教育王國

標題: 其實而家學琴都幾貴下 [打印本頁]

作者: kimberlybaby    時間: 18-9-22 14:42     標題: 其實而家學琴都幾貴下

閑閑哋半個鐘都起碼二百至二百幾蚊

作者: babycute2009    時間: 18-9-22 16:43

鋼琴? 不貴了
其他樂器更貴😅
作者: kimberlybaby    時間: 18-9-22 16:51

babycute2009 發表於 18-9-22 16:43
鋼琴? 不貴了
其他樂器更貴😅

二百幾半小時,我覺得幾貴

作者: Jane1983    時間: 18-9-22 17:31     標題: 回覆樓主:

初學算平,學45分鐘,一個月都係幾百元。
去到5、6級,又學琴又學樂理,一個月4000元,好貴

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-9-22 17:36

kimberlybaby 發表於 18-9-22 14:42

算平啦,再平果 d 你唔會收貨  

作者: kimberlybaby    時間: 18-9-22 18:08

Jane1983 發表於 18-9-22 17:31
初學算平,學45分鐘,一個月都係幾百元。
去到5、6級,又學琴又學樂理,一個月4000元,好貴
...

咩幾百,係成千銀呀

作者: 新秦先生    時間: 18-9-22 21:10

作者: 新秦先生    時間: 18-9-22 21:13

作者: btrue    時間: 18-9-23 11:32

鋼琴老師質素參差超大, 搵個庸師就唔好埋怨幾年都未考試, 考官評判評語同老師教的有出入.
作者: Jane1983    時間: 18-9-23 11:52

kimberlybaby 發表於 18-9-22 18:08
咩幾百,係成千銀呀

你可以打去通利或其他琴行夾吓價,你講的價錢初學係貴,係咪物有所值就要學過先知。

作者: little_yolky    時間: 18-9-24 17:09

kimberlybaby 發表於 18-9-22 18:08
咩幾百,係成千銀呀
通利初學半粒鐘, 四堂唔駛一千喎, 阿細8XX 45分鐘。
作者: kwan_kwan3    時間: 18-9-25 18:03

kimberlybaby 發表於 18-9-22 14:42

你初學巳經嫌貴?到考六級或以上,考試oral果part要分開比錢學,果時咪仲貴。

作者: fany    時間: 18-9-26 11:08     標題: 回覆樓主

認真學音樂的話,是十分十分貴。

作者: b3410    時間: 18-9-26 11:20

樂器的確要比較多的投資。尤其是萬一小朋友還算有小小資質,打算進一步培養,還要加按
作者: ch-cheung    時間: 18-9-26 11:39     標題: 回覆樓主

作者: miaochan    時間: 18-9-26 14:28     標題: 回覆樓主

仲要計埋請伴奏練習的錢,夾幾堂琴分分鐘又洗幾千,到時真係好肉赤㗎。

作者: 0030    時間: 18-9-26 15:21

我選非牟利機構學鋼琴,一個月500,6堂,11月考4級,學左2年幾~我不求考級,只係平平D,小朋友的興趣想玩下,但老師建議考級練膽量就比小朋友試下~
作者: kimberlybaby    時間: 18-9-26 15:33

0030 發表於 18-9-26 15:21
我選非牟利機構學鋼琴,一個月500,6堂,11月考4級,學左2年幾~我不求考級,只係平平D,小朋友的興 ...

可提供名嗎?

作者: easymo    時間: 18-9-26 16:09

貴?? 咁就要睇qualification
將心俾心, 如果你個小朋友花大量時間, 心機, 金錢去成為一個音樂家, build up 自己的專業, 你會覺得佢的專業不值錢嗎?
作者: 0030    時間: 18-9-26 16:21

回覆 kimberlybaby 的帖子

頌樂協會~

作者: CC12345678    時間: 18-9-27 10:12

我選非牟利機構學鋼琴,一個月500,6堂,11月考4級,學左2年幾~我不求考級,只係平平D,小朋友的興 ...

我2個女都係喺d社區中心學琴,初級$90半小時,1級$100半小時,平平地睇下係咪有心有力學上去,等佢地學到4、5級先再算。

作者: kimberlybaby    時間: 18-9-27 13:11

0030 發表於 18-9-26 16:21

頌樂協會~

喺邊?

