,做22天。
我睇左成個月。好full 前後都有人看。其實呢個收入好平常,晤系大$。要交租同請reception.一個月淨袋10-11萬我估。
平心而論,澳洲有d科(不熱門的)收生確不是高。如bachelor of arts 31/32收,而加拿大top 3要35先收。但business 及medicine or related 或精算的收生要求都幾高,唔會低過HKU.

圖片附件: myimage.jpg (19-9-23 10:44, 798.63 KB) / 下載次數 27
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIwMjcwfGRiMmMwOTg0fDE3MjcwODgwOTh8MA%3D%3D

作者: lui    時間: 19-9-23 12:20

bristol 發表於 19-9-23 06:07

我老公仲貴,大概1650一次

作者: bristol    時間: 19-9-24 04:13

lui 發表於 19-9-23 10:44
我自己計,一天六個客,做22天。
我睇左成個月。好full 前後都有人看。其實呢個收入好平常,晤系大$。要交 ...

多謝你澄清你只是”估算”你的物理治療師每月收入有10多萬元,但我对你的估算有質疑:

1. 22日x6個客x$1100=$145000 。。如果你朋友是打工,一般他只可以拆五成,即$72500。如果是自僱,那麽他只得$45000 交租+ 員工 薪酬+ 燈油火蠟

2. 你真係見過佢每日 做唔停手 ??我見過有些醫生, 扮嘢話自己fully book, 營造一個紅牌阿姑的形象, 給病人多一點信心

3. 我估 $1100 是首次診費, 私家醫院一般收 $650

4. 如果私家症真係 咁好搵, 就冇人留喺醫管局做

作者: samsam123321    時間: 19-9-24 07:48

.......
作者: lui    時間: 19-9-24 08:14

bristol 發表於 19-9-24 04:13
多謝你澄清你只是”估算”你的物理治療師每月收入有10多萬元,但我对你的估算有質疑:

1. 22日x6個客x$1 ...

我看了一個多月,50分鐘 $1100
暫時八次每㳄$1100。我先生$1650看左三年,平均一個月四次

佢同另一位物理治療師開店,店在交易廣場對面。
下次去我看一下他幾時畢業的。星期六報告

圖片附件: myimage.jpg (19-9-24 09:39, 521.78 KB) / 下載次數 31
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIwMzQ4fGRhMWE0N2Y5fDE3MjcwODgwOTh8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (19-9-24 09:39, 704.54 KB) / 下載次數 18
/forum.php?mod=attachment&aid=MzIwMzUxfGZmMDEyZjZkfDE3MjcwODgwOTh8MA%3D%3D

作者: samuellor    時間: 19-11-17 14:47

作者: samuellor    時間: 19-11-17 14:49

作者: samuellor    時間: 19-11-17 14:50

作者: samuellor    時間: 19-11-17 14:52

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5