教育王國

標題: 我個人覺得係德政  [打印本頁]

作者: silvia_ng    時間: 18-9-19 23:19     標題: 我個人覺得係德政 

https://m.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180919/s00001/1537346941059
中大兩學院:下學年DSE考生若STEM科優良 不足3322仍有機會升學 

報讀中大理學院和工程學院任何學科的考生,若在3個STEM類文憑試科(物理、化學、生物、數學延伸單元一或二、資訊及通訊科技、設計與應用科技、組合科學及綜合科學)之中,取得3粒星,即3科都有5*,或1科5*、另一科5**,同時在大學聯招將學科放較前志願。這類考生即使在DSE的4個核心科(中英數、通識教育)未達入大學最低要求「3322」,仍會獲特別考慮,包括予以面試機會。

作者: poonseelai    時間: 18-9-20 00:17

silvia_ng 發表於 18-9-19 23:19
https://m.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180919/s00001/1537346941059
中大兩學院:下學 ...
作者: Yanamami    時間: 18-9-20 08:09

好吖~最多入到U硬性規定要上番幾多幾多unit中/英文。
作者: hkpapa852    時間: 18-9-20 08:23

silvia_ng 發表於 18-9-19 23:19
中大兩學院:下學 ...

其實大學一直有少量學額可以特別原因取錄不達3322既學生,不過一直無乜用。印像好似只聽聞科大曾試過。

不過最大鑊係,呢種通常係CO,即下年必須取得3322既資格(即重考不達標科目)。如下年仍未能達標,會被退學,留班都唔可以。

作者: ilyrd    時間: 18-9-20 10:22

做法正確,放棄3322啦.
作者: brother4    時間: 18-9-20 10:48     標題: 回覆樓主:

4個核心科中,不過大學的科如英語授課英文太差,難畢業!可能中大攪多D補習班 4大核心科只其中一不達標,重考可否?

作者: poonseelai    時間: 18-9-20 10:52     標題: 回覆樓主:

可能最受惠係中文2那批,大學教學用英文,英文太差難救D

作者: ilyrd    時間: 18-9-20 11:35

我放棄3322是指全部由個别學科自己決定,可列出不同要求.去大學讀中國文學,中史要英文有大用?相反,英國文學應該要收英文5+添.
作者: poonseelai    時間: 18-9-20 11:43     標題: 回覆樓主:

名義上放棄中文要求3可能政治不正確,所以中大都話唔係放棄3322吖

作者: ilyrd    時間: 18-9-20 11:47

大學緊係唔可以講明啦,未死過咩,好似而家做下手腳,放下声氣,大家識做.
作者: hkpapa852    時間: 18-9-20 12:33

溫故知新:

http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2014/0425/2440967.html

https://hk.lifestyle.appledaily. ... e/20140504/18708627

其實3大一直有咁做 (其它科成績好, 就算唔達3322照收), 不過係低調行事啫!

今次咁高調為乜呢?
作者: dolala    時間: 18-9-20 13:07

hkpapa852 發表於 18-9-20 12:33
溫故知新:

http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2014/0425/2440967.html

應該只是頭一兩年有做。

作者: Charlotte_mom    時間: 18-9-20 13:36     標題: 回覆樓主

其實好多叻人死左中文手上,真係唔抵

作者: 王家爸爸    時間: 18-9-20 13:50

poonseelai 發表於 18-9-20 10:52
可能最受惠係中文2那批,大學教學用英文,英文太差難救D
講得啱,可能真係中文2嗰啲最有機會受惠。講真理工科,數學唔得一定唔會收,英文唔得好難讀得掂,通識唔得好難有足夠分析能力,理工科中文真係唔太有用。
作者: 王家爸爸    時間: 18-9-20 13:52

溫故知新:

升大人數減少,學校未來三、四年都需要爭學生。
作者: silvia_ng    時間: 18-9-20 14:20

Charlotte_mom 發表於 18-9-20 13:36
其實好多叻人死左中文手上,真係唔抵

我仔就係驚中文出事,佢剛好又係心儀想入大學讀理科/工程,而家大啲機會了

作者: brother4    時間: 18-9-20 15:41     標題: 回覆樓主:

遲D各大專争相仿效 副學士少人報要轉型升格為大學

作者: ilyrd    時間: 18-9-20 15:49

咁就全民大學生指日可待,但唔使怕掃街都係大學生,因為大學生冇得掃街,掃街已經比機械人做咗.
作者: Yanamami    時間: 18-9-20 18:58

溫故知新:

由个别轉為名正言順
作者: JustAParent    時間: 18-9-20 20:08     標題: 回覆樓主:

無規無矩,亂來!

作者: healthybaby    時間: 18-9-21 00:22     標題: 回覆樓主:

其實好多學生中文唔達標,係因為個中文科考試太奇怪,合格率太低的問題,而唔係個學生既語文基礎問題。
個考試似考技巧多過根基,那些閱讀理解篇幅太多,見到都頭暈,問題就要估吓估吓個答案,對於直腸直肚的理科學生實在是匪夷所思。
考評局幾時正視問題?

作者: Yanamami    時間: 18-9-21 09:04

healthybaby 發表於 18-9-21 00:22
其實好多學生中文唔達標,係因為個中文科考試太奇怪,合格率太低的問題,而唔係個學生既語文基礎問題。
個 ...
对文科生都唔係好好多我女成日話d答案懶係有深度……佢成日觉得自己个答案啱d.
作者: 大笨鐘    時間: 18-9-21 10:19     標題: 回覆樓主

我讀書嘅時候係鍾意中文嘅理科人,當年中文成績唔差,對住而家嘅中文,都覺得答案匪夷所思。對於阿仔呢個理科人,好似講火星話咁,完全理解唔到

作者: jessimm    時間: 18-9-21 10:26

個 ...
阿仔的女友中文攞5**, 都話阿仔中文基礎好過佢. 不過日後如果結到婚可能唔係咁講.. 視乎誰人守龍門
作者: NeoMom    時間: 18-9-21 12:52

一句講晒, 根本中文同通識就唔應該成為入大學的阻礙

作者: silvia_ng    時間: 18-9-22 12:01

個 ...
中文科真係太痴線,佢地設定到要考生化成作者肚裡面條蟲,真係多餘左。
作者: rookiemom    時間: 18-9-24 08:32

我都覺得係德政, 但只有理科生受惠亦唔公道,文科也有很多瓣不用中文的,希望都可以酌情處理。
作者: 梁太2010    時間: 18-9-24 11:45

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 18-9-24 12:33

hkpapa852 發表於 18-9-20 08:23
其實大學一直有少量學額可以特別原因取錄不達3322既學生,不過一直無乜用。印像好似只聽聞科大曾試過。

...
如果入學後仲要考番,未達標仍會被退學,咁對理科生而言仍是壓力,亦唔算得上係大好消息  
作者: gigilovesnoopy    時間: 18-9-24 14:51

個 ...

作者: hkpapa852    時間: 18-9-26 14:12

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-24 12:33
如果入學後仲要考番,未達標仍會被退學,咁對理科生而言仍是壓力,亦唔算得上係大好消息   ...
未必一定要考番DSE, 但通常會要求考翻相近水平既公開試資格

所以唔好似為定好著數

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5