作者: LeeCC    時間: 18-9-27 14:46

babycute2009 發表於 18-9-22 16:43
鋼琴? 不貴了
其他樂器更貴😅

伴奏好貴,而且其他樂器老師好多唔教aural,要請伴奏老師教,又加幾堂

作者: LeeCC    時間: 18-9-27 14:47

kwan_kwan3 發表於 18-9-25 18:03
你初學巳經嫌貴?到考六級或以上,考試oral果part要分開比錢學,果時咪仲貴。
...
考試前要加堂學aural,操sight reading,都系野架
作者: babycute2009    時間: 18-9-27 14:53

我地個鋼琴伴奏 $500 / 1hr, 下月考試,巳上了6堂伴奏堂

另有搵老師教Aural 4堂,每堂$350 /45分鐘
作者: fany    時間: 18-9-27 15:47     標題: 回覆樓主

鋼琴已算是較平(最少不用請伴奏),亦較易找老師(所有樂器的好老師都極之難搵,看緣份)。學其他樂器,更難搵老師。

作者: sherlynsiu    時間: 18-9-28 01:00

請問在哪里學?

作者: retriever    時間: 18-9-28 07:39

幾歲?

早兩睇返D 舊相,原來細路好細個(睇返D 相先覺,當時唔覺)已經帶佢去琴行學啟蒙班。

諗返轉頭真係D 錢丟落咸水海。

作者: babycute2009    時間: 18-9-28 22:55

retriever 發表於 18-9-28 07:39
幾歲?

早兩睇返D 舊相,原來細路好細個(睇返D 相先覺,當時唔覺)已經帶佢去琴行學啟蒙班。
咁又唔係嫁細個學節拍,音樂感

作者: 人上人    時間: 18-9-30 15:00     標題: 回覆樓主

請問現在一般琴行鋼琴8級/45mins大概是什麼收費?

作者: LeeCC    時間: 18-9-30 18:29

人上人 發表於 18-9-30 15:00
請問現在一般琴行鋼琴8級/45mins大概是什麼收費?

我老師私人7級 $450一個鐘

8級應該唔會45min甘短wor ,我老師六級以上都要一個鐘,話45min覆得琴來,無時間教野

作者: mypang    時間: 18-9-30 19:23     標題: 回覆樓主

如只是想小朋友學吓樂器,可以留意一下音統處嘅樂器訓練班,學費吾貴,教正統皇家試內容及樂理。如插班生比較難,而且好多人去面試。

https://www.lcsd.gov.hk/tc/mo/training/instrumentalmusictrainingscheme.html

作者: M-1    時間: 18-10-1 17:34     標題: 回覆樓主:

我囡私人老師(上門)7级$500/hr

作者: fany    時間: 18-10-2 09:49

M-1 發表於 18-10-1 17:34
我囡私人老師(上門)7级$500/hr

不算貴,這是廿幾年前我學琴的價錢

作者: 四隻貓    時間: 18-10-2 17:54

fany 發表於 18-10-2 09:49
不算貴,這是廿幾年前我學琴的價錢
係呀, 我廿年前學琴都係$500 / hr.

作者: munce    時間: 18-10-3 12:10     標題: 回覆樓主:

仔將考8級,他仍有興趣繼續學琴。我略聽過「演奏級」,但所知不多。是不是都是皇家(ABRSM)的?有沒有相關的網站?琴老師不會教演奏級,有沒有老師介紹?大約幾錢一堂?

作者: 四隻貓    時間: 18-10-4 11:49

回覆 munce 的帖子

八級之後,還有三個「演奏文憑」的考試可供報考。在「英國皇家音樂學院」(ABRSM),他們分別是Dip ABRSM,LRSM和FRSM,而「聖三一音樂學院」(Trinity),則是ATCL,LTCL和FTCL。

香港學生完成「皇家」的八級後通常會報考「聖三一」的ATCL

作者: mansum92    時間: 18-10-4 20:40

LeeCC 發表於 18-9-30 18:29
我老師私人7級 $450一個鐘

8級應該唔會45min甘短wor ,我老師六級以上都要一個鐘,話45min覆得琴來,無時 ...

