教育王國

標題: 自行根本多餘的 [打印本頁]

作者: kelvinli0311    時間: 18-8-25 16:20     標題: 自行根本多餘的

例如一間Band2中的學校,只希望收Band2頭的學生,
而Band2中的學生,自行只報Band2頭學校,
所以根本match唔到。
學校:如果收番Band2中尾學生,不如等大抽獎派。
學生:如果報Band2中尾學校,不如等大抽獎派。
所以我覺得自行根本就多Ⅹ餘。
作者: angiehouse    時間: 18-8-25 18:13

kelvinli0311 發表於 18-8-25 16:20
所以根本match ...

吾系多餘,系比機會學校選d好學生,而又比機會成績好既學生, 想博高一d既學生機會很細

作者: haihaimom    時間: 18-8-25 18:19

kelvinli0311 發表於 18-8-25 16:20

學校可以選體藝優異既學生,如果揀成績,學生想博高一線人,其實學校何嘗唔想收高一線,但我都認識唔少學生係自行入到理想中學。

作者: sukitelfold    時間: 18-8-25 19:02     標題: 回覆樓主

概念錯哂

作者: kirstyau    時間: 18-8-25 19:14

haihaimom 發表於 18-8-25 18:19

學校可以選體藝優異既學生,如果揀成績,學生想博高一線 ...

大抽獎,可能1A學生黑起上黎抽去1C學校,自行就係比佢機會去考1A學校唔靠彩數。 band2,3一樣。

作者: Hoining    時間: 18-8-25 19:40

作者: 29XX86    時間: 18-8-25 20:17

Hoining 發表於 18-8-25 19:40
我仔都係自行考入佢好想讀嘅中學,因唔同區如果無自行機制,就算我仔幾叻都無可能考到,大抽獎只能選同區
...

same here. 感恩!

作者: Yanamami    時間: 18-8-25 21:58

有得揀先係老闆~
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-8-26 00:09

大抽獎一樣「多餘」,Band 2C 可以抽中 Band 2A,Band 1C 可以抽中 Band 1A。

自行幫左唔少人咯,住南區、荃灣果 d,不論男女區內都唔夠位,唔自行走佬基本上係冇出路。直屬學校可以用自行位保班 Band 2 頭/體藝高超嘅學生,等佢地唔會抽唔返。

講得出呢返話,應該都係得兩個原因:1. 你小朋友未升中 2. 你抽獎抽唔中,間接話人地搶走你個位。
作者: kirstyau    時間: 18-8-26 01:39

1998Ruby1998 發表於 18-8-26 00:09
大抽獎一樣「多餘」,Band 2C 可以抽中 Band 2A,Band 1C 可以抽中 Band 1A。

自行幫左唔少人咯,住南區、 ...

直屬中學,應該想自行盡收叻人多,因乙一已硬食小學band2生。

作者: asweetmom    時間: 18-8-26 08:25

1998Ruby1998 發表於 18-8-26 00:09

你别這麼直白嘛!

作者: asweetmom    時間: 18-8-26 08:32     標題: 回覆樓主:

那些成績不達標的,自行可以體育/音樂/其他特長去爭取更好的學校,統一派位是不考慮成績以外的才華的。
我估計你的孩子,成績不行,也沒其他特長,自行不受益。而且還因為自行佔了一定比例學額,降低了統一派位成功率,所以你才上來抱怨吧!

作者: JustAParent    時間: 18-8-26 09:10

我覺得只有一種人有資格講呢句說話而唔會比人話佢發爛渣,就是佢仔女自行派位派得非常好的家長。正如只有誠哥最有資格講富貴於我如浮雲。

作者: 熱媽    時間: 18-8-26 09:13

你揀中學時,中學揀你姐。自行係比2個機會你同中學,如大家把握得好,係雙赢
作者: e2m    時間: 18-8-26 09:26

其實你出呢個post都幾「多餘」。
係人都知自行唔關match事。
如果你體藝成績出眾,能代表香港參賽,那怕band 3成績,大把band 1學校都會爭住搶!

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-8-26 09:42

kirstyau 發表於 18-8-26 01:39
直屬中學,應該想自行盡收叻人多,因乙一已硬食小學band2生。

乙一唔係 Band 2 抽先 wor!需要用部份自行位去確保佢地順利升中,d 直屬校長都係咁講?

作者: kirstyau    時間: 18-8-26 10:08

1998Ruby1998 發表於 18-8-26 09:42
乙一唔係 Band 2 抽先 wor!需要用部份自行位去確保佢地順利升中,d 直屬校長都係咁講?
...