我個仔考完8級仲係上緊45分鐘 (emoji) 老師都係其實正常45分鐘唔得,但佢又得喎,就冇再加時間。如果加到1個鐘又會貴好多 (emoji)

作者: babypig2017    時間: 18-10-5 16:07

人地花很多心機,時間,金錢先出來教到。
1對1,不是班制,一收幾個學生一起教。
十幾年前收費同現在都差不多,冇加價咁濟。打工仔都有薪金加。

作者: mermaidmama    時間: 18-10-8 10:51

回覆 kwan_kwan3 的帖子

其實只學琴但唔去考級可以嗎?通常去到邊級先要去考試拿cert呢?
作者: cyhin    時間: 18-10-8 11:40     標題: 回覆樓主:

如初學者,都覺貴,就不要洗濕個頭,因越上越貴,個小朋友有心學就好,唔係盞勞氣又傷荷包!我個完成五級已停了!

作者: cyhin    時間: 18-10-8 11:44

mypang 發表於 18-9-30 19:23
如只是想小朋友學吓樂器,可以留意一下音統處嘅樂器訓練班,學費吾貴,教正統皇家試內容及樂理。如插班生比 ...

作者: kwan_kwan3    時間: 18-10-8 11:51

回覆 mermaidmama 的帖子

可以的, 但琴老師唔PUSH 你考就OK, 因為唔同級數老師所收的學費係唔一樣的!所以一般老師都會建議你去考級

作者: little_yolky    時間: 18-10-8 12:12

retriever 發表於 18-9-28 07:39
幾歲?

原來大家都有做呢D無謂嘢。
作者: retriever    時間: 18-10-8 12:21

little_yolky 發表於 18-10-8 12:12

跟剛買車時一樣,都會買好多無謂野,結果無點用。

到多年後再買車,如果再買無謂野,就好傻仔了。。。

;-)

作者: fany    時間: 18-10-8 13:20

kwan_kwan3 發表於 18-10-8 11:51

可以的, 但琴老師唔PUSH 你考就OK, 因為唔同級數老師所收的學費係唔一樣的!所以 ...

其實有d老師初級高級都是一個價錢

作者: FunnyKMama    時間: 18-10-8 18:41

可以的, 但琴老師唔PUSH 你考就OK, 因為唔同級數老師所收的學費係唔一樣的!所以 ...

但有啲老師或琴行見你彈嗰級嘅歌/書就算你冇考都會當你嗰級, 因為你真係學緊嗰級嘅嘢。我以前個老師就係咁,不過都廿幾年前
而家多咗老師初級至3級同一個價錢, 到4級先加, 然後7級再加, 如此類推.....

作者: 雲牛    時間: 18-10-9 16:46

little_yolky 發表於 18-10-8 12:12
仲有呢 d 班一般都要家長陪上, 真係悶鬼死.
作者: 雲牛    時間: 18-10-9 16:50

我俾細路學琴, 只為俾佢識 d 音樂、識睇譜、左右手協調、可應付校內音樂考試, 所以只是搵左個普通老師教, 平平地的。咁我又真係見過 七百幾蚊教 45 分鐘的老師, 又真係好似 pro d   
作者: mcl203    時間: 18-10-10 09:51

去到某個高階階段,不少老師都會安慰你無須咁急考級呢,你唔考級,即係你會継續幫襯佢。我小朋友前兩項樂器兩位老師,就係教左佢多年,完全睇通我地既睇法,拖住黎教~~~

作者: LeeCC    時間: 18-10-10 12:37

仔九歲的時候考左五級,老師有話過唔急考八級架,佢仲細個,明年考左六級先啦,但我話唔想年年都考試,老師就話隔一年考七級啦,佢仲系細,身形和手都細碼

老師甘安排算唔算拖我呢?
就係有朋友話老師拖我,話佢仔女都係考五級後2年考八級的,都係10~11歲八級

作者: tkinwong    時間: 18-10-10 13:20

LeeCC 發表於 18-10-10 12:37
仔九歲的時候考左五級,老師有話過唔急考八級架,佢仲細個,明年考左六級先啦,但我話唔想年年都考試,老師 ...

考五級後兩年考八級唔係唔得,視乎小朋友天份,但考咁趕又為什麼呢?小朋友還享受鋼琴嗎?還是上升中份portfolio 多樣野寫?

作者: LeeCC    時間: 18-10-10 17:10

tkinwong 發表於 18-10-10 13:20
考五級後兩年考八級唔係唔得,視乎小朋友天份,但考咁趕又為什麼呢?小朋友還享受鋼琴嗎?還是上升中份por ...
其實我唔急八級擺portfolio,但朋友多次催我快d, 老師拖慢左我
佢小朋友讀一條龍學校,亦無需要交portfolios

作者: mansum92    時間: 18-10-10 20:54

LeeCC 發表於 18-10-10 12:37
仔九歲的時候考左五級,老師有話過唔急考八級架,佢仲細個,明年考左六級先啦,但我話唔想年年都考試,老師 ...

其實真係唔洗急住考,6-8級真係好多好聽既曲可以彈,我仔淨係彈本masterpiece 和 蕭邦 waltz 都彈左成大半年,一路彈一路進步,見到佢彈得好興奮,我都好開心。直到老師話可以考8級時,因為彈左大量名曲,只需半年準備就可以考了。

作者: LeeCC    時間: 18-10-10 20:57

mansum92 發表於 18-10-10 20:54
其實真係唔洗急住考,6-8級真係好多好聽既曲可以彈,我仔淨係彈本masterpiece 和 蕭邦 waltz 都彈左成大半 ...

系呀,老師話要阿仔預備7,8級前彈好多歌,都有彈Chopin的waltz,還有其他名曲

作者: carolyk    時間: 18-10-12 17:06

0030 發表於 18-9-26 16:21

頌樂協會~
can you provide more info. pls.
作者: micky2000    時間: 18-10-12 23:00

其實真係唔洗急住考,6-8級真係好多好聽既曲可以彈,我仔淨係彈本masterpiece 和 蕭邦 waltz 都彈左成大半 ...
請問你説的masterpiece 是哪一本?可否給書名?謝謝。
作者: rubycourt    時間: 18-10-13 00:21

fany 發表於 18-10-8 13:20
其實有d老師初級高級都是一個價錢

我女10年前學$600/45mins,什麼級也一樣,去到演湊級轉老師,要$1000/1hr,我一個都仲頂得順,朋友二個小朋友只係一個樂器也$8000,小朋友又有天份,學了三種樂器,每月開支真不少.

作者: kkhon    時間: 18-10-13 23:52

如果老師係有料教的話二百至二百幾半小時算是中至低價。依家多左細路學樂器,老師就周街都有,一定要小心選擇係咪識教,有d混水摸魚呃飯食都夠膽死開天殺價,最慘家長吾識比人蒙混多時,浪費孩子的時間,所以一發覺有吾妥要搵其他老師比較一下。初學的話建議不用找太貴的,純粹看看孩子有冇興趣持續發展,之後再換資深/名師教。如果讓孩子一直在音樂上發展下去,你預左係一個無底深潭!
作者: yammy2013    時間: 18-10-28 11:46

作者: blueblue830    時間: 18-11-15 12:35

回覆 0030 的帖子

請告知多一點資料, 在網上找不到, 謝謝!

作者: 0030    時間: 18-11-15 14:19

回覆 blueblue830 的帖子

深水埗天悅商場一樓~

作者: blueblue830    時間: 19-3-11 15:06

回覆 0030 的帖子

TKS!

作者: 0030    時間: 19-3-11 16:02

回覆 blueblue830 的帖子

1月份剛搬去順寧道了~

作者: Sypmum    時間: 19-3-11 20:37

咁你學得真係好貴我小朋友只係$150 30分鐘

作者: Cheeselover    時間: 19-3-11 22:59     標題: 回覆樓主

錢不是大困難,迫她天天練琴才是大挑戰!

作者: sibylyau    時間: 19-3-13 02:22

我個女學左幾個月琴,原本係通利學,她不喜歡,之後轉左位私人老師教,而家差不多每天都自動波去練琴。
不過每星期學左首新歌回來,有d位彈吾到或彈錯就會係到喊,邊喊邊練琴...初級都已經咁,點捱到高級

我重來吾迫佢練琴,我個女性格係吾迫得既人要佢自發想做先得。
作者: LeeCC    時間: 19-3-13 07:54

sibylyau 發表於 19-3-13 02:22
我個女學左幾個月琴,原本係通利學,她不喜歡,之後轉左位私人老師教,而家差不多每天都自動波去練琴。
不 ...