邊間咁有良心? 培正我知,仲有?

作者: Ktfk    時間: 18-8-26 10:36

回覆 kelvinli0311 的帖子

有自行有得試他區官津...

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-8-26 10:39

kirstyau 發表於 18-8-26 10:08
邊間咁有良心?  培正我知,仲有?

唔係良心問題?係抽獎制度保唔到班 Band 2,尤其係唔夠 Band 1, Band 2 位嘅區,學校為確保 “收部份 Band 2" 呢個承諾,要用自行位。
我以前間學校會 in 唔少 Band 2 人,以我網唔夠 Band 1 Band 2 位,唔收的話,一個唔好彩可能連 Band 2 都唔中。

作者: kirstyau    時間: 18-8-26 10:41

1998Ruby1998 發表於 18-8-26 10:39
唔係良心問題?係抽獎制度保唔到班 Band 2,尤其係唔夠 Band 1, Band 2 位嘅區,學校為確保 “收部份 Band ...

問題係直中冇必要保band2入哂,始終DSE要交成績,所以咪話間中學有良心。

作者: 1998Ruby1998    時間: 18-8-26 10:42

kirstyau 發表於 18-8-26 10:41
問題係直中冇必要保band2入哂,始終DSE要交成績,所以咪話間中學有良心。
...

冇話係收曬 Band 2 wor! 係部份 Band 2吖!

作者: kirstyau    時間: 18-8-26 10:48

1998Ruby1998 發表於 18-8-26 10:42
冇話係收曬 Band 2 wor! 係部份 Band 2吖!

即老土D講,正常一間band1英中應該唔會想收band2生,乙一直屬位已經比人優先,咁仲額外用自行位收小學既band2,我覺得好有良心。

利申,我地都有直中,但冇聽到會用自行收band2, 小學直頭叫英文唔達標,唔好免強入直中,不過我地直屬位好夠收哂band2。

作者: IloveJJ    時間: 18-8-26 12:09

作者: TLHE    時間: 18-8-26 12:22

回覆 kelvinli0311 的帖子

其實,竹門对竹門,木門对木門,是恆久不变的定律,若想高攀卻又未有專長,机会自然尤如中六合彩了!
需知,白雪公主可嫁百馬王子的话,白雪公主的人物設定也是美麗可人,勤奮又有爱心的呀!哪有又窮又醜又懒的白雪公主哦?那是安徒生再世也構想不出的童話故事呀!

作者: Band5    時間: 18-8-26 15:57

阿仔校內成績級一二,又有學屆冠軍,自行報兩間B1A,自知自行一唔收,自行二都收硬!所以大抽獎對我哋嚟講,真係“多餘”!

區內B1位足夠,無可能派B2,就算派B2都一定,兼且有十足把握扣門扣返B1,填B2真係“多餘之中嘅多餘”!

但大抽獎我哋都係填完B1,再填B2,樂於做呢啲多餘事!

多餘又有乜問題,最重要係你嘅多餘唔代表人哋嘅多餘!覺得多餘可以自己放棄,冇人會為你可惜!

作者: os_ecu    時間: 18-8-26 16:15

自行對你可能係多餘,但對學校嚟講就絕對唔係;
係可以收自己喜歡的學生嘅唯一機會,到大抽獎階段對學校嚟講就係人揀你唔係你揀人了

作者: ms.aeroplane    時間: 18-8-26 16:25

kirstyau 發表於 18-8-25 19:14
大抽獎,可能1A學生黑起上黎抽去1C學校,自行就係比佢機會去考1A學校唔靠彩數。 band2,3一樣。
...

Yes ,同意,係有分別嘅!自行係學生同學校可以自主一D,學生可以主動出擊,學生同學校都可以比較match到相互要求!大抽獎係靠運氣,隨時band1頭入左band 1尾。

作者: RunningPig    時間: 18-8-26 17:01     標題: 回覆樓主:

對你係多餘但對很多有實力的學生是一個很寶貴的希望

作者: kirstyau    時間: 18-8-26 17:14

RunningPig 發表於 18-8-26 17:01
對你係多餘但對很多有實力的學生是一個很寶貴的希望

尤其可以跨區

作者: gigiyyc    時間: 18-8-26 18:58

有人估大坑真光應有用自行位收真小邊緣學生,聯繫關係,但每年差不多70人上返中學

作者: YDLFATHER    時間: 18-8-26 20:45

自行可唔係多餘, 可以通過跨區自行選擇合適的學校
作者: mykate    時間: 18-8-26 21:30

SSG

作者: Hoining    時間: 18-8-26 21:36

作者: capricornbb    時間: 18-8-26 23:45

1998Ruby1998 發表於 18-8-26 10:39
唔係良心問題?係抽獎制度保唔到班 Band 2,尤其係唔夠 Band 1, Band 2 位嘅區,學校為確保 “收部份 Band ...
Ruby,你讀果區唔夠Band 1, 2位嗎?
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-8-27 00:03

capricornbb 發表於 18-8-26 23:45
Ruby,你讀果區唔夠Band 1, 2位嗎?

Band 1 男仔夠,然後 Band 2 男女都唔夠,得一間卡 Banding。兩間 Band 2 都唔靚。

作者: jli008    時間: 18-8-27 16:04

作者: little_yolky    時間: 18-8-27 16:31

我知好多直屬都會响自己收自己友喎, 因為佢哋最後收生人數都係多過直屬位的。
作者: little_yolky    時間: 18-8-27 16:33

1998Ruby1998 發表於 18-8-27 00:03
Band 1 男仔夠,然後 Band 2 男女都唔夠,得一間卡 Banding。兩間 Band 2 都唔靚。
...
咁你入返中學部都算執返身彩。

我記得我同屆有同學仔係你學校出身, 但入唔返中學部。佢D英文真係好掂, 不過, 就真係只限英文............

作者: little_yolky    時間: 18-8-27 16:36

唔好咁勞氣住, 不如大家攤開嚟講, 你小朋友升中未呀? 係咪B2同學仔? 邊區呀? 男仔定女仔? 有咩咪攞出嚟大家研究下, 拆掂佢囉。
作者: 1998Ruby1998    時間: 18-8-27 16:39

little_yolky 發表於 18-8-27 16:33
咁你入返中學部都算執返身彩。

我記得我同屆有同學仔係你學校出身, 但入唔返中學部。佢D英文真係好掂, 不 ...

每逢重要關頭都會執到身彩,升小中甲一,升返中學部,DSE 中文平安渡過。 謝天謝地!
我地好多都係有限公司,只限英文。中文叻好多都係外校生/插班。

作者: little_yolky    時間: 18-8-27 16:47

1998Ruby1998 發表於 18-8-27 16:39
每逢重要關頭都會執到身彩,升小中甲一,升返中學部,DSE 中文平安渡過。 謝天謝地!
我地好 ...
「每逄重要關頭都會執到身彩」呢個最重要呀, 一命二運三風水, 有運仔就夠了。
作者: Jasonhaha    時間: 18-8-27 18:50

我仔都係自行考入佢好想讀嘅中學,因唔同區如果無自行機制,就算我仔幾叻都無可能考到,大抽獎只能選同區
...
我囡囡就是這樣自行入了心儀的跨區學校

作者: Hoining    時間: 18-8-27 18:51

作者: Jasonhaha    時間: 18-8-27 19:03

Hoining 發表於 18-8-27 18:51
希望佢哋辛苦考入之後,會讀得開心繼續享受讀書生活
最起碼是自己鍾意同付出努力後去得到呢個學位 , 一定會比抽獎入左間不是太喜歡嘅學校來得開心 , 第一步成功了 , 之後當然要想辦法令自己係心儀學校讀得開心啦 , 畢竟小朋友自己選這學校亦都會有部署到如入了應怎樣去實現自己入這學校嘅目的啦

作者: Hoining    時間: 18-8-27 19:19

作者: asweetmom    時間: 18-8-27 19:23

Hoining 發表於 18-8-27 18:51
希望佢哋辛苦考入之後,會讀得開心繼續享受讀書生活

有了自行之後,考入比派入更有自信。

作者: Hoining    時間: 18-8-27 19:26

作者: yuenkw    時間: 18-8-27 20:14

kirstyau 發表於 18-8-26 01:39

you win

作者: IloveJJ    時間: 18-8-27 22:21

作者: Hoining    時間: 18-8-27 22:29

作者: bbyuen2010    時間: 18-8-28 08:18

過來人說,係有啲多餘!

作者: little_yolky    時間: 18-8-28 10:02

bbyuen2010 發表於 18-8-28 08:18
過來人說,係有啲多餘!
對於成功果30%學生咪唔多餘囉。
作者: littlelamlam    時間: 18-8-28 16:48

Hoining 發表於 18-8-27 19:26
我只希望佢交齊功課咋,我仔係SEN,佢小學成績好好但係唔肯做功課,但佢考呢間中學係唔少功課㗎...但學校 ...