上堂回來有唔識彈,家長要同老師講,老師再想方法讓小朋友明白和記得

我小朋友小時候無這情況,但我聽有些朋友仔的老師會讓家長錄影重點練習,等小朋友回家可以重溫。有家長好歡迎這做法,大讚老師,我自己就不太同意這做法。

作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-13 10:34

我女彈完children pieces彈masterpieces,佢好厚顏咁話自己升呢勁快

作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-13 10:54     標題: 回覆樓主

咁我真係死好彩(好彩得緊要)

我女8級俾緊$440/45分鐘
老師有料的,好多學生由細教到大已考完演奏級(係我女咁唔生性hea學,但佢之前校際都攞過幾次獎)
佢會group埋程度差唔多嘅開班教aural,樂理,所以每堂每人只係夾返百幾蚊(佢連8級樂理都有教)

之前我仔1:1學樂理,老師自己都知貴,就半賣半送(仔收1:1錢,之後連堂女學琴,仔操卷,老師兩邊教)

之前未生仔前,攪埋學生演奏會、帶學生睇演奏會(家長唔駛入場)、帶埋歐洲音樂trip

不過唔駛pm我,佢唔多收新學生了

作者: Lu324    時間: 19-3-13 11:23

Charlotte_mom 發表於 19-3-13 10:54
咁我真係死好彩(好彩得緊要)

我女8級俾緊$440/45分鐘

好吸引~~
希望我呀細遇到好老師就好

我大仔學緊初級350/45mins 冷門樂器.
爸爸用鋼琴去比較就話好貴

作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-13 15:16

Lu324 發表於 19-3-13 11:23
好吸引~~
希望我呀細遇到好老師就好

我仔長笛,由中一開始學,準備考5級,到而家準備8級都仍然係$350
Ok嘅,不過可能鋼琴老師太好,比較之下長笛老師就無咁完美

作者: Lu324    時間: 19-3-13 15:24

Charlotte_mom 發表於 19-3-13 15:16
我仔長笛,由中一開始學,準備考5級,到而家準備8級都仍然係$350
Ok嘅,不過可能鋼琴老師 ...

可能我既再冷門D
一開波已收$350
不過上門

作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-13 16:51

Lu324 發表於 19-3-13 15:24
可能我既再冷門D
一開波已收$350
不過上門

學完第二時咪可以教人囉

作者: Osiana    時間: 19-3-13 18:10

b3410 發表於 18-9-26 11:20
樂器的確要比較多的投資。尤其是萬一小朋友還算有小小資質,打算進一步培養,還要加按 ...
對,無資質又煩,有資質又煩
作者: b3410    時間: 19-3-13 20:38

Cheeselover 發表於 19-3-11 22:59
錢不是大困難,迫她天天練琴才是大挑戰!
過咗迫小朋友練琴的階段,不如時間如何分配更頭痛
作者: Cheeselover    時間: 19-3-13 21:49     標題: 回覆樓主

想問一下大家,練手指位的階段要多長時間?是不是沒有特定階段?即使是八級,時不時都用錯手指?不過高手會較少出錯。阿女不明白用錯手指彈對key有什麼問題。

作者: LeeCC    時間: 19-3-13 22:12

Cheeselover 發表於 19-3-13 21:49
想問一下大家,練手指位的階段要多長時間?是不是沒有特定階段?即使是八級,時不時都用錯手指?不過高手會 ...

我小朋友的老師話,指法唔岩,聽出來就唔順,老師考官一聽就聽得出指法錯,所以佢對錯指法零容忍,一定要改

作者: mansum92    時間: 19-3-13 22:25

LeeCC 發表於 19-3-13 22:12
我小朋友的老師話,指法唔岩,聽出來就唔順,老師考官一聽就聽得出指法錯,所以佢對錯指法零容忍,一定要 ...

我仔老師比佢自己發揮,但最緊要順,老師聽得出既,就要改

作者: LeeCC    時間: 19-3-13 22:28

mansum92 發表於 19-3-13 22:25
我仔老師比佢自己發揮,但最緊要順,老師聽得出既,就要改

佢曾經自由發揮,但太自由了,所以老師要捉返佢

作者: mansum92    時間: 19-3-13 22:31

Charlotte_mom 發表於 19-3-13 10:34
我女彈完children pieces彈masterpieces,佢好厚顏咁話自己升呢勁快
...

我仔彈到本masterpiece 爛晒,都仲彈緊,入面d曲真好聽。而家本譜一頁頁甩出黎都唔知點搞好。不過帶本masterpiece 去學琴好辛苦,好重 。

作者: LeeCC    時間: 19-3-13 23:00

mansum92 發表於 19-3-13 22:31
我仔彈到本masterpiece 爛晒,都仲彈緊,入面d曲真好聽。而家本譜一頁頁甩出黎都唔知點搞好。不過帶本mast ...

講起琴書彈到爛曬,仔果本children pieces 仲爛過來老師果本三十幾年歷史

作者: ch-cheung    時間: 19-3-14 00:37     標題: 回覆樓主

作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-15 12:32

LeeCC 發表於 19-3-13 22:12
我小朋友的老師話,指法唔岩,聽出來就唔順,老師考官一聽就聽得出指法錯,所以佢對錯指法零容忍,一定要 ...

去到高級考scale要岩指法,唔岩有權扣分
所以好習慣最好由細培育

作者: LeeCC    時間: 19-3-15 12:34

Charlotte_mom 發表於 19-3-15 12:32
所以好習慣最好由細培育

系呀,三級考試還可以過骨,五級考試已經要跟足

作者: mansum92    時間: 19-3-15 16:29

Charlotte_mom 發表於 19-3-15 12:32
所以好習慣最好由細培育

哦,我以為講緊彈曲,咁彈scales一定要跟到足

作者: LeeCC    時間: 19-3-15 20:21

mansum92 發表於 19-3-15 16:29
老師話,彈歌都有指法,咩key 都有指定指法,所以練對scale指法是好重要。
作者: Charlotte_mom    時間: 19-3-15 20:24

mansum92 發表於 19-3-15 16:29

有時歌曲之中,都有scale元素
如果練scale時一直用正確指法,學新歌就事半功倍
如果慣左隨手彈,隻歌難時,就特別容易遇到樽頸位

作者: LeeCC    時間: 19-3-16 08:09

Charlotte_mom 發表於 19-3-15 20:24
有時歌曲之中,都有scale元素
如果練scale時一直用正確指法,學新歌就事半功倍
如果慣左隨手彈,隻歌難時 ...
這正是我老師所講的,練好scale指法,和練習如何運用,對sightreading好大幫助
作者: lambeanmama    時間: 19-3-17 08:29     標題: 回覆樓主:

就咁睇 好難評論貴唔貴。老師資歷,經驗同識唔識教,分別可以好大。就算老師勁到識飛,都要睇自己小朋友天份同努力。我仔琴老師演藝鋼琴演奏畢業。收450/45分鐘。學了差不多一年。我覺得非常滿意。

作者: LeeCC    時間: 19-3-17 12:14

lambeanmama 發表於 19-3-17 08:29
就咁睇 好難評論貴唔貴。老師資歷,經驗同識唔識教,分別可以好大。就算老師勁到識飛,都要睇自己小朋友天 ...

還有,要人夾人緣

幾好的老師,小朋友或家長同佢唔夾,都合唔來

作者: siutingto    時間: 19-3-17 14:11

作者: picamama    時間: 19-3-17 19:57     標題: 回覆樓主

其實學乜都貴,所以冇興趣的早D cut算了

作者: fany    時間: 19-3-17 23:15     標題: 回覆樓主

沒有貴唔貴,只有值唔值。遇到好老師的,不可錯過!

作者: Miracle812    時間: 19-3-26 10:52     標題: 回覆樓主:

我大女跟緊香港演藝的老師,都要1000/hr,但真係有成績的,考試分數唔洗擔心,比賽都可以攞到少少甜頭..

作者: AL1987    時間: 19-3-29 11:10

Miracle812 發表於 19-3-26 10:52
我大女跟緊香港演藝的老師,都要1000/hr,但真係有成績的,考試分數唔洗擔心,比賽都可以攞到少少甜頭..
...
我剛搵到個教香兒的, 叫價$850/hr, 學五級上門, 貴嗎?
之前都是$400-$500/Hr 左右, 所以有點肉赤, 不過我家有點隔涉, 冇地鐵直到。

作者: Miracle812    時間: 19-3-29 11:13

AL1987 發表於 19-3-29 11:10
我剛搵到個教香兒的, 叫價$850/hr, 學五級上門, 貴嗎?
之前都是$400-$500/Hr 左右, 所以有點肉赤, 不過我家 ...

你是哪一區的?其實一般好的老師都不願意上門,因為他們有很多演出或做評審,我女都是去老師家學的

作者: AL1987    時間: 19-3-29 11:24

Miracle812 發表於 19-3-29 11:13
你是哪一區的?其實一般好的老師都不願意上門,因為他們有很多演出或做評審,我女都是去老師家學的
...
南區呀 !
可能就是上門所以咁貴, 不過如果老師教得好又可慳番D時間同車費都好。

作者: babeBBDoll    時間: 19-5-24 23:58

請問去邊度學呀

作者: emmalamlam3495    時間: 19-5-25 16:29

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5