我仔仔係Add, 佢又係小學成績Ok但常欠功課, 但升中問題就大了, 因為平時分係計一半(包括功課堂課), 考試只佔一半或更少, 佢平時功課欠交已被記缺點, 小過, 留堂, 扣考試分已經不在話下, 叧外佢平時D持續性評估如eng passport成日吾做, 明明考試有8x分, 但比平時分拉到變60分! 今年升中三了, 希望佢識諗啦!

你都要多D解釋下比你仔仔知呀! 中學同小學係兩個世界, 要加油做齊功課呀!

作者: Hoining    時間: 18-8-28 16:57

作者: little_yolky    時間: 18-8-28 17:30

littlelamlam 發表於 18-8-28 16:48
我仔仔係Add, 佢又係小學成績Ok但常欠功課, 但升中問題就大了, 因為平時分係計一半(包括功課堂課), 考試只 ...
放心啦, 去到中學, 大家都係DSE見啫, 學校成績表無人理你既。
作者: littlelamlam    時間: 18-8-28 17:31

Hoining 發表於 18-8-28 16:57
佢係我二仔,我喺大仔時已經領教過,大仔係gift+ASD+ADHD, 返學兩個月已經全級識佢,連校長都識佢,佢欠功 ...

可能仔仔覺得做功課太無聊, 所以至堅持吾做

作者: littlelamlam    時間: 18-8-28 17:33

little_yolky 發表於 18-8-28 17:30
放心啦, 去到中學, 大家都係DSE見啫, 學校成績表無人理你既。

我係怕咁落去, 中三揀吾到佢鍾意果科理科

作者: Hoining    時間: 18-8-28 17:39

作者: sblam    時間: 18-8-29 12:49

對於成績1A,和2A學生, 或想跨區報中學唯一既機會
作者: kkhon    時間: 18-8-30 11:48

自行是给学校和学生多一个机会,如果你覺得多餘大可以吾報,直接等抽奖。我有朋友都係吾想搞咁多等抽。
作者: little_yolky    時間: 18-8-30 12:09

kkhon 發表於 18-8-30 11:48
自行是给学校和学生多一个机会,如果你覺得多餘大可以吾報,直接等抽奖。我有朋友都係吾想搞咁多等抽。 ...
其實如果唔係想搏高一線, 自行都係一個幾好既機會俾小朋友有機會入到較心儀既學校, 始終唔係人人都想搏高一線。我當年就無咁既機會喇, 我當年只有大抽奬。
作者: kkhon    時間: 18-8-30 12:15

little_yolky 發表於 18-8-30 12:09
其實如果唔係想搏高一線, 自行都係一個幾好既機會俾小朋友有機會入到較心儀既學校, 始終唔係人人都想搏高一 ...
抽奖真系聽天由命,自行起码自己揀过,吾入都心服囗服。
作者: mingmama    時間: 18-9-1 07:52

...

Agree~我女兒都是自行入了跨區心儀學校的

作者: Hoining    時間: 18-9-1 08:56

作者: ch_mama    時間: 18-9-1 09:04

Jm一針見血

作者: kirstyau    時間: 18-9-1 10:18

Hoining 發表於 18-8-28 16:57
佢係我二仔,我喺大仔時已經領教過,大仔係gift+ASD+ADHD, 返學兩個月已經全級識佢,連校長都識佢,佢欠功 ...

1A學校先少功課 我之前都係咁同大女講,你唔想入返直屬(聽聞多功課)就比心機考學校。

作者: gigiyyc    時間: 18-9-1 16:35

kirstyau 發表於 18-9-1 10:18
1A學校先少功課  我之前都係咁同大女講,你唔想入返直屬(聽聞多功課)就比心機考學校。
...

我當年讀你大女間直屬,又唔覺多功課

作者: kirstyau    時間: 18-9-1 16:40

gigiyyc 發表於 18-9-1 16:35
我當年讀你大女間直屬,又唔覺多功課

咁都好,因為妹妹都好大機會返去讀。

作者: Hoining    時間: 18-9-1 19:51

作者: 晞晞媽媽咪    時間: 18-9-3 22:26     標題: 回覆樓主

我又不覺得是多餘
起碼小朋友有個‘機會’表現自己
有‘機會’會被選中

作者: 瑩瑩老豆    時間: 18-9-7 09:36

在自行欠吸引力的學校的確係咁.  但對B1 校自行則好有用.

作者: jessimm    時間: 18-9-7 10:23

"自行根本多餘的"是因為沒有及早公佈收生結果
作者: YDLFATHER    時間: 18-9-8 23:01

自行都是給B1A 和 B2A生玩的遊戲

